ΔΗΜΟΣΙΕΥΜΑΤΑ


ΔΗΜΟΣΙΕΥΜΑΤΑ







ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ, 2 Μαΐου 2007

Οι Αρχές διερευνούν καταγγελίες για την «Ασπίς Πρόνοια» - Tι ισχυρίζεται ο πρώην αναλογιστής – Με μήνυση απαντάει η εταιρεία – Κατεπείγουσα έρευνα με εισαγγελική εντολή
Ευγενία Τζώρτζη
Μια σκληρή σύγκρουση με έντονα προσωπικά χαρακτηριστικά στη διοικητική ομάδα της Ασπίς Πρόνοια ΑΕΓΑ αποτέλεσε την αφορμή για να τεθεί η εταιρεία στο μικροσκόπιο των φορολογικών και εποπτικών αρχών. Ο πρώην αναλογιστής της εταιρείας, κ. Θεόδωρος Αναγνωστόπουλος, αφού απολύθηκε, κατήγγειλε στις αρμόδιες εποπτικές αρχές ότι τα αποθέματα της ασφαλιστικής εταιρείας έχουν υποτιμηθεί και συνεπώς τα μεγέθη των οικονομικών καταστάσεων είναι παραποιημένα. Η εταιρεία διαψεύδει τις καταγγελίες, σημειώνοντας ότι ήδη ο πρόεδρος της Ασπίς Πρόνοια, κ. Παύλος Ψωμιάδης, έχει καταθέσει μήνυση εναντίον του κ. Θ. Αναγνωστόπουλου για απόπειρα εκβίασης σε βαθμό κακουργήματος. Γεγονός είναι ότι οι αρχές, οι υπηρεσίες του υπουργείου Ανάπτυξης, η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς, η Τράπεζα της Ελλάδος, η ΥΠΕΕ (πρώην ΣΔΟΕ) και η νεοσύστατη Επιτροπή Εποπτείας Ιδιωτικής Ασφάλισης, σε άμεσο συντονισμό διερευνούν τις καταγγελίες και τα στοιχεία που συγκεντρώθηκαν από το λογιστήριο της Ασπίς Πρόνοια, ύστερα από εισαγγελική εντολή για κατεπείγουσα έρευνα «τυχόν αξιόποινων πράξεων».
Η Ασπίς Πρόνοια
Από την πλευρά της Ασπίς Πρόνοια, ο γενικός διευθυντής της εταιρείας κ. Κωνσταντίνος Γιόνης αναφέρει σε επιστολή του προς την «Κ» ότι «με δύο επιστολές του, από 22 και 25 Μαρτίου 2007, ο κ. Θ. Αναγνωστόπουλος αποπειράθηκε να εκβιάσει τον πρόεδρο του ομίλου ΑΣΠΙΣ κ. Παύλο Ψωμιάδη, ο οποίος αντέδρασε ως όφειλε με τον νόμιμο τρόπο, δηλαδή την υποβολή μηνύσεως για απόπειρα εκβιάσεως σε βαθμό κακουργήματος. Παραλλήλως η διοίκηση της εταιρείας στην Ελλάδα και τη Σουηδία προέβη στις νόμιμες ενέργειες, δηλαδή στην καταγγελία της εργασιακής του σχέσης και την απόλυσή του. Ειδικότερα το κείμενο της από 25/03/2007 χειρόγραφης επιστολής του κ. Αναγνωστόπουλου είναι τόσο προκλητικό ώστε η εκβίαση προκύπτει από απλή ανάγνωσή της. Συγκεκριμένα αναφέρει χαρακτηριστικά «...θα αυξήσω τα αποθέματα (της ASPIS LIV), θα κάνω αρνητικό το πορτοφόλι και άντε να βρεις αγοραστή...». Και συνεχίζει, «έτσι δεν θα πάρεις μία, θα φορτωθείς ζημιές και άντε να βρεις άκρη... Για να υπάρχει ήρεμο και χωρίς δικαστήρια διαζύγιο επαγγελματικό, θα πρέπει τώρα εσύ να δεχθείς την πρόταση που σου κάνω:
Α) Θα μου στείλεις το βράδυ της Δευτέρας 26/03/2007 απόφαση του Δ.Σ. της ΚΑΠΙΤΑΛ ότι θα μου μεταβιβάσεις το 85,5% των μετοχών της ASPIS LIV που έχει...
Β) Θα μου δώσει η ΑΕΓΑ αποζημίωση 2 εκατ. ευρώ καθαρά (είναι το εφάπαξ + απόλυση + ηθική αποζημίωση)...» και καταλήγει με τον καθαρό εκβιασμό «...όταν πάρω την Τρίτη 27/03/2007 το Α και το Β... τότε θα στείλω και το τεστ επάρκειας... Εάν δεν τα πάρω τότε δεν υπογράφω ισολογισμούς. Εάν κάποιος άλλος υπογράψει θα βλαστημήσει την ώρα και τη στιγμή που το έκανε». «Διευκρινίζουμε», σημειώνει ο κ. Γιόνης ότι «τα παραπάνω προέρχονται από τον κ. Θ. Αναγνωστόπουλο, που μέχρι τις 27/03/2007 ήταν, στην Ελλάδα, ο υπεύθυνος αναλογιστής της ΑΣΠΙΣ ΠΡΟΝΟΙΑ ΑΕΓΑ και στη Σουηδία, μέχρι της απολύσεώς του, ήταν γενικός διευθυντής και μέλος του Δ.Σ. της ASPIS LIV, ασφαλιστικής εταιρείας ζωής στη Σουηδία, στον οποίο κατά την ίδρυσή της παραχωρήσαμε χωρίς αντάλλαγμα ποσοστό 5% του συνόλου των μετοχών της. Επισημαίνεται ότι οι αποδοχές του ανωτέρου στελέχους ανέρχονταν ετησίως στην Ελλάδα σε 175.000 ευρώ (60 εκατ. δρχ. περίπου) και στη Σουηδία σε 240.000 ευρώ (82 εκατ. δρχ. περίπου). Δηλαδή συνολικά σε 415.000 ευρώ (140 εκατ. δρχ. περίπου). Αυτό το στέλεχος, με αυτές τις αποδοχές και επιπλέον παροχές αποφάσισε να εκβιάσει τον όμιλο και μάλιστα εγγράφως. Αφού δεν το πέτυχε, κατέφυγε στην προσφιλή μέθοδο όλων των εκβιαστών, δηλαδή τις ανυπόστατες καταγγελίες προς πάσα κατεύθυνση». «Οι καταγγελίες λοιπόν σε βάρος του ομίλου μας», καταλήγει ο γενικός διευθυντής της Ασπίς Πρόνοια, «προέρχονται από ένα πρώην στέλεχός του, το οποίο είναι ήδη υπόδικο για κακουργηματικές πράξεις σε βάρος της εταιρείας και έτσι πρέπει να αντιμετωπιστούν. Παρά ταύτα ο όμιλος από σεβασμό στο επενδυτικό κοινό που τον εμπιστεύεται τόσα χρόνια περιέλαβε στον ισολογισμό του, χωρίς καμία τροποποίηση, τους υπολογισμούς που ο ίδιος ο καταγγέλλων είχε κάνει, πριν απολυθεί, για τα αποθέματα της εταιρείας».
Η καταγγελία
Η υπόθεση ξεκινάει στις 3 Απριλίου, όταν σύμφωνα με πληροφορίες ο επί 28 χρόνια αναλογιστής της εταιρείας, κ. Θ. Αναγνωστόπουλος, υποβάλλει στην αρμόδια διεύθυνση του υπουργείου Ανάπτυξης καταγγελία, στην οποία αμφισβητεί την αξιοπιστία των στοιχείων που δημοσιεύει η εταιρεία.
Οι καταγγελίες κάνουν λόγο για παραποίηση οικονομικών στοιχείων και αλλοίωση των πραγματικών μεγεθών του ισολογισμού, που επηρεάζουν όχι μόνο το αποτέλεσμα, αλλά και την κεφαλαιακή επάρκεια του ομίλου. Ισχυρίζεται ότι τα ίδια κεφάλαια τόσο της μητρικής εταιρείας Ασπίς Πρόνοια ΑΕΓΑ, όσο και του ομίλου είναι στην πραγματικότητα αρνητικά και διαμορφώνονται στα -62,8 και -91,4 εκατ. ευρώ αντίστοιχα, από 48,8 και 20,5 εκατ. ευρώ που εμφανίζονται στις οικονομικές καταστάσεις του 2006.
Ο αναλογιστής επικαλείται τον υπολογισμό των αποθεματικών για τον κλάδο αυτοκινήτου και των αποθεμάτων του κλάδου ζωής, τον οποίο είχε πραγματοποιήσει ο ίδιος και ο οποίος πιστοποιεί διαφορετικά μεγέθη από αυτά που αναφέρονται στις οικονομικές καταστάσεις.
Ο κ. Θ. Αναγνωστόπουλος κάνει επίσης λόγο για παρεμβάσεις από την πλευρά της διοίκησης και φέρεται να έχει ενημερώσει σχετικώς την ορκωτή λογίστρια της εταιρείας κ. Φλώρου, αλλά και τον νέο αναλογιστή της Ασπίς ΑΕΓΑ, τον κ. Κ. Γιόνη. Ο τελευταίος κατείχε μέχρι τότε τη θέση του γενικού διευθυντή της Ασπίς Πρόνοια, αλλά μετά τη σύγκρουση με τον κ. Αναγνωστόπουλο αναλαμβάνει και τη θέση του αναλογιστή, υπογράφοντας τις επίμαχες οικονομικές καταστάσεις για τη χρήση του 2006.


Οι αρχές
Η σοβαρότητα των καταγγελιών οδήγησε το υπουργείο Ανάπτυξης να ενημερώσει την ίδια κιόλας ημέρα την Υπηρεσία Ειδικών Ελέγχων. Ταυτοχρόνως, ενημερώθηκαν η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς, η Τράπεζα της Ελλάδος, καθώς και η νέα εποπτική αρχή του κλάδου, η Επιτροπή Εποπτείας Ιδιωτικής Ασφάλισης, όπως επίσης και η ΥΠΕΕ (πρώην ΣΔΟΕ). Παράλληλα εκδόθηκε εισαγγελική εντολή για τη διερεύνηση, γενικότερα, «τυχόν αξιόποινων πράξεων» στην Ασπίς Πρόνοια. Αντιδρώντας άμεσα, η ΥΠΕΕ διενήργησε πολύωρο έλεγχο στην έδρα της εταιρείας στη Λεωφόρο Κηφισίας, τη Μεγάλη Πέμπτη, 5 Απριλίου, παίρνοντας για έλεγχο αντίγραφα επτά σκληρών δίσκων. Το υλικό που συγκεντρώθηκε έχει μπει ήδη στο μικροσκόπιο της κοινής ομάδας που συστάθηκε με τη συμμετοχή εκπροσώπων όλων των φορολογικών και εποπτικών αρχών, δηλαδή της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς, της Τραπέζης της Ελλάδος και της Επιτροπής Εποπτείας Ιδιωτικής Ασφάλισης, προκειμένου συντονισμένα να διερευνηθεί σε βάθος η υπόθεση και το αξιόπιστο των καταγγελιών.
Αρμόδιοι υπηρεσιακοί παράγοντες μιλώντας στην «Κ» σχολιάζουν ότι η Ασπίς Πρόνοια απασχόλησε πρόσφατα τις αρμόδιες εποπτικές αρχές, όταν τιμωρήθηκε με πρόστιμο 1,3 εκατ. ευρώ, το υψηλότερο που έχει επιβληθεί μέχρι σήμερα σε ασφαλιστική εταιρεία, για την έκδοση του προϊόντος Mega Asset, οι όροι του οποίου δεν πληρούσαν τις νόμιμες προϋποθέσεις. Σε εξέλιξη, άλλωστε, βρίσκεται έρευνα για την αγορά οικοπέδων στον Ισθμό της Κορίνθου, έπειτα από καταγγελία ότι η συναλλαγή έγινε με εικονικά συμβόλαια και τίμημα κατά πολύ ανώτερο από το πραγματικό.















Πρώτο Θέμα, Κυριακή 27 Σεπτεμβρίου 2009
Σκάνδαλο αλά Κοσκωτά με την «Aσπίς Πρόνοια»


O Παύλος Ψωμιάδης έδωσε πλαστή επιταγή 550 εκατ. ευρώ και δεν συνελήφθη! Βαριές αποδεικνύονται οι ευθύνες της Νέας Δημοκρατίας για τα κανόνια που -όχι και τόσο αιφνίδια- έσκασαν στον όμιλο Ασπίς Πρόνοια. Καλύπτοντας επί πεντέμισι χρόνια μια σειρά άστοχων ενεργειών του επιχειρηματία κ. Παύλου Ψωμιάδη, ο οποίος κινούνταν στα όρια της νομιμότητας, και κάνοντας έως και την ύστατη στιγμή ενέσεις ζωής στην εταιρεία του αφού παρά τις συνεχείς παρανομίες έπαιρνε παράταση στη λειτουργία της, η κυρία Φάνη Πάλλη-Πετραλιά και ο πρόεδρος της Επιτροπής Ελέγχου Ιδιωτικής Ασφάλισης (ΕΕΙΑ) κ. Γιώργος Πέτσας φέρονται ως συνυπεύθυνοι για την κατάσταση που διαμορφώθηκε.
Ενώ εδώ και χρόνια η αγορά βοούσε για τα προβλήματα της «Ασπίς Πρόνοια» και όλοι μιλούσαν για το πυραμιδικού χαρακτήρα σύστημα προώθησης ομολογιών που ο κ. Ψωμιάδης είχε στήσει, ο πρόεδρος της Αρχής κ. Γιώργος Πέτσας όχι μόνο δεν ζήτησε να μπει λουκέτο στον όμιλο Ψωμιάδη, αλλά δεν αντέδρασε καν -ως όφειλε- στην εξαγορά από τον τελευταίο της εταιρείας «Proton Ασφαλιστική» μόλις στις 7 Μαΐου του 2009!
Εξαπάτησε το κοινό με «γαλάζιες» ευλογίες
Πρόκειται για ένα σκάνδαλο ευνοιοκρατίας, για το οποίο η Ν.Δ. θα πρέπει να λογοδοτήσει, καθώς ένας όμιλος που ήδη παρέπαιε και που τελικά ύστερα από τέσσερις μόλις μήνες η άδειά του ανακλήθηκε όχι μόνο δεν ελέγχθηκε, αλλά κατάφερε να πραγματοποιήσει και εξαγορά με την ανοχή των αρμόδιων αρχών.
Σε μια προσπάθεια να διασκεδάσει τις εντυπώσεις του κοινού μάλιστα η εταιρεία «Aσπίς Holding» στις 7/5/2009 εξέδωσε ανακοίνωση στην οποία μιλούσε για «διεύρυνση των μεριδίων αγοράς της λόγω εξαγοράς ποσοστού 92,71% της "Proton Ασφαλιστική Α.Ε."», δημιουργώντας μια αίσθηση ευμάρειας και οικονομικής ενίσχυσης προς τους πελάτες-επενδυτές, μια εικόνα η οποία ενισχύθηκε και από τους ασφαλιστικούς συμβούλους της «Ασπίς», οι οποίοι απευθυνόμενοι στο κοινό χρησιμοποίησαν αυτό το deal για να διασκεδάσουν τους φόβους όσων αγωνιούσαν για τις οικονομίες και τα συμβόλαιά τους. Στο σημείο αυτό θα πρέπει να σημειώσουμε πως πηγές της αγοράς αναφέρουν ότι η εξαγορά της παραπαίουσας «Proton Ασφαλιστική», έγινε από τη μεριά του κ. Ψωμιάδη κατόπιν κυβερνητικής παραίνεσης ώστε να μη της σκάσει το πρώτο κανόνι πριν από τις ευρωεκλογές.
Το μυστικό σουαρέ της περασμένης Πέμπτης
Πάντως, οι προσπάθειες Ψωμιάδη να σώσει τον όμιλό του συνεχίστηκαν μέχρι και στο παρά πέντε της παρέμβασης της ΕΕΙΑ. Οπως είναι σε θέση να γνωρίζει το «ΘΕΜΑ», ο επιχειρηματίας την περασμένη Πέμπτη 17/9 συνάντησε τον υπουργό Οικονομίας και Οικονομικών κ. Παπαθανασίου σε σπίτι κοινού τους φίλου.
Εκεί του εκδήλωσε την «αγανάκτησή» του, καθώς θεωρούσε ότι η κυβέρνηση τον «χρησιμοποίησε» για να μην της σκάσει το κανόνι της «Proton Ασφαλιστικής» και μετά τον απειλούσε με ανάκληση αδείας.
Σύμφωνα με πληροφορίες, ο κ. Παπαθανασίου φέρεται να του είπε: «Θα προσπαθήσω να σε βοηθήσω, αλλά κι εσύ τα ’κανες θάλασσα». Τέσσερις ημέρες μετά, όμως, όταν η αρμόδια επιτροπή ζήτησε από τον κ. Γιώργο Προβόπουλο να ελέγξει τη γνησιότητα της εγγυητικής επιστολής των 550 εκατ. ευρώ που προσκόμισε ο κ. Ψωμιάδης και έμαθαν ότι αυτή είναι «πέτσινη», όλα τελείωσαν για τον όμιλό του. Προφανώς ο υπουργός δεν ήθελε σε καμιά περίπτωση την επομένη των εκλογών να έχει μπλεξίματα με εισαγγελείς και εξεταστικές επιτροπές και έδωσε το ΟΚ για τους τίτλους του τέλους. Βέβαια, αίσθηση προκαλεί το γεγονός πως για μια τόσο σοβαρή περίπτωση που αφορούσε ένα ποσό ύψους 550 εκατ. ευρώ (σ.σ.: για την οποία ο οποιοσδήποτε απλός πολίτης θα είχε ήδη προφυλακιστεί), ο κ. Ψωμιάδης παραμένει ελεύθερος.
Ομως, η κυβερνητική εύνοια δεν σταματά εδώ. Παράλληλα, και η προσωπική φίλη του κ. Ψωμιάδη, υπουργός Απασχόλησης κυρία Πάλλη-Πετραλιά, παρά τις διαμαρτυρίες των 700 εργαζομένων στον όμιλο Ασπίς Πρόνοια και το γεγονός ότι υπήρχε στάση πληρωμών από τον Ιούνιο, δεν κινήθηκε προς την κατεύθυνση προάσπισης των δικαιωμάτων των υπαλλήλων. Το υπουργείο κινήθηκε μόλις την περασμένη Τετάρτη, χωρίς όμως να δώσει ουσιαστικές απαντήσεις στα προβλήματα των εργαζομένων.
Αγωνία Προβόπουλου και για την Aspis Bank
Πάντως η αγωνία δεν σταματά στα παραπάνω. Εγκυρες πληροφορίες αναφέρουν ότι το πρόβλημα ενδέχεται να επεκταθεί και στην Aspis Bank, στην οποία ο κ. Ψωμιάδης κατέχει το 67%. Σύμφωνα με αξιόπιστες πηγές, ο διοικητής της Τραπέζης της Ελλάδος κ. Προβόπουλος ήδη έχει ξεκινήσει γύρο διαπραγματεύσεων με μεγάλους τραπεζικούς ομίλους της Ελλάδος ώστε να διερευνήσει κατά πόσο αυτές είναι διατεθειμένοι να απορροφήσουν την ευρισκόμενη σε δεινή θέση τράπεζα. Πάντως, οι αρχικές απαντήσεις είναι μάλλον απογοητευτικές, καθώς η εικαζόμενη μαύρη τρύπα της Aspis Bank είναι μεγάλη.
Η κομπίνα με τα ομόλογα «Mega Asset»
Η εύνοια της Ν.Δ. απέναντι στον όμιλο Ψωμιάδη ξεκίνησε από την άγνωστη στον πολύ κόσμο, αλλά γνωστή στους ασφαλιστικούς κύκλους υπόθεση των ομολόγων «Mega Asset». Ειδικότερα, στις 6/9/2006 ο (υφυπουργός Ανάπτυξης τότε) κ. Γιάννης Παπαθανασίου προχώρησε σε ανάκληση της άδειας της «Ασπίς Πρόνοια ΑΕΓΑ» κατόπιν αποφάσεως της ΕΕΙΑ. Η επιτροπή γνωμοδότησε τότε πως το διατιθέμενο στην αγορά επενδυτικό πρόγραμμα εφάπαξ καταβολής και εγγυημένης απόδοσης «Mega Asset» της «Ασπίς Πρόνοια ΑΕΓΑ» ήταν εκτός των προϋποθέσεων της υπουργικής απόφασης Κ3 9124/2001. Τι σήμαινε ακριβώς αυτό; Οτι χιλιάδες συμπολίτες μας ξεγελάστηκαν επενδύοντας σε ένα παράνομο προϊόν, το οποίο προσέφερε «εγγυημένες» υπεραποδόσεις της τάξης του 6% για 10 χρόνια, ενώ η υπουργική απόφαση έκανε λόγο για 3,35% σε διάστημα το ανώτερο έως επτά έτη. Το πρόστιμο που επιβλήθηκε στις 27/12/2006 για την υπόθεση αυτή έφτασε μόλις στο 1,3 εκατ. ευρώ, δίνοντας μεν μια αίσθηση αποκατάστασης της νομιμότητας, αποτελώντας όμως ουσιαστικά «χάδι» για μία από τις μεγαλύτερες κομπίνες στα ελληνικά ασφαλιστικά χρονικά. Κι αυτό διότι το κέρδος από αυτή την ιστορία υπήρξε κατά πολύ μεγαλύτερο του προστίμου, καθώς φημολογείται πως ξεπέρασε τα 300 εκατ. ευρώ, παρότι κύκλοι της αγοράς αναφέρονται ακόμα και σε πολύ μεγαλύτερο κέρδος. Θα πρέπει μάλιστα να σημειώσουμε πως ενώ είχαν περιέλθει σε γνώση της ΕΕΙΑ πληροφορίες πως το «Mega Asset» πωλούνταν και μετά την τιμωρία της «Ασπίς», καμία μέριμνα δεν υπήρξε. Ειδικότερα, όπως είναι σε θέση να γνωρίζει η εφημερίδα μας, οι συνεργάτες του κ. Ψωμιάδη πωλούσαν το εν λόγω προϊόν έως και τις 31/12/2006. Παρά ταύτα, η «Ασπίς» συνέχιζε τις παρανομες επενδύσεις ενώ επέζησε τρία επιπλέον χρόνια μετά το μεγάλο αυτό φιάσκο. Κι αυτό χάρη στις πλάτες της Ν.Δ.!
Πυραμίδα αλά Μέιντοφ
Σε μια περίοδο όπου οι περισσότερες τράπεζες μείωναν σημαντικά τα επιτόκια, η «Ασπίς Πρόνοια» δελέαζε το κοινό με υπεραποδόσεις. Παράλληλα, ουδέποτε διερευνήθηκαν στο βάθος που έπρεπε οι καταγγελίες του πρώην αναλογιστή της εταιρείας κ. Θόδωρου Αναγνωστόπουλου για σωρεία παραβάσεων της εταιρείας σε ό,τι αφορούσε την έκδοση και χρήση ομολογιακών δανείων, τις ενδοεταιρικές συναλλαγές, τα μεταβλητά Αμοιβαία Κεφάλαια, τις πρακτορειακές συμβάσεις εταιρειών και τις διάφορες συναλλαγές με περιουσιακά στοιχεία μεταξύ εταιρειών που ανήκουν στον όμιλο Ασπίς.
Είδαν τα λεφτά τους να εξαφανίζονται
Την ίδια περίοδο, ο κ. Ψωμιάδης είχε δημιουργήσει και άλλο ένα αντίστοιχο προϊόν, το «Aspis Capital». Επρόκειτο για έγχαρτη, μη εξασφαλισμένη ομολογία με απόδοση έως και 7% της εταιρείας «Aσπίς Capital Holding» και απευθυνόταν σε «ειδικό κοινό». Στόχος της εταιρείας του κ. Ψωμιάδη ήταν να συγκεντρώνει ετησίως περί τα 10 εκατ. ευρώ. Για τις συγκεκριμένες ομολογίες δεν έχει υπάρξει προς το παρόν καμία ενημέρωση προς τους επενδυτές, οι οποίοι βλέπουν πλέον τα λεφτά τους να εξανεμίζονται. Αλλες πληροφορίες κάνουν λόγο για ομολογίες που πουλήθηκαν μέχρι και στη Γερμανία. Σε κάθε περίπτωση, αυτή η πρωτότυπη πυραμίδα με τις μακροχρόνιες υπεραποδόσεις αποτελεί μια ωρολογιακή βόμβα στα θεμέλια του χρηματοπιστωτικού συστήματος της χώρας, ανάλογη με αυτή του Μπέρναρντ Μέιντοφ στις ΗΠΑ.








ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ, 30 Νοεμβρίου 2009

Διαβεβαιώσεις ότι δεν θα χαθούν χρήματα από την υπόθεση «Ασπίς Πρόνοια ΑΕΓΑ»

Την εκτίμηση ότι το χαρτοφυλάκιο Ζωής της «Ασπίς Πρόνοια ΑΕΓΑ» θα είναι έτοιμο για μεταβίβαση το αργότερο έως το καλοκαίρι του 2010 εξέφρασε ο Επόπτης Χαρτοφυλακίου Ζωής της ανακληθείσας εισηγμένης ασφαλιστικής, Σπύρος Γριβογιάννης, ο οποίος, μιλώντας κατ' αποκλειστικότητα στη «Ν», παρουσιάστηκε βέβαιος ότι εντός των επόμενων ημερών θα αρχίσει η καταβολή αποζημιώσεων, καθώς και ότι από την υπόθεση «Ασπίς» δεν θα χαθούν χρήματα, ενώ αποκάλυψε ότι η βάση δεδομένων της εταιρείας παραβιάστηκε με ηλεκτρονικά μέσα.


Ανοίγοντας για πρώτη φορά τα χαρτιά του αφότου ανέλαβε το νευραλγικό πόστο του Επόπτη στην «Ασπίς Πρόνοια ΑΕΓΑ», ο κ. Σπύρος Γριβογιάννης δήλωσε ότι για τον ίδιο αποτελεί πρόκληση να διαχειριστεί επιτυχώς ένα τόσο περίπλοκο, πρωτόγνωρο για την ασφαλιστική αγορά, καθώς και άκρως κοινωνικό ζήτημα.


Η «Ν» επισκέφθηκε τον κ. Γριβογιάννη νωρίς το πρωί της περασμένης Παρασκευής στα κεντρικά γραφεία της εταιρείας στο Μαρούσι και ειδικότερα στον 5ο όροφο του κτηρίου, όπου έχει οργανώσει το επιτελείο του. Η συζήτηση που επακολούθησε έγινε σε ένα απομονωμένο σημείο του ορόφου, αφού, όπως ο ίδιος επεσήμανε εξ αρχής, στο γραφείο του θα ήταν αδύνατο να συζητήσει λόγω των πολλών διακοπών που θα υπήρχαν από ασφαλισμένους, οι οποίοι καθημερινά επισκέπτονται τα κεντρικά γραφεία της εταιρείας, ζητώντας να ενημερωθούν για το πότε θα αποζημιωθούν.


Πώς βρέθηκε όμως ο κ. Γριβογιάννης στο πόστο του Επόπτη Χαρτοφυλακίου Ζωής της «Ασπίς Πρόνοια ΑΕΓΑ»;


Η επιλογή του προσώπου του μόνο τυχαία δεν ήταν. Με σπουδές μαθηματικών και αναλογιστικής, θήτευσε στην Εθνική Ασφαλιστική τα 29 από τα 30 έτη παρουσίας του στον κλάδο, διατέλεσε πρόεδρος της Ένωσης Αναλογιστών και όλο αυτό το διάστημα επέμεινε να διατηρεί χαμηλό προφίλ, δρώντας πάντα αποτελεσματικά και αθόρυβα. Αυτός εξάλλου ήταν και ο λόγος που δεν δέχθηκε να φιλοξενηθεί φωτογραφία του στο σημερινό φύλλο της «Ν».


Παραίτηση

Η προσπάθεια του κ. Γριβογιάννη να βάλει σε τάξη το χαρτοφυλάκιο της «Ασπίς Πρόνοια ΑΕΓΑ» ξεκίνησε μετ' εμποδίων. Λόγω των εκλογών της 4ης Οκτωβρίου οι διαδικασίες στήριξης του έργου του «πάγωσαν», όπως και η επιστροφή στην «Ασπίς Πρόνοια» 25 υπαλλήλων της.


Ο ίδιος βρέθηκε ουσιαστικά μόνος έναντι μιας πραγματικά χαοτικής κατάστασης, οπότε γρήγορα διαπίστωσε ότι, εκτός από την αξιολόγηση του χαρτοφυλακίου Ζωής, έπρεπε να αναλάβει και τη διαχείρισή του. Πέρα από τα ανωτέρω, προηγούμενο ανάκλησης άδειας λειτουργίας ασφαλιστικής κλάδου Ζωής δεν υπήρχε και κατά συνέπεια δεν υπήρχε και εμπειρία για ανάλογους χειρισμούς.


Τα ανωτέρω γεγονότα τον υποχρέωσαν να υποβάλει παραίτηση, την οποία γνωστοποίησε στις 12 Οκτωβρίου στον υπουργό Οικονομικών, κ. Παπακωνσταντίνου.


Όπως εκμυστηρεύτηκε στη «Ν», «για μεγάλο χρονικό διάστημα λειτουργούσαμε ως γραφείο πληροφοριών για εκατοντάδες ασφαλισμένους της εταιρείας που προσέρχονταν καθημερινά στα κεντρικά της διαμαρτυρόμενοι εντόνως για το γεγονός ότι βρέθηκαν ακάλυπτοι, με αποτέλεσμα όχι μόνο να μην μπορούμε να κινήσουμε τη διαδικασία αξιολόγησης του χαρτοφυλακίου της εταιρείας, αλλά να υποχρεωθούμε και στη διαχείριση των συμβολαίων της», ανέφερε ο κ. Γριβογιάννης, θέλοντας με τον τρόπο αυτό να εξηγήσει γιατί τελικά οδηγήθηκε σε παραίτηση.






Ραντεβού με τον κ. Σαχινίδη


Είχαν ήδη περάσει περίπου τρεις εβδομάδες από τη 12η Οκτωβρίου, όταν ο υφυπουργός Οικονομικών, Φίλιππος Σαχινίδης, κάλεσε τον κ. Γριβογιάννη στο γραφείο του προκειμένου κατ' αρχήν να τον ενημερώσει ότι η παραίτησή του δεν είχε γίνει αποδεκτή από τον υπουργό και, κατά δεύτερον, να του ζητήσει μια ενδελεχή ενημέρωση για όσα είχαν συμβεί από ανακλήσεως της «Ασπίς Πρόνοια ΑΕΓΑ» μέχρι και εκείνη την ημέρα και φυσικά και για όσα θα επακολουθούσαν.


«Ενημέρωνα τον κ. Σαχινίδη για περισσότερες από τρεις ώρες, του έθεσα όλα τα προβλήματα, όπως και το ότι έπρεπε να επιστρέψουν στην εταιρεία τουλάχιστον 25 άτομα από το προσωπικό της. Στο διάστημα που ακολούθησε το υπουργείο ανταποκρίθηκε, οπότε υπεγράφησαν οι συμβάσεις για την επιστροφή μέρους του προσωπικού της εταιρείας, ενώ πολύ πρόσφατα υπεγράφησαν συμβάσεις και για την επιστροφή επιπλέον δύο ατόμων στο λογιστήριο, τριών ακόμη στην υπηρεσία εισπράξεων και δύο στο τηλεφωνικό κέντρο.


Εκτιμώ λοιπόν ότι πολύ σύντομα θα είμαστε σε θέση να κινήσουμε τη διαδικασία καταβολής αποζημιώσεων, δίνοντας προτεραιότητα στον κλάδο Υγείας, όπου εντοπίζονται τα σοβαρότερα προβλήματα καθότι, όπως χαρακτηριστικά δήλωσε, «από τις αρχές Οκτωβρίου το Ιατρικό Κέντρο και το "Ερρίκος Ντυνάν" κατήγγειλαν τις συμβάσεις που είχαν με την εταιρεία, με αποτέλεσμα οι ασφαλισμένοι της να είναι υποχρεωμένοι να καλύπτουν οι ίδιοι τις δαπάνες νοσηλείας τους».


Γολγοθάς


Ο ίδιος γνωρίζει βέβαια ότι έχει να ανέβει ένα... Γολγοθά. «Η ευθύνη διαχείρισης των ατομικών συμβολαίων αφορά -όπως λέει- περίπου 200.000 συμβάσεις, εκ των οι 140.000 είναι σε ισχύ και οι υπόλοιπες 60.000 ελεύθερες, ενώ στις ομαδικές ασφαλίσεις μέχρι και σήμερα κανείς δεν γνωρίζει τι πραγματικά συμβαίνει, καθότι έχει καταστεί αδύνατο να προσληφθεί προσωπικό στο αρμόδιο τμήμα».


Οσο για τα περιουσιακά στοιχεία της εταιρείας επισημαίνει ότι ήδη καταγράφονται, ενώ διευκρινίζει πως κάθε κίνηση της «Ασπίς Πρόνοια» είτε για τη ρευστοποίηση περιουσιακών στοιχείων είτε για την καταβολή αποζημιώσεων τελεί υπό την έγκριση της Επιτροπής Εποπτείας Ιδιωτικής Ασφάλισης.






Προβλέψεις

Σύντομα πάντως, κατά τον ίδιο, θα αρχίσει η καταβολή των αποζημιώσεων και, όπως προβλέπει, το αργότερο έως το καλοκαίρι θα έχει αξιολογηθεί και το χαρτοφυλάκιο της εταιρείας ώστε να κινηθεί η διαδικασία μεταφοράς του σε άλλες εταιρείες. Ωστόσο ο κ. Γριβογιάννης διευκρινίζει ότι οι προβλέψεις του γίνονται με βάση τα δεδομένα που έχει στη διάθεσή του κατά την παρούσα φάση και χωρίς να γνωρίζει εάν θα αλλάξουν οι προθέσεις της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Οικονομικών.


Εξάλλου, θα πρέπει να σημειωθεί ότι από το υπουργείο εκκρεμεί η έκδοση σειράς υπουργικών αποφάσεων που θα προβλέπουν με ποιον τρόπο, για ποιο ύψος και για ποια ακριβώς συμβόλαια η πολιτεία θα αναλάβει ρόλο εγγυητή, με ποιους όρους θα γίνει η μεταβίβαση του χαρτοφυλακίου, όπως και ποιος θα αναλάβει την ευθύνη της διαπραγμάτευσης με τις ενδιαφερόμενες εταιρείες.


Σε ό,τι αφορά ειδικότερα συμβόλαια της Ασπίς Πρόνοια ΑΕΓΑ, τα οποία ενδεχομένως να προβλέπουν αποδόσεις υψηλότερες των ορίων που καθορίζει ο νόμος, ο κ. Γριβογιάννης δήλωσε με έμφαση: «Δεν ξέρω αν θα υπάρξουν τέτοια συμβόλαια, όπως δεν γνωρίζω πώς αποτυπώνονται οι αποδόσεις τους στους όρους των συμβάσεων. Προς το παρόν αυτό το οποίο επιδιώκουμε είναι να καταγράψουμε τα προϊόντα της εταιρείας και τις προδιαγραφές τους».


Εισβολή


Τέλος, ενδιαφέρον έχει και μια αποκάλυψη του κ. Γριβογιάννη. Οπως επεσήμανε: «Όταν αποσφραγίσαμε την εταιρεία παρουσία συμβολαιογράφου, διαπιστώσαμε ότι ο server δεν ήταν κλειστός με αποτέλεσμα, άγνωστο ποιοι και πόσοι, για πολλές μέρες να μπαίνουν "απρόσκλητοι" στο σύστημα της εταιρείας και να αντλούν στοιχεία από τη βάση δεδομένων της». Ο κ. Γριβογιάννης δηλώνει ότι «έχουν ήδη εντοπιστεί οι κωδικοί μέσω των οποίων έγιναν αυτές οι ενέργειες και πλέον αναζητούμε τα πρόσωπα τα οποία εισέβαλαν στην ανακληθείσα εταιρεία με ηλεκτρονικά μέσα».


Το εισπρακτικό σύστημα


Ο Επόπτης Χαρτοφυλακίου Ζωής της Ασπίς, κ. Γριβογιάννης, διευκρινίζει ότι θα διερευνήσει και το εισπρακτικό σύστημα της «Ασπίς Πρόνοια ΑΕΓΑ» προκειμένου να καταστεί ξεκάθαρο από ποια κανάλια θα εισπράττει η εταιρεία ασφάλιστρα, εξασφαλίζοντας με τον τρόπο αυτό έσοδα για την καταβολή αποζημιώσεων.


Όπως διευκρίνισε, «κανένα από τα συμβόλαια της εταιρείας δεν θα χαθεί και κατά συνέπεια δεν θα χαθούν και τα δικαιώματα που απορρέουν απ' αυτά», ενώ κάλεσε τους ασφαλισμένους να συνεχίσουν τα προγράμματά τους καταβάλλοντας τα προβλεπόμενα απ' αυτά ασφάλιστρα, μόλις υπάρξουν οι σχετικές ανακοινώσεις.


Ο κ. Γριβογιάννης δέχθηκε ότι οι διαδικασίες θα μπορούσαν να είχαν κινηθεί ταχύτερα, ωστόσο, όπως δήλωσε, «το σημαντικό είναι ότι τελικά το "νερό μπήκε στο αυλάκι", οπότε έστω και με καθυστέρηση οι ασφαλισμένοι θα καλυφθούν».

Παρασκευή, 19 Μαρτίου 2010
«Φουντώνει» η αντίδραση για την Ασπίς

Θωμάς Κιούσης

Κυρίαρχο το στοιχείο της αγανάκτησης και της απαίτησης για άμεση λύση καθώς 6 μήνες μετά το κλείσιμο της εταιρίας, δεν υπάρχει «φως» στον ορίζοντα.

Αρκετά μεγάλη σε όγκο ήταν η συγκέντρωση διαμαρτυρίας που οργάνωσε ο Σύλλογος Ζημιωθέντων Από την Ασπίς Πρόνοια, χθες στο κέντρο της Αθήνας.
Σύμφωνα με τους οργανωτές, περίπου 2.000 - 2.500 άτομα κυρίως πελάτες, αλλά και ασφαλιστές - συνεργάτες της εταιρίας, συγκεντρώθηκαν έξω από το υπουργείο Οικονομικών στην πλατεία Συντάγματος, προκειμένου να διαμαρτυρηθούν αλλά και να απαιτήσουν άμεσα λύσεις για τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν μετά το κλείσιμο της Ασπίς. Αρκετά άτομα συμμετείχαν επίσης και από την πλευρά της Commercial Value. Οι συγκεντρωμένοι κατευθύνθηκαν στη συνέχεια στη Βουλή, όπου πενταμελής αντιπροσωπεία επέδωσε ψήφισμα στο γραφείο του Πρωθυπουργού, στους αρχηγούς των κομμάτων, καθώς και στον πρόεδρο της Βουλής ζητώντας την προσωπική τους παρέμβαση, καθώς και συνάντηση μαζί τους. Συναντήθηκαν επίσης και με πολιτικά στελέχη κομμάτων, όπως ο κ. Λαφαζάνης από το Συνασπισμό και ο κ. Σταϊκούρας από τη Νέα Δημοκρατία. Στη συγκέντρωση, που είχε παλμό, συμμετείχαν και αρκετοί ηλικιωμένοι που βρέθηκαν στον «αέρα» μετά την απόφαση της Επ.Ε.Ι.Α. Κυρίαρχο ήταν το στοιχείο της αγανάκτησης, αλλά και της απαίτησης για άμεση λύση του προβλήματος, καθώς έξι μήνες μετά το κλείσιμο της εταιρίας, δεν υπάρχει κανένα «φως» στον ορίζοντα. Οι ζημιωθέντες κατηγορούν για αδιαφορία την κυβέρνηση απέναντι στα τεράστια προβλήματα που δημιουργήθηκαν. Επίσης θεωρούν το σχέδιο νόμου που κατατέθηκε πρόσφατα, ότι όχι μόνο δεν προσφέρει λύσεις, αλλά οδηγεί σε οριστική απώλεια των δικαιωμάτων των κατόχων ασφαλιστικών και αποταμιευτικών – επενδυτικών προγραμμάτων.
Να σημειωθεί, επίσης, ότι ο Σύλλογος απέστειλε εξώδικο της προηγούμενες ημέρες προς το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο, του οποίου ως γνωστόν επίκειται η συμμετοχή στο μετοχικό κεφάλαιο της Aspis Bank. Το εξώδικο στάλθηκε με το σκεπτικό ότι υπάρχει πρόθεση να ζητηθούν ευθύνες αποζημίωσης και
από την Aspis Bank, εξαιτίας του ρόλου και της λειτουργίας της ως θεματοφύλακα στην Ασπίς Πρόνοια.
Στα πλαίσια των ενεργειών που έχουν γίνει, να επισημάνουμε και ότι ο σύλλογος έχει αποστείλει στην αρμόδια Διεύθυνση επί χρηματοοικονομικών και ασφαλιστικών θεμάτων της Ευρωπαϊκής Ένωσης, τεκμηριωμένο κείμενο σχετικά με το που οι κυβερνητικές αποφάσεις, βρίσκονται σε αντίθεση με το κοινοτικό δίκαιο και αναμένουν τις ανάλογες ενέργειες.
Ένα ακόμα στοιχείο όπως μας επισημαίνεται από τους ζημιωθέντες, είναι ότι οι καταγγελίες που έφτασαν στην Ε.Ε. από ζημιωθέντες της Ασπίς, ήταν τόσες πολλές, που οι αρμόδιες υπηρεσίες, έφτασαν στο σημείο να μην μπορούν πλέον να τις διαχειριστούν.
NextDeal.gr, 21 Απριλίου 2010
Μέσω… Ελλάδας αμφισβητεί η ΕΕ, την νομιμότητα της τροπολογίας για τις παρεχόμενες από το δημόσιο εγγυήσεις σε ασφαλιστήρια ζωής , προκαλώντας επί της ουσίας θέμα σε σχέση με το κατά πόσο τελικά ήταν ή όχι σύννομη η ρύθμιση Παπαθανασίου.

Το όλο θέμα προκύπτει από συμπληρωματική απάντηση του επιτρόπου για την εσωτερική αγορά και τις υπηρεσίες Michel Barnier  σε ερώτηση του ευρωβουλευτή του ΣΥΝ Νίκου Χουντή.

Ο κ. Χουντής κατέθεσε στις 6 Οκτωβρίου στην Επιτροπή την ερώτηση με αριθμό Ε-4700/09, με αφορμή την ανάκληση των αδειών λειτουργίας πέντε ασφαλιστικών εταιρειών. Μεταξύ άλλων ρωτούσε την επιτροπή:

1.Τι είδους και τι ύψους ασφαλιστικά συμβόλαια, πέρα από αυτά των ασφαλειών ζωής, διέθεταν οι εν λόγω εταιρείες;
2.Έχει τεθεί υπόψιν της Επιτροπής η ρύθμιση του νόμου 3790/2007 που ορίζει την κρατική εγγύηση των ασφαλειών ζωής σε περιπτώσεις πτώχευσης ασφαλιστικών εταιρειών; …
3.Θεωρεί η Επιτροπή ότι καλύπτονται οι ασφαλισμένοι από την παραπάνω ρύθμιση; Διασφαλίζονται τα δικαιώματα τους;
4. Έχει συμπεριληφθεί στην νέα κοινοτική οδηγία Solvency II οποιαδήποτε ρύθμιση για τις τυχόν χαμένες θέσεις εργασίας που θα προκύψουν από την ανάκληση αδειών ασφαλιστικών εταιρειών; Εάν όχι, τι μέτρα μπορούν να ληφθούν υπέρ των απολυμένων εργαζομένων;

Ο κ. Barnier απάντησε εν μέρει στην ερώτηση ενώ για την πρώτη ερώτηση και για το πρώτο μέρος της δεύτερης ερώτησης επιφυλάχθηκε αφού πρώτα ενημερωθεί από την ελληνική κυβέρνηση. Για τις δυο ερωτήσεις (1. και 2) ο επίτρο0πός Barnier επανήλθε με απάντηση του στις 31 Μαρτίου.

Στην συμπληρωματική απάντηση του ο κ. Barnier σημειώνει:
“Συμπληρωματική απάντηση του κ. Barnier εξ ονόματος της Επιτροπής
Όπως ανέφερε η Επιτροπή στην απάντησή της στις 17 Νοεμβρίου 2009, τα ζητήματα που ήγειρε το Αξιότιμο Μέλος του Κοινοβουλίου στο σημείο 1 και στην πρώτη πρόταση του σημείου 2 της ερώτησής του αναφέρονται σε συγκεκριμένα περιστατικά στην Ελλάδα, όπως και σε λεπτομέρειες της ελληνικής νομοθεσίας. Η Επιτροπή επικοινώνησε με τις ελληνικές αρχές προκειμένου να λάβει τις σχετικές πληροφορίες”. Στη συνέχεια παραθέτει αναλυτικά στοιχεία για την παραγωγή των ασφαλιστικών εταιρειών (μπορείτε να τα διαβάσετε πιο κάτω) και έρχεται στο δεύτερο ερώτημα όπου σημειώνει επί λέξει:
“2. Όσον αφορά τα ασφαλιστήρια συμβόλαια ζωής σε περίπτωση πτώχευσης της οικείας ασφαλιστικής εταιρείας, φαίνεται ότι, σύμφωνα με τα στοιχεία που διαβιβάστηκαν από τις ελληνικές αρχές, το ελληνικό Δημόσιο δύναται να χορηγήσει υπό προϋποθέσεις εγγύηση υπέρ του αναδόχου του ασφαλιστικού χαρτοφυλακίου ζωής ή, σε περίπτωση απουσίας τέτοιου αναδόχου, εγγύηση απευθείας υπέρ των ασφαλισμένων. Η διάταξη αυτή δεν έχει ενεργοποιηθεί έως σήμερα, ενώ αμφισβητείται η ουσιαστική νομιμότητά της. Για τις ασφαλίσεις κατά ζημιών δεν υπάρχει σχετική πρόνοια”.
Με άλλα λόγια ο κ. Barnier επικαλείται τον κ. Σαχινίδη για την νομιμότητα της τροπολογίας και όχι κάποια επιτροπή ή όργανο της ΕΕ, ενώ ο κ. Σαχινίδης την ΕΕ…

Αναλυτικότερα λοιπόν η πλήρη απάντηση του κ. Βarnier είναι η εξής:
Πρώτη απάντηση
Η Επιτροπή έχει γνώση των αποφάσεων που έλαβε η ελληνική Επιτροπή Εποπτείας Ιδιωτικής Ασφάλισης στις 16 και στις 21 Σεπτεμβρίου 2009 σχετικά με την οριστική ανάκληση των αδειών λειτουργίας και την έναρξη της διαδικασίας εκκαθάρισης πέντε ελληνικών ασφαλιστικών εταιρειών (Γενική Πίστη∙ Γ.Ε. Σκούρτης∙ Γενική Ένωση∙ Ασπίς Πρόνοια Ανώνυμη Εταιρεία Ασφαλίσεων Ζημιών∙ Ασπίς Πρόνοια Ανώνυμη Εταιρεία Γενικών Ασφαλειών), του ομίλου «Ασπίς». Αποσπάσματα των αποφάσεων εκκαθάρισης θα δημοσιευθούν προσεχώς στην Επίσημη Εφημερίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Η μεταβίβαση του συνόλου ή μέρους του χαρτοφυλακίου μιας ασφαλιστικής επιχείρησης διέπεται από τις διατάξεις του άρθρου 14 της οδηγίας 2002/83/ΕΚ(1) στους κλάδους των ασφαλίσεων «ζωής» και του άρθρου 12 της οδηγίας 92/49/ΕΟΚ(2) στους κλάδους των ασφαλίσεων «εκτός ζωής». Σύμφωνα με τα εν λόγω άρθρα, τα κράτη μέλη υποχρεούνται, σύμφωνα με τους όρους που προβλέπονται από το εθνικό δίκαιο, να επιτρέπουν στις ασφαλιστικές επιχειρήσεις που εδρεύουν στο έδαφός τους να μεταβιβάζουν το σύνολο ή μέρος του χαρτοφυλακίου συμβολαίων τους, είτε έχει συνομολογηθεί υπό καθεστώς εγκατάστασης είτε υπό καθεστώς ελεύθερης παροχής υπηρεσιών, σε εκδοχέα εγκατεστημένο στην Κοινότητα. Η όποια τέτοια μεταβίβαση ισχύει εφόσον οι αρμόδιες αρχές του κράτους μέλους καταγωγής του εκδοχέα πιστοποιούν ότι αυτός διαθέτει το αναγκαίο περιθώριο φερεγγυότητας.

Σε κάθε περίπτωση που χορηγείται σύννομη άδεια μεταβίβασης χαρτοφυλακίου, η μεταβίβαση έχει άμεση ισχύ για τους κατόχους ασφαλιστηρίων συμβολαίων και τους δικαιούχους.

Η οδηγία «Φερεγγυότητα ΙΙ»(3) αποσκοπεί στη θέσπιση, σε όλα τα κράτη μέλη, ενός σύγχρονου, οικονομικού και βασιζόμενου στον κίνδυνο καθεστώτος προληπτικής εποπτείας των ασφαλιστικών και αντασφαλιστικών επιχειρήσεων και των ομίλων τους. Δεν έχει ως αντικείμενο το ζήτημα των απωλειών θέσεων εργασίας σε περίπτωση αφερεγγυότητας, το οποίο έχει σχέση με την κοινωνική νομοθεσία και το εργατικό δίκαιο. Εντούτοις, η οδηγία 2001/17/ΕΚ(4), η οποία θα αποτελέσει το αντικείμενο αναδιατύπωσης από 1ης Νοεμβρίου 2012, προβλέπει τη δυνατότητα για τα κράτη μέλη να αποδίδουν, στο πλαίσιο των διαδικασιών εκκαθάρισης, προτεραιότητα στις ασφαλιστικές απαιτήσεις εργαζομένων, οι οποίες απορρέουν από συμβάσεις απασχόλησης και εργασιακές σχέσεις.

Επιπλέον, η οδηγία 2008/94/ΕΚ(5) στοχεύει στην προστασία των μισθωτών σε περίπτωση αφερεγγυότητας του εργοδότη. Η οδηγία προβλέπει γενικότερα την υποχρέωση των κρατών μελών να διασφαλίζουν ότι ορισμένος οργανισμός εγγυήσεων θα εγγυάται την πληρωμή των εκκρεμών απαιτήσεων των εργαζομένων, οι οποίες απορρέουν από συμβάσεις απασχόλησης και εργασιακές σχέσεις. Η οδηγία αυτή εφαρμόζεται στις ασφαλιστικές εταιρείες.
Τα ζητήματα που ήγειρε το Αξιότιμο Μέλος του Κοινοβουλίου στο σημείο 1 και στην πρώτη πρόταση του σημείου 2 της ερώτησής του, αναφέρονται σε συγκεκριμένα περιστατικά στην Ελλάδα, όπως και σε λεπτομέρειες του ελληνικού ασφαλιστικού δικαίου. Η Επιτροπή θα επικοινωνήσει με τις ελληνικές αρχές προκειμένου να λάβει τις σχετικές πληροφορίες τις οποίες και θα διαβιβάσει στο Αξιότιμο Μέλος του Κοινοβουλίου το συντομότερο δυνατόν

«Συμπληρωματική απάντηση του κ. Barnier εξ ονόματος της Επιτροπής
Όπως ανέφερε η Επιτροπή στην απάντησή της στις 17 Νοεμβρίου 2009, τα ζητήματα που ήγειρε το Αξιότιμο Μέλος του Κοινοβουλίου στο σημείο 1 και στην πρώτη πρόταση του σημείου 2 της ερώτησής του αναφέρονται σε συγκεκριμένα περιστατικά στην Ελλάδα, όπως και σε λεπτομέρειες της ελληνικής νομοθεσίας. Η Επιτροπή επικοινώνησε με τις ελληνικές αρχές προκειμένου να λάβει τις σχετικές πληροφορίες.

Οι ασφαλιστικές εταιρείες Γ.Η. ΣΚΟΥΡΤΗΣ Ανώνυμη Εταιρεία Γενικών Ασφαλειών, ΓΕΝΙΚΗ ΠΙΣΤΗ Ανώνυμη Ελληνική Εταιρεία Γενικών Ασφαλίσεων, ΓΕΝΙΚΗ ΕΝΩΣΗ Ανώνυμη Ελληνική Εταιρεία Γενικών Ασφαλίσεων και ΑΣΠΙΣ ΠΡΟΝΟΙΑ Ανώνυμη Εταιρεία Ασφαλίσεων Ζημιών δραστηριοποιούνταν αποκλειστικά στους κλάδους ασφάλισης κατά ζημιών. Η κύρια ασφαλιστική δραστηριότητα ήταν η ασφάλιση της αστικής ευθύνης για τα ατυχήματα που προκαλούνται από τη χρήση χερσαίων αυτοκινήτων οχημάτων (motor third party liability). Η ΑΣΠΙΣ ΠΡΟΝΟΙΑ Ανώνυμη Εταιρεία Γενικών Ασφαλειών ασκούσε δραστηριότητες στους κλάδους ασφάλισης ζωής και ασφάλισης κατά ζημιών, προσφέροντας ειδικότερα ασφαλιστικά προϊόντα του κλάδου ζωής, συμπεριλαμβανομένων των ασφαλιστηρίων συμβολαίων που συνδέονται με επενδύσεις (unit-linked insurance contracts).
Σε όρους εγγεγραμμένων ασφαλίστρων κατά το οικονομικό έτος 2008, οι ασφαλιστικές επιχειρήσεις πραγματοποίησαν τα ακόλουθα έσοδα, σύμφωνα με τα στοιχεία που διαθέτει η Επιτροπή:
Ασφαλιστική Επιχείρηση
Εγγεγραμμένα ασφάλιστρα κατά ζημιών,
οικονομικό έτος 2008 (εκατομμύρια ευρώ)
Μερίδιο αγοράς ασφαλίσεων κατά ζημιών,
οικονομικό έτος 2008
Γ.Η. ΣΚΟΥΡΤΗΣ Ανώνυμη Εταιρεία Γενικών Ασφαλειών
10,28
0,37 %
ΓΕΝΙΚΗ ΠΙΣΤΗ Ανώνυμη Ελληνική Εταιρεία Γενικών Ασφαλίσεων
29,75
1,06 %
ΓΕΝΙΚΗ ΕΝΩΣΗ Ανώνυμη Ελληνική Εταιρεία Γενικών Ασφαλίσεων
122,84
4,37 %
ΑΣΠΙΣ ΠΡΟΝΟΙΑ Ανώνυμη Εταιρεία Ασφαλίσεων Ζημιών
123,99
4,41 %
ΑΣΠΙΣ ΠΡΟΝΟΙΑ Ανώνυμη Εταιρεία Γενικών Ασφαλειών
5,2
0,18 %



Ασφαλιστική Επιχείρηση
Εγγεγραμμένα ασφάλιστρα κλάδου ζωής, οικονομικό έτος 2008 (εκατομμύρια ευρώ)
Μερίδιο αγοράς ασφαλίσεων ζωής, οικονομικό έτος 2008
ΑΣΠΙΣ ΠΡΟΝΟΙΑ Ανώνυμη Εταιρεία Γενικών Ασφαλειών
205,43
8,21 %


2. Όσον αφορά τα ασφαλιστήρια συμβόλαια ζωής σε περίπτωση πτώχευσης της οικείας ασφαλιστικής εταιρείας, φαίνεται ότι, σύμφωνα με τα στοιχεία που διαβιβάστηκαν από τις ελληνικές αρχές, το ελληνικό Δημόσιο δύναται να χορηγήσει υπό προϋποθέσεις εγγύηση υπέρ του αναδόχου του ασφαλιστικού χαρτοφυλακίου ζωής ή, σε περίπτωση απουσίας τέτοιου αναδόχου, εγγύηση απευθείας υπέρ των ασφαλισμένων. Η διάταξη αυτή δεν έχει ενεργοποιηθεί έως σήμερα, ενώ αμφισβητείται η ουσιαστική νομιμότητά της. Για τις ασφαλίσεις κατά ζημιών δεν υπάρχει σχετική πρόνοια.
Όσον αφορά τα ζητήματα που ήγειρε το Αξιότιμο Μέλος του Κοινοβουλίου στη δεύτερη πρόταση του σημείου 2 και στα σημεία 3 και 4, παραπέμπουμε στα στοιχεία που παρέχονται στην απάντηση στη γραπτή ερώτηση E-4700/09 της 17ης Νοεμβρίου 2009».





www.reporter.gr, 5 Μαΐου 2010

ΧΡ. ΙΩΑΝΝΟΥ

Όταν η ΑΣΠΙΣ ΠΡΟΝΟΙΑ συνάντησε τη Fitch

Τους οίκους αξιολόγησης έχουν βάλει στο μάτι οι αρχές της Ε.Ε. και βρίσκουν συμμάχους στην άλλη άκρη του Ατλαντικού, όπως τον Paul Krugman  τον νομπελίστα οικονομολόγο, ο οποίος μιλάει για ένα διεφθαρμένο σύστημα.
Ο Krugman στο άρθρο του στην εφημερίδα Νew York Times, μιλάει για ένα βαθιά διεφθαρμένο σύστημα, αναφερόμενος στα e-mail που έστελναν εργαζόμενοι της Goldman Sachs σε οίκους αξιολόγησης οι οποίοι έδιναν υψηλές βαθμολογίες ΑΑΑ σε επενδυτικά προϊόντα αμφιβόλου ποιότητας από τα οποία σχεδόν όλα έχουν μετατραπεί σε τοξικά. Και υπογραμμίζει ότι από τα επενδυτικά προϊόντα που εκδόθηκαν το 2006 και βασίζονταν σε τιτλοποιήσεις επισφαλών αμερικανικών στεγαστικών δανείων το 93% έχει υποβαθμιστεί σήμερα στη χαμηλότερη βαθμίδα (junk).

[…]
Του λόγου το αληθές αποτελεί η περίπτωση της Ασπίς Πρόνοια του επιχειρηματία Παύλου Ψωμιάδη, που ήταν στο αέρα εδώ και πολλά-πολλά χρόνια. Αλλά, ό όμιλος Ασπίς πλήρωνε τη Fitch και τη Standard and Poors, παλαιότερα, για να αποκτά πιστοποιητικό αξιολόγησης από διεθνείς οίκους και να μπορεί να εκδίδει ομολογιακά δάνεια ή και να έχει πρόσβαση γενικά στις αγορές.

Η Standards & Poors είχε ασχοληθεί με την τιτλοποίηση στεγαστικών δανείων της Aspis Bank το 2003 ενώ η Fitch ασχολήθηκε πιο ενεργά με τον όμιλο και κυρίως με τις ασφαλιστικές εταιρείες της Ασπίς Πρόνοια και τις θυγατρικές της μέχρι και τα τελευταία χρόνια.
Αν κάποιος διαβάσει τα σχόλια των αναλυτών της Fitch, θα διαπιστώσει πόσο επιφανειακές ήταν οι εκτιμήσεις. Μιλούσαν μάλιστα για βελτίωση προοπτικής, την ώρα που η τρύπα των εταιρειών του ομίλου Ασπίς μεγάλωνε αθόρυβα, πίσω από τις πολύχρωμες οθόνες και τα excelάκια των «ειδικών».

Ενδεικτική του τρόπου που δουλεύουν οι οίκοι αυτοί είναι η αξιολόγηση της Ασπίς Πρόνοια που φέρει την υπογραφή της Fitch και πραγματοποιήθηκε στις 5 Ιουνίου 2008. Η αναλύτρια έβαλε βαθμό B+ στην πιστοληπτική ικανότητας της ασφαλιστικής εταιρείας, δίνοντας σταθερή προοπτική.
Αυτή η βαθμολογία – που κατηγοριοποιούσε το χρέος της Ασπίς σε καθεστώς κερδοσκοπικών χαρακτηριστικών  - ήταν αρκετή για τον Παύλο Ψωμιάδη, να διαφημίζει και να μεταδίδει στο Χρηματιστήριο Αθηνών ότι:

-        μόνο η Ασπίς Πρόνοια λαμβάνει πιστοποιητικό αξιολόγησης της πιστοληπτικής της ικανότητας από διεθνή οίκο ανάμεσα σε όλες τις ασφαλιστικές εταιρείες στην Ελλάδα.
-        όλες οι εταιρείες του ομίλου Ασπίς που είναι εγκατεστημένες στην Ελλάδα έχουν πιστοποιητικό οικονομικής ευρωστίας.

Η Fitch έγινε λαγός μερικές ημέρες μετά και συγκεκριμένα τον Αύγουστο του 2008 όταν η Επιτροπή Εποπτείας Ιδιωτικής Ασφάλισης της Ελλάδας (ΕΠΕΙΑ), αποφάσισε το πάγωμα των περιουσιακών στοιχείων του ομίλου Ασπίς.

Τότε, η Fitch κατάλαβε ότι κάτι δεν πήγαινε καλά και προχώρησε σε γενναία υποβάθμιση (σε “CCC” από “B+”) εκφράζοντας ταυτόχρονα την αδυναμία συνεχίσει την κάλυψη των ασφαλιστικών εταιρειών του ομίλου Ασπίς, λόγω του ότι δεν διέθετε πλέον επαρκείς πληροφορίες.
Αυτό το περιστατικό από μόνο του δείχνει ότι οι οίκοι αξιολόγησης βασίζονται στα στοιχεία που παίρνουν από τις ίδιες τις εταιρείες και δεν εξετάζουν σε βάθος τα νούμερα, πως προέρχονται, εάν είναι αξιόπιστα, εάν υπάρχουν τρύπες κλπ.

Κάλυψη των ασφαλισμένων Ασπίς - Commercial Value
Κάλυψη των ασφαλισμένων της Ασπίς Πρόνοια και της Commercial Value κατά τουλάχιστον 70%, υπό την προϋπόθεση να αναλάβει άλλη εταιρεία το χαρτοφυλάκιό της, εξασφαλίζει το νομοσχέδιο για την εποπτεία ιδιωτικής ασφάλισης.

Το σχετικό νομοσχέδιο εισήχθη στην Επιτροπή Οικονομικών της Βουλής.

Προβλέπεται η εποπτεία της ιδιωτικής ασφάλισης από την Τράπεζα της Ελλάδος και η κατάργηση της Επιτροπής Εποπτείας Ιδιωτικής Ασφάλισης.

Σε ό,τι αφορά στις πρόνοιες για τις εταιρείες που κλείνουν, όπως διευκρίνισε ο κ. Σαχινίδης, δημιουργείται το Εγγυητικό Κεφάλαιο ζωής, καλύπτεται το έλλειμμα που υπήρχε και έτσι προστατεύεται ο χώρος της ασφαλιστικής αγοράς ενώ για πρώτη φορά προβλέπεται εγκατάσταση επόπτη.





ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ΤΗΣ ΚΥΡΙΑΚΗΣ,
12 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ 2010
Η κατάρρευση της «ασπίδας» Ψωμιάδη

Της Ευγενίας Τζώρτζη

Ακραία πρόκληση συνιστούσε για πολλούς εδώ και καιρό το γεγονός ότι ο Παύλος Ψωμιάδης κυκλοφορούσε ανενόχλητος, συνοδευόμενος μάλιστα από πολυάριθμη προσωπική φρουρά. Και αυτό φάνηκε από την... υποδοχή της οποίας έτυχε την Παρασκευή το πρωί από οργισμένους πρώην πελάτες του, όταν προσήλθε στα δικαστήρια για να απολογηθεί. Τελικώς, απολογήθηκε το Σάββατο το μεσημέρι και κρίθηκε προφυλακιστέος.

Η πρόκληση δεν ήταν μόνο η εξαπάτηση 300.000 ασφαλισμένων και επενδυτών που εμπιστεύθηκαν με αφελή ή ίσως και κερδοσκοπικό κίνητρο σε κάποιες περιπτώσεις τις αποταμιεύσεις τους στον άλλοτε μεγαλομέτοχο ενός δαιδαλώδους ομίλου, όπως ήταν αυτός της Ασπίδος. Αυτό που συνιστούσε βαθιά πρόκληση ήταν ο τρόπος και οι μεθοδεύσεις που ακολούθησε κατά την πολύχρονη επιχειρηματική του πορεία και οι οποίες κατά κοινή ομολογία ήταν τόσο πρωτοφανείς, που θα έπρεπε να είχαν κινητοποιήσει νωρίτερα τις αρχές μιας ευνομούμενης πολιτείας.

Οι πτυχές του σκανδάλου Ψωμιάδη είναι ισάριθμες των εταιρειών που ο ίδιος συστηματικά εδώ και είκοσι, περίπου, χρόνια ίδρυε, ξεδιπλώνοντας την πολυσχιδή επιχειρηματική του πρακτική. Η προσφυγή στο ευρύ κοινό μέσω δανεισμού, ανάλογη με αυτήν που ακολουθήθηκε στην Ασπίς Κάπιταλ, η δράση της οποίας υπήρξε και η πέτρα του σκανδάλου, επιστρατεύθηκε για πρώτη φορά τη δεκαετία του '90 για την εξαγορά της Aegon.

Για τη συγκέντρωση των χρημάτων, διέθετε μετοχές της μη εισηγμένης Ασπίς Πρόνοια με ιδιωτική τοποθέτηση, μέσω της γνωστής διαδικασίας των warrants, προχωρώντας ουσιαστικά σε άτυπη εισαγωγή στο Χρηματιστήριο. Η εισαγωγή της Ασπίς Πρόνοια στο Χρηματιστήριο έγινε το 1994 μέσω της εξαγοράς της εταιρείας Ηλιος, αφού προηγουμένως η πρακτική των warrants είχε οδηγήσει στην εκτόξευση της τιμής της εταιρείας, για να ξεφουσκώσει αμέσως μετά την έναρξη της διαπραγμάτευσης.

Έκτοτε, αυτή η πρακτική χρησιμοποιήθηκε αρκετές φορές, κυρίως μέσα από την έκδοση προσωπικών επιταγών με υψηλές αποδόσεις για τη χρηματοδότηση διαφόρων δραστηριοτήτων ή την κάλυψη των ανοιγμάτων που δημιουργούσε. Το 2004 η Ασπίς Πρόνοια, που αποτέλεσε στην ουσία μετεξέλιξη μιας σειράς εξαγορών, γιορτάζει 60 χρόνια λειτουργίας, αλλά η πιάτσα γνωρίζει καλά ότι ο βασικός μέτοχος υπερτιμά τα ακίνητα που αγοράζει σε φθηνές τιμές για να καλύψει τα αναγκαία αποθέματα, ενώ οι αξίες των μετοχών που διαθέτει αποτελούν στοιχεία για την κάλυψη του περιθωρίου φερεγγυότητας των ασφαλιστικών του εταιρειών, σε τιμές, που καμία σχέση δεν έχουν με την πραγματικότητα.

Αυτό που αποτελούσε μέχρι τότε κοινό μυστικό ήρθε στη δημοσιότητα με τον πλέον επίσημο τρόπο μέσα από τις καταγγελίες του πρώην αναλογιστή της Ασπίς Πρόνοια Θόδωρου Αναγνωστόπουλου, το 2007. Έκτοτε οι αιτιάσεις για υποτίμηση των αποθεμάτων και μεταφορές ποσών από την ασφαλιστική εταιρεία σε προσωπικούς λογαριασμούς πήραν επίσημο χαρακτήρα, αλλά και τη δικαστική οδό, χωρίς ωστόσο να καταλήξουν. Η δικαστική διένεξη εκκρεμεί ακόμη έπειτα από αλλεπάλληλες αναβολές, αλλά η χαριστική βολή δόθηκε το 2009 με την αποστολή στον εισαγγελέα της υπόθεσης πλαστογραφίας της εγγυητικής επιστολής ύψους 550 εκατ. ευρώ για την κάλυψη του ελλείμματος ύψους 200 εκατ. ευρώ, που η Επιτροπή Εποπτείας Ιδιωτικής Ασφάλισης είχε εντοπίσει στα αποθεματικά της εταιρείας.




 

 

ΒΗΜΑ ΤΗΣ ΚΥΡΙΑΚΗΣ, 12 Δεκεμβρίου 2010

 Παύλος Ψωμιάδης: Η άνοδος και η πτώση του έλληνα... Μadoff

ΤΟ ΨΕΜΑ έχει κοντά πόδια λέει ο θυμόσοφος λαός. Στην περίπτωση όμως του κ. Π. Ψωμιάδη χρειάστηκαν 20 χρόνια για να αποκαλυφθούν οι παραβατικές συμπεριφορές του ιδιοκτήτη της Ασπίς Πρόνοια, γεγονός που δεν περιποιεί τιμή στις εποπτικές αρχές της χώρας. Κατάφερε να χτίσει μια αυτοκρατορία με τα λεφτά των ασφαλισμένων, τα οποία «περνούσε» στις εταιρείες του που αντιμετώπιζαν κατά καιρούς πρόβλημα κεφαλαιακής επάρκειας
και κανένας δεν τον ενοχλούσε. Όταν επιτέλους οι εποπτικές αρχές τού έβαλαν το μαχαίρι στον λαιμό απαιτώντας τον Σεπτέμβριο του 2009 να προχωρήσει σε αυξήσεις κεφαλαίου ύψους 200 εκατ. ευρώ για να καλυφθούν οι δείκτες φερεγγυότητας, το κανόνι έσκασε.


ΤΟ ΜΥΘΙΣΤΟΡΗΜΑ ΤΟΥ ΦΤΩΧΟΠΑΙΔΟΥ ΑΠΟ ΤΑ ΤΑΜΠΟΥΡΙΑ
ΣΕ ΑΝΤΙΘΕΣΗ με την κατάληξη που είχε ο επαγγελματικός του βίος, ο κ. Ψωμιάδης εργάστηκε σκληρά για να φτιάξει κάτι στη ζωή του και μέχρις ενός σημείου τίποτε δεν του χαρίστηκε.

Ο Παύλος Ψωμιάδης ήταν ένα φτωχό παιδί μεταναστών από τον Πόντο. Η οικογένειά του έμενε στα Ταμπούρια. Ποτέ δεν είχε φανταστεί τον εαυτό του ασφαλιστή, μάλλον εργάτη στο λιμάνι του Πειραιά ή εφοπλιστή στα όνειρά του, όπως ο ίδιος εκμυστηρευόταν.

Το 1967 έγινε ασφαλιστής στην Αmerican Life. To 1969 μετακινήθηκε στην Ιnteramerican και το 1977 στην Ασπίς Πρόνοια. Εκεί ο ιδιοκτήτης της Ασπίς Πρόνοια, ο αείμνηστος Αλ. Ταμπουράς, διέγνωσε τις ικανότητές του και την εργατικότητά του, με αποτέλεσμα μαζί με έναν άλλο ελπιδοφόρο νεαρό, τον κ. Δ. Κοντομηνά, να γίνουν τα «πνευματικά» παιδιά του. Το 1987 ο Π. Ψωμιάδης με τις ευλογίες του Αλ. Ταμπουρά εξαγοράζει την Ασπίς Πρόνοια. Φίλοι με τον κ. Κοντομηνά, κοντραρίστηκαν επιχειρηματικά τη δεκαετία του 1990 για το ποιος θα γίνει ο ηγέτης της αγοράς.
Ο κ. Ψωμιάδης τη δεκαετία του 1990 επιδίδεται σε ένα μπαράζ εξαγορών και γιγαντώνει τον όμιλο της Ασπίς Πρόνοια. Γίνεται περισσότερο γνωστός στην επενδυτική κοινότητα όταν εξαγοράζει την εισηγμένη ασφαλιστική Ήλιος, η οποία απορροφά την Ασπίς, με αποτέλεσμα οι μετοχές του ομίλου να αρχίσουν να διακινούνται στο Χρηματιστήριο.

Θα μπορούσε ίσως αυθαίρετα κάποιος να διαχωρίσει τον επαγγελματικό βίο του κ. Ψωμιάδη σε δύο περιόδους: η μία από το 1987 ως και το τέλος του 1990,όταν έχτισε την αυτοκρατορία του· και η δεύτερη από το τέλος του 1990 ως και το 2010, όταν και έβαλε το δάχτυλο στο μέλι. Μπέρδεψε το πορτοφόλι του με τα ταμεία των εταιρειών του και μέσα από τα επενδυτικά προϊόντα Αspis Βonds και την τρέλα του Χρηματιστηρίου προσέφερε αποδόσεις στους επενδυτές που ξεπερνούσαν κατά πολύ τις προθεσμιακές καταθέσεις, ώσπου ήλθε η ημέρα όπου δεν μπορούσε να ανταποκριθεί στα υπεσχημένα και οδήγησε χιλιάδες ανθρώπους στην απόγνωση.


ΠΩΣ ΣΤΗΘΗΚΕ Η ΠΥΡΑΜΙΔΑ

Τα ποσά ήταν τόσο μεγάλα που ούτε οι κομπίνες μεταφοράς κεφαλαίων από μια θυγατρική σε άλλη, όπως στο παρελθόν, μπορούσαν να τα καλύψουν. Σε μία νύχτα η Επιτροπή Εποπτείας Ιδιωτικής Ασφάλισης έβαλε λουκέτο στις εταιρείες Ασπίς Πρόνοια ΑΕΓΑ, Ασπίς Πρόνοια ΑΕΑΖ, General Union ΑΕΓΑ και General Τrust ΑΕΓΑ, για να αποκαλυφθεί μια τρύπα 400 εκατ. ευρώ, να μείνουν στον δρόμο 700 εργαζόμενοι και 227.000 ασφαλισμένοι με συνταξιοδοτικά και άλλα προγράμματα ζωής να αγωνιούν για τις αποταμιεύσεις μιας ζωής.

Ο τίτλος του έλληνα... Μέιντοφ δικαιωματικά του ανήκει. Όπως ο υπεράνω υποψίας αμερικανός μεγαλοεπενδυτής Μπέρναρντ Μέιντοφ δημιούργησε τη δική του πυραμίδα χωρίς ούτε η γνωστή για την αυστηρότητά της αμερικανική Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς να πάρει μυρωδιά, έτσι και ο κ. Ψωμιάδης είχε καταφέρει να πλασάρει τον όμιλό του στη δεύτερη θέση της ελληνικής ασφαλιστικής αγοράς, πίσω από την Εθνική Ασφαλιστική, βάσει της παραγωγής ασφαλίστρων. Μάλιστα, το 2008 διεκδίκησε και την Αγροτική Ασφαλιστική που είχε βγει προς πώληση, γεγονός το οποίο, όπως υποστηρίζουν κάποιοι, τον έβαλε στο στόχαστρο των εποπτικών αρχών, αφού οι άλλες εταιρείες του χώρου, και ειδικότερα οι πολυεθνικές που ήθελαν τη θυγατρική της ΑΤΕ, άρχισαν να διαμαρτύρονται στα υψηλά κυβερνητικά κλιμάκια για το πώς είναι δυνατόν ένας όμιλος με κεφαλαιακά ανοίγματα να συναγωνίζεται επί ίσοις όροις τους κολοσσούς αυτούς που ήθελαν να ρίξουν ζεστό χρήμα στην ελληνική αγορά.

Πώς ήταν δυνατόν ένας επιχειρηματίας με 22 εταιρείες σε Ελλάδα, Κύπρο και Σουηδία, με δική του τράπεζα, αμοιβαία κεφάλαια, χρηματιστηριακή εταιρεία, κτηματική εταιρεία κτλ. να ήταν ύποπτος... Ακόμη και όταν υπήρξαν ρεπορτάζ που εξέφραζαν ερωτήματα για την κεφαλαιακή επάρκεια του ομίλου, την τελευταία στιγμή ο κ. Ψωμιάδης τακτοποιούσε ως διά μαγείας τα ανοίγματα και την επόμενη ημέρα οι τίτλοι των ρεπορτάζ έκαναν λόγο για τον «εφτάψυχο» Ψωμιάδη. […]
Υπενθυμίζεται ότι ο κ. Ψωμιάδης με το υπ΄ αριθμόν 950/10 βούλευμα έχει παραπεμφθεί στο Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων Αθήνας προκειμένου να δικαστεί για το κακούργημα της πλαστογραφίας μετά χρήσεως. Η υπόθεση αφορά την πλαστή εγγυητική επιστολή 550 εκατ. ευρώ που είχε προσκομίσει στην Επιτροπή Εποπτείας Ιδιωτικής Ασφάλισης για να πείσει ότι η Ασπίς Πρόνοια διαθέτει το απαραίτητο κεφάλαιο για αύξηση του μετοχικού της κεφαλαίου προκειμένου να μην κλείσει η εταιρεία.
ΟΙ ΔΙΩΞΕΙΣ
Εναντίον του επιχειρηματία έχει ασκηθεί ποινική δίωξη σε βαθμό κακουργήματος (απάτη και νομιμοποίηση εσόδων από παράνομη δραστηριότητα) κατόπιν μηνύσεως 63 επενδυτών. Η δίωξη αφορά και τη σύζυγό του κυρία Μαρία Ψωμιάδη και την κόρη του κυρία Ολγα Ψωμιάδη, οι οποίες ήταν μέλη του διοικητικού συμβουλίου της Αspis Capital. Οι δύο γυναίκες θα κληθούν και αυτές προσεχώς σε απολογία από τον ανακριτή.Το ένταλμα σύλληψης εκδόθηκε καθώς η ανακρίτρια έκρινε ότι είναι ύποπτος φυγής στο εξωτερικό.





ΚΥΡΙΑΚΑΤΙΚΗ ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ, Κυριακή 12 Δεκεμβρίου 2010
Και το Δημόσιο στο σκαμνί μαζί με τον Παύλο Ψωμιάδη
Του ΜΠ. ΠΟΛΥΧΡΟΝΙΑΔΗ

ΤΗ ΣΥΝΥΠΕΥΘΥΝΟΤΗΤΑ του Δημοσίου, μέσω των εποπτικών του αρχών που ασκούσαν πλημμελείς ελέγχους, αναδεικνύουν οι κατηγορίες για ξέπλυμα χρήματος και απάτη κατά του ιδιοκτήτη της Ασπίς Πρόνοια Παύλου Ψωμιάδη, υποστηρίζουν οι δικηγόροι των ζημιωθέντων της Ασπίδος.

Μέχρι το απόγευμα της Παρασκευής ο Παύλος Ψωμιάδης δεν είχε απολογηθεί, καθώς οι εισαγγελικές αρχές του έδωσαν μία μικρή προθεσμία κάποιων ωρών για να συνέλθει από τους καφέδες, τα αβγά, τα λεμόνια και κάτι... ψιλές που του έριξαν ορισμένοι εκ των συγκεντρωθέντων-ζημιωθέντων της Ασπίδος και γενικότερα για να ηρεμήσουν τα πνεύματα στα δικαστήρια της Ευελπίδων. Σύμφωνα με αυτόπτες μάρτυρες και ο ίδιος έβρισε χυδαία τους συγκεντρωμένους.

[…]Η «Κ.Ε.» έχει γράψει εδώ και μήνες ότι οι ζημιωθέντες της Ασπίδος αναμένεται να στραφούν κατά του Δημοσίου για να διεκδικήσουν τα λεφτά τους, καθώς τόσο στην περίπτωση της ασφαλιστικής Ασπίς Πρόνοια υπάρχουν στοιχεία για πλημμελή έλεγχο από το υπουργείο Ανάπτυξης (που έδινε στην εταιρεία και πιστοποιητικό φερεγγυότητας) και την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς, τόσο για την ασφαλιστική όσο και για την Capital.

[…]«Η σύλληψη Ψωμιάδη με αυτό το κατηγορητήριο ανοίγει το δρόμο για την αποζημίωση των ασφαλισμένων στην Ασπίς Πρόνοια δεδομένου ότι για το ξέπλυμα του "βρόμικου χρήματος" η Ασπίς λάμβανε πιστοποιητικά φερεγγυότητας από τις κρατικές εποπτικές αρχές, οι οποίες στην καλύτερη των περιπτώσεων ασκούσαν πλημμελή εποπτεία. Αν δεν ήταν συνεργοί σ' αυτή την εγκληματική δραστηριότητά του...» αναφέρει στη δική του ανακοίνωση ο Σύλλογος Ζημιωθέντων, που σύντομα πρόκειται να πραγματοποιήσει συνέντευξη τύπου όπου θα ανακοινώσει και επίσημα την κατάθεση μαζικών αγωγών.





ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ,
Παρασκευή, 17 Δεκεμβρίου 2010
Ουδείς εποπτικός έλεγχος επί 15ετία στην «Ασπίς»
http://news.kathimerini.gr/kathnews/images/dot_clear.gifΣοβαρές ευθύνες σε πολλές δημόσιες Αρχές για τη δράση του Παύλου Ψωμιάδη
 
Της Ευγενίας Τζώρτζη
Η εκκόλαψη του φαινομένου Ψωμιάδη υπήρξε αποτέλεσμα μιας μακράς πορείας που διήρκεσε πάνω από μια δεκαετία. Η φούσκα του Ομίλου «Ασπίς» δεν θα μπορούσε να δημιουργηθεί χωρίς την εκκωφαντική απουσία της πολιτείας, ο εποπτικός ρόλος της οποίας υπήρξε πλημμελής και σε αρκετές περιπτώσεις ανύπαρκτος.

Το έλλειμμα εποπτείας ακουμπά όλες τις δημόσιες αρχές που ευθύνονται για τον έλεγχο των χρηματοπιστωτικών δραστηριοτήτων, όπως η Διεύθυνση Ασφαλιστικών Εταιρειών του υπουργείου Ανάπτυξης, η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς, η Τράπεζα της Ελλάδος, η Εφορία ακόμη και η Νομαρχία Αθηνών. Σε κάθε περίπτωση αποκαλύπτει την απουσία συνεργασίας μεταξύ των κρατικών φορέων για την αποτροπή ενός σκανδάλου με θύματα χιλιάδες ασφαλισμένους και ομολογιούχους, ενώ εξίσου εκκωφαντική είναι και η απουσία των δικαστικών αρχών, που καλούνται τώρα με αρκετή καθυστέρηση να καταλογίσουν τις ευθύνες εκεί όπου αναλογούν.

Οι απαρχές του σκανδάλου της «Ασπίς Πρόνοια» θα πρέπει να αναζητηθούν ήδη από το 1995, με την εισαγωγή της εταιρείας στο Χρηματιστήριο μέσω της εξαγοράς της ήδη εισηγμένης εταιρείας «Ηλιος». […]

Τη σκυτάλη του προσωπικού δανεισμού υπέρ του Παύλου Ψωμιάδη αναλαμβάνει η «Ασπίς Κάπιταλ», που συστήνεται το 2003 με μετοχικό κεφάλαιο 60.000 ευρώ. […]

Εκτοτε ακολουθούν εννέα εκδόσεις ομολογιακών δανείων, ανεβάζοντας το συνολικό ποσό που έχει αντληθεί μέσα σε μόλις πέντε χρόνια στα 58,5 εκατ. ευρώ, χωρίς σε καμία από αυτές τις εκδόσεις να έχει ακολουθηθεί η διαδικασία περί δημόσιων εγγραφών, η οποία επιβάλλει την έκδοση ενημερωτικού δελτίου για τη γνωστοποίηση στους υποψήφιους επενδυτές του ρίσκου που αναλαμβάνουν, τοποθετώντας τα χρήματά τους σε μια εταιρεία άγνωστης δραστηριότητας.

Νομικά κενά

[…]Η εταιρεία καταφέρνει σε διάστημα πέντε μόλις ετών να συγκεντρώσει συνολικά κεφάλαια ύψους 58,5 εκατ. ευρώ, παρά το γεγονός ότι συστηματικά από το 2004 εμφανίζει αρνητική καθαρή θέση, χωρίς ποτέ η Νομαρχία Αθηνών, αρμόδια για την τήρηση του νόμου 2190, να ενεργοποιήσει τη διάταξη για τη λύση της εταιρείας. […]



ΠΡΩΤΟ ΘΕΜΑ,
Κυριακή 19 Δεκεμβρίου 2010
ΚΑΙ ΥΠΟΥΡΓΟΙ ΤΟΥ ΠΑΣΟΚ ΕΚΑΝΑΝ ΠΛΑΤΕΣ ΣΤΟΝ ΨΩΜΙΑΔΗ - Βαριές καταγγελίες για διακομματικές ευθύνες. Και υπουργοί του ΠΑΣΟΚ έκαναν πλάτες στον Ψωμιάδη. Καταγγελίες ότι κάλυπταν τη φούσκα εδώ και επτά χρόνια Πώς έσωσαν την τράπεζα - σαπάκι του "Παυλάρα" κοινωνικοποιώντας της ζημιές της μέσω Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου

ΤΩΝ ΔΗΜΗΤΡΗ ΜΑΡΚΟΠΟΥΛΟΥ, ΜΑΝΟΛΗ ΓΑΛΑΝΗ

Το κουβάρι των ευθυνών για τα στελέχη αρχικά του ΠΑΣΟΚ ξετυλίγεται από το 2003, περίοδο όταν υπουργός Ανάπτυξης ήταν ο κ. Άκης Τσοχατζόπουλος. Όπως σήμερα το "ΘΕΜΑ" παρουσιάζει, από έγγραφο στις 22/12/2003 της αρμόδιας για τις ασφαλιστικές εταιρίες Γενικής Γραμματείας Εμπορίου το υπουργείο γνωρίζει το πρόβλημα. Στο έγγραφο παρουσιάζεται μια απίστευτη κατάσταση που όλως περιέργως δεν ελέγχθηκε - ως όφειλε - από την πολιτική ηγεσία του υπουργείου, ούτε υπήρξε κάποια δικαστική παρέμβαση.

Πιο συγκεκριμένα, η αρμόδια διευθύντρια κυρία Μ. Κορωναίου αναφέρεται σε 65 γραπτές καταγγελίες (σ.σ.: πέραν των τηλεφωνικών) και για πράξεις "που δεν συνάδουν με την ασφαλιστική νομοθεσία". Τι καταμαρτυρούσαν δηλαδή ήδη από το 2003 στον κ. Ψωμιάδη; Κυρίως ασφαλιστήρια συμβόλαια Unit Linked (το περίφημο προϊόν ASPIS BOND), για τα οποία η εταιρία καθυστερούσε την αιτούμενη καταβολή εξαγοράς - ενώ θα έπρεπε βάσει της νομοθεσίας να είναι άμεση.

Τα παραπάνω περιήλθαν στην γνώση του τότε υπουργού Ανάπτυξης κ. Τσοχατζόπουλου, ο οποίος δεν παρενέβη και, αν και η "φούσκα" ήταν εμφανής, αφέθηκε η υπόθεση να "κρεμάσει". Μάλιστα, ήταν η περίοδος κατά την οποία ο γνωστός για τα ολυμπιακά του αισθήματα Παύλος Ψωμιάδης "όλως τυχαίως" επιδεικνύει ενδιαφέρον για την εξαγορά της ποδοσφαιρικής ομάδας του ΠΑΟΚ, η οποία ανήκε στην εκλογική περιφέρεια του τέως υπουργού του ΠΑΣΟΚ. Ο νομικός σύμβουλος του Συλλόγου Ζημιωθέντων Ασπίς κ. Πέτρος Σελέκος δήλωσε σχετικά: "Το τεράστιο πολιτικό και οικονομικό σκάνδαλο της Ασπίς Πρόνοια διαψεύδει, με τον πιο κατηγορηματικό τρόπο, το προκλητικό κλισέ ότι - δήθεν - "όλοι μαζί τα φάγαμε τα λεφτά". Πάνω από ένα εκατομμύριο ασφαλισμένοι, οι οποίοι πλήρωναν, επί δεκαετίες και με συνέπεια, ασφάλιστρα στις εταιρίες Ψωμιάδη δεν έφαγαν τα λεφτά κανενός. Όπως προκύπτει από τα αδιάσειστα στοιχεία του φακέλου της υπόθεσης, ο οποίος πρόσφατα συμπληρώθηκε, επί σειρά ετών οι αρμόδιες κρατικές αρχές και οι πολιτικοί προϊστάμενοί τους είχαν επίσημη και λεπτομερέστατη πληροφόρηση για το πραγματικά εντυπωσιακό χρηματοοικονομικό άνοιγμα του ομίλου".

Ο κ. Σελέκος τονίζει ακόμη πως "επί σειρά ετών παρακολουθούσαν με προκλητική αναισθησία το άνοιγμα αυτό να μεγαλώνει, ώστε σήμερα να υπερβαίνει τα 600.000.000 ευρώ. Για τους προαναφερμένους λόγους και επειδή η αστική ευθύνη του Ελληνικού Δημοσίου είναι αυταπόδεικτη, στο άμεσο μέλλον θα εγερθούν χιλιάδες αγωγές από εξαπατηθέντες Έλληνες ασφαλισμένους. Οι αγωγές αυτές θα στραφούν εναντίον των υπεύθυνων ανώτατων κρατικών αξιωματούχων προκειμένου οι ίδιοι, ως φυσικά πρόσωπα και με τις ατομικές τους περιουσίες, να αποκαταστήσουν μέρος της ζημίας που προκάλεσαν στη νεοελληνική κοινωνία και στην αγορά της ιδιωτικής ασφάλισης".

Ο Σαχινίδης και οι αγωγές που έρχονται

Όμως και το σημερινό ΠΑΣΟΚ φέρει ευθύνη για το αδιέξοδο. Όπως μας τόνισε ο οργανωτικός γραμματέας του Συλλόγου Ζημιωθέντων Ασπίς κ. Νίκος Κεχαγιάογλου "εξαιτίας του κ. Σαχινίδη χάθηκε πολύτιμος χρόνος". Παράλληλα προσθέτει: "Υπήρξε ολιγωρία αφού στο μεσοδιάστημα της θητείας ΠΑΣΟΚ άρχισαν να φυλλορροούν οι καλοί φάκελοι προς τις άλλες ασφαλιστικές εταιρίες. Κοινώς καλύτερα συμβόλαια αφέθηκαν από την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών να τα πάρει ο ανταγωνισμός και τα... σαπάκια, οι ασφαλισμένοι δηλαδή με ιδιαίτερα προβλήματα υγείας, έμειναν δίχως πρόνοια και καμία λύση". Ο ίδιος ο κ. Κεχαγιάογλου, σε ό,τι αφορά τη νομοθετική πρωτοβουλία που κατόπιν ο κ. Σαχινίδης, υπογραμμίζει: "Θα έπρεπε από την αρχή ο κ. Σαχινίδης να βρει έναν ανάδοχο, όπως γίνεται στο εξωτερικό. Να ορίσει δηλαδή επόπτη και να γινόταν διαδικασία αναδοχής όλου του πακέτου της "Ασπίς Πρόνοια". Τι έκανε ο υπουργός; Επέτρεψε το πλιάτσικο". Ο Σύλλογος Ζημιωθέντων Ασπίς όμως δεν μένει μόνο εδώ ως προς τις καταγγελίες, οι οποίες λαμβάνουν μορφή χιονοστιβάδας.

"Στις 21/9/2009, κι ενώ η ΝΔ παραμένει στη διακυβέρνηση, υπήρξε δελτίο Τύπου το οποίο έλεγε πως βάσει νόμου οι ασφαλιστικές σχέσεις θα συνεχιστούν και κανείς ασφαλισμένος της "Ασπίς" δεν θα χάσει τα λεφτά του.

Οπότε όλοι... κοιμηθήκανε. Την 1η Οκτώβρη, πάλι από το ΥΠΕΘΟ, λέχθηκε πως εντός ολίγων ημερών θα αρχίσουν να πληρώνονται τα ασφαλιστήρια. Αφότου όμως ανέλαβε ο Φίλιππος Σαχινίδης μετά τη νίκη του ΠΑΣΟΚ στις 4/10/2009, έρχεται και εξαφανίζει όλα πετώντας χιλιάδες ασφαλισμένους εκτός περίθαλψης.





ΚΥΡΙΑΚΑΤΙΚΗ ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ, Δευτέρα, 20 Δεκεμβρίου 2010
Παχυλές απολαβές εξασφάλιζαν στελέχη του συστήματος Ψωμιάδη
ΒΙΟΜΗΧΑΝΟΙ, ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΕΣ, ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΙ ΚΑΙ ΓΟΝΟΙ ΕΚΔΟΤΩΝ ΕΙΧΑΝ ΣΤΕΝΕΣ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΕΣ ΣΧΕΣΕΙΣ ΜΕ ΤΟΝ ΗΔΗ ΠΡΟΦΥΛΑΚΙΣΜΕΝΟ ΣΗΜΕΡΑ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΑ

 Των ΧΡΗΣΤΟΥ ΙΩΑΝΝΟΥ, ΜΙΧΑΗΛ ΓΕΛΑΝΤΑΛΙ


Ο ευρύτατος κύκλος γνωριμιών του Π. Ψωμιάδη φαίνεται πως του εξασφάλιζε τόσα χρόνια μια ιδιότυπη ασυλία σε αρκετά μέσα μαζικής ενημέρωσης.
Ανάλογη μεταχείριση απολάμβανε από τις αρχές που επόπτευαν τις δραστηριότητες του ιδίου και του ομίλου. Την Τράπεζα της Ελλάδος που επόπτευε τις τραπεζικές εργασίες, δηλαδή την Aspis Bank, την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς που επόπτευε τις επενδυτικές δραστηριότητες (εκδόσεις ομολόγων στο επενδυτικό κοινό), αμοιβαία κεφάλαια (Ασπίς ΑΕΔΑΚ), εταιρείες επενδύσεων (Ασπίς Επενδυτική) και την εν γένει πορεία και συμπεριφορά των εισηγμένων του εταιρειών (Aspis Bank, Ασπίς Πρόνοια κ.λπ.).

Επίσης, το υπουργείο Ανάπτυξης το οποίο επόπτευε τις ασφαλιστικές εταιρείες πριν συσταθεί η Επιτροπή Εποπτείας Ιδιωτικής Ασφάλισης (ΕΠΕΙΑ). Η τελευταία ήταν αυτή που ανέδειξε ουσιαστικά το πρόβλημα, που μεγεθυνόταν για πολλά χρόνια, κάτω από τη μύτη των υπόλοιπων αρχών.
Κοινές δραστηριότητες 

Κοινές επιχειρηματικές δραστηριότητες και συμφέροντα στον κλάδο της ακίνητης περιουσίας είχε ο Παύλος Ψωμιάδης με τον Παναγιώτη Ψυχάρη, υιό του εκδότη του «Βήματος», Σταύρου Ψυχάρη, και νυν αντιπρόεδρο του διοικητικού συμβουλίου του Δημοσιογραφικού Ομίλου Λαμπράκη.
Συνδετικός κρίκος μεταξύ διάφορων δραστηριοτήτων του επιχειρηματία ήταν ο στενός του συνεργάτης Κωνσταντίνος Καρατζάς, αδελφός του Θεόδωρου Καρατζά, ο οποίος διετέλεσε διοικητής της Εθνικής Τράπεζας επί πρωθυπουργίας Κώστα Σημίτη.
Είναι ενδεικτικό ότι η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς για την υπόθεση των «ομολόγων Ψωμιάδη» επέβαλε πρόστιμο και έστειλε την υπόθεση στις εισαγγελικές αρχές μόλις το Νοέμβριο του 2010(!), αφού δηλαδή είχε επέμβει η ΕΠΕΙΑ και είχε καταρρεύσει η πυραμίδα.

Την ίδια ασυλία είχε και η Aspis Bank από την Τράπεζα της Ελλάδος, επί διοίκησης Νικολάου Γκαργκάνα και εποπτείας του κλάδου των τραπεζών από τον Παναγιώτη Κυριακόπουλο.

Άνθρωποι της αγοράς επισημαίνουν ότι η Τράπεζα της Ελλάδος ασχολήθηκε με το πρόβλημα της Aspis Bank όταν άλλαξε ο διοικητής το 2008 και ανέλαβε ο Γ. Προβόπουλος.
Παχυλή αποζημίωση 

Οι εντιμότατοι, ανώτατοι διοικητικοί παράγοντες του ομίλου ακόμα κι όταν το καράβι έμπαιζε νερά κοιτούσαν μόνο το συμφέρον τους. Το 2008 κι ενώ η Ασπίς Bank βρισκόταν ήδη υπό πίεση και αναζητούσε συμμάχους και κεφάλαια, ο κ. Κωνσταντίνος Καρατζάς αποχωρούσε με παχυλή αποζημίωση. Ο επί χρόνια συνεργάτης του Παύλου Ψωμιάδη το 2008 εισέπραξε το ποσό των 9,544 εκατ. ευρώ, συμπεριλαμβανομένων αποζημίωσης 6,5 εκατ. ευρώ και μπόνους 1,268 εκατ. ευρώ κ.λπ. Την ίδια ώρα η τράπεζα είχε ζημιές.
Τον Καρατζά διαδέχτηκε ο Χρήστος Σορώτος, προερχόμενος από τη Citibank, ο οποίος υπέγραψε με την προβληματική τράπεζα ηγεμονική σύμβαση. Προέβλεπε ετήσιες μεικτές αποδοχές 700.000 ευρώ και ελάχιστη εγγυημένη επιπλέον μεικτή αμοιβή (bonus) 200.000 ευρώ τα τρία πρώτα έτη της σύμβασης.
Υψηλές αποδοχές στην Aspis Bank απόλαυσε για χρόνια και η Όλγα Ψωμιάδη, θυγατέρα του Παύλου Ψωμιάδη. Οι μεικτές ετήσιες αποδοχές της το 2008 έφθασαν το ποσό των 234.000 ευρώ, ενώ στο α' εξάμηνο του 2009 εισέπραξε 121.333 ευρώ.
Π. Ψωμιάδης: «Γιατί έβαζα τα λεφτά στον λογαριασμό μου»
Ενώπιον του ανακριτή απολογήθηκε την προηγούμενη εβδομάδα ο επιχειρηματίας Παύλος Ψωμιάδης, ο οποίος κατηγορείται ότι εξαπάτησε δεκάδες επενδυτές, προξενώντας ζημιά 58,57 εκατ. ευρώ.
Ο επιχειρηματίας που από το 2004 μέχρι το 2009 εξέδιδε ομόλογα της εταιρείας Ασπίς Capital, τα οποία πουλούσε σε ανυποψίαστους επενδυτές, είπε ενώπιον του ανακριτή ότι «λάμβανα τα χρήματα στον προσωπικό μου λογαριασμό προκειμένου να πετυχαίνω καλύτερες διαπραγματεύσεις και επενδύσεις όσον αφορά το κόστος, γιατί το όνομα Ασπίς Capital δημιουργούσε προσδοκίες στους συμβαλλόμενους».

Ο πρόεδρος του ομίλου Ασπίς, επιχειρώντας να δικαιολογηθεί «τα 'ριξε» στην ΕΠΕΙΑ (Επιτροπή Εποπτείας Ιδιωτικής Ασφάλισης), υποστηρίζοντας ότι η εποπτική αρχή υποχρέωσε μία από τις εταιρείες του ομίλου να κάνει αύξηση κεφαλαίου και αυτό το γεγονός δημιούργησε πρόβλημα ρευστότητας.




ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ,
Πέμπτη 23 Δεκεμβρίου 2010
ΣΕ ΚΡΙΣΗ ΟΛΟΚΛΗΡΟΣ Ο ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΟΣ ΚΛΑΔΟΣ - ΠΕΡΥΣΙ ΤΕΤΟΙΟ ΚΑΙΡΟ ΒΡΙΣΚΟΝΤΑΝ ΣΤΟ ΚΟΚΚΙΝΟ ΑΛΛΑ ΠΕΡΑΣΑΝ ΤΟΝ ΚΑΒΟ ΕΠΕΙΔΗ Η ΕΠΟΠΤΙΚΗ ΑΡΧΗ ΚΑΤΕΒΑΣΕ ΤΑ ΣΤΑΝΤΑΡ
Θρίλερ για τη σωτηρία των 12 ασφαλιστικών
Του ΔΗΜ. ΚΟΝΤΟΓΙΑΝΝΗ

Ούτε μία ούτε δύο αλλά 12 ασφαλιστικές εταιρείες του κλάδου ζωής βρίσκονταν στο «κόκκινο» στα τέλη του 2009 και αν δεν υπήρχαν οι ευεργετικές διατάξεις που είχαν περάσει οι αρχές νωρίτερα, επικαλούμενες την οικονομική κρίση, κάποιες ή όλες πιθανόν να έκλειναν.



Η εξέταση των στοιχείων από τις υπηρεσίες της ΕπΕΙΑ έδειξε ότι αρκετές εταιρείες είχαν ανοίγματα που θα έπρεπε να καλύψουν αλλά ορισμένοι μέτοχοι δεν μπορούσαν να ανταποκριθούν στις αυξήσεις μετοχικού. Σημειωτέον ότι δεν υπήρχε κανένα Εγγυητικό Κεφάλαιο Ζωής να καλύψει μέρος των απωλειών των ασφαλισμένων εκείνη την περίοδο όπως αυτό που ιδρύθηκε πριν από λίγο καιρό, λόγω του λουκέτου στην «Ασπίς».

Υπήρχε λοιπόν σοβαρή πιθανότητα να κλονιστεί η εμπιστοσύνη και να προκληθεί πανικός στους ασφαλισμένους κι άλλων εταιρειών που θα έσπευδαν να ζητήσουν την εξαργύρωση των συμβολαίων προκαλώντας ντόμινο καταρρεύσεων που θα είχε ευρύτερες συνέπειες για τον χρηματοπιστωτικό κλάδο.

Τι μέλλει γενέσθαι

Οι εκτιμήσεις θέλουν την κατάσταση στην ασφαλιστική αγορά και ειδικότερα στον κλάδο ζωής να γίνεται δυσκολότερη το 2011 λόγω της οικονομικής κρίσης και του τέλους των ευεργετικών διατάξεων.



Τρίτη, 28 Δεκεμβρίου 2010


ΠΑΡΑΜΟΝΗ ΤΟΥ Π. ΨΩΜΙΑΔΗ ΥΠΟ ΚΡΑΤΗΣΗ ΠΡΟΤΕΙΝΕΙ Ο ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΑΣ

enet.gr, Τρίτη 28 Δεκεμβρίου 2010

Την απόρριψη της προσφυγής του πρώην προέδρου και διευθύνοντος συμβούλου της «Ασπίς» Π. Ψωμιάδη, προκειμένου να αντικατασταθεί η προσωρινή του κράτηση, ζήτησε ο αρμόδιος εισαγγελέας Πλημμελειοδικών Αθήνας.

 

Στην προσφυγή του ο Παύλος Ψωμιάδης ζητούσε να αποφυλακισθεί με όρους, πράγμα το οποίο δεν δέχθηκε ο εισαγγελέας, καθώς -όπως υποστηρίζει- ο κατηγορούμενος είναι ύποπτος φυγής.
Αναμένεται η σχετική απόφαση του αρμόδιου Συμβουλίου Πλημμελειοδικών που θα καθορισθεί με βούλευμα.
Ο επιχειρηματίας κατηγορείται για απάτη σε βαθμό κακουργήματος και ξέπλυμα βρώμικου χρήματος.



Παρασκευή, 7 Ιανουαρίου 2011


ΑΡΘΡΟ ΣΤΟ NEXTDEAL.GR

Με την επιλογή οφθαλμό αντί οφθαλμού και οδόντα αντί οδόντος μείναμε τυφλοί και φαφούτηδες… Ας αλλάξουμε.

Γράφει ο Ευάγγελος Γ. Σπύρου*, 

Σκέψεις αφιερωμένες στον κ. Προβόπουλο, τον κ. Θεόκλητο και όλους τους επικεφαλής των ασφαλιστικών εταιρειών Ελλάδος.

Η βελτίωση του «οφθαλμό αντί οφθαλμού και οδόντα αντί οδόντος» στα πρώτα χρόνια άλλων εποχών παλαιάς Διαθήκης ήρθε από τους Έλληνες Φιλοσόφους και το Ευαγγέλιο του Χριστιανισμού με ανώτερες ηθικές επιταγές που εξυψώνουν τους ανθρώπους και κατ’ επέκταση είναι χρήσιμες και για τους σημερινούς όλους εμάς που κινούμεθα στον τραπεζοασφαλιστικό οικονομικό χώρο.

«Δικαιοσύνην ασκείν έργω τε λόγω τε»
έλεγε ο Πυθαγόρας. Ο Αριστοτέλης στο βιβλίο «Ηθικά Νικομάχεια» αποκρούει το δίκαιο αντιποίνων. «Μη ψεύδου» νομοθετούσε ο Σόλων. «Έχθραν διαλύειν» αναφέρεται ότι είπε ο Κλεόβουλος, όπως είπε και το «Τον δε εχθρόν φίλον ποιείν». «Πράον είναι»«Έργα και Ημέραι» ο Ησίοδος αναφέρει ότι «λειη μεν η οδός προς κακότητα… μακρός δε και όρθιος οίμος προς αρετήν». Ενδιαφέρον έχει και η Συμβουλή του Σόλωνα: «πεφυλαγμένος άνδρα έκαστον, όρα μη κρυπτόν εχθρός έχων καρδίη φαιδρώ προσενέπη προσώπων» (να προσέχεις από εκείνον που έχει εις την καρδίαν του μίσος και όταν ακόμη παρουσιάζει συμπαθητική εμφάνιση). Ο Σόλων επίσης λέει ότι «πολλοί πλουτούσι κακοί» αλλά βεβαιώνει ότι δεν ανταλλάσσει τον πλούτο με την αρετή. «Ου διαμειψόμεθα της αρετής τον πλούτο». Ο Χίλων ο Λακεδαιμόνιος είπε το «μη κακολογείν τους πλησίον». Ο Θαλής ο Μιλήσιος επίστευε ότι θα μπορούσαμε να ζήσουμε με καλύτερον και δικαιότερο τρόπο εάν δεν κάνουμε οι ίδιοι εκείνα που κατηγορούμε εις τους άλλους: «Εάν α τοις άλλοις επιτιμώμεν, αυτοί μη δρώμεν». Και ο Ισοκράτης είπε το ίδιο προς Νικοκλέα ότι εκείνα για τα οποία οργίζεσθε όταν σας τα κάνουν άλλοι αυτά να μην τα κάνετε εσείς στους άλλους. «Α πάσχοντες υφ’ έτερων οργίζεσθε, ταύτα τοις άλλοις μη ποιείτε». «Ο εσύ μισείς ετέρω μη ποιήσεις» (Ευαγγέλιο). «Μακάριοι οι πεινώντες και διψώντες την δικαιοσύνη»«Ειρηνεύσου με τον αντίδικό σου ταχέως». «Μακάριοι οι ειρηνοποιοί»
έγραψε ο Χίλων ο Λακεδαιμόνιος. Στο βιβλίο (Ευαγγέλιο-Καινή Διαθήκη). κλπ.
Ίσως κάποιοι δυσφορήσουν διαβάζοντας αυτά τα γνωμικά και ηθικά παραγγέλματα λέγοντας τι είναι αυτά που γράφουμε τέτοια εποχή… Εκεί είναι και η λύση του προβλήματος. Τα διδάγματα της ιστορίας καταγράφησαν για να τα χρησιμοποιούν οι νεώτεροι επειδή τα ίδια απασχόλησαν και άλλους ανθρώπους σε άλλες εποχές και διαπιστώθηκε τελικά ότι οι επιτυχημένοι διδάσκονται από τις αποτυχίες ή επιτυχίες άλλων… Η Διοίκηση και ηγεσία είναι πρωτίστως «φιλοσοφία»… Πρακτικά λοιπόν διαπιστώνουμε ότι η ασφαλιστική μας αγορά που εφήρμοσε τα τελευταία χρόνια το «οφθαλμόν αντί οφθαλμού και οδόντα αντί οδόντος» τυφλώθηκε και «ξεδοντιάστηκε». Οι ομάδες-παρέες-αγέλες κατασπάραξαν οι μεν τους δε. Οι άφρονες και απαίδευτοι προτίμησαν τον πλούτο αντί της αρετής και εξαφανίσθηκαν άπαντες.

Στην πρώτη μεγάλη ιστορική περίοδο της Ελληνικής ιδιωτικής ασφάλισης 1825-1900 στο νέο Ελληνικό κράτος το αποτέλεσμα είναι θλιβερό. Εβδομήντα ασφαλιστικές εταιρείες πλην της Εθνικής που πέρασε στο νέο αιώνα του 1900 καμία δεν επέζησε. Κύρια αιτία η κακή οργάνωση και ο οξύς ανταγωνισμός. Αντίθετα, κύριε Προβόπουλε και κύριε Θεόκλητε και κύριοι των ασφ. εταιρειών Ελλάδος του 2011, πριν το 1821 η ασφαλιστική δραστηριότητα των Ελλήνων εκτός περιοχών υπόδουλου ελληνισμού στην Οδησσό, Τεργέστη, Κων/πολη ήταν τόσο σημαντική που σύμφωνα με πάρα πολλές πηγές και βιβλία αποδεικνύεται ότι ήταν ο κύριος μοχλός της εξέγερσης των Ελλήνων.«Η καλλιέργεια της ασφαλιστικής ιδέας συνιστά μιας ακόμα πιστοποίηση της υψηλής ποιότητας της ζωής και γενικότερα των θεσμών του αρχαιοελληνικού κόσμου… όπως τόσοι άλλοι θεσμοί έτσι και αυτός των ασφαλειών, γεννήθηκαν στην Ελληνική αρχαιότητα…».
Είχαν αυτό που ο Γ. Τραγάκης (ΕΘΝΙΚΗ) κατέγραψε:
Πώς λοιπόν να πετύχουν διοικήσεις χωρίς Ελληνική Παιδεία και Φιλοσοφία; Έτσι φθάσαμε εδώ που φθάσαμε με την Ελληνική παρουσία να είναι ΜΕΙΟΨΗΦΙΑ μέσα στην Ελληνική ασφ. αγορά. Με πόνο ψυχής παρατηρούμε τις συχνές αλλαγές και την αντικατάσταση από ξένους των Ελλήνων στα Διοικητικά Συμβούλια… Όλοι γνωρίζουν ποιοι είναι τα νέα αφεντικά και όλοι νιώθουν το «σφίξιμο στις καρδιές» όλων αυτών των υπαλλήλων που κατέθεσαν τον ιδρώτα τους για τη δημιουργία Ελληνικών Εταιρειών…
Τι θα γίνει λοιπόν από δω και πέρα; Με «φιλοσοφίες» θα κλείσουνε οι «τρύπες» και με γνωμικά θα γεμίσουν τα ταμεία;
Απαντάμε ότι με ιδέες δημιουργείται ο πλούτος και ότι ο πλούτος δε φέρνει πάντα ιδέες.
Τα «κέρδη» στον ισολογισμό είναι το τελικό αποτέλεσμα, αλλά η ανάπτυξη προηγείται. Χωρίς ανάπτυξη δε γίνεται τίποτα. Την ανάπτυξη την φέρνουν οι άνθρωποι, και οι άνθρωποι στον ασφ. χώρο είναι χωρίς ΗΘΙΚΟ… Χωρίς μέλλον. Χωρίς Ελπίδα. Οι μέχρι τώρα «φιλοσοφίες» ΑΠΕΤΥΧΑΝ. Κύριε Προβόπουλε, κύριε Θεόκλητε και κύριε Σαχινίδη που κληθήκατε να υλοποιήσετε κυβερνητικούς στόχους υπέρ του Ελληνικού λαού αξιοποιήστε τις δυνατότητες των θέσεών σας και γίνετε ηγέτες πρωταγωνιστές και όχι στρατιώτες διαχείρισης. Πουθενά στον κόσμο σ' όλα τα κράτη δεν είχε τόσο κακή αντιμετώπιση ο ασφαλιστικός κλάδος όπως συμβαίνει στην Ελλάδα. Δείτε τον μεγάλο αριθμό πρώην συναδέλφων σας που χάθηκαν στη λήθη της ιστορίας και ξεχωρίστε αφήνοντας έργο σας την ανάπτυξη του ασφαλιστικού θεσμού, συνδετικού ιστού στην οικονομία. Τίποτα δεν κινείται στον οικονομικό χώρο χωρίς ασφάλιση, στα προηγμένα κράτη. Μεταφορές, ναυτιλία, οικοδομή, βαριά βιομηχανία, αεροναυπηγική, τράπεζες, χρηματιστήρια, έχουν βάση την ασφαλιστική προστασία και την κάλυψη κινδύνου. Ας είναι πρώτη προτεραιότητα η ανάπτυξη του ασφαλιστικού θεσμού και στην Ελλάδα! Είναι βασική προϋπόθεση να πετύχει το νέο ασφαλιστικό της Ελλάδος και η κάθαρση στα νοσοκομεία. 
Προηγούνται οι ιδέες διοίκησης της δημιουργίας πλούτου. Αυτό το πιστεύουν όλοι οι… «συνταξιούχοι» συνήθως κατόπιν εορτής.
Οι Έλληνες περιμένουν αλλαγές και όχι «μερεμέτια». Και η ΕΠΕΙΑ (πρώην) και η Τραπεζική Εποπτεία δεν ήταν και ό,τι το καλύτερο… Όλοι γνωρίζουν καλά ΤΟ ΠΑΡΕΛΘΟΝ όλων. Και ιστορία των Τραπεζών και η ιστορία των ασφαλιστικών έχουν «πολλούς σκελετούς» στα ντουλάπια τους. Κύριε Προβόπουλε θα γνωρίζετε κι εσείς όσα έγιναν στο Χρηματιστήριο και τις Τραπεζικές συγχωνεύσεις και τα πολιτικά παιγνίδια με τα Κοινωνικά Ταμεία και τους συνδικαλιστές του τότε και ποιοι κέρδισαν ή έχασαν… Και στην ΑΣΠΙΣ BANK έγιναν πολλά… Το παρελθόν δεν μπορεί να το αλλάξει ούτε ο Θεός! Αυτό που μπορούμε να αλλάξουμε είναι το μέλλον και η ασφ. αγορά χρειάζεται μέλλον επειδή εξυπηρετεί τον Ελληνικό Λαό. Είναι μια ευκαιρία να ενωθούν οι Ελληνικές Ασφ. Δυνάμεις που σήμερα είναι κατακερματισμένες εδώ κι εκεί. Υπάρχουν αξιόλογοι επιχειρηματίες που μια «ένωσή» τους με κρατική ενίσχυση και πλαίσια θα συγκρατούσε τη μεγάλη κατηφόρα και τη «φυγάδευση» ελληνικού ιδρώτα στις αλλοδαπές εταιρείες.

Ενθαρρύνετε υπό αυστηρή εποπτεία μια συνένωση Ελληνικών εταιρειών Γενικών Ασφαλίσεων με τη δημιουργία μιας βιώσιμης εταιρείας που θα αναλάμβανε και τα «απομεινάρια» της ΑΣΠΙΔΟΣ για να μη διασκορπιστεί η περιουσία της σε συμβούλους και δικαστήρια… Είναι μεγάλη η περιουσία της ΑΣΠΙΔΟΣ και το πρόβλημά της ξεκινά… στην έλλειψη τραπεζικής εποπτείας στις χρηματιστηριακές της ακροβασίες γύρω από της ΑΣΠΙΔΑ. Δώστε κάποια κίνητρα και ισχυρή εποπτεία να σταματήσει το σφίξιμο της «θηλειάς» που πνίγει την ασφ. αγορά. «Δεν κουνιέται φύλλο» στις προσπάθειες των διαμεσολαβούντων και το ψέμα κάποιων που βγάζουν αυξήσεις ποσοστών είναι η ανακύκλωση και περιφορά συμβολαίων ΑΣΠΙΔΟΣ που όμως ΔΕΝ αυξάνει την πίτα. Η ισοπέδωση προς τα κάτω, η εξομοίωση όλων των διαμεσολαβούντων ότι είναι απατεώνες και τεμπέληδες και όσα γράφουν εναντίον τους ανεύθυνοι δημοσιογράφοι και αποτυχημένα και ανίκανα δήθεν στελέχη του χώρου του Bancassurance (κάποιοι έπρεπε να είναι φυλακή) και οι αλλαγές συμβάσεων καλών και κακών και τα πονηρά «είπα-ξείπα» των «άκαπνων» Διευθυντών Πωλήσεων είναι ένα «ΚΥΛΩΝΕΙΟ ΑΓΟΣ» που οφείλετε να σταματήσετε με μια εργασιακή ΕΙΡΗΝΗ ΔΙΕΤΙΑΣ…

Δεν έχουμε ανάγκη και άλλων εκθέσεων Ιδεών. Τράπεζες, πολιτικοί, κόμματα, ΔΕΚΟ, Νοσοκομεία, Δήμοι εξαφάνισαν δισεκατομμύρια…
Πού να σταθούν οι ασφαλιστικές εταιρείες; Έδωσαν σημαντικά ποσά σε αποζημιώσεις και ΣΥΓΚΡΑΤΗΣΑΝ αποταμιεύσεις! Κλείνουν ασφαλιστικές και φορτώνεται ζημιές ο Δημόσιος τομέας. Θα γνωρίζετε ότι τα Νοσοκομεία τα Ιδιωτικά συμφώνησαν να αποζημιωθούν από ΑΣΠΙΔΑ και μάλλον τα εισέπραξαν… Οι ασφαλιστές πληρώνουν και θα το γνωρίζετε κύριε Προβόπουλε και από την προηγούμενη θητεία σας. Ολόκληρος ο κλάδος των Δικηγόρων χρυσοπληρώνεται στις ασφαλιστικές εργασίες ιδίως αυτοκινήτων. Στις ΗΠΑ, στην Ολλανδία, στη Γαλλία οι εκεί ασφαλιστικές βοηθήθηκαν με δισεκατομμύρια και ΑΝΑΚΑΜΠΤΟΥΝ. Τολμήστε να ενισχύσετε τον ασφ. κλάδο που έχει ανάγκη στήριξης… Οι «ασθενείς» θέλουν ιδιαίτερη μεταχείριση και οι τράπεζες σας πήραν το φάρμακό τους με τα πρώτα 28 ΔΙΣ… Ας πάρουν και οι ασφαλιστικές. Κύριε Θεόκλητε πρωταγωνιστήσετε υπέρ του κλάδου ως επικεφαλής της Πρώτης Ελληνικής Ασφ. Εταιρείας. Ο ερχομός σας στον κλάδο ας δημιουργήσει πραγματικές ελπίδες.
Περιμένουμε πράξεις ενίσχυσης άμεσα με χρηματοδοτήσεις, δάνεια, ομόλογα, φορολογικές απαλλαγές και μείωση των δυσβάστακτων πάσης φύσεως εισφορών, ΦΠΑ, ΦΚΕ, φορολογήσεων…

Είναι θέμα φιλοσοφίας και όχι τόσο… οικονομικό.
Καλό 2011!


Υ.Γ.: Είναι πολύ πιο αργά από όσο νομίζετε η ελληνική επιβίωση.
Κύριε Μπράβο, κύριε Μινέττα, κύριε Κασκαρέλη, κύριε Βαλυράκη, κύριε Μελά, κύριε Γεωργακόπουλε, κύριε Σάϊα, κύριε Μακρόπουλε, κ. Μπερτσιά, κ. Σαρργηγεωργίου, κύριε Αναγνωστόπουλε, κύριε Χριστοδουλιά, κύριε Ζάχο, κ. Βελλιάδη, κύριε Λαπατά, κ. Ζορμπά, κύριε Χατζηιωσήφ κλπ, οργανωθείε επί νέας βάσεως.


*Ο Ευάγγελος Γ. Σπύρου είναι πτυχιούχος της Νομικής Σχολής Πανεπιστημίου Αθηνών και του Παντείου Πανεπιστημίου Κοινωνικών και Πολιτικών Επιστημών. Από το 1989 έως σήμερα εκδίδει το περιοδικό "Ασφαλιστικό ΝΑΙ" και  από το 2000 έως σήμερα την εφημερίδα NEXTDEAL. Από το 2007 προΐσταται του www.nextdeal.gr. Παράλληλα δραστηριοποιείται στο χώρο του παιδιού ως ιδιοκτήτης του Νηπιακού Κέντρου "ΜΑΝΤΑΡΙΝΙ" και της εφημερίδας "Παιδικός Σταθμός για Γονείς". Σήμερα είναι μέλος του ΔΣ της Ένωσης Δημοσιογράφων Ιδιοκτητών Περιοδικού Τύπου -ΕΔΙΠΤ (Υπεύθυνος Δημοσίων Σχέσεων) και μέλος του ΔΣ του Ενιαίου Ταμείου Ασφαλίσεως Προσωπικού-Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης-ΕΤΑΠ-ΜΜΕ.




Τρίτη, 1 Μαρτίου 2011


ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΟΥ κ. ΠΕΤΡΙΔΗ ΣΤΟ ΞΕΝΟ ΕΙΔΗΣΕΟΓΡΑΦΙΚΟ ΠΡΑΚΤΟΡΕΙΟ GRREPORTER

Insurance vultures hover about the victims of Aspis Pronia


702 reads
Victoria Mindova
"Attention, misleading phone calls!" was the warning that struck the home page of the association of the affected by the collapse of Aspis Pronia - also known as Aspida. This was the first of the already ten companies that collapsed on the insurance market in Greece in the last three years. Revelations that the companies have been playing dangerous games with the investors’ money came one after another.
Today the association of the victims of the Aspis collapse by all means try to prevent the worst – to lose their investments forever.

The message published on Wednesday, February 16, this year makes it clear that private insurance companies have acquired the personal data of the insured at Aspis and use them to attract new customers. In this case, a representative of a particular brokerage company for insurance and banking services called the organising secretary of the association Nikos Kehayaglou on the home phone. The officer said that the company protected the interests of those affected by the collapse of the financial group Aspida and offered him prolongation of the life insurance contract signed with the closed Aspis.

At first glance the proposal seems attractive and GRReporter decided to contact the president of the association Teoharis Petridis to explain what the trap of this call is.

He explained that other insurance companies have begun to seek new customers
from the portfolio of Aspis immediately after its closure. Petridis said that the company has an extremely large number of contracts and the names of the clients have been taken out and delivered by Aspida’s staff to competing companies like Ethniki Pisti and others.

What is the aim of such calls?
There were calls such as "Come with us and you will have your contracts renewed," without explaining to the people that their old contracts would be void.
The sole purpose was to deceive the victims of the Aspis’ collapse that they would  be able to continue their old contracts and would not lose the money paid over the years to the closed company. Actually, the insurance companies only want to have new customers no matter that this information misleads the people.
You have announced that you will file a claim against the state for criminal negligence and omissions by supervisory authorities for about 138 million euros. How far have you gone with the claim?

We have not filed it formally but a group of very good lawyers is preparing the documents and we will formally introduce it in court soon.
You know very well how slow the Greek courts are and a case like this could take many years. Are you ready for this fight?
We believe that by enforcing this procedure we will "push" the government to find a successor company to take the insurance contracts of Aspida, as stated by law.
The law, which determines the activity of insurance companies and was passed last summer, says that the contracts of the victims of the Aspis collapse should be covered by another insurance company until August 2011. Otherwise, the company would be declared insolvent. What does this mean for you, the insured in Aspis?

This means initially that the insurance contracts signed with that company will be cancelled and will be no longer valid. Then, Aspis property and assets will be evaluated and correlated to the debts. If, for example, the company’s deficit is estimated at 80%, the investor who has paid a total of 100,000 euro will receive 20,000 euros. Moreover, this whole procedure will take at least ten years.
You do not have much time to August. Does this mean that you can lose your money?

Law 3867/2010, which was passed on August 3 the previous year said that if an insurance successor company is not found within a year insolvency will be declared as I described it. As far as I know there is no insurance companies that are interested.
However, I believe that the negative environment surrounding the case will change and disappear after the Bank of Greece ends the investigation. The case supervisor Yannis Padelis will present the final report on the Aspis portfolio to the Bank of Greece at the end of the month and then specific decisions will be taken.
During the investigation, the supervisors found that some insurance contracts were signed at unusually high levels and the contributions to them were made in cash. According to unofficial information, it is about money that are of unknown origin and if the supervisors find evidence that some clients have used the company for money laundering, the contracts will be cancelled.

Do you think there are other insurance companies on the Greek market close to failure?

Yes, I definitely think so, but I believe that after the Bank of Greece takes the supervision and the control the situation will be fine.
As I understand from your words, the fact that the Bank of Greece took over the supervision of insurance companies is a highly successful move of the government, isn’t it?  
Yes, it is for good, really. Although the old control body made some changes, they were not sufficient and were only in one particular direction.
After this long and torturous case of the Aspis closure, the dark deals of the company and the risk to lose your money, do you think to make private life or pension insurances ever again?

We believe in the principles of private insurance and want to clear all the dirt in this sector, only loyal companies to remain in which the citizens can believe and trust their future.

Παρασκευή, 18 Μαρτίου 2011


ΠΡΟΤΑΣΗ ΑΠΟΖΗΜΙΩΣΗΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΣΠΙΣ

"Επικοινωνιακό τρικ" που σχετίζεται με την προσπάθεια αποφυλάκισης του Π. Ψωμιάδη χαρακτηρίζει την πρόταση ο πρόεδρος του Συλλόγου Ζημιωθέντων"

ΠΗΓΕΣ:

Καθημερινη

insuranceworld.gr

 


 



Επανήλθε χθες η Ασπίς Κάπιταλ στην πρόταση που είχε απευθύνει προς τους κατόχους ομολόγων της εταιρείας ότι προτίθεται να τους αποζημιώσει για το 80% των κεφαλαίων που τοποθέτησαν σε τίτλους της εταιρείας. Η σχετική πρόθεση είχε διατυπωθεί αρχικά μέσω ανακοίνωσης στον κυριακάτικο τύπο της 13ης Μαρτίου και ο μέτοχος της εταιρείας Παύλος Ψωμιάδης Ασπίς Κάπιταλ επανέλαβε χθες με νέα ανακοίνωση την πρότασή του, επιχειρώντας παράλληλα να αντικρούσει τις νομικές απόψεις που αποδίδουν στη συγκεκριμένη κίνηση σκοπιμότητα.

Υπενθυμίζεται ότι στην αρχική επιστολή της η Ασπίς Κάπιταλ εμφανίζεται να δεσμεύεται έναντι των ομολογιούχων που έχουν στα χέρια τους ανεξόφλητους τίτλους 42,8 εκατ. ευρώ ότι θα αποζημιωθούν μέσω τεσσάρων εταιρειών που αποδέχονται ως ανάδοχοι αυτές τις υποχρεώσεις. 

Πρόκειται για τις εταιρείες « Πρόνοια Εμπορική», «Κυβέλη», «Προβίζιον» και «Δωρογραφοτεχνική», που έχουν στην κυριότητά τους ακίνητα, η αξία των οποίων σύμφωνα με τους ισχυρισμούς της εταιρείας, ξεπερνά τα 47 εκατ. ευρώ.
Σύμφωνα μάλιστα με το κείμενο πρόσκληση που δημοσιεύτηκε την περασμένη Κυριακή, η εταιρεία καλεί τους ομολογιούχους να παραλάβουν έως τις 15 Μαίου συναλλαγματική, που θα ενσωματώνει το 80% του αρχικά επενδεδυμένου κεφαλαίου του κάθε κατόχου ομολογίας με ημερομηνία λήξης την 31η Δεκεμβρίου 2013.

Το δικηγορικό γραφείο Μαρκουλάκου που έχει αναλάβει την εκπροσώπηση 370 ομολογιούχων της Ασπίς Κάπιταλ - σε σύνολο 600 περίπου - θεωρεί την πρόταση «απατηλή» στο βαθμό που τα δύο ακίνητα που έχουν στην κυριότητα τους οι εταιρείες «Δωροτεχνική» και «Προβίζιον» αξίζουν 12 εκατ. ευρώ, αλλά βαρύνονται με υποθήκες 15 εκατ. ευρώ. Αντίστοιχα η αξία των ακινήτων των εταιρειών «Κυβέλη» και «Πρόνοια Εμπορική» εκτιμάται στα 15 εκατ. ευρώ και έχουν προσημειωθεί για 2 εκατ. ευρώ, καλύπτοντας μόνο το 30% των κεφαλαίων που έχουν επενδύσει οι κάτοχοι των ομολόγων.

Στη χθεσινή ανακοίνωση που εξέδωσε η εταιρεία αντικρούει το επιχείρημα ότι η πρόταση είναι «απατηλή» για τον επιπλέον λόγο που της καταλογίζεται ότι, δεν συνοδεύεται από τη χορήγηση δικαιώματος εγγραφής προσημείωσης και ισχυρίζεται ότι «ο μοναδικός τρόπος να χορηγηθεί προσημείωση προς όλους τους ομολογιούχους είναι να εγγράψουν πρώτα τέτοια προσημείωση για το 80% του κεφαλαίου τους όσοι έχουν ήδη λάβει την προσωρινή διαταγή».

Πρόκειται για τους 370 ομολογιούχους που έχουν πετύχει προσωρινή διαταγή για 11 ακίνητα αξίας 30 εκατ. ευρώ περίπου που ανήκουν τόσο στις συγκεκριμένες τέσσερις εταιρείες όσο και στον ίδιο τον Παύλο Ψωμιάδη και την οικογένειά του. Η άποψη αυτή σύμφωνα με το δικηγορικό γραφείο που έχει αναλάβει την εκπροσώπησή τους είναι «νομικά εσφαλμένη στο βαθμό που μπορεί να γίνει συναινετική προσημείωση και χρησιμοποιείται παραπλανητικά προκειμένου να διχάσει τους ομολογιούχους».

Ο πρόεδρος του Συλλόγου Ζημιωθέντων της Ασπίς Πρόνοια, κ. Χάρης Πετρίδης, χαρακτηρίζει από την πλευρά του την πρωτοβουλία της Ασπίς Κάπιταλ «επικοινωνιακό τρικ» που συνδέεται με την προσπάθεια του Παύλου Ψωμιάδη να επιτύχει την αποφυλάκισή του, επιδεικνύοντας έμπρακτα μετάνοια για τις πράξεις του. 

Το θέμα αποδεικνύεται πιο περίπλοκο στο βαθμό που νομικοί κύκλοι εκφράζουν προβληματισμό για το κατά πόσο οι τέσσερις εταιρείες, μπορούν να αιτιολογήσουν την πράξη αναδοχής σε περίπτωση που π.χ. οι ασφαλισμένοι της Ασπίς Πρόνοια στραφούν κατά των εταιρειών αυτών εγείροντας τις δικές τους αξιώσεις. 

Με αυτό το σκεπτικό η πρωτοβουλία χαρακτηρίζεται νομικά τουλάχιστον, προβληματική, καθώς οι διασυνδέσεις μεταξύ των εταιρειών του ομίλου είναι δαιδαλώδεις και οι αξιώσεις που θα εγερθούν σε περίπτωση δικαστικής προσφυγής μπορούν να φέρουν αντιμέτωπες τις διάφορες πλευρές.



Επιφυλάξεις για την πρόταση Ψωμιάδη
Πρόκειται για επικοινωνιακό τρικ υποστηρίζουν οι ομολογιούχοι της Ασπίς Κάπιταλ
Της Ευγενιας Tζωρτζη

Παραπλανητική αλλά και νομικά προβληματική χαρακτηρίζουν εκπρόσωποι του Συλλόγου Ζημιωθέντων της Ασπίς Πρόνοια, την προσπάθεια του πρώην μεγαλομετόχου της Ασπίς Πρόνοια να πείσει τους κατόχους ομολόγων της Ασπίς Κάπιταλ, ότι προτίθεται να τους αποζημιώσει για το 80% των κεφαλαίων που τοποθέτησαν σε τίτλους της εταιρείας.

Η σχετική πρωτοβουλία εκφράστηκε μέσω ανακοίνωσης στον κυριακάτικο Τύπο, ενώ η εταιρεία Ασπίς Κάπιταλ επανήλθε χθες με νέα ανακοίνωση, στην οποία επαναλαμβάνει την πρόθεσή της να αποζημιώσει τους κατόχους των ομολόγων και επιπλέον απαντά στις νομικές απόψεις που αποδίδουν στη συγκεκριμένη κίνηση «απατηλή πρόθεση».

Ο πρόεδρος του Συλλόγου Ζημιωθέντων της Ασπίς Πρόνοια κ. Χάρης Πετρίδης χαρακτηρίζει την πρωτοβουλία της Ασπίς Κάπιταλ «επικοινωνιακό τρικ» που συνδέεται με την προσπάθεια του Παύλου Ψωμιάδη να επιτύχει την αποφυλάκισή του, επιδεικνύοντας έμπρακτα μετάνοια για τις πράξεις του.

Σημειώνεται ότι στη σχετική επιστολή η Ασπίς Κάπιταλ δεσμεύεται έναντι των ομολογιούχων που έχουν στα χέρια τους ανεξόφλητους τίτλους 42,8 εκατ. ευρώ ότι θα αποζημιωθούν μέσω τεσσάρων εταιρειών που αποδέχονται ως ανάδοχοι αυτές τις υποχρεώσεις. Πρόκειται για τις εταιρείες «Πρόνοια Εμπορική», «Κυβέλη», «Προβίζιον» και «Δωρογραφοτεχνική», που έχουν στην κυριότητά τους ακίνητα, η αξία των οποίων κατά τους ισχυρισμούς της εταιρείας, ξεπερνά τα 47 εκατ. ευρώ. Σύμφωνα μάλιστα με το κείμενο - πρόσκληση που δημοσιεύτηκε την περασμένη Κυριακή, η εταιρεία καλεί τους ομολογιούχους να παραλάβουν έως τις 15 Μαΐου συναλλαγματική, που θα ενσωματώνει το 80% του αρχικά επενδεδυμένου κεφαλαίου του κάθε κατόχου ομολογίας με ημερομηνία λήξης την 31η Δεκεμβρίου 2013.
Το δικηγορικό γραφείο που έχει αναλάβει την εκπροσώπηση 370 ομολογιούχων της Ασπίς Κάπιταλ -σε σύνολο 600 περίπου- θεωρεί την πρόταση απατηλή στον βαθμό που τα δύο ακίνητα που έχουν στην κυριότητά τους οι εταιρείες Δωροτεχνική και Προβίζιον αξίζουν 12 εκατ. ευρώ, αλλά έχουν υποθήκες 15 εκατ. ευρώ. Αντίστοιχα η αξία των ακινήτων των εταιρειών Κυβέλη και Πρόνοια Εμπορική εκτιμάται στα 15 εκατ. ευρώ και έχουν προσημειωθεί για 2 εκατ. ευρώ, καλύπτοντας μόνο το 30% των κεφαλαίων που έχουν επενδύσει οι κάτοχοι των ομολόγων.
Στη χθεσινή ανακοίνωση που εξέδωσε η εταιρεία αντικρούει το επιχείρημα ότι η πρόταση είναι «απατηλή» για τον επιπλέον λόγο ότι δεν συνοδεύεται από τη χορήγηση δικαιώματος εγγραφής προσημείωσης και ισχυρίζεται ότι ο μοναδικός τρόπος να χορηγηθεί προσημείωση προς όλους τους ομολογιούχους είναι να εγγράψουν πρώτα τέτοια προσημείωση για το 80% του κεφαλαίου τους όσοι έχουν ήδη λάβει την προσωρινή διαταγή. Πρόκειται για τους 370 ομολογιούχους που έχουν πετύχει προσωρινή διαταγή για 11 ακίνητα αξίας 30 εκατ. ευρώ περίπου που ανήκουν τόσο στις συγκεκριμένες τέσσερις εταιρείες όσο και στον ίδιο τον Παύλο Ψωμιάδη και την οικογένειά του. Η άποψη αυτή σύμφωνα με το δικηγορικό γραφείο που έχει αναλάβει την εκπροσώπησή τους είναι «νομικά εσφαλμένη στον βαθμό που μπορεί να γίνει συναινετική προσημείωση και χρησιμοποιείται παραπλανητικά προκειμένου να διχάσει τους ομολογιούχους».

Το θέμα αποδεικνύεται πιο περίπλοκο στον βαθμό που νομικοί κύκλοι εκφράζουν προβληματισμό για το κατά πόσο οι τέσσερις εταιρείες, μπορούν να αιτιολογήσουν την πράξη αναδοχής σε περίπτωση που π.χ. οι ασφαλισμένοι της Ασπίς Πρόνοια στραφούν κατά των εταιρειών αυτών, εγείροντας τις δικές τους αξιώσεις. Με αυτό το σκεπτικό η πρωτοβουλία χαρακτηρίζεται νομικά τουλάχιστον, προβληματική, καθώς οι διασυνδέσεις μεταξύ των εταιρειών του ομίλου είναι δαιδαλώδεις και οι αξιώσεις που θα εγερθούν σε περίπτωση δικαστικής προσφυγής μπορούν να φέρουν αντιμέτωπες τις διάφορες πλευρές.

Παρασκευή, 8 Απριλίου 2011


Ο ΨΩΜΙΑΔΗΣ ΚΑΙ Ο ΚΡΑΤΙΚΟΣ ΑΞΙΩΜΑΤΟΥΧΟΣ



Προφανής η ευθύνη και η εμπλοκή του κράτους στην γιγάντωση της "πυραμίδας" Ασπίς...
Εσωτερική ενημέρωση είχε η «Ασπίς Πρόνοια»
Ηξερε πού και πότε θα γίνει έλεγχος
πηγή: Καθημερινή
 
Η «Ασπίς Πρόνοια» ήξερε πού και πότε θα γίνονταν έλεγχοι από τις αρχές και μεθόδευε την κατάσταση ώστε να μη βγαίνουν στην επιφάνεια τα προβλήματα που είχε με τα αποθέματά της. Αξιωματούχος, με σημαντικό ρόλο σε οικονομικό υπουργείο, είχε άμεση δυνατότητα επικοινωνίας με τον κ. Π. Ψωμιάδη, σύμφωνα με πηγή του περιβάλλοντός του. Οι συνήγοροι των θυμάτων της εταιρείας υποστηρίζουν ότι το 2007 η εταιρεία προχώρησε σε μία μεθόδευση με δόλο, «κρύβοντας» υποχρεώσεις από τον κλάδο ΙΙΙ (τα ασφαλιστήρια συμβόλαια τύπου unit linked), καθώς γνώριζε ότι είχε εντοπιστεί έλλειμμα άνω των 150 εκατ. ευρώ.

Παρασκευή, 22 Απριλίου 2011


ΠΕΡΙΟΔΙΚΟ ΕΠΙΚΑΙΡΑ: "ΑΣΠΙΣ ΠΡΟΝΟΙΑ - ΤΟ ΠΑΡΑΜΥΘΙ ΣΥΝΕΧΙΖΕΤΑΙ..."

"Ανυπαρξία εγγυήσεων και αναδιάρθρωση αποτρέπουν την αναδοχή του χαρτοφυλακίου

Καμία ασφαλιστική εταιρεία δεν είναι διατεθειμένη να αναλάβει το χαρτοφυλάκιο της ΑΣΠΙΣ, δίχως τη μαγική λέξη: "εγγύηση".

Του Βαγγέλη Τριάντη

Το δικό τους Γολγοθά εξακολουθούν να ανεβαίνουν δεκάδες χιλιάδες ασφαλισμένοι της ΑΣΠΙΣ ΠΡΟΝΟΙΑ, παρά για τις περί του αντιθέτου βεβαιώσεις από την επίσημη ελληνική πολιτεία. Δεκαοχτώ μήνες μετά το οριστικό "λουκέτο" στον ασφαλιστικό κολοσσό και οι ασφαλισμένοι έχουν... χορτάσει από παχιά λόγια και υποσχέσεις, δίχως κανένα αποτέλεσμα.

Η νομοθετική ρύθμιση του υφυπουργού Οικονομικών κ. Σαχινίδη, η οποία υποτίθεται ότι θα έδινε λύση στο πρόβλημα, παραμένει πρακτικά ανεφάρμοστη. Ανάδοχος δεν φαίνεται στον ορίζοντα, εάν δεν υπάρξει κάποιας μορφής εγγύηση από την πλευρά του κράτους και, όπως όλα δείχνουν, η υπόθεση θα πάρει το δρόμο της εκκαθάρισης τον ερχόμενο Αύγουστο, με τους ασφαλισμένους να μπαίνουν σε χρόνια αναμονή, που ίσως αγγίξει ακόμη και τα δέκα χρόνια!

Την ίδια ώρα, οι πιέσεις στους ασφαλισμένους δίνουν και παίρνουν. Τραπεζικά και νοσηλευτικά ιδρύματα ζητούν από τους ίδιους χρήματα για υπηρεσίες που τους παρείχαν και που λόγω της κατάρρευσης του ομίλου ουδέποτε αποζημιώθηκαν. Σε πολλές περιπτώσεις, η κατάσταση οδηγείται στα άκρα, με τους ασφαλισμένους να γίνονται αποδέκτες εξωδίκων, λες και οι ίδιοι είναι θύτες και όχι θύματα του μεγαλύτερου σκανδάλου στο χώρο των ασφαλειών.

Η περίπτωση του ασφαλισμένου από το Παλαιό Φάληρο που διέθετε ασφαλιστήριο συμβόλαιο νοσοκομειακής περίθαλψης είναι χαρακτηριστική. Ο τελευταίος, λίγο πριν από το κλείσιμο του ομίλου, αντιμετώπισε ένα σοβαρό οικογενειακό πρόβλημα με τη σύζυγό του, η οποία έπρεπε εσπευσμένα να χειρουργηθεί. Ο ίδιος είχε καταβάλει κανονικά τα ασφάλιστρα του συμβολαίου του και διέθετε πλήρη κάλυψη, όταν κατέφυγε στο συμβεβλημένο με την ΑΣΠΙΣ ΠΡΟΝΟΙΑ ιατρικό κέντρο. Άλλωστε, σε κάθε περίπτωση, ιατρικά κέντρα και κλινικές έρχονται πρώτα σε συνεννόηση με την ασφαλιστική εταιρεία και έπειτα προβαίνουν σε οποιαδήποτε παροχή υπηρεσιών. Την ημέρα του χειρουργείου ανακοινώθηκε και επίσημα η κατάρρευση της ΑΣΠΙΣ. Το ιατρικό κέντρο, γνωρίζοντας την κατάσταση και "ποντάροντας" στο γεγονός ότι θα δοθεί κάποια λύση από την επίσημη πολιτεία, ανάγκασε τον ασφαλισμένο να υπογράψει συναλλαγματικές με την προϋπόθεση ότι, αφού πάρει τα χρήματα από την εταιρεία. θα εξοφλήσει και την κλινική. Τα χρήματα όμως δεν ήρθαν ποτέ, με αποτέλεσμα όχι μόνο να έχουν πάει στράφι τα χρήματα του συμβολαίου του, αλλά να χρωστά και κάποιες χιλιάδες ευρώ στην ιδιωτική κλινική...

Παρόμοια είναι η περίπτωση και της κυρίας Σ.Κ. Πριν από μερικά χρόνια είχε λάβει στεγαστικό δάνειο, της τάξεως των 30.000 ευρώ, από μεγάλο τραπεζικό όμιλο, με ορίζοντα αποπληρωμής τα δέκα χρόνια. Κατά τη σύναψη του δανείου η τράπεζα πρότεινε στην Σ.Κ. να υπογράψει ένα ασφαλιστήριο συμβόλαιο με την ΑΣΠΙΣ ΠΡΟΝΟΙΑ, με το οποίο θα κατέβαλε το κεφάλαιο του δανείου στην ασφαλιστική εταιρεία και τους τόκους στην τράπεζα, ενώ παρείχε και ένα ελάχιστο εγγυημένο επιτόκιο γύρω στο 3,5%. Με την λήξη της αποπληρωμής του δανείου, η τράπεζα εισέπραττε το ποσό του κεφαλαίου από την ασφαλιστική και ο ασφαλισμένος το ποσό των τόκων. Το κλείσιμο όμως της ΑΣΠΙΣ έφερε τα πάνω κάτω, με αποτέλεσμα η τράπεζα να ζητά από την εν λόγω ασφαλισμένη να συνάψει καινούργιο δάνειο πληρώνοντας όλο το κεφάλαιο από την αρχή, παρόλο που η ίδια είχε αποπληρώσει σχεδόν το σύνολο του κεφαλαίου.

Ανάλογες τραγικές περιπτώσεις υπάρχουν χιλιάδες σε ολόκληρη την Ελλάδα. Το τηλεφωνικό κέντρο του Συλλόγου Ζημιωθέντων από την ΑΣΠΙΣ ΠΡΟΝΟΙΑ κατακλύζεται καθημερινά από απελπισμένους πολίτες, που με αγωνία ζητούν από τους εκπροσώπους του συλλόγου να τους κατευθύνουν. Όπως επισημαίνει ο πρόεδρος του Συλλόγου Ζημιωθέντων κ. Θεοχάρης Πετρίδης, "τηλεφωνούν από ολόκληρη την Ελλάδα και μας ρωτούν τι ακριβώς να κάνουν". Δεν φτάνει που σε μια νύχτα έχασαν τους κόπους και τις περιουσίες μιας ζωής, βρίσκονται πλέον αντιμέτωποι και με τη θηλιά των χρεών που καθημερινά σφίγγει όλο και πιο πολύ.



Ανεφάρμοστος ο νόμος Σαχινίδη

Το τραγικότερο όλων είναι ότι καμία ουσιαστική λύση δεν διαφαίνεται στον ορίζοντα. Ο τρόπος με τον οποίο η κυβέρνηση και προσωπικά ο υφυπουργός οικονομικών κ. Φίλιππος Σαχινίδης χειρίστηκε τν υπόθεση της Ασπίς  κρίνεται από τους ασφαλισμένους ως ερασιτεχνικός αν όχι… παιδαριώδης.
Όπως οι ίδιοι καταγγέλλουν, το αρμόδιο υπουργείο οικονομικών αντέδρασε προκλητικά αργά. Για αρκετούς μήνες απλά προέβαιναν διάφοροι «υπεύθυνοι» σε ένα γαϊτανάκι δηλώσεων και επίσημων διαβεβαιώσεων, δίχως όμως κάτι το συγκεκριμένο. Δεν μερίμνησαν καν για τη στοιχειώδη προστασία του χαρτοφυλακίου της εταιρείας που σύμφωνα με καταγγελίες υπέστη πρωτοφανές πλιάτσικο από… ανταγωνίστριες εταιρείες. Διάφοροι πρώην υπάλληλοι του ομίλου, που διέθεταν πρόσβαση στα στοιχεία της εταιρείας, έδωσαν δεξιά και αριστερά ονόματα, πρόσωπα και διευθύνσεις, με αποτέλεσμα τα λεγόμενα «καλά» συμβόλαια να μεταφερθούν σε άλλες εταιρείες. Είναι χαρακτηριστικό ότι ανταγωνίστρια εταιρεία τηλεφώνησε ακόμη και στον ίδιο τον πρόεδρο του Συλλόγου Ζημιωθέντων της Ασπίς κ. Θεοχάρη Πετρίδη, μη γνωρίζοντας προφανώς για την ιδιότητα του.
Ωστόσο, οι ψίθυροι στην ασφαλιστική αγορά δίνουν και παίρνουν. Καλά γνωρίζοντες το χώρο των ασφαλειών κάνουν λόγο για όχι και τόσα τυχαία ανύπαρκτη προστασία του χαρτοφυλακίου. Πολλές εταιρείες που απέκτησαν τα «καλά» συμβόλαια αντιμετώπιζαν σοβαρότατα προβλήματα και έπρεπε να στηριχθούν με κάθε τρόπο. Μία δεύτερη ΑΣΠΙΣ μέσα σε λίγους μήνες θα ήταν ικανή να συμπαρασύρει στον όλεθρο ολόκληρη την ασφαλιστική αγορά. Δεν είναι τυχαίο, άλλωστε, ότι μεγαλύτερο πλιάτσικο υπέστησαν τα νοσοκομειακά συμβόλαια τα οποία ο νόμος 3867/2010 του κ. Σαχινίδη τα εξαιρεί προκλητικά. 

Απροθυμία και «haircut»

Το πρόβλημα ωστόσο παραμένει άλυτο, με τον αντίκτυπο όχι μόνο στην παραπαίουσα ασφαλιστική αγορά αλλά και στην ίδια την κοινωνία να παραμένει τεράστιος. Γύρω στο 1 εκατ. έμμεσα και άμεσα ασφαλισμένοι περιμένουν εδώ και ενάμιση χρόνο να δοθεί λύση και όπως όλα δείχνουν θα περιμένουν για καιρό ακόμα. Σύμφωνα με πληροφορίες των «Επικαίρων» καμία ασφαλιστική εταιρεία δεν είναι διατεθειμένη να αναλάβει το χαρτοφυλάκιο της ΑΣΠΙΣ, δίχως τη μαγική λέξη «εγγύηση». Η εικόνα της ασφαλιστικής αγοράς αλλά και η γενικότερη κατάσταση που επικρατεί στην ελληνική και την ευρωπαϊκή οικονομία αποτρέπει κάθε επίδοξο ανάδοχο από τέτοιου είδους κινήσεις, δίχως κάποιας μορφής εγγύηση με τη συμμετοχή του κράτους.
 Το εγγυητικό κεφάλαιο που θέσπισε ο νόμος Σαχινίδη απέχει μακράν από το να χαρακτηριστεί ως «εγγυητικό». Κατά τη  θέσπιση του, η οποία βασίστηκε στη λειτουργία του επικουρικού κεφαλαίου δε λήφθηκε υπόψη κάτι πολύ σημαντικό: η παραγωγικότητα της ασφαλιστικής αγοράς. Σύμφωνα με το νόμο Σαχινίδη το εγγυητικό κεφάλαιο θα αντλούσε έσοδα από το 1.5% των ασφαλιστήριων συμβολαίων ζωής του συνόλου των εταιρειών. Σε αυτό θα συνεισφέρει κατά 0.75% ο πελάτης και κατά το υπόλοιπο ποσοστό η εταιρεία. Μόνο που η ασφαλιστική αγορά βρίσκεται στο ναδίρ με αποτέλεσμα τα χρήματα του εγγυητικού να μην ξεπεράσουν σε ετήσια βάση τα 15 εκατομμύρια ευρώ, ποσό ιδιαίτερα χαμηλό όταν το χαρτοφυλάκιο της ΑΣΠΙΣ αποτιμάται αυτή τη στιγμή στα 496 εκατομμύρια ευρώ.
Εκτός όμως από την ανυπαρξία εγγύησης και την αποτυχία του εγγυητικού κεφαλαίου, μεγάλο φόβο στις ασφαλιστικές εταιρείες προκαλούν και τα σενάρια περί αναδιάρθρωσης του ελληνικού χρέους («haircut»). Πολλές ασφαλιστικές εταιρείες έχουν επενδύσει σε τίτλους ομολόγων και εκεί ακριβώς έγκειται ο μεγάλος τους φόβος. Ένα ενδεχόμενο «haircut» θα μειώσει την αξία των τίτλων τους σε ποσοστό που μπορεί να αγγίξει ακόμη  και το 30%, με αποτέλεσμα η κεφαλαιακή τους επάρκεια να χρειάζεται άμεση ενίσχυση. Σε ένα ενδεχόμενο «haircut» ελάχιστες εταιρείες δεν θα αντιμετώπιζαν προβλήματα ενώ οι κλυδωνισμοί στο σύνολο της ασφαλιστικής αγοράς θα ήταν τεράστιοι.
Ο Γολγοθάς όμως των ασφαλισμένων συνεχίζεται σε καθημερινή βάση. Από τις 3 Αυγούστου κι έπειτα, που λήγει η προθεσμία για την εύρεση αναδόχου, η εταιρεία θα μπει σε μια χρονοβόρα διαδικασία εκκαθάρισης, που μπορεί να φτάσει ακόμη και τα 10 χρόνια. Κάτι που πρακτικά σημαίνει ότι η εξεύρεση λύσης για τους εργαζόμενους παραπέμπεται… στις καλένδες. 

Προτάσεις από την Τράπεζα της Ελλάδος

Την ίδια ώρα πηγές από την τράπεζα της Ελλάδος κάνουν λόγο για ανάγκη αλλαγής του υφιστάμενου θεσμικού αλλά και νομικού  πλαισίου. «Ο νόμος Σαχινίδη δεν πρόκειται να «περπατήσει» σε καμία των περιπτώσεων» σημείωναν χαρακτηριστικά στα «Επίκαιρα». Αυτό που ζητούν είναι να υπάρξει πλαφόν αποζημιώσεων, όπως άλλωστε ορίζει η νομοθεσία για όσες εταιρείες κλείσουν από δω και στο εξής. Πιο απλά το εγγυητικό κεφάλαιο θα αποζημιώνει τους ασφαλισμένους μέχρι ενός συγκεκριμένου ορίου, που θα κυμαίνεται στα 30.000 ευρώ για τα ασφαλιστήρια συμβόλαια ζωής και στα 60.000 ευρώ για τα θανάτου. Με τη ρύθμιση αυτή θα εξυπηρετηθεί γύρω στο 95% των ασφαλιστήριων συμβολαίων του υπάρχοντος χαρτοφυλακίου της ΑΣΠΙΣ,  που αυτή τη στιγμή διαθέτει σύμφωνα με πληροφορίες γύρω στα 250.000 συμβόλαια στο σύνολό του. Από αυτά το 95% αποτελείται από «μικρά» συμβόλαια που με ένα ποσό της τάξεως των 150 με 200 εκατομμύρια ευρώ θα μπορούσαν να αποζημιωθούν και να δώσουν ανάσα στο μεγαλύτερο αριθμό των ασφαλισμένων. Κάτι που ναι μεν δημιουργεί αδικίες μεταξύ των ασφαλισμένων, σίγουρα όμως το κοινωνικό όφελος θα είναι σημαντικά μεγαλύτερο από αυτό που θα προκύψει με τις ρυθμίσεις του υφυπουργού Οικονομικών.
Παράλληλα, μείζον ζήτημα έχει δημιουργηθεί και με τον έλεγχο των εκκαθαριστών της Ασπίς, που μαρτυρά μία ακόμη γκάφα του υπουργείου Οικονομικών. Αυτή τη στιγμή οι εκκαθαριστές δεν ελέγχονται από πουθενά. Η κατάργηση της Επιτροπής Εποπτείας Ιδιωτικής Ασφάλισης  (ΕΠΕΙΑ)  και η μεταφορά του ελέγχου των ασφαλιστικών εταιρειών στην Τράπεζα της Ελλάδος  άφησε κενό σε ότι αφορά των έλεγχο τους. Η ΤτΕ δεν έχει καμία αρμοδιότητα ελέγχου και η ΕΠΕΙΑ αποτελεί παρελθόν. Ουδείς γνωρίζει με ακρίβεια σε ποιον λογοδοτούν ή ακόμη και αν λογοδοτούν, με αποτέλεσμα οι ασφαλισμένοι να βρίσκονται στο σκοτάδι σχετικά με τις εξελίξεις". 

 23 Απριλίου 2011

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ κ. ΚΕΧΑΓΙΑΟΓΛΟΥ ΚΑΙ κ. ΣΕΛΕΚΟΥ ΣΤΟ "ΠΡΩΤΟ ΘΕΜΑ"

«Πλήρωνα για χρόνια την Ασπίς και τώρα δεν έχω ευρώ για το άρρωστο εγγόνι μου»


Ανθρώπινα δράματα στη σκιά του μεγάλου «κανονιού» της ασφαλιστικής εταιρείας. Κραυγές απόγνωσης από χιλιάδες ανθρώπους που έχασαν όλες τις οικονομίες τους. Ωστόσο, οι φωνές τους δεν εισακούονται από την κυβέρνηση, καθώς ο υπουργός Οικονομικών κ. Γιώργος Παπακωνσταντίνου κλείνει τα μάτια και τα αφτιά του μπροστά στο δράμα τους.



ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΤΕΛΟΣ το «ημερολόγιο θανάτου» των ασφαλισμένων της Ασπίς Πρόνοια. Το μεγαλύτερο σκάνδαλο που συντελέστηκε ποτέ στην εγχώρια ασφαλιστική αγορά παίρνει όλο και πιο δραματικές διαστάσεις επαναφέροντας με αυτόν τον τρόπο στο προσκήνιο την ανάγκη εξεύρεσης ουσιαστικής λύσης στο θέμα, δεκαοκτώ ολόκληρους μήνες μετά το πολύκροτο λουκέτο. Κάθε μέρα που περνά προστίθεται και μία ακόμα τραγική ιστορία στο πολυσέλιδο υπόμνημα θλίψης που συντάσσουν οι ένα εκατομμύριο ζημιωθέντες της εταιρείας του προφυλακισμένου επιχειρηματία Παύλου Ψωμιάδη, αναδεικνύοντας νέες πτυχές του σοβαρού αυτού κοινωνικού προβλήματος που βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη και δοκιμάζει τις αντοχές και τα όρια χιλιάδων συνανθρώπων μας.


ΤΟΥ ΜΑΝΟΛΗ ΓΑΛΑΝΗ
manolisgalanis@protothema.gr


Η περίπτωση του κ. Σπύρου Φαϊτά είναι χαρακτηριστική των ανθρώπινων δραμάτων που εκτυλίσσονται στη σκιά του «κανονιού» του Παύλου Ψωμιάδη, ο οποίος όλα αυτά τα χρόνια διατήρησε προνομιακές σχέσεις με τους εκάστοτε κυβερνώντες, γεγονός που τον βοήθησε καταλυτικά στην επιχειρηματική γιγάντωσή του.Το περασμένο καλοκαίρι, ο συνταξιούχος από τη Νίκαια πληροφορείται ότι η σύζυγός του έχει προσβληθεί από καρκίνο, ενώ λίγους μήνες αργότερα έρχεται αντιμέτωπος με την είδηση ότι η τρίχρονη εγγονή του πάσχει από νευροβλάστωμα. Ο ίδιος, μέσα στη βαθιά στεναχώρια του, είναι αδύναμος να συμβάλλει οικονομικά στην πρωτοφανή δοκιμασία της οικογένειάς του, αφού όλες του οι οικονομίες βρίσκονται στα άδεια πλέον ταμεία της Ασπίς Πρόνοια. «Πώς
μπορεί να νιώθει ένας άνθρωπος όταν δεν έχει τη δυνατότητα να προσφέρει στο εγγονάκι του ούτε ένα ευρώ, επειδή κάποιοι μας έφαγαν σε μια νύχτα τους κόπους μιας ζωής;» διερωτάται ο κ. Φαϊτάς, ο οποίος απευθυνόμενος προς τους αρμόδιους παράγοντες της πολιτείας λέει με νόημα: «Αξιότιμοι κύριοι, πέρα από τους αριθμούς υπάρχουν και οι άνθρωποι».


Το «ημερολόγιο θανάτου» των ασφαλισμένων της Ασπίς Πρόνοια, οι οποίοι έχασαν κεφάλαια εκατοντάδων εκατομμυρίων ευρώ και σήμερα στερούνται ακόμα και τη στοιχειώδη ιατροφαρμακευτική περίθαλψη για την οποία κατέβαλαν τα ασφάλιστρά τους όλα τα προηγούμενα χρόνια, φτάνει καθημερινά στο ηλεκτρονικό ταχυδρομείο του πρωθυπουργικού γραφείου αλλά καιόλων των μελών του Κοινοβουλίου. Μέσα στη μακρά λίστα ονομάτων υπάρχει και αυτό της κυρίας Φανής Χατζηπαναγιώτου, η οποία όταν πρόσφατα αντιμετώπισε μια σοβαρή περιπέτεια με την υγεία της, η εταιρεία του κ. Ψωμιάδη δεν κάλυψε, ως όφειλε, τις
οικονομικές της υποχρεώσεις στα νοσηλευτικά ιδρύματα. Το ίδιο έγινε και μετά τη μόνιμη ολική ανικανότητα του συζύγου της ύστερα από οξύ έμφραγμα του μυοκαρδίου, ενώ το παζλ συμπληρώθηκε με τις αποταμιεύσεις μιας ζωής, ύψους 150.000 ευρώ, που έγιναν καπνός στις στάχτες της Ασπίς Πρόνοια. «Ζητάμε να αποδοθεί δικαιοσύνη και η κυβέρνηση να δώσει λύση στο πρόβλημά μας», λέει η κυρία Χατζηπαναγιώτου μιλώντας στο «ΘΕΜΑ».


Η ζωή της κυρίας Ισμήνης Ιωάννου άλλαξε όταν έχασε τη μοναχοκόρη της και έναν χρόνο αργότερα τον γαμπρό της καλούμενη να αναθρέψει μόνη τα πέντε της εγγόνια. Στη δοκιμασία της αυτή ποτέ δεν φανταζόταν ότι τα χρήματα που εμπιστεύτηκε στην εταιρεία του Παύλου Ψωμιάδη για να μεγαλώσει τα εγγόνια της θα έκαναν φτερά και η ίδια θα βρίσκεται σήμερα σε απόγνωση. «Μου κατέστρεψαν
την οικογένειά μου. Πρέπει με κάποιον τρόπο να αποδοθεί το δίκαιο».


ΝΙΚΟΣ ΚΕΧΑΓΙΑΟΓΛΟΥ




«Ζητάμε να δοθεί πολιτική λύση»


Από την πλευρά του, ο οργανωτικός γραμματέας του συλλόγου ζημιωθέντων της Ασπίς κ. Νίκος Κεχαγιάογλου μιλώντας στο «ΘΕΜΑ» για τη σοβαρή αυτή υπόθεση επικεντρώνει την κριτική του στην πολιτική ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών, «από την οποία εισπράττουμε μία άκρατη αλαζονεία και απάθεια που φτάνει στα όρια του παραλόγου. Βρίσκονται σε εξέλιξη συγκλονιστικές ανθρώπινες ιστορίες τις οποίες έχουμε γνωστοποιήσει στον αρμόδιο υπουργό και δεν έχει κάνει δυστυχώς απολύτως τίποτα. Βλέπει το θέμα μας σαν μια ενοχλητική μύγα που θέλει να φύγει από πάνω του».


Ο κ. Κεχαγιάογλου, αφού σημειώνει ότι «δεκάδες φορές έχουμε ζητήσει ραντεβού από τον υπουργό Οικονομικών κ. Γιώργο Παπακωνσταντίνου, αλλά ο ίδιος επιδεικνύει μια εντελώς απάνθρωπη συμπεριφορά», διευκρινίζει: «Εμείς δεν ζητάμε ούτε ένα ευρώ, αλλά να δοθεί πολιτική λύση αναδοχής».


ΖΗΤΟΥΝ 500 ΕΚΑΤ. ΕΥΡΩ



5.000 αγωγές εναντίον του Ελληνικού Δημοσίου

 
 
Η μη επίλυση της υπόθεσης της Ασπίς, εκτός των όσων αναφέρθηκαν, έχει ως αποτέλεσμα να συρθεί το Ελληνικό Δημόσιο στις αίθουσες των δικαστηρίων ύστερα από τη μαζική κατάθεση αγωγών εις βάρος του από τους ζημιωθέντες ασφαλισμένους. Στις περίπου 5.000 αγωγές που αναμένεται να κατατεθούν στις αρχές του Ιουνίου, με το ύψος τους να ξεπερνά τα 500 εκατ. ευρώ, γίνεται λόγος για πλημμελή εποπτεία και αμελή διαχείριση του σοβαρού αυτού ζητήματος από την πολιτεία. Ο νομικός σύμβουλος του συλλόγου των ζημιωθέντων της ασφαλιστικής εταιρείας του Παύλου Ψωμιάδη, κ.Πέτρος Σελέκος, μιλώντας στο «ΘΕΜΑ», αναφέρει ότι «μονόδρομος για όλους τους ασφαλισμένους είναι η άμεση προσφυγή στη Δικαιοσύνη, προκειμένου να μη χάσουν τα δικαιώματά τους, λόγω παραγραφής, και να διεκδικήσουν τις απαιτήσεις τους από το Ελληνικό Δημόσιο».
Ο κ. Σελέκος κάνει λόγο για «παραβατική επιχειρηματικότητα» η οποία «προκαλεί τεράστια ζημιά στη νεοελληνική κοινωνία και την υγιή αγορά και υποστηρίζεται φανερά από ένα περιθωριακό, αλλά ισχυρό μέρος του πολιτικού συστήματος». Οπως εξηγεί ο ίδιος, «επί σειρά ετών και αδιαλείπτως, το κράτος χορηγούσε πιστοποιητικά φερεγγυότητας στην ασφαλιστική εταιρεία Ασπίς Πρόνοια εξαπατώντας με τον τρόπο αυτόν τους Ελληνες ασφαλισμένους, αναφορικά με τη χρηματοοικονομική αξιοπιστία και τη βιωσιμότητα αυτής της επιχείρησης. Σήμερα δε, δεκαοκτώ μήνες μετά την κατάρρευση της Ασπίς, το κράτος αγνοεί προκλητικά την οικονομική καταστροφή εκατοντάδων χιλιάδων ασφαλισμένων συμπολιτών μας, πλήττει την αξιοπιστία της υγιούς ασφαλιστικής αγοράς και μεροληπτεί επικίνδυνα υπέρ των τραπεζικών επιχειρήσεων».


http://www.protothema.gr/files/1/kyriakatikoPDF/322soma.pdf  σ. 40