ΑΡΧΕΙΟΘΕΤΗΜΕΝΟ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΟ ΑΡΧΕΙΟ ΔΗΜΟΣΙΕΥΜΑΤΩΝ

Ο Σύλλογος ξεκινά την αρχειοθέτηση των δημοσιευμάτων που αφορούν διαχρονικά την δράση του. Προοδευτικά, θα αναρτώνται δημοσιεύματα και από άλλα μέσα ενημέρωσης που έχουν ασχοληθεί διεξοδικά με το θέμα "ΑΣΠΙΣ ΠΡΟΝΟΙΑ".


www.skai.gr 
"Λουκέτο" σε πέντε ασφαλιστικές εταιρίες
Στον αέρα 850 χιλιάδες ιδιοκτήτες αυτοκινήτων και 250 χιλιάδες πελάτες με συμβόλαια ζωής
22/09/2009 | 09:11Τελευταία Ενημέρωση: 11:14 22/09/2009
Έκτακτο συμβούλιο της Ένωσης Ασφαλιστικών Εταιρειών Ελλάδος πραγματοποιείται αυτή την ώρα με αντικείμενο τις εξελίξεις στον όμιλο Ασπίς.

Οι θυγατρικές εταιρείες του ομίλου: Ασπίς Γενικών Ασφαλειών και Ζωής, General Union, General Trust και Σκούρτης, έβαλαν "λουκέτο", με αποτέλεσμα να μείνουν στον αέρα ένα εκατομμύριο εκατό χιλιάδες ασφαλισμένοι στους κλάδους αυτοκινήτου και ζωής. 

Όσοι έχουν ασφαλίσει τα αυτοκίνητά τους στις εταιρείες αυτές πρέπει εντός 30 ημερών να αναζητήσουν νέα ασφαλιστική. Μέχρι τότε θα καλυφθούν -σε περίπτωση ατυχήματος- απο το Επικουρικό Κεφαλαίο. 

Για την "Ασπίς Ασφάλειες Ζωής" ορίστηκε επόπτης ώστε μέχρι το καλοκαίρι να μεταβιβαστούν σε άλλη ασφαλιστική και οι ασφαλισμένοι να μην χάσουν τα χρήματά τους. 

Αυτή την ώρα εκατοντάδες εργαζόμενοι στον όμιλο έχουν συγκεντρωθεί έξω απο το υπουργείο Οικονομίας στην πλατεία Συντάγματος, ενώ νωρίτερα έκλεισαν τη λεωφόρο Κηφισίας. 

Η είδηση έχει προκαλέσει αναστάτωση σε ένα εκατομμύριο ασφαλισμένους, καθώς και στους εργαζόμενους.

"Οι εταιρείες που έκλεισαν δεν έχουν αποζημιώσει από τις αρχές του χρόνου έως και σήμερα 200 χιλιάδες οδηγούς που ενεπλάκησαν σε τροχαία ατυχήματα ή δυστυχήματα με ασφαλισμένους τους", δήλωσε στο ΣΚΑΪ ο γενικός γραμματέας της Ένωσης Ασφαλιστικών Εταιρειών Φωκίων Μπράβος.
Ανακοίνωση της Ασπίς Πρόνοια
Σε ανακοίνωση της Ασπίς Πρόνοια σχετικά με την απόφαση της ΕΠ.Ε.Ι.Α. αναφέρεται ότι "οι εταιρείες του ομίλου Ασπίς Πρόνοια θα στραφούν αμέσως με κάθε νόμιμο μέσο κατά της αποφάσεως αυτής". 

Προσθέτει δε ότι είχε ζητηθεί ολιγοήμερη παράταση μέχρι το τέλος Σεπτεμβρίου "για την ολοκλήρωση των αυξήσεων κεφαλαίου και την εντεύθεν κεφαλαιακή ενίσχυση" από τις εταιρείες Ασπίς Πρόνοια ΑΕΓΑ, Ασπίς Πρόνοια ΑΕΑΖ, Γενική Ένωση ΑΕΓΑ και Γενική Πίστη ΑΕΓΑ. 

"Ούτε η παράταση αυτή δόθηκε ούτε και οι απόψεις των εταιρειών για τον τρόπο προσδιορισμού της κεφαλαιακής τους επάρκειας εισακούστηκαν", σημειώνεται χαρακτηριστικά και προστίθεται ότι "οι εταιρείες του ομίλου Ασπίς Πρόνοια θα στραφούν αμέσως με κάθε νόμιμο μέσο κατά της αποφάσεως αυτής, η οποία αποτελεί πλήγμα για τον όμιλο, αλλά και για τους εκατοντάδες χιλιάδες ασφαλισμένους που περιέβαλαν πάντοτε τις εταιρείες του ομίλου Ασπίς Πρόνοια με την αμέριστη εμπιστοσύνη τους".

ΣΥΡΙΖΑ
Την διασφάλιση των εργαζομένων στις ανωτέρω ασφαλιστικές εταιρείες, καταρχάς μέχρι να αναλάβει καθήκοντα η νέα κυβέρνηση, ζητά ο ΣΥΡΙΖΑ, ενώ σε ό,τι αφορά την 5η Οκτωβρίου καλεί ΝΔ και ΠΑΣΟΚ να δεσμευτούν δημόσια ότι θα λάβουν όλα τα απαραίτητα νομοθετικά μέτρα, ώστε να εξασφαλιστεί η απασχόληση όλων των εργαζομένων στις εν λόγω εταιρείες και η εξόφληση των δεδουλευμένων τους.

"Οδυνηρό αλλά απαραίτητο το λουκέτο"
Η ΕΑΕΕ για τα "λουκέτα" στην ασφαλιστική αγορά
22/09/2009 | 14:04Τελευταία Ενημέρωση: 14:30 22/09/2009
"Οδυνηρό, αλλά απαραίτητο", κρίνει η Ένωση Ασφαλιστικών Εταιρειών Ελλάδος το λουκέτο που επιβλήθηκε από την Επιτροπή Εποπτείας Ιδιωτικής Ασφάλισης (ΕΠΕΙΑ) σε τέσσερις θυγατρικές ασφαλιστικές εταιρείες του ομίλου ΑΣΠΙΣ, και στην ασφαλιστική Σκούρτης.

Όπως επισημάνθηκε κατά τη διάρκεια του έκτακτου συμβουλίου της ΕΑΕΕ, με τα "λουκέτα" η ασφαλιστική αγορά αναμένεται να αποκτήσει φερεγγυότητα, αξιοπιστία και να εξυγιανθεί.

Για τους εργαζόμενους των ασφαλιστικών εταιρειών, σύμφωνα με την Ένωση, θα γίνει προσπάθεια να απορροφηθούν στο σύνολό τους. 

Οι ασφαλισμένοι των αυτοκινήτων θα καλύπτονται για τον επόμενο μήνα από το επικουρικό κεφάλαιο της ΕΑΕΕ. 

Για περίπου 200.000 ασφαλισμένους που έχουν εμπλακεί σε τροχαίο ατύχημα ή δυστύχημα και αναμένουν τα χρήματά τους από τις αρχές του χρόνου έως σήμερα, από τον όμιλο ΑΣΠΙΣ θα αποζημιωθούν επίσης από το επικουρικό κεφάλαιο.

Σημειώνεται ότι πέραν των αδειών λειτουργίας των προαναφερθεισών εταιρειών, η ΕΠΕΙΑ όρισε και τους επόπτες ασφαλιστικής εκκαθάρισης, ενώ ζήτησε από τον υπουργό Οικονομίας να ορίσει επόπτη χαρτοφυλακίων ζωής για την ΑΣΠΙΣ, ο οποίος θα αναλάβει τη λειτουργία της εταιρείας μέχρι να μεταβιβαστούν τα χαρτοφυλάκια ζωής σε άλλες ασφαλιστικές εταιρείες, καταβάλλοντας αποζημιώσεις σε ασφαλισμένους και δικαιούχους, καθώς και τους μισθούς στους εργαζόμενους.

Για την ανακοίνωση της Ένωσης Ασφαλιστικών Εταιρειών Ελλάδος πατήστε ΕΔΩ 

Στο μεταξύ, η Aspis Holdings Public Company Ltd ανακοίνωσε την Τρίτη ότι η ανάκληση της άδειας λειτουργίας των εταιρειών Ασπίς Πρόνοια ΑΕΓΑ και Ασπίς Πρόνοια ΑΕΑΖ στην Ελλάδα, δεν έχει οποιαδήποτε ουσιαστική επιρροή στην λειτουργία της εταιρείας στην Κύπρο. 

"Η σχέση της εταιρείας είναι καθαρά μετοχική αφού οι εν λόγω δυο εταιρείες κατέχουν μαζί το 19,4% του κεφαλαίου της εταιρείας μας και δεν υπάρχει οποιαδήποτε λειτουργική σχέση μεταξύ των εταιρειών, ούτε οποιαδήποτε οικονομική εξάρτηση που να επηρεάζει οικονομικά την εταιρεία μας", αναφέρεται σε ανακοίνωση της Aspis Holdings. 
Διαβεβαιώσεις για συμβόλαια - ασφαλισμένους της ΑΣΠΙΣ
"Κανείς δε θα χάσει τα λεφτά του" αναφέρεται σε ανακοίνωση του υπουργείου Οικονομίας
22/09/2009 | 16:50Τελευταία Ενημέρωση: 22:58 22/09/2009
Πανικό στην αγορά έχει προκαλέσει το "κανόνι" που βάρεσαν τέσσερις ασφαλιστικές εταιρίες του Ομίλου "ΑΣΠΙΣ", καθώς και η εταιρία "Σκούρτης".

"Οδυνηρό, αλλά απαραίτητο" έκρινε η Ένωση Ασφαλιστικών Εταιρειών Ελλάδος το "λουκέτο", επισημαίνοντας ότι η ασφαλιστική αγορά αναμένεται να αποκτήσει φερεγγυότητα, αξιοπιστία και να εξυγιανθεί. Όσο για τους εργαζόμενους, η Ένωση τονίζει ότι θα γίνει προσπάθεια να απορροφηθούν στο σύνολό τους.

Από την πλευρά του το υπουργείο Οικονομίας καθησυχάζει τους ασφαλισμένους, διαβεβαιώνοντας ότι κανείς δεν πρόκειται να χάσει τα λεφτά του και τα δικαιώματά του, ενώ όλοι οι φάκελοι των ασφαλισμένων του κλάδου ζωής θα μεταφερθούν σε νέες ασφαλιστικές εταιρίες.

Κατά περίπτωση και ανάλογα με το χρόνο διάρκειας του συμβολαίου το ελληνικό δημόσιο θα εγγυάται τμήμα του συμβολαίου, αναλαμβάνοντας επί της ουσίας να καλύψει μελλοντικές χρηματικές υποχρεώσεις, τις οποίες δεν αναλαμβάνουν οι νέες ασφαλιστικές.

Όποια δικαιώματα είχαν οι ασφαλισμένοι στην παλιά εταιρία, θα έχουν και στην καινούρια, ενώ πολιτική βούληση του υπουργού – όπως χαρακτηριστικά αναφέρεται στην ανακοίνωση -, είναι να πιεστούν οι νέες εταιρίες μαζί με τους φακέλους να απορροφήσουν και τους εργαζόμενους.

Εγκληματική αδράνεια στην αρμόδια εποπτική αρχή σε έναν τόσο κρίσιμο κλάδο, όπως οι ιδιωτικές ασφάλειες, καταλόγισαν οι πολιτικοί εκπρόσωποι του ΠΑΣΟΚ για θέματα Οικονομίας και Ανάπτυξης. "Η αρμόδια αρχή όφειλε να λάβει έγκαιρα τα απαραίτητα μέτρα εξυγίανσης και όχι να προχωρήσει σε ανάκληση άδειας εταιρειών, δύο βδομάδες πριν τις εκλογές, με αποτέλεσμα να μείνουν στον αέρα χιλιάδες καταναλωτές και στο δρόμο εργαζόμενοι", τόνισαν η κα Λούκα Κατσέλη και ο κ. Μιχάλης Χρυσοχοΐδης. 

Σε ανακοίνωσή του το ΚΚΕ αποδίδει το κλείσιμο της "Ασπίς" σε μία "κλασική πλευρά της καπιταλιστικής κρίσης", τονίζοντας ότι "αποκαλύπτει ότι ο δρόμος της ανάπτυξης που βαδίζουν ΝΔ και ΠΑΣΟΚ είναι αντιλαϊκός και αδιέξοδος". 

Τέλος, με αφορμή την απόφαση της Επιτροπής Εποπτείας Ιδιωτικής Ασφάλισης, η Aspis Bank με ανακοίνωσή της επισημαίνει ότι έχει διοικητική ανεξαρτησία από τις ασφαλιστικές εταιρίες του ομίλου ΑΣΠΙΣ και ότι οι κύριες δραστηριότητες της τράπεζας δεν επηρεάζονται ουσιωδώς από τις πρόσφατες εξελίξεις. "Η Διοίκηση της Τράπεζας δεσμεύεται να προβαίνει σε άμεση ενημέρωση του επενδυτικού κοινού για κάθε σημαντική μεταβολή", καταλήγει η ανακοίνωση. 

Έρευνα από εισαγγελέα 

Προκαταρκτική έρευνα διενεργεί ο αρμόδιος εισαγγελέας Πρωτοδικών για την πλαστή εγγυητική επιταγή, ύψους 550 εκατομμυρίων ευρώ, που κατέθεσε η "Ασπίς Πρόνοια", αν και ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του Ομίλου επιμένει ότι η εγγυητική δεν είναι πλαστή. Η έρευνα θα διεξαχθεί και προς την τράπεζα που εξέδωσε την εγγυητική.
Να σημειωθεί ότι για την "Ασπίς Πρόνοια" βρίσκεται ήδη σε εξέλιξη έρευνα από τον περασμένο Ιούλιο, με αφορμή καταγγελίες Επενδυτών ότι δεν τους πλήρωσε συμβόλαια ζωής.
Κανένα πρόβλημα με τα ασφαλιστήρια Υγείας της ΑΣΠΙΣ
Οι καλύψεις ισχύουν στο ακέραιο, διευκρινίζει το υπουργείο Οικονομίας
25/09/2009 | 14:16Τελευταία Ενημέρωση: 15:02 25/09/2009
Ανακοίνωση - διευκρίνιση αναφορικά με τη νοσοκομειακή περίθαλψη και τις εργαστηριακές εξετάσεις των κατόχων συμβολαίων υγείας της ΑΣΠΙΣ ΠΡΟΝΟΙΑ εξέδωσε το υπουργείο Οικονομικών.

Στην ανακοίνωση επισημαίνεται ότι οι ασφαλιστικές καλύψεις νοσοκομειακής περίθαλψης και εργαστηριακών εξετάσεων ισχύουν στο ακέραιο, ενώ οι δαπάνες τους καλύπτονται στο πλαίσιο της διαχείρισης του χαρτοφυλακίου της ΑΣΠΙΣ Πρόνοια. 

Αυτό σημαίνει ότι οι ασφαλισμένοι μπορούν, όπως και πριν, να εισάγονται στα νοσοκομεία και να πραγματοποιούν τις εξετάσεις τους χωρίς κανένα πρόβλημα, ενώ έχουν ενημερωθεί τα συμβεβλημένα νοσηλευτικά ιδρύματα. 
Ρευστή κατάσταση στην υπόθεση ΑΣΠΙΣ
Σε στάση αναμονής χιλιάδες ασφαλισμένοι
28/09/2009 | 15:44Τελευταία Ενημέρωση: 17:26 28/09/2009
Χιλιάδες ασφαλισμένοι περιμένουν τους δημόσιους επόπτες, οι οποίοι με τη σειρά τους περιμένουν τη Δικαιοσύνη για να προχωρήσουν σε αποσφράγιση των γραφείων. Παράταση χρόνου ζητά σύμφωνα με πληροφορίες ο Ψωμιάδης.

Όμηροι των δικαστικών αποφάσεων παραμένουν περισσότεροι από ένα εκατομμύριο ασφαλισμένοι του Ομίλου ΑΣΠΙΣ, που περιμένουν τους δημόσιους επόπτες να εγκατασταθούν στις εταιρίες και ν΄ αρχίσουν τις αποζημιώσεις των οφειλών. Οι επόπτες από την πλευρά τους περιμένουν το «πράσινο» φως από τη Δικαιοσύνη ώστε να γίνει η αποσφράγιση των γραφείων της ΑΣΠΙΣ, ώστε να λάβουν γνώση των φακέλων της εταιρίας.

Σύμφωνα με πληροφορίες από τη δικαιοσύνη, ο επικεφαλής του ομίλου ΑΣΠΙΣ Παύλος Ψωμιάδης (φωτό) κατέθεσε υπόμνημα με το οποίο ζητάει παράταση χρόνου για να καταθέσει για την υπόθεση της πλαστής εγγυητικής των 550 εκατομμυρίων ευρώ.

Νομικοί κύκλοι, πάντως, θεωρούν ότι η Δικαιοσύνη θα έπρεπε να είχε κινηθεί ταχύτερα στην υπόθεση της ΑΣΠΙΣ, καθώς η πλαστογραφία εγγράφου που κατατίθεται σε δημόσιες υπηρεσίες θεωρείται κακούργημα και συνεπώς η κλήτευση του κ. Ψωμιάδη θα έπρεπε να ήταν άμεση.

Την ίδια ώρα, ο πρόεδρος της εποπτικής αρχής Γιώργος Πέτσας προαναγγέλλει σε συνέντευξή του στη ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ και νέες ανακλήσεις αδειών, χωρίς -ωστόσο - να κατονομάζει τις εταιρείες που θα κλίσουν, έτσι ώστε να προστατευτούν οι ασφαλισμένοι.
Νέοι Φάκελοι: Η άνοδος και η πτώση της ΑΣΠΙΣ
Δευτέρα, στις 23.15 στην Τηλεόραση του ΣΚΑΪ
26/10/2009 | 14:50Τελευταία Ενημέρωση: 14:53 26/10/2009
Απόψε στις 23.15 στην τηλεόραση του ΣΚΑΪ: ΟΙ ΝΕΟΙ ΦΑΚΕΛΟΙ και ο Τάσος Τέλλογλου ρίχνουν φως στην την υπόθεση της AΣΠΙΣ και ερευνούν την άνοδο και την πτώση ενός πάλαι ποτέ ασφαλιστικού κολοσσού.

Για πρώτη φορά έρχονται στο φως μαρτυρίες ανθρώπων που δούλεψαν μαζί με τον Παύλο Ψωμιάδη, τον ισχυρό άνδρα της ΑΣΠΙΣ ΠΡΟΝΟΙΑ, αλλά και έγγραφα που αποκαλύπτουν το μέγεθος της ζημίας που έχει προκληθεί από το κλείσιμο της εταιρίας.

Επιπλέον, για πρώτη φορά το αρμόδιο υπουργείο, αλλά και ο πολιτικός που νομοθέτησε ειδικά για την περίπτωση της ΑΣΠΙΣ ΠΡΟΝΟΙΑ τον περασμένο Αύγουστο (ο πρώην υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών Γιάννης Παπαθανασίου), δίνουν απαντήσεις για τα εκατοντάδες συμβόλαια που έχουν μείνει "στον αέρα". 

Τέλος, στην αποψινή εκπομπή των ΝΕΩΝ ΦΑΚΕΛΩΝ η Σοφία Παπαϊωάννου λύνει τα μυστήρια του αγωγού Μπουργκάς-Αλεξανδρούπολη και μιλά – αποκλειστικά – με τον εκπρόσωπο της Ρωσικής κυβέρνησης στην Αθήνα για τα πρόσφατα ενεργειακά ανοίγματα της Τουρκίας προς την Ρωσία . 
Δεν υπάρχει χρονοδιάγραμμα για την "ΑΣΠΙΣ Πρόνοια"
Από τα αποθεματικά της εταιρίας δήλωσε στο ΣΚΑΪ ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος Παύλος Ψωμιάδης
11/11/2009 | 08:00Τελευταία Ενημέρωση: 17:31 11/11/2009
"Η κυβέρνηση, αυτή τη στιγμή, δεν εχει κανένα χρονοδιάγραμμα για το θέμα της εγκατάστασης επιτρόπου του δημοσίου στην 'ΑΣΠΙΣ Πρόνοια'" δήλωσε ο υπουργός οικονομικών Γιώργος Παπαπακωνσταντίνου, απαντώντας σε ερώτηση του ΣΚΑΪ, στα πλαίσια συνέντευξης Τύπου. 

Υπενθυμίζεται ότι στα τέλη Οκτώβρη παραιτήθηκε ο δημόσιος επίτροπος που είχε ορισθεί από την προηγούμενη κυβέρνηση, επισημαίνοντας ότι η εταιρία δεν μπορούσε να λειτουργήσει κάτω από τις συνθήκες χάους που επικρατούσαν. 

Μιλώντας το πρωί της Τετάρτης στο ραδιόφωνο του ΣΚΑΪ ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της ΑΣΠΙΣ Πρόνοια Παύλος Ψωμιάδης είπε ότι είναι αδύνατον μια ασφαλιστική εταιρία ζωής να πτωχεύσει, σημειώνοντας ότι οι ασφαλισμένοι θα λάβουν τα χρήματά τους από τα αποθεματικά. 

Ο κ. Ψωμιάδης είπε επίσης εάν τα χρήματα από τα αποθεματικά δεν επαρκούν τότε τα χρήματα εγγυάται το ελληνικό κράτος. 

Αναφορικά με την εγγυητική επιστολή και το εάν είναι πλαστή ή όχι ο κ. Ψωμιάδης είπε ότι αυτό θα το κρίνει το δικαστήριο. 

Η υπόθεση της ΑΣΠΙΔΟΣ βρίσκεται στην ανάκριση, δηλαδή διεξάγεται έρευνα από τακτική ανακρίτρια για να αποδοθούν ευθύνες. Ο κ. Ψωμιάδης κατηγορείται για κακουργηματική πράξη αναφορικά με την πλαστή εγγυητική επιστολή στην εποπτεία ιδιωτικής ασφάλισης. 

Συλλαλητήριο έξω από το υπουργείο Οικονομικών στην Πλατεία Συντάγματος διοργανώνει στις 12 το μεσημέρι η Επιτροπή Αγώνα Διαμεσολαβούντων "Ασπίς Πρόνοια".

Γράψτε το πρόβλημα που αντιμετωπίζετε λόγω της παύσης δραστηριοτήτων της ΑΣΠΙΔΟΣ πατώντας ΕΔΩ

Εν τω μεταξύ, ματαιώνονται οι προγραμματισμένες για την Τετάρτη εκδηλώσεις της Ένωσης Ασφαλιστικών Εταιριών για την Ημέρα Ιδιωτικής Ασφ’αλισης. 

Σε ανακοίνωσή της, η Ένωση αναφέρει ότι τα χρήματα της εκδήλωσης θα δοθούν στο Ελληνικό Ινστιτούτο Ασφαλιστικών Σπουδών.


Δύο μήνες αβεβαιότητας
"Στον αέρα" χιλιάδες εργαζόμενοι και ασφαλισμένοι της ΑΣΠΙΣ Πρόνοια
11/11/2009 | 19:59Τελευταία Ενημέρωση: 22:16 11/11/2009
Περίπου δύο μήνες μετά το "λουκέτο" που έβαλε η "ΑΣΠΙΣ Πρόνοια" και τα περισσότερα νοσοκομειακά και αποταμιευτικά συμβόλαια παραμένουν ακάλυπτα, ενώ χιλιάδες εργαζόμενοι και ασφαλισμένοι παραμένουν "στον αέρα".

Υπενθυμίζεται ότι στα τέλη Οκτώβρη παραιτήθηκε ο δημόσιος επίτροπος που είχε ορισθεί από την προηγούμενη κυβέρνηση, επισημαίνοντας ότι η εταιρία δεν μπορούσε να λειτουργήσει κάτω από τις συνθήκες χάους που επικρατούσαν. Όπως είπε ο υπουργός Οικονομικών κ. Γιώργος Παπακωνσταντίνου – απαντώντας σε ερώτηση του ΣΚΑΪ – "αυτή τη στιγμή η κυβέρνηση δεν έχει κανένα χρονοδιάγραμμα για το θέμα της εγκατάστασης επιτρόπου του Δημοσίου στην 'ΑΣΠΙΣ Πρόνοια'".

Από την πλευρά του ο πρόεδρος της εταιρίας κ. Παύλος Ψωμιάδης, μιλώντας στο ΣΚΑΪ 100,3, υποστήριζε πως τα αποθεματικά της εταιρίας από ακίνητα και άλλες πηγές -και όχι μέσω της εγγυητικής επιστολής της HSBC-, φτάνουν τα 506 εκατομμύρια ευρώ, ποσό που – όπως τόνισε - αρκεί για να καλύψει όλα τα συμβόλαια που έχει συνάψει η εταιρεία του.

Ο πρώην ισχυρός άνδρας της ασφαλιστικής αγοράς κατηγορείται για κακούργημα, αναφορικά με την πλαστή εγγυητική επιστολή στην εποπτεία ιδιωτικής ασφάλισης και τις επόμενες ημέρες αναμένεται να απολογηθεί στην τακτική ανακρίτρια που ερευνά την υπόθεση.

Εκατοντάδες εργαζόμενοι και ασφαλισμένοι της εταιρείας "ΑΣΠΙΣ Πρόνοια" συγκεντρώθηκαν το πρωί της Τετάρτης έξω από το Υπουργείο Οικονομικών, ζητώντας να εφαρμοστεί ο νόμος του 1970 που προβλέπει την εγγύηση από πλευράς του Δημοσίου σε όσα ασφαλιστήρια συμβόλαια μένουν ακάλυπτα.

Στο μεταξύ, πληθαίνουν στο ΣΚΑΪ.gr οι καταγγελίεςσχετικά με την "ΑΣΠΙΣ Πρόνοια". Εκατοντάδες πολίτες επισκέπτονται καθημερινά την ιστοσελίδα για μοιράζονται με άλλους ασφαλισμένους, αλλά και εργαζόμενους ασφαλιστικών εταιριών, το πρόβλημα που αντιμετωπίζουν με την εν λόγω εταιρία.
"Η κυβέρνηση κωφεύει στο θέμα της ΑΣΠΙΣ"
Συγκέντρωση έξω από το υπουργείο Οικονομικών έχει προγραμματίσει για την Πέμπτη η επιτροπή αγώνα διαμεσολαβούντων ΑΣΠΙΣ πρόνοια
09/12/2009 | 09:49Τελευταία Ενημέρωση: 09:49 09/12/2009
Συγκέντρωση έξω από το υπουργείο Οικονομικών στην Καραγιώργης Σερβίας έχει προγραμματίσει για την Πέμπτη στις 12 το μεσημέρι, η επιτροπή αγώνα διαμεσολαβούντων ΑΣΠΙΣ πρόνοια. 

Ο Νίκος Κεχαγιάογλου, δήλωσε στο ΣΚΑΪ, ότι η επιτροπή έδωσε στην κυβέρνηση χρόνο αλλά μέχρι σήμερα δεν έχει γίνει τίποτα και δεν λαμβάνεται καμία απόφαση. 

Τόνισε ότι η επιτροπή έχει καταθέσει προτάσεις προς το γραφείο του υπουργού και ακόμα περιμένουν κάποια ουσιαστική κίνηση. (Audio Συνέντευξης Νίκου Κεχαγιάογλου στον παρακάτω σύνδεσμο: http://www.skai.gr/news/greece/article/133060/%CE%97%CE%BA%CF%85%CE%B2%CE%AD%CF%81%CE%BD%CE%B7%CF%83%CE%B7%CE%BA%CF%89%CF%86%CE%B5%CF%8D%CE%B5%CE%B9%CF%83%CF%84%CE%BF%CE%B8%CE%AD%CE%BC%CE%B1%CF%84%CE%B7%CF%82%CE%91%CE%A3%CE%A0%CE%99%CE%A3/)
Συγκέντρωση στο ΥΠΟΙΚ για την ΑΣΠΙΣ
Δυσαρεστημένοι από τη στάση της πολιτείας οι ασφαλισμένοι και οι διαμεσολαβούντες της ΑΣΠΙΣ
10/12/2009 | 09:50Τελευταία Ενημέρωση: 09:50 10/12/2009
Συγκέντρωση έξω από το υπουργείο Οικονομικών στην Καραγιώργη Σερβίας πραγματοποιείται το μεσημέρι, από την επιτροπή αγώνα διαμεσολαβούντων της ΑΣΠΙΣ Πρόνοια. 

Ο Νίκος Κεχαγιάογλου, σημείωσε την Τετάρτη στο ΣΚΑΪ, ότι η επιτροπή έδωσε στην κυβέρνηση χρόνο, αλλά μέχρι σήμερα δεν έχει γίνει τίποτα και δεν λαμβάνεται καμία απόφαση. 

Τόνισε ότι η επιτροπή έχει καταθέσει προτάσεις προς το γραφείο του υπουργού και ακόμα περιμένουν κάποια ουσιαστική κίνηση. 

Από την πλευρά της, η καταναλωτική οργάνωση ΕΚΠΟΙΖΩ, με νέα επιστολή της προς τον υπουργό Οικονομικών, ζητά την άμεση παρέμβασή του ώστε να δοθεί ένα τέλος στην πρωτοφανή αυτή ταλαιπωρία και ανασφάλεια των θιγόμενων καταναλωτών. Ειδικότερα ζητεί:

• Να οριστούν λεπτομερώς οι αρμοδιότητες του επόπτη χαρτοφυλακίων ζωής για να ανταπεξέλθει με αποτελεσματικότητα στον δυσχερή του ρόλο. 
• Να προσδιοριστεί τι ακριβώς καλύπτει η εγγύηση του Δημοσίου καθώς το συγκεκριμένο ζήτημα παραμένει στη σχετική νομοθετική διάταξη ασαφές και να προχωρήσει στην έκδοση των αναγκαίων υπουργικών αποφάσεων για την ενεργοποίηση της σχετικής νομοθετικής διάταξης αναφορικά με τα ασφαλιστήρια συμβόλαια ζωής. 
• Να τηρηθεί ένα συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα για την διαχείριση και την διαδικασία καταβολής των εκκρεμών αποζημιώσεων 
• Να διασφαλιστεί ότι όλοι οι ασφαλισμένοι στον κλάδο Ζωής αλλά και Υγείας δεν θα χάσουν τα δικαιώματά τους και τα χρήματα που έχουν αποταμιεύσει. 
• Να ρυθμιστεί νομοθετικά η τύχη των υπολοίπων ασφαλιστηρίων συμβολαίων που παραμένουν εκτός της νομοθετικής ρύθμισης, δηλαδή ασφαλίσεις ζημιών, νοσοκομειακής κάλυψης κλπ. 
• Στα πλαίσια της διαφάνειας και της προστασίας των ασφαλισμένων να υποχρεωθεί η ΕΠ.Ε.Ι.Α να δημοσιεύσει τα ονόματα των ασφαλιστικών εταιρειών που δεν πληρούν τις απαιτούμενες προϋποθέσεις φερεγγυότητας. Επιπροσθέτως επιβάλλεται η εξυγίανση της ασφαλιστικής αγοράς με τους συνεχείς και αποτελεσματικούς ελέγχους της Επιτροπής Εποπτείας Ιδιωτικής Ασφάλισης, ώστε να διασφαλιστεί η αξιοπιστία, διαφάνεια και ο υγιής ανταγωνισμός στο χώρο αυτό, αλλά και να τύχουν ουσιαστικής προστασίας οι ασφαλισμένοι- καταναλωτές. 
• Τέλος επιτακτική είναι η ανάγκη για άμεση και υπεύθυνη πληροφόρηση του καταναλωτικού κοινού για το τι μέλει γενέσθαι, με σκοπό να τεθεί ένα τέλος στην ταλαιπωρία και την ανασφάλειά τους. 

Η ΕΚΠΟΙΖΩ συστήνει στους θιγόμενους καταναλωτές, να συμπληρώνουν το σχετικό Υπόδειγμα Αίτησης που έχει αναρτήσει στην ιστοσελίδα της και να το αποστέλλουν στην υπό εκκαθάριση εταιρεία με κοινοποίηση σε όλους τους εμπλεκομένους φορείς. 
Απόφαση Παπακωνσταντίνου για ΑΣΠΙΣ
"Πράσινο" φως για αναδιοργάνωση των χαρτοφυλακίων της υπό εκκαθάριση εταιρίας
16/12/2009 | 15:44Τελευταία Ενημέρωση: 15:46 16/12/2009
«Πράσινο» φως για αναδιοργάνωση των χαρτοφυλακίων της υπό εκκαθάριση εταιρίας «Ασπίς Πρόνοια ΑΕΓΑ». 

Με απόφαση του υπουργού Οικονομικών, Γιώργου Παπακωνσταντίνου παρέχεται η δυνατότητα στον επόπτη Χαρτοφυλακίων Ζωής να προσλάβει το απαιτούμενο προσωπικό και να αντιμετωπίσει τα λειτουργικά του έξοδα. 

Παράλληλα, όπως ανακοινώθηκε από το υπουργείο Οικονομικών, το υπουργείο συνομιλεί με τους εμπλεκόμενους φορείς και αναζητεί λύση για την αντιμετώπιση του συνολικού προβλήματος της ασφαλιστικής αγοράς, στην οποία λύση θα ενταχθεί τελικά και η εκκρεμής περίπτωση της «Ασπίς». 

Νέος επόπτης Χαρτοφυλακίων Ζωής στην "Ασπίς"
Ο Ιωάννης Παντελίδης αναλαμβάνει, με απόφαση του υπουργού Οικονομικών Γιώργου Παπακωνσταντίνου, τα καθήκοντα του επόπτη
08/01/2010 | 21:23Τελευταία Ενημέρωση: 21:23 08/01/2010
Ο Ιωάννης Παντελίδης αναλαμβάνει, με απόφαση του υπουργού Οικονομικών Γιώργου Παπακωνσταντίνου, τα καθήκοντα του επόπτη Χαρτοφυλακίων Ζωής της υπό εκκαθάριση ασφαλιστικής εταιρείας "Ασπίς Πρόνοια ΑΕΓΑ". 

Ο κ. Παντελίδης αντικαθιστά τον κ. Σπύρο Γριβογιάννη ο οποίος είχε διοριστεί στη θέση αυτή στις 23 Σεπτεμβρίου 2009 και με επιστολή του ζητούσε να γίνει αποδεκτή η παραίτηση που είχε υποβάλλει στις 12 Οκτωβρίου πέρσι.
ΣΚΑΪ ΘΕΜΑ


Πέντε μήνες μετά, στον αέρα οι ασφαλισμένοι
Το φάκελο "ΑΣΠΙΣ" άνοιξε η εκπομπή της τηλεόρασης του ΣΚΑΪ "ΣΚΑΪ Θέμα"
09/02/2010 | 00:32Τελευταία Ενημέρωση: 07:54 09/02/2010
Πέντε μήνες μετά το λουκέτο στην ΑΣΠΙΣ ΠΡΟΝΟΙΑ, οι 250.000 ασφαλισμένοι της εταιρείας παραμένουν στον αέρα και περιμένουν μία απάντηση από το υπουργείο Οικονομικών, το οποίο πριν τα Χριστούγεννα είχε δεσμευτεί για ένα βιώσιμο σχέδιο που θα κάλυπτε τις ανάγκες τους.

Το ευαίσθητο αυτό θέμα της "ΑΣΠΙΣ" άνοιξε η εκπομπή της τηλεόρασης του ΣΚΑΪ "ΣΚΑΪ Θέμα", η οποία έριξε φως σε όλες τις πτυχές της υπόθεσης, σε μια προσπάθεια να λυθεί ο γρίφος για την κάλυψη των πελατών της ασφαλιστικής εταιρίας.

Μιλώντας στην εκπομπή, ο πρόεδρος της Ένωσης Ασφαλιστών Δούκας Παλαιολόγος, τόνισε ότι "οι ασφαλισμένοι δεν πρέπει να παραμείνουν ακάλυπτοι. Πρέπει να τελειώνει το θέμα του λογαριασμού και να δοθεί λύση. Να βρεθεί ισορροπία μεταξύ πρόνοιας και δικαιοσύνης έναντι των επενδυτών".

Από την πλευρά του, ο δικηγόρος των ασφαλισμένων Γιάννης Μαρκουλάκος σημείωσε ότι η Πολιτεία θα πρέπει να ελέγχει αν εκείνοι που έχει ορίσει να ελέγχουν τις ασφαλιστικές εταιρίες κάνουν καλά τη δουλεία τους και πρόσθεσε ότι σε αυτή την υπόθεση "δεν πρέπει να βλέπουμε μόνο τον κ. Ψωμιάδη αλλά και το τί κρύβεται από πίσω".

Ο Νίκος Κεχαγιάογλου, μέλος της Επιτροπής Αγώνα Διαμεσολαβούντων της ΑΣΠΙΣ ΠΡΟΝΟΙΑ, επισήμανε ότι περίπου ένα χρόνο πριν το λουκέτο άρχισε να διαφαίνεται ότι υπάρχει σοβαρό πρόβλημα στην "ΑΣΠΙΣ" και πρότεινε ότι από εδώ και πέρα το υπουργείο πρέπει να ξεκαθαρίσει τί θα κάνει η Πολιτεία για να διασφαλίσει τους ασφαλισμένους, όχι μόνο της ΑΣΠΙΣ, αλλά και όλων των ασφαλιστικών εταιριών.

Αξίζει να σημειωθεί ότι τόσο ο κ. Ψωμιάδης, όσο και ο υφυπουργός Οικονομικών Φίλιππος Σαχινίδης και ο κ. Πέτσας, πρόεδρος της Επιτροπής Εποπτείας Ιδιωτικής Ασφάλισης, δεν έδωσαν καμία απάντηση στις επανειλημμένες προσκλήσεις των συντελεστών της εκπομπής να συμμετέχουν την συζήτηση.

«Να διωχθεί ο Παύλος Ψωμιάδης»
«Ο κ. Ψωμιάδης φέρει τεράστια ευθύνη για την κατάληξη της Ασπίδος και πρέπει να διωχθεί» υπογράμμισε την Τρίτη μιλώντας στο ΣΚΑΪ ο Άγγελος Σακκάς μέλος της επιτροπής των εργαζομένων της εταιρείας. 

Οι 700 εργαζομένοι στην ΑΣΠΙΣ ΠΡΟΝΟΙΑ και τις θυγατρικές της διεκδικούν την άμεση καταβολή των δεδουλευμένων και των αποζημιώσεών τους πρόσθεσε ο κ. Σακκάς, αναφέροντας ότι προς την κατεύθυνση αυτή έχουν γίνει ήδη επαφές με τον επόπτη διαχείρισης και με τον επόπτη χαρτοφυλακίου της. 

«Ξέραμε τα προβλήματα της Ασπίδος, ήμασταν απλήρωτοι για 3 μήνες, αλλά δεν μπορούσαμε να κλείσουμε την εταιρεία από μόνοι μας ήταν το σπίτι μας» σημείωσε. 

«Γίνεται πλιάτσικο στην παραγωγή της εταιρείας αλλά οι εργαζόμενοι της δεν αξιοποιούνται σε άλλες εταιρείες παρά τις υποσχέσεις» πρόσθεσε ο κ. Σακκάς.

ΑΣΠΙΣ: Μεγαλώνει η μαύρη τρύπα στα αποθεματικά
Όσο ο διαχειριστικός έλεγχος συνεχίζεται στα ταμεία της εταιρίας, ανακαλύπτονται και νέα χρέη
Νίκος Υποφάντης11/02/2010 | 10:39Τελευταία Ενημέρωση: 23:23 11/02/2010
http://www.skai.gr/news/finance/article/137330/%CE%9D%CE%AD%CE%B5%CF%82%CE%B1%CF%80%CE%BF%CE%BA%CE%B1%CE%BB%CF%8D%CF%88%CE%B5%CE%B9%CF%82%CE%B3%CE%B9%CE%B1%CF%84%CE%BF%CF%83%CE%BA%CE%AC%CE%BD%CE%B4%CE%B1%CE%BB%CE%BF%CE%91%CE%A3%CE%A0%CE%99%CE%A3/
Τα 320 εκατ. ευρώ πλησιάζει η "μαύρη" τρύπα στα αποθεματικά της ΑΣΠΙΣ ΠΡΟΝΟΙΑ, ενώ όσο ο διαχειριστικός έλεγχος συνεχίζεται στα ταμεία της εταιρίας, ανακαλύπτονται και νέα χρέη.

Ειδικότερα, σύμφωνα με την πρώτη έκθεση που συνέταξε ο νέος επόπτης χαρτοφυλακίου ζωής της ΑΣΠΙΣ, Γιάννης Παντελίδης, η εταιρία οφείλει 422 εκατ. ευρώ σε επενδυτικά προϊόντα.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ του ΣΚΑΪ στα προϊόντα αυτά είχαν επενδυθεί χρήματα ακόμα και από μεγάλα δημόσια ασφαλιστικά ταμεία. Ωστόσο, ο κ. Παντελίδης, μιλώντας στο ραδιόφωνο του ΣΚΑΪ, δήλωσε ότι δεν έχει διαπιστωθεί ακόμα αν δημόσια ταμεία έχουν εναποθέσει τα αποθεματικά τους σε ομολογιακά προγράμματα.

Ο κ. Παντελίδης ανέφερε ακόμα ότι η ΑΣΠΙΣ είχε υποβάλει στοιχεία στην εποπτική αρχή από τον Ιούνιο, με βάση τα οποία οι οφειλές της ανέρχονται συνολικά στα 580 εκατ. ευρώ. Εξ αυτών είναι σε θέση να εξοφλήσει, με βάση τα περιουσιακά της στοιχεία (ακίνητα και μετοχές), περίπου 230 εκατ.

Ταυτόχρονα, παρουσιάζει επιπλέον έλλειμμα περίπου 120 εκατ. ευρώ από την υποτίμηση των συμμετοχών της σε άλλες εταιρίες και κυρίως στην Commercial Value, στην οποία κατέχει το 35% των μετοχών. Όπως είπε ο επόπτης, αν η Commercial Value δεν ξαναρχίσει να λειτουργεί και χαθεί η συμμετοχή της ΑΣΠΙΣ στην εταιρία, το έλλειμμα θα ξεπεράσει τα 320 εκατ. ευρώ.

Αναφερόμενος στις ενδεχόμενες ευθύνες του υφυπουργού Οικονομικών Φίλιππου Σαχινίδη για το ζήτημα της ΑΣΠΙΣ, ο κ. Παντελίδης επισήμανε ότι "ο υφυπουργός δεν μπορεί να κάνει κάτι άλλο, αυτό που έπρεπε ήταν να διορίσει επόπτη και το έκανε". "Η όποια καθυστέρηση οφείλεται στην αργοπορία της διαδικασία εκκαθάρισης και όχι σε ολιγωρία της κυβέρνησης", πρόσθεσε.

Τέλος, σημείωσε ότι η νομοθετική ρύθμιση που έγινε το καλοκαίρι φαίνεται ότι δεν είναι νόμιμη και ξεκαθάρισε ότι δεν μπορούν να εξυπηρετηθούν οι ασφαλισμένοι που χρήζουν νοσοκομειακής περίθαλψης.

Την ίδια ώρα, στο αέρα βρίσκονται 150.000 ασφαλισμένοι με ατομικά και συνταξιοδοτικά συμβόλαια ζωής, όπως και η ασφάλιση των εργαζόμενων 15 μεγάλων εταιριών που διέθεταν ομαδικά προγράμματα.

Ο δημόσιος επόπτης δήλωσε αποκλειστικά στον ΣΚΑΪ ότι ευθύνη είχαν και οι ασφαλιστές. Όπως είπε, γνώριζαν αλλά συνέχιζαν να ασφαλίζουν τους καταναλωτές στην συγκεκριμένη εταιρεία.

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος της Εποπτικής Αρχής Γιώργος Πέτσας δήλωσε ότι η Πολιτεία γνώριζε την κατάσταση από το τέλος του 2008, προανήγγειλε το κλείσιμο και άλλων ασφαλιστικών επιχειρήσεων που αναμένεται να αφήσουν ακάλυπτους εκατοντάδες χιλιάδες ασφαλισμένους, ενώ κατέληξε ότι υπάρχει νομοθετικό κενό για την κάλυψη τους.
Παρέμβαση Καστανίδη για ομόλογα και "Ασπίς"
Επίσπευση των διαδικασιών και ταχύτατη ολοκλήρωση της ανακριτικής διαδικασίας
18/02/2010 | 16:30Τελευταία Ενημέρωση: 16:33 18/02/2010
Την επίσπευση της διαδικασίας και την εισαγωγή στο ακροατήριο κατ' απόλυτη προτεραιότητα των υποθέσεων των "Δομημένων Ομολόγων" και της "Ασπίς Πρόνοια", ζητεί με παραγγελία του στον εισαγγελέα του Αρείου Πάγου Ιωάννη Τέντε, ο υπουργός Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων Χάρης Καστανίδης. 

Ειδικότερα, στο έγγραφό του ο υπουργός ζητά την κατ’ απόλυτη προτεραιότητα εισαγωγή των συγκεκριμένων υποθέσεων στο ακροατήριο και την ταχεία ολοκλήρωση της ανακριτικής διαδικασίας. 

Επιπλέον, στο έγγραφό του ο υπουργός Δικαιοσύνης επισημαίνει ότι φαίνεται να υπάρχουν ενδείξεις πως κατασπαταλήθηκε προκλητικά δημόσιος πλούτος ή ότι υπήρξε προκλητική εκμετάλλευση της περιουσίας των πολιτών. 

Ο κ. Καστανίδης τονίζει μεταξύ άλλων στο έγγραφό του προς τον εισαγγελέα του Αρείου Πάγου " ότι η χρονίζουσα εκκρεμότητα των παραπάνω υποθέσεων είναι αντίθετη με κάθε έννοια εύρυθμης και ταχείας απονομής της δικαιοσύνης". 
Στην ΕΕ προσέφυγαν οι ζημιωθέντες της ΑΣΠΙΣ
Η ΕΕ θα ασκήσει πιέσεις όπως προβλέπει το κοινοτικό δίκαιο
23/02/2010 | 08:19Τελευταία Ενημέρωση: 08:19 23/02/2010
http://www.skai.gr/news/finance/article/138037/%CE%A3%CF%84%CE%B7%CE%BD%CE%95%CE%95%CF%80%CF%81%CE%BF%CF%83%CE%AD%CF%86%CF%85%CE%B3%CE%B1%CE%BD%CE%BF%CE%B9%CE%B6%CE%B7%CE%BC%CE%B9%CF%89%CE%B8%CE%AD%CE%BD%CF%84%CE%B5%CF%82%CF%84%CE%B7%CF%82%CE%91%CE%A3%CE%A0%CE%99%CE%A3/
Στην Ευρωπαϊκή Ένωση προσέφυγαν οι ζημιωθέντες της ΑΣΠΙΣ Πρόνοιας όπως δήλωσε στην τηλεόραση του ΣΚΑΪ ο Γιάννης Στασινόπουλος, μέλος των ζημιωθέντων. 

Σύμφωνα με τον ίδιο τα όργανα της Ευρωπαϊκής Ένωσης πήραν το μνημόνιο τους με το πρόβλημα που έχει ανακύψει και ζήτησαν πολυσέλιδη καταγγελία ώστε να αναλάβουν εκείνοι να ασκήσουν πιέσεις όπως προβλέπει το κοινοτικό δίκαιο. 

Ο κ. Στασινόπουλος διερωτήθηκε πως είναι δυνατόν ένα ταμείο να καλύψει τους ασφαλισμένους και τους ζημιωθέντες της ΑΣΠΙΣ, καθώς –όπως είπε- κάτι τέτοιο θα προέβλεπε την κάλυψη του ελληνικού δημοσίου. 
Προτείνουν την εκκαθάριση εν λειτουργία της ΑΣΠΙΣ
Ο Σύλλογος Ζημιωθέντων. Διοργανώνει την Τετάρτη συνάντηση στη Θεσσαλονίκη
02/03/2010 | 17:24Τελευταία Ενημέρωση: 17:24 02/03/2010
Την εκκαθάριση εν λειτουργία της ΑΣΠΙΣ ΠΡΟΝΟΙΑ προτείνουν ως την καλύτερη δυνατή λύση οι ζημιωθέντες της ασφαλιστικής εταιρίας, σύμφωνα με τον εκπρόσωπο του Συλλόγου, Νίκο Κεχαγιάογλου, ενόψει της συγκέντρωσης των ζημιωμένων ασφαλισμένων την Τετάρτη στη Θεσσαλονίκη. 

"Όσο η επιχείρηση δε λειτουργεί, οι ζημίες συσσωρεύονται", σημείωσε ο κ. Κεχαγιάογλου, ο οποίος έχει διατελέσει ασφαλιστής της εταιρίας. 

Πρόσθεσε ότι η πολιτική απόφαση για την εκκαθάριση πρέπει να ληφθεί άμεσα, καθώς περίπου 1.000.000 πολίτες βρίσκονται πλέον σε απόγνωση και είναι πλήρως εκτεθειμένοι, χωρίς ασφαλιστική κάλυψη.

Σύμφωνα με τον κ. Κεχαγιάογλου, μόνο τα ασφαλιστήρια ζωής υπολογίζονται σε περίπου 250.000, ενώ η υπόσχεση που ο σύλλογος είχε λάβει από τον αρμόδιο υφυπουργό, Φίλιππο Σαχινίδη, για «κάλυψη των ανησυχιών των ασφαλισμένων της ΑΣΠΙΣ πριν από τις γιορτές των Χριστουγέννων», τελικά δεν υλοποιήθηκε.

Η συνάντηση στη Θεσσαλονίκη είναι ανοιχτή για κάθε ενδιαφερόμενο και θα πραγματοποιηθεί στο ξενοδοχείο "Μακεδονία Πάλας", στις 6 το απόγευμα.
Μήνυση κατά του Π. Ψωμιάδη και του ΔΣ από το σύλλογο ζημιωθέντων
Τονίζουν ότι τα αρμόδια κρατικά ελεγκτικά όργανα γνώριζαν από το 2003 την κακή οικονομική κατάσταση της ΑΣΠΙΣ αλλά δεν έκαναν τίποτα
09/03/2010 | 17:28Τελευταία Ενημέρωση: 17:28 09/03/2010
Μήνυση κατά του Παύλου Ψωμιάδη και των μελών των Διοικητικών Συμβουλίων των τελευταίων τεσσάρων ετών λειτουργίας της ΑΣΠΙΣ Πρόνοια κατέθεσε την Τρίτη ο σύλλογος ζημιωθέντων. 

Σύμφωνα με τον Πέτρο Σελέκο νομικό σύμβουλο του συλλόγου, τα αρμόδια κρατικά ελεγκτικά όργανα γνώριζαν από το 2003 την κακή οικονομική κατάσταση της ΑΣΠΙΣ αλλά δεν έκαναν τίποτα. 

Παράλληλα, ο κ. Σελέκος τόνισε ότι το υπό διαβούλευση νομοσχέδιο της κυβέρνησης για την ασφαλιστική αγορά είναι σε λάθος κατεύθυνση. 

Το τελευταίο διάστημα ο σύλλογος έχει προβεί σε τρεις καταγγελίες στην Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς για παράβαση του κοινοτικού δικαίου περί ανταγωνισμού.
Το κράτος γνώριζε για την ΑΣΠΙΣ από το 2003
Άνοίγει ο δρόμος για αγωγές εναντίον του δημοσίου για πλημμελή έλεγχο της ΑΣΠΙΣ Πρόνοια
12/03/2010 | 22:25Τελευταία Ενημέρωση: 23:54 13/03/2010
Νέες αποκαλύψεις για τον όμιλο ΑΣΠΙΣ φέρνει στο φως ο ΣΚΑΪ. 

Το 2003 ο Παύλος Ψωμιάδης εξέδωσε ομόλογο το οποίο του απέφερε 70 εκατομμύρια ευρώ. 

Από αυτά 38,7 εκατομμύρια πήγαν σε προσωπικές του εταιρείες και αντικαταστάθηκαν με μετοχές χωρίς εγγυήσεις, τις οποίες ο νόμος δεν αναγνωρίζει ως αποθεματικό κεφάλαιο. 

Όμως, η εποπτική αρχή που πραγματοποιούσε έλεγχο κάθε δύο μήνες, παρείχε πιστοποιητικά φερεγγυότητας στις εταιρείες Ψωμιάδη από το 2003 και για τέσσερα χρόνια. 

Αυτό σημαίνει ότι ανοίγει ο δρόμος για αγωγές εναντίον του δημοσίου για πλημμελή έλεγχο τη συγκεκριμένη περίοδο. 

Παράλληλα, η διαχείριση των χρημάτων από τον Παύλο Ψωμιάδη προκαλούσε αντιδράσει και στα ίδια τα στελέχη της εταρίας. Το 2004 ο γενικός διευθυντής της ΑΣΠΙΣ Σταμάτης Καρράς, σε επιστολή του προς τον κ. Ψωμιάδη, ζητεί να μάθει που πήγαν εννέα εκατομμύρια ευρώ τα οποία είχαν αφαιρεθεί από τα ταμεία της εταιρείας. 

Συγκέντρωση την Τετάρτη ζημιωθέντων "Ασπίς Πρόνοια" και "Commercial Value"
15/03/2010 | 09:11Τελευταία Ενημέρωση: 09:11 15/03/2010
Συγκέντρωση για την Τετάρτη 17 Μαρτίου, στις 4 το μεσημέρι προανήγγειλε ο σύλλογος ζημιωθέντων από τις ασφαλιστικές εταιρίες «Ασπίς Πρόνοια» και «Commercial Value». 

"Η επί σχεδόν έξι μήνες αδιαφορία και πλήρης απουσία σχεδίου για την επόμενη μέρα των ασφαλισμένων, έχουν δημιουργήσει τεράστια ανασφάλεια και σημαντικότατα προβλήματα τα οποία έχουν γίνει επώδυνα και επικίνδυνα ιδίως σε όσους έχουν προβλήματα υγείας", αναφέρουν σε σχετική τους ανακοίνωση. 

"Η πρόσφατη πρόταση νόμου που κατατέθηκε από το υπουργείο Οικονομικών οδηγεί σε οριστική απώλεια δικαιωμάτων των κατόχων ασφαλιστηρίων υγείας, συνταξιοδοτικών προγραμμάτων, αποταμιευτικών προγραμμάτων, επενδυτικών προγραμμάτων, αναπηρικών συντάξεων, ασφαλιστηρίων ζωής", αναφέρουν επίσης οι ζημιωθέντες των ασφαλιστικών εταιριών. 
Ευθύνες στην πολιτεία αποδίδουν οι ζημιωθέντες ασφαλισμένοι
Ο Σύλλογος αναφέρει ότι η πρόσφατη πρόταση νόμου του υπουργείου Οικονομικών οδηγεί σε οριστική απώλεια δικαιωμάτων των κατόχων ασφαλιστηρίων
17/03/2010 | 18:07Τελευταία Ενημέρωση: 21:46 17/03/2010
Ευθύνες στην πολιτεία, τις εποπτικές αρχές της ασφαλιστικής αγοράς και στη διοίκηση της Τράπεζας της Ελλάδος για την ανάκληση της άδειας της ασφαλιστικής εταιρίας Ασπίς Πρόνοια και για την μετέπειτα αδυναμία εξεύρεσης λύσης, απέδωσε ο Σύλλογος Ζημιωθέντων της ΑΣΠΙΣ Πρόνοια και Commercial Value, στη διάρκεια συγκέντρωσης διαμαρτυρίας στο Σύνταγμα και πορείας προς την Βουλή.
Όπως επισημαίνεται σε σχετική ανακοίνωση του Συλλόγου και ανέφερε στην ομιλία του και ο εκπρόσωπος του Συλλόγου Νίκος Κεχαγιάογλου η κυβέρνηση αδιαφορεί πλήρως για τα τεράστια προβλήματα που έχουν δημιουργηθεί σε περισσότερους από 1.000.000 άμεσα ή έμμεσα ασφαλιζόμενους και τις οικογένειές τους.

Αποτέλεσμα είναι να έχει δημιουργηθεί τεράστια ανασφάλεια και σημαντικότατα προβλήματα τα οποία έχουν γίνει επώδυνα και επικίνδυνα ιδίως σε όσους έχουν προβλήματα υγείας, πρόσθεσε.

Μιλώντας στην εκδήλωση ο Παναγιώτης Λαφαζάνης, κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος ΣΥΡΙΖΑ και υπεύθυνος Οικονομικής και Κοινωνικής Πολιτικής του ΣΥΝ επισήμανε ότι δεν τηρήθηκαν οι δεσμεύσεις της κυβέρνησης, που είχαν κατηγορηματικά δοθεί σε απάντηση σε ερώτηση που είχε κάνει στην Βουλή, για επίλυση των προβλημάτων που προέκυψαν από την ανάκληση της άδειας των δύο ασφαλιστικών εταιριών.

Ο εκπρόσωπος του Συλλόγου κ. Κεχαγιάογλου ανέφερε ότι η πρόσφατη πρόταση νόμου που κατατέθηκε από το υπουργείο Οικονομικών οδηγεί σε οριστική απώλεια δικαιωμάτων των κατόχων ασφαλιστηρίων υγείας, συνταξιοδοτικών και αποταμιευτικών προγραμμάτων κλπ και έχει αντίθετες γνώμες και μέσα από το ΠΑΣΟΚ. Επισήμανε ότι στις επόμενες δράσεις του Συλλόγου είναι μεταξύ άλλων η ενημέρωση με υπόμνημα της διαρκούς επιτροπής οικονομικών υποθέσεων της Βουλής.

Έρχεται νομοσχέδιο για τα χαρτοφυλάκια των Commercial Value και ΑΣΠΙΣ
Μεταβίβαση σε άλλες εταιρίες
11/05/2010 | 00:38Τελευταία Ενημέρωση: 00:38 11/05/2010
Νομοσχέδιο που θα έρθει τις επόμενες ημέρες στη Βουλή θα παρέχει κίνητρα για τη μεταβίβαση του χαρτοφυλακίου των εταιριών COMMERCIAL VALUE και ΑΣΠΙΣ σε άλλες εταιρείες. 

Αυτό γνωστοποίησε ο υφυπουργός Οκονομικών Φίλιππος Σαχινίδης, απαντώντας στην επερώτηση των βουλευτών της ΝΔ. Ο κ. Σαχινίδης τόνισε ότι είναι ο μόνος τρόπος για να διατηρηθούν τα χαρτοφυλάκια των εταιρειών για να μεταβιβαστούν αργότερα οι άλλες εταιρίες, και τόνισε ότι θα υπάρξει και μέρος που θα καλυφθεί από το εγγυοδοτικό ταμείο. 

Τα κόμματα της αντιπολίτευσης επικρίνουν την κυβέρνηση ότι έχει αφήσει ακάλυπτους τους ασφαλισμένους.
Στη Βουλή το ν/σ για τους ασφαλισμένους της "Ασπίς"
Κατατίθεται στη Βουλη το ν/σ του ΥΠΟΙΚ για τους ασφαλισμένους της «Ασπίς Πρόνοια» και της «Commercial Value»
16/05/2010 | 17:20Τελευταία Ενημέρωση: 17:56 16/05/2010
Τις επόμενες ημέρες πρόκειται να κατατεθεί στη Βουλη το νομοσχεδιο του υπουργείου Οικονομικών για τους ασφαλισμένους της «Ασπίς Πρόνοια» και της «Commercial Value». 

Σύμφωνα με την «Καθημερινή της Κυριακής», δεν θα προβλέπει την άμεση κάλυψη των ασφαλισμένων μέσω εγγύησης του Δημοσίου, αλλα το Δημόσιο θα παρέχει εγγυήσεις στο κεφαλαίο ζωής, ώστε μέσω δανεισμου να αποπληρώσει το χρέος ύψους 600 εκατομμυρίων ευρώ. 

Εάν αυτό δεν επιτευχθεί, οι ασφαλισμένοι θα καλυφθούν απο τη ρευστοποίηση των περιουσιακών στοιχείων των δυο εταιρειών. 

Σημειώνεται ότι τη Δευτέρα ο πρόεδρος της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας θα έχει συνάντηση με το Σύλλογο ζημιωθέντων της «Ασπίς Πρόνοια» στα γραφεία του ΣΥΡΙΖΑ στη Βουλή. 

Ο Αλέξης Τσίπρας είχε πρόσφατα συνάντηση και με το Σωματείο των εργαζομένων της ασφαλιστικής εταιρείας, και υποσχέθηκε να στηρίξει τον αγώνα των εργαζομένων για την απορρόφησή τους από άλλες εταιρίες, ενώ ζήτησε λύσεις για όσους έχουν συμβόλαια σε όσες ασφαλιστικές εταιρίες έκλεισαν. 

«Θα αγωνιστούμε προκειμένου οι καταναλωτές ασφαλισμένοι, που είναι χιλιάδες, να μην χάσουν τα συμβόλαιά τους, προκειμένου η εποπτική αρχή να λειτουργήσει με γνώμονα και τα συμφέροντα των εργαζόμενων. Και, βεβαίως, με τη συμμετοχή των εργαζομένων στην εποπτική αρχή» είχε επισημάνει ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ. 

Συνάντηση της Α. Παπαρήγα με τον Σύλλογο ζημιωθέντων από την «Ασπίς» 
27/05/2010 | 18:08Τελευταία Ενημέρωση: 18:08 27/05/2010

Με το Σύλλογο ζημιωθέντων της «Ασπίς Πρόνοια» συναντήθηκε την Πέμπτη η γγ. του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα. 
Αναφερόμενη στην πολύκροτη υπόθεση, η κ. Παπαρήγα κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι παρακολουθεί ως θεατής τις εξελίξεις μέσω της δικαιοσύνης. 

Η κ. Παπαρήγα πρόσθεσε ότι από τη στιγμή που όλες οι κυβερνήσεις, της ΝΔ και η σημερινή, είχαν την ευθύνη και την εποπτεία της λειτουργίας του ιδιωτικού ασφαλιστικού συστήματος και μάλιστα με την πολιτική τους ώθησαν όλο και περισσότερους ανθρώπους να στρέφονται προς τα εκεί, δεν υπάρχει καμία δικαιολογία σήμερα να μένουν αυτοί οι άνθρωποι απροστάτευτοι. 

Η Γενική Γραμματέας του ΚΚΕ πρόσθεσε ότι "δεν μας ικανοποιεί επίσης το γεγονός ότι η κυβέρνηση ως θεατής παρακολουθεί τι γίνεται μέσω της δικαιοσύνης γιατί ξέρουμε πάρα πολύ καλά ότι οι μεγάλοι επιχειρηματίες συνήθως επιστρέφουν πολύ λιγότερα από αυτά που έχουν καταχραστεί με τον έναν ή τον άλλο τρόπο". 

"Αυτό που μας ενδιαφέρει", είπε η κ. Παπαρήγα, "είναι να αναλάβει την πολιτική και την κοινωνική ευθύνη η κυβέρνηση, δια του υπουργείου Οικονομικών, υπουργού και υφυπουργού και να λυθούν τα δίκαια αιτήματά τους, να αποζημιωθούν και να μη χαθεί το κεφάλαιο που έχουν καταθέσει τόσοι άνθρωποι, χρόνια τώρα, σε αυτή την εταιρία. 
«Στάχτη στα μάτια το κυβερνητικό ν/σ για την Ασπίς»
Συγκέντρωση διαμαρτυρίας έξω από το υπουργείο Οικονομικών
http://www.skai.gr/news/finance/article/148260/dysarestimenoi-me-to-ns-gia-tin-aspis-oi-zimiothedes-/


24/06/2010 | 07:41Τελευταία Ενημέρωση: 07:41 24/06/2010

Σε εξέλιξη η συγκέντρωση διαμαρτυρίας έξω από το υπουργείο Οικονομικών που διοργανώνει ο Σύλλογος Ζημιωθέντων της «Ασπίς Πρόνοια». 

Όπως σημειώνει ο Σύλλογος με το νομοσχέδιο που εγκρίθηκε από το Υπουργικό Συμβούλιο δεν προβλέπεται καμία αποζημίωση για την επιστροφή των χρημάτων των ασφαλισμένων της Commercial Value και της «Ασπίς». 

«Απλά το ν/σ γίνεται για να ρίξουν στάχτη στα μάτια του κόσμου» αναφέρει ο Σύλλογος. 
Συνελήφθη μετά από ένταλμα ο επιχειρηματίας Παύλος Ψωμιάδης
08/12/2010 | 05:53Τελευταία Ενημέρωση: 05:53 08/12/2010
Συνελήφθη ο επιχειρηματίας, πρόεδρος του ομίλου ΑΣΠΙΣ, Παύλος Ψωμιάδης σε βάρος του οποίου εκδόθηκε  ένταλμα από την 6η τακτική ανακρίτρια στην οποία ανατέθηκε η δικογραφία για την υπόθεση εξαπάτησης 
επενδυτών της ΑΣΠΙΣ CAPITAL. 

Για την υπόθεση, που έφθασε στην Δικαιοσύνη μετά από μήνυση 65 επενδυτών, δίενεργήθηκε ποινική έρευνα που ολοκληρώθηκε από το οικονομικό τμήμα της Εισαγγελίας με την άσκηση ποινικής δίωξης σε βάρος του επιχειρηματία για τα αδικήματα σε βαθμό κακουργήματος της απάτης και της νομιμοποίησης εσόδων από παράνομη δραστηριότητα. 

Η 6η τακτική ανακρίτρια στην οποία χρεώθηκε η δικογραφία έκρινε πως ο Παύλος Ψωμιάδης είναι πιθανόν να μην προσέλθει ενώπιον της και να διαφύγει στο εξωτερικό και έτσι εξέδωσε ένταλμα σύλληψης του. 

Ο επιχειρηματίας θα οδηγηθεί το πρωί στην Ευελπίδων.
Πρωτότυπη διαμαρτυρία του Συλλόγου Ζημιοθέντων της Ασπίς Πρόνοια
Με ξυλοπόδαρους, κλόουν και παπάκια μασκότ

28/12/2010 | 18:21Τελευταία Ενημέρωση: 18:21 28/12/2010

Διαμαρτυρία - πικετοφορία, με ξυλοπόδαρους, κλόουν και παπάκια μασκότ, διοργανώνει την Τετάρτη 29 Δεκεμβρίου 2010 ο Σύλλογος Ζημιωθέντων της ΑΣΠΙΣ ΠΡΟΝΟΙΑ στην Αθήνα και στη Θεσσαλονίκη. 

Όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση του συλλόγου ''στο Σύνταγμα, στην Ερμού και στο Κολωνάκι ένας κλόουν και δύο παπιά - μασκότ (ως απάντηση σε αυτούς που κάνουν την πάπια) θα φτιάχνουν μπαλόνια για τα παιδιά και θα εύχονται χρόνια πολλά στην κυβέρνηση εκ μέρους του 1.200.000 ασφαλισμένων που έχουν ζημιωθεί από την Ασπίς Πρόνοια''. 

Η πρωτότυπη αυτή διαμαρτυρία θα πραγματοποιηθεί από τις 12:00-13:00 στην πλατεία Συντάγματος, από τη 13:00-14:00 στην οδό Ερμού και από τις 14:00-15:00 στην πλατεία Κολωνακίου 

Ξυλοπόδαροι θα κάνουν την εμφάνισή τους από τις 12:00 έως τις 14:00 το μεσημέρι στην πλατεία Αριστοτέλους και την οδό Τσιμισκή στη Θεσσαλονίκη.
Υπόθεση Ασπίς: Ζητούν παρέμβαση του πρωθυπουργού

31/01/2011 | 20:05Τελευταία Ενημέρωση: 20:05 31/01/2011

Την παρέμβαση του πρωθυπουργού Γιώργου Παπανδρέου ζητεί ο σύλλογος ζημιωθέντων από την Ασπίς Πρόνοια και την Commercial Value. 

Με επιστολή του, σε σελίδα κοινωνικής δικτύωσης που διατηρεί ο πρωθυπουργός, ο σύλλογος ζημιωθέντων ζητεί ανάληψη πολιτικής πρωτοβουλίας για να γίνουν τροποποιήσεις στο νόμο και να βρεθεί ανάδοχη εταιρία. 

Όπως αναφέρουν οι ασφαλισμένοι, «πέρασαν ήδη 16 μήνες απ' την ημέρα που ξέσπασε το μεγαλύτερο ασφαλιστικό - πολιτικό σκάνδαλο στην ιστορία της Ευρωπαϊκής Ένωσης...» και κάνουν παράλληλα λόγο για πλιάτσικο στα καλά συμβόλαια της εταιρείας, που όπως αναφέρουν, περνούν σε άλλες ασφαλιστικές και μένουν στο χαρτοφυλάκιό της μόνο τα προβληματικά. 

«Έτσι η εταιρία συνεχώς απαξιώνεται με αποτέλεσμα η προοπτική της αναδοχής να απομακρύνεται», συμπληρώνουν και ζητούν επίσης να βρεθεί το συντομότερο ανάδοχη εταιρία για το χαρτοφυλάκιο της Ασπίς διότι διαφορετικά, προειδοποιούν, όλο το κόστος θα περάσει στο κράτος καθώς όταν τελεσιδικήσει η υπόθεση το ελληνικό κράτος θα αναγκαστεί να αποζημιώσει εντόκως τους ασφαλισμένους. 

Σε περίπτωση που δεν βρεθεί ανάδοχος ζητούν να τεθεί ένα χρονοδιάγραμμα με σαφή χρονικό ορίζοντα για την εκκαθάριση ώστε τελικά να βρεθεί μια λύση.www.insuranceworld.gr

 

 

 

Η 3η σελίδα στην ιστορία Ασπίς και Commercial

Τον κ. Κ. Παπακωστόπουλο τοποθέτησε ως επόπτη εκκαθάρισης στην Ασπίς ΑΕΓΑ η ΤτΕ
04/10/2012|12:47

Ανοιχτή επιστολή στον υπουργό Οικονομικών από τους ασφαλισμένους της Ασπίς

Στην πολιτική του αμερικανικού δημοσίου, που κάλυψε τους ασφαλισμένους της AIG, αποκομίζοντας ταυτόχρονα κέρδη αναφέρεται ο Σύλλογος Ζημιωθέντων
20/09/2012|10:07

Αληθινές ιστορίες των ασφαλισμένων της Ασπίς

Ιστορίες των ασφαλισμένων της Ασπίς φτάνουν διαρκώς στα γραφεία του Συλλόγου Ζημιωθέντων
07/09/2012|10:05

Με περικοπές η εξόφληση των οφειλών της Ασπίς στα νοσοκομεία

Όπως προβλέπει η απόφαση του υπουργείου Οικονομικών, η δαπάνη που θα προκληθεί στον κρατικό πρϋπολογισμό εκτιμάται στα 2 εκατ. ευρώ
03/09/2012|12:10

Λύση με πλαφόν στις αποζημιώσεις για την Ασπίδα

Η λύση που προωθείται εκτιμάται ότι θα καλύψει το 95% περίπου των δικαιούχων
21/06/2012|08:46

Προσπάθειες περικοπών στις αποζημιώσεις των Ασπίς και Commercial

Την πρότασή της περί καθορισμού πλαφόν 30.000 ευρώ ανά ασφαλιστήριο συμβόλαιο είναι πιθανό να επαναφέρει η ΔΕΙΑ
12/06/2012|10:27

Ζημιωθέντες από Ασπίς: «Πότε θα λυθεί το πρόβλημά μας;»

Ιστορίες των ασφαλισμένων που σχεδόν τρία χρόνια αναμένουν να δικαιωθούν
06/06/2012|08:50

Περιορίζονται οι αποζημιώσεις για τους ασφαλισμένους της Ασπίς

Σε εκκαθάριση από την ημέρα ανάκλησης της άδειας λειτουργίας της αναμένεται να τεθεί η Ασπίς Πρόνοια
05/06/2012|12:17

Τι προτείνει ο Σύλλογος Ζημιωθέντων για την Ασπίς

Συνέντευξη τύπου στο Επαγγελματικό επιμελητήριο την Πέμπτη 31/05/2012 παραχώρησε ο σύλλογος
23/05/2012|09:41

Επιστολή του Συλλόγου Ζημιωθέντων στους νέους βουλευτές

Ζημιωθέντες: Ποιοι επωφελούνται από την καταστροφή των ασφαλισμένων της Ασπίς Πρόνοια και της Commercial Value
18/05/2012|14:00

«Εξόρισαν» την αδράνεια οι ψηφοφόροι

Τίποτε όμως δεν κατάφεραν οι άνθρωποι της πολιτικής για τους ασφαλισμένους των Ασπίς και CV
08/05/2012|08:35

Στον αέρα για άλλη μια φορά οι ασφαλισμένοι των Ασπίς και Commercial

To EK έχει συγκεντρώσει περίπου 17 εκατ. ευρώ, ποσό με το οποίο όμως θα καλύψει μέρος των υποχρεώσεων της VDV Leben
02/05/2012|09:05

Αναζητείται ανάδοχος για Ασπίς και Commercial

Συγκρατημένες είναι οι ελπίδες για την εξεύρεση αναδόχου ενώ η διαδικασία παραμένει ανοιχτή μέχρι την Παρασκευή


02/05/2012|08:41

Τα βάρη της Ασπίς «σηκώνει» το Επικουρικό

Σε σύνολο ο όμιλος Ασπίς κόστισε κατά το α΄ εξάμηνο του 2012 στο Επικουρικό Κεφάλαιο περί τα 7,7 εκατ. ευρώ
27/04/2012|18:42

Λύση ζητούν οι ζημιωθέντες της Ασπίς

Σύλλογος Ζημιωθέντων της Ασπίς: «Λύστε το θέμα της Ασπίς Πρόνοια ή θα έχετε απέναντί σας 1.000.000 ψηφοφόρους»
04/04/2012|10:17

Παράταση δύο μηνών για τον ανάδοχο στην Ασπίς

Η καθυστέρηση στην αποτίμηση της εταιρείας, επέβαλλε την αναβολή της προκήρυξης του διαγωνισμού

27/03/2012|09:33

Συνάντηση του Συλλόγου Ζημιωθέντων με το Φ. Κουβέλη

Επίκαιρη επερώτηση με την συνεργασία του Συλλόγου και των άλλων κομμάτων της Βουλής θα καταθέσει ο κ. Κουβέλης
20/03/2012|08:41

Αναζητείται ανάδοχος για την Ασπίς

Εντός των ημερών η εποπτική αρχή αναμένει τη μελέτη της KPMG για την εταιρεία προκειμένου να προχωρήσει στην προκήρυξη για την ανάδειξη αναδόχου
08/03/2012|08:39

Εμπλοκή στην εκκαθάριση της Ασπίς Πρόνοια

Το ΥΠΟΙΟ δεν έκανε δεκτή την αίτηση του εκκαθαριστή της εταιρείας περί άρσης των μέτρων διασφάλισης των συμφερόντων του δημοσίου
05/03/2012|15:50

Γράμμα στον πρωθυπουργό από το Σύλλογο Ζημιωθέντων

Οριστική λύση ζητούν οι εκπρόσωποι του Συλλόγου Ζημιωθέντων των Ασπίς και Commercial Value
28/02/2012|13:43

Επιστολή του Συλλόγου Ζημιωθέντων στο Λ. Παπαδήμο

Ο Σύλλογος παρέθεσε για άλλη μία φορά τις προτάσεις του για λύση δίχως κόστος για τον κρατικό προϋπολογισμό
20/01/2012|12:36

2,5 χρόνια παραμένει άλυτο το θέμα της Ασπίς

Σύλλογος Ζημιωθέντων: 1 εκατ. ασφαλισμένοι στην Ασπίς θα δείξουν σύντομα τη δύναμη τους στην κάλπη
20/12/2011|12:30

Άλυτο παραμένει το ζήτημα της Ασπίς

Ανακοίνωση του Συλλόγου Ζημιωθέντων σχετικά με το ζήτημα της Ασπίδος και τις αποζημιώσεις των ασφαλισμένων
14/12/2011|14:46

Ολοκληρώθηκαν οι συγκεντρώσεις των Ζημιωθέντων σε όλη την Ελλάδα

Την Δευτέρα 12/12/2011 πραγματοποιήθηκε στο Ηράκλειο Κρήτης η τελευταία από τις τρεις προγραμματισμένες συγκεντρώσεις των ζημιωθέντων
09/12/2011|08:25

Στις καλένδες η νομοθετική ρύθμιση που προβλέπει ομόλογο για την Aσπίς

Συνάντηση Συλλόγου Ζημιωθέντων, Κ. Παπανίκα και Δ. Σπυράκου για την άμεση αξιοποίηση ομολόγου ύψους 200 εκατ. ευρώ
28/11/2011|13:08

Συγκέντρωση Συλλόγου Ζημιωθέντων από Ασπίς Πρόνοια

Η συγκέντρωση των ασφαλισμένων της Ασπίς θα πραγματοποιηθεί την Τετάρτη 30 Νοέμβρίου στο ξενοδοχείο «Τιτάνια»
09/11/2011|09:42

Αναρτήθηκε το Προσωρινό Χαρτοφυλάκιο των Ασπίς και Commercial

Διαβάστε τις εκθέσεις του επόπτη Χαρτοφυλακίου Ζωής για τις Ασπίς Πρόνοια ΑΕΓΑ και Commercial Value ΑΕΕ
02/11/2011|08:51

Στο φως χρέη 630 εκατ. ευρώ της Ασπίς

Tις υποχρεώσεις θα αναλάβει να καλύψει το Εγγυητικό Κεφάλαιο Ζωής μετά και την οριστικοποίηση του καταλόγου
25/10/2011|14:12

Οι όμηροι των «Ασπίς» και «Commercial»

Χιλιάδες πολίτες παραμένουν, εδώ και χρόνια, όμηροι μιας κατάστασης που εν πολλοίς - αν όχι αποκλειστικά - οφείλεται στη στάση της πολιτείας
17/10/2011|15:36

Άλυτο παραμένει για χιλιάδες ασφαλισμένους το ζήτημα της Ασπίς

Πρώτο θέμα στις αναρτήσεις του πίνακα συζητήσεων της ιστοσελίδας του πρωθυπουργού η «Ασπίς»


13/10/2011|09:01

Σύλλογος Ζημιωθέντων: Αυτονόητη κίνηση η διάσωση της Proton Bank

Τις ενέργειες για την προστασία των καταθετών της Proton Bank αντιπαραβάλλει με τις υποθέσεις Ασπίς και Commercial o Σύλλογος Ζημιωθέντων
30/09/2011|12:17

Σύλλογος Ζημιωθέντων: Διερεύνηση ευθυνών για πλημμελή εποπτεία

Το ΔΣ του Συλλόγου, όπως αναφέρει σε ανακοίνωση του, θα διερευνήσει ευθύνες των εποπτικών αρχών, ώστε να κινηθεί με κάθε μέσο εναντίον τους
21/09/2011|16:13

Ασπίς Πρόνοια: Δύο χρόνια μετά...

Σε επιστολή του προς τον Κ. Μασούρα ο Σύλλογος Ζημιωθέντων προτείνει λύσεις για το θέμα της Ασπίς
15/09/2011|12:56

«Γράμμα» στην τρόικα για τη μαύρη τρύπα της Ασπίς

Αν δεν υπάρξει άμεση λύση οι ασφαλισμένοι θα προσφύγουν στα ελληνικά και τα ευρωπαϊκά δικαστήρια αξιώνοντας μελλοντικά ποσά πολλαπλάσια και έντοκα
27/07/2011|15:08

Υποσχέσεις και λύσεις για την «Ασπίς»

Παραμένει ακατανόητο το πώς η συντεταγμένη πολιτεία, οι θεσμοί και οι πολιτικοί δεν μπορούν να λύσουν το θέμα των ανθρώπων της «Ασπίς»
21/07/2011|13:34

Οι αγανακτισμένοι της «Ασπίς»

Παραμένει ακατανόητο το πώς η συντεταγμένη πολιτεία, οι θεσμοί και οι πολιτικοί δεν μπορούν να λύσουν το θέμα των ανθρώπων της «Ασπίς»
22/06/2011|14:40

Επιστολή στον Ευάγγελο Βενιζέλο από το Σύλλογο Ζημιωθέντων

Οι ζημιωθέντες ζητούν να προγραμματιστεί ραντεβού για να συζητήσουν με τον υπουργό την επίλυση των προβλημάτων τους
08/06/2011|13:55

Προσημείωση ακινήτων της οικογένειας Ψωμιάδη και του ομίλου Ασπίς

Το δικαστήριο αποφάσισε την προσημείωση μέχρι ποσού των 17 εκατομμυρίων ευρώ ακίνητης περιουσίας της οικογένειας Ψωμιάδη και της Ασπίς
06/06/2011|14:35

Σύλλογος Ζημιωθέντων: 623 ημέρες από την ανάκληση της άδειας της Ασπίς

Έως σήμερα οι ασφαλιστικές έχουν χάσει τριπλάσια ποσά των 620 εκατ. ευρώ που είναι το «άνοιγμα» της Ασπίς σε εξαγορές και διακοπές συμβολαίων
03/06/2011|14:46

Πρόταση του Συλλόγου Ζημιωθέντων στον πρωθυπουργό για Ασπίς και Commercial

Με επιστολή του ο Σύλλογος προτείνει λύση για την αποκατάσταση των χιλιάδων ασφαλισμένων σε Ασπίς και Commercial
15/04/2011|08:38

Σε ολικό αδιέξοδο η Ασπίς

Τα τεράστια ελλείμματα της εταιρείας φέρνουν σε δύσκολη θέση την ΤτΕ και το υπ. Οικονομικών, που καλούνται να δώσουν λύση σε δύσκολο γρίφο


12/04/2011|08:18

Αναζητούνται λύσεις για Ασπίς και Commercial

Επίκαιρη ερώτηση για τις δύο εταιρείες κατέθεσε προς τον υπουργό Οικονομικών ο βουλευτής, κ. Κ. Μαρκόπουλος
31/03/2011|08:49

«Ειδική» λύση για τους ασφαλισμένους σε Ασπίς και Commercial εξετάζει η ΤτΕ

Σε μια προσπάθεια αντιμετώπισης του προβλήματος η Τράπεζα της Ελλάδος εισηγείται την αλλαγή του νόμου για το Εγγυητικό Κεφάλαιο Ζωής
21/03/2011|15:17

Ασπίς Πρόνοια: Ημερολόγιο Θανάτου

Ανακοίνωση του Συλλόγου Ζημιωθέντων για τις 547 ημέρες μετά το κλείσιμο της Ασπίς
18/03/2011|09:02

Ασπίς Πρόνοια: Ημερολόγιο Θανάτου

544 ημέρες έχουν περάσει από το κλείσιμο της Ασπίς Πρόνοια και ακόμη δεν έχει δοθεί καμία λύση
11/03/2011|17:02

Σε αδιέξοδο παραμένει η υπόθεση της Ασπίς

Η πορεία εκκαθάρισης της εταιρείας επιβεβαιώνει τις αρχικές εκτιμήσεις για την ύπαρξη ελλείμματος ύψους 450 εκατ. ευρώ
21/02/2011|09:46

Ο φάκελος με το χρονικό της Ασπίς

Φάκελο με ολόκληρο το χρονικό της υπόθεσης «Ασπίς Πρόνοια» δημιούργησε με βάση τα στοιχεία που συνέλεξε ο Σύλλογος Ζημιωθέντων
07/02/2011|08:28

Στην τελική ευθεία για Ασπίς και Commercial

Για πρώτη φορά θα εφαρμοστεί ο νόμος για το ξέπλυμα μαύρου χρήματος που ενεργοποιήθηκε το 2008, χωρίς ωστόσο να εφαρμοστεί
31/01/2011|16:51

Συζήτηση στο facebook ξεκίνησε ο Σύλλογος Ζημιωθέντων

Ο Σύλλογος ζημιωθέντων ξεκίνησε διάλογο για το ασφαλιστικό σκάνδαλο της Ασπίς στη σελίδα του πρωθυπουργού στο facebook
17/01/2011|12:28

Συνάντηση Συλλόγου Ζημιωθέντων της Ασπίς με το Γ. Παπακωνσταντίνου

Ο υπουργός εξέφρασε την κατανόησή του και τόνισε ότι θα συζητήσει άμεσα το θέμα της Ασπίς με τον υφυπουργό κ. Φίλιππο Σαχινίδη
10/01/2011|09:45

Χωρίς λύση ακόμα τα θέματα της Ασπίς

Μεγαλώνει η λίστα των διεκδικητών της Ασπίς Πρόνοια, μετά τη λήξη της προθεσμίας για τις απαιτήσεις των ασφαλισμένων
30/12/2010|10:44

Εξελίξεις διαμορφώνονται στο σκάνδαλο της Ασπίς

Το πρώτο κύμα 10.000 αγωγών ζημιωθέντων εναντίον του ελληνικού δημοσίου αναμένεται εντός του Ιανουαρίου
24/11/2010|17:15

Η έκθεση του Παντελίδη για την Ασπίς

Την έκθεση που συνέταξε ο Επόπτης Χαρτοφυλακίου Ζωής, Γιάννης Παντελίδης, υπέβαλε στον υπουργό Οικονομικών, Γ. Παπακωνσταντίνου

02/11/2010|09:25

«Πρεμιέρα» αποφάσεων για το Εγγυητικό Κεφάλαιο Ζωής

Βάσει του ύψους των εισφορών θα αποφασιστεί και το κατά πόσο το Εγγυητικό Κεφάλαιο θα καταφύγει σε δανεισμό
29/10/2010|10:05

Συγκέντρωση του Συλλόγου Ζημιωθέντων από την Ασπίς

Την Δευτέρα 1 Νοεμβρίου και ώρα 19:00 θα πραγματοποιηθεί συγκέντρωση του Συλλόγου στο ξενοδοχείο ΤΙΤΑΝΙΑ


19/10/2010|09:28

Αναλαμβάνει ευθύνες το Εγγυητικό

Το πρώτο διοικητικό συμβούλιο του Εγγυητικού Κεφαλαίου εκλέγουν την ερχόμενη Δευτέρα, 25 Οκτωβρίου, οι ασφαλιστικές εταιρείες
12/10/2010|13:12

Στο δικαστήριο προσφεύγουν οι ασφαλισμένοι της Ασπίς

Φωτοπούλου: «Τελικά η λύση θα είναι μόνο η Δικαιοσύνη, που σε βάθος χρόνου μπορεί να αποκαταστήσει την απίστευτη αδικία»;
07/10/2010|09:30

Σε ρυθμούς εξπρές το Εγγυητικό Κεφάλαιο

Κρίσιμο θέμα που θα πρέπει να αντιμετωπιστεί με τη συγκρότηση του νέου φορέα είναι το ύψος της εισφοράς που θα κληθούν να καταβάλλουν οι εταιρείες
06/10/2010|10:11

Συγκέντρωση του Συλλόγου Ζημιωθέντων στο Ηράκλειο Κρήτης

Την Δευτέρα 11/10/2010 και ώρα 19:30 θα πραγματοποιηθεί συγκέντρωση του Συλλόγου στο Ηράκλειο Κρήτης
05/10/2010|09:41

Διορισμός εκκαθαριστή «Ασπίς Πρόνοια ΑΕΑΖ» και «Ασπίς Πρόνοια AΕΓΑ»

Προσωρινός εκκαθαριστής των δύο εταιρειών ορίσθηκε ο κ. Χρήστος Μπάρκας, Ορκωτός Ελεγκτής -Λογιστής
27/09/2010|10:24

Συγκέντρωση του Συλλόγου Ζημιωθέντων στη Θεσσαλονίκη

Την Τετάρτη 29/09/2010 και ώρα 19:30 θα πραγματοποιηθεί συγκέντρωση του Συλλόγου Ζημιωθέντων από την Ασπίς στο ξενοδοχείο Porto Palace στην Θεσ/νίκη


16/09/2010|15:46

Μετ’ εμποδίων το Εγγυητικό Ζωής για Ασπίς και Commercial

Η είσπραξη των απαιτήσεων των καταναλωτών μπορεί να αναστέλλεται για χρονικό διάστημα μέχρι τρία χρόνια από τη δημοσίευση του νόμου
16/09/2010|13:40

Στο διαδίκτυο η λίστα ασφαλισμένων Ασπίς και Commercial

Οι ασφαλισμένοι των υπό εκκαθάριση εταιρειών, μπορούν να επισκέπτονται την ιστοσελίδα της ΕπΕΙΑ ακολουθώντας τις οδηγίες που αναγράφονται
16/09/2010|09:21

450 εκατ. ευρώ οι λίστες Ασπίς και Commercial

Από τα 450 εκατ. ευρώ που υπολογίζονται οι υποχρεώσεις των δύο εταιρειών, τα 350 εκατ. ευρώ εκτιμάται ότι αφορούν χρέη της Ασπίς Πρόνοια
08/09/2010|09:32

Αναζητά ρευστότητα το Επικουρικό

Σύμφωνα με πληροφορίες του iw, το θέμα της ενδεχόμενης δανειοδότησης του Επικουρικού εξετάζει σήμερα η διαχειριστική Επιτροπή του φορέα
05/08/2010|09:50

Προς μαζικές αγωγές από ασφαλισμένους της Ασπίς και C.V. κατά του δημοσίου

Η δικαστική διεκδίκηση αποζημιώσεων έχει δρομολογηθεί από δικηγορικά γραφεία και στηρίζεται στις ευθύνες του δημοσίου στην άσκηση της εποπτείας


22/07/2010|10:30

Σύλλογος Ζημιωθέντων Ασπίς Πρόνοια: Παρατηρήσεις στο σχέδιο νόμου

Ο σύλλογος διατυπώνει τις παρατηρήσεις του στο σχέδιο νόμου, καθώς και μια σειρά από ερωτήματα και προβληματισμούς
21/07/2010|11:17

Συγκέντρωση διαμαρτυρίας του Συλλόγου Ζημιωθέντων

Συγκέντρωση διαμαρτυρίας θα πραγματοποιήσει ο Σύλλογος Ζημιωθέντων από την Ασπίς Πρόνοια την Πέμπτη 22 Ιουλίου
20/07/2010|17:13

Πρόταση από το Σύλλογο Ζημιωθέντων για Ασπίς και Commercial

Προτάσεις για τα θέματα της Ασπίς Πρόνοια και Commercial Value κατέθεσε σε συνέντευξη τύπου ο Σύλλογος Ζημιωθέντων από την Ασπίς
19/07/2010|10:58

Συνέντευξη Τύπου του Συλλόγου Ζημιωθέντων

Την Τρίτη 20 Ιουλίου και ώρα 12:00 θα πραγματοποιηθεί συνέντευξη τύπου με θέμα τον υπό ψήφιση νόμο για την Ιδιωτική Ασφάλιση
16/07/2010|10:39

Ανοιχτή επιστολή του Συλλόγου Ζημιωθέντων προς τον κ. Φ. Σαχινίδη

Στο γραφείο του κ. M. Barnier βρίσκεται καταγγελία του Συλλόγου για 18 συγκεκριμένες παραβιάσεις της νομοθεσίας στο θέμα των ανακλήσεων
25/06/2010|14:20

Εξέλεξε Δ.Σ. ο Σύλλογος ζημιωθέντων από την Ασπίς Πρόνοια

Εκλογές για την σύσταση του Διοικητικού Συμβουλίου πραγματοποίησε ο Σύλλογος ζημιωθέντων από την Ασπίς Πρόνοια
09/06/2010|18:03

Το νέο νομοσχέδιο για την ασφαλιστική αγορά

Την επιβάρυνση του νεοσυσταθέντος Εγγυητικού Κεφαλαίου κατά 65% για την ικανοποίηση της απαίτησης των ασφαλισμένων προβλέπει το νέο ν/σ
09/06/2010|10:30

"Εμφύλιος" για την Ασπίδα

Το Σωματείο Ζημιωθέντων Ασφαλισμένων της Ασπίδος προσβάλλει την απόφαση της αρχής για την αποδέσμευση της περιουσίας της εταιρείας
06/04/2010|17:46

Σύλλογος Ζημιωθέντων Ασπίς: Επιστολές ασφαλισμένης και στον κ. Παπούλια

Το θέμα πλέον παίρνει πολύ επικίνδυνες διαστάσεις και η οργή του κόσμου έχει φτάσει στο απροχώρητο, τονίζει ο Σύλλογος Ζημιωθέντων από Ασπίς
23/03/2010|11:02

Συνάντηση με τον κ. Γ. Παπανδρέου είχε ο Σύλλογος Ζημιωθέντων από Ασπίς

Ο πρωθυπουργός άκουσε με προσοχή το πρόβλημα και θα υπάρξει ενημέρωση του κ. Σαχινίδη για επαφή μαζί του...


www.nextdeal.gr

4 Οκτ. 2012 ... Ανοιχτή επιστολή στον υπουργό Οικονομικών Γιάννη Στουρνάρα απέστειλε ο σύλλογος Ζημιωθέντων από την Ασπίς Πρόνοια.

18 Σεπτ. 2012 ... Μια ακόμα ιστορία ασφαλισμένης στην Ασπίδα, δημοσιεύεται από τον Σύλλογο Ζημιωθέντων. Διαβάστε παρακάτω αναλυτικά. Οι αληθινές ...

Νέα επικοινωνία με Παντελίδη είχε ο Σύλλογος Ζημιωθέντων Ασπίς ... Ιωάννη Παντελίδη είχε ο πρόεδρος του Συλλόγου Ζημιωθέντων από Ασπίς Πρόνοια κ…


11 Ιουλ. 2012 ... Σύλλογος ζημιωθέντων Ασπίς: Επιστολές προς Σρουρνάρα και Σταϊκούρα.

Συνέντευξη τύπου πραγματοποιεί αύριο Τρίτη 20 Ιουλίου και ώρα 12:00 στο Επαγγελματικό Επιμελητήριο Αθηνών (Πανεπιστημίου 44 & Χαρ. Τρικούπη) ο ...


29 Μάιος 2012 ... Αγωγές κατά το δημοσίου έχχουν καταθέσει ασφαλισμένοι της Ασπίς Πρόνοια και της Commercial Value. Για το θέμα αυτό ο Σύλλογος ...

23 Μάιος 2012 ... πιστολή σε όλους τους νέους βουλευτές απέστειλε ο Σύλλογος Ζημιωθέντων από Ασπίς Πρόνοια

27 Απρ. 2012 ... Επιστολή προς όλους τους υποψήφιους βουλευτές, έστειλε ο Σύλλογος Ζημιωθέντων απόΑσπίς Πρόνοια ,ξεκινώντας προεκλογική ...


21 Απρ. 2011 ... Συνεχίζει την προβολή των προβλημάτων που αντιμετωπίζουν οι ασφαλισμένοι της Ασπίς Πρόνοια ο Σύλλογος Ζημιωθέντων από την Ασπίς ...30 Μαρ. 2011 ... Άλλος ένας ζημιωμένος από το κλείσιμο της Ασπίς Πρόνοια, ο Χ.Σ. μοιράζεται την δική του ιστορία μέσα από ανακοίνωση του Συλλόγου ...

22 Μαρ. 2012 ... αναφέρει σε ανακοίνωσή του ο Σύλλογος Ζημιωθέντων από την Ασπίς Πρόνοια. Ο χρόνος καταβολής των αποζημιώσεων κεφαλαίου στους ...

27 Μαρ. 2012 ... Συνάντηση με τον Πρόεδρο της Δημοκρατικής Αριστεράς κ. Φώτη Κουβέλη είχαν μέλη του ΔΣ του Συλλόγου Ζημιωθέντων από Ασπίς Πρόνοια.


24 Μαρ. 2011 ... Στις 11/03/2003 ο Σ.Φ. από την Νίκαια κατέθεσε σε αποταμιευτικό συμβόλαιο Aspis Plus τηςΑσπίς Πρόνοια 40.000 ευρώ για μελλοντικές του ...

21 Μαρ. 2011 ... Η Χ.Λ. εργαζόταν επί 17 χρόνια σαν ασφαλιστικός σύμβουλος στην ΑΣΠΙΣ ΠΡΟΝΟΙΑ. Τοποθέτησε σε επενδυτικά και νοσοκομειακά προγράμματα ...

18 Μαρ. 2011 ... Έχουν περάσει 544 ημέρες από το κλείσιμο της Ασπίς Πρόνοια. Ο αργός και βασανιστικός θάνατος των ασφαλισμένων συνεχίζεται και το κράτος ...

16 Μαρ. 2011 ... Την ανθρώπινη πλευρά των ασφαλισμένων της ΑΣΠΙΣ Πρόνοια που δυστυχώς δεν είναι ευχάριστη, επισημαίνει με ανακοίνωση του ο Σύλλογος ...

     5 Μαρ. 2012 ... Επιστολή προς τον Πρωθυπουργό της χώρας κ. Λουκά Παπαδήμο απέστειλε ο Σύλλογος Ζημιωθέντων από την Ασπίς Πρόνοια, επισημαίνοντας.


Σύλλογος Ζημιωθέντων Ασπίς: Περιμένοντας τον 'κουρέα' ... Λ.Λουκά είχε ο Σύλλογος Ζημιωθέντων από Ασπίς Πρόνοια. Όπως αναφέρει ο Σύλλογος στην ...28 Φεβ. 2012 ... Νέα επιστολή απέστειλε το ΔΣ του Συλλόγου Ζημιωθέντων από Ασπίς Πρόνοια στον Πρωθυπουργό κ. Λουκά Παπαδήμο, στον υπουργό ...

16 Φεβ. 2011 ... Παραπλανούν τους ασφαλισμένους της Ασπίς Πρόνοια καταγγέλει ο ΣύλλογοςΖημιωθέντων από την Ασπίς Πρόνοια με ανακοίνωσή του την ...


1 Φεβ. 2012 ... Αντιπροσωπεία μελών του ΔΣ του Συλλόγου Ζημιωθέντων από την Ασπίς Πρόνοια επισκέφτηκε τα γραφεία του ΣΥΡΙΖΑ στην Βουλή κατόπιν ...20 Δεκ. 2011 ... Με αυξημένα αντανακλαστικά και επιλεγμένο timing η Τράπεζα της Ελλάδος διέσωσε την Τ-BANK (πρώην ΑΣΠΙΣ BANK) από την κατάρρευση.

14 Δεκ. 2011 ... Προηγήθηκαν εκείνες σε Θεσσαλονίκη (23/11/2011) και Αθήνα (30/11/2011), όπως ενημερώνει ο Σύλλογος Ζημιωθέντων από την Ασπίς Πρόνοια ...


6 Δεκ. 2011 ... Δελτίο τύπου υπόψη της Γενικής Διευθύντριας του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου κυρίας Christine Lagarde απέστειλε ο Σύλλογος ...


22 Νοεμ. 2011 ... Ο Σύλλογος Ζημιωθέντων από την Ασπίς Πρόνοια, όπως ενημέρωσε με σχετική ανακοίνωσή του, απέστειλε ενημερωτικό υλικό στο κόμμα των ...

17 Οκτ. 2011 ... Την αδράνεια του πολιτικού προσωπικού ως προς το θέμα της Ασπίς Πρόνοια καταγγέλει οΣύλλογος Ζημιωθέντων από την Ασπίς, θέμα που ...


12 Οκτ. 2011 ... Την ακόλουθη ανακοίνωση απέστειλε ο Σύλλογος Ζημιωθέντων από Ασπίς Πρόνοια αναφορικά με τις τελευταίες εξελίξεις στην τράπεζα Proton ...

30 Σεπτ. 2011 ... Χθες πραγματοποιήθηκε η 11η συνεδρίαση του ΔΣ του Συλλόγου Ζημιωθέντων από ΑσπίςΠρόνοια στο Επαγγελματικό Επιμελητήριο Αθηνών, ...


15 Σεπτ. 2011 ... Την παρακάτω επιστολή μεταφρασμένη και με τίτλο "Ελληνική Οικονομία: Ακόμη μια μαύρη τρύπα 500 εκατ. ευρώ", απέστειλε ο Σύλλογος ...

6 Σεπτ. 2011 ... Ο πρόεδρος του Συλλόγου Ζημιωθέντων από Ασπίς Πρόνοια κ. Θεοχάρης Πετρίδης είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον επόπτη χαρτοφυλακίου ...29 Ιουλ. 2011 ... Τριμελής αντιπροσωπεία του Συλλόγου Ζημιωθέντων από την Ασπίς Πρόνοια αποτελούμενη από τον πρόεδρο κ. Θεοχάρη Πετρίδη, τον ...

25 Ιουλ. 2011 ... Τριμελής αντιπροσωπεία του Συλλόγου Ζημιωθέντων Ασπίς η οποία αποτελείτο από τον Πρόεδρο κ. Θεοχάρη Πετρίδη, την Αντιπρόεδρο κ…


27 Ιουλ. 2011 ... Συνάντηση με τον υφυπουργό οικονομικών Παντελή Οικονόμου θα έχει στις 15.00 οΣύλλογος Ζημιωθέντων από την Ασπίς Πρόνοια για το θέμα ...


22 Ιουν. 2011 ... Επιστολή στον Ευάγγελο Βενιζέλο Σήμερα επιδόθηκε η παρακάτω επιστολή στον υπουργό Οικονομικών Ευάγγελο Βενιζέλο. Την επόμενη ...


3 Ιουν. 2011... και της Commercial Value ,ζητά το ΔΣ του Συλλόγου Ζημιωθέντων από Ασπίς Πρόνοια με επιστολή στον πρωθυπουργό Γιώργο Παπανδρέου.

Συγκέντρωση των μελών του Συλλόγου Ζημιωθέντων από Ασπίς Πρόνοια, ... Σύλλογος Ζημιωθέντων Ασπίς: Επιστολή στο CDU και το Barnier · Σύλλογος ...

24 Μαρ. 2011 ... Στις 11/03/2003 ο Σ.Φ. από την Νίκαια κατέθεσε σε αποταμιευτικό συμβόλαιο Aspis Plus της Ασπίς Πρόνοια 40.000 ευρώ για μελλοντικές του ...

21 Μαρ. 2011 ... Η Χ.Λ. εργαζόταν επί 17 χρόνια σαν ασφαλιστικός σύμβουλος στην ΑΣΠΙΣ ΠΡΟΝΟΙΑ. Τοποθέτησε σε επενδυτικά και νοσοκομειακά προγράμματα ...

18 Μαρ. 2011 ... Έχουν περάσει 544 ημέρες από το κλείσιμο της Ασπίς Πρόνοια. Ο αργός και βασανιστικός θάνατος των ασφαλισμένων συνεχίζεται και το κράτος ...29 Δεκ. 2010 ... Πρωτότυπη διαμαρτυρία – πικετοφορία, με ξυλοπόδαρους, κλόουν και παπάκια μασκότ, διοργανώνει αύριο Τετάρτη 29.12.2010 ο Σύλλογος ...

28 Δεκ. 2010 ... Πρωτότυπη διαμαρτυρία – πικετοφορία, με ξυλοπόδαρους, κλόουν και παπάκια μασκότ, διοργανώνει αύριο Τετάρτη 29.12.2010 ο Σύλλογος ...
Συνεδρίαση Συλλόγου Ζημιωθέντων Ασπίς με Κ. Μαρκόπουλο · Συνεδρίαση Συλλόγου Ζημιωθέντων Ασπίς με Κ. Μαρκόπουλο. Χθες πραγματοποιήθηκε η 11η ...


Συνάντηση με τον υπουργό οικονομικών κ. Γιώργο Παπακωνσταντίνου είχαν χθες ο πρόεδρος του Συλλόγου Ζημιωθέντων από ΑΣΠΙΣ ΠΡΟΝΟΙΑ κ. Θεοχάρης ...

29 Οκτ. 2010 ... Την Δευτέρα 01/11//2010 και ώρα 19:00 θα πραγματοποιηθεί συγκέντρωση του Συλλόγου Ζημιωθέντων από την Ασπίς Πρόνοια στο ξενοδοχείο ...

6 Οκτ. 2010 ... Την Δευτέρα 11/10/2010 και ώρα 19:30 θα πραγματοποιηθεί συγκέντρωση του Συλλόγου Ζημιωθέντων από την Ασπίς Πρόνοια στο ...27 Σεπτ. 2010 ... Την Τετάρτη 29/09/2010 και ώρα 19:30 θα πραγματοποιηθεί συγκέντρωση του Συλλόγου Ζημιωθέντων από την Ασπίς Πρόνοια στο ξενοδοχείο ...Την ανθρώπινη πλευρά των ασφαλισμένων της ΑΣΠΙΣ Πρόνοια που δυστυχώς δεν είναι ευχάριστη, επισημαίνει με ανακοίνωση του ο Σύλλογος Ζημιωθέντων ...Συνεδρίαση Συλλόγου Ζημιωθέντων Ασπίς με Κ. Μαρκόπουλο .... τα χρήματά του'' (Δελτίο ΤύπουΥπ.Οικονομικών 21/09/2009) του Υπουργού Οικονομικών της ...


Σύλλογος Ζημιωθέντων από της Ασπίς Πρόνοια .... Την 21η Σεπτεμβρίου το Υπ. Οικονομικών στο δελτίο τύπου της ανάκλησης, αναφέρει ρητά και ξεκάθαρα ότι ...

Ολοκληρώθηκαν οι συγκεντρώσεις ζημιωθέντων Ασπίς ... τρεις προγραμματισμένες συγκεντρώσεις τωνζημιωθέντων της Ασπίς Πρόνοια τη Δευτέρα .... Δελτίο τύπου υπόψη της Γενικής Διευθύντριας του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου κυρίας ...

Δελτίο τύπου υπόψη της Γενικής Διευθύντριας του Διεθνούς Νομισματικού .... Λ. Λουκά είχε ο Σύλλογος Ζημιωθέντων από Ασπίς Πρόνοια. Όπως αναφέρει ο ...
21 Ιουλ. 2010 ... Με κεντρικά συνθήματα ''ΚΑΤΩ ΤΑ ΧΕΡΙΑ ΑΠ' ΤΑ ΛΕΦΤΑ ΜΑΣ'' και ''ΒΑΛΤΕ ΤΟΥΣ ΚΛΕΦΤΕΣ ΦΥΛΑΚΗ'' πρόκειται να πραγματοποιηθεί ...


20 Ιουλ. 2010 ... Την Τρίτη 20 Ιουλίου στις 12:00 πραγματοποιήθηκε η Συνέντευξη Τύπου του Συλλόγου Ζημιωθέντων από την ΑΣΠΙΣ στο Επαγγελματικό ...19 Ιουλ. 2010 ... Συνέντευξη τύπου πραγματοποιεί αύριο Τρίτη 20 Ιουλίου και ώρα 12:00 στο Επαγγελματικό Επιμελητήριο Αθηνών (Πανεπιστημίου 44 & Χαρ.

16 Ιουλ. 2010 ... Ανοιχτή επιστολή προς τον υφυπουργό Οικονομικών κ. Φίλιππο Σαχινίδη με αφορμή τις τελευταίες εξελίξεις στην Ευρώπη όπου διαπιστώνεται η ...


28 Μάιος 2010 ... Λόγω σημαντικού οικογενειακού προβλήματος που προέκυψε ξαφνικά σε μέλος τουΣυλλόγου Ζημιωθέντων Ασπίς Πρόνοια, αναβάλλεται η ...

28 Μάιος 2010 ... Σήμερα Παρασκευή 28-5-2010, σε λίγες ώρες από τώρα στις 5.00 μμ. το απόγευμα στα γραφεία της ΑΣΠΙΔΟΣ οι σύλλογοι ζημιωθέντων από ...


27 Μάιος 2010 ... Συνεχίζει τις προσπάθειές του ο Σύλλογος Ζημιωθέντων Ασπίς Πρόνοια για την επίλυση του προβλήματος που έχει δημιουργηθεί από την ...

12 Μάιος 2010 ... Ο Σύλλογος Ζημιωθέντων Ασπίς, μετά τη χθεσινή συζήτηση της επερώτησης βουλευτών της ΝΔ για την ΑΣΠΙΔΑ, εκφράζει την αντίδρασή του για ...

11 Μάιος 2010 ... To nextdeal.gr, δημοσιεύει όλα τα πρακτικά της συζήτησης στη Βουλή της επίκαιρης επερώτησης δεκαπέντε Βουλευτών σχετικά με τις επιπτώσεις ...
22 Μαρ. 2010... κατάφερε να συναντηθεί το Σάββατο 20 Μαρτίου στη Θεσσαλονίκη τριμελής επιτροπή τουΣυλλόγου Ζημιωθέντων από την ΑΣΠΙΣ Πρόνοια.

10 Μαρ. 2010 ... Την εκκαθάριση εν λειτουργία της Ασπίς Πρόνοια, χωρίς να απολεσθεί κανένα απολύτως δικαίωμα των ασφαλισμένων πρότεινε ως την καλύτερη ...

26 Φεβ. 2010 ... Συγκέντρωση στη Θεσσαλονίκη έχει προγραμματίσει ο Σύλλογος Ζημιωθέντων από τηνΑσπίς Πρόνοια την ερχόμενη Τρίτη 3/3/2010.


Είναι οι φωνές των ασφαλισμένων της Ασπίς Πρόνοια και της Commercial Value που ζητούν από τον Σύλλογο Ζημιωθέντων της Ασπίς Πρόνοια, μια απάντηση: ...
Σύλλογος Ζημιωθέντων Ασπίς: Συναντήσεις με εκπροσώπους της Πολιτείας ... Τριμελής αντιπροσωπεία του Συλλόγου Ζημιωθέντων από την Ασπίς Πρόνοια ...

12 Δεκ. 2011 ... "Ο εντελώς απαράδεκτος και αυθαίρετος υπολογισμός των υποχρεώσεων των ανακληθεισών Εταιρειών Ασπίς Πρόνοια και Commercial Value ...


Συνάντηση Συλλόγου Ζημιωθέντων Ασπίς με Φ. Κουβέλη · Συνάντηση Συλλόγου ... Σύλλογος Ζημιωθέντων Ασπίς: Νέα επιστολή προς Παπαδήμο · Σύλλογος ...

Συνάντηση Συλλόγου Ζημιωθέντων Ασπίς με Παντελή Οικονόμου ... Σύλλογος Ζημιωθέντων Ασπίς: Συνάντηση με Γουβαλά-Προτάσεις για τροποποίηση του Ν.Μιλώντας πριν από λίγο στο nextdeal.gr η αντιπρόεδρος του Πανελληνίου Συλλόγου Ζημιωθέντων από την "Ασπίς Πρόνοια" κ. Κωνσταντίνα Φωτοπούλου, τόνισε ...

Την εκκαθάριση εν λειτουργία της ΑΣΠΙΣ προτείνει ο Σύλλογος Ζημιωθέντων. Την εκκαθάριση εν λειτουργία της Ασπίς Πρόνοια, χωρίς να απολεσθεί κανένα ...

Προηγήθηκαν εκείνες σε Θεσσαλονίκη (23/11/2011) και Αθήνα (30/11/2011), όπως ενημερώνει ο Σύλλογος Ζημιωθέντων από την Ασπίς Πρόνοια με σχετική ...


Γεώργιο Παπακωνσταντίνου κατέθεσε ο βουλευτής Ευβοίας της Ν.Δ. Κώστας Μαρκόπουλος σε συνεργασία με το ΔΣ του Συλλόγου Ζημιωθέντων Ασπίς Πρόνοια ...

11 Νοεμ. 2009 ... Ολοκληρώθηκε το Πανελλήνιο Πανασφαλιστικό συλλαλητήριο έξω από το Υπουργείο Οικονομικών στην πλατεία Συντάγματος που ...


www.insurancedaily.gr

 

Ασπίς Πρόνοια: 
Στον Αέρα Εκατοντάδες Ασφαλισμένοι

22 Σεπτεμβρίου, 2009
Θύελλα έχει ξεσπάσει στην Ασφαλιστική Αγορά μετά την Ανάκληση Αδειών των πέντε Ασφαλιστικών Εταιρειών.
Αυτή τη στιγμή συνεδριάζει εκτάκτως το Δ.Σ. της ΕΑΕΕ προκειμένου να αποφασιστεί η θέση που θα τηρήσει απέναντι στις δυσάρεστες Εξελίξεις, αλλά και απέναντι στις τεράστιες Θεσμικές & Πρακτικές Επιπλοκές που δημιουργούνται, καθώς και στις Συνέπειες που θα έχει το συγκεκριμένο γεγονός  στο μέλλον των υπολοίπων Εταιρειών και στην καλή φήμη του Κλάδου.
Είναι η πρώτη φορά που η ελληνική Ασφαλιστική Αγορά αντιμετωπίζει Κρίση αυτού του μεγέθους.
Οι Ασφαλισμένοι των πέντε Εταιρειών υπολογίζονται γύρω στο 1 εκατομμύριο στο σύνολό τους. Όλοι, αυτή τη στιγμή, βρίσκονται στον αέρα.
Όπως επίσης οι 700 περίπου Εργαζόμενοι.

 

ΠΣΑΣ: 
Να Παραμείνουν τα Χαρτοφυλάκια 
στους Διαμεσολαβητές

28 Σεπτεμβρίου, 2009
Η ομόφωνη απόφαση της ΕΠΕΙΑ για την οριστική ανάκληση της άδειας λειτουργίας των Ασφαλιστικών Εταιρειών με την Επωνυμία Ασπίς Πρόνοια ΑΕΓΑ, Ασπίς Πρόνοια ΑΕΑΖ, Γενική Ένωση ΑΕΕΓΑ (General Union), Γενική Πίστη ΑΕΕΓΑ (General Trust) και Γ.Η. Σκούρτης ΑΕΕΓΑ, διότι οι εν λόγω Εταιρίες δεν κατάφεραν να καλύψουν τα απαιτούμενα περιθώρια φερεγγυότητας , έτσι ώστε να μπορούν να ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις τους, ήταν αποτέλεσμα της ελλιπούς Εποπτείας από την Πολιτεία τα τελευταία 30 χρόνια.
Η ανωτέρω απόφαση έχει ως αποτέλεσμα οι Υπάλληλοι, οι Διαμεσολαβούντες και ο Καταναλωτής, οι οποίοι ουδεμία ευθύνη φέρουν, να θίγονται άμεσα.
Ειδικά τα δικαιώματα των Ασφαλιστικών Διαμεσολαβητών, που αποτελούν τη μηχανή συγκέντρωσης Πλούτου μέσω των Ασφαλιστικών Εταιρειών, με τελικό αποδέκτη την Εθνική Οικονομία, η οποία και καρπούται διαχειριζόμενη το συγκεκριμένο πλούτο, βρίσκονται στον αέρα.
Ουδείς έχει προβλέψει τη διασφάλιση των δικαιωμάτων τους από τις ανωτέρω αποφάσεις. Μέγιστο το νομικό κενό για τη Χώρα μας.
Άνθρωποι που με τη σύμβαση εργασίας τους είναι απόλυτα εξαρτημένοι εισοδηματικά από τις Εταιρείες σε περιπτώσεις σαν και αυτή δεν κατοχυρώνονται τα δικαιώματά τους επί των χαρτοφυλακίων τους.
Το Υπουργείο Οικονομικών, η ΕΠΕΙΑ και η Ένωση Ασφαλιστικών Εταιρειών Ελλάδος οφείλουν να καλύψουν αυτό το κενό άμεσα, για τους Συναδέλφους που αντιμετωπίζουν σήμερα το πρόβλημα αυτό αλλά και διαχρονικά, με νομοθετικό πλαίσιο, τα δικαιώματα των θιγόμενων Διαμεσολαβητών.

Συνάδελφοι, είμαστε όλοι μαζί για να διεκδικήσουμε συλλογικά τα δικαιώματά μας σε πρώτη φάση για σας που άμεσα θίγεστε, αλλά και διαχρονικά, για την κατοχύρωση του Θεσμού της Ασφαλιστικής Διαμεσολάβησης.
Προτείνουμε:
1. Μαζί με την ενδεχόμενη μεταφορά του Χαρτοφυλακίου (ενδεικτικά αναφέρουμε  τον κλάδο Ζωής) να διατηρηθεί το δίκτυο, να προστατευτούν και να διασφαλιστούν τα χαρτοφυλάκια στους Ασφαλιστικούς τους Διαμεσολαβητές.
2. Άμεση καταβολή όλων των δεδουλευμένων αμοιβών.
3. Άμεση έκδοση Υπουργικής Απόφασης, με την οποία θα παγώνουν οι υποχρεώσεις των Ασφαλιστικών Διαμεσολαβητών των ανωτέρω Εταιρειών σε οποιοδήποτε χρηματοπιστωτικό ίδρυμα, ασφαλιστικά ταμεία και ΔΟΥ μέχρι τακτοποίησης των εκκρεμών οφειλών των άνω Εταιρειών προς αυτούς.
4. Πάγια ρύθμιση ανάλογων καταστάσεων.
Κάνουμε έκκληση σε όλους τους επαγγελματίες συναδέλφους μας τηρώντας των Κώδικα Δεοντολογίας να μην κινδυνολογούν και να μην προσπαθούν να καρπωθούν τα συμβόλαια των Συναδέλφων των άνω Εταιρειών.
Τούτη τη δύσκολη ώρα η αλληλεγγύη στον κλάδο μας είναι αναγκαία.
Καλούμε όλους τους Συναδέλφους στη δημιουργία και επιβολή Ενιαίας Σύμβασης, με την οποία θα κατοχυρώνεται ο κόπος της εργασίας μας, που τόσο συμβάλλει στην ανάπτυξη της Ασφαλιστικής Συνείδησης και της Εθνικής Οικονομίας.

 

 

Σκάνδαλο Ασπίς – Επέμβαση του Υπουργού Δικαιοσύνης

19 Φεβρουαρίου, 2010
Την επίσπευση της διαδικασίας και την εισαγωγή στο ακροατήριο κατʼ απόλυτη προτεραιότητα των υποθέσεων των «Δομημένων Ομολόγων» και της Ασπίς Πρόνοια ζητά με παραγγελία του στον Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου Ιωάννη Τέντε ο Υπουργός Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων Χάρης Καστανίδης.
Στο έγγραφό του ο Υπουργός επικαλείται το άρθρο 30, παρ. 3 ΚΠΔ. Ζητά την κατʼ απόλυτη προτεραιότητα εισαγωγή των συγκεκριμένων υποθέσεων στο ακροατήριο και την ταχεία ολοκλήρωση της ανακριτικής διαδικασίας. Στο έγγραφό του επισημαίνει ότι φαίνεται να υπάρχουν ενδείξεις πως κατασπαταλήθηκε προκλητικά δημόσιος πλούτος ή ότι υπήρξε προκλητική εκμετάλλευση της περιουσίας των πολιτών. Ο Χάρης Καστανίδης τονίζει μεταξύ άλλων στο έγγραφό του προς τον Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου «ότι η χρονίζουσα εκκρεμότητα των παραπάνω υποθέσεων είναι αντίθετη με κάθε έννοια εύρυθμης και ταχείας απονομής της δικαιοσύνης».

 

 

Ανακοίνωση του Συλλόγου Ζημιωθέντων της Ασπίς Πρόνοια

23 Φεβρουαρίου, 2010
Υπέρ της ίδρυσης εγγυητικού ταμείου Ασφαλίσεων Ζωής τάσσεται ο Σύλλογος Ζημιωθέντων της Ασπίς Πρόνοια με σχετική ανακοίνωση, στην οποία η πρωτοβουλία χαρακτηρίζεται ως «απολύτως αναγκαία, διότι προάγει την ασφαλιστική συνείδηση και θωρακίζει τον ασφαλιστικό θεσμό».
Ωστόσο, ο Σύλλογος επισημαίνει ότι η Πολιτεία μακρηγορεί αδικαιολόγητα ως προς τη διευθέτηση των θεμάτων που προέκυψαν με το κλείσιμο της Ασπίς και τώρα δεν είναι η καταλληλότερη στιγμή να ασχοληθεί με τη δημιουργία του εγγυητικού ταμείου, η κάλυψη από το οποίο θα αργήσει να τεθεί σε ισχύ, ενώ την ίδια στιγμή προέχει η μέριμνα των ασφαλισμένων της Ασπίς.
Για το σκοπό αυτό μάλιστα, ο σύλλογος ετοιμάζει προσφυγή στην Ε.Ε., απ’ όπου και θα ζητήσει να ασκηθούν πιέσεις για τη διευθέτηση των αιτημάτων του.

Ασπίς Πρόνοια και Commercial Value:
Συγκέντρωση Ζημιωθέντων!

15 Μαρτίου, 2010
Παρόλο που δε γνωρίζουμε ποιοι έχουν οργανώσει τη συγκέντρωση της επόμενης Τετάρτης, υποστηρίζουμε την κίνησή τους. Παρακαλούμε, ωστόσο, να εμφανιστούν στον Κλαδικό Τύπο και να ανακοινώσουν τις ταυτότητές τους, προκειμένου η υποστήριξη του Κλάδου στις Ενέργειές τους να είναι καθολική. Ας δημιουργηθεί η πρώτη Επιτροπή, αρκεί η πλειοψηφία της να αποτελείται από τους Ανασφάλιστους-Ασφαλισμένους Πολίτες-Θύματα και όχι από Διαμεσολαβούντες, γιατί τότε η προσπάθεια δε θα μπορέσει να καρποφορήσει. Είτε μας αρέσει είτε όχι, υπάρχει το Ασυμβίβαστο στα συμφέροντα των δύο πλευρών. Μόνο όταν ταυτιστούν απόλυτα οι Διαμεσολαβούντες και αναλάβουν το μέρος της ευθύνης που τους αναλογεί, τότε ίσως οι Πελάτες τους να δεχτούν να Ενεργήσουν από κοινού εναντίον των Υπευθύνων αυτής της πρωτοφανούς Τραγωδίας.  Με το να προσπαθούν να εμφανιστούν και οι ίδιοι ως… θύματα των Μεγαλοαπατεώνων δεν πείθουν!
Καλούνται, επομένως, όλοι οι Διαμεσολαβούντες να επιτρατεύσουν τους Πελάτες τους που υπήρξαν θύματα των εν λόγω Εταιρειών να εμφανιστούν στο Σύνταγμα, την επόμενη Τετάρτη 17 Μαρτίου 2010 στις 4:00 το απόγευμα μήπως και η Πολιτεία εισπράξει το Μήνυμα και τροποποιήσει το νέο νομοσχέδιο, το οποίο, σύμφωνα με όλους σχεδόν τους εμπλεκόμενους Φορείς, δεν πρόκειται να λύσει τα προβλήματα του Κλάδου, ιδίως των ήδη ταλαιπωρημένων Ανασφάλιστων-Ασφαλισμένων Πολιτών.
Η μοναδική και πρωτοφανής για τα παγκόσμια οικονομικά χρονικά περίπτωση ανάκλησης άδειας ασφαλιστικής εταιρείας Ζωής και Ζημιών από μια Κυβέρνηση, χωρίς πρώτα να έχει φροντίσει την ομαλή μετάβαση των δικαιωμάτων των Ασφαλισμένων σε άλλους φορείς, παρά να τους εγκαταλείψει στη μοίρα τους, αποτελεί άλλη μια Ελληνική Επινόηση, που διαπομπεύει τη χώρα μας σε όλο τον κόσμο και προκαλεί το χλευασμό της παγκόσμιας κοινής γνώμης σε βάρος ολόκληρου του Ελληνικού Λαού! Οι Ασφαλισμένοι που εισπράττουν κάθε είδους αδικίες από την Ιδιωτική Ασφάλιση ανέρχονται σε πάνω από 1.000.000 Ελληνικές Οικογένειες, οι οποίες δεν εκπροσωπούνται από κανένα Φορέα. Βρέθηκαν υπό την… Πολιτική Προστασία των Ελληνικών Κυβερνήσεων, οι οποίες αποδείχτηκαν Ανεπαρκείς και Διεφθαρμένες. Η επί σχεδόν έξι μήνες αδιαφορία και πλήρη απουσία σχεδίου για την επόμενη μέρα των Ασφαλισμένων έχουν δημιουργήσει τεράστια Ανασφάλεια και σημαντικότατα προβλήματα, τα οποία έχουν γίνει επώδυνα και επικίνδυνα ιδίως σε όσους έχουν προβλήματα Υγείας.
Η ΠΡΟΣΦΑΤΗ ΠΡΟΤΑΣΗ ΝΟΜΟΥ ΠΟΥ ΚΑΤΑΤΕΘΗΚΕ ΑΠΟ ΤΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ ΟΔΗΓΕΙ ΣΕ:
- ΟΡΙΣΤΙΚΗ ΑΠΩΛΕΙΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΩΝ ΤΩΝ ΚΑΤΟΧΩΝ:
- ΑΣΦΑΛΙΣΤΗΡΙΩΝ ΥΓΕΙΑΣ
- ΣΥΝΤΑΞΙΟΔΟΤΙΚΩΝ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΩΝ
- ΑΠΟΤΑΜΙΕΥΤΙΚΩΝ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΩΝ
- ΕΠΕΝΔΥΤΙΚΩΝ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΩΝ
- ΑΝΑΠΗΡΙΚΩΝ ΣΥΝΤΑΞΕΩΝ
- ΑΣΦΑΛΙΣΤΗΡΙΩΝ ΖΩΗΣ
ΟΔΗΓΕΙ ΕΠΙΣΗΣ ΣΕ ΑΠΑΞΙΩΣΗ ΚΑΙ ΚΑΤΑΡΡΑΚΩΣΗ ΤΟΥ ΘΕΣΜΟΥ ΤΗΣ ΙΔΙΩΤΙΚΗΣ ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ…
ΕΛΑΤΕ ΝΑ ΔΩΣΟΥΜΕ ΟΛΟΙ ΜΑΖΙ ΜΙΑ ΓΡΟΘΙΑ ΣΤΗΝ ΑΔΙΑΦΟΡΙΑ ΚΑΙ ΤΗΝ ΑΝΑΙΣΘΗΣΙΑ ΤΟΥΣ ΚΑΙ ΝΑ ΠΡΟΩΘΗΣΟΥΜΕ ΤΗΝ ΑΜΕΣΗ ΛΥΣΗ ΤΟΥ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΟΣ. ΓΙΑ ΝΑ ΜΗ ΧΑΣΟΥΜΕ ΠΕΡΙΟΥΣΙΕΣ ΚΑΙ ΑΞΙΟΠΡΕΠΕΙΑ ΜΙΑΣ ΖΩΗΣ.
ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΖΗΜΙΩΘΕΝΤΩΝ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΣΠΙΣ ΠΡΟΝΟΙΑ

Η τροπολογία του βουλευτή Λ. Αυγενάκη

14 Απριλίου, 2010
O βουλευτής Ηρακλείου της ΝΔ, Ελευθέριος Αυγενάκης κατέθεσε σήμερα τροπολογία για το νομοσχέδιο του Υπουργείου Οικονομικών που αφορά την «Αποκατάσταση Φορολογικής Δικαιοσύνης, αντιμετώπιση της Φοροδιαφυγής και άλλες διατάξεις». Το περιεχόμενο της τροπολογίας, η οποία είναι εμπρόθεσμη, θα συζητηθεί στις αρχές της επόμενης εβδομάδας στην Ολομέλεια της Βουλής, προσφέρει λύσεις και στο πρόβλημα των Ασφαλισμένων-θυμάτων της Ασπίς. Σύμφωνα με την τροπολογία καλύπτονται τα εξής θέματα:
-Οι ασφαλισμένοι της Ασπίς Πρόνοια και της Commercial Value ικανοποιούνται πλήρως.
Οι υπόλοιπες ασφαλιστικές εταιρείες, οι οποίες επωφελούνται εδώ και 7 μήνες από το χαρτοφυλάκιο των ανακληθεισών εταιρειών, συμμετέχουν στην λύση του προβλήματος.
-Το Ελληνικό Δημόσιο συμμετέχει με εγγυητική ευθύνη στην λύση του προβλήματος, αφού ούτως ή άλλως υποχρεούται σε αποζημίωση των ζημιωθέντων λόγω της διαχρονικής πλημμελούς εποπτείας της ασφαλιστικής αγοράς. Το κόστος για το δημόσιο θα έρθει σε βάθος χρόνου, ενώ με σωστή διαχείριση του παγίου και του τρέχοντος ενεργητικού, δύναται να συμψηφιστεί.
Πλέον η λύση του προβλήματος βρίσκεται έξω από την πόρτα του υπουργού Οικονομίας, ο οποίος μένει να δείξει τις πραγματικές του διαθέσεις έτσι ώστε να απαλλάξει από το ανυπόφορο φορτίο εκατοντάδες χιλιάδες απελπισμένους πολίτες.
Επιπροσθέτως, ο βουλευτής Αυγενάκης, προχώρησε και στην κατάθεση σχετικής ερώτησης προς τον Υπουργό Γ. Παπακωνσταντίνου, την οποία συνυπογράφουν 21 Βουλευτές της αξιωματικής αντιπολίτευσης.
Τέλος, τονίζεται ότι αντίστοιχη πρωτοβουλία έχει αναληφθεί και από το κοινοβουλευτικό εκπρόσωπο του κόμματος της ΝΔ κύριο Κ. Μαρκόπουλο ο οποίος κατέθεσε ερώτηση στην Βουλή για το φλέγον θέμα από πριν το Πάσχα, με την υποστήριξη ακόμα 19 Βουλευτών.
Την παρακίνηση του Βουλευτή Ηρακλείου να εισηγηθεί την τροπολογία που αφορά τους Ασφαλισμένους της Ασπις, ξεκίνησε ο υπό ίδρυση Σύλλογος Ζημιωθέντων από την Ασπίς Πρόνοια.
Η τροπολογία έχει ως εξής:
Η τροπολογία που κατατίθεται έχει ως αντικείμενο ρύθμισης την επιβίωση των χαρτοφυλακίων ζωής, μετά την ανάκληση της άδειας λειτουργίας ασφαλιστικής επιχείρησης, προκειμένου να καλυφθεί σημαντικό κενό του δικαίου της ιδιωτικής ασφάλισης, κατά τρόπο όμως αποτελεσματικό για τους ασφαλισμένους και συμβατό με το οικονομικό Σύνταγμα και το κοινοτικό δίκαιο.
Πρώτη και βασική αρχή ρύθμισης είναι η, άμεση, απρόσκοπτη και αζήμια για τους ασφαλισμένους, συνέχιση των ασφαλιστικών τους σχέσεων, παρά την ανάκληση της άδειας λειτουργίας της αντισυμβαλλόμενής τους ασφαλιστικής επιχείρησης. Οι ασφαλισμένοι που ανταποκρίθηκαν, εμπροθέσμως και προσηκόντως, στις συμβατικές τους υποχρεώσεις προς την ασφαλιστική επιχείρηση δεν θα πρέπει να αποστερηθούν, ούτε κατ’ ελάχιστον, τις πολύτιμες και – κατά κυριολεξία – ζωτικής σημασίας ασφαλιστικές παροχές, για τις οποίες έχουν ήδη πληρώσει.
Δεύτερη και εξίσου σπουδαία αρχή ρύθμισης είναι η, κοινωνικά και οικονομικά, δίκαιη και εύλογη κατανομή της ζημίας που προκύπτει από την αναστολή της λειτουργίας της ασφαλιστικής επιχείρησης αφενός στο Δημόσιο, το οποίο παρέλειψε την άσκηση της οφειλόμενης κρατικής εποπτείας, και αφετέρου στις υπόλοιπες ασφαλιστικές επιχειρήσεις, οι οποίες επωφελούνται και πλουτίζουν αδικαιολόγητα από την, επιλεκτική και αδάπανη, ανάληψη του χαρτοφυλακίου της ασφαλιστικής επιχείρησης που έπαψε να λειτουργεί.
Τέλος, με την παρούσα τροπολογία οργανώνεται διαδικαστικά η επιβίωση των, ως άνω, χαρτοφυλακίων ζωής, προκειμένου να καλυφθούν, με πληρότητα και αποτελεσματικότητα, οι ενήμεροι ασφαλισμένοι της ασφαλιστικής επιχείρησης, της οποία ανεστάλη η άδεια λειτουργίας.
Τροπολογία – Άρθρα
Άρθρο 1
Επιβίωση χαρτοφυλακίων ζωής – Ορισμός επόπτη
1. Μετά την ανάκληση της άδειας λειτουργίας ασφαλιστικής επιχείρησης σύμφωνα με τις διατάξεις του ΝΔ 400/70 (ΦΕΚ Α΄10), όπως ισχύει, ο Υπουργός Οικονομικών κατόπιν πρότασης της Τράπεζας της Ελλάδος δύναται, αφού λάβει υπόψη του και τη συστημική σπουδαιότητα των τυχόν χαρτοφυλακίων ζωής, που διαχειριζόταν η υπό εκκαθάριση επιχείρηση, να ορίζει επόπτη χαρτοφυλακίων ζωής, ο οποίος μπορεί να ταυτίζεται και με τον επόπτη εκκαθάρισης, που τυχόν έχει διορισθεί σύμφωνα με τις διατάξεις του ΝΔ 400/70 (ΦΕΚ Α΄10), όπως ισχύει. Ο επόπτης διαθέτει ειδική πείρα και γνώσεις στο χρηματοοικονομικό τομέα και αναλαμβάνει την αναδιοργάνωση και λειτουργία των χαρτοφυλακίων ζωής, που δεν τίθενται σε εκκαθάριση. Αντικατάσταση του επόπτη διενεργείται με απόφαση του Υπουργού Οικονομικών με ή και χωρίς πρόταση της Τράπεζας της Ελλάδος.
2. Η αμοιβή του επόπτη χαρτοφυλακίων ζωής της προηγούμενης παραγράφου ορίζεται με απόφαση του Υπουργού Οικονομικών, κατόπιν πρότασης της Τράπεζας της Ελλάδος.
3. Η ευθύνη του επόπτη χαρτοφυλακίων ζωής ρυθμίζεται σύμφωνα με την παράγραφο 14 του άρθρου 12α) του ΝΔ 400/70 (ΦΕΚ Α΄10), όπως ισχύει.
4. Κάθε ειδικότερο θέμα και αναγκαία λεπτομέρεια για την εφαρμογή του παρόντος άρθρου, όπως ενδεικτικά ο προσδιορισμός των συμβατικών σχέσεων (ασφαλίσεις και σχέσεις διαμεσολάβησης) που συμπεριλαμβάνονται στα χαρτοφυλάκια που επιβιώνουν, ρυθμίζεται με απόφαση του Υπουργού Οικονομικών κατόπιν πρότασης της Τράπεζας της Ελλάδος.
Άρθρο 2
Επιβίωση χαρτοφυλακίων ζωής – Αναδιοργάνωση
1. Η αναδιοργάνωση των χαρτοφυλακίων ζωής αποτελεί αρμοδιότητα του επόπτη χαρτοφυλακίων ζωής, που ασκείται υπό τον έλεγχο της Τράπεζας της Ελλάδος.
2. Η αναδιοργάνωση του χαρτοφυλακίου ζωής περιλαμβάνει την καταγραφή και αποτίμηση αφενός των στοιχείων, που αποτελούν ή μπορεί μετά την εκκαθάριση να αποτελέσουν το ενεργητικό του και αφετέρου των στοιχείων του παθητικού του, με καταγραφή και αποτίμηση του συνόλου των ασφαλιστικών και τυχόν λοιπών απαιτήσεων.
3. Για την αποτίμηση των ασφαλιστικών απαιτήσεων λαμβάνονται υπόψη από τον επόπτη χαρτοφυλακίων ζωής υποχρεωτικά το βιβλίο τεχνικών σημειωμάτων και ειδικών όρων της υπό εκκαθάριση επιχείρησης και η αρχή της ισότητας μεταξύ της αναλογιστικής παρούσας αξίας των μελλοντικών οφειλομένων ασφαλίστρων και της αναλογιστικής παρούσας αξίας των εκτιμώμενων ασφαλιστικών υποχρεώσεων ενώ για την αναμόρφωση των λοιπών απαιτήσεων, ο επόπτης δικαιούται να λαμβάνει υπόψη του ουσιαστικούς παράγοντες, όπως ενδεικτικά το συντρέχον πταίσμα του αντισυμβαλλομένου και η εφαρμογή των αρχών της καλής πίστης.
4. Η αναδιοργάνωση ολοκληρώνεται με τον προσδιορισμό από τον επόπτη του οριστικού ανοίγματος των χαρτοφυλακίων, το οποίο ελέγχεται και πιστοποιείται από την Τράπεζα της Ελλάδος.
5. Κάθε ειδικότερο θέμα και αναγκαία λεπτομέρεια για την εφαρμογή του παρόντος άρθρου, όπως ενδεικτικά τα οικεία χρονοδιαγράμματα δράσης του επόπτη χαρτοφυλακίου ζωής, οι μέθοδοι αποτίμησης και οι αρχές αναμόρφωσης απαιτήσεων, ρυθμίζονται με απόφαση του Υπουργού Οικονομικών κατόπιν πρότασης της Τράπεζας της Ελλάδος.
Άρθρο 3
Επιβίωση χαρτοφυλακίων ζωής – Λειτουργία
1. Η λειτουργία των χαρτοφυλακίων ζωής, έως την ολοκλήρωση της αναδιοργάνωσής τους κατά τη έννοια του προηγούμενου άρθρου, αποτελεί αρμοδιότητα του επόπτη χαρτοφυλακίων ζωής, που ασκείται υπό τον έλεγχο της Τράπεζας της Ελλάδος. Με τη λειτουργία διασφαλίζεται κατ’ ελάχιστο:
α) ότι διενεργούνται τα δέοντα για τη διατήρηση της ασφαλιστικής σχέσης και τη μη απαξίωση του χαρτοφυλακίου (είσπραξη ασφαλίστρων)
β) ότι εξυπηρετούνται οι ασφαλισμένοι υγείας. Για τον λόγο αυτό, ο επόπτης χαρτοφυλακίου ζωής δύναται να συνάπτει, κατόπιν έγκρισης του Υπουργού Οικονομικών μετά από σχετική εισήγηση της Τράπεζας της Ελλάδος, σχετικές συμφωνίες με κρατικά ή ιδιωτικά νοσοκομεία με εγγύηση του ελληνικού κράτους.
2. Μέχρι την ολοκλήρωση της αναδιοργάνωσης σύμφωνα με τα οριζόμενα στο προηγούμενο άρθρο:
α) αναστέλλεται κάθε υφιστάμενη και μελλοντική εξαγορά ασφαλιστηρίου
β) δεν καταβάλλεται καμία απαίτηση διαμεσολαβούντος.
γ) ο Υπουργός Οικονομικών, κατόπιν αιτιολογημένης πρότασης του επόπτη χαρτοφυλακίου ζωής, που έχει εγκριθεί από την Τράπεζα της Ελλάδος, μπορεί να αναστέλλει προσωρινά, την καταβολή ασφαλισμάτων, εκτός από εκείνων που αφορούν σε ασφαλίσεις υγείας.
3. Κάθε ειδικότερο θέμα και αναγκαία λεπτομέρεια για την εφαρμογή του παρόντος άρθρου ρυθμίζεται με απόφαση του Υπουργού Οικονομικών κατόπιν πρότασης της Τράπεζας της Ελλάδος.
Άρθρο 4
Επιβίωση χαρτοφυλακίων ζωής – Μεταβίβαση
1. Ασφαλιστικές επιχειρήσεις, οι οποίες ενδιαφέρονται να ασφαλίσουν, είτε εκ νέου, είτε με τη μορφή συνέχισης της ασφαλιστικής σχέσης, πελάτες που περιλαμβάνονται στα χαρτοφυλάκια ζωής, που επιβιώνουν, δεν προχωρούν στην σύναψη ασφαλιστικής σύμβασης ατομικά για κάθε πελάτη, αλλά δηλώνουν τούτο προς τον επόπτη χαρτοφυλακίου ζωής, ο οποίος συγκεντρώνει τις σχετικές δηλώσεις ενδιαφέροντος.
2. Ο επόπτης χαρτοφυλακίου ζωής υποβάλει προς την Τράπεζα της Ελλάδος και το Υπουργείο Οικονομικών κατάλογο των ασφαλιστικών επιχειρήσεων που ενδιαφέρονται σύμφωνα με την προηγούμενη παράγραφο.
3. Τα χαρτοφυλάκια ζωής, που επιβιώνουν, μεταβιβάζονται αναγκαστικά προς τις εταιρείες που εκδήλωσαν σχετικό ενδιαφέρον, μετά από σχετική αναλογιστική και οικονομοτεχνική μελέτη της Τράπεζας της Ελλάδος, αναλογικά προς την φερεγγυότητά τους στις εταιρείες που εκδήλωσαν το σχετικό ενδιαφέρον της παρ. 1 του παρόντος άρθρου.
4. Για την ως άνω μεταβίβαση, η οποία διενεργείται, κατά παρέκκλιση των οριζομένων στα άρθρα 3 παράγραφος 6 και 59 του ΝΔ 400/70 (ΦΕΚ Α΄ 10), όπως ισχύει, μπορεί να παρέχεται υπέρ των αναδόχων ασφαλιστικών επιχειρήσεων εγγύηση, είτε του Ελληνικού Δημοσίου, είτε του τυχόν Εγγυητικού Κεφαλαίου Ζωής, που δημιουργείται σύμφωνα με τις διατάξεις του παρόντος νόμου. Το ύψος της εγγύησης δεν δύναται να υπερβαίνει το άνοιγμα του χαρτοφυλακίου, που η κάθε ανάδοχος αναλαμβάνει, όπως αυτό θα προσδιορίζεται ειδικότερα και θα πιστοποιείται με πράξη του Διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος.
5. Η εγγύηση της προηγούμενης παραγράφου αποτελεί, κατά παρέκκλιση των οριζομένων στα άρθρα 8 και 17 (α) του ΝΔ 400/70 (ΦΕΚ Α΄10), όπως ισχύει, στοιχείο επιλέξιμο, τόσο για την ασφαλιστική τοποθέτηση, όσο και για το περιθώριο φερεγγυότητας και χρησιμοποιείται από την ανάδοχο εταιρεία μετά τη χρήση των στοιχείων ενεργητικού του αποκτηθέντος χαρτοφυλακίου.
6. Κάθε ειδικότερο θέμα και αναγκαία λεπτομέρεια για την εφαρμογή του παρόντος άρθρου ρυθμίζεται με απόφαση του Υπουργού Οικονομικών κατόπιν πρότασης της Τράπεζας της Ελλάδος.
Άρθρο 5
Επιβίωση χαρτοφυλακίων ζωής – Μεταβατικές διατάξεις
1. Από την έναρξη ισχύος του παρόντος νόμου καταργείται η διάταξη του αρθρ. 10 παρ. 4α ΝΔ 400/70 (ΦΕΚ Α΄10), όπως ισχύει, παραμένει όμως σε ισχύ η Β.2574/2009 (ΦΕΚ Β΄2509) απόφαση του Υφυπουργού Οικονομικών, η οποία μπορεί να τροποποιείται ή να καταργηθεί μετά την έκδοση των κανονιστικών αποφάσεων σύμφωνα με τις διατάξεις του παρόντος.
2. Διαδικασίες που έχουν εκκινήσει επί τη βάσει της καταργούμενης διάταξης του αρθρ. 10 παρ. 4α ΝΔ 400/70 (ΦΕΚ Α΄ 10) υπάγονται στις διατάξεις του παρόντος κεφαλαίου και συνεχίζονται σύμφωνα με αυτές.
3. Τεκμαίρεται ότι έχουν εκδηλώσει, σύμφωνα με το αρθρ. 5 του παρόντος νόμου, ενδιαφέρον απόκτησης χαρτοφυλακίου ζωής, που επιβίωσε επί τη βάσει της καταργούμενης διάταξης του αρθρ. 10 παρ. 4α ΝΔ 400/70 (ΦΕΚ Α΄ 10), όσες ασφαλιστικές επιχειρήσεις απέκτησαν, είτε εκ νέου, είτε με την μορφή συνέχισης της ασφαλιστικής σχέσης, πελάτες που περιλαμβάνονταν στο χαρτοφυλάκιο αυτό. Για την διαπίστωση του γεγονότος αυτού, όλες οι ασφαλιστικές επιχειρήσεις υποβάλλουν στον επόπτη χαρτοφυλακίου ζωής και στην Τράπεζα της Ελλάδος δήλωση της νέας παραγωγής τους σε ασφαλιστικά συμβόλαια ζωής και υγείας εντός δέκα πέντε (15) από την έναρξη ισχύος του παρόντος νόμου.
4. Κάθε ειδικό θέμα και αναγκαία λεπτομέρεια για την εφαρμογή του παρόντος άρθρου, όπως ενδεικτικά για την διαδικασία μεταβίβασης των χαρτοφυλακίων, που επιβίωσαν επί τη βάσει της καταργούμενης διάταξης του αρθρ. 10 παρ. 4α ΝΔ 400/70 (ΦΕΚ Α΄10), στις επιχειρήσεις που εκδήλωσαν ενδιαφέρον για την απόκτησή τους σύμφωνα με τα οριζόμενα στο παρόν άρθρο, για την χορήγηση εγγύησης, αποκλειστικά προς κάλυψη του ανοίγματος του μεταβιβαζόμενου χαρτοφυλακίου, ως και για τον τρόπο λειτουργίας της εγγύησης αυτής, ρυθμίζονται με απόφαση του Υπουργού Οικονομικών κατόπιν πρότασης της Τράπεζας της Ελλάδος.
Ο Βουλευτής Λευτέρης Αυγενάκης, Βουλευτής ΝΔ Ν. Ηρακλείου

Σύλλογος Ζημιωθέντων Aσπίς
Τα λέει “ένα χεράκι” στον κ. Σαχινίδη

12 Μαΐου, 2010
Μετά την προχθεσινή συζήτηση στη Βουλή για το θέμα της Ασπίς, ο Σύλλογος Ζημιωθέντων της Ασπίς Πρόνοια απέστειλε επιστολή διαμαρτυρίας προς τον κύριο Σαχινίδη αλλά και τους βουλευτές όλων των κομμάτων, διαμαρτυρόμενοι για την ανυπαρξία… ουσίας στα λεγόμενα του Υφυπουργού αλλά και στο περιεχόμενο του σχετικού σχεδίου νόμου:
Αξιότιμε κύριε Υφυπουργέ,
Περιμέναμε με πολλή αγωνία τη συνεδρίαση της Βουλής την 10η Μαΐου 2010 προκειμένου να ακούσουμε τις θέσεις της κυβέρνησης για το τεράστιο κοινωνικό ζήτημα της Ασπίς Πρόνοια και της Commercial Value από το οποίο θίγονται άμεσα ή έμμεσα πάνω από 1.000.000 πολίτες της χώρας μας.
Με μεγάλη μας έκπληξη διαπιστώσαμε ότι η μόνη προετοιμασία που είχατε κάνει για τη συζήτηση αυτή ήταν σχετικά με την απόδοση ευθυνών στην προηγούμενη κυβέρνηση, ενώ υπερασπιστήκατε ένα σχέδιο νόμου το οποίο δεν δίνει καμία απολύτως εξασφάλιση στους ζημιωθέντες. Ακόμα και το εντελώς απαράδεκτο ποσοστό 50% που ισχυριστήκατε ότι θα δοθεί, προϋποθέτει αναδοχή από άλλη ασφαλιστική εταιρεία, κάτι που είναι αδύνατον να γίνει αφού το υγιές χαρτοφυλάκιο των εταιρειών που ανεκλήθησαν έχει κατά-λεηλατηθεί από τις υπόλοιπες ασφαλιστικές εταιρείες.
Μεγάλη έκπληξη μας προκάλεσαν οι αναφορές σας περί αναλυτικού διαλόγου που έχει προηγηθεί με όλους τους ενδιαφερόμενους “τους οποίους δέχεστε όποτε σας το ζητήσουν” ενώ η πράξη δείχνει ακριβώς το αντίθετο. Εάν μας είχατε δεχτεί έστω και μια φορά σε διάλογο μαζί με το επιστημονικό μας επιτελείο θα σας παρουσιάζαμε τη λύση την οποία προτείνουμε, η οποία δεν έχει κανένα άμεσο δημοσιονομικό κόστος, ενώ υπό προϋποθέσεις μπορεί αυτό το κόστος να συμψηφιστεί σε βάθος χρόνου. Με αυτό τον τρόπο θα αποδίδονταν κοινωνική δικαιοσύνη, οι χιλιάδες ανασφάλιστοι-ασφαλισμένοι θα ηρεμούσαν και δεν θα βρίσκονταν υπό το διαρκές άγχος και την ανασφάλεια την οποία βιώνουν καθημερινά.
Αντί όμως να μας ακούσετε και να συζητήσετε μαζί μας, προτείνετε μια “λύση” που προκαλεί τεράστιο δημοσιονομικό κόστος σε βάθος χρόνου και ασύλληπτη ταλαιπωρία για έναν εξαιρετικά μεγάλο αριθμό ήδη καταταλαιπωρημένων συμπολιτών μας. Ενώ παραδέχεστε δημόσια την αστική ευθύνη του δημοσίου, παράλληλα δεν συμπεριλαμβάνετε πουθενά στη “λύση” σας αυτή την αυταπόδεικτη ευθύνη. Δείχνετε ότι θέλετε να διώξετε το πρόβλημα μακριά σε άλλους υπουργούς και σε άλλες κυβερνήσεις προκαλώντας σωρεία αγωγών και απαιτήσεις που θα πληρώσει βαριά ένας μελλοντικός κρατικός προϋπολογισμός.
Παράλληλα είναι απορίας άξιον πως δέχεστε ελαφρά τη καρδία την άρνηση των υπολοίπων ασφαλιστικών εταιρειών να συμμετάσχουν στην επίλυση του προβλήματος, την στιγμή που αυτές είναι οι μόνες ωφελημένες από την άκοπη και εύκολη πρόσκτηση ενός τεράστιου μεριδίου αγοράς (12%) το οποίο έμεινε ξαφνικά “ορφανό”, ενώ ταυτόχρονα στρατολογούν αφειδώς τους ασφαλιστές τους καρπούμενες τις αναδρομικές τους ικανότητες τα χαρτοφυλάκιά τους και τις μελλοντικές τους εργασίες.
Αξιότιμε κύριε Υφυπουργέ,
Σαν πολίτες μιας πολιτισμένης χώρας έχουμε απαίτηση να εφαρμοστούν τα αυτονόητα. Η υπόθεση της Ασπίς Πρόνοια και της Commercial Value δεν είναι υποθέσεις “ανάμεσα στις χίλιες”. Οι ασφαλιστικές εταιρείες μαζί με τις τράπεζες υπάγονται σε όλες τις πολιτισμένες χώρες σε υπερ-εποπτεία διότι αφορούν υπερ – ευαίσθητες πτυχές της ανθρώπινης οικονομικής δραστηριότητας και της ατομικής αξιοπρέπειας. Δεν μπορούμε να πιστέψουμε ότι είναι στις προθέσεις σας η διαιώνιση του ζητήματος. Παρακαλούμε πολύ να σκύψετε άμεσα πάνω από το πρόβλημα πριν πάρει εκρηκτικές και ανεξέλεγκτες διαστάσεις. Θα είμαστε στη διάθεσή σας για οποιαδήποτε συνεισφορά.
Με εκτίμηση
Σύλλογος Ζημιωθέντων από την Ασπίς Πρόνοια,
Αθήνα, 11/05/2010

Νομοσχέδιο Σαχινίδη. Προκλητικό. Άδικο. Αντικοινωνικό. Ροκανίζει το θεσμό της Ασφάλισης…

13 Μαΐου, 2010
O Σύλλογος Ζημιωθέντων από την Ασπίς Πρόνοια περιγράφει παραστατικά γιατί το νομοσχέδιο που ετοίμασε το Υπουργείο Οικονομικών είναι Προκλητικό για τον Κλάδο, Άδικο για τους Ασφαλισμένους και Αντικοινωνικό για το Θεσμό της Ασφάλισης.  Διαβάστε το:
Στη χθεσινή συζήτηση της επερώτησης βουλευτών της ΝΔ για την ΑΣΠΙΔΑ, η Κυβέρνηση επέμεινε στη παράλογη νομοθετική της πρόταση, δηλαδή να χάσουν –ουσιαστικά– όλοι οι ασφαλισμένοι όλα τους τα δικαιώματα από τις συμβάσεις τους με την ΑΣΠΙΔΑ.  Μετά από αυτό, εντύπωση προκαλούν σημερινά δημοσιεύματα που κακοποιούν την αναμφισβήτητη πραγματικότητα που προκύπτει πεντακάθαρα από τη συζήτηση στη Βουλή.
Συγκεκριμένα, ανακριβέστατα αναφέρεται σήμερα ότι ο Υφυπουργός Οικονομικών, Φίλιππος Σαχινίδης, παρέχει κίνητρα -δήθεν- στις ασφαλιστικές επιχειρήσεις για να πάρουν το συνολικό χαρτοφυλάκιο της ΑΣΠΙΔΑΣ. Η αλήθεια είναι ότι ο υφυπουργός πρόχειρα και χωρίς τεκμηρίωση ανέφερε ως κίνητρο τη χορήγηση… διετούς αναστολής για την εξαγορά των ασφαλιστηρίων ζωής με δικαιούχους τους ασφαλισμένους της ΑΣΠΙΔΑΣ!! Ακριβές, επίσης, είναι ότι ο Υφυπουργός Οικονομικών στη χθεσινή συζήτηση επέμεινε να ξεχάσουν οι ασφαλισμένοι της ΑΣΠΙΣ – ΠΡΟΝΟΙΑ οποιαδήποτε ασφαλιστική παροχή, να συμφιλιωθούν με την ιδέα ότι χάθηκαν όλες οι καταβολές τους, να περιμένουν για χρόνια την ολοκλήρωση της εκκαθάρισης μιας επιχείρησης με “άνοιγμα” που υπερβαίνει τα 350.000.000 € και να συνειδητοποιήσουν, τελικά, ότι, μετά το πέρας αυτής της εκκαθάρισης, ΟΥΔΕΝ ΕΧΟΥΝ ΝΑ ΠΑΡΟΥΝ!!!
Η εμμονή της Κυβέρνησης, όπως προκύπτει και από το νομοσχέδιο Σαχινίδη για την ΑΣΠΙΔΑ που μας δόθηκε το Μάρτιο για διαβούλευση, στην πλήρη αποστέρηση των ασφαλιστικών παροχών από όλα τα θύματα του Ψωμιάδη, δεν είναι μόνο αντισυνταγματική, αντικοινοτική και παράλογη αλλά είναι και εξαιρετικά επικίνδυνη, αφού εμπαίζει προκλητικά και με ακατανόητη αδιαλλαξία μεγάλο και ευαίσθητο τμήμα της νεοελληνικής κοινωνίας.
ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΖΗΜΙΩΘΕΝΤΩΝ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΣΠΙΣ ΠΡΟΝΟΙΑ

 

Σύλλογος Ζημιωθέντων Ασπίς. Συνέντευξη τύπου

27 Μαΐου, 2010
Η παρατεταμένη εκκρεμότητα του ζητήματος της Ασπίς Πρόνοια και της Commercial Value έχει φέρει σε απόγνωση εκατοντάδες χιλιάδες ασφαλισμένους των δύο εταιρειών. Τεράστια προβλήματα υγείας έχουν προκύψει ενώ οι ασφαλισμένοι των εταιρειών έχουν απολέσει όλα τα δικαιώματά τους. Ο αρμόδιος υφυπουργός προσποιείται πως δεν καταλαβαίνει την αγωνία και την δυστυχία που βιώνουν χιλιάδες συμπολίτες μας. Αντιμετωπίζει τις ασφαλιστικές εταιρείες σαν να ήταν σουβλατζίδικα ή καφετέριες και δεν έχει το θάρρος να εφαρμόσει αυτά που επιτάσσουν οι νόμοι και η κοινή λογική. Καλούμε τους εκπροσώπους των ΜΜΕ στη συνέντευξη τύπου που θα γίνει στο Επαγγελματικό Επιμελητήριο Αθηνών (Πανεπιστημίου 44 Αθήνα) την Παρασκευή 28/5/2010 και ώρα 13:00 μ.μ. όπου θα παρουσιαστούν οι θέσεις του Συλλόγου μας για το πρόβλημα, θα αναλυθεί διεξοδικά η βιώσιμη λύση που παρουσιάζουμε και θα απαντηθούν ερωτήσεις σε όλα τα ζητήματα που θα τεθούν. 

Σύλλογος Ζημιωθέντων Ασπίς Πρόνοια
Σύσταση Διοικητικού Συμβουλίου

28 Ιουνίου, 2010
Την Πέμπτη 25/06/2010 και ώρα 14:00 διεξήχθησαν στο Επαγγελματικό Επιμελητήριο Θεσσαλονίκης οι εκλογές για τη σύσταση του Διοικητικού Συμβουλίου του Συλλόγου ζημιωθέντων από την Ασπίς Πρόνοια σύμφωνα με τους όρους του καταστατικού. Η σύνθεση του διοικητικού συμβουλίου είναι η εξής: Πρόεδρος: Θεοχάρης Πετρίδης, Αντιπρόεδρος: Κωνσταντίνα Φωτοπούλου, Γενικός Γραμματέας: Ιωάννης Στασινόπουλος, Αναπληρωτής Γενικός Γραμματέας: Φανή Χατζηπαναγιώτου, Γραμματέας Οργανωτικού: Νικόλαος Κεχαγιάογλου, Αναπληρωτής Γραμματέας Οργανωτικού: Κωνσταντίνος Βαλαβάνης, Ταμίας: Αγγελική Δήμα, Αναπληρωτής Ταμίας: Αναστασία Ζάχου, Μέλη: Νικόλαος Δερμιτζάκης, Αριστέα Καρακώστα, Κωνσταντίνος Παναγιωτίδης, Νικόλαος Δερμιτζάκης.


Σύλλογος Ζημιωθέντων Ασπίς Πρόνοια
Ανοιχτή Επιστολή στον Φ. Σαχινίδη:

19 Ιουλίου, 2010
Αξιότιμε κύριε Σαχινίδη
Το τεράστιο κοινωνικό ζήτημα που έχει δημιουργηθεί από την ανάκληση των ασφαλιστικών εταιρειών ζωής Ασπίς Πρόνοια και Commercial Value, είναι φανερό ότι έχει θορυβήσει και τους αρμόδιους παράγοντες της Ευρωπαϊκής Ένωσης είτε μέσω των καταγγελιών του Συλλόγου μας είτε μέσω παρεμβάσεων των Ελλήνων ευρωβουλευτών για το ίδιο θέμα (κ.κ. Πουπάκης, Χουντής). Η απόλυτα εμπεριστατωμένη καταγγελία μας για 18 συγκεκριμένες παραβιάσεις της νομοθεσίας στο θέμα των προαναφερόμενων ανακλήσεων, βρίσκεται ήδη στο γραφείο του κου M. Barnier και μελετάται επισταμένως. Ίσως λοιπόν δεν είναι τυχαίο το γεγονός της παρέμβασής του για την δημιουργία των Συστημάτων Εγγύησης Ασφαλίσεων (ΣΕΑ) τα οποία θα διασφαλίζουν πλήρως τους ασφαλισμένους σε περίπτωση πτώχευσης ασφαλιστικής εταιρείας. Σημειώνεται ότι ποτέ άλλοτε στην ιστορία της Ευρωπαϊκής Ένωσης δεν έχει ανακληθεί άδεια ασφαλιστικής εταιρείας –τουλάχιστον όχι με αυτόν τον τρόπο- οπότε δεν υπήρχε και η αναγκαιότητα δημιουργίας Συστημικού μηχανισμού ο οποίος θα ρύθμιζε ανάλογες περιπτώσεις.
Παράλληλα με την πρότασή του ο κοινοτικός επίτροπος διασφαλίζει τις αποταμιεύσεις των Ευρωπαίων καταθετών μέχρι 100.000€ εφόσον χρεοκοπήσει κάποια τράπεζα, ενώ προστατεύει τους επενδυτές από απάτες, διοικητικές ατασθαλίες ή επιχειρησιακά σφάλματα των επενδυτικών εταιρειών.
Κύριε Υφυπουργέ
Οι κάτοχοι ασφαλιστικών προγραμμάτων δεν έχουν κανέναν τρόπο να προφυλαχτούν εφόσον το συμβόλαιό τους αποκτήσει ώριμα δικαιώματα. Χαρακτηριστικά παραδείγματα αποτελούν τα συνταξιοδοτικά συμβόλαια, τα συμβόλαια υγείας, οι ασφάλειες ζωής, τα παιδικά συμβόλαια σπουδών και επαγγελματικής αποκατάστασης, τα συμβόλαια μίας καταβολής κλπ. Κανείς δεν μπορεί να γνωρίζει τι θα συμβεί σε οποιαδήποτε εταιρεία μετά από 15 ή 20 ή 30 χρόνια. Για τον λόγο αυτό ιδίως οι ασφαλιστικές εταιρείες σε όλο τον πολιτισμένο κόσμο αφενός υπέρ-εποπτεύονται και αφετέρου υπέρ-προστατεύονται. (Πρόσφατα το Αμερικάνικο δημόσιο στήριξε την AIG με 230 δις. δολάρια !!! και το Ολλανδικό δημόσιο με 10 δις. € την ING για τον ίδιο λόγο). Ως αποτέλεσμα αυτών, η ασφαλιστική βιομηχανία σήμερα είναι η μεγαλύτερη βιομηχανία του κόσμου με ετήσια παραγωγή ασφαλίστρων 3,7 τρις δολάρια και ετήσιες αποζημιώσεις 2,6 τρις δολάρια, αποτελώντας μοχλό προόδου, προστασίας και κοινωνικής ευημερίας όλων των πολιτισμένων λαών.
Σήμερα στην χώρα μας, υπό τις εξαιρετικά δύσκολες και έκτακτες συνθήκες που ζούμε, η ασφαλιστική βιομηχανία θα μπορούσε να παίξει πρωταγωνιστικό ρόλο στηρίζοντας το κοινωνικό ασφαλιστικό σύστημα και ταυτόχρονα προσφέροντας πολλαπλάσια έσοδα στο δημόσιο από την φορολόγηση. Όμως το κύρος του θεσμού έχει πληγωθεί σε εξαιρετικά μεγάλο βαθμό εξαιτίας των διαχρονικά τραγικών χειρισμών στο θέμα των ανακληθεισών εταιρειών…
Πιστεύουμε ακράδαντα ότι αποτελεί χρέος σας να προστατέψετε όλους αυτούς οι οποίοι σε τελική ανάλυση ‘’εξαπατήθηκαν’’ από ένα κράτος που δεν έκανε σωστά τη δουλειά για την οποία πληρωνόταν από τον Έλληνα φορολογούμενο (επαρκής εποπτικός μηχανισμός), ενώ παράλληλα επί πολλά χρόνια προστάτευε ή συναινούσε σε μια εγκληματική επιχειρηματικότητα.
Στο υπό κατάθεση σχέδιο νόμου δυστυχώς πουθενά δεν υπάρχει η ανάληψη της αυταπόδεικτης αστικής ευθύνης της πολιτείας. Ο Σύλλογός μας αναγνωρίζοντας την ιδιαίτερη οικονομική συγκυρία που περνάει η χώρα μας πρότεινε λύση μέσω της οποίας η συνδρομή της πολιτείας στην λύση του προβλήματος θα γίνει μετά από 7-10 χρόνια.
Η λογική της διαγραφής –delete- της αυτονόητης ευθύνης της πολιτείας προσβάλλει βάναυσα όλους τους σκεπτόμενους Έλληνες. Επίσης έρχεται σε άμεση σύγκρουση με την Ευρωπαϊκή κοινή οικονομική λογική όπως εκφράζεται και από τις πολύ πρόσφατες δηλώσεις του κου Barnier.
Σας παρακαλούμε ιδιαιτέρως να σκύψετε με προσοχή πάνω στο εξαιρετικά σοβαρό αυτό ζήτημα και να δώσετε την δίκαιη λύση που απαιτείται, προκειμένου να μην υποστούν περισσότερη ταλαιπωρία οι εκατοντάδες χιλιάδες ασφαλισμένοι και να σταματήσει το αιματοκύλισμα του θεσμού, ο οποίος σύρεται άδικα και βάναυσα, την στιγμή που θα μπορούσε να γίνει ένας κύριος μοχλός ανάπτυξης της Ελληνικής οικονομίας και της μακροχρόνιας ευημερίας των πολιτών της χώρας μας.

Με εκτίμηση
Σύλλογος Ζημιωθέντων από την Ασπίς Πρόνοια
  

Σύλλογος Ζημιωθέντων Ασπίς Πρόνοια
Συνέντευξη Τύπου

20 Ιουλίου, 2010
Σήμερα στις  12:00 το μεσημέρι πραγματοποιείται συνέντευξη τύπου στο Επαγγελματικό Επιμελητήριο Αθηνών (Πανεπιστημίου 44 & Χαρ. Τρικούπη) με θέμα τον υπό ψήφιση νόμο για την Ιδιωτική Ασφάλιση, τις επιπτώσεις του στους ασφαλισμένους της Ασπίς Πρόνοια και της Commercial Value και τις κινήσεις του Συλλόγου Ζημιωθέντων της Ασπίς  από εδώ και στο εξής, σε πολιτικό και νομικό επίπεδο.
Στη σχετική ανακοίνωση ο Σύλλογος επισημαίνει ότι “ο υπό ψήφιση νόμος δεν λύνει κανένα από τα προβλήματα που υφίστανται αφού δεν εξασφαλίζει την αναδοχή των ασφαλισμένων, ενώ ταυτόχρονα το κράτος εντελώς αναιτιολόγητα και προσβάλλοντας την νοημοσύνη των πολιτών δεν αναλαμβάνει ούτε κατ’ ελάχιστον την αυταπόδεικτη και πανθομολογούμενη αστική του ευθύνη”.
Για όσους θα ήθελαν να έρθουν σε επαφή με το Σύλλογο σας παραθέτουμε τα στοιχεία επικοινωνίας:


Αντιπρόταση στην Κυβέρνηση για το ζήτημα Ασπίς – Commercial

21 Ιουλίου, 2010
Συνέντευξη Τύπου πραγματοποίησε ο Σύλλογος Ζημιωθέντων Ασπίς Πρόνοια στο Επαγγελματικό Επιμελητήριο Αθηνών, στη διάρκεια της οποίας  κατέθεσε την πρότασή του για την επίλυση του ζητήματος Ασπίς-Commercial. Στη σχετική ανακοίνωση, τονίζονται τα εξής:
Εκκαθάριση εν λειτουργία υπό την εγγυοδοσία του Δημοσίου
• Την 21η Σεπτεμβρίου το Υπ. Οικονομικών στο δελτίο τύπου της ανάκλησης, αναφέρει ρητά και ξεκάθαρα ότι κανένας ασφαλισμένος δε θα χάσει τα δικαιώματά του ούτε τα χρήματα που έχει αποταμιεύσει.
• Με το δελτίο τύπου στις 1 Οκτωβρίου οι ασφαλισμένοι ενημερώνονται ότι σύντομα θα κληθούν να καταβάλλουν τα ασφάλιστρά τους.
• Είναι φανερό λοιπόν ότι οδηγούμαστε σε εκκαθάριση εν λειτουργία και η πολιτεία εφαρμόζει τον νόμο 3790 με ξεκάθαρη πρόθεση να εγγυηθεί τις παροχές των ασφαλιστηρίων συμβολαίων και το ‘’δύναται’’ του νόμου να το κάνει ‘’εγγυάται’’ εξασφαλίζοντας τα συμφέροντα των ασφαλισμένων.
• Η εκκαθάριση εν λειτουργία μπορεί να εφαρμοστεί μόνο υπό την προϋπόθεση εγγυοδοσίας του δημοσίου σύμφωνα και με τον επόπτη χαρτοφυλακίου ζωής κύριο Παντελίδη.
Λειτουργία σε Εκκαθάριση
• Οι ασφαλισμένοι με επιστολή από το Υπουργείο Οικονομικών ενημερώνονται για την επανεκκίνηση των ασφαλιστικών τους σχέσεων και την εγγυοδοσία του Δημοσίου ως προς τις παροχές των συμβολαίων τους.
• Παγώνουν οι εξαγορές συμβολαίων για 2-3 χρόνια. Με αυτόν τον τρόπο οι ασφαλισμένοι συμμετέχουν και συμβάλλουν στην οικονομική διαχείριση του προβλήματος.
• Αρχίζει η είσπραξη των ασφαλιστηρίων και ενεργοποιούνται οι συμβάσεις με κάποια νοσοκομεία.
• Δίνονται κίνητρα για παλιννόστηση των συμβολαίων (μη είσπραξη ασφαλίστρων για το χρονικό διάστημα που παρήλθε).
• Ενεργοποιούνται οι συμβατικές σχέσεις με τους ασφαλιστές προκειμένου να στηρίξουν την διαδικασία.
• Ολιγομελής επιτροπή οικονομικών συμβούλων διαχειρίζεται τα περιουσιακά στοιχεία της ασφαλιστικής και το νέο ενεργητικό με σκοπό την κερδοφόρο αξιοποίησή του.
• Η ρευστότητα εξασφαλίζεται με δάνεια επί εγγυήσεως του υφιστάμενου πάγιου ενεργητικού.
Αναδοχή
• Ταυτόχρονα προετοιμάζονται οι διαδικασίες αναδοχής.
• Οι Ασφαλιστικές Εταιρείες κάνουν προσφορές για την αγορά του εγγυοδοτημένου πλέον χαρτοφυλακίου.
• Συμφωνείται τίμημα για την υπεραξία του χαρτοφυλακίου και του δικτύου των ασφαλιστών που θα ενταχθούν στην ανάδοχο εταιρεία.
• Σημειώνεται ότι στο χαρτοφυλάκιο της Ασπίς υπάρχουν 120.000 συνταξιοδοτικά συμβόλαια περιοδικών καταβολών τα οποία είναι απολύτως απαραίτητα προκειμένου να ικανοποιηθούν τα κριτήρια και οι απαιτήσεις του SOLVENCY II.
Για ποιό λόγο οι Ασφαλιστικές Εταιρείες πρέπει να συμμετάσχουν στη λύση
• Με τις τελευταίες ανακλήσεις αδειών ασφαλιστικών εταιρειών ποσοστό 15% μεριδίου αγοράς έμεινε ορφανό
• Μεγάλο ποσοστό αυτού έχει ήδη τοποθετηθεί στις ασφαλιστικές εταιρείες που συνεχίζουν να λειτουργούν.
• Επίσης οι ίδιες ασφαλιστικές εταιρείες έχουν στρατολογήσει τους περισσότερους διαμεσολαβούντες των ανακληθεισών εταιρειών.
• Οι ασφαλιστικές εταιρείες απέκτησαν χωρίς κόπο ένα σημαντικό χαρτοφυλάκιο που σε άλλες περιπτώσεις θα πλήρωναν ακριβά για να το αποκτήσουν.
• Το μελλοντικό τοπίο γι αυτές θα είναι πιο ξεκάθαρο αφού σημαντικοί ανταγωνιστές έχουν φύγει από την αγορά.
• Ο θεσμός βάλλεται και περνάει τεράστια κρίση αξιοπιστίας, ενώ θα μπορούσε υπό την παρούσα οικονομική συγκυρία να αποτελεί κοινωνική διέξοδο και λύση στα ασφαλιστικά αδιέξοδα του κράτους.
• Συνεπάγεται ότι οι ασφαλιστικές εταιρείες έχουν και θεσμική και νομική υποχρέωση να βοηθήσουν στην διαδικασία είτε μέσω του εγγυητικού ταμείου είτε μέσω κάποιου άλλου τρόπου.
Πότε θα πληρώσει το κράτος;
• Η αναστολή των εξαγορών για 2-3 χρόνια, η αξιοποίηση του ενεργητικού της Ασπίδας, η ρευστοποίηση της περιουσίας με τιτλοποίηση ή εγγύηση επί του αποθεματικού και η είσπραξη ασφαλίστρων θα φέρουν νέα έσοδα στην εταιρεία.
• Εφόσον πληρώνονται μόνο αποζημιώσεις και λήξεις συμβολαίων, οι υποχρεώσεις θα περιοριστούν κατά πολύ.
• Επιπλέον μπορούν να δοθούν κίνητρα για την μη εξαγορά των ασφαλιστηρίων μετά την πάροδο της περιόδου αναστολής (π.χ. μικρή επιδότηση επιτοκίου ή φορολογικά κίνητρα).
• Υπολογίζεται ότι τα αποθεματικά της εταιρείας θα φτάσουν για αρκετά χρόνια αφού οι απαιτήσεις δύσκολα θα ξεπερνάνε τα 50 εκ.€ κάθε έτος.
• Στην συνέχεια, μετά το τέλος του αποθεματικού οι απαιτήσεις θα πληρώνονται από τα έσοδα που θα έχουν προκύψει από την οποιαδήποτε συμμετοχή των υπολοίπων ασφαλιστικών εταιρειών.
• Το κράτος θα αρχίσει να καταβάλλει την συμμετοχή του -αναγνωρίζοντας εμπράκτως την αστική του ευθύνη- μετά το τέλος και αυτού του λογαριασμού.
Κίνητρα στις Ασφαλιστικές Εταιρείες
• Οι ασφαλιστικές εταιρείες οι οποίες παίζουν κρίσιμο ρόλο στην οικονομική εξέλιξη του κράτους και της κοινωνίας δικαιούνται να ζητήσουν σημαντικές αντικαταβολές προκειμένου να στηρίξουν την διαδικασία.
• Προνομιακή συμμετοχή στον δεύτερο πυλώνα ασφάλισης (επαγγελματικά ταμεία).
• Φορολογικά κίνητρα για αγορά οικογενειακών, συνταξιοδοτικών ασφαλιστηρίων και για την ασφάλιση κατοικιών.
• Διπλασιασμό του ποσού που εκπίπτει από τις δαπάνες για ομαδικά ασφαλιστήρια συμβόλαια (από 1500€ στα 3000€).
• Εξ-ορθολογισμό των αποζημιώσεων από σωματικές βλάβες αυτοκινήτων που επιδικάζουν τα δικαστήρια.
• Κρατική στήριξη προκειμένου να μειωθούν οι ληστρικές τιμές χρεώσεων από κλινικές και γιατρούς που αποδεκατίζουν τα ασφαλιστικά αποθέματα (δεύτερη ακριβότερη χώρα μετά την Ελβετία) κλπ
• Αποτίμηση των αξιών των χρεογράφων που διακρατούν σε τιμές κτήσης ή λήξης κλπ
Τι σημαίνει η μη επίλυση της εκκρεμότητας;
• Η μη άμεση επίλυση της εκκρεμότητας σημαίνει τεράστιο κοινωνικό και οικονομικό κόστος για το δημόσιο.
• Ανυπολόγιστη ζημία για τον ασφαλιστικό θεσμό.
• Απροσδιόριστες αντιδράσεις από τους ασφαλισμένους οι οποίοι ξαφνικά θα χάσουν τις ελπίδες που όλοι τους δίνανε για δίκαιη επίλυση του προβλήματος.
• Το δημόσιο θα συρθεί σε μια εκ των προτέρων χαμένη δικαστική διαδικασία.
• Τα Ευρωπαϊκά όργανα και τα ΜΜΕ θα μέμφονται για άλλη μια φορά την χώρα μας.
• Οι πολίτες θα σέρνονται αναζητώντας την χαμένη αξιοπρέπειά τους για χρόνια στις δικαστικές αίθουσες ενώ οι οικονομικά ασθενέστεροι εξ αυτών δεν θα μπορούν να μπουν στην ψυχοφθόρο και δαπανηρή αυτή διαδικασία.
• Στο τέλος του δρόμου θα κληθεί το δημόσιο και ο Έλληνας φορολογούμενος να πληρώσει βαρύτατο τίμημα και τόκους υπερημερίας.


Εντείνει τις προσπάθειες ο Σύλλογος Ζημιωθέντων Ασπίς

21 Ιουλίου, 2010
Αποφασισμένος να δώσει τον αγώνα μέχρι…να νικήσει φαίνεται να είναι ο Σύλλογος Ζημιωθέντων της Ασπίς που ως γνωστόν προσέφυγε με έγγραφη διαμαρτυρία και στην Κομισιόν, από την οποία είναι σίγουρο ότι δεν θα περάσει απαρατήρητο το σκάνδαλο -και αυτή τη φορά δεν εννοούμε τις παρανομίες του πρώην Προέδρου, αλλά, τον τρόπο με τον οποίο η Πολιτεία έβαλε  λουκέτο στον Όμιλο (στην κυριολεξία “όπως όπως”), αφήνοντας πίσω χίλιες δύο εκκρεμότητες, που δεν αφορούν μόνο νομικά και γραφειοκρατικά ζητήματα, αλλά και τις οικονομίες και την ιατρική περίθαλψη χιλιάδων πολιτών…
Ιδού η εισήγηση του Προέδρου του Συλλόγου, κατά τη χθεσινή Συνέντευξη Τύπου στο Εμπορικό Επιμελητήριο:
Αξιότιμοι κυρίες και κύριοι ασφαλισμένοι, εκπρόσωποι του πολιτικού χώρου και του τύπου καλησπέρα σας.
Το τεράστιο κοινωνικό ζήτημα που έχει δημιουργηθεί από την ανάκληση των ασφαλιστικών εταιρειών ζωής Ασπίς Πρόνοια και Commercial Value, είναι φανερό ότι έχει θορυβήσει και τους αρμόδιους παράγοντες της Ευρωπαϊκής Ένωσης είτε μέσω των καταγγελιών του Συλλόγου μας είτε μέσω παρεμβάσεων των Ελλήνων ευρωβουλευτών για το ίδιο θέμα (κ.κ. Πουπάκης, Χουντής).
Η απόλυτα εμπεριστατωμένη καταγγελία μας για 18 συγκεκριμένες παραβιάσεις της νομοθεσίας στο θέμα των προαναφερόμενων ανακλήσεων, βρίσκεται ήδη στο γραφείο του κου M. Barnier και μελετάται επισταμένως. Ίσως λοιπόν δεν είναι τυχαίο το γεγονός της παρέμβασής του για την δημιουργία των Συστημάτων Εγγύησης Ασφαλίσεων (ΣΕΑ) τα οποία θα διασφαλίζουν πλήρως τους ασφαλισμένους σε περίπτωση πτώχευσης ασφαλιστικής εταιρείας. Σημειώνεται ότι ποτέ άλλοτε στην ιστορία της Ευρωπαϊκής Ένωσης δεν έχει ανακληθεί άδεια ασφαλιστικής εταιρείας –τουλάχιστον όχι με αυτόν τον τρόπο- οπότε δεν υπήρχε και η αναγκαιότητα δημιουργίας Συστημικού μηχανισμού ο οποίος θα ρύθμιζε ανάλογες περιπτώσεις.
Παράλληλα με την πρότασή του ο κοινοτικός επίτροπος διασφαλίζει τις αποταμιεύσεις των Ευρωπαίων καταθετών μέχρι 100.000€ εφόσον χρεοκοπήσει κάποια τράπεζα, ενώ προστατεύει τους επενδυτές από απάτες, διοικητικές ατασθαλίες ή επιχειρησιακά σφάλματα των επενδυτικών εταιρειών.
Οι κάτοχοι ασφαλιστικών προγραμμάτων δεν έχουν κανέναν τρόπο να προφυλαχτούν εφόσον το συμβόλαιό τους αποκτήσει ώριμα δικαιώματα. Χαρακτηριστικά παραδείγματα συμβολαίων με ώριμα δικαιώματα αποτελούν τα συνταξιοδοτικά συμβόλαια, τα συμβόλαια υγείας, οι ασφάλειες ζωής, τα παιδικά συμβόλαια σπουδών και επαγγελματικής αποκατάστασης, τα συμβόλαια μίας καταβολής κλπ.
Είναι φυσικό κανείς να μην μπορεί να γνωρίζει τι θα συμβεί σε οποιαδήποτε εταιρεία μετά από 15 ή 20 ή 30 χρόνια. Για τον λόγο αυτό ιδίως οι ασφαλιστικές εταιρείες σε όλο τον πολιτισμένο κόσμο αφενός υπέρ-εποπτεύονται και αφετέρου υπέρ-προστατεύονται. Είναι πολύ χαρακτηριστικά τα παραδείγματα αφενός της AIG την οποία πολύ πρόσφατα το Αμερικάνικο δημόσιο στήριξε την AIG με 230 δις. δολάρια !!! –είναι ιλιγγιώδες το ποσό- και αφετέρου της ING την οποία το Ολλανδικό δημόσιο στήριξε με 10 δις. € για τον ίδιο λόγο. Ως αποτέλεσμα αυτών, η ασφαλιστική βιομηχανία σήμερα είναι η μεγαλύτερη βιομηχανία του κόσμου με ετήσια παραγωγή ασφαλίστρων 3,7 τρις δολάρια και ετήσιες αποζημιώσεις 2,6 τρις δολάρια, αποτελώντας μοχλό προόδου, προστασίας και κοινωνικής ευημερίας όλων των πολιτισμένων λαών.
Σήμερα στην χώρα μας, υπό τις εξαιρετικά δύσκολες και έκτακτες συνθήκες που ζούμε, η ασφαλιστική βιομηχανία θα μπορούσε να παίξει πρωταγωνιστικό ρόλο στηρίζοντας το κοινωνικό ασφαλιστικό σύστημα και ταυτόχρονα προσφέροντας πολλαπλάσια έσοδα στο δημόσιο από την φορολόγηση. Όμως το κύρος του θεσμού έχει πληγωθεί σε εξαιρετικά μεγάλο βαθμό εξαιτίας των διαχρονικά τραγικών χειρισμών στο θέμα των ανακληθεισών εταιρειών…
Πιστεύουμε ακράδαντα ότι αποτελεί ιερή υποχρέωση της πολιτείας να προστατέψει όλους αυτούς οι οποίοι σε τελική ανάλυση ‘’εξαπατήθηκαν’’ από ένα κράτος που δεν έκανε σωστά τη δουλειά για την οποία πληρωνόταν από τον Έλληνα φορολογούμενο -δηλαδή να εποπτεύει επαρκώς τον υπερευαίσθητο χώρο των ασφαλειών ζωής- ενώ παράλληλα επί πολλά χρόνια προστάτευε ή συναινούσε σε μια εγκληματική επιχειρηματικότητα.
Στο υπό κατάθεση σχέδιο νόμου δυστυχώς πουθενά δεν υπάρχει η ανάληψη της αυταπόδεικτης αστικής ευθύνης της πολιτείας. Επίσης από πουθενά δεν τεκμαίρεται ότι εξασφαλίζεται η αναδοχή η οποία είναι προϋπόθεση για οποιαδήποτε λύση.
Ο Σύλλογός μας αναγνωρίζοντας την ιδιαίτερη οικονομική συγκυρία που περνάει η χώρα μας πρότεινε λύση μέσω της οποίας η συνδρομή της πολιτείας στην λύση του προβλήματος θα γίνει μετά από 7-10 χρόνια.
Η λογική της διαγραφής –delete- της αυτονόητης ευθύνης της πολιτείας προσβάλλει βάναυσα όλους τους σκεπτόμενους Έλληνες, ενώ έρχεται σε άμεση σύγκρουση με την Ευρωπαϊκή κοινή οικονομική λογική όπως εκφράζεται και από τις πολύ πρόσφατες δηλώσεις του κου Barnier.
Ο Σύλλογός μας και οι εκατοντάδες χιλιάδες ασφαλισμένοι – ανασφάλιστοι δεν θα δεχτούμε ούτε κατά διάνοια λύση η οποιία δε θα εξασφαλίζει κατά ποσοστό 100% τα δικαιώματα για τα οποία επί πολλά χρόνια κατέβαλαν εμπροθέσμως και προσηκόντως τα ασφάλιστρά τους προσδοκώντας σε ένα καλύτερο μέλλον και στην οικογενειακή τους εξασφάλιση.
Οι λύσεις που προτείνουμε είναι όχι μόνο δημιουργικές, όχι μόνο δεν κοστίζουν, αλλά επιπλέον με τους κατάλληλους χειρισμούς μπορούν να αποτελέσουν τεράστια πηγή κερδοφορίας για τον κρατικό προϋπολογισμό και κατ’ επέκταση τους Έλληνες πολυβασανισμένους πολίτες.
Οι λύσεις που προτείνουμε θα σώσουν επίσης και τον ασφαλιστικό θεσμό ο οποίος σήμερα κινείται στα σύνορα της ανυποληψίας και της απαξίωσης αντί να αποτελεί πρωταγωνιστικό πυλώνα επίλυσης των σημαντικότατων ασφαλιστικών προβλημάτων του κοινωνικοασφαλιστικού συστήματος.
Κλείνοντας σας ανακοινώνουμε ότι εφόσον ο νόμος που θα ψηφιστεί δεν έχει συμπεριλάβει ουσιαστικές αλλαγές που θα ικανοποιούν τους ασφαλισμένους θα προβούμε σε όλα τα ένδικα μέτρα που απαιτούνται έτσι ώστε να προστατεύσουμε με τον καλύτερο δυνατό τρόπο τα συμφέροντα των ασφαλισμένων. Για τις δικονομικές μας πρωτοβουλίες θα σας μιλήσουν στην συνέχεια οι νομικοί μας σύμβουλοι.
Σας ευχαριστούμε για την προσοχή σας.

Συγκέντρωση διαμαρτυρίας από τον Σύλλογο Ζημιωθέντων Ασπίς

22 Ιουλίου, 2010
Συγκέντρωση διαμαρτυρίας πραγματοποιεί σήμερα το απόγευμα ο Σύλλογος Ζημιωθέντων της Ασπίς Πρόνοια. Η συγκέντρωση θα γίνει  έξω από τη Βουλή στην οδό Βασιλίσσης Σοφίας, στις 17:30 μμ,  κατά τη διάρκεια συζήτησης και ψήφισης του νόμου για την ιδιωτική ασφάλιση.
Σε σχετική ανακοίνωση ο Σύλλογος επισημαίνει: “ο νόμος αυτός δεν εξασφαλίζει σε καμία περίπτωση τα ασφαλιστικά δικαιώματα και τους κόπους μιας ζωής εκατοντάδων χιλιάδων ασφαλισμένων ενώ αγνοεί προκλητικά την αυταπόδεικτη και πανθομολογούμενη αστική ευθύνη του Δημοσίου.Τα κεντρικά συνθήματα της συγκέντρωσης θα είναι ‘’Κάτω τα χέρια απ’ τα λεφτά μας’’ και ‘’Βάλτε τους κλέφτες φυλακή’’|”

Συγκέντρωση Ζημιωθέντων Ασπίς στη Θεσσαλονίκη

29 Σεπτεμβρίου, 2010
Σήμερα Τετάρτη 29/09/2010 και ώρα 19:30 θα πραγματοποιηθεί συγκέντρωση του Συλλόγου Ζημιωθέντων από την Ασπίς Πρόνοια στο ξενοδοχείο Porto Palace στη Θεσσαλονίκη. Ο Σύλλογος εξέδωσε την ακόλουθη ανακοίνωση:
“Ο πρόσφατα ψηφισθείς νόμος για το ζήτημα των εκατοντάδων χιλιάδων εγκλωβισμένων ασφαλισμένων των ασφαλιστικών εταιρειών Ασπίς Πρόνοια και Commercial Value, είναι ουσιαστικά κενό γράμμα αν δεν βρεθεί ανάδοχος ασφαλιστική εταιρεία.
Ο συνεχόμενος εφησυχασμός της κυβέρνησης και η απουσία οποιασδήποτε πρωτοβουλίας που να προωθεί την επίλυση του τεράστιου αυτού κοινωνικού προβλήματος, οδηγεί σε αναπόφευκτη προσφυγή σε κάθε νόμιμο μέσο διεκδίκησης των περιουσιών που διακυβεύονται.
Η συμμετοχή όλων των παθόντων κρίνεται απαραίτητη και κρίσιμη για τις αποφάσεις που θα πάρουμε για τη συνέχιση του αγώνα μας.”

 

Στη δικαιοσύνη θα προσφύγουν οι ζημιωμένοι της Ασπίς

13 Οκτωβρίου, 2010
Αυτό αποφασίστηκε ομόφωνα και στην πρόσφατη συγκέντρωση του Πανελλήνιου Συλλόγου Ζημιωθέντων από την Ασπίς Πρόνοια που πραγματοποιήθηκε στο Ηράκλειο Κρήτης. Σημειώνεται ότι στην Κρήτη οι πρώην ασφαλισμένοι της Ασπίς υπολογίζονται γύρω στους 40.000!
Στην ομιλία της στη Συγκέντρωση του Συλλόγου, η Πρόεδρος Κωνστανίνα Φωτοπούλου δήλωσε χαρακτηριστικά:
“Αγαπητοί φίλοι και συμπάσχοντες,
Έχουν περάσει περισσότεροι από δώδεκα μήνες από τότε που ανακλήθηκε η άδεια λειτουργίας της Ασπίς Πρόνοια. Την επόμενη ημέρα, βλέποντας ότι δεν υπήρχε κανένα σχέδιο από την Πολιτεία για την αποτελεσματική λύση του προβλήματος που δημιουργήθηκε, με αποτέλεσμα χιλιάδες ασφαλισμένοι να είναι στον αέρα, ιδρύσαμε τον Σύλλογο Ζημιωθέντων από την Ασπίς Πρόνοια και Commercial Value.
Όλο αυτό το χρονικό διάστημα που μεσολάβησε, το Διοικητικό Συμβούλιο του Συλλόγου μαζί με άλλους συναδέλφους αλλά και ασφαλισμένους, οι οποίοι έτρεξαν όσο μπορούσαν – όλοι μέλη του Συλλόγου Ζημιωθέντων από την Ασπίς Πρόνοια – κάναμε ότι ήταν ανθρωπίνως δυνατόν, μέσω εκατοντάδων επαφών, είτε με πολιτικούς είτε με ειδικούς αξιωματούχους επί του θέματος για να πετύχουμε το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα.
Έγιναν συγκεντρώσεις, εκδηλώσεις, συναντήσεις με όλους τους αρχηγούς των κομμάτων, επερωτήσεις στη Βουλή και στην Ευρωβουλή, καταγγελίες στην Ευρωπαϊκή Ένωση, μηνύσεις κατά των υπευθύνων και πολλά άλλα. Πιστεύουμε ότι έχουμε πετύχει αρκετά, με σημαντικότερο επίτευγμα την ψήφιση του Νόμου ΦΕΚ 3867 03/08/2010. Πλέον βρισκόμαστε στο κρισιμότερο σημείο του αγώνα μας.
Οι προηγούμενες κυβερνήσεις, επέτρεψαν την εξαπάτηση περισσότερων από ένα εκατομμύριο Ελλήνων πολιτών, οι οποίοι κατέθεσαν τις οικονομίες τους στην ΑΣΠΙΣ ΠΡΟΝΟΙΑ.
Η Κυβέρνηση σήμερα με το νόμο 3867/10, επιχειρεί να βάλει ταφόπλακα στο σκάνδαλο και να στερήσει τις οικονομίες και την ασφαλιστική κάλυψη που δικαιούνται εκατοντάδες χιλιάδες Έλληνες πολίτες.
Ο Νόμος 3867 είναι άδικος, είναι παράλογος και κοινωνικά προκλητικός: ρίχνει όλη τη ζημιά από λαθροχειρίες στην Ασπίς, στις πλάτες των ασφαλισμένων. Δηλαδή ζημιώνει αυτούς που δε φταίνε! Αυτούς, που ουδεμία σχέση έχουν με το πολιτικό και οικονομικό σκάνδαλο Ψωμιάδη! Αυτούς τους έντιμους και συνεπείς πολίτες, που κατέβαλαν τα ασφάλιστρα στην ώρα τους, και σε σειρά ετών ή δεκαετιών.
Για άλλη μία φορά, ίσως και την πιο ακραία, η ελληνική Πολιτεία αμνηστεύει την εγκληματική πολιτική διαχείριση, και καταδικάζει το συνεπή, έντιμο και απροστάτευτο Έλληνα πολίτη.
Αδυνατούμε να πιστέψουμε ότι η Κυβέρνηση θα συνεχίσει να προκαλεί με βάναυσο τρόπο τον Έλληνα πολίτη, ο οποίος εμπιστεύτηκε τη νόμιμη άδεια λειτουργίας της ΑΣΠΙΣ ΠΡΟΝΟΙΑ, της COMMERCIAL VALUE και ασφαλίστηκε σε αυτές. Έμεινε δε ασφαλισμένος για την υγεία του, τη νοσοκομειακή του περίθαλψη, για τη σύνταξή του στα γεράματα.
Συνεπώς η Πολιτεία, αντί να ζητά από τους ασφαλισμένους να ξεχάσουν τις οικονομίες τους και να τους καλεί να χάσουν την ασφαλιστική τους κάλυψη, καλό είναι να ρωτήσει τους αρμόδιους Υπουργούς του ΠΑ.ΣΟ.Κ. και της Νέας Δημοκρατίας, γιατί χορηγούσε επί σειρά ετών πιστοποιητικά φερεγγυότητας στην ΑΣΠΙΣ ΠΡΟΝΟΙΑ;
Εάν κακώς τα χορηγούσε, τότε είναι σαφές ότι το Δημόσιο οφείλει άμεσα να αποζημιώσει τους Έλληνες ασφαλισμένους. Εάν καλώς τα χορηγούσε, τα πιστοποιητικά φερεγγυότητας, τότε η φερέγγυα ΑΣΠΙΣ ΠΡΟΝΟΙΑ, έπρεπε να συνεχίσει τη λειτουργία της κανονικά.
Φαίνεται ότι, μετά την περικοπή των μισθών, τη μείωση των συντάξεων και των δημόσιων δαπανών, επιχειρείται και η αποστέρηση των ιδιωτικών ασφαλιστικών καλύψεων από τους Έλληνες φορολογούμενους. Μολονότι πλήρωναν οι Έλληνες πολίτες στην ώρα τους και με τρόπο που πρέπει, για πολλά χρόνια την ΑΣΠΙΣ, τώρα τους ζητείται να πληρώσουν το σκάνδαλο που δημιούργησαν αγκαλιασμένοι πολιτικοί και επιχειρηματίες.
Αυτή τη φορά, τη ζημιά θα την πληρώσουν οι φταίχτες! Αυτή τη φορά, τη ζημιά θα την πληρώσουν όσοι ωφελήθηκαν από την κατάρρευση της ΑΣΠΙΣ ΠΡΟΝΟΙΑ και Commercial Value!
Αλήθεια, οι ασφαλιστικές επιχειρήσεις, που λαφυραγωγούν, χωρίς κόπο, χωρίς έξοδα, χωρίς κόστος, το χαρτοφυλάκιο της ΑΣΠΙΣ, θα καταβάλλουν κάποιο, έστω και συμβολικό ποσόν, για αυτό το απίστευτο πλιάτσικο;
Το ξαναλέμε: αυτή τη φορά δε θα πληρώσουν οι Έλληνες φορολογούμενοι, αρκετά κακοποιήθηκαν μέχρι τώρα, χωρίς να φταίνε, για την κρίση. Οι δημιουργοί και υπεύθυνοι της κρίσης θα πληρώσουν αυτή τη φορά, διότι ο νόμος προκαλεί με αναίδεια την κοινωνία.
Η μίζερη και αντικοινωνική ρύθμιση του νόμου, ο οποίος αφαιρεί άδικα και αναίτια, ασφαλιστική κάλυψη και περιουσία από τους ασφαλισμένους της ΑΣΠΙΣ ΠΡΟΝΟΙΑ, θίγει πλέον την προσωπική, ατομική αξιοπρέπεια των ασφαλισμένων και τα δημόσια δικαιώματα των Ελλήνων φορολογούμενων!
Τελικά η λύση θα είναι μόνο η Δικαιοσύνη, που σε βάθος χρόνου μπορεί να αποκαταστήσει την απίστευτη αδικία; Ή επιτέλους η πολιτική ηγεσία θα δώσει την πρέπουσα λύση για την κοινωνική και οικονομική αποκατάσταση χιλιάδων οικογενειών; Ας μην ξεχνάμε, πως ως φορολογούμενοι πολίτες, έχουμε τεράστια αποφασιστική δύναμη, που ανατρέπει πολιτικές και κυβερνήσεις, ΤΗΝ ΨΗΦΟ ΜΑΣ!
Θα πρέπει να δώσουμε άλλο ένα ηχηρό μήνυμα στην Πολιτεία, ότι δε θα αφήσουμε κανέναν σε ησυχία μέχρι να δοθεί η λύση που πρέπει, και εφαρμόζεται, σε όλα τα πολιτισμένα κράτη του κόσμου.
Σας διαβεβαιώνουμε ότι θα είμαστε παρόντες σε αυτόν τον αγώνα, μέχρι να αποκατασταθεί και ο τελευταίος ασφαλισμένος!”
Φωτοπούλου Κωνσταντίνα,
Αντιπρόεδρος Πανελλήνιου Συλλόγου Ζημιωθέντων από Ασπίς

 

 

Συγκέντρωση Συλλόγου Ζημιωθέντων Ασπίς

01 Νοεμβρίου, 2010
Σήμερα Δευτέρα 1η Νοεμβρίου 2010, στις 7 το απόγευμα θα πραγματοποιηθεί συγκέντρωση του Συλλόγου Ζημιωθέντων από την Ασπίς Πρόνοια στο ξενοδοχείο ΤΙΤΑΝΙΑ (Πανεπιστημίου 52). Ο Σύλλογος έχει επανειλημμένα καταγγείλει την αδιαφορία του κράτους και το γεγονός ότι σε περίπτωση που δεν βρεθεί ανάδοχος ασφαλιστική για τα ορφανά χαρτοφυλάκια της Ασπίς (που είναι και το πιο πιθανό), η Εταιρεία θα τεθεί σε εκκαθάριση με αποτέλεσμα να χάσουν τα λεφτά τους οι χιλιάδες ασφαλισμένοι… Μετά τη συγκέντρωση θα πραγματοποιηθεί νυχτερινή πορεία στη Βουλή. 

 

Ανακοίνωση του Συλλόγου Ζημιωθέντων Ασπίς

09 Δεκεμβρίου, 2010
Αναδημοσιεύουμε ανακοίνωση που απέστειλε ο Σύλλογος  Ζημιωθέντων Ασπίς μετά τη σύλληψη του Παύλου Ψωμιάδη:
Η χθεσινοβραδινή σύλληψη του Παύλου Ψωμιάδη ήταν αποτέλεσμα των αλλεπάλληλων μηνυτήριων αναφορών στην Εισαγγελία που έγιναν από τον Νοέμβριο του 2009 από μέλη του ΔΣ του Συλλόγου Ζημιωθέντων της Ασπίς  Πρόνοια, οι οποίες προηγήθηκαν κατά ένα χρόνο περίπου από κάθε άλλη μήνυση.
Το σκεπτικό της σύλληψης του πρώην προέδρου της Ασπίς  βασίστηκε στις μηνυτήριες αναφορές μας για «νομιμοποίηση εσόδων από παράνομη δραστηριότητα – ξέπλυμα βρόμικου χρήματος».
Η σύλληψη Ψωμιάδη με αυτό το κατηγορητήριο ανοίγει τον δρόμο για την αποζημίωση περισσότερων από 1 εκατομμυρίου ασφαλισμένων στην Ασπίς  Πρόνοια δεδομένου ότι για το ξέπλυμα του «βρόμικου χρήματος» η Ασπίς  λάμβανε πιστοποιητικά φερεγγυότητας από τις κρατικές εποπτικές αρχές, οι οποίες στην καλύτερη των περιπτώσεων ασκούσαν πλημμελή εποπτεία. Αν δεν ήταν συνεργοί σ’ αυτή την εγκληματική δραστηριότητά του…

Μαζικές αγωγές των ασφαλισμένων της Ασπίς εναντίον του ελληνικού δημοσίου

10 Δεκεμβρίου, 2010
Σε μαζικές αγωγές εναντίον του ελληνικού δημοσίου θα προχωρήσουν εκατοντάδες χιλιάδες ασφαλισμένοι της Ασπίς  Πρόνοια  αν δεν υπάρξει άμεση πολιτική πρωτοβουλία της κυβέρνησης για την αναδοχή του χαρτοφυλακίου της Ασπίς  από άλλη ασφαλιστική εταιρεία, όπως προβλέπει ο σχετικός νόμος. Ήδη, χιλιάδες πρώην ασφαλισμένοι της Ασπίς έχουν εκδηλώσει γραπτώς στον Σύλλογο των Ασφαλισμένων Ασπίς αυτήν τους την πρόθεση.
Το ελληνικό δημόσιο ευθύνεται για την πλημμελή εποπτεία της ασφαλιστικής εταιρείας που κατέρρευσε εφόσον εξέδιδε πιστοποιητικά φερεγγυότητας για τη λειτουργία της.
Εκατοντάδες χιλιάδες ασφαλισμένοι, ανάμεσά τους και καρκινοπαθείς – νεφροπαθείς, πολίτες που έχουν ανάγκη άμεσης νοσηλείας, παρόλο που έχουν πληρώσει γι’ αυτό, δεν έχουν πρόσβαση στα νοσοκομεία. Ακόμη, εκατοντάδες χιλιάδες συνταξιοδοτικά προγράμματα, προγράμματα επενδύσεων με οικονομίες μιας ζωής καθώς και προγράμματα παιδικής αποταμίευσης βρίσκονται στον αέρα.
Πρόκειται για το μεγαλύτερο ασφαλιστικό – πολιτικό σκάνδαλο στην ΕΕ που έχει καταστήσει αναξιόπιστο τον πυλώνα της ιδιωτικής ασφάλισης.
Ο Σύλλογος των Ασφαλισμένων Ασπίς  έχει υποβάλλει βιώσιμες και ρεαλιστικές προτάσεις για την άμεση λύση αυτού του τεράστιου κοινωνικού προβλήματος.


Γι’ αυτούς που κάνουν την πάπια!

30 Δεκεμβρίου, 2010
Πρωτότυπη διαμαρτυρία – πικετοφορία με ξυλοπόδαρους, κλόουν και παπάκια μασκότ, διοργάνωσε χθες Τετάρτη 29 Δεκεμβρίου 2010 ο Σύλλογος Ζημιωθέντων της Ασπίς Πρόνοια στην Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη. Στο Σύνταγμα, στην Ερμού και στο Κολωνάκι, ένας κλόουν και δύο παπιά – απάντηση σε αυτούς που κάνουν την πάπια – έφτιαξαν μπαλόνια για τα παιδιά και ευχήθηκαν χρόνια πολλά στην… Κυβέρνηση εκ μέρους των 1.200.000 ασφαλισμένων που έχουν ζημιωθεί από την Ασπίς Πρόνοια. Στη Θεσσαλονίκη, η πρωτότυπη παρέα πέρασε από την Πλατεία Αριστοτέλους και την οδό Τσιμισκή.


Συνεχίζει τον αγώνα ο Σύλλογος Ζημιωθέντων Ασπίς

17 Ιανουαρίου, 2011
Συνάντηση με τον υπουργό οικονομικών Γιώργο Παπακωνσταντίνου είχαν ο πρόεδρος του Συλλόγου Ζημιωθέντων από την Ασπίς Πρόνοια Θεοχάρης Πετρίδης και ο οργανωτικός γραμματέας Νίκος Κεχαγιάογλου στο περιθώριο της εκδήλωσης στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών που οργάνωσε το ΙΣΤΑΜΕ. Στην κατ’ ιδίαν συνάντηση με τον υπουργό τα μέλη του ΔΣ του Συλλόγου του ζήτησαν να λύσει το πρόβλημα τώρα, πριν οδηγηθούμε σε μακροχρόνια δικαστική διαμάχη που θα αναγκάσει το δημόσιο να αποζημιώσει τους ασφαλισμένους εντόκως και εις το πολλαπλάσιο.
“Συνεργαστείτε με όλους τους εμπλεκόμενους φορείς και ακούστε τις προτάσεις μας για να δοθεί λύση τώρα. Λύση είναι μόνο η αναδοχή”, δήλωσαν εκπρόσωποι του Συλλόγου. Ο  υπουργός εξέφρασε την κατανόησή του και τόνισε ότι θα συζητήσει άμεσα το θέμα με τον υφυπουργό Φίλιππο Σαχινίδη ενώ έδωσε την υπόσχεση για κατ’ ιδίαν συνάντηση με τους εκπροσώπους του Συλλόγου.
Ο επίτροπος της ΕΕ κ. Μπαρνιέ μίλησε για τρεις πυλώνες εποπτείας συστημικού κινδύνου στην ΕΕ: εποπτεία ασφαλιστικών, τραπεζών και χρηματοπιστωτικού τομέα.
Με το πέρας της ομιλίας του κ. Μπαρνιέ δόθηκε η δυνατότητα για τρεις ερωτήσεις. Τη μία από αυτές διατύπωσε ο κ. Κεχαγιάογλου προς τον κ. Παπακωνσταντίνου ενώ την έθεσε υπόψη και του κ. Μπαρνιέ: “Είναι σημαντική η πρωτοβουλία σας για εποπτεία στο χρηματοπιστωτικό σύστημα, όμως στην Ελλάδα εξαιτίας της ελλιπούς εποπτείας κατέρρευσε η ΑΣΠΙΣ ΠΡΟΝΟΙΑ και το κύρος ολόκληρου του θεσμού. Τι σκοπεύετε να κάνετε κ. υπουργέ για να λυθεί αυτό το τεράστιο κοινωνικό πρόβλημα”;
Ο υπουργός Οικονομικών παραδέχθηκε ότι υπήρξε έλλειμμα εποπτείας και ότι “είχαμε σαν κυβέρνηση να αντιμετωπίσουμε ένα δίλημμα: να καλύψουμε πλήρως τους ασφαλισμένους κάτι που θα έδινε την αίσθηση στην αγορά ότι οι κακές επιχειρηματικές επιλογές δικαιώνονται ή να προχωρήσουμε σε μία ρύθμιση ώστε να αποζημιωθούν έστω και κατά ένα μέρος οι ασφαλισμένοι δημιουργώντας παράλληλα ένα σύστημα που θα ενοποιήσει τους εποπτικούς μηχανισμούς των τραπεζών και των ασφαλιστικών αναθέτοντας την εποπτεία στην Τράπεζα της Ελλάδος”.
Σύλλογος Ζημιωθέντων Ασπίς Πρόνοια


Στη σελίδα του Πρωθυπουργού (!) στο Facebook κάνει έκκληση ο Σύλλογος Ζημιωθέντων Ασπίς

01 Φεβρουαρίου, 2011
Ο Σύλλογος ζημιωθέντων από την Ασπίς Πρόνοια και την Commercial Value ξεκίνησε συζήτηση για το μεγαλύτερο ασφαλιστικό – πολιτικό σκάνδαλο που συνταράσσει εδώ και 16 μήνες την ελληνική κοινωνία στη σελίδα που διατηρεί ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου στο facebook.
Κύριε Παπανδρέου,
Πέρασαν ήδη 16 μήνες απ’ την ημέρα που ξέσπασε το μεγαλύτερο ασφαλιστικό – πολιτικό σκάνδαλο στην ιστορία της Ευρωπαϊκής Ένωσης, απ’ το «κανόνι» της «ΑΣΠΙΣ ΠΡΟΝΟΙΑ». Μιας εκ των μεγαλύτερων εταιρειών του ασφαλιστικού κλάδου, η οποία εποπτευόταν και λάμβανε πιστοποιητικά φερεγγυότητας απ’ το ελληνικό κράτος.
Το σκάνδαλο της «ΑΣΠΙΣ ΠΡΟΝΟΙΑ» τώρα συνεχίζεται. Γίνεται κυριολεκτικά πλιάτσικο στα καλά συμβόλαια, στα «φιλέτα» της ΑΣΠΙΣ που περνάνε σε άλλες ασφαλιστικές εταιρείες και μένουν στο χαρτοφυλάκιό της μόνο τα προβληματικά. Έτσι η εταιρεία συνεχώς απαξιώνεται με αποτέλεσμα η προοπτική της αναδοχής να απομακρύνεται.
Τώρα που ο ιδιωτικός ασφαλιστικός πυλώνας προκρίνεται σε όλη την Ευρώπη σαν εναλλακτική λύση στο πρόβλημα βιωσιμότητας της δημόσιας περίθαλψης και ασφάλισης, στην Ελλάδα, λόγω του σκανδάλου της ΑΣΠΙΣ, έχει περιπέσει σε πλήρη αναξιοπιστία. Αν δεν βρεθεί άμεσα βιώσιμη λύση το ασφαλιστικό πρόβλημα θα εξελιχθεί σε πυριτιδαποθήκη στα θεμέλια του κράτους.
Έχετε – έχουμε μια τελευταία ευκαιρία. Να βρεθεί το συντομότερο ανάδοχη εταιρεία για το χαρτοφυλάκιο της ΑΣΠΙΣ. Σε αντίθετη περίπτωση όλο το κόστος θα περάσει στο κράτος. Με δεδομένες τις νομικές προσφυγές των ασφαλισμένων εναντίον του, όταν τελεσιδικήσει η υπόθεση το ελληνικό κράτος θα αναγκαστεί να μας αποζημιώσει εντόκως και εις το πολλαπλάσιον.
Για να μην συμβεί αυτό προτείνουμε να λάβετε τώρα πολιτική πρωτοβουλία για να υπάρξει αναδοχή. Έστω και τώρα θα μπορούσε να δοθεί μια ικανοποιητική λύση αν γίνονταν τροποποιήσεις σε καίρια σημεία του νόμου που πρόσφατα ψηφίστηκε. Ο οποίος θα μείνει κενό γράμμα αφού στην σημερινή μορφή του είναι εντελώς ανεφάρμοστος. Συγκεκριμένα:
Οι ασφαλιστικές εταιρείες προκειμένου να συμμετάσχουν ενεργά στη διαδικασία αυτή, ζητούν εύλογα κάποιες εγγυήσεις και κάποιες διευκρινήσεις από την πολιτεία, τις οποίες πρέπει να δώσετε. Αναγνωρίζοντας αυτήν τη φορά στην πράξη και όχι στα λόγια τις τεράστιες ευθύνες των εποπτικών μηχανισμών, οι οποίοι επέτρεψαν να ξεσπάσει το μεγαλύτερο ασφαλιστικό – πολιτικό σκάνδαλο στην ιστορία της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Ο διάλογος επί της ουσίας με τις ενδιαφερόμενες ασφαλιστικές εταιρείες θα απέδιδε εξαιρετικά χρήσιμα συμπεράσματα για το ποιες αλλαγές χρειάζεται να γίνουν και θα προωθούσε άμεσα τη λύση του ζητήματος. Αν θέλετε πραγματικά να δοθεί σύντομα λύση πρέπει σαν κυβέρνηση να αναλάβετε την πολιτική πρωτοβουλία και να κάνετε ό,τι χρειαστεί για να βρεθεί άμεσα ανάδοχος. Στην αντίθετη περίπτωση, αν δεν υπάρχουν δηλαδή ενδιαφερόμενοι, πρέπει να τεθεί αυστηρότατο χρονικό όριο για τη διαδικασία εκκαθάρισης.
Ζητάμε την ύστατη έστω στιγμή:
1. Την ανάληψη πολιτικής πρωτοβουλίας για να γίνουν οι απαιτούμενες τροποποιήσεις στο νόμο και να βρεθεί ανάδοχη εταιρεία.
2. Σε περίπτωση που δεν υπάρχει ανάδοχος να τεθεί ένα αυστηρότατο χρονοδιάγραμμα με σαφή χρονικό ορίζοντα για την εκκαθάριση. Σε αντίθετη περίπτωση η όποια λύση θα καταλήξει στις καλένδες. Όπως έχει συμβεί σε άλλες ανάλογες περιπτώσεις αφού τα λειτουργικά έξοδα μιας μακροχρόνιας εκκαθάρισης θα εξανεμίσουν και τα τελευταία αποθεματικά της εταιρείας.
Σύλλογος Ζημιωθέντων Ασπίς Πρόνοια


Aσπίς Πρόνοια – Το ημερολόγιο του Σκανδάλου

22 Φεβρουαρίου, 2011
Ο Σύλλογος Ζημιωθέντων της Ασπίς Πρόνοια συνέλεξε και κατέγραψε το ιστορικό αυτού που ονομάζει χαρακτηριστικά ως “το μεγαλύτερο ασφαλιστικό – πολιτικό σκάνδαλο στην ιστορία της Ε.Ε.”. Πρόκειται για ένα ιδιαίτερα κοπιαστικό έργο, 116 σελίδων, όπου παρουσιάζονται τα γεγονότα από το 2003 έως τις μέρες μας, μέσα από δημοσιεύματα, δελτία τύπου, κυβερνητικές ανακοινώσεις και ερωτήσεις βουλευτών. Για να δείτε τον φάκελο πατήστε εδώ.


Σύλλογος Ζημιωθέντων Ασπίς – Ημερολόγιο Θανάτου:

17 Μαρτίου, 2011
Σήμερα Πέμπτη 17/3/2011 έχουν περάσει 543 ημέρες από το κλείσιμο της Ασπίς Πρόνοια και ακόμη δεν έχει δοθεί καμία λύση. Αντίθετα, οι δυσάρεστες ειδήσεις έχουν γίνει μέρος της καθημερινότητας των χιλιάδων ασφαλισμένων που έχουν μείνει δίχως ιατροφαρμακευτική περίθαλψη.Ο Α.Λ. από τη Θεσσαλονίκη είχε 4 συμβόλαια ζωής στην «Ασπίς». Έδωσε τις αποταμιεύσεις ετών θέλοντας να εξασφαλίσει τη μελλοντική ιατροφαρμακευτική του περίθαλψη. Δυστυχώς διαψεύστηκε. Μετά το κλείσιμο της ασφαλιστικής εταιρείας διαγνώστηκε με καρκίνο. Οι οικονομικές δυσκολίες που αντιμετώπιζε δεν του επέτρεπαν να ακολουθήσει την κατάλληλη ιατροφαρμακευτική αγωγή. Το νοσοκομειακό πρόγραμμα που για χρόνια πλήρωνε στην «Ασπίς» δεν είχε πλέον καμία αξία. Κατέληξε πριν λίγες μέρες. Άλλο ένα θύμα του μεγαλύτερου ασφαλιστικού – πολιτικού σκανδάλου στην ιστορία της ΕΕ.

 

Σύλλογος Ζημιωθέντων Ασπίς

22 Μαρτίου, 2011
Ημερολόγιο θανάτου: Η Χ.Λ. εργαζόταν επί 17 χρόνια σαν ασφαλιστικός σύμβουλος στην ΑΣΠΙΣ ΠΡΟΝΟΙΑ. Τοποθέτησε σε επενδυτικά και νοσοκομειακά προγράμματα της εταιρείας τις οικονομίες μιας ζωής. Θέλησε να εξασφαλίσει ότι στο μέλλον θα έχει νοσοκομειακή κάλυψη ό,τι κι αν συμβεί. Εμπιστευόταν όσο τίποτα την εταιρεία στην οποία εργαζόταν. Σήμερα, 547 ημέρες μετά το κλείσιμο της ΑΣΠΙΣ, η Χ.Λ. αντιμετωπίζει σοβαρότατο πρόβλημα υγείας. Το νοσοκομειακό πρόγραμμά της δεν έχει κανένα αντίκρισμα κι εκείνη δεν έχει κανέναν απολύτως οικονομικό πόρο. Ζει μόνη και περιμένει από τους λιγοστούς φίλους οικονομική και ηθική συμπαράσταση. Όμως, το τέλος είναι πολύ κοντά κι εκείνη δεν έχει τη δυνατότητα να λάβει την απαραίτητη ιατροφαρμακευτική περίθαλψη. Πόσοι ακόμη άνθρωποι θα πρέπει να πεθάνουν εξαιτίας της εγκληματικής αδιαφορίας του κράτους;

Συνεχίζεται το δράμα των ασφαλισμένων στην Ασπίς Πρόνοια και την Commercial Value

12 Απριλίου, 2011
Επίκαιρη ερώτηση προς τον Υπουργό Οικονομικών, κ. Γεώργιο Παπακωνσταντίνου κατέθεσε ο βουλευτής Ευβοίας της Ν.Δ. Κώστας Μαρκόπουλος με θέμα: «Το συνεχιζόμενο δράμα των ασφαλισμένων Ασπίς Πρόνοια - Cοmmercial Value»: Η παντελής απραξία σε ό,τι αφορά στις ουσιαστικές ενέργειες που οφείλουν να γίνουν από τον Επόπτη Χαρτοφυλακίου Ζωής των δύο εταιρειών Ασπίς Πρόνοια και Commercial Value, κ. Ι. Παντελίδη, προκειμένου να υλοποιηθούν τα προβλεπόμενα στο Νόμο 3867/2010, σε συνδυασμό με την πρόσφατη συζήτηση γύρω από την πρόταση της Τράπεζας της Ελλάδος για τροποποίηση του υφιστάμενου νόμου, με την οποία θα ετίθετο πλαφόν στις αποζημιώσεις στα 30.000 ευρώ για τους ασφαλισμένους της Ασπίς και Commercial Value, έχει κλονίσει τις όποιες ελπίδες δημιουργήθηκαν για τους ζημιωθέντες συμπολίτες μας, για μερική έστω διευθέτηση του προβλήματος.
Πέραν λοιπόν από τη ζημία που προκαλείται στην αξιοπιστία της ασφαλιστικής αγοράς, λόγω της ολιγωρίας του αρμόδιου φορέα, οι ασφαλισμένοι της Ασπίς και Commercial Value αναμένουν τις οριστικές αποφάσεις σε σχέση με τις απαιτήσεις που θα τους ορίσει η Τράπεζα της Ελλάδος σε συνεργασία με τον επόπτη χαρτοφυλακίου ζωής, και γίνονται θεατές συνεχών αναβολών ζωτικής σημασίας θεμάτων, που σε πολλές περιπτώσεις θέτουν σε κίνδυνο και τις ζωές τους.
Ερωτάται ο κος Υπουργός
- Ποιες ενέργειες έχουν γίνει από τον Επόπτη Χαρτοφυλακίου Ζωής των δύο εταιρειών από την ψήφιση του σχετικού νόμου προκειμένου να εξασφαλιστεί η αναδοχή; Μέχρι πότε θα διενεργείται η διαδικασία ανεύρεσης αναδόχου, η οποία δεν προσδιορίζεται χρονικά στον νόμο, για την περίπτωση που τελικά δεν βρεθεί ανάδοχος;
- Όλα τα συμβόλαια ζωής βρίσκονται σε ισχύ όπως αναρτήθηκαν στον ιστότοπο της Τράπεζας της Ελλάδος. Αφού είναι σε ισχύ γιατί δεν προσφέρουν τις παροχές τους στους ασφαλισμένους;
Το Δράμα των Ασφαλισμένων συνεχίζεται:
Η Α.Κ. κατέθεσε 70.000 ευρώ σε αποταμιευτικό πρόγραμμα Ασπίς Asset στις 15/07/2009. Σήμερα, δεν έχει καθόλου χρήματα για να βοηθήσει την μητέρα της που αργοπεθαίνει από μια σοβαρή ασθένεια.
Ο Α.Ε. εμπιστεύτηκε αποταμιεύσεις 40 ετών εργασίας στον Παύλο Ψωμιάδη. Οι εγγυήσεις του ελληνικού κράτους για τη φερεγγυότητα της εταιρείας δεν του άφηναν περιθώριο αμφιβολίας. Το τελευταίο ενάμισι χρόνο μετά το κλείσιμο της Ασπίς η υγεία του Α.Ε. λόγω άγχους και στεναχώριας έχει επιδεινωθεί και αυτή τη στιγμή δεν έχει χρήματα ούτε για την επιβίωσή του.
Θα δοθεί επιτέλους λύση στα προβλήματα χιλιάδων ασφαλισμένων;
Σύλλογος Ζημιωθέντων από Ασπίς Πρόνοια

Από τον Σύλλογο Ζημιωθέντων Ασπίς

26 Απριλίου, 2011
Ο Κ.Σ., επιχειρηματίας της Θεσσαλονίκης στον χώρο των μεταφορών, ήταν ένας από τους χιλιάδες ασφαλισμένους της Ασπίς Πρόνοια. Τον Αύγουστο του 2009 έκλεισε ραντεβού σε μεγάλο διαγνωστικό κέντρο της Θεσσαλονίκης ώστε να κάνει επέμβαση by – pass ένα μήνα αργότερα. Στις 21/9/2009 ανακαλείται η άδεια της Ασπίς και το διαγνωστικό κέντρο αρνείται να πραγματοποιήσει την επέμβαση. Ο Κ.Σ., του οποίου η επιχείρηση έχει πληγεί και από την οικονομική κρίση, αδυνατεί μέχρι σήμερα να κάνει αυτή την τόσο σοβαρή επέμβαση γιατί όλα τα χρήματά του είναι δεσμευμένα στην Ασπίς Πρόνοια.


Τραγικό

05 Μαΐου, 2011
Οι Ασφαλισμένοι της Ασπίς στέλνουν τις ιστορίες τους: «Λεγόμαστε Α.Σ. και Α.Β., έχουμε 3 παιδιά και πριν 9 χρόνια τοποθετήσαμε στην Ασπίδα με εφάπαξ κατάθεση 15.000 ευρώ για το κάθε παιδί, ώστε να τα χρησιμοποιήσουν όταν τα χρειαστούν. Ο γιος μας είναι ήδη φοιτητής και δυσκολεύεται πολύ να σπουδάσει. Το κυριότερο όμως είναι ότι είχαμε νοσοκομειακό πρόγραμμα (Ιπποκράτη) για 10 χρόνια. Λίγο πριν κλείσει η Ασπίδα η σύζυγός μου προσβλήθηκε από καρκίνο. Κάναμε εγχείρηση. Χρήματα δεν πήραμε ποτέ. Για χημειοθεραπεία, ακτινοβολίες και φάρμακα έχουμε αναγκαστεί να πάρουμε δάνειο με υποθήκη την πρώτη κατοικία μας. Δυστυχώς η σύζυγος έμεινε ανασφάλιστη και δεν ξέρουμε τι θα γίνει στη συνέχεια… Πώς λοιπόν μπορούμε να αποκαλέσουμε αυτό το κράτος (τον «εγγυητή») εκτός από ΑΝΑΛΓΗΤΟ ΚΑΙ ΕΠΑΙΣΧΥΝΤΟ; Πείτε μας εσείς κ. Σαχινίδη που έχετε αναλάβει να δώσετε λύση στο μεγαλύτερο ασφαλιστικό σκάνδαλο στην Ελλάδα».
Σύλλογος Ζημιωθέντων από Ασπίς ΠρόνοιαΑσπίς. Τεράστια η Κοινωνική Αδικία ενός εκατομμυρίου Ελλήνων! 600 μέρες απόγνωσης…

16 Μαΐου, 2011
Σήμερα συμπληρώνονται 600 ημέρες από την ανάκληση της άδειας λειτουργίας της Ασπίς Πρόνοια και ουδεμία ουσιαστική λύση δεν έχει βρεθεί για την αποκατάσταση 1.000.000 άμεσα και έμμεσα ασφαλισμένων. Το πρόβλημά μας “σέρνεται” εξαιτίας της ανυπαρξίας ουσιαστικής πολιτικής βούλησης για εύρεση βιώσιμης λύσης. Ζητούμε το αυτονόητο: την αποκατάσταση όλων των θυμάτων – ασφαλισμένων της εταιρείας. Μόνο τότε θα κερδίσει ξανά την αξιοπιστιά της η ιδιωτική ασφάλιση στην Ελλάδα. Σύλλογος Ζημιωθέντων από Ασπίς Πρόνοια.
Σημείωση “ID”. Οι Ανεύθυνοι, Ανεπαρκείς και Διεφθαρμένοι Πολιτικοί μας όταν σχεδιάζουν τους Νόμους της Διακυβέρνησης που θα Ασκήσουν έχουν ως Στόχο να Διαχειρίζονται τα Πάντα με Πολύπλοκους Νόμους ώστε να μπορούν να Αντλούν Ανενόχλητα όσα Οικονομικά και Πολιτικά Oφέλη μπορούν! Δεν στοχεύουν στο Δίκαιο της Κοινωνίας, αλλά στην Καταλήστευση της Κοινωνίας! Έτσι και η Νομοθεσία που ρυθμίζει τις Εκκαθαρίσεις Εταιρειών που κλείνουν φροντίζει ο Εκκαθαριστής να έχει όλη την Ανεξέλεγκτη Ευχέρεια να κάνει ό,τι θέλει, να ξοδεύει ό,τι θέλει, τάχα μου για να διατηρήσει τις Διαδικασίες που προβλέπει ο Νόμος.
Εν τω μεταξύ το ρευστό χρήμα ρέει για Μισθούς, Αμοιβές Τρίτων που Αναλαμβάνουν Μελέτες και Εργασίες, και οι οποίοι επιλέγονται επιλεκτικά, καλύπτουν Έξοδα Ερευνητικών δράσεων και πάει λέγοντας. Φυσικά, όλοι οι Εκκαθαριστές είναι Ημέτερα Στελέχη που ο κάθε ένας έχει και από έναν Υπουργό που παρακολουθεί τα πάντα με το μικροσκόπιο μη του ξεφύγει ούτε ένα ευρώ. Μην τα βάζετε μόνο με τους Εκκαθαριστές και τους Επόπτες… Βλέπετε, όταν έγραφαν τους Νόμους για την Εκκαθάριση των Εταιρειών που κλείνουν, δεν σκέφτηκαν ότι θα υπάρξει και μια Ασφαλιστική Εταιρεία που θα έχει πέρα από τους Προμηθευτές και τους Εργαζόμενους, και Ασφαλισμένους. Και παρόλο που το Συνειδητοποίησαν εκ των υστέρων… δεν έκαναν τίποτα για τους άμοιρους Έλληνες Πολίτες. Τους εγκατέλειψαν στην υπάρχουσα  Νομοθεσία και σχεδίασαν ένα έκτρωμα που δεν οδηγεί πουθενά… Είναι ή δεν είναι Εγκληματίες του χειρίστου είδους; Τόσο δύσκολο ήταν να εξασφαλίσουν την Περίθαλψη των εν ισχύει νοσηλευομένων ΚΑΘΕΤΑ & AMEΣΩΣ και να εξασφαλίσουν και εγγυήσεις για τα 500 εκατομμύρια που θα κάλυπταν τους υπόλοιπους Ασφαλισμένους;
Οι Έρευνες αποκαλύπτουν ότι από τα 10 εκατομμύρια των εγγεγραμμένων ψηφοφόρων, κάτω από ένα εκατομμύριο Έλληνες τους υποστηρίζουν… Δηλαδή, μας Κυβερνάει μια μειοψηφία κάτω του 10%. Φυσικά το εκατομμύριο είναι οι Ημέτεροι Έλληνες οι οποίοι μέχρι σήμερα συνεχίζουν να θησαυρίζουν και να κάνουν το κορόιδο…

Επιστολή στον ΓΑΠ από τον Σύλλογο Ζημιωθέντων Ασπίς Πρόνοια

06 Ιουνίου, 2011
Επιστολή στον Γιώργο Παπανδρέου έστειλε το ΔΣ του Συλλόγου Ζημιωθέντων από Ασπίς Πρόνοια, η οποία κοινοποιήθηκε και στους Γιώργο Παπακωνσταντίνου, Φίλιππο Σαχινίδη και Λούκα Κατσέλη. Στην επιστολή ο Σύλλογος προτείνει στον πρωθυπουργό την μόνη βιώσιμη λύση για την αποκατάσταση των χιλιάδων ασφαλισμένων της Ασπίς Πρόνοια και της Commercial Value. Ακολουθεί η επιστολή:
Αγαπητέ κύριε Παπανδρέου,
Εδώ και 20 μήνες, περίπου 1.000.000 πολίτες της χώρας μας, ταλαιπωρούνται με πρωτοφανή και εξευτελιστικό τρόπο για ένα ζήτημα που σε άλλες πολιτισμένες χώρες εφόσον προκύψει λύνεται με συνοπτικές διαδικασίες.
Αναφερόμαστε στην ανάκληση άδειας της ασφαλιστικής εταιρείας Ασπίς Πρόνοια και μετέπειτα της Commercial Value εξαιτίας των οποίων χιλιάδες συμπολίτες μας έχουν χάσει τις πολυτιμότατες ασφαλιστικές τους παροχές. Ήδη μετράμε πολλές απώλειες ζωής και εξαιρετικά δυσάρεστα περιστατικά υγείας, τα οποία θα μπορούσαν να είχαν αποφευχθεί εφόσον οι άνθρωποι αυτοί θα είχαν ελεύθερη πρόσβαση στα κατάλληλα νοσηλευτικά ιδρύματα χωρίς μοιραίες καθυστερήσεις.
Το προϊόν των ασφαλιστικών εταιρειών ζωής είναι μοναδικό, ανεκτίμητο και αναντικατάστατο:
Στον κλάδο υγείας οι ασφαλισμένοι απολαμβάνουν ελευθερία επιλογής και ταχύτητα, με αποτέλεσμα να σώζονται ή να παρατείνονται ζωές.
Στον κλάδο ζωής εξασφαλίζεται το επίπεδο διαβίωσης της οικογένειας ακόμα και μετά την μεγαλύτερη τραγωδία.
Στον κλάδο συντάξεων εξασφαλίζονται ανέφελα και ειρηνικά γηρατειά.
Στον κλάδο αναπηρικών συντάξεων ή πρόσκαιρων συντάξεων οι ασφαλισμένοι απολαμβάνουν την δυνατότητα να μην στερούνται το εισόδημά τους η έλλειψη του οποίου θα επιδείνωνε την ψυχολογική τους κατάσταση.
Άπειρα παραδείγματα θα μπορούσαν να παρατεθούν για τα τεράστια κοινωνικά οφέλη που απορρέουν από έναν σωστό ασφαλιστικό σχεδιασμό.
Η σπουδαιότητα του κλάδου αυτού και το γεγονός ότι το προϊόν του είναι η προστασία της ίδιας της ανθρώπινης ζωής και αξιοπρέπειας τον εντάσσει στους πυλώνες των οικονομικών συστημάτων των πολιτισμένων χωρών και ως εκ τούτου οι ασφαλιστικές εταιρείες υπέρ-εποπτεύονται και υπέρ-προστατεύονται.
Είστε άριστος γνώστης των διεθνών εξελίξεων και γεγονότων. Στην Αμερική το υπέρ-χιλιαπλάσιων διαστάσεων θέμα της χρεοκοπίας του AIG Group του μεγαλύτερου ασφαλιστικού οργανισμού της γης λύθηκε με συνοπτικές διαδικασίες. Στην Ευρώπη το ζήτημα του ING Group στοίχισε στο Ολλανδικό δημόσιο 10 δισ. Σήμερα οι όμιλοι αυτοί επιστρέφουν τα κεφάλαια διάσωσης και όλοι οι ασφαλισμένοι έχουν αποκατασταθεί πλήρως. Ακόμα και η θυγατρική της Ασπίς στη Σουηδία δεν άφησε κανέναν ζημιωμένο αφού όλοι οι ασφαλισμένοι μεταφέρθηκαν σε ελάχιστο χρονικό διάστημα σε άλλες εταιρείες.
Είναι να απορεί λοιπόν κανείς γιατί επετράπη να γίνει κάτι τόσο επιβλαβές στην δική μας χώρα. Είναι να απορεί κανείς με πόση ελαφρότητα και έλλειψη σχεδιασμού της επόμενης μέρας, η προηγούμενη κυβέρνηση ανέστειλε την άδεια λειτουργίας της εταιρείας σα να επρόκειτο για μια οποιαδήποτε τυχαία εμπορική επιχείρηση. Είναι επίσης όμως απορίας άξιον πως και η δικιά σας κυβέρνηση αντιμετωπίζει με τόση αναλγησία ένα τόσο κεφαλαιώδους σημασίας ζήτημα όχι μόνο για τους ασφαλισμένους αλλά και για το σύνολο της οικονομίας μας.
Αν αφήσουμε τους ανθρώπους στην άκρη και δούμε μόνο τα νούμερα, η κρίση στην ασφαλιστική αγορά, η οποία για όσους γνωρίζουν είναι κρίση εμπιστοσύνης και μόνο, ζημιώνει τα κρατικά ταμεία κατά πολλές εκατοντάδες ευρώ. Ήδη υπάρχουν χιλιάδες αιτήσεις εξαγορών συμβολαίων, πάγωμα πωλήσεων και αφανισμός της κερδοφορίας που έφερνε τεράστια έσοδα στον προϋπολογισμό του κράτους κάθε χρόνο (500.000.000;). Εφόσον όμως είχε επιτυχώς λυθεί το ζήτημα των ανακλήσεων θα συνέβαινε ακριβώς το αντίθετο αφού σήμερα δεν υπάρχει τίποτα πιο αναγκαίο από μια συμπληρωματική σύνταξη και από μια αξιοπρεπή περίθαλψη για τον κάθε Έλληνα πολίτη. Τα οφέλη για όλους θα ήταν πολύ σημαντικά: Πολιτικά για την κυβέρνηση, οικονομικά για το κράτος, θεσμικά για τον βαλλόμενο κλάδο της ιδιωτικής ασφάλισης.
Ο Σύλλογός μας έχει κάνει προτάσεις για την επίλυση του θέματος από την πρώτη στιγμή οι οποίες αποδείχτηκαν σωστές και βιώσιμες. Επειδή όμως ο χρόνος δεν γυρίζει πίσω σας προτείνουμε μια λύση η οποία είναι και η μοναδική η οποία μπορεί να καρποφορήσει και να δοθεί λύση στο αδιέξοδο της υπόθεσης:
Οι ασφαλιστικές εταιρείες ζητάνε την συμμετοχή τους στον δεύτερο πυλώνα ασφάλισης, τα επαγγελματικά ταμεία, κάτι που θα ωφελήσει βέβαια και την κοινωνία αλλά ταυτόχρονα θα φέρει σημαντικά κέρδη και στις ασφαλιστικές επιχειρήσεις. Επίσης ζητάνε φορολογικά κίνητρα για τα ασφαλιστήρια ζωής αλλά και πολλές άλλες διευκολύνσεις σε θέματα διαφάνειας -οι διαπραγματεύσεις με την Υπουργό Οικονομίας βρίσκονται σε εξέλιξη.
Πριν λίγο καιρό έγινε μια χαριστική ρύθμιση προς τις ασφαλιστικές εταιρείες: Οι αποτιμήσεις των ομολόγων στα αποθεματικά των ασφαλιστικών εταιρειών υπολογίστηκαν σε τιμές κτήσης και όχι σε τιμές σημερινής αποτίμησης, με αποτέλεσμα οι εταιρείες αυτές να κερδίσουν λογιστικά περίπου 5 δισ. Θα μπορούσε κάλλιστα η ρύθμιση αυτή να δοθεί με αντάλλαγμα την λύση στο θέμα Ασπίς – Commercial Value.
Αφού δεν έγινε τότε το deal, ας γίνει τώρα!
Οι ασφαλιστικές εταιρείες πρέπει να συμβάλλουν οπωσδήποτε στην επίλυση της κρίσης αυτής διότι έχουν αποκομίσει πολλαπλάσια οφέλη εξαιτίας του αφανισμού από τον χάρτη του δεύτερου μεγαλύτερου ασφαλιστικού ομίλου στην Ελλάδα. Υπενθυμίζεται ότι ο Όμιλος Ασπίς είχε μερίδιο αγοράς περίπου 15% το οποίο τώρα μοιράζονται οι υπόλοιπες εταιρείες χωρίς κόπο, ενώ ταυτόχρονα παίζουν με έναν σημαντικό αντίπαλο στην αγορά λιγότερο.
Δυστυχώς οι ασφαλιστικές εταιρείες φάνηκαν απροετοίμαστες και χωρίς όραμα όταν έγιναν οι ανακλήσεις. Ενώ θα έπρεπε να επιβάλλουν οι ίδιες μια βιώσιμη λύση η οποία σήμερα θα κρατούσε το κύρος του θεσμού αλώβητο, αντιθέτως όρμησαν με αχαλίνωτη πείνα στην ανυπεράσπιστη λεία του 15% προσπαθώντας να αποκομίσουν τα μεγαλύτερα δυνατά πρόσκαιρα οφέλη, τραυματίζοντας όμως βαρύτατα την ασφαλιστική συνείδηση των Ελλήνων. Σήμερα όμως πληρώνουν βαριά τις συνέπειες των πράξεών τους.
Αξιότιμε κύριε Πρωθυπουργέ,
Μόνο εσείς μπορείτε να αποτρέψετε όλους αυτούς τους καταταλαιπωρημένους πολίτες της χώρας μας να στραφούν στα δικαστήρια και να ταλαιπωρούνται σε χρονοβόρες και ατέρμονες νομικές διαδικασίες.
Εφόσον πάρετε την υπόθεση στα χέρια σας ίσως όλα γίνουν απλούστερα. Επειδή είναι ηλίου φαεινότερον ότι αναδοχή βάσει του υπάρχοντος νόμου δεν μπορεί να υπάρξει παρά μόνο βάσει συμφέροντος, απευθύνουμε έκκληση σε εσάς να συντονίσετε όλες εκείνες τις πρωτοβουλίες που θα χρειαστούν για την επίλυση του ζητήματος το οποίο θα ανακουφίσει εκατοντάδες χιλιάδες συμπολίτες μας.
Με βαθιά εκτίμηση
Ο Πρόεδρος & Οργ. Γραμματέας
Θεοχάρης Πετρίδης, Νίκος Κεχαγιάογλου

 

Επιστολή στον Ευάγγελο Βενιζέλο από τον Σύλλογο Ζημιωθέντων Ασπίς

23 Ιουνίου, 2011
Χθές επιδόθηκε η παρακάτω επιστολή στον υπουργό Οικονομικών Ευάγγελο Βενιζέλο. Την επόμενη εβδομάδα θα οριστεί συνάντηση με το ΔΣ του Συλλόγου.
“Αγαπητέ κύριε Βενιζέλο,
Σας ευχόμαστε ολόψυχα -σαν Έλληνες πρώτα απ’ όλα- καλή επιτυχία στο τιτάνιο έργο το οποίο αναλαμβάνετε στο Υπουργείο Οικονομικών και καλή σωματική και πνευματική δύναμη. Ένα από τα μεγάλα προβλήματα που κληρονομείτε είναι το ζήτημα της ανάκλησης άδειας των ασφαλιστικών εταιρειών Ασπίς Πρόνοια και Commercial Value εξαιτίας του οποίου εκατοντάδες χιλιάδες Έλληνες πολίτες βιώνουν από τραγικές μέχρι πολύ δυσάρεστες καταστάσεις.
Το πρόβλημα αυτό θα μπορούσε να είχε μετατραπεί σε τεράστια ευκαιρία αν είχε λυθεί την ώρα που έπρεπε από τον προκάτοχό σας, στον οποίο είχαμε προτείνει από την πρώτη στιγμή την λύση η οποία αποδείχτηκε απολύτως σωστή και βιώσιμη. Θα αποτελούσε τεράστια ευκαιρία γιατί ο ασφαλιστικός θεσμός σήμερα θα θεωρούνταν μια ασφαλής και υγιής διέξοδος και θα συνεισέφερε πολλαπλά έσοδα στα κρατικά ταμεία -και αποσυμφόρηση των κρατικών νοσοκομείων- αντί να αντιμετωπίζεται κι αυτός με δυσπιστία και προκατάληψη, λόγω της αβεβαιότητας και έλλειψης εμπιστοσύνης η οποία είναι απότοκος των ανακλήσεων.
Παρά το γεγονός όμως της χρυσής ευκαιρίας που χάθηκε, το γεγονός της δικής σας αρμοδιότητας πλέον επί του ζητήματος, επαναδημιουργεί το σημείο του άριστου timing για πολιτική επίλυση του ζητήματος αντί της αποφασισμένης πλέον προσφυγής των ασφαλισμένων στα διοικητικά δικαστήρια.
Την λύση που προτείνουμε τώρα την έχουμε περιγράψει με επιστολή μας στον κύριο Πρωθυπουργό την οποία σας κοινοποιούμαι αυτούσια.
Εφόσον πάρετε πρωτοβουλία πιστεύουμε ότι με την δημιουργικότητα και το εξαιρετικό κύρος που διαθέτετε θα βρεθεί άμεσα λύση την οποία και θα πιστωθείτε εξ ολοκλήρου.
Προκειμένου να έχετε πιο σαφή αντίληψη του ζητήματος, σας ζητάμε μια συνάντηση σύντομης διάρκειας για αποσαφήνιση ορισμένων κρίσιμων και χρήσιμων λεπτομερειών που θα σας βοηθήσουν στον χειρισμό του ζητήματος”.
Με ιδιαίτερη εκτίμηση
ΔΣ Συλλόγου Ζημιωθέντων από Ασπίς Πρόνοια

 

 

 

 

 

Σύλλογος Ζημιωθέντων Ασπίς – 645 μέρες απόγνωσης

28 Ιουνίου, 2011
Έχουν περάσει 645 ημέρες από την ανάκληση της άδειας της Ασπίς Πρόνοια. Ένα εκατομμύριο ασφαλισμένοι παραμένουν στον αέρα περιμένοντας μια δίκαιη λύση. Την Παρασκευή 24/6/2011 ήταν προγραμματισμένη η δίκη του προέδρου της Ασπίς Πρόνοια Παύλου Ψωμιάδη για την πλαστή εγγυητική επιστολή ύψους 500 εκατ. ευρώ. Ωστόσο, το υπουργείο Οικονομικών που ήταν ένας από τους βασικούς κατήγορους στη δίκη δεν είχε λάβει καμία ενημέρωση για την διεξαγωγή της, με αποτέλεσμα ο νομικός εκπρόσωπος του υπουργείου να ζητήσει αναβολή. Κατόπιν αντιδράσεων των παρισταμένων νομικών εκπροσώπων των συλλόγων, ο νομικός εκπρόσωπος ζήτησε διακοπή ώστε να λάβει γνώση της υπόθεσης εντός εφτά ημερών. Μετά από αυτό, πώς μπορούμε να εμπιστευτούμε το ελληνικό δημόσιο το οποίο βαρύνεται με την ευθύνη της επίλυσης του μεγαλύτερου ασφαλιστικού σκανδάλου που αφορά 1.000.000 Έλληνες; Μήπως το πολιτικό προσωπικό θα πρέπει να δείχνει και με πράξεις ότι υπερασπίζεται τα δικαιώματα των πολιτών του;
ΔΣ Συλλόγου Ζημιωθέντων από Ασπίς Πρόνοια

Εξελίξεις στο θέμα των Ασφαλισμένων της Ασπίς

07 Σεπτεμβρίου, 2011
Ο πρόεδρος του Συλλόγου Ζημιωθέντων από Ασπίς Πρόνοια Θεοχάρης Πετρίδης είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον επόπτη χαρτοφυλακίου ζωής Ιωάννη Παντελίδη για το θέμα της ανάρτησης των συμβολαίων ζωής. Από την συζήτηση προέκυψαν τα εξής συμπεράσματα:
1ον. Τέλος της επόμενης εβδομάδος ο κ. Παντελίδης θα παραδώσει στην Τράπεζα της Ελλάδος (ήδη έχει δώσει τις “βάσεις” υπολογισμού των αποθεμάτων) τα στοιχεία όλων των ασφαλισμένων για κάθε συμβόλαιο ξεχωριστά (αναγραφόμενο σε 5 σελίδες για τον καθένα). Ελπίζει, ότι εφόσον η Τράπεζα δεν έχει να κάνει κάποιες παρεμβάσεις θα αναρτηθούν στο δεύτερο 15ημερο του Σεπτεμβρίου. Αναμένονται έντονες αντιδράσεις από τους ασφαλισμένους, γιατί σύμφωνα με τα νέα δεδομένα (Ν.4002/2011 Άρθρο 17 που ψηφίστηκε στις 4/8/11 και δημοσιεύθηκε στις 22/8 ,στο πολυνομοσχέδιο του ΥΠΟΙΚ) όλα τα προϊόντα που τοποθετούνταν στο Ασπίς Εσωτερικό Μεταβλητό Κεφάλαιο (Unit Linked) και δεν είχαν προλάβει να λήξουν ή να συμπληρώσουν τουλάχιστον 7ετία (Plus), θα αποτιμηθούν με αξία μεριδίου την 21/9/09!
Σύμφωνα με τα λεγόμενα του κ.Παντελίδη και με την τελευταία έκθεση του (4η) η αποθεματοποίηση σε τοποθετημένα χρήματα άνω των 220εκ. ευρώ αντιστοιχεί ούτε σε 30εκ ευρώ με αποτέλεσμα, αν αποτιμούσε τα συγκεκριμένα συμβόλαια με αξίες εγγυημένες, τότε το Εγγυητικό, θα μείωνε την αποζημίωση, όλων των συμβολαίων, κάτω του 50%, από 70% που ορίζει ο ν. 3867. Αυτό οφείλεται και σε μία τελευταία τροποποίηση του Νόμου για τις τοποθετήσεις σε Unit Linked τον Μάρτη του 2009 για την οποία έπρεπε να υπάρξει υπουργική απόφαση, που θα όριζε πως θα γίνονταν και σε τι προϊόντα αυτές οι τοποθετήσεις. Αυτή η απόφαση δεν εκδόθηκε ποτέ. Από το “κούρεμα” φαίνεται να την γλυτώνουν όλα τα Asset. Θα υπάρξουν εισηγητικές εκθέσεις από τον κ. Παντελίδη όπου θα εξηγεί συνοπτικά τις εν λόγω αποτιμήσεις για κάθε κατηγορία συμβολαίου (Δ.Κ Asset,Plus, κ.λ.π.)
2ον. Ο κ. Παντελίδης, είχε προσκληθεί στο πρόσφατο ασφαλιστικό και αντασφαλιστικό συνέδριο της Ε.Α.Ε.Ε στην Ύδρα (1-3/9/11) όπου μοίρασε 12 φακέλους ενημέρωσης για την κατάσταση της Ασπίς, σε στελέχη ασφαλιστικών εταιρειών.(Groupama-AXA-Εθνική κ.λ.π). Ελπίζει ότι με την υπάρχουσα κατάσταση (haircut,rollover, νόμος 4002 για την ενίσχυση του Εγγυητικού με 200 εκ ευρώ σε Ομόλογα Ελληνικού Δημοσίου) θα υπάρξει ενδιαφέρον … ανάγνωσης των φακέλων, σε αντίθεση με την τελευταία φορά που είχε έρθει σε επαφή μαζί τους.


Επιστολή στην Τρόικα από τον Σύλλογο Ζημιωθέντων Ασπίς

16 Σεπτεμβρίου, 2011
O Σύλλογος Ζημιωθέντων από την Ασπίς Πρόνοια έστειλε την παρακάτω (μεταφρασμένη) επιστολή στα μέλη της Τρόικας με τίτλο “Ελληνική Οικονομία - Ακόμη μία “μαύρη τρύπα” 500 εκατ. ευρώ”:
“Πριν δύο χρόνια, οι ελληνικές εποπτικές αρχές έκαναν ανάκληση της άδειας μίας εκ των μεγαλύτερων ασφαλιστικών εταιρειών στην Ελλάδα, της Ασπίς Πρόνοια. Σχεδόν ένα εκατομμύριο άνθρωποι έχασαν όλες τους τις οικονομίες, παρά το γεγονός ότι η εταιρεία λάμβανε κρατικά πιστοποιητικά φερεγγυότητας σε ετήσια βάση.
Η Ασπίς Πρόνοια και ο πρόεδρος Παύλος Ψωμιάδης λάμβαναν πιστοποιητικά φερεγγυότητας από το 2002 από κυβερνητικούς αξιωματούχους, οι οποίοι στην καλύτερη περίπτωση, ασκούσαν πλημμελή εποπτεία, αν δεν ήταν συνεργοί σε αυτή την εγκληματική δραστηριότητα. Δυο χρόνια μετά, καμία λύση δεν έχει βρεθεί για το μεγαλύτερο πολιτικό και οικονομικό σκάνδαλο στην ιστορία της ΕΕ.
Ο Σύλλογος Ζημιωθέντων απαιτεί άμεση πολιτική επίλυση. Το ελληνικό κράτος οφείλει να αποζημιώσει τους περίπου 250.000 κατόχους συμβολαίων της Ασπίς Πρόνοια και της Commercial Value, με ποσό που ανέρχεται περίπου στα 500 εκατομμύρια ευρώ.
Χιλιάδες άνθρωποι πρόκειται να διεκδικήσουν τις αποζημιώσεις τους μέσω της νομικής οδού καθώς θεωρούν ότι το κράτος δεν ανταποκρίνεται στα αιτήματα για επίλυση.
Στις μέρες μας, η Ευρωπαϊκή Ασφαλιστική Αγορά δοκιμάζεται. Οι Έλληνες έχουν χάσει την πίστη τους για όλα τα ασφαλιστικά προϊόντα και η εφαρμογή του Solvency II πρόκειται να αποδειχθεί ένα εξαιρετικά δύσκολο εγχείρημα για την ελληνική ασφαλιστική αγορά.
Αν η ελληνική κυβέρνηση δεν λύσει άμεσα αυτό το τόσο σοβαρό πρόβλημα, οι άνθρωποι θα διεκδικήσουν τις αποζημιώσεις τους από τα ελληνικά και τα ευρωπαϊκά δικαστήρια αξιώνοντας μελλοντικά ποσά πολλαπλάσια και έντοκα”.

Στον αέρα οι ασφαλισμένοι της Ασπίς, δύο χρόνια μετά το “λουκέτο”

22 Σεπτεμβρίου, 2011
Δύο χρόνια συμπληρώνονται σήμερα από την ανάκληση της άδειας της Ασπίς Πρόνοια και ακόμη οι ασφαλισμένοι βρίσκονται “στον αέρα” δίχως να έχει προσδιοριστεί με σαφήνεια η οριστική λύση του προβλήματος. Ο Σύλλογος αγωνίζεται καθημερινά για μια δίκαιη λύση που δεν θα ζημιώσει το κράτος με ένα ακόμη δημοσιονομικό βάρος. Παρακάτω παρατίθενται οι απαντήσεις του κ. Μασούρα, Γενικού Διευθυντή της Διεύθυνσης Οικονομικής Πολιτικής, Πιστωτικών & Δημοσιονομικών Υποθέσεων του Υπουργείου Οικονομικών στις προτάσεις του Συλλόγου, καθώς και οι προτάσεις που έχουμε καταθέσει για βιώσιμη λύση του προβλήματος. Θεωρούμε ότι είναι καιρός το Υπουργείο Οικονομικών να λάβει σοβαρά υπόψη τις συγκεκριμένες προτάσεις, καθώς οι απαντήσεις που λαμβάνουμε από τον αρμόδιο Γενικό Διευθυντή δεν αρκούν και χρειάζεται άμεση πολιτική διευθέτηση του ζητήματος.
Σύλλογος Ζημιωθέντων από Ασπίς Πρόνοια
ΘΕΜΑ: Απάντηση στις έγγραφες προτάσεις του Συλλόγου Ζημιωθέντων από Ασπίς Πρόνοια.
Σχετ.: τα με αριθμ. πρωτ. 28/26-7-2011 & 22/31-5-2011 έγγραφά σας.
Σε απάντηση των με αρ. πρωτ. 28/26-7-2011 & 22/31-5-2011 εγγράφων σας, σας ενημερώνουμε ότι σύμφωνα με τις διατάξεις του ν. 4002 (ΦΕΚ 180/Α/22-08-2011) “Τροποποίηση της συνταξιοδοτικής νομοθεσίας του Δημοσίου – Ρυθμίσεις για την ανάπτυξη και τη δημοσιονομική εξυγίανση – Θέματα αρμοδιότητας Υπουργείου Οικονομικών, Πολιτισμού και Τουρισμού και Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης” έχουν ήδη υιοθετηθεί ορισμένες εκ των προτάσεών σας, παράλληλα με κάποιες επιπλέον ρυθμίσεις που κρίθηκαν απαραίτητες.
Πιο συγκεκριμένα σύμφωνα με το άρθρο 17 “Τροποποίηση των διατάξεων του ν. 3867/2010″, του ν. 4002, μέρος Γ’ Ρυθμίσεις Θεμάτων Υπουργείου Οικονομικών, Κεφάλαιο Ε τροποποίηση και συμπλήρωση διατάξεων του ν. 2214/1994, του ν. 3049/2002, του ν. 3862/2010 και του ν. 3867/2010.
1. Παράγραφος 1:
“Η προθεσμία του πρώτου εδαφίου της παρ. 2 του άρθρου 2 του ν. 3867/2010 παρατείνεται ως την 31η Δεκεμβρίου 2011 και αντίστοιχα, η προθεσμία του τέταρτου εδαφίου της παρ. 5 του ίδιου άρθρου παρατείνεται ως την 31η Μαρτίου 2012″.
Η εν λόγω τροποποίηση έγινε προκειμένου ο επόπτης να ολοκληρώσει το έργο του και η Τράπεζα της Ελλάδος να διαθέτει το κατάλληλο χρονικό διάστημα για την εξέρευση αναδόχου εταιρείας για τη μεταβίβαση των χαρτοφυλακίων της Ασπίς Πρόνοια Α.Ε.Γ.Α. Η καθυστέρηση της ολοκλήρωσης του έργου του επόπτη χαρτοφυλακίων ζωής, όπως αυτό προσδιορίζεται στον ν. 3867/2010, οφείλεται στον τεράστιο όγκο των ασφαλιστικών συμβάσεων της εταιρίας, των διορθώσεων που υπήρξαν, με βάση αιτήματα των ασφαλισμένων, αλλά και των αναγκαίων ενεργειών για τον προσδιορισμό των πλαισίων παρέμβασης του Εγγυητικού Κεφαλαίου Ζωής, καθώς και την τυχόν αναδοχής των χαρτοφυλακίων ζωής από άλλη ασφαλιστική εταιρία.
2. Παράγραφος 2:
“Το πρώτο εδάφιο της περίπτωσης η’ της παρ. 3 του άρθρου 2 του ν. 3867/2010 αντικαθίσταται ως εξής:
Το χαρτοφυλάκιο ζωής μεταβιβάζεται κατά τα λοιπά στον ανάδοχο με όλα τα δικαιώματα και τις υποχρεώσεις του. Οι απαιτήσεις των φερόμενων ως ασφαλισμένων, των οποίων δεν έγιναν δεκτά τα νομιμοποιητικά έγγραφα από τον επόπτη χαρτοφυλακίων ζωής, ακολουθούν την διαδικασία της ασφαλιστικής εκκαθάρισης και τυχόν δικαστικές διεκδικήσεις ασκούνται κατά του εκκαθαριστή. Στην περίπτωση αυτή παρακρατείται υπέρ της ασφαλιστικής εκκαθάρισης μέχρι την οριστική διευθέτηση της διαφοράς και δεν μεταβιβάζεται στον ανάδοχο το ανάλογο μέρος, όπως θα καθοριστεί από την Τράπεζα της Ελλάδος, των περιουσιακών στοιχείων που έχουν τεθεί σε ασφαλιστική τοποθέτηση ζωής”.
Με την εν λόγω ρύθμιση εξασφαλίζεται η μη εμπλοκή των αναδόχων ασφαλιστικών εταιριών σε δικαστικές διαμάχες.
3. Παράγραφος 3:
“Το πρώτο εδάφιο της περίπτωσης θ’ της παρ. 3 του αρ. 2 του ν. 3867/2010 αντικαθίσταται ως εξής:
“θ) Το μέρος της απαίτησης από ασφάλιση ζωής που δεν αναλαμβάνεται από τον ανάδοχο σύμφωνα με την περίπτωση β της παραγράφου αυτής, ικανοποιείται από το Εγγυητικό Κεφάλαιο Ζωής κατά τον χρόνο λήξης του αρχικού ασφαλιστηρίου συμβολαίου, ατόκως, κατά ποσοστό 70%. Όσα ασφαλιστήρια συμβόλαια έχουν ημερομηνία λήξης μετά το έτος 2024 θεωρείται ότι λήγουν στις 31.12.2024.
Η απαίτηση υπολογίζεται όπως είχε διαμορφωθεί κατά την ημέρα ανάκλησης της άδειας λειτουργίας της εταιρείας. Το Εγγυητικό Κεφάλαιο Ζωής δύναται να ικανοποιεί αιτήσεις πρόωρης εξόφλησης, μετά από συμβιβαστική μείωση της απαίτησης του ενδιαφερόμενου”.
Όπως αναφέρετε κι εσείς στο με αριθμ. πρωτ. 28/26-7-2011 έγγραφό σας είναι πολύ σημαντική η οριοθέτηση του θέματος με τη χρήση του έτους 2024, καθώς και η ικανοποίηση των εν λόγω απαιτήσεων κατά ποσοστό 70%.
4. Παράγραφος 4:
Στο τέλος της περίπτωσης θ΄ της παρ. 3 του άρθρου 2 του ν. 3867/2010 προστίθενται εδάφια, ως εξής: «Για την εκπλήρωση του παραπάνω ειδικού σκοπού, το Ελληνικό Δημόσιο δύναται να χορηγεί δάνεια προς το Εγγυητικό Κεφάλαιο Ζωής μέχρι του συνολικού ποσού των διακοσίων εκατομμυρίων (200.000.000,00) ευρώ με την έκδοση και παράδοση, αντί μετρητών, ομολόγων αντίστοιχης αξίας. Η εξόφληση του δανείου θα γίνεται σε δέκα άτοκες ετήσιες δόσεις με περίοδο χάριτος οχτώ ετών. Από την ημερομηνία καταβολής της πρώτης δόσης, το Δημόσιο αποκτά αυτοδίκαια ενέχυρο επί των 2/3 των συνολικών εσόδων του Εγγυητικού Κεφαλαίου Ζωής, που προέρχονται από τις εισφορές του άρθρου 10 αυτού του νόμου. Οι ειδικότεροι όροι του δανείου καθορίζονται με σχετική απόφαση του Υπουργού Οικονομικών. Το Εγγυητικό Κεφάλαιο Ζωής καταβάλλει στους καταναλωτές τα χρηματικά ποσά, που προβλέπουν οι διατάξεις αυτού του άρθρου, με τον όρο της νομότυπης παραίτησής τους από κάθε σχετική αξίωσή τους, εκκρεμούς ή μη ενώπιον των δικαστηρίων, κατά του Ελληνικού Δημοσίου.»
Με την εν λόγω τροποποίηση εξασφαλίζεται η δυνατότητα στο Εγγυητικό Κεφάλαιο Ζωής να ανταποκρίνεται στις απαιτήσεις των ασφαλισμένων. Επίσης σας ενημερώνουμε ότι η υποχρέωση που υπήρχε από την Επιτροπή Εποπτείας Ιδιωτικής Ασφάλισης Ν.Π.Δ.Δ. να καταβάλλει το 1/10 του κεφαλαίου της στο “Εγγυητικό Κεφάλαιο Ιδιωτικής Ασφάλισης Ζωής”, όπως ορίζεται στις διατάξεις του ν. 3867/2010 και ειδικότερα στις διατάξεις του άρθρου 1, παρ. 1,7 και 11, έχει εκπληρωθεί από την 31η Μαΐου 2011.
Σε ότι αφορά δε τις υπόλοιπες προτάσεις σας, αυτές θα εξετασθούν εν ευθέτω χρόνο στο πλαίσιο των εξελίξεων και της δυναμικής της ελληνικής οικονομίας.
Σύλλογος Ζημιωθέντων Ασπίς
Αθήνα 21/09/2011
Προς: Υπουργό Οικονομικών κ. Ε. Βενιζέλο
Γενικό Διευθυντή κ. Κ. Μασούρα
Κοιν. Κα Ν. Τριάντη
Θέμα: ”Αναλυτική παράθεση των υποβαλλόμενων προτάσεών μας για την επίλυση του ζητήματος των ανακληθεισών ασφαλιστικών εταιρειών”
“Αξιότιμοι κύριοι,
Η σημερινή ημέρα αποτελεί μια θλιβερή επέτειο της πιο δραματικής στιγμής της ελληνικής ασφαλιστικής αγοράς. Σήμερα συμπληρώνονται 2 χρόνια από την 21η Σεπτεμβρίου 2009, όταν ανεκλήθη η άδεια της μέχρι τότε δεύτερης σε μέγεθος ασφαλιστικής εταιρείας στην Ελλάδα. Οι διαβεβαιώσεις ότι ”κανείς ασφαλισμένος δεν θα χάσει τα χρήματά του” (Δελτίο Τύπου Υπ.Οικονομικών 21/09/2009) του Υπουργού Οικονομικών της προηγούμενης κυβέρνησης κ. Παπαθανασίου, αλλά και το ότι ”το κράτος έχει συνέχεια” του σημερινού υφυπουργού Οικονομικών κ. Σαχινίδη, δυστυχώς διαψεύστηκαν οικτρά, με αποτέλεσμα σήμερα εκατοντάδες χιλιάδες ασφαλισμένοι να βρίσκονται σε δεινή κατάσταση είτε λόγω τεράστιων οικονομικών προβλημάτων – αφού δεν έχουν πρόσβαση στα ίδια τους τα χρήματα – είτε λόγω σοβαρότατων προβλημάτων υγείας – για να μην μιλήσουμε για εκείνους που έχουν αποβιώσει – και γενικευμένης ανασφάλειας που προκαλεί η απώλεια του ασφαλιστήριου συμβολαίου με τις πολυτιμότατες καλύψεις του.
Σημειωτέον ότι ανάκληση ασφαλιστικής εταιρείας ζωής χωρίς προηγούμενη αποκατάσταση των υφισταμένων ασφαλιστικών σχέσεων δεν νοείται και ούτε έχει συμβεί σε κανένα πολιτισμένο κράτος του κόσμου.
Η ανάληψη του Υπουργείου Οικονομικών από την σημερινή του ηγεσία ήταν ιδιαίτερα ελπιδοφόρα για τους ασφαλισμένους των ανακληθεισών εταιρειών. Αν και οι συγκυρίες για την οικονομική κατάσταση της χώρας είναι εξαιρετικά κρίσιμες, η απάντησή σας στις έγγραφες προτάσεις μας, σαν γεγονός και μόνο δείχνει τουλάχιστον έναν ελάχιστο σεβασμό στα προβλήματα που αντιμετωπίζει μια πολύ σημαντική μερίδα πολιτών της χώρας μας, κάτι που ως τώρα δεν συνέβαινε ούτε κατ’ ελάχιστο.
Παρ’ όλα αυτά όμως οι απαντήσεις σας δεν μπορούν να θεωρηθούν ικανοποιητικές αφού δεν εστιάζουν στον πυρήνα της λύσης των προβλημάτων. Επιπλέον δίνεται η αίσθηση ότι ενδεχόμενη επίλυση του προβλήματος θα σημάνει οικονομική επιβάρυνση του προϋπολογισμού, ενώ συμβαίνει ακριβώς το αντίθετο: Η μη λύση του προβλήματος θα επιβαρύνει σοβαρά τον κρατικό προϋπολογισμό.
Έχοντας λοιπόν πλήρη συναίσθηση των επιπτώσεων των προτάσεών μας, σας τις παραθέτουμε πιο αναλυτικά, έτσι ώστε να γίνουν απόλυτα κατανοητές και να γίνει αντιληπτό ότι υπάρχει ξεκάθαρος και οριοθετημένος τρόπος για να βγούμε όλοι κερδισμένοι από το σοβαρότατο αυτό ζήτημα.
ΕΥΘΥΝΗ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΔΗΜΟΣΙΟΥ
Η αστική ευθύνη του Ελληνικού Δημοσίου για την πλημμελή εποπτεία των ασφαλιστικών εταιρειών ζωής είναι αυταπόδεικτη. Οι αγωγές που έχουν ήδη αρχίσει να υποβάλλονται κατά χιλιάδες εναντίον του Ελληνικού Δημοσίου είναι βέβαιο ότι θα επιδικαστούν υπέρ των ασφαλισμένων. Το κόστος που θα κληθεί να πληρώσει ο κρατικός προϋπολογισμός θα είναι εις ακέραιον και με όλους τους τόκους υπερημερίας. Ταυτόχρονα μαζί με τις αγωγές που συνεπάγονται τεράστια ταλαιπωρία χιλιάδων ασφαλισμένων θα σύρεται στις δικαστικές αίθουσες και η ασφαλιστική συνείδηση των Ελλήνων με ότι αυτό συνεπάγεται ως απώλεια εσόδων από τα κρατικά ταμεία. Είναι προφανές ότι θα υπάρξουν επιπλέον παράπλευρες απώλειες οι οποίες θα επιβαρύνουν πολύ περισσότερο την κατάσταση.
Αντιθέτως εάν προκριθεί η πρότασή μας το κόστος θα είναι απειροελάχιστο και σε μεγάλο βάθος χρόνου. Ας το δούμε στην πράξη για να γίνει πιο κατανοητό:
Ο επόπτης χαρτοφυλακίου ζωής κύριος Παντελίδης προσδιορίζει το σύνολο των υποχρεώσεων της ασφαλιστικής εταιρείας σε 500 εκ. ευρώ περίπου.
Το υπάρχον αποθεματικό προσδιορίζεται σε ποσό περίπου 100 εκ. ευρώ.
Άρα υπάρχει απόθεμα ικανό να καλύψει το 20% των υποχρεώσεων. Βάσει του νόμου 3867/2010 το εγγυητικό κεφάλαιο θα καλύψει το 70% αυτής της διαφοράς (100%-20%=80%). Αφού λοιπόν η διαφορά είναι 80% το εγγυητικό θα καλύψει 70% Χ (80%) = 56%. Συνολικά οι ασφαλισμένοι θα πάρουν 20%+56%=76%.
Σε καθαρούς αριθμούς το 24% που περισσεύει είναι 120 εκ. ευρώ (500 εκ. ευρώ Χ 24%= 120 εκ. ευρώ) το οποίο επιβαρύνονται οι ασφαλισμένοι οι οποίοι είναι οι μόνοι που δεν ευθύνονται για την κατάρρευση των ασφαλιστικών εταιρειών και οι οποίοι πλήρωναν ανελλιπώς και προσηκόντως επί σειρά ετών τις ασφαλιστικές τους εισφορές.
Η πρότασή μας είναι το Ελληνικό Δημόσιο να αποδεχτεί την αστική του ευθύνη από τώρα και να διακανονίσει αυτό το ποσό με ομόλογα λήξης 2024 ικανοποιώντας το περί δικαίου αίσθημα των ασφαλισμένων. Σε αντίθετη περίπτωση θα κληθεί να πληρώσει πολλαπλάσια ποσά όπως ήδη έχει εξηγηθεί.
ΕΞΕΥΡΕΣΗ ΑΝΑΔΟΧΟΥ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΗΣ ΕΤΑΙΡΕΙΑΣ
Η εξεύρεση αναδόχου ασφαλιστικής εταιρείας όπως έχει αναλυθεί στις προτάσεις μας είναι αδύνατον να υπάρξει εκτός εάν προκύψει στα πλαίσια μιας συμφωνίας ανταποδοτικών ωφελειών μεταξύ πολιτείας και ασφαλιστικών εταιρειών. (Δείτε επιστολή μας 31-05-2011 αρ. πρωτ. 28). Οι κινήσεις έπρεπε να έχουν γίνει ήδη προ πολλού. Είναι όμως απολύτως σημαντικό να ξεκαθαριστεί άμεσα αν και υπό ποιες προϋποθέσεις θα μπορούσε να υπάρξει ανάδοχο σχήμα. Γι αυτό θα πρέπει να αναληφθεί πρωτοβουλία από το Υπ. Οικονομικών για συνεργασία με την Ένωση Ασφαλιστικών Εταιρειών Ελλάδος.
ΕΚΧΩΡΗΣΗ ΠΡΟΪΟΝΤΟΣ ΕΚΚΑΘΑΡΙΣΗΣ ΣΤΟ ΕΓΓΥΗΤΙΚΟ ΤΑΜΕΙΟ
Εφόσον δεν υπάρξει ενδιαφέρον για την αναδοχή τότε αυτόματα οι ασφαλισμένοι αποζημιώνονται μετά το τέλος της εκκαθάρισης από το εγγυητικό ταμείο (3867/2010 άρθρο 2 παρ. 3 θ) . Δεν υπάρχει όμως κανένας λόγος αναμονής της διαδικασίας εκκαθάρισης η οποία μπορεί να διαρκέσει πολλά χρόνια αφού έτσι κι αλλιώς το εγγυητικό ταμείο θα πληρώσει το 70% ακόμα και στο ακραίο σενάριο που το αποθεματικό από την εκκαθάριση βρεθεί μηδενικό. Ως εκ τούτου προτείνεται η εκχώρηση του προϊόντος της εκκαθάρισης στο εγγυητικό ταμείο και η άμεση έναρξης πληρωμής των δικαιούχων.
ΕΝΑΡΞΗ ΠΛΗΡΩΜΩΝ ΤΗΝ 02/01/2012
Η διαδικασία πληρωμής των δικαιούχων πρέπει να αρχίσει το συντομότερο δυνατόν αφού έτσι κι αλλιώς είναι θεσμοθετημένη η λειτουργία του εγγυητικού ταμείου, ενώ βάσει της πρόσφατης ρύθμισης (Άρθρο 2 παρ.3 περίπτωση θ’ 3867/2010) λύθηκε και το θέμα της εξεύρεσης πόρων. Θα προηγηθούν όσοι έχουν ληξιπρόθεσμες απαιτήσεις και θα ακολουθήσουν οι υπόλοιποι βάσει ενός εύλογου χρονοδιαγράμματος με σειρά λήξεως των απαιτήσεών τους.
Η οριστικοποίηση των ημερομηνιών πληρωμής για τον κάθε δικαιούχο είναι πολύ σημαντική γιατί θα μπορεί με την έγγραφη διαβεβαίωση μελλοντικής πληρωμής από το εγγυητικό ταμείο να έχει πρόσβαση σε χρηματοδότηση από πιστωτικά ιδρύματα.
ΟΙ ΑΣΦΑΛΙΣΜΕΝΟΙ ΣΤΟΝ ΚΛΑΔΟ ΥΓΕΙΑΣ
Οι πιο επείγουσες περιπτώσεις αφορούν τους ασφαλισμένους στον κλάδο υγείας οι οποίοι παραμένουν ασφυκτικά εγκλωβισμένοι μην μπορώντας να ασφαλιστούν πουθενά αλλού, είτε επειδή έχουν προβλήματα υγείας είτε επειδή έχουν προχωρημένη ασφαλιστική ηλικία. Οι άνθρωποι αυτοί βιώνουν αφόρητα δράματα. Προτείνουμε τον επιμερισμό τους σε όλες τις ασφαλιστικές εταιρείες οι οποίες έτσι κι αλλιώς βγήκαν κερδισμένες, αφού μοιράστηκαν όλους τους υγιείς ασφαλισμένους των ανακληθεισών εταιρειών άκοπα και επιλεκτικά προσποριζόμενες σημαντικά οικονομικά οφέλη.
Ευελπιστώντας σε σύντομη επίλυση του θέματος το οποίο πλέον έχει φτάσει σε απολύτως οριακά επίπεδα για τους ζημιωθέντες, θα βρισκόμαστε στην διάθεσή σας για οποιαδήποτε συνεργασία”.

Συνάντηση του Συλλόγου Ζημιωθέντων Ασπίς με τον κυβερνητικό εκπρόσωπο της Ν.Δ.

03 Οκτωβρίου, 2011
Την Παρασκευή 30 Οκτωβρίου 2011 πραγματοποιήθηκε η 11η συνεδρίαση του ΔΣ του Συλλόγου Ζημιωθέντων από Ασπίς Πρόνοια στο Επαγγελματικό Επιμελητήριο Αθηνών. Το ΔΣ ενέκρινε την νομιμομοποίηση 368 νέων μελών που εγγράφηκαν στον Σύλλογο το τελευταίο δίμηνο. Επίσης, αποφασίστηκε να πραγματοποιηθεί άμεση διερεύνηση για ευθύνες σε σχέση με την πλημμελή εποπτεία παλαιών και νέων εποπτικών αρχών ώστε να κινηθεί ο Σύλλογος με κάθε νόμιμο μέσο εναντίον τους. Επιπλέον, σε προγραμματισμό μπήκε και η άμεση συνάντηση με τους κυρίους Πλασκοβίτη, Γενικό Γραμματέα Υπ. Οικονομικών, Μασούρα, Γενικό Διευθυντή της Γενικής Διεύθυνσης Οικονομικής Πολιτικής του Υπ. Οικονομικών και Παντελίδη, επόπτη χαρτοφυλακίου ζωής. Τέλος, μετά την ανάρτηση των συμβολαίων με τις απαιτήσεις από τον επόπτη θα πραγματοποιηθούν τρεις συγκεντρώσεις σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη και Ηράκλειο Κρήτης ώστε να γίνει πλήρης ενημέρωση των ζημιωθέντων και να προσδιοριστούν οι επόμενες κινήσεις.
Κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης του ΔΣ παρέμβαση έκανε και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος της Νέας Δημοκρατίας κ. Κώστας Μαρκόπουλος, στον οποίο και παραδόθηκε η παρακάτω επιστολή. Ο κ. Μαρκόπουλος δεσμεύτηκε ότι θα προωθήσει τις προτάσεις του Συλλόγου για οριστική επίλυση του προβλήματος στην ομάδα οικονομικοτεχνικών μελετών της ΝΔ έτσι ώστε να γίνει επεξεργασία και να συμπεριληφθούν στο πρόγραμμα οικονομικής πολιτικής του κόμματος. Επίσης, τόνισε ότι θα επικοινωνήσει προσωπικά με τον επόπτη κ. Παντελίδη ώστε να διευκρινιστούν και να αποσαφηνιστούν κρίσιμα ζητήματα.
Ακολουθεί η  επιστολή του ΔΣ προς τον κ. Μαρκόπουλο με θέμα “Πως μπορεί να επιλυθεί το πρόβλημα των ανακληθεισών εταιρειών με το ελάχιστο δυνατό κόστος”:
Οι τροποποιήσεις στον νόμο 3867/2010 ψηφίστηκαν πρόσφατα μαζί με το πολυνομοσχεδίου του Υπουργείου Οικονομικών, δίνουν μια ψευδαίσθηση βελτιώσεων του νόμου, όμως δεν περιέχουν καμιά ουσιαστική προοπτική επίλυσης του ζητήματος το οποίο καταταλαιπωρεί επί 2 χρόνια τους ασφαλισμένους και τις οικογένειές τους.
Τα θετικά σημεία που διακρίνουμε είναι τα εξής:
·                                 Η δυνατότητα του Εγγυητικού Ταμείου να δανείζεται ομόλογα απευθείας από το Ελληνικό Δημόσιο, λύνει το πρόβλημα της μελλοντικής χρηματοδότησης του Ταμείου, αφού ο δανεισμός μέσω του τραπεζικού συστήματος με την εγγυοδοσία του Δημοσίου δεν είναι εφικτός με τα σημερινά δημοσιονομικά δεδομένα.
·                                 Η μη εμπλοκή των τυχόν αναδόχων ασφαλιστικών εταιρειών σε δικαστικές διαμάχες με τους ασφαλισμένους των ανακληθεισών εταιρειών ή άλλων εναγόντων, αποτελεί θεωρητικά μια πολύ καλή και αναγκαία ρύθμιση
·                                 Τέλος θετική χαρακτηρίζεται η ρύθμιση η οποία βάζει ορόσημο το έτος 2024 για την οριστική λήξη του ζητήματος με την καταβολή του 70% των υποχρεώσεων μέσω του Εγγυητικού Ταμείου.
Εντούτοις δεν διαφαίνεται καμιά διάθεση ουσιαστικής επίλυσης του θέματος παρά μόνο μια νέα επίπονη χρονοτριβή με αποτέλεσμα το μαρτύριο των ασφαλισμένων να παρατείνεται. Δεν μπορεί να εξηγηθεί αλλιώς η παράταση του χρόνου προκήρυξης διαγωνισμού ανάδειξης αναδόχου ασφαλιστικής εταιρείας για τον Μάρτιο του 2012!
Είναι δεδομένο ότι με τις παρούσες συνθήκες θεωρείται αδιανόητο να βρεθεί ανάδοχος ασφαλιστική εταιρεία ή εταιρείες. Ο διαγωνισμός αυτός έπρεπε να είχε πραγματοποιηθεί τον Δεκέμβριο του 2009 όπως πολύ έγκαιρα είχαμε προτείνει εξ αρχής. Εκείνη την εποχή το χαρτοφυλάκιο ζωής ήταν ενεργό και οι ασφαλισμένοι είχαν ακλόνητη την ασφαλιστική τους συνείδηση. Σήμερα ή πολύ περισσότερο τον ερχόμενο Μάρτιο τι θα πάρει ο υποψήφιος ανάδοχος; Ασφαλισμένους – ”κουρέλια” οι οποίοι το μόνο που σκέφτονται είναι να πάρουν τα λεφτά τους και να μην ακούσουν ποτέ ξανά για ασφαλιστικές εταιρείες. Για ποιο λόγο θα πειστεί μια ασφαλιστική εταιρεία να μπει σε μια τέτοια περιπέτεια από την οποία θα έχει μόνο να χάσει; Αφού λοιπόν η διαδικασία της αναδοχής είναι ήδη καμένη, τότε δεν υπάρχει κανένα νόημα παράτασής της.
Επίσης είναι ξεκάθαρο ότι το υφιστάμενο σύστημα εκκαθάρισης ασφαλιστικών εταιρειών είναι αποτυχημένο αφού οδηγεί σε υπέρ-χρονίζουσες διαδικασίες με μηδενικό αποτέλεσμα. Η ουσιαστική λειτουργία του εγγυητικού ταμείου είναι επιβεβλημένη και καθοριστική έτσι ώστε να απορροφηθούν όλες οι ενδημικές στρεβλώσεις και να συμβάλλει ορθολογικά στην αντιμετώπιση των προβλημάτων που φυσιολογικά αναδύονται.
Ένα άλλο θέμα το οποίο πρέπει να γίνει αποδεκτό, είναι το θέμα της αυταπόδεικτης ευθύνης του Ελληνικού Δημοσίου για την πλημμελή εποπτεία των ασφαλιστικών εταιρειών. Το ζήτημα είναι διαχρονικό, γιγαντώθηκε επί της προηγούμενης κυβέρνησης της ΝΔ και αφέθηκε ολότελα στην τύχη του από την παρούσα κυβέρνηση. Αυτή η ολιγωρία όμως είναι εγκληματική αφού την πληρώνουν στην κυριολεξία με την ζωή τους πάρα πολλοί ασφαλισμένοι οι οποίοι δεν έχουν πρόσβαση σε πολυτιμότατες παροχές υγείας. Επιπλέον καλούνται από πάνω να πληρώσουν και τον λογαριασμό στερούμενοι τις    οικονομίες τους οι οποίες δημιουργήθηκαν με κόπο αγώνα και αγωνίες πολλών ετών. Αυτοί οι άνθρωποι οι οποίοι  τηρούσαν ανελλιπώς και προσηκόντως τις συμβατικές τους υποχρεώσεις σήμερα  κατέχουν τον ρόλο του αδύνατου σε αυτή την υπόθεση. Το μόνο όπλο που απομένει σε αυτούς είναι η δικαστική οδός κάτι που θα βρει όλους χαμένους: τους ίδιους οι οποίοι θα σύρονται σε δικαστικές αίθουσες επί μακρόν, το Ελληνικό Δημόσιο το οποίο θα αναγκαστεί να πληρώσει πολλαπλάσια εις ακέραιο και με τόκους υπερημερίας και, φυσικά τον ασφαλιστικό θεσμό ο οποίος θα σύρεται κι αυτός στην ανυποληψία των απόνερων της υπόθεσης έχοντας πάντα λερωμένο μητρώο.
Οι προτάσεις μας συνοψίζονται ως εξής:
·                                 Το Δημόσιο αναγνωρίζοντας τις ευθύνες του για την πλημμελή εποπτεία των ασφαλιστικών εταιρειών, πρέπει να καλύψει την όποια διαφορά προκύψει μεταξύ του ποσοστού  κάλυψης του Εγγυητικού Ταμείου (70%) και της περιουσίας των ανακληθεισών ασφαλιστικών εταιρειών με έκδοση ομολόγων λήξης 2024 υπέρ των ασφαλισμένων. Με αυτόν τον τρόπο θα αποκατασταθεί το περί δικαίου αίσθημα και οι ασφαλισμένοι δεν θα υποστούν ”κούρεμα” των δικαιωμάτων τους τα οποία έχουν χτιστεί με κόπο και ιδρώτα δεκαετιών χωρίς ποτέ να αρνηθούν να πληρώσουν τα ασφαλιστήριά τους. Το ποσόν που θα χρειαστεί θα είναι ελάχιστο υποπολλαπλάσιο σε σχέση με αυτό που θα κληθεί να πληρώσει το Δημόσιο σε περίπτωση δικονομικών προσφυγών.
·                                 Η τελευταία ελπίδα να βρεθεί ανάδοχος ασφαλιστική εταιρεία ή εταιρείες είναι η ενεργοποίηση της πρόσφατης πρότασής μας προς τον Πρωθυπουργό και τον Υπουργό Οικονομικών (επισυνάπτεται)
·                                 Ως εκ τούτου πρέπει να ξεκαθαριστεί αμεσότατα αν υπάρχει ενδεχόμενο ενδιαφέρον από τις ασφαλιστικές εταιρείες για την αναδοχή. Εφόσον δεν υπάρχει τότε πρέπει αυτόματα να ενεργοποιηθεί η διαδικασία αποζημίωσης  των ασφαλισμένων από το Εγγυητικό Ταμείο έτσι ώστε από 1/1/2012 να αρχίσουν οι πληρωμές των δικαιούχων. Θα προηγηθούν όσοι έχουν ληξιπρόθεσμες απαιτήσεις και, σταδιακά βάσει ενός λογικού και εύλογου χρονοδιαγράμματος, οι υπόλοιποι ασφαλισμένοι με σειρά λήξης των απαιτήσεών τους.
·                                 Το προϊόν της εκκαθάρισης να εκχωρηθεί απευθείας στο Εγγυητικό Ταμείο ή να γίνει η εκκαθάριση απευθείας από το Ταμείο. Δεν υπάρχει κανένα νόημα να περιμένουν οι ασφαλισμένοι την λήξη της εκκαθάρισης αφού έτσι κι αλλιώς ακόμα και μηδενικό να είναι το αποτέλεσμα αυτής, το Εγγυητικό θα πρέπει να καταβάλλει το 70% στους δικαιούχους.
·                                 Πρέπει να βρεθεί υπέρ-επειγόντως λύση για τους ασφαλισμένους στον κλάδο υγείας οι οποίοι παραμένουν όμηροι μην   μπορώντας να ασφαλιστούν πουθενά αλλού, είτε επειδή έχουν προβλήματα υγείας είτε επειδή έχουν προχωρημένη ασφαλιστική ηλικία. Οι άνθρωποι αυτοί βιώνουν αφόρητα δράματα. Προτείνουμε τον επιμερισμό τους σε όλες τις ασφαλιστικές εταιρείες οι οποίες έτσι κι αλλιώς βγήκαν κερδισμένες, αφού μοιράστηκαν όλους τους υγιείς ασφαλισμένους των ανακληθεισών εταιρειών.
Είναι ξεκάθαρο  ότι το κόμμα της ΝΔ διαπνέεται  από υγιή οράματα για μια πιο ελεύθερη αγορά απαλλαγμένη από στρεβλώσεις και νοσηρότητες του παρελθόντος. Νομίζουμε ότι τηρουμένων των αναλογιών και οι προτάσεις μας βρίσκονται σε  αυτήν την κατευθυντήρια γραμμή.
Ζητάμε από εσάς να μας βοηθήσετε δια μέσω του θεσμικού σας ρόλου στην όσο το δυνατόν καλύτερη προάσπιση των συμφερόντων των εκατοντάδων χιλιάδων ασφαλισμένων που συνεχίζουν να υποφέρουν  επί 2 συνεχή χρόνια. Αν αδυνατείτε να το κάνετε τώρα, τότε θα θέλαμε να είχαμε μια νέα  συνάντηση έτσι ώστε να μελετήσουμε μαζί με τους οικονομικούς σας συμβούλους την ένταξη του ζητήματος στο κυβερνητικό σας πρόγραμμα όταν αναλάβετε την εξουσία.
Σας ευχαριστούμε προκαταβολικά για την προσωπική σας βοήθεια και να είστε βέβαιος ότι η πολύτιμη συμβολή σας θα αναγνωριστεί και από τον Σύλλογό μας αλλά κυρίως από τους χιλιάδες ζημιωθέντες που συνεχίζουν να υποφέρουν εξαιτίας της κυβερνητικής απάθειας.

Σύλλογος Ζημιωθέντων Ασπίς – Ανακοίνωση για την διάσωση της Proton Bank

13 Οκτωβρίου, 2011
Η διάσωση των καταθετών της Proton Bank έδειξε τα ισχυρά αντανακλαστικά της κυβέρνησης η οποία προέβη σε μια αυτονόητη κίνηση προκειμένου να προστατέψει τις οικονομίες ανθρώπων οι οποίοι ουδέποτε συνέργησαν στην δημιουργία των τεράστιων ζημιών του τραπεζικού ιδρύματος. Ταυτόχρονα ενήργησε με σωφροσύνη προστατεύοντας έναν από τους πυλώνες του σύγχρονου χρηματοοικονομικού συστήματος φροντίζοντας να μην καμφθεί το αίσθημα εμπιστοσύνης των πολιτών απέναντι στο τραπεζικό σύστημα. Επιπλέον με την κίνηση αυτή διατράνωσε τον ουσιαστικό ρόλο της επιτυχούς εποπτείας αναλαμβάνοντας τις ευθύνες προτού αυτές προβούν καταστροφικές ίσως για το ίδιο το σύστημα.
Ο Σύλλογος Zημιωθέντων από την Ασπίς Πρόνοια αναρωτιέται όμως γιατί η κυβέρνηση δεν ενήργησε με τα ίδια αντανακλαστικά για ένα πολύ απλούστερο ζήτημα το οποίο θα μπορούσε να είχε λυθεί πριν καν δημιουργηθεί. Για πιο λόγο επί 2 συνεχή χρόνια οι ασφαλισμένοι των ανακληθεισών εταιρειών δεν έχουν πρόσβαση στα χρήματά τους και στις πολυτιμότατες ασφαλιστικές τους παροχές. Μήπως είναι πολίτες δεύτερης κατηγορίας; Μήπως δεν πλήρωναν τις ασφαλιστικές τους υποχρεώσεις προσηκόντως και ανελλιπώς; Μήπως έκλεψαν τα χρήματα; Μήπως έκαναν άλλες παρανομίες; Μήπως οι πελάτες των τραπεζών απολαμβάνουν άλλα προνόμια; Μήπως οι ασφαλιστικές εταιρείες δεν εποπτεύονται με τον ίδιο μηχανισμό που εποπτεύονται και οι τράπεζες; Μήπως οι ασφαλιστικές εταιρείες δεν αποτελούν κι αυτές έναν από τους πυλώνες του χρηματοοικονομικού συστήματος; Μήπως δεν έχει καμία σημασία για την οικονομία αν καταστραφεί η ασφαλιστική συνείδηση του κόσμου; Είναι απορίας άξιον για ποιο λόγο το Ελληνικό Δημόσιο σύρετε για άλλη μια φορά στα δικαστήρια και γιατί ο Ελληνικός λαός θα πληρώσει για άλλη μια φορά εκατομμύρια ευρώ (ή δισεκατομμύρια δραχμές) εξαιτίας της ανικανότητας 2-3 ανθρώπων. Αφήνουμε τα συμπεράσματα για τον κάθε υγιή σκεπτόμενο πολίτη αυτού του τόπου.
Σύλλογος Ζημιωθέντων Ασπίς

Συνάντηση Συλλόγου Ζημιωθέντων Ασπίς με την Εθνική

31 Οκτωβρίου, 2011
Ανακοίνωση του Συλλόγου: “Μετά από την μακρά σύσκεψη δύο ωρών με τον Διευθυντή της Δ.Ε.Ι.Α (Διεύθυνση Εποπτείας Ιδιωτικής Ασφάλισης – Εθνική Τράπεζα) Χ.Βογιατζή, τον νομικό σύμβουλο Ν.Παυλόπουλο και τον τεχνικό σύμβουλο Λ.Λουκά σας παραθέτουμε τα συμπεράσματα της συνάντησης:  Στην συγκεκριμένη περίοδο, την ευθύνη των αναγραφομένων στους καταλόγους των ασφαλισμένων των εταιρειών Ασπίς Πρόνοια και Commercial Value, την έχει ο επόπτης χαρτοφυλακίου ζωής κ. Παντελίδης με ό,τι συνεπάγεται.
- Η εποπτική αρχή της Τράπεζας ΔΕΝ θα κάνει καμία ουσιαστική παρέμβαση γιατί δεν νομιμοποιείται από τον Νόμο.
- Αφού γίνουν οι όποιες ενστάσεις και ανακοπές κατά του συγκεκριμένου καταλόγου, η ΔΕΙΑ θα ελέγξει με δική της ελεγκτική εταιρεία τα στοιχεία και θα αναμορφώσει το χαρτοφυλάκιο των συμβολαίων στην κατεύθυνση της αναδοχής έως 31-3-2012.
Το ΔΣ επισήμανε ότι υπάρχει κίνδυνος σε περίπτωση που εξαιρεθούν τα συμβόλαια τύπου Unit linked οι ενστάσεις και οι ανακοπές, να είναι τόσες που βάση του Ν 3867, να οδηγήσουν ΟΛΟ το χαρτοφυλάκιο στην εκκαθάριση. Η απάντηση τους ήταν ότι “δεν μπορούν να παρέμβουν”.
- Σημειωτέον ότι όλες αυτές οι ενστάσεις θα γίνουν στον επόπτη χαρτοφυλακίου και ΟΧΙ στην ΔΕΙΑ.
- Πιστεύουν, ότι κάποιοι επικοινωνούν το όλο πρόβλημα με τέτοιο τρόπο έτσι ώστε να αποκομίζουν προσωπικά η πολιτικά οφέλη.
- Σίγουρα η υπαγωγή της εποπτείας στην ΤτΕ (Τράπεζα της Ελλάδος) δεν σημαίνει ότι όλα θα πληρωθούν από την Τράπεζα.
- Συμφώνησαν, σε πολλές από τις λύσεις που καταθέσαμε με τα έγγραφά μας, αλλά όλα χρειάζονται νομοθετικές ρυθμίσεις, που έχουν προταθεί και από του ίδιους, χωρίς ανταπόκριση από την Πολιτεία.
- Γνωρίζουν ότι το συγκεκριμένο πρόβλημα αντιμετωπίζεται πρώτη φορά και σίγουρα “πορευόμαστε σε αγεωγράφητα νερά”.
- Επίσης, κατατέθηκε εμπεριστατωμένα, ότι με την κατεύθυνση που υπάρχει για την αποτίμηση των συμβολαίων και την επιλεκτική εξαίρεση μερίδας από αυτά θα τοποθετηθεί άλλη μια “ταφόπλακα” στις ελληνικές ασφαλιστικές εταιρείες.
- Καταλήξαμε ότι θα υπάρξει συνεχής επικοινωνία και επαφή για να εξομαλύνουμε, όσο το δυνατό τις εντάσεις που θα υπάρξουν μετά την ανάρτηση των συμβολαίων και να πιέσουμε με νομοθετικές παρεμβάσεις στην αλλαγή των Ν 3867/10 και 4002/11, που ουσιαστικά παραμένουν ανεφάρμοστοι.
- Μετά την σύσκεψη, έγιναν αρκετές τηλεφωνικές αλλά και προσωπικές επαφές, με τους επόπτες εκκαθάρισης και χαρτοφυλακίου και την ΤτΕ, αλλά δυστυχώς δεν βγήκε κάποιο σαφές αποτέλεσμα.
Κάτι, που μας δημιούργησε, πολλά ερωτηματικά για την “πολιτική ορθότητα” όλων αυτών που θα ακολουθήσουν”.
ΔΣ Συλλόγου Ζημιωθέντων

 

Μην ξεχαστεί το σκάνδαλο της «Ασπίς»

22 Νοεμβρίου, 2011
(O κ. Θεμιστοκλής Γρίσπος είναι στρατιωτικός ε.α. Απόφοιτος της Σχολής Ευελπίδων. Υπήρξε ένας από τις εκατοντάδες χιλιάδες πελάτες της Ασπίς. Τώρα προσπαθεί να διεκδικήσει τα χρήματα που έχασε… ): Όταν επέλεξα τον Μάιο του 2008 να ασφαλιστώ στο αποταμιευτικό πρόγραμμα της «Ασπίς Πρόνοια» είχα στο νου μου το «Για καλό και για κακό» της διαφήμισης. Μόλις είχα πάρει το εφάπαξ από τη δουλειά μου, ένα διόλου ευκαταφρόνητο ποσό, και θέλησα με αυτή την κίνηση να εξασφαλίσω το μέλλον των δύο παιδιών μου.Ήξερα ότι γίνομαι πελάτης της δεύτερης σε μέγεθος ελληνικής ασφαλιστικής εταιρείας, είχα δει τα πιστοποιητικά φερεγγυότητας που για χρόνια έπαιρνε η Ασπίς από τις αρμόδιες κρατικές αρχές (Υπουργείο Ανάπτυξης) και πίστεψα ότι μια επιχείρηση 65 ετών αποτελεί ένα ασφαλές μέρος για να αποταμιεύσω τα χρήματά μου.
Δεκαέξι μήνες αργότερα βρέθηκα «στον αέρα» έχοντας χάσει τους κόπους μιας ζωής. Σήμερα έχουν περάσει πάνω από δύο χρόνια από το λουκέτο της Ασπίς και δεν έχει δοθεί καμία λύση από το ελληνικό κράτος, που είναι και το μόνο υπεύθυνο για την κατάσταση στην οποία έχουμε βρεθεί εγώ και ένα εκατομμύριο ακόμη Έλληνες ασφαλισμένοι.
Το θέμα μας δεν πρέπει να ξεχαστεί εν μέσω της οικονομικής κρίσης που περνάει η χώρα. Κάποιοι προσπαθούν να το κρατήσουν χαμηλά. Να μην ακούγεται τίποτα για όσους από εμάς υποφέρουν. Όμως μιλάμε για το μεγαλύτερο ασφαλιστικό και πολιτικό σκάνδαλο στην ιστορία της ΕΕ. Ξεπερνάει εκείνο του Κοσκωτά! Ένας επιχειρηματίας, ο Παύλος Ψωμιάδης, με την ανοχή ή ενδεχόμενα και με τη βοήθεια κρατικών λειτουργών, εξαπάτησε χιλιάδες ασφαλισμένους, που αυτές τις κρίσιμες στιγμές αναζητούμε τα χρήματά μας που είναι δεσμευμένα ίσως σε κάποιον κρυφό λογαριασμό στον εξωτερικό.
Σύλλολος Ζημιωθέντων από την Ασπίς Πρόνοια
*η επιστολή  δημοσιεύθηκε στο protagon.gr

 

 

Ανακοίνωση του Συλλόγου Ζημιωθέντων Ασπίς

23 Ιανουαρίου, 2012
Το πρόβλημα ενός εκατομμυρίου ζημιωθέντων από Ασπίς Πρόνοια δεν λύνεται εδώ και 29 μήνες. Η αυταπόδεικτη ευθύνη του πολιτικού προσωπικού που με την αμέλειά του και με την εγκληματική αργοπορία του απαξίωσε τους ασφαλισμένους της Ασπίς Πρόνοια έχει όνομα:  Πρώην και νυν υπουργοί Οικονομικών: Παπαθανασίου, Παπακωνσταντίνου, Βενιζέλος, Σαχινίδης. Οι συγκεκριμένοι κύριοι πιστεύουν ότι με νομοθετικές παρεμβάσεις θα λυθεί το πρόβλημα της Ασπίς Πρόνοια. Η πραγματικότητα τους έχει διαψεύσει. Όχι μόνο δεν το έχουν λύσει, αλλά έχουν συνεργήσει στον πλήρη αφανισμό των δικαιωμάτων των ασφαλισμένων και στην ολοκληρωτική απαξίωση του θεσμού της ιδιωτικής ασφάλισης. Μήπως τελικά αυτός ήταν ο σκοπός τους;
Το πρόβλημά μας έχει ονοματεπώνυμο το οποίο χρησιμοποιούμε σε όλες τις παρεμβάσεις μας σε εσωτερικό και εξωτερικό, έτσι ώστε και τα θεσμικά όργανα της Ευρώπης να γνωρίζουν τους υπαίτιους της εξαθλίωσης του ιδιωτικού κλάδου ασφάλισης. Ένα εκατομμύριο ασφαλισμένοι θα δείξουν σύντομα την δύναμή τους στο μοναδικό μέρος όπου αποδεικνύονται αδύναμοι οι παραπάνω κύριοι: στην κάλπη.
Σας κάνουμε κοινωνούς του προβλήματός μας και σας επισυνάπτουμε το σύνολο του έργου του Συλλόγου μας για την επίλυση του θέματος Ασπίς Πρόνοια.
ΔΣ Συλλόγου Ζημιωθέντων από Ασπίς Πρόνοια
Κεντρικά Γραφεία: Λ. Κηφισίας 125-127,
Εμπορικό Κέντρο Cosmos
3ος όροφος, γραφείο 41
210-6928655,658

 

 

Συνέντευξη Τύπου από το Σύλλογο Ζημιωθέντων Ασπίς

05 Ιουνίου, 2012
Την Πέμπτη, 31 Μαΐου 2012, δόθηκε στα γραφεία του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Αθηνών, συνέντευξη τύπου του Συλλόγου Ζημιωθέντων από την Ασπίς Πρόνοια. Οι νομικοί σύμβουλοι του Συλλόγου ανέλυσαν διεξοδικά τη βάση διεκδίκησης εναντίον του Ελληνικού Δημοσίου αναφέροντας ότι, οι αγωγές κατατίθενται πλέον μαζικά και καθημερινά, ενώ πολύ σύντομα θα ζητηθεί προτεραιοποίηση της εκδίκασης λόγω του πλήθους των αγωγών και της κοινωνικής του διάστασης, υπολογίζεται δε ότι, οι αγωγές θα ξεκινήσουν να εκδικάζονται στις αρχές του 2013 και η απόφαση θα εκδοθεί λίγους μήνες μετά.
Στη συνέντευξη παρίσταντο εκ μέρους του Διοικητικού Συμβουλίου του Συλλόγου, ο Πρόεδρος κ. Θεοχάρης Πετρίδης, η Αντιπρόεδρος κ. Κων/να Φωτοπούλου, τα μέλη κ. Αριστέα Καρακώστα και κ. Κων/νος Παναγιωτίδης και ο Οργανωτικός Γραμματέας κ. Νικόλαος Κεχαγιάογλου, καθώς επίσης και οι νομικοί του σύμβουλοι κ.κ. Χρήστος Φίλιος και Θεμιστοκλής Κλουκίνας.
Εκ μέρους της Διοικητικής Επιτροπής του Επιμελητηρίου παρέστη ο Α΄Αντιπρόεδρος κ. Νικόλαος Λεβετσοβίτης, ο οποίος στο σύντομο χαιρετισμό που απηύθυνε δήλωσε την αμέριστη συμπαράσταση του Ε.Ε.Α. στα αιτήματά τους.
Στη διάρκεια της συνέντευξης τύπου τονίστηκε από το Διοικητικό Συμβούλιο του Συλλόγου, το γεγονός, ότι, εφόσον δεν ισχύσουν οι κανόνες κοινής λογικής, ο ελληνικός λαός θα κληθεί να πληρώσει αναίτια για ένα ακόμα ζήτημα ανικανότητας των πολιτικών που διαχειρίζονται τα οικονομικά του κράτους. Συγκεκριμένα, το ζήτημα που αφορά περίπου 1.000.000 άμεσα ή έμμεσα ασφαλισμένους θα μπορούσε να λυθεί εξαιρετικά εύκολα με τη διεθνώς εφαρμοσμένη διαδικασία της εκκαθάρισης εν λειτουργία με την εγγύηση του δημοσίου και την άμεση αναδοχή των συμβολαίων. Το άνοιγμα που υπήρχε ήταν απολύτως διαχειρίσιμο και θα είχε άνετα απορροφηθεί. Αντιθέτως, οι συνέπειες στην ασφαλιστική αγορά σήμερα είναι απολογιστικά πολύ χειρότερες, η εμπιστοσύνη των καταναλωτών στο θεσμό έχει επιδεινωθεί δραματικά, ενώ το άνοιγμα των ανακληθεισών εταιρειών είναι πολλαπλάσιο.
Τονίστηκε ότι, είναι κωμικό να προκηρύσσεται ο διαγωνισμός για την αναδοχή τον Μάιο του 2012, σχεδόν 3 χρόνια μετά την ανάκληση της Ασπίς Πρόνοια κάτι που αποδεικνύει ανικανότητα, άγνοια ή ακόμα και σκοπιμότητα.
Το Επαγγελματικό Επιμελητήριο Αθηνών συναινεί στις κάτωθι προτάσεις του Συλλόγου:
ΑΜΕΣΗ ΕΝΕΡΓΟΠΟΙΗΣΗ ΤΟΥ ΕΓΓΥΗΤΙΚΟΥ ΚΕΦΑΛΑΙΟΥ ΖΩΗΣ
Ο νόμος 3867 μέσω του οποίου ιδρύεται το εγγυητικό κεφάλαιο ζωής, ορίζει ρητά (άρθρο 2 παρ.5) ότι σε περίπτωση που δεν αναληφθεί το χαρτοφυλάκιο ζωής από ανάδοχο ασφαλιστική εταιρεία, το μέρος της απαίτησης που δεν ικανοποιείται από το προϊόν της ασφαλιστικής εκκαθάρισης, ικανοποιείται κατά ποσοστό 70% από το εγγυητικό κεφάλαιο ζωής. Το πρόβλημα έγκειται στο πως θα δανειοδοτηθεί το εγγυητικό κεφάλαιο προκειμένου να αρχίσουν οι πληρωμές. Η πρότασή μας είναι η εξής: Να δανειστεί μέσω εγγυήσεων από το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας το οποίο έχει δώσει πακτωλούς δισεκατομμυρίων εγγυήσεις στις τράπεζες. Το εγγυητικό κεφάλαιο ζωής είναι αναμφισβήτητα ένας αξιόχρεος δανειζόμενος και η στήριξή του ασφαλώς αναβαθμίζει την ασφαλιστική αγορά και αποκαθιστά την εμπιστοσύνη των πολιτών στον θεσμό. Το ΤΧΣ δεν μπορεί να έχει μονοσήμαντο ρόλο και να αγνοεί έναν βασικότατο πυλώνα του Χρηματοπιστωτικού συστήματος. Το διακύβευμα είναι σοβαρότατο διότι η ενεργοποίηση του εγγυητικού ταμείου θα ικανοποιήσει μεγάλο μέρος ασφαλισμένων οι οποίοι δεν θα στραφούν ένδικα εναντίον του Ελληνικού Δημοσίου.
ΔΙΟΡΘΩΣΗ ΤΩΝ ΑΠΟΤΙΜΗΣΕΩΝ UNIT LINKED
Η αποτίμηση των unit linked προϊόντων (ασφάλιστρα συνδεδεμένα με επενδύσεις) έχει γίνει με αυθαίρετη ερμηνεία του νόμου 400/70 με αποτέλεσμα 67.000 συμβόλαια να έχουν αποτιμηθεί στο 5%(!!) της πραγματικής αποζημιωτικής τους αξίας. Αυτά τα συμβόλαια διέθεταν ενσωματωμένες εγγυήσεις οι οποίες δεν έχουν ληφθεί καθόλου υπόψη από τον επόπτη, ο οποίος αντιθέτως έχει αποτιμήσει σωστά όλα τα συμβόλαια εφάπαξ καταβολής βραχυπρόθεσμου ορίζοντα. Με αυτή την αυθαίρετη διαδικασία έχει πετάξει έξω όλους τους μικροαποταμιευτές και τους έχοντες σωστή ασφαλιστική συνείδηση πολίτες οι οποίοι αποταμίευαν επί μακρόν για να εξασφαλίσουν μια σύνταξη ή ένα εφάπαξ. Αυτό δεν έχει ούτε νομική ούτε ηθική ούτε δίκαιη διάσταση και πρέπει άμεσα να διορθωθεί διότι δημιουργεί τεράστιο πρόβλημα και στην ασφαλιστική αγορά η οποία κατακλύζεται από προϊόντα unit linked εγγυημένου κεφαλαίου ή επιτοκίου.
ΟΙ ΕΓΚΛΩΒΙΣΜΕΝΟΙ ΣΕ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ ΝΟΣΗΛΕΙΑΣ
Οι κάτοχοι προγραμμάτων νοσηλείας οι οποίοι δεν ήταν δυνατόν να ασφαλιστούν αλλού είτε λόγω προβλημάτων υγείας είτε λόγω προχωρημένης ηλικίας βρίσκονται ακόμα μετέωροι και κυριολεκτικά δυστυχισμένοι και ανασφαλείς. Πολλοί από αυτούς έχουν ήδη αποβιώσει. Πρέπει να βρεθεί τρόπος να διανεμηθούν κι αυτοί οι άνθρωποι αναλογικά στις ασφαλιστικές εταιρείες. Αυτές ήταν οι ωφελημένες από την ανάκληση αφού έσπευσαν με ιδιαίτερο ζήλο να καρπωθούν την υγιή ασφαλιστική ύλη των ανακληθεισών εταιρειών.
ΟΙ ΕΓΚΛΩΒΙΣΜΕΝΕΣ ΑΠΟΖΗΜΙΩΣΕΙΣ ΙΑΤΡΟΦΑΡΜΑΚΕΥΤΙΚΗΣ ΠΕΡΙΘΑΛΨΗΣ
Βάσει του Ν.3867/ άρθρο 2 παρ.1 δ τα νοσηλευτικά ιδρύματα θα πάρουν το 50% των χρημάτων που τους οφείλονται από τις νοσηλείες των ασφαλισμένων. Αυτό σημαίνει 100% κάλυψη των πραγματικών τους εξόδων. Απεναντίας οι ασφαλισμένοι οι οποίοι πλήρωσαν οι ίδιοι τα νοσοκομεία και κατέθεσαν τα δικαιολογητικά στις ασφαλιστικές εταιρείες για να αποζημιωθούν, δεν θα πάρουν απολύτως τίποτα! Αυτή η αδικία πρέπει να αποκατασταθεί άμεσα. Το ποσό αυτών των αποζημιώσεων είναι πολύ μικρό.
Με το πέρας της συνέντευξης τύπου, τα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου του Συλλόγου συναντήθηκαν και με τον Γενικό Γραμματέα του Ε.Ε.Α. κ. Ιωάννη Χατζηθεοδοσίου, ο οποίος με τη σειρά του τους διαβεβαίωσε ότι το Επιμελητήριο είναι αρωγός στο δίκαιο των αιτημάτων τους, και με τον οποίο συζήτησαν διεξοδικά το θέμα και τις περαιτέρω ενέργειες για την επίλυσή του.
Από τη Διοικητική Επιτροπή

 

 

 

Σύλλογος Ζημιωθέντων Ασπίς – Οι αληθινές ιστορίες 1 εκατομμυρίου Ασφαλισμένων

14 Ιουνίου, 2012
Ένα τηλέφωνο χτυπά ασταμάτητα δύο χρόνια και εννιά μήνες. Στην άλλη γραμμή οι φωνές που ακούγονται είναι οργισμένες, απογοητευμένες, εξουθενωμένες από την αγωνία και την αναμονή. Είναι οι φωνές των ασφαλισμένων της Ασπίς Πρόνοια και της Commercial Value που ζητούν από το Σύλλογο μια απάντηση: «Πότε θα λυθεί το πρόβλημά μας;». Η εποχή μας είναι ιδανική για να περνούν απαρατήρητα ανθρώπινα δράματα που εξελίσσονται δίπλα μας μέσα στην πληθώρα δυσάρεστων οικονομικών, πολιτικών και κοινωνικών ειδήσεων. Ο Σύλλογος Ζημιωθέντων, όμως, δεν επιτρέπει να σβηστούν οι ανθρώπινες ιστορίες των ασφαλισμένων που σχεδόν τρία χρόνια αναμένουν καρτερικά την επίλυση του προβλήματος και τη δικαίωσή τους.
- Ο αιφνίδιος θάνατός του από ανακοπή καρδιάς στα 43 συγκλόνισε την οικογένειά του. Η γυναίκα και τα δύο μικρά παιδιά του εκλιπαρούν να αποζημιωθούν βάσει της ασφάλειας θανάτου που είχε στην «Ασπίς Πρόνοια». Ποια απάντηση να δώσει ο Σύλλογος σε αυτήν τη γυναίκα;
- Ασφαλισμένος, 37 ετών, με συμβόλαιο πλήρους ιατροφαρμακευτικής κάλυψης, δύο μήνες μετά το κλείσιμο της «Ασπίς Πρόνοια» αρρώστησε βαριά. Η οικογένειά του αναγκάστηκε να πουλήσει όλα τα περιουσιακά στοιχεία της για να πληρώσει τα νοσήλια σε νοσοκομείο στην Ελλάδα. Η ασθένεια ήταν αδύνατο να αντιμετωπιστεί και κρίθηκε απαραίτητη η νοσηλεία του στο εξωτερικό, κάτι που κάλυπτε πλήρως η ιδιωτική ασφάλεια που είχε συνάψει στην «Ασπίς Πρόνοια». Φυσικά, η οικονομική κατάσταση της οικογένειας δεν επέτρεψε κάτι τέτοιο. Ο ασφαλισμένος απεβίωσε. Ο αδερφός του κινείται δικαστικά κατά παντός υπευθύνου.
- Μόλις γεννήθηκε ο πατέρας του σύναψε συμβόλαιο παιδικής αποταμίευσης. Του έλεγε μια ζωή: «Διάβαζε για να μπεις στο Πανεπιστήμιο και εγώ μαζεύω λεφτά στην άκρη για να σε βοηθήσω». Εκείνος έκανε ακριβώς ότι του είπε ο πατέρας του. Μπήκε στο Πανεπιστήμιο Αθηνών και έφυγε από την Κομοτηνή για να σπουδάσει. Όμως, ο πατέρας του έμεινε άνεργος και τα χρήματα που αποταμίευε 18 χρόνια, δυστυχώς, είχαν σφραγίδα «Ασπίς Πρόνοια». Με δάκρυα στα μάτια, το νεαρό αγόρι, ζήτησε τα χρήματα της αποταμίευσης από το Σύλλογο: «Μα εγώ διάβαζα πολύ, μα πέρασα και τώρα πρέπει να τα εγκαταλείψω όλα για να γυρίσω πίσω». Έφυγε με λυγμούς για την Κομοτηνή.
- Ασφαλισμένοι που είχαν συμβόλαια συνδεδεμένα με στεγαστικά δάνεια κινδυνεύουν να χάσουν τα σπίτια τους κι ας έχουν εξοφλήσει στην «Ασπίς Πρόνοια» και στην Commercial Value το κεφάλαιο. Οι τράπεζες δεν μπορούν να εισπράξουν το κεφάλαιο από τις δύο εταιρείες και στρέφονται κατά των ασφαλισμένων με απειλές, ώστε να τους πληρώσουν για δεύτερη φορά το εξοφλημένο κεφάλαιο.
- Ομογενείς του εξωτερικού κατέθεσαν τους κόπους μιας ζωής σε αποταμιευτικά προγράμματα των δύο εταιρειών. Έφυγαν μετανάστες για ένα καλύτερο μέλλον και κατέληξαν εξαθλιωμένοι ψυχικά και οικονομικά.
Ας έρθει να σηκώσει το τηλέφωνο κάποιος από εκείνους που έφεραν 1 εκατομμύριο ζημιωθέντες σε οικτρή κατάσταση. Ας απαντήσει ένας από αυτούς στη χήρα, στον αδερφό, στο φοιτητή, στον άνθρωπο που χάνει το σπίτι του, στον Έλληνα του εξωτερικού. Εμείς θα συνεχίσουμε να τους απαντούμε μέχρι να δικαιωθούμε.
Από το Δ.Σ. Συλλόγου Ζημιωθέντων Ασπίς

Συνάντηση του Συλλόγου Ζημιωθέντων από Ασπίς Πρόνοια στο Υπουργείο Οικονομικών

03 Σεπτεμβρίου, 2012
Την Πέμπτη 23/08/2012 πραγματοποιήθηκε συνάντηση στο Υπουργείο Οικονομικών. Οι θέσεις του Συλλόγου Ζημιωθέντων από την Ασπίς, αναλύονται στην επιστολή που ακολουθεί, η οποία στάλθηκε πρωτοκολλημένη στο Υπουργείο, και λαμβάνουν υπόψη τις ρεαλιστικές δυνατότητες που υπάρχουν για την οριστική επίλυση του προβλήματος. Στη συνάντηση παρευρέθησαν:
- Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος κ. Σ. Κεδίκογλου
- Ο Γενικός Γραμματέας του Υπουργείου Οικονομικών κ. Γ. Μέργος
- Η Διευθύντρια του Γ.Γ.ΥΠΟΙΚ κ. Κώνστα
- Υπηρεσιακοί παράγοντες του ΥΠΟΙΚ, οικονομολόγοι κ. Τριάντη , κ. Σκέρτσος, κ. Γκέρτσος
- Ο Διευθυντής της ΔΕΙΑ της ΤτΕ κ. Χ. Βογιατζής
- Οι Νομικοί Σύμβουλοι της ΔΕΙΑ κ. Ν. Παυλόπουλος και κ. Λουκάς
- Ο Επόπτης Εκκαθάρισης Ασπίς Πρόνοια κ. Κ .Βλαχογιάννης
- Ο πολιτευτής της Ν.Δ κ. Α. Μωραϊτάκης
- Εκπρόσωποι του Συλλόγου Ζημιωθέντων από Ασπίς Πρόνοια
ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΖΗΜΙΩΘΕΝΤΩΝ Αθήνα, 28/8/2012
ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΣΠΙΣ ΠΡΟΝΟΙΑ ΑΡ.ΠΡΩΤ .47
με έδρα Αθήνα
Προς : Υπουργό Οικονομικών Κον Ι. Στουρνάρα
ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ
Αναπληρωτή Υπουργό Οικονομικών Κον Χ. Σταϊκούρα
Γενικό Γραμματέα Υπουργείου Οικονομικών Κον Γ. Μέργο
Διευθυντή ΔΕΙΑ της ΤτΕ Κον Χ. Βογιατζή
Υπηρεσιακούς παράγοντες Υπουργείου Οικονομικών
ΘΕΜΑ : ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΙΛΥΣΗ ΤΟΥ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΟΣ
ΑΣΠΙΣ ΠΡΟΝΟΙΑ-COMMERCIAL VALUE
Αξιότιμε κύριε Στουρνάρα
Την Πέμπτη 23/8/2012 πραγματοποιήθηκε, με πρωτοβουλία του Γ.Γ του Υπ. Οικονομικών κ. Γ. Μέργου, πολύ εποικοδομητική συνάντηση σχετικά με το εξαιρετικά σημαντικό και επείγον κοινωνικό πρόβλημα των ανακληθεισών εταιρειών Ασπίς Πρόνοια και CommercialValue. Στη συνάντηση ήταν παρών ο κυβερνητικός εκπρόσωπος κύριος Κεδίκογλου ο οποίος μας μετέφερε την έντονη επιθυμία του πρωθυπουργού κ. Σαμαρά για την όσο το δυνατόν συντομότερη επίλυση του προβλήματος.
Προσδοκώντας στην άμεση συνδρομή σας για το ζήτημα αυτό, η παρατεταμένη εκκρεμότητα του οποίου έχει δημιουργήσει ακόμα και πρόβλημα στοιχειώδους επιβίωσης σε χιλιάδες ασφαλισμένους, σας στέλνουμε τις προτάσεις μας οι οποίες ελπίζουμε ότι μπορούν να εφαρμοστούν χωρίς κόστος και να δώσουν οριστική λύση σε αυτό το παρατεταμένο μαρτύριο που ταλαιπωρεί όλον αυτόν τον κόσμο επί 3 χρόνια .
Εγγυητικό κεφάλαιο ζωής και χρηματοδότησή του
Η δημιουργία του εγγυητικού κεφαλαίου ζωής είναι απότοκο της εγκληματικά ελλιπούς εποπτείας των ασφαλιστικών εταιρειών η οποία οδήγησε ουσιαστικά στην ανάκλησή τους. Οι προηγούμενες κυβερνήσεις δημιούργησαν πλαίσιο εποπτείας και εγγυήσεων μετά το συμβάν αντί να δράσουν προληπτικά.
Εφόσον όμως το εγγυητικό κεφάλαιο ζωής επιφορτίζεται έστω και με τόσο μεγάλη καθυστέρηση να σηκώσει το οικονομικό βάρος των αποζημιώσεων των ασφαλισμένων –άδικα κατά την γνώμη μας αφού δεν φέρει την ευθύνη-τότε αυτή η υποχρέωση πρέπει να αρχίσει να υλοποιείται άμεσα.
Η αναφορά του νόμου 3867 σχετικά με το προϊόν της ασφαλιστικής εκκαθάρισης (άρθρο 2 παρ.5) θα πρέπει να διευκρινιστεί αφού το τέλος της εκκαθάρισης θα διαρκέσει πάρα πολλά χρόνια, οπότε στην ουσία δεν υπάρχει λύση μέσω αυτής της οδού. Επίσης αυτή η αναμονή δεν έχει ουσιαστικό περιεχόμενο αφού ακόμα και μηδενικό αποτέλεσμα να προκύψει κατά την εκκαθάριση, το εγγυητικό κεφάλαιο θα αποδώσει στους ασφαλισμένους το 70% των οφειλομένων. Προτείνουμε το προϊόν της εκκαθάρισης να εκχωρηθεί κατ’ ευθείαν στο εγγυητικό κεφάλαιο ζωής. Οπότε το 70% της απαίτησης (ίδιο άρθρο) θα πρέπει να αποδοθεί άμεσα ή μέσω ενός εύλογου χρονικού διακανονισμού ο οποίος προτείνουμε να είναι ο εξής:
- άμεση αποζημίωση για όσα συμβόλαια έχουν λήξει πριν την ανάκληση των ασφαλιστικών εταιρειών αλλά και όσων θα έληγαν εντός του 2009
- αποζημίωση σε δύο ισόποσες ετήσιες δόσεις όσων συμβολαίων θα έληγαν εντός του 2010*.
- αποζημίωση σε τρεις ισόποσες ετήσιες δόσεις όσων συμβολαίων θα έληγαν εντός του 2011
- αποζημίωση σε τέσσερις ισόποσες ετήσιες δόσεις όσων συμβολαίων θα έληγαν εντός του 2012
- Τα συμβόλαια τα οποία θα έληγαν τα έτη 2013 έως 2015 θα αποζημιωθούν κατά τον ίδιο τρόπο αλλά με ολοκλήρωση των πληρωμών σε ισόποσες ετήσιες δόσεις οι οποίες θα λήξουν το 2016.
- Τα συμβόλαια που θα έληγαν από εκεί και πέρα θα αποζημιώνονται ακέραια κατά το έτος την λήξεώς τους με ολοκλήρωση της διαδικασίας μέχρι το 2024.
*Η πρώτη δόση θα αποδοθεί άμεσα ενώ η κάθε δόση δεν θα μπορεί να είναι μικρότερη από 10.000€.
Ο επιμερισμός της δαπάνης θα φέρει ουσιαστικά μικρή ετήσια επιβάρυνση για το εγγυητικό κεφάλαιο. Οι νόμοι 3867 και 4002 αρθ.17 προβλέπουν το πλαίσιο βάσει του οποίου μπορεί να χρηματοδοτηθεί το εγγυητικό κεφάλαιο ζωής το οποίο αναμφισβήτητα είναι ένας αξιόχρεος δανειζόμενος.
Η λύση για την χρηματοδότησή του πρέπει να βρεθεί άμεσα διότι η εκκρεμότητα αυτή εκτός των καταστροφικών συνεπειών που έχει για την ζωή των ασφαλισμένων, ταυτόχρονα καταστρέφει την πίστη στην ασφαλιστική αγορά η οποία χρειάζεται άμεσες ανάσες εκτόνωσης και απεγκλωβισμού. Η λύση θα δώσει επίσης πνοή και στα δημόσια οικονομικά αφού το κλίμα αναστροφής θα λειτουργήσει πολύ θετικά μεσομακροπρόθεσμα.
Αν και δεν είμαστε αρμόδιοι να σας υποδείξουμε λύσεις χρηματοδότησης του Εγγυητικού Κεφαλαίου εντούτοις θεωρούμε ιδιαίτερα ενδιαφέρουσα την παράγραφο ”ια” του νομοσχεδίου που αφορά την ανακεφαλαίωση των τραπεζών το οποίο κατατέθηκε στην Βουλή την 1η Αυγούστου 2012 από τον Υπουργό Οικονομικών. Σύμφωνα με τα οριζόμενα στην παράγραφο αυτή το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΤΧΣ) έχει την δυνατότητα να χορηγεί εγγυήσεις με αποδέκτες και τα πιστωτικά ιδρύματα που λειτουργούν στην Ελλάδα προκειμένου να ενισχυθεί η εμπιστοσύνη στο εγχώριο χρηματοπιστωτικό σύστημα. Θεωρούμε ότι έγκριση που έχει δοθεί από το ΤΧΣ για την κεφαλαιακή ενίσχυση με μετρητά της Αγροτικής Ασφαλιστικής από την Τράπεζα Πειραιώς δείχνει τον διευρυμένο ρόλο του ΤΧΣ σε εκτός στενού τραπεζικού φάσματος λειτουργίες. Επομένως το να δοθεί δάνειο στο αναμφισβήτητα αξιόχρεο Εγγυητικό Κεφάλαιο Ζωής με την εγγύηση του ΤΧΣ φρονούμε ότι είναι μια απολύτως λογική και βιώσιμη λύση.
Διόρθωση των αποτιμήσεων των unit lined προϊόντων
Τα unit linked προϊόντα παρείχαν εγγυήσεις στις λήξεις των συμβολαίων αλλά και κατά την διάρκεια αυτών. Η αποτίμησή τους στην τιμή μεριδίου από τον επόπτη χαρτοφυλακίου ζωής έγινε με υποκειμενική ερμηνεία ενός κενού του νόμου 400/70 (άρθρο 7 δ ιιι) παραβλέποντας όμως το άρθρο 70 του ίδιου νόμου το οποίο ορίζει με σαφήνεια την πρόβλεψη εγγυήσεων. Η ερμηνεία αυτή είναι έξω από τα όρια της λογικής και της δικαιοσύνης, αφού οδηγεί σε ουσιαστική εκμηδένιση των αξιών 67.000 συμβολαίων τα οποία κατέχουν μικροαποταμιευτές οι οποίοι υπολόγιζαν σε αυτά για να συμπληρώσουν την σύνταξή τους ή να εξασφαλίσουν κάποιο εφάπαξ βοήθημα. Ταυτόχρονα δημιουργεί δεδικασμένο για μια ασφαλιστική αγορά η οποία είναι πλημμυρισμένη από ομοειδή προϊόντα τα οποία παρέχουν εγγυημένο κεφάλαιο ή / και επιτόκιο.
Ήδη έχουν κατατεθεί ανακοπές κατά της ερμηνείας αυτής, αλλά εμείς ζητάμε την διόρθωση αυτή άμεσα έτσι ώστε να παρακάμψουμε μια επιπλέον εκκρεμότητα και να αποτρέψουμε από επιπλέον έξοδα τους ήδη καταταλαιπωρημένους ασφαλισμένους. Αντιθέτως τα υπόλοιπα συμβόλαια έχουν αποτιμηθεί σωστά και ζητάμε ίση μεταχείριση αφού όλες οι εγγυήσεις είχαν εκδοθεί από την ίδια εταιρεία.
Τα νοσοκομειακά συμβόλαια
Δεν έχει ληφθεί καμία μέριμνα για τους κατόχους ασφαλιστικών συμβολαίων τα οποία παρείχαν νοσοκομειακή κάλυψη στους ασφαλισμένους. Το πολύ μεγάλο πρόβλημα παραμένει και υπερεπείγει η επίλυσή του για όσους είχαν προβλήματα υγείας και για όσους ήταν σε ηλικία όπου δεν μπορούσαν να ασφαλιστούν αλλού. Οι νεότεροι και οι ασφαλίσιμοι μπόρεσαν και ασφαλίστηκαν σε άλλες ασφαλιστικές εταιρείες έστω και με δυσμενέστερους όρους. Προτείνουμε τον διαμοιρασμό αυτών των ασφαλισμένων στις ασφαλιστικές εταιρείες οι οποίες επωφελήθηκαν των ανακλήσεων και εμπλούτισαν άκοπα τα χαρτοφυλάκιά τους με έτοιμους ασφαλίσιμους πελάτες.
Τονίζουμε και πάλι ότι η επίλυση αυτού του κεφαλαίου αποτελεί ίσως και λόγο επιβίωσης ή ποιότητας ζωής για πάρα πολλούς ασφαλισμένους.
Η ευθύνη του κράτους
Η ευθύνη του κράτους για την εγκληματικά πλημμελή εποπτεία που οδήγησε στην ανάκληση των ασφαλιστικών εταιρειών είναι ακόμα μεγαλύτερη εξαιτίας της αφόρητης καθυστέρησης επίλυσης του προβλήματος, η οποία οδηγεί σε αδιέξοδα (οικονομικά ή υγείας) καθημερινά ολοένα και περισσότερους συνανθρώπους μας. Ο ασφαλιστικός πυλώνας αποτελεί θεμέλιο στήριξης όλων των πολιτισμένων κοινωνιών και γι’ αυτό υπέρ – εποπτεύεται και υπέρ – προστατεύεται. Δείτε περιπτώσεις AIG και ING όπου προβλήματα χιλιαπλάσιων διαστάσεων επιλύθηκαν από τις κυβερνήσεις σε μια μέρα. Θεωρούμε ότι η αποζημιωτική ευθύνη ανήκει εξ’ ολοκλήρου στο κράτος. Εφόσον όμως νομοθετήθηκε μερική μεταφορά της ευθύνης αυτής στο εγγυητικό κεφάλαιο ζωής το οποίο θα αποζημιώσει σε ποσοστό 70% τους ασφαλισμένους, τότε το κράτος θα πρέπει να αναλάβει την αποζημίωση του υπολειπομένου 30%. Έτσι θα αποκατασταθεί το περί δικαίου αίσθημα και σίγουρα θα ανακληθούν όσες αγωγές έχουν κατατεθεί κατά του Ελληνικού Δημοσίου. Λαμβάνοντας υπόψη την πολύ δύσκολη δημοσιονομική κατάσταση της χώρας προτείνουμε αυτό το ποσό να δοθεί με τίτλους λήξης του 2020.
Οι αποζημιώσεις των δικαιούχων νοσοκομειακών εξόδων
Σύμφωνα με τον νόμο 3867 (άρθρο 2 παρ. 1δ) οι ιδιωτικές κλινικές θα λάβουν το 50% των απαιτήσεων που έχουν από τις ανακληθείσες ασφαλιστικές εταιρείες. Το ποσό αυτό αντιστοιχεί σε πλήρη κοστολογική κάλυψη των εξόδων τους αφού οι χρεώσεις των ελληνικών νοσοκομείων είναι από τις ακριβότερες στην Ευρώπη. Αντιθέτως οι ασφαλισμένοι οι οποίοι έχουν καταθέσει δικαιολογητικά για αποζημιώσεις στις ασφαλιστικές εταιρείες, αν και έχουν προνόμιο, δεν θα πάρουν απολύτως τίποτα! Η αδικία αυτή πρέπει να αποκατασταθεί άμεσα και μάλιστα οι αποζημιώσεις θα πρέπει να δοθούν εις ακέραιο αφού τα ποσά έχουν ήδη καταβληθεί από τους ασφαλισμένους στα νοσοκομεία. Το ποσόν αυτό δεν είναι ιδιαίτερα μεγάλο και μπορεί να διακανονιστεί σχετικά εύκολα.
Οι αποζημιώσεις που κατατέθηκαν μετά τις ανακλήσεις
Τα συμβόλαια των ασφαλισμένων βρίσκονται ακόμα σε ισχύ. Όσες αποζημιώσεις κατατέθηκαν μετά την ανάκληση των εταιρειών θα πρέπει να αποδοθούν στους ασφαλισμένους όλων των κλάδων ζωής.
Η αλλαγή στάσης του Υπουργείου Οικονομικών αποτελεί για τους ασφαλισμένους και τον Σύλλογό μας ευχάριστη έκπληξη, αφού δυστυχώς τα προηγούμενα χρόνια η αντιμετώπιση ήταν η χείριστη δυνατή. Ελπίζουμε ότι πολύ σύντομα θα δοθεί μια οριστική λύση στο πρόβλημα και θα αποκατασταθεί μια πραγματικά ιστορική αδικία που όμοιά της δεν υπάρχει ούτε στην Ελλάδα αλλά και ούτε σε καμία άλλη ευνομούμενη πολιτεία. Αυτονόητα θα βρεθούμε στην διάθεσή σας για οποιαδήποτε βοήθεια χρειαστεί.
Με εξαιρετική τιμή
Για το Δ.Σ του συλλόγου
Ο Πρόεδρος, Θ. Πετρίδης, o Οργανωτικός Γραμματέας, Ν. Κεχαγιάογλου.

 

 

 

Σύλλογος Ζημιωθέντων Ασπίς – Αληθινές Ιστορίες

20 Σεπτεμβρίου, 2012
Οι αληθινές ιστορίες των ασφαλισμένων της “Ασπίς Πρόνοια” φτάνουν διαρκώς στα γραφεία του Συλλόγου Ζημιωθέντων. Προσωπικά δράματα που εκτυλίσσονται καθημερινά λόγω της εγκληματικής αδιαφορίας του ελληνικού κράτους και που συχνά αποσιωπούνται εν μέσω της βαθιάς οικονομικής κρίσης που βιώνει ο τόπος. Ο Σύλλογος Ζημιωθέντων από Ασπίς Πρόνοια συνεχίζει να κοινοποιεί τις ιστορίες αυτές, ώστε να μην ξεχαστεί το μεγαλύτερο ασφαλιστικό σκάνδαλο στην ιστορία της Ε.Ε.:
“Το 1992 η Ν.Κ. σύναψε οικογενειακό συμβόλαιο υγείας στην Ασπίς Πρόνοια. Τότε η κόρη της είχε μόλις γεννηθεί. Το 2002 το δεκάχρονο κορίτσι αρρώστησε από αυτοάνοσο νόσημα, ωστόσο η οικογένεια έκανε χρήση του συμβολαίου που είχε με την Ασπίς για να καλύψει τα ιατρικά έξοδα.
Τον Σεπτέμβριο του 2009, με το κλείσιμο της εταιρείας ξεκινά ο Γολγοθάς και γι’ αυτή την οικογένεια. Καμία ασφαλιστική εταιρεία δεν δεχόταν να ασφαλίσει το κορίτσι λόγω του προϋπάρχοντος αυτοάνοσου νοσήματος, ενώ δεν είχε και ουδεμία φαρμακευτική κάλυψη. Σήμερα, είναι σχεδόν αδύνατη η κάλυψη των ιατροφαρμακευτικών αναγκών της κοπέλας.
Αναρωτιόμαστε πότε επιτέλους θα δικαιωθούν οι χιλιάδες ασφαλισμένοι που συνεχίζουν να υπομένουν στωικά τις συνέπειες της εγκληματικής αδιαφορίας του ελληνικού κράτους…”

Ανοιχτή επιστολή του Συλλόγου Ζημιωθέντων Ασπίς στον Υπουργό Οικονομικών:

05 Οκτωβρίου, 2012
Ειδησεογραφία Σεπτεμβρίου 2012: “Αποκομίζοντας κέρδος 12,4 δισ. $ το αμερικάνικο δημόσιο, προχώρησε στη μείωση της συμμετοχής του στην ασφαλιστική εταιρεία AIG (American International Group) στο 21,5% περίπου, μετά την πώληση μετοχών της εταιρείας αξίας 18 δισ. δολαρίων. Θυμίζουμε ότι το αμερικάνικο δημόσιο διέθεσε τον Σεπτέμβριο του 2008 182,3 δισ. $ για τη διάσωση του ασφαλιστικού γίγαντα αποκτώντας το 80% των μετοχών του. Από τότε έως σήμερα έχει πουλήσει περίπου το 60% αυτών με σημαντικά κέρδη για το Αμερικάνικο δημόσιο και κατʼ επέκταση τους φορολογούμενους. Η ασφαλιστική εταιρεία έχει πλήρως ανακάμψει ενώ η ασφαλιστική συνείδηση του Αμερικανού πολίτη βρίσκεται στο καλύτερο δυνατό σημείο”.
Αγαπητέ κύριε Στουρνάρα,
Όπως ασφαλώς γνωρίζετε, αυτός είναι ο τρόπος με τον οποίο διαχειρίζονται οι σοβαρές κοινωνίες τα πιο πολύτιμα περιουσιακά τους στοιχεία το ενεργητικό των οποίων είναι πολλαπλάσιο από την απλή απαρίθμηση των οικονομικών τους στοιχείων.
Υπενθυμίζεται ότι η ασφαλιστική βιομηχανία είναι μακράν η μεγαλύτερη βιομηχανία του κόσμου παράγοντας 4, 4 τρις $ ασφάλιστρα ετησίως (με πρόβλεψη για 5,5 τρις $ ως το 2016) δηλαδή το 8% του παγκόσμιου ΑΕΠ και επενδύσεις που ξεπερνούν το 50% του παγκόσμιου ΑΕΠ. Ταυτόχρονα καταβάλλει αποζημιώσεις 3,6 τρις $ ετησίως συμπληρώνοντας τα κενά των κρατικών συστημάτων ασφάλισης, αποζημιώνοντας κοινωνίες και ανασυνθέτοντας το φυσικό περιβάλλον μετά από μεγάλες καταστροφές, συμβάλλοντας καθοριστικά στην οικονομική ευημερία των εθνών και στην ειρήνη.
Συμπληρώθηκαν 3 χρόνια από την ανάκληση της άδειας της ʽʼΑσπίς Πρόνοιαʼʼ μιας εκ των μεγαλυτέρων και μακροβιότερων ασφαλιστικών εταιρειών της πατρίδας μας. Η οποία έκλεισε διότι δεν κατάφερε να κάνει αύξηση μετοχικού κεφαλαίου 205 εκατ.!! Το πρόβλημα της AIG ήταν υπερχιλιαπλασίων διαστάσεων. Λύθηκε σε μια μέρα με όλους κερδισμένους. Εδώ για μια απολύτως διαχειρίσιμη υπόθεση καταφέραμε να χάσουμε όλοι:
· Οι ασφαλισμένοι οι οποίοι την ίδια μέρα της ανάκλησης πήραν δελτίο τύπου από τον τότε υπουργό Οικονομικών το οποίο τους διαβεβαίωνε ότι κανείς δε θα χάσει το ασφαλιστήριό του και τα χρήματα που έχει αποταμιεύσει. Αντί αυτών βιώνουν την απόλυτη απουσία δικαιοσύνης και την συστηματική κοροϊδία από ένα κράτος που δεν σέβεται τους πολίτες του, τις περιουσίες τους και κυρίως την υγεία τους, αφήνοντας την τεχνική της λήθης να λύσει προβλήματα τα οποία όμως αντιθέτως κάθε μέρα μεγαλώνουν και γίνονται πιο δύσκολα διαχειρίσιμα.
· Ο θεσμός ο οποίος δέχτηκε τρομακτικό χτύπημα με συνυπεύθυνες τις ασφαλιστικές εταιρείες οι οποίες επιδόθηκαν στον διαμοιρασμό των ομματίων των ανακληθεισών ασφαλιστικών εταιρειών αγωνιώντας για το ποια θα πάρει το μεγαλύτερο μερίδιο αγοράς από το 15% του καταρρέοντος ομίλου, αντί να πάρουν άμεσες πρωτοβουλίες για την διάσωση των ασφαλισμένων. Έχουν αφήσει εποχή τα πάρτι που έκανε ο τότε πρόεδρος της ΕΑΕΕ για να ανακοινώνει κάθε μήνα νέα ρεκόρ παραγωγής ασφαλίστρων στην εταιρία που διοικούσε. Τώρα οι ασφαλιστικές εταιρείες πληρώνουν το τίμημα με κάθετη μείωση της παραγωγής και κύμα εξαγορών, ενώ αντιθέτως θα έπρεπε να κυριαρχούν στο οικονομικό σκηνικό, αφού μπορούν να δώσουν τις μόνες αξιόπιστες λύσεις ενώπιον των αδιεξόδων του κοινωνικού συστήματος ασφάλισης υγείας και συνταξιοδότησης.
· Ο κρατικός προϋπολογισμός ο οποίος χάνει εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ εξαιτίας της συρρίκνωσης της ασφαλιστικής παραγωγής και της μείωσης της κερδοφορίας ή τις ζημιές των φορέων της.
· Τα κόμματα που διαχειρίστηκαν τις υποθέσεις αυτές και προσέθεσαν άλλη μια αποτυχημένη διαχείριση στα πλούσια βιογραφικά τους.
Αυτός όμως που θα χάσει για άλλη μια φορά εξαιτίας αυτής της τραγικής ή και ύποπτης ανικανότητας, θα είναι ο ελληνικός λαός ο οποίος θα κληθεί σε λίγα χρόνια να πληρώσει πολλαπλάσια την ζημιά που προκάλεσε η εγκληματικά πλημμελής εποπτεία των κρατικών μηχανισμών, η οποία οδήγησε στο κλείσιμο των ασφαλιστικών εταιρειών. Ήδη οι αγωγές κατατίθενται μαζικά και καθημερινά στα πρωτοδικεία όλης της χώρας.
Επειδή φυσικά ʽʼουδέν κακόν αμιγές καλούʼʼ θα υπάρξουν και οι κερδισμένοι αυτής της υπόθεσης. Αυτοί θα είναι τα δικηγορικά γραφεία που θα αναλάβουν μια πολύ εύκολη υπόθεση με πλήθος συντριπτικών στοιχείων τα οποία θα απασχολήσουν την Ελληνική κοινή γνώμη όταν θα αρχίσουν οι ακροαματικές διαδικασίες.
Κύριε Υπουργέ, γνωρίζουμε ότι έχετε εξαιρετικές γνώσεις σε σχέση με τους συστημικούς κινδύνους της αγοράς και ζητούμε την άμεση παρέμβασή σας στην βάση των πολύ εποικοδομητικών και ρεαλιστικών προτάσεων που ήδη σας έχουμε καταθέσει, έτσι ώστε να λάβει επιτέλους τέλος αυτό το μαρτύριο που βιώνουμε όλοι την τελευταία τριετία. Ελπίζουμε πολύ σύντομα να έχουμε ευχάριστα νέα τα οποία θα λυτρώσουν τους εκατοντάδες χιλιάδες ασφαλισμένους και ταυτόχρονα θα συμβάλλουν στην σταδιακή αποκατάσταση της εμπιστοσύνης στην ασφαλιστική αγορά.”www.ert.grΔ. Βίτσας: Eπιστολή στην ΤτΕ για Ασπίς Πρόνοια - Commercial Value
Πέμπτη, 14 Ιουνίου 2012 12:41 


Επιστολή προς το διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδας, για το θέμα των ασφαλισμένων στην Ασπίς Πρόνοια και την Commercial Value, απέστειλε ο Δημήτρης Βίτσας, γραμματέας της κεντρικής πολιτικής επιτροπής του Συνασπισμού της Αριστεράς των Κινημάτων και της Οικολογίας.

Η επιστολή αναφέρει τα εξής:

«Προς τον
· κ. Γ. Προβόπουλο
· Διοικητή Τράπεζας της Ελλάδας
· Αξιότιμε κύριε,
· Σύμφωνα με τα οριζόμενα στο ν. 3867/2010 όπως αυτός τροποποιήθηκε με τους ν. 4002/2011 και 4063/2012, την 31/5/2012 έληξε η περίοδος κατά την οποία θα ολοκληρωνόταν η προσπάθεια εξεύρεσης αναδόχου/ων εταιρίας/ών για τα χαρτοφυλάκια κλάδων Ζωής των εταιριών ΑΣΠΙΣ ΠΡΟΝΟΙΑ και COMMERCIAL VALUE. Όπως ενημερωθήκαμε η προσπάθεια αυτή απέβη άκαρπη.
· Σημειώνουμε βέβαια ότι μετά από περίπου 2 χρόνια και οκτώ μήνες διαδικασιών διαχείρισης των εν λόγω χαρτοφυλακίων, το ελάχιστο διάστημα που διήρκησε η προσπάθεια εξεύρεσης αναδόχου (λιγότερο και από 1 μήνα) καθώς και οι ιδιαίτερες συνθήκες (προεκλογική περίοδος , δυσμενής οικονομική κατάσταση, αβεβαιότητα για τις εξελίξεις και κυρίως μειωμένο ενδιαφέρον από την πολιτεία για την ουσιαστική λύση του προβλήματος) δεν δημιούργησαν τις καλύτερες προϋποθέσεις για την επιτυχή έκβασή της προσπάθειας αυτής.
· Η άποψη του ΣΥΡΙΖΑ είναι ότι μετά τον σχηματισμό της νέας κυβέρνησης η Διεύθυνση Εποπτείας Ιδιωτικής Ασφάλισης (ΔΕΙΑ) της ΤτΕ θα πρέπει να αναλάβει πρωτοβουλία έτσι ώστε, σε συνεργασία με το Υπουργείο Οικονομικών, την Ένωση Ασφαλιστικών Εταιριών Ελλάδας (ΕΑΕΕ), τους επόπτες εκκαθάρισης και διαχείρισης χαρτοφυλακίου Ζωής καθώς και με την συνδρομή των ασφαλισμένων στις δύο εταιρίες, σε σύντομο χρονικό διάστημα να εξετασθεί διεξοδικά κάθε πιθανή δυνατότητα εξεύρεσης αναδόχων .
· Με δεδομένα την ιδιαίτερη οικονομική κοινωνική και πολιτική διάσταση του θέματος και τον χρόνο που ήδη έχει παρέλθει εκτιμούμε ότι θα πρέπει να εξαντληθεί και το ελάχιστο χρονικό περιθώριο για λύση σε μια θετική κατεύθυνση..
· Για τον λόγο αυτό παρακαλούμε να μεριμνήσετε τόσο εσείς όσο και ο αρμόδιος υποδιοικητής κ. Ι. Παπαδάκης, ο οποίος προΐσταται της ΔΕΙΑ, ώστε να αναβληθεί για βραχύ χρονικό διάστημα η λήψη σχετικής απόφασης της ΔΕΙΑ περί έναρξης της διαδικασίας εκκαθάρισης του χαρτοφυλακίου Ζωής. Έτσι θα δοθεί ο κατάλληλος χρόνος για τις προτεινόμενες ενέργειες που αποβλέπουν στην ολοκλήρωση μιας ουσιαστικής προσπάθειας».Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλώ τα σχόλια να είναι κόσμια και περιεκτικά.