ΤΟ ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ ΤΟΥ ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΟΥ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΟΥ ΣΚΑΝΔΑΛΟΥ2003
22/12/03
Έγγραφο της αρμόδιας για τις ασφαλιστικές εταιρείες Γενικής Γραμματείας Εμπορίου παρουσιάζει μια απίστευτη κατάσταση στον Όμιλο Ασπίς Πρόνοια. Η αρμόδια διευθύντρια Μ. Κορωναίου αναφέρεται σε 65 γραπτές καταγγελίες (σ.σ.: πέραν των τηλεφωνικών) και για πράξεις «που δεν συνάδουν με την ασφαλιστική νομοθεσία». Για τα ασφαλιστήρια συμβόλαια Unit Linked (ASPIS BOND) η εταιρεία καθυστερούσε την αιτούμενη καταβολή εξαγοράς, ενώ θα έπρεπε βάσει της νομοθεσίας να είναι άμεση.
Τα παραπάνω γνωστοποιούνται άμεσα στον τότε υπουργό Ανάπτυξης κ. Άκη Τσοχατζόπουλο, ο οποίος δεν παρενέβη και άφησε την υπόθεση να «κρεμάσει».

2004-2006
Μεγάλη ανησυχία εκφράζουν εργαζόμενοι και ασφαλισμένοι στην Ασπίς για την πορεία της εταιρείας. Οι καταγγελίες πληθαίνουν, αλλά τόσο η Εποπτική Αρχή όσο και η πολιτική ηγεσία κωφεύουν.

2007
04/04/07
Ο επί 28 χρόνια πρώην αναλογιστής της εταιρείας κ. Θ. Αναγνωστόπουλος αποστέλλει στο Υπουργείο Ανάπτυξης επιστολές με τις οποίες ενημερώνει για το έλλειμμα των μαθηματικών αποθεμάτων της Ασπίς, ενώ τονίζει ότι η εταιρεία έχει στο ενεργητικό της  υπερβολικές υπεραξίες. Ζητά συνάντηση με τον υπουργό κ. Παπαθανασίου, ο οποίος δεν ανταποκρίνεται θετικά.
 02/05/07
Οι αρχές διερευνούν καταγγελίες για την «Ασπίς Πρόνοια». Ο κ. Θ. Αναγνωστόπουλος, υποβάλλει στην αρμόδια διεύθυνση του υπουργείου Ανάπτυξης καταγγελία, η οποία αμφισβητεί την αξιοπιστία των στοιχείων που δημοσιεύει η εταιρεία.
Οι καταγγελίες κάνουν λόγο για παραποίηση οικονομικών στοιχείων και αλλοίωση των πραγματικών μεγεθών του ισολογισμού, που επηρεάζουν όχι μόνο το αποτέλεσμα, αλλά και την κεφαλαιακή επάρκεια του ομίλου. Ισχυρίζεται ότι τα ίδια κεφάλαια τόσο της μητρικής εταιρείας Ασπίς Πρόνοια ΑΕΓΑ, όσο και του ομίλου είναι στην πραγματικότητα αρνητικά και διαμορφώνονται στα -62,8 και -91,4 εκατ. ευρώ αντίστοιχα, από 48,8 και 20,5 εκατ. ευρώ που εμφανίζονται στις οικονομικές καταστάσεις του 2006.
Η σοβαρότητα των καταγγελιών οδήγησε το υπουργείο Ανάπτυξης να ενημερώσει την ίδια κιόλας ημέρα την Υπηρεσία Ειδικών Ελέγχων. Ταυτοχρόνως, ενημερώθηκαν η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς, η Τράπεζα της Ελλάδος, καθώς και η νέα εποπτική αρχή του κλάδου, η Επιτροπή Εποπτείας Ιδιωτικής Ασφάλισης, όπως επίσης και η ΥΠΕΕ (πρώην ΣΔΟΕ). Παράλληλα εκδόθηκε εισαγγελική εντολή για τη διερεύνηση, γενικότερα, «τυχόν αξιόποινων πράξεων» στην Ασπίς Πρόνοια.
2008
05/06/08: Αξιολόγηση αναλύτριας του διεθνούς οίκου Fitch βάζει βαθμό Β+ στην πιστοληπτική ικανότητα της Ασπίς Πρόνοια, δίνοντας σταθερή προοπτική. Αυτή η βαθμολογία που κατηγοριοποιούσε το χρέος της Ασπίς σε καθεστώς κερδοσκοπικών χαρακτηριστικών ήταν αρκετή ώστε ο Παύλος Ψωμιάδης να διατείνεται ότι: «Μόνο η Ασπίς Πρόνοια λαμβάνει πιστοποιητικό αξιολόγησης της πιστοληπτικής της ικανότητας από διεθνή οίκο ανάμεσα σε όλες τις ασφαλιστικές εταιρείες της Ελλάδας».
08/08: Δύο μήνες μετά η Επιτροπή Εποπτείας Ιδιωτικής Ασφάλισης της Ελλάδας (ΕΠΕΙΑ), αποφασίζει το πάγωμα των περιουσιακών στοιχείων του ομίλου Ασπίς. Η Fitch προχωράει σε μεγάλη υποβάθμιση (σε “B+”)

2009
10/06/09
Παύλος Ψωμιάδης: «Έρχονται εκπλήξεις»!


Βέβαιος για την επιτυχή ολοκλήρωση της αύξησης του μετοχικού κεφαλαίου της Ασπίς ΑΕΓΑ κατά 150 εκατ. ευρώ δηλώνει ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του Ομίλου Ασπίς Παύλος Ψωμιάδης. Ταυτόχρονα σημειώνει ότι θα γίνει αύξηση στο μετοχικό κεφάλαιο της General Union κατά 30 εκατ. ευρώ και στην Commercial Value. Η αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου της Ασπίς ΑΕΓΑ θα έχει ολοκληρωθεί μέσα στον Ιούλιο σύμφωνα με τις προθεσμίες που θέτει η νομοθεσία, ο ίδιος όμως εμφανίσθηκε αισιόδοξος ότι θα είναι έτοιμος πολύ νωρίτερα. Ταυτόχρονα μίλησε και για μία μεγάλη έκπληξη που προετοιμάζει για τον προσεχή Νοέμβριο, χωρίς να επεκταθεί περαιτέρω. Ο κ. Ψωμιάδης θεωρεί ο η ΕΠΕΙΑ κάνει τη δουλειά της αλλά δεν κρύβει την απογοήτευσή του για την γενικότερη στάση της πολιτείας απέναντι στον κλάδο και ιδιαίτερα στις ελληνικές ασφαλιστικές εταιρείες.

27/07/09
Επόπτη Χαρτοφυλακίων Ζωής σε Εταιρείες που διακόπτουν τη λειτουργία τους ορίζει με Τροπολογία το Υπουργείο Οικονομικών. Ο Επόπτης αυτός θα διαχειρίζεται τα Χαρτοφυλάκια Ζωής της Εταιρείας που δεν τίθενται σε εκκαθάριση. Στην σχετική Τροπολογία που ψηφίστηκε στη Βουλή, αναφέρεται ξεκάθαρα ότι για τα συμβόλαια ζωής που έχουν οι καταναλωτές σε εταιρείες που ανακαλείται η άδειά τους ή βρίσκονται σε εκκαθάριση, θα εγγυάται το κράτος. Η τροπολογία, που κατατέθηκε από το υπουργείο Οικονομίας, εξαιρεί τα χαρτοφυλάκια ζωής από τη διαδικασία εκκαθάρισης μιας ασφαλιστικής εταιρίας. Με τον τρόπο αυτό ουσιαστικά η κυβέρνηση επιδιώκει να εξαφανίσει τον κίνδυνο κοινωνικών αντιδράσεων από ενδεχόμενη κατάρρευση ασφαλιστικής ή ασφαλιστικών με χιλιάδες ασφαλισμένους με μακροχρόνια προγράμματα ζωής. Προκειμένου δε να υπάρξει ομαλή μεταβίβαση του χαρτοφυλακίου ασφαλιστηρίων ζωής σε υγιή ασφαλιστική εταιρία η κυβέρνηση θεσπίζει μέσω της τροπολογίας την παροχή εγγυήσεων από την πλευρά του Δημοσίου.

16 και 18/09/09
Ο Παύλος Ψωμιάδης (πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Ασπίς Πρόνοια) πηγαίνει στην ΕΠΕΙΑ και προς κάλυψη των απαιτούμενων ποσών για τέσσερις από τις πέντε εταιρείες του καταθέτει εγγυητική επιστολή ύψους 550 εκατ. ευρώ της τράπεζας HSBC, η οποία μετά από έλεγχο της Τράπεζας της Ελλάδος αποδείχθηκε ότι δεν είναι γνήσια.

21/09/09
Οριστική ανάκληση των αδειών λειτουργίας πέντε ασφαλιστικών εταιρειών αποφάσισε η Επιτροπή Εποπτείας Ιδιωτικής Ασφάλισης (Ασπίς Πρόνοια ΑΕΓΑ, Ασπίς Πρόνοια ΑΕΑΖ, Γενική Ενωση, Γενική Πίστη και Ασφάλειες Σκούρτη) Ο δεύτερος μεγαλύτερος όμιλος στην ελληνική ασφαλιστική αγορά καταρρέει. Περίπου 700 εργαζόμενοι μένουν άνεργοι και 1,2 εκατομμύρια συμβόλαια μένουν στον αέρα. Ο κύριος όγκος αφορά κατόχους αυτοκινήτων αλλά και νοσοκομειακών και συνταξιοδοτικών προγραμμάτων, που υπολογίζονται σε 200.000 - 250.000.Η ΚΑΤΑΡΡΕΥΣΗ ΣΕ ΑΡΙΘΜΟΥΣ
·         838.000 ιδιοκτήτες αυτοκινήτων.
·         227.000 καταναλωτές οι οποίοι είχαν συνάψει ισάριθμα συμβόλαια στις εταιρείες του Ομίλου της Ασπίδας
·         2.850 υπάλληλοι των ασφαλιστικών εταιρειών που έκλεισαν
·         3.000 ασφαλιστικά γραφεία τα οποία είχαν αποκλειστική συνεργασία με τον Όμιλο Ασπίς


22/09/09
Με Δελτίου Τύπου, ο τότε υπουργός Οικονομίας κ. Γιάννης Παπαθανασίου αναφέρει ότι: «Με βάση το ισχύον νομοθετικό πλαίσιο, το οποίο η σημερινή Κυβέρνηση έχει θεσπίσει: κανείς ασφαλισμένος στον Κλάδο Ζωής δεν χάνει τα δικαιώματά του και τα χρήματα που έχει αποταμιεύσει. Διότι, όλα τα χαρτοφυλάκια ζωής θα μεταβιβαστούν σε άλλες ασφαλιστικές εταιρίες.  Καμία ασφαλιστική εταιρία δεν δικαιούται να παραβιάζει τα δικαιώματα των ασφαλισμένων, να μην τους αποζημιώνει και να μην πληρώνει τους εργαζόμενους. Καμία ασφαλιστική εταιρία δεν μπορεί να μη διαθέτει τα κεφάλαια και τα αποθεματικά που ο νόμος ρητά ορίζει». 
27/09/09: Πρώτη συνάντηση ασφαλιστών
27/09/09: Δημοσίευμα στην εφημερίδα «ΠΡΩΤΟ ΘΕΜΑ»: «Σκάνδαλο αλά Κοσκωτά με τον γαλάζιο Ψωμιάδη» (βλ. παράρτημα δημοσιευμάτων)

30/09/09: Σύσκεψη ασφαλιστών στο Επαγγελματικό Επιμελητήριο Θεσσαλονίκης

01/10/09: Πρώτη συγκέντρωση ασφαλιστών στο Επαγγελματικό Επιμελητήριο Θεσσαλονίκης

01/10/09: Σε ανακοίνωσή του το Υπουργείο Οικονομικών επαναλαμβάνει τη δέσμευση ότι «εντός ολίγων ημερών θα αρχίσουν να πληρώνονται τα ασφαλιστήρια».
29/10/09: Πρώτη Πανελλαδική Συγκέντρωση Ασφαλιστών στο ξενοδοχείο Κάραβελ Αθηνών (Σύσταση Επιτροπής Αγώνα)

11/11/09: Την «Ημέρα της Ιδιωτικής Ασφάλισης» «γιορτάζει» η  Πανελλαδική Συγκέντρωση Ασφαλιστών και καταθέτει Υπόμνημα στο Υπουργείο Οικονομικών

22/11/09: Επίσκεψη της Επιτροπής Αγώνα στο γραφείο του Υφυπουργού Υποδομών και Έργων κ. Ι. Μαγκριώτη

23/11/09: Πρώτη επερώτηση βουλευτή του ΛΑ.ΟΣ κ. Βορίδη για την ΑΣΠΙΣ


27/11/09: Επερώτηση βουλευτή ΣΥ.ΡΙ.ΖΑ. κ. Π. Λαφαζάνη  (βλ. παράρτημα ερωτήσεων – επερωτήσεων)30/11/09: Δημοσίευμα στην εφημερίδα «Ναυτεμπορική» : «Διαβεβαιώσεις ότι δεν θα χαθούν χρήματα από την υπόθεση «Ασπίς Πρόνοια ΑΕΓΑ».Την εκτίμηση ότι το χαρτοφυλάκιο Ζωής της «Ασπίς Πρόνοια ΑΕΓΑ» θα είναι έτοιμο για μεταβίβαση το αργότερο έως το καλοκαίρι του 2010 εξέφρασε ο Επόπτης Χαρτοφυλακίου Ζωής της ανακληθείσας εισηγμένης ασφαλιστικής, Σπύρος Γριβογιάννης, ο οποίος παρουσιάστηκε βέβαιος ότι εντός των επόμενων ημερών θα αρχίσει η καταβολή αποζημιώσεων, καθώς και ότι από την υπόθεση «Ασπίς» δεν θα χαθούν χρήματα, ενώ αποκάλυψε ότι η βάση δεδομένων της εταιρείας παραβιάστηκε με ηλεκτρονικά μέσα».
02/12/09: Δεύτερη συγκέντρωση ασφαλιστών στο Επαγγελματικό Επιμελητήριο Θεσσαλονίκης

10/12/09: Επίσκεψη της Επιτροπής Αγώνα στο γραφείο του Υφυπουργού κ. Φ. Σαχινίδη. Ο υφυπουργός δηλώνει ότι θα υπάρξει άμεση λύση γιατί «το κράτος έχει συνέχεια».


11/12/09: Διαβεβαιώσεις Σαχινίδη για ρύθμιση του προβλήματος της Ασπίς: Πριν τα Χριστούγεννα θα βρεθεί λύση στο θέμα της Ασπίς, διαβεβαίωσε τα μέλη της Επιτροπής Αγώνα των διαμεσολαβούντων στην εταιρία, ο υφυπουργός Οικονομικών κ. Φίλιππος Σαχινίδης κατά τη δίωρη συνάντηση που είχαν στο υπουργείο. Ο κ. Σαχινίδης ανέφερε ότι θα γίνουν οι απαραίτητες κινήσεις από νομοθετικής πλευράς και θα βγει υπουργική απόφαση που θα είναι συμβατή με το κοινοτικό κανονιστικό πλαίσιο, καθώς οι ρυθμίσεις της προηγούμενης κυβέρνησης ήταν μη συμβατές με το κοινοτικό δίκαιο.
16/12/09: Δημοσίευση Υφυπουργού κ. Σαχινίδη για την εκκαθάριση της ΑΣΠΙΣ.

21/12/09: Επερώτηση του βουλευτή ΠΑΣΟΚ Θ. Ρομπόπουλου για την ΑΣΠΙΣ 

23/12/09: Πρώτη συνάντηση Επιτροπής Αγώνα με Γενικό Διευθυντή ΕΠΕΙΑ κ. Βάσση.


2010
ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΣ

05/01/10: Συνάντηση Επιτροπής Αγώνα με βουλευτή Θεσσαλονίκης κ. Χ. Αράπογλου

07/01/10: Ερώτηση βουλευτή ΠΑΣΟΚ κ.Χ.Αράπογλου (βλ. παράρτημα ερωτήσεων – επερωτήσεων)07/01/10: Δεύτερη συνάντηση Επιτροπής Αγώνα με Γενικό Διευθυντή ΕΠΕΙΑ κ. Βάσση και με επόπτη χαρτοφυλακίου κ. Γριβογιάννη (αμέσως μετά παραιτήθηκε) Σύσκεψη στα γραφεία του ΠΣΑΣ με νομικό σύμβουλο

14/01/10: Επίσκεψη και συζήτηση Επιτροπής Αγώνα με στενό συνεργάτη του Υπουργού Δικαιοσύνης και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων κ. Χ. Καστανίδη.

15/01/10: Συνάντηση Επιτροπής Αγώνα με Υφυπουργό Προστασίας του Πολίτη κ. Σ. Βούγια.

16/01/10: Κατάθεση Υπομνήματος από την Επιτροπή Αγώνα στον Αντιπρόεδρο της Κυβέρνησης κ. Θ. Πάγκαλο στο περιθώριο κομματικής εκδήλωσης στη Βέροια.

27/01/10: Τρίτη συγκέντρωση στο Επαγγελματικό Επιμελητήριο Θεσσαλονίκης

ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΣ

03/02/10: Ταξίδι στις Βρυξέλλες του νομικού συμβούλου του υπό ίδρυση Συλλόγου Ζημιωθέντων από Ασπίς Πρόνοια και αντιπροσωπείας. Επίσκεψη στον αρμόδιο επίτροπο για χρηματοοικονομικά και ασφαλιστικά θέματα Thomas Kukal και κατάθεση φακέλου για την Ασπίς με 18 αναπάντητα ερωτήματα.
Του παραδίδει τεκμηριωμένο κείμενο που αναλύει τις κυβερνητικές αποφάσεις, οι οποίες βρίσκονται σε αντίθεση με το κοινοτικό δίκαιο.
Οι καταγγελίες που έφτασαν στην Ε.Ε. από ζημιωθέντες της Ασπίς, ήταν τόσες πολλές, που οι αρμόδιες υπηρεσίες, έφτασαν στο σημείο να μην μπορούν πλέον να τις διαχειριστούν.


07/02/10: Ερώτηση βουλευτή Ν.Δ .κ. Σταικούρα

10/02/10: Πρώτη μεγάλη συγκέντρωση στην Αθήνα (Ξενοδοχείο Μ.Βρετανία)

Σύσταση του Συλλόγου Ζημιωθέντων από την Ασπίς Πρόνοια.
16/02/10: Επερώτηση Ευρωβουλευτή κ. Πουπάκη στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο


26/02/10: Συνάντηση Συλλόγου Ζημιωθέντων με νέο επόπτη χαρτοφυλακίου κ. Ι. Παντελίδη.

ΜΑΡΤΙΟΣ
03/03/10: Μεγαλειώδης συγκέντρωση στο ξενοδοχείο Μακεδονία Παλλάς της Θεσσαλονίκης

09/03/10: Κατάθεση μήνυσης από τον Σύλλογο Ζημιωθέντων κατά Π. Ψωμιάδη και Δ.Σ ΑΣΠΙΣ ΠΡΟΝΟΙΑ

10/03/10: Συνέντευξη Τύπου Συλλόγου Ζημιωθέντων στο Επαγγελματικό Επιμελητήριο Αθηνών

10/03/10: Επερώτηση βουλευτή Ν.Δ κ. Μαρκόπουλου


11/03/10: Εξώδικο από τον Σύλλογο Ζημιωθέντων προς την
Aspis Bank για ελλιπή θεματοφυλακή στην Ασπίς Πρόνοια

16/03/10: Συνάντηση Συλλόγου με βουλευτή ΠΑΣΟΚ Ν. Αλευρά (μέλος της επιτροπής οικονομικών υποθέσεων της Βουλής)

16/03/10: Ενημέρωση βουλευτή ΛΑΟΣ Η. Πολατίδη (μέλος της επιτροπής οικονομικών υποθέσεων της Βουλής)

17/03/10: Πρώτη συγκέντρωση στην Πλατεία Συντάγματος - 2.500 ζημιωθέντες της Ασπίς διαμαρτυρήθηκαν και απαίτησαν άμεση λύση- Κατάθεση Ψηφίσματος στη Βουλή (στον Πρόεδρο της Βουλής και Επικεφαλής των κομμάτων)

18/03/10: Επίσκεψη μελών του Συλλόγου στον βουλευτή ΠΑΣΟΚ κ. Δημ. Κουσελά.(μέλος της επιτροπής των οικονομικών υποθέσεων της Βουλής)
18/03/10: Χάρης Καστανίδης – υπουργός Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων: «Αγαπητέ Φίλιππε, είναι γνωστό το πρόβλημα που έχει δημιουργηθεί με τους πρώην ασφαλισμένους της ΑΣΠΙΣ ΠΡΟΝΟΙΑ. Σου αποστέλλω συνημμένα το υπόμνημα της Διοικούσας Επιτροπής του υπό ίδρυση Συλλόγου Ζημιωθέντων από την Ασπίς Πρόνοια για να λάβεις γνώση. Σε παρακαλώ να το δεις θετικά. Με εκτίμηση, Χάρης Καστανίδης».
19/03/10: Δημοσίευμα στο insuranceworld.com: «Φουντώνει η αντίδραση για την Ασπίς: Αγανάκτηση και απαίτηση για άμεση λύση καθώς 6 μήνες μετά το κλείσιμο της εταιρίας, δεν υπάρχει «φως» στον ορίζοντα.

20/03/10: Συγκέντρωση αντιπροσωπείας Συλλόγου στο Πολιτικό Συμβούλιο του ΠΑΣΟΚ στη Θεσσαλονίκη

20-03-10: ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΜΕ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟ κ. ΓΙΩΡΓΟ ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ - Επίδοση Ψηφίσματος και Εικονογραφημένου Υλικού (DVD)

22/03/10: Ενημέρωση του βουλευτή ΠΑΣΟΚ κ. Σ. Μαργέλλη (μέλος της επιτροπής οικονομικών υποθέσεων της Βουλής)

22/03/10: Ερώτηση του βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Φ. Κουβέλη

23/03/10: Συνάντηση μελών του Συλλόγου και κατάθεση υπομνήματος στον βουλευτή ΠΑΣΟΚ  Κ. Σκανδαλίδη

ΑΠΡΙΛΙΟΣ

08/04/10: Συνάντηση Συλλόγου με νομάρχη Ηρακλείου Κρήτης κ. Ε. Σχοιναράκη.

08/04/10: Ερώτηση βουλευτή Ν.Δ. κ. Ε. Αυγενάκη και 21 βουλευτών της Ν.Δ.
 
11/04/10: Πρόταση του Συλλόγου για την λύση του προβλήματος της Ασπίς

12/04/10: Προβολή του θέματος Ασπίς στην κοινή συνάντηση ΠΣΑΣ ΣΕΜΑ και ΕΕΑΕ

13/04/10: Απάντηση από Επίτροπο της Ευρωβουλής κ. Barnie στον ευρωβουλευτή κ. Πουπάκη

13/04/10: Τροπολογία βουλευτή κ. Ε. Αυγενάκη με εισήγηση του νομικού μας  κ. Π. Σελέκου

14/04/10: Συνάντηση μελών του Συλλόγου με Πρόεδρο της Ν.Δ. κ. Αντώνη Σαμαρά


14/04/10: Ενημέρωση του βουλευτή ΠΑΣΟΚ κ. Β. Τόγια.(μέλος της επιτροπής οικονομικών υποθέσεων της Βουλής)

19/04/10: Ενημέρωση του βουλευτή ΠΑΣΟΚ κ.Δ. Κουσελά ( αντιπρόεδρος της επιτροπής οικονομικών υποθέσεων της Βουλής)

21/04/10: Δεύτερη ερώτηση βουλευτή Ν.Δ κ. Ε. Αυγενάκη και 11 βουλευτών της Ν.Δ. στην Βουλή

21/04/10: Απάντηση στην ερώτηση του βουλευτή κ. Φ. Κουβέλη

21/04/10: Δημοσίευμα στο nextdeal.gr: «Τελικά είναι νόμιμη ή όχι η τροπολογία Παπαθανασίου για την Ασπίς; […] Ο κ. Barnier επικαλείται τον κ. Σαχινίδη για την νομιμότητα της τροπολογίας, ενώ ο κ. Σαχινίδης την ΕΕ…» (βλ. παράρτημα δημοσιευμάτων)

26/04/10: Ερώτηση κ. Μ. Σκραφνάκη στο ΥΠΟΙΚ για τις επιπτώσεις από την ανάκληση της Ασπίς (βλ. παράρτημα ερωτήσεων – επερωτήσεων)ΜΑΙΟΣ

03/05/10: Μεγάλη παγκρήτια συγκέντρωση στο Ηράκλειο Κρήτης. (Επαφή του γραφείου στο Ηράκλειο Κρήτης με τους παρακάτω βουλευτές: ΠΑΣΟΚ: Μ. Στρατάκη, Φ. Παρασύρη, Β. Γκεγκέρογλου, Μ. Όθωνα  ΝΔ: Μ. Βολιδάκη, Χ. Μαρκογιαννάκη, Ε. Αυγενάκη  ΣΥΡΙΖΑ: Μ. Κριτσωτάκη)


05/05/10: Δημοσίευμα στο reporter.gr: «Όταν η ΑΣΠΙΣ ΠΡΟΝΟΙΑ συνάντησε τη Fitch. Ο όμιλος Ασπίς πλήρωνε τη Fitch και τη Standard and Poors για να αποκτά πιστοποιητικό αξιολόγησης από διεθνείς οίκους και να μπορεί να εκδίδει ομολογιακά δάνεια ή και να έχει πρόσβαση γενικά στις αγορές. Οι επιφανειακές αναλύσεις της Fitch μιλούσαν μέχρι και για βελτίωση προοπτικής, την ώρα που η τρύπα των εταιρειών του ομίλου μεγάλωνε αθόρυβα»…

05/05/10: Οι βουλευτές της Κρήτης, κατόπιν πρωτοβουλίας του βουλευτή κ. Αυγενάκη ζητούν συνάντηση με τον υπουργό Οικονομικών κ. Γ. Παπακωνσταντίνου 

06/05/10: Επερώτηση του βουλευτή Ν. Ηρακλείου κ. Παρασύρη (βλ. παράρτημα ερωτήσεων – επερωτήσεων)

11/05/10: Ανοιχτή επιστολή προς τον κ. Φ. Σαχινίδη 


19/05/10: Δήλωση του προέδρου της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξη Τσίπρα: «Προϊόν μαφιόζικου καπιταλισμού η υπόθεση Ασπίς»


ΙΟΥΝΙΟΣ
25/06/10: Εκλογές στο Επαγγελματικό Επιμελητήριο Θεσσαλονίκης - Επίσημη σύσταση Συλλόγου Ζημιωθέντων από ΑΣΠΙΣ ΠΡΟΝΟΙΑ03/06/10: Υπόμνημα στην Επιτροπή της Βουλής με τις θέσεις και τις απόψεις του Συλλόγου για τη βελτίωση του νομοσχεδίου

ΙΟΥΛΙΟΣ

15/07/10: Νέα ανοιχτή επιστολή προς τον υφυπουργό κ. Σαχινίδη

20/07/10: Συνέντευξη τύπου του Συλλόγου στο Επαγγελματικό Επιμελητήριο Αθηνών με θέμα τον υπό ψήφιση νόμο για την Ιδιωτική Ασφάλιση

22/07/10: Συγκέντρωση ζημιωθέντων στο Σύνταγμα. Με σύνθημα «Κάτω τα χέρια από τα λεφτά μας» ο Σύλλογος Ζημιωθέντων από την Ασπίς Πρόνοια πραγματοποίησε συγκέντρωση διαμαρτυρίας με φέρετρα για να δηλώσει συμβολικά τον «θάνατο της ιδιωτικής ασφάλισης».
ΑΥΓΟΥΣΤΟΣ

03/08/10: Κυρώνεται ο Ν/3867: «Εποπτεία ιδιωτικής ασφάλισης, σύσταση εγγυητικού κεφαλαίου ιδιωτικής ασφάλισης ζωής, οργανισμοί αξιολόγησης πιστοληπτικής ικανότητας και άλλες διατάξεις αρμοδιότητας του Υπουργείου Οικονομικών» -  Κάλυψη των ασφαλισμένων της Ασπίς Πρόνοια και της Commercial Value κατά τουλάχιστον 70%, υπό την προϋπόθεση να αναλάβει άλλη εταιρεία το χαρτοφυλάκιό της, εξασφαλίζει το νομοσχέδιο για την εποπτεία ιδιωτικής ασφάλισης. Προβλέπεται η εποπτεία της ιδιωτικής ασφάλισης από την Τράπεζα της Ελλάδος και η κατάργηση της Επιτροπής Εποπτείας Ιδιωτικής Ασφάλισης. Σε ό,τι αφορά στις πρόνοιες για τις εταιρείες που κλείνουν, όπως διευκρίνισε ο κ. Σαχινίδης, δημιουργείται το Εγγυητικό Κεφάλαιο ζωής, καλύπτεται το έλλειμμα που υπήρχε και έτσι προστατεύεται ο χώρος της ασφαλιστικής αγοράς ενώ για πρώτη φορά προβλέπεται εγκατάσταση επόπτη.
Αν δεν βρεθούν ανάδοχες ασφαλιστικές εταιρείες να αναλάβουν το χαρτοφυλάκιο της Ασπίς μέχρι τον Αύγουστο 2011 η εταιρεία τίθεται υπό καθεστώς εκκαθάρισης. Με βάση την εμπειρία άλλων εκκαθαρίσεων μπορεί να χρειαστούν πάνω από 10 χρόνια.ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΣ
23/09/10: Ερώτηση βουλευτή Λ. Αυγενάκη: «Αδυναμία της κυβέρνησης εξεύρεσης αναδόχου για την ΑΣΠΙΣ και κίνδυνος μη αποκατάστασης των ζημιωθέντων ασφαλισμένων της εταιρείας».
 
29/09/10: Συγκέντρωση του Συλλόγου Ζημιωθέντων στο ξενοδοχείο Porto Palace στη Θεσσαλονίκη, όπου συζητήθηκαν οι κινήσεις που θα ακολουθήσουν την ψήφιση του νομοσχεδίου. 

ΟΚΤΩΒΡΙΟΣ


07/10/2010: Επίκαιρη ερώτηση του βουλευτή Μ. Κριτσωτάκη προς τον υπουργό Οικονομικών κ. Παπακωνσταντίνου: «Το πολιτικο-οικονομικό σκάνδαλο της υπόθεσης ‘‘ΑΣΠΙΣ’’ παίρνει καινούργιες διαστάσεις».

08/10/10: Το ΣΔΟΕ έχει συλλέξει τα στοιχεία, από τα οποία προκύπτει ότι υπήρξαν παραβιάσεις του νόμου. Αυτό δήλωσε στη Βουλή ο Υφυπουργός Οικονομικών Φίλιππος Σαχινίδης σχετικά με τις ευθύνες του Παύλου Ψωμιάδη στην υπόθεση Ασπίς, προσθέτοντας ότι η Δικαιοσύνη θα πρέπει να αναλάβει να αξιοποιήσει τα ευρήματα που της δόθηκαν από το Σώμα Δίωξης Οικονομικού Εγκλήματος και να προχωρήσει σε όλες τις ενέργειες οι οποίες προβλέπονται.

11/10/10: Συγκέντρωση του Συλλόγου Ζημιωθέντων από την Ασπίς Πρόνοια στο κινηματοθέατρο ΑΣΤΟΡΙΑ στο Ηράκλειο Κρήτης. Αποφασίζεται η άμεση μαζική προσφυγή εναντίον του ελληνικού δημοσίου

ΝΟΕΜΒΡΙΟΣ

01/11/10: Συγκέντρωση Συλλόγου Ζημιωθέντων στο ξενοδοχείο Τιτάνια και βραδινή πορεία με κεριά στη Βουλή

15/11/10: Μαζικές αγωγές εναντίον του ελληνικού δημοσίου και των αρμόδιων υπουργών που έδιναν πιστοποιητικά φερεγγυότητας στην Ασπίς εξαγγέλλει ο Σύλλογος Ζημιωθέντων

28/11/10: Δημοσίευμα στην εφημερίδα «Κυριακάτικη Ελευθεροτυπία»: «Οι χαμένοι της Ασπίδος» 
ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΣ

01/12/10: Ερώτηση των βουλευτών κ.κ. Μιχάλη Κριτσωτάκη και Παναγιώτη Λαφαζάνη προς τον υπουργό Οικονομικών κ. Παπακωνσταντίνου

07/12/10: Η απάντηση του υπουργού Οικονομικών στην ερώτηση του κ. Αυγενάκη από 23/09/10: Ουσιαστικά απλή επανάληψη των διατάξεων του νομοσχεδίου που αφορούν την Ασπίς – Καμία ουσιαστική δέσμευση.

08/12/10: Σύλληψη Παύλου Ψωμιάδη


08/12/10: Νέα ανοιχτή επιστολή προς κ. Σαχινίδη, πίεση για να βρεθεί ανάδοχη ασφαλιστική εταιρεία
11/12/10: Προφυλάκιση Π. Ψωμιάδη μετά την επεισοδιακή απολογία του – Προπηλακισμός του από ζημιωθέντες έξω από το γραφείο της ανακρίτριας.


Ο Π. Ψωμιάδης προπηλακίζεται από αγανακτισμένους ασφαλισμένους της Ασπίς

12/12/10: Άρθρο στην εφημερίδα «Βήμα της Κυριακής»: «Παύλος Ψωμιάδης: η άνοδος και η πτώση του Έλληνα… Madoff» Το φτωχόπαιδο από τα Ταμπούρια που κατάφερε να εξαπατήσει 1.000.000 ασφαλισμένους
12/12/10: Άρθρο στην εφημερίδα «Καθημερινή της Κυριακής: «Η κατάρρευση της «ασπίδας» Ψωμιάδη. Ακραία πρόκληση συνιστούσε για πολλούς εδώ και καιρό το γεγονός ότι ο Παύλος Ψωμιάδης κυκλοφορούσε ανενόχλητος, συνοδευόμενος μάλιστα από πολυάριθμη προσωπική φρουρά. Και αυτό φάνηκε από την... υποδοχή της οποίας έτυχε την Παρασκευή το πρωί από οργισμένους πρώην πελάτες του, όταν προσήλθε στα δικαστήρια για να απολογηθεί. Τελικώς, απολογήθηκε το Σάββατο το μεσημέρι και κρίθηκε προφυλακιστέος. Η πρόκληση δεν ήταν μόνο η εξαπάτηση 300.000 ασφαλισμένων και επενδυτών που εμπιστεύθηκαν με αφελή ή ίσως και κερδοσκοπικό κίνητρο σε κάποιες περιπτώσεις τις αποταμιεύσεις τους στον άλλοτε μεγαλομέτοχο ενός δαιδαλώδους ομίλου, όπως ήταν αυτός της Ασπίδος». (…)
12/12/10: Άρθρο στην εφημερίδα «Κυριακάτικη Ελευθεροτυπία»: «Και το Δημόσιο στο σκαμνί μαζί με τον Παύλο Ψωμιάδη. Τη συνυπευθυνότητα του Δημοσίου, μέσω των εποπτικών του αρχών που ασκούσαν πλημμελείς ελέγχους, αναδεικνύουν οι κατηγορίες για ξέπλυμα χρήματος και απάτη κατά του ιδιοκτήτη της Ασπίς Πρόνοια Παύλου Ψωμιάδη, υποστηρίζουν οι δικηγόροι των ζημιωθέντων της Ασπίδος».
17/12/10: Άρθρο εφημερίδας «Καθημερινή»: «Ουδείς εποπτικός έλεγχος επί 15ετία στην «Ασπίς». Σοβαρές ευθύνες σε πολλές δημόσιες Αρχές για τη δράση του Παύλου Ψωμιάδη. Το έλλειμμα εποπτείας ακουμπά όλες τις δημόσιες αρχές που ευθύνονται για τον έλεγχο των χρηματοπιστωτικών δραστηριοτήτων. (…) Οι απαρχές του σκανδάλου της «Ασπίς Πρόνοια» θα πρέπει να αναζητηθούν ήδη από το 1995, με την εισαγωγή της εταιρείας στο Χρηματιστήριο». (…)
19/12/10: Ρεπορτάζ στην εφημερίδα «Πρώτο Θέμα»: «Και υπουργοί του ΠΑΣΟΚ έκαναν πλάτες στον Ψωμιάδη. Βαριές καταγγελίες για διακομματικές ευθύνες. Και υπουργοί του ΠΑΣΟΚ έκαναν πλάτες στον Ψωμιάδη. Καταγγελίες ότι κάλυπταν τη φούσκα εδώ και επτά χρόνια. Πώς έσωσαν την τράπεζα-σαπάκι του «Παυλάρα» κοινωνικοποιώντας τις ζημιές της μέσω Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου». 
20/12/10: Άρθρο στην εφημερίδα «Κυριακάτικη Ελευθεροτυπία»: «Παχυλές απολαβές εξασφάλιζαν στελέχη του συστήματος Ψωμιάδη. Βιομήχανοι, επιχειρηματίες, δημοσιογράφοι και γόνοι εκδοτών είχαν στενές επαγγελματικές σχέσεις με τον ήδη προφυλακισμένο σήμερα επιχειρηματία».
21/12/10: Αίτημα αποφυλάκισης καταθέτει ο Π. Ψωμιάδης
23/12/10: Άρθρο στην εφημερίδα «Ελευθεροτυπία»: «Σε κρίση ολόκληρος ο ασφαλιστικός κλάδος – Θρίλερ για τη σωτηρία 12 ασφαλιστικών». 
23/12/10: Δημοσίευμα στην εφημερίδα «Καθημερινή»: «Με αγωγές στρέφονται κατά του Δημοσίου θύματα της «Ασπίς»».
28/12/10: Δημοσίευμα στην εφημερίδα «Πρώτο Θέμα»: «Τα ανθρώπινα δράματα πίσω από το κανόνι της «Ασπίς». Άνθρωποι με σοβαρά προβλήματα υγείας έχουν μείνει δίχως ιατροφαρμακευτική περίθαλψη ενώ έχουν πληρώσει τα ασφάλιστρά τους στην εταιρεία». 
28/12/10: Παραμονή του Π. Ψωμιάδη υπό κράτηση προτείνει ο εισαγγελέας


29/12/10: Πρωτότυπη διαμαρτυρία του Συλλόγου Ζημιωθέντων από Ασπίς Πρόνοια σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη. Ένας κλόουν, δύο παπάκια και δύο ξυλοπόδαροι έφτιαξαν μπαλόνια για τα παιδιά και ευχήθηκαν "χρόνια πολλά" στην κυβέρνηση εκ μέρους του 1.200.000 ασφαλισμένων που έχουν ζημιωθεί από την Ασπίς Πρόνοια.2011
ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΣ
13/01/11: Συνάντηση του προέδρου του Συλλόγου Ζημιωθέντων κ. Πετρίδη και του οργανωτικού γραμματέα κ. Κεχαχιάογλου με τον υπουργό Οικονομικών κ. Παπακωνσταντίνου. "Συνεργαστείτε με όλους τους εμπλεκόμενους φορείς και ακούστε τις προτάσεις μας για να δοθεί λύση τώρα. Λύση είναι μόνο η αναδοχή". Ο υπουργός εξέφρασε την κατανόησή του και τόνισε ότι θα συζητήσει άμεσα το θέμα με τον υφυπουργό κ. Φίλιππο Σαχινίδη ενώ έδωσε την υπόσχεση για συνάντηση με τους εκπροσώπους του Συλλόγου.

13/01/11: Στον ανακριτή απολογούνται η σύζυγος και η κόρη του Π. Ψωμιάδη. Αφήνονται ελεύθερες με περιοριστικούς όρους
24/01/11: Συνάντηση του Προέδρου του Συλλόγου κ. Πετρίδη με υψηλόβαθμα στελέχη της Διεύθυνσης Εποπτείας Ιδιωτικής Ασφάλισης (ΔΕΙΑ). Τα αποτελέσματα δεν ήταν ιδιαίτερα αισιόδοξα, αφού αυτή τη στιγμή για αυτούς επείγουν οι έλεγχοι που γίνονται στις υπόλοιπες ασφαλιστικές εταιρείες με τις οποίες υπάρχει κοινή σύσκεψη στις 31/01. Επίσης δεν φάνηκε να υπάρχει καλή χημεία συνεργασίας μεταξύ όλων όσων ασχολούνται με την υπόθεσή μας με αποτέλεσμα να υπάρχουν καθυστερήσεις, οι οποίες μπορεί να παρατείνουν τους χρόνους που αναφέρει ο νόμος. Πάντως υπάρχουν προτάσεις για τροποποιήσεις του νόμου προκειμένου όπως είπαν ‘’να τετραγωνίσουν τον κύκλο’’.

Β) Συνάντηση ΔΣ με την ομάδα των νομικών μας συμβούλων
Σύσσωμο το ΔΣ του Συλλόγου μας συναντήθηκε με τους νομικούς συμβούλους που μας εκπροσωπούν προκειμένου να συζητηθεί η έκβαση της υπόθεσης και ο καθορισμός των αμοιβών ανά αγωγή.
Με το νομοσχέδιο που θα εισαχθεί πολύ σύντομα στην Βουλή, για τις δίκες express,  ενδέχεται η υπόθεσή μας να τελεσιδικήσει πάρα πολύ γρήγορα. Σημειώνεται ότι το θέμα της Ασπίδας και οι πιέσεις των μελών του Συλλόγου μας προς τον Υπουργό Δικαιοσύνης κ. Καστανίδη μέσω προσωπικών επαφών και επερωτήσεων, συνέβαλαν πάρα πολύ στο να εισαχθεί το νομοσχέδιο στην Βουλή αυτή τη χρονική στιγμή.

Γ)Συνάντηση με τον κ. Παντελίδη

Μέλη του ΔΣ του συλλόγου μας συναντήθηκαν με τον κ. Παντελίδη. Θετικά νέα ως προς το ενδιαφέρον ασφαλιστικών εταιρειών για τα χαρτοφυλάκια της Ασπίς και της Commercial. Αυτές οι εταιρείες ζητάνε μερικές τροποποιήσεις στον νόμο προκειμένου να ξεπεραστούν κάποιες τεχνικές δυσκολίες. Επιφυλάξεις των μελών του ΔΣ για την τελική έκβαση του ζητήματος.

Δ) Επίσημο αίτημα για συνάντηση με κ. Σαχινίδη
Ζητήθηκε επίσημη συνάντηση με τον κ. Σαχινίδη η οποία αναμένεται να οριστεί σύντομα.

25/1/11: Συνέντευξη του αναπληρωτή γραμματέα οργανωτικού του Συλλόγου κ. Κωνσταντίνου Βαλαβάνη στο TV100 Θεσσαλονίκης.
ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΣ


8/2/11: Τηλεφωνική επικοινωνία κ. Πετρίδη με τον επόπτη κ. Παντελίδη σχετικά με την αποστολή επιστολών στους ασφαλισμένους της Ασπίς.


9/2/11: Συνέντευξη κ. Πετρίδη στο ραδιόφωνο της ΕΡΤ3 και τον δημοσιογράφο Δημήτρη Βενιέρη σχετικά με το θέμα ΑΣΠΙΣ ΠΡΟΝΟΙΑ
10/2/11: Συνέντευξη κ. Βαλαβάνη για το θέμα ΑΣΠΙΣ στην εκπομπή της κας Τσιλιγκερίδου και του κου Πλακά στο TV100.
1/3/11: Συνέντευξη κ. Πετρίδη στο ξένο ειδησεογραφικό πρακτορείο GRREPORTERΜΑΡΤΙΟΣ

10/3/11: Ο επόπτης της Ασπίς κ. Ι.Παντελίδης επικοινώνησε με τον πρόεδρο του Συλλόγου κ. Θεοχάρη Πετρίδη και τον ενημέρωσε για τα εξής:1ο Χθες, ο κ. Παντελίδης κατέθεσε το τελικό χαρτοφυλάκιο στην Τράπεζα της Ελλάδος (ΤτΕ). Αφού ελεγχθεί θα του δοθεί εντολή να το κοινοποιήσει μαζί με τις ζημίες του κλάδου ζωής στην ιστοσελίδα της ΤτΕ γύρω στις 15-17/3. Θα περιμένουν 45 ημέρες (τέλος Απριλίου 2011) για ενστάνσεις από πελάτες και θα καταλήξουν στο τελικό (οριστικό) χαρτοφυλάκιο της Ασπίς όπου μετά (τον Μάιο) θα το ανακοινώσουν για την διαδικασία της αναδοχής. Από το χαρτοφυλάκιο θα εξαιρεθούν τα συμβόλαια νομικών προσώπων.2ο Ο κ. Παντελίδης πληροφόρησε τον κ. Πετρίδη ότι δεν έχει καταλήξει ακόμη στο τελικό ποσό του "ανοίγματος" της εταιρίας γιατί,όπως δήλωσε, υπάρχουν διαφορές στην "προσέγγιση" και στην αποτίμηση.3ο Όλα αυτά θα καταγραφούν με λεπτομέρειες στην 4η τελική έκθεση που θα παραδώσει στο Υπ.Οικονομικών (κ. Σαχινίδη) και στην ΤτΕ (κ. Γούσιο).4ο Επίσης, όπως δήλωσε προσανατολίζεται να πουλήσει τα ακίνητα της εταιρίας "για να ανεβάσει την αξία τους τουλάχιστον κατά 50%". Η λογική του είναι ότι αν τα πάρει ο ανάδοχος σε τιμή αντικειμενική θα υπολείπεται κατα πολύ της πραγματικής τους αξίας και έτσι οποιαδήποτε υπεραξία θα την καταγράψει η ανάδοχος εταιρία και όχι η Ασπίς ως περιουσιακό της στοιχείο. Σύμφωνα πάντα με τον ίδιο: "το ύψος της αποτίμησης των ακινήτων έστω και με την αντικειμενική αξία των περίπου 90εκ δύσκολα μπορει να "χωνευθεί"σε χαρτοφυλάκια υπαρχόντων εταιριών.(εξαιρούνται σχεδόν όλες πλην μόνο ίσως 1-2 που έχουν πολλά ακίνητα στο υπάρχον χαρτοφυλάκιο τους)".5ο Κατά τον ίδιο, εισηγείται θετικά για την εγγύηση των κατατειθεμένων ασφαλίστρων στα U-Linked προιόντα εξαιρώντας μόνο αυτά που ήταν σε κατάσταση ελευθεροποιήσεως εξι μήνες πριν την ανάκληση της εταιρίας.6ο Τέλος, δεν γνωρίζει αν όντως γίνονται διεργασίες για βελτίωση του υφιστάμενου Ν.3867/10 γιατί ο ίδιος δεν έχει καμία ενημέρωση.14/3/11: Συνέντευξη για το θέμα ΑΣΠΙΣ της αντιπροέδρου του Συλλόγου κ. Κωνσταντίνας Φωτοπούλου στην ενημερωτική εκπομπή του κ. Μανόλη Αργυράκη στο "Ράδιο Κρήτη 101,5".


16/3/11: Νέα ενημέρωση του επόπτη κ. Παντελίδη στον πρόεδρο του Συλλόγου κ. Πετρίδη: - Οι υποχρεώσεις της Ασπίς Πρόνοια ανέρχονται στα 660 εκατ. ευρώ και τα αποθεματικά της είναι 130 εκατ. ευρώ. Σ' αυτά τα ποσά δεν συμπεριλαμβάνονται οι απαιτήσεις των νοσοκομειακών προγραμμάτων που φθάνουν τα 60 εκατ. ευρώ και έχουν εξαιρεθεί τελείως.

Η παραπάνω εκτίμηση υποχρεώσεων και αποθεματικών έγινε υπό συγκεκριμένες ερμηνείες και "τεχνικές" για την αποτίμηση. Αν αλλάξει η ερμηνεία μεταβάλλεται και το "άνοιγμα".

- Η ανάρτηση των απαιτήσεών μας θα γίνει μετά τις 31 Μαρτίου 2011.Η Τράπεζα της Ελλάδος και η Δ.Ε.Ι.Α. θα εγκρίνουν τον κατάλογο και έπειτα θα γίνει η ανάρτησή του.

- Ο κ. Παντελίδης θα παραδώσει στην ΤτΕ και στο Υπουργείο Οικονομικών την τελευταία "Έκθεση Προόδου Εποπτείας και Εκκαθάρισης της Ασπίς". Αριθμεί 150 σελίδες με 7 ογκωδέστατους επισυναπτόμενους φακέλους, όπου γίνεται μια τελευταία καταγραφή της πορείας εκκαθάρισης - εποπτείας. Δίνονται εξηγήσεις για τον τρόπο ερμηνείας και αποτίμησης προϊόντων, για τα επί μέρους "ανοίγματα" ανά προϊόν, για την εξαίρεση συγκεκριμένων συμβολαίων, για τις εγγυήσεις των Unit-Linked προϊόντων. Επίσης, παρατίθενται οι λόγοι για τους οποίους κάθε απόδοση πάνω από 3,35% θεωρείτε παράνομη και αφαιρείται.18/3/11: Συνέντευξη του κ. Πετρίδη στην δημοσιογράφο της εφημερίδας «Καθημερινή» Ευγενία Τζώρτζη σχετικά με την ανακοίνωση της οικογένειας Ψωμιάδη για την αποζημίωση των ομολογιούχων. "Επικοινωνιακό τρικ" που σχετίζεται με την προσπάθεια αποφυλάκισης του Π. Ψωμιάδη χαρακτηρίζει την πρόταση ο πρόεδρος του Συλλόγου Ζημιωθέντων".28/3/11: Μετά από συνεργασία με μέλη του ΔΣ του Συλλόγου, ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ κ. Μιχάλης Κριτσωτάκης κατέθεσε επερώτηση στη Βουλή με θέμα: «Πότε επιτέλους θα δοθεί λύση στα προβλήματα των ασφαλισμένων της «Ασπίς Πρόνοια».ΑΠΡΙΛΙΟΣ

6/4/2011: Ο πρόεδρος του Συλλόγου κ. Θεοχάρης Πετρίδης συναντήθηκε με τον βουλευτή Ν.Δ. κ. Κυριάκο Μητσοτάκη και τον ενημέρωσε με λεπτομέρειες για το πρόβλημά της Ασπίς. Ο κ. Μητσοτάκης δεσμεύτηκε να ασχοληθεί με το θέμα ενώ παράλληλα θα συνεργαστεί με τον βουλευτή Ν.Δ. κ. Μαρκόπουλο, ο οποίος ετοιμάζεται να καταθέσει σχετική επερώτηση στη Βουλή.
Παράλληλα, ο κ. Πετρίδης είχε συναντήσεις με δημοσιογράφους σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη, οι οποίοι θα ασχοληθούν και θα καλύψουν εκ νέου το θέμα Ασπίς.
Ο κ. Πετρίδης συναντήθηκε και με εκπροσώπους της Τράπεζας της Ελλάδος, στους οποίους τόνισε για ακόμη μια φορά πόσο επιτακτική είναι η ανάγκη άμεσης και δίκαιης λύσης για όλους τους ασφαλισμένους της Ασπίς Πρόνοια.8/4/2011: Μετά από συνεργασία με μέλη του ΔΣ του Συλλόγου ο βουλευτής ΝΔ κ. Κώστας Μαρκόπουλος κατέθεσε επερώτηση με θέμα: «Συνεχίζεται το δράμα των ασφαλισμένων της Ασπίς Πρόνοια και CV».18/4/2011: Μετά από συνεργασία με μέλη του ΔΣ του Συλλόγου οι βουλευτές του ΛΑ.Ο.Σ. κ. Άδωνις Γεωργιάδης και Θανάσης Πλεύρης κατέθεσαν επερώτηση με θέμα: «Ασπίς Πρόνοια και προβλήματα στους ασφαλισμένους».19/4/2011: Επικοινωνία και αποστολή ενημερωτικού υλικού στον βουλευτή ΝΔ Α' Θεσσαλονίκης Σταύρο Καλαφάτη.Αποστολή ενημερωτικού υλικού στα ΜΜΕ Λάρισας, ώστε να ασκείται πίεση και από την εκλογική περιφέρεια που εκλέγεται ο κ. Σαχινίδης.Επίσης, στάλθηκε ενημερωτικό υλικό στις καταναλωτικές οργανώσεις ΙΝΚΑ και ΕΚΠΟΙΖΩ, στην οργάνωση καταναλωτών Στερεάς Ελλάδας, στο ΙΝΚΑ Κρήτης, Ρόδου, Αιτωλοακαρνανίας, Ξάνθης και Ηλείας και στη Γενική Γραμματεία Καταναλωτή21/4/2011: Συνέντευξη του κ. Θεοχάρη Πετρίδη στο περιοδικό «Επίκαιρα».


21/4/2011: Συνάντηση μελών του ΔΣ με τον βουλευτή ΝΔ Α’ Θεσσαλονίκης κ. Σταύρο Καλαφάτη, με τον οποίο συζήτησαν για το πρόβλημα της Ασπίς Πρόνοια. Στην δίωρη συνάντηση που είχαν του εξέθεσαν τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν εδώ και 19 μήνες οι ασφαλισμένοι της Ασπίς Πρόνοια. Ο κ. Καλαφάτης κατανόησε πλήρως το εύρος του προβλήματος και δεσμεύτηκε να συζητήσει τις προτάσεις του Συλλόγου για εύρεση άμεσης και βιώσιμης λύσης με τον κ. Σταϊκούρα αλλά και με τον πρόεδρο της ΝΔ κ. Σαμαρά. Επισήμανε ότι θα έχει και επαφές με τον κ. Σαχινίδη.


Το Γραφείο Τύπου του Συλλόγου απέστειλε στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας κ. Κάρολο Παπούλια ολόκληρο τον φάκελο της υπόθεσης Ασπίς με όλα τα δημοσιεύματα, τα δελτία τύπου, τις επερωτήσεις και τις δράσεις του Συλλόγου καθώς και το "ημερολόγιο θανάτου" με τις πραγματικές ιστορίες ασφαλισμένων της Ασπίς. Το ίδιο υλικό στέλνεται καθημερινά σε δημοσιογράφους και ΜΜΕ αλλά και σε όλους τους βουλευτές του Ελληνικού Κοινοβουλίου.

23/04/2011: Συνέντευξη κ. Κεχαγιάογλου και Σελέκου στην εφημερίδα "Πρώτο Θέμα".


27/04/2011: Συνέντευξη του κ. Βαλαβάνη στην εκπομπή του www.fmvoice.gr "Market Voice".ΜΑΪΟΣ


04/05/2011: Προγραμματισμός συνάντησης της αντιπροέδρου του Συλλόγου κ. Φωτοπούλου με την κ. Ντόρα Μπακογιάννη.


13/05/2011: Αποστολή σε όλα τα μέσα ενημέρωσης και τους βουλευτές της παρακάτω ανακοίνωσης: "Σήμερα συμπληρώνονται 600 ημέρες από την ανάκληση της άδειας λειτουργίας της Ασπίς Πρόνοια και ουδεμία ουσιαστική λύση δεν έχει βρεθεί για την αποκατάσταση 1.000.000 άμεσα και έμμεσα ασφαλισμένων. Το πρόβλημά μας “σέρνεται” εξαιτίας της ανυπαρξίας ουσιαστικής πολιτικής βούλησης για εύρεση βιώσιμης λύσης. Ζητούμε το αυτονόητο: την αποκατάσταση όλων των θυμάτων – ασφαλισμένων της εταιρείας. Μόνο τότε θα κερδίσει ξανά την αξιοπιστιά της η ιδιωτική ασφάλιση στην Ελλάδα. Σύλλογος Ζημιωθέντων από Ασπίς Πρόνοια".


11/05/2011: Κατάθεση επερώτησης για την Ασπίς Πρόνοια από τον βουλευτή ΝΔ Α’ Θεσσαλονίκης Σταύρο Καλαφάτη με θέμα: «Αποκατάσταση ζημιωθέντων ασφαλισμένων της ΑΣΠΙΣ ΠΡΟΝΟΙΑ».18/05/2011: Συνάντηση του ΔΣ με την Ντόρα Μπακογιάννη. Κοινή σύσκεψη του ΔΣ με τους επόπτες εκκαθάρισης και χαρτοφυλακίου ζωής κ. Βλαχογιάννη και Παντελίδη.30/05/2011: Συνάντηση της αντιπροέδρου του Συλλόγου κ. Φωτοπούλου με τον ευρωβουλευτή κ. Σπύρο Δανέλλη, όπου τον ενημέρωσε για το πρόβλημα της Ασπίς. Ο ευρωβουλευτής δεσμεύτηκε να φέρει το θέμα στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.ΙΟΥΝΙΟΣ

03/06/2011: Επιστολή του ΔΣ του Συλλόγου στον Γιώργο Παπανδρέου όπου προτείνονται λύσεις για το θέμα Ασπίς.

06/06/2011: "623 ημέρες από την ανάκληση της άδειας της Ασπίς" - Αποστολή δελτίου τύπου σε όλα τα ΜΜΕ και τους βουλευτές.

09/06/2011: Συνέντευξη για τις μαζικές αγωγές του συνεργάτη του κ. Σελέκου, κ. Σωκράτη Παπαχατζή στην εκπομπή ΣΚΑΪ ΤΩΡΑ και την Πόπη Τσαπανίδου.

10/06/2011: Κατάθεση επερώτησης για το θέμα Ασπίς από τη Δημοκρατική Συμμαχία μετά τη συνεργασία του ΔΣ με την Ντόρα Μπακογιάννη και τον Λευτέρη Αυγενάκη.

13/06/2011 : Συνέντευξη του οργανωτικού γραμματέα κ. Νίκου Κεχαγιάογλου στην πρωινή ενημερωτική εκπομπή της ΝΕΤ.ΙΟΥΛΙΟΣ


14/07/2011: Συνάντηση με διευθυντή πολιτικού γραφείου κ. Βενιζέλου, κο Γουβάλα.

Επιστολή ΔΣ στον Αντώνη Σαμαρά.

25/07/2011: Αποστολή προτάσεων Συλλόγου για την τροποποίηση του Ν 3867/2010 στον κ. Βενιζέλο και στα ΜΜΕ.


28/07/2011: Τριμελής αντιπροσωπεία του Συλλόγου αποτελούμενη από τον πρόεδρο κ. Θεοχάρη Πετρίδη, τον οργανωτικό γραμματέα κ. Νίκο Κεχαγιάογλου και το μέλος κ. Θεμιστοκλή Γρίσπο είχε διαδοχικές συναντήσεις με την διευθύντρια του πολιτικού γραφείου του κ. Οικονόμου, τον βουλευτή του ΛΑΟΣ κ. Μάκη Βορίδη και τον βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ κ. Παναγιώτη Λαφαζάνη, στους οποίους εξέθεσαν αναλυτικά τις προτάσεις μας σχετικά με τις ρυθμίσεις που προωθούνται μέσω του άρθρου 17 στο πολυνομοσχέδιο του υπουργείου Οικονομικών.ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΣ

02/09/2011: Επικοινωνία του προέδρου του Συλλόγου κ. Θεοχάρη Πετρίδη με τον επόπτη Ι. Παντελίδη σχετικά με την ανάρτηση των νέων πινάκων στο διαδίκτυο.
 
07/09/2011: Τηλεφωνική επικοινωνία του οργανωτικού γραμματέα κ. Νίκου Κεχαγιάογλου με το γραφείο του κ. Κωνσταντίνου Μασούρα, Δ/ντη Δ/νσης Πιστωτικών και Δημοσιονομικών Υποθέσεων της Γενικής Δ/νσης Οικονομικής Πολιτικής του Υπουργείου Οικονομικών.

15/09/2011: Επιστολή προς τα μέλη της τρόικας όπου γίνεται ανάλυση του σκανδάλου Ασπίς.


21/09/2011: Εκ νέου αποστολή προτάσεων από το ΔΣ του Συλλόγου προς τον κ. Μασούρα.

30/09/2011: 11η συνεδρίαση ΔΣ Συλλόγου και κατάθεση προτάσεων επίλυσης του προβλήματος στον κοινοβουλευτικό εκπρόσωπο της Νέας Δημοκρατίας κ. Κώστα Μαρκόπουλο.


ΟΚΤΩΒΡΙΟΣ

18/10/2011: Τα μέλη του ΔΣ του Συλλόγου πραγματοποίησαν συνάντηση με τις εποπτικές αρχές στα γραφεία της Τράπεζας της Ελλάδος.
 
20/10/2011: Συνέντευξη της κ. Φωτοπούλου στην εκπομπή του κ. Συλιγάρδου στο CRETA TV "Πρώτη Θέση".
 
29/10/2011: Επικοινωνία κ. Νίκου Κεχαγιάογλου με τον δημοσιογράφο του MEGA Μανώλη Αναγνωστάκη ώστε να θέσει ερώτημα στον καλεσμένο της εκπομπής του Φ. Σαχινίδη σχετικά με την Ασπίς Πρόνοια.
 
31/10/2011: Επιστολή ΔΣ προς την ευρωβουλευτή της ΝΔ Ρόδη Κράτσα.ΝΟΕΜΒΡΙΟΣ

15/11/2011: Διαρκείς επαφές του κ. Κεχαγιάογλου με τον επόπτη κ. Παντελίδη ώστε να γίνουν διορθώσεις στην ανάρτηση του προσωρινού χαρτοφυλακίου ζωής.

16/11/2011: Συνέντευξη κ. Κεχαγιάογλου στην ενημερωτική εκπομπή του Ανδρέα Ρουμελιώτη στη ΝΕΤ 105,8.

17/11/2011: Συνέντευξη του κ. Κεχαγιάογλου στον ΣΚΑΪ 100,3 στην εκπομπή του κ. Γιώργου Ψάλτη.

18/11/2011: Αποστολή ενημερωτικού δελτίου τύπου στο κόμμα των Γερμανών Χριστιανοδημοκρατών CDU για την αντιπαραβολή της υπόθεσης Ασπίς και Proton.

19/11/2011:  Ο Πρόεδρος κ. Θ.Πετρίδης  και ο αν.οργ.γραμματέας του Συλλόγου κ. Κ.Βαλαβάνης ήταν καλεσμένοι στην μεσημεριανή ενημερωτική εκπομπή της Εύης Δέσκα και του ραδιοφωνικού παραγωγού Κωνσταντίνου Ταουσάνη  G-planet του ραδιοφωνικού σταθμού Αντέννα 97.5 στην Θεσσαλονίκη και για μισή ώρα από τις 2 μ.μ έως τις 2.30 μ.μ συζήτησαν το θέμα της Ασπίς.

20/11/2011: Δημοσίευμα για την Ασπίς στο ενημερωτικό site Protagon.gr.

22/11/2011:  Αποστολή δελτίου τύπου στον Επίτροπο Michel Barnier, όπου παρουσιάζεται η υπόθεση της διάσωσης της Proton Bank και η αντιπαραβολή της με το "ναυάγιο" της Ασπίς Πρόνοια

25/11/2011: Επιστολή του ΔΣ στον κ. Χ. Βογιατζή της Διεύθυνσης Εποπτείας Ιδιωτικής Ασφάλισης της Τράπεζας της Ελλάδος.


ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΣ

02/12/2011: Επιστολή στην αντιπρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου κ. Ρόδη Κράτσα.
06/12/2011: Επιστολή στην Γενική Διευθύντρια του ΔΝΤ Christine Lagarde.

 08/12/2011: Ο πρόεδρος του Συλλόγου κ. Θεοχάρης Πετρίδης και ο οργανωτικός γραμματέας κ. Νίκος Κεχαγιάογλου είχαν δίωρη συνάντηση με τον Γενικό Γραμματέα Καταναλωτή κ. Δημήτρη Σπυράκο.

- Συνάντηση του ΔΣ με Πρόεδρο Διαχειριστικής Επιτροπής Εγγυητικού Κεφαλαίου Ζωής κ. Παπανίκα 
- Ο Πρόεδρος του Συλλόγου κ. Θεοχάρης Πετρίδης μίλησε στον ραδιοφωνικό σταθμό "ΣΤΟ ΚΟΚΚΙΝΟ 105,5" με αφορμή την επιστολή που στάλθηκε από το Γραφείο Τύπου του Συλλόγου στην Γενική Διευθύντρια του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου Christine Lagarde.
- Συνέντευξη κ. Νίκου Κεχαγιάογλου στον ΣΚΑΙΪ 100,3 στην εκπομπή του Βασίλη Κουφόπουλου.

09/12/2011: Συνέντευξη του αναπληρωτή οργανωτικού γραμματέα κ. Κωνσταντίνου Βαλαβάνη στην εφημερίδα Ναυτεμπορική.

12/12/2011: Ολοκλήρωση των συγκεντρώσεων για τα μέλη του Συλλόγου (Θεσσαλονίκη 23/11/, Αθήνα 30/11) στο Ηράκλειο της Κρήτης.

14/12/2011: Ρεπορτάζ για την Ασπίς στην εφημερίδα Καθημερίνα από τον Τ. Τέλλογλου.

- Συνέντευξη του κ. Κεχαγιάογλου στον δημοσιογράφο του Kontra Channel κ. Τέρενς Κουίκ.

15/12/2011: Προσωπική συνάντηση με τον Αλέξη Τσίπρα είχε η αντιπρόεδρος του Συλλόγου κ. Κωνσταντίνα Φωτοπούλου.

19/12/2011: Αποστολή επιστολής σε όλο το πολιτικό προσωπικό και στα ΜΜΕ σχετικά με την διάσωση της Ασπίς Bank και την κατάρρευση της Ασπίς Πρόνοια.

28/12/2011: Αποστολή ενημερωτικού υλικού στα κόμματα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

29/12/2011: Συνάντηση ΔΣ και δικηγόρων Συλλόγου με επόπτη κ. Παντελίδη2012

ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΣ

03/01/2012: Το ΔΣ του Συλλόγου έστειλε  "ευχετήρια" κάρτα σε όλους τους βουλευτές.

05/01/2012: Επιστολή του ΔΣ προς τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας κ. Κάρολο Παπούλια.

11/01/2012: Συνέντευξη κ. Κεχαγιάογλου στον ΣΚΑΪ 100,3 στην εκπομπή του δημοσιογράφου κ. Ψάλτη.

19/01/2012: Νέα αποστολή ανακοίνωσης Συλλόγου προς πολιτικό προσωπικό και ΜΜΕ.

30/01/2012: Επίσημη συνάντηση ΔΣ με Αλέξη Τσίπρα στα γραφεία του ΣΥΡΙΖΑ στην Βουλή. Παράθεση προτάσεων Συλλόγου για εξέρευση λύσης. Δέσμευση κ. Τσίπρα για δημιουργία πρότασης Νόμου. 
- Συνάντηση ΔΣ με εκπροσώπους της Δημοκρατικής Αριστεράς.

ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΣ

17/02/2012: Ο αναπληρωτής οργανωτικός γραμματέας του Συλλόγου κ. Κωνσταντίνος Βαλαβάνης έδωσε συνέντευξη σχετικά με το θέμα της Ασπίς Πρόνοια στην δημοσιογράφο της Ισοτιμίας και του fmvoice.gr κα Δέσποινα Καραγιαννοπούλου.


25/02/2012: Αποστολή επιστολών προς τους παρακάτω παραλήπτες:
α.Πρωθυπουργό κ.Παπαδήμο
β.Υπουργό Οικονομικών κ.Βενιζέλο
γ.Προέδρους όλων των κοινοβουλευτικών ομάδων της βουλής
ΜΑΡΤΙΟΣ
08/03/2012: Συνέντευξη κ. Πετρίδη στο ειδησεογραφικό site Grreporter

13/03/2012: Αντιπροσωπεία του Συλλόγου αποτελούμενη από τον Πρόεδρο κ. Πετρίδη, την Αντιπρόεδρο κα Φωτοπούλου και τον Οργανωτικό Γραμματέα κ. Κεχαγιάογλου επισκέφθηκαν διαδοχικά: τον βουλευτή της Ν.Δ κ.Σταικούρα, αν. υπεύθυνο του Τομέα Πολιτικής Ευθύνης της Οικονομίας, τον κ. Μυταράκη, αν, Τομεάρχη Οικονομίας Ν.Δ, και τον γραμματέα Εμπορίου του ΛΑΟΣ κ.Κανελλόπουλο.
14/03/2012: Συνέντευξη κ. Κεχαγιάογλου στον ΣΚΑΪ 100,3


20/03/2012: Συνάντηση με τον Πρόεδρο της Δημοκρατικής Αριστεράς κ. Φώτη Κουβέλη.

26/03/2012: Συναντήσεις με βουλευτές κ.κ. Μαρκόπουλο και Χατζηδάκη

05/04/2012: Αποστολή επιστολής στον κ. Χρήστο Πρωτόπαπα.

06/04/2012: Συνάντηση με ευρωβουλευτή κα Ρόδη Κράτσα.

20/04/2012: Συνάντηση με τον υποψήφιο βουλευτή ΝΔ Χίου κ. Κωστή Μουσουρούλη και της αντιπροέδρου του Συλλόγου κας Κωνσταντίνας Φωτοπούλου.

26/04/2012: Αποστολή επιστολής
''Λύστε το θέμα της Ασπίς Πρόνοια ή θα έχετε απέναντί σας 1.000.000 ψηφοφόρους'' σε όλους τους υποψήφιους βουλευτές
31/04/2012: Συνέντευξη του κ. Κεχαγιάογλου στον ΣΚΑΪ 100,3


ΜΑΪΟΣ

11/05/2012: Αποστολή επιστολής στον Διοικητή της ΤτΕ κ. Προβόπουλο.

23/05/2012: Επιστολή ΔΣ προς όλους τους νέους βουλευτές.

31/05/2012: Συνέντευξη Τύπου


ΙΟΥΝΙΟΣ

02/06/2012: Δημοσίευμα της εφημερίδας το ΒΗΜΑ σχετικά με τις αγωγές εναντίον του ελληνικού δημοσίου.

07/06/2012: Συνάντηση Δ.Σ. με κ. Δημήτρη Χατζησωκράτη από τη ΔΗΜ.ΑΡ.

11/06/2012: Κοινοποίηση σε όλους τους βουλευτές κειμένου "Οι αληθινές ιστορίες ενός εκατομμυρίου ασφαλισμένων"

14/06/2012: Δελτίο Τύπου "Ανεξάρτητων Ελλήνων" με τις δεσμεύσεις του κόμματος υπέρ των ασφαλισμένων της Ασπίς


ΙΟΥΛΙΟΣ

11/07/2012: Επιστολή προς Υπουργό Οικονομικών κ. Στουρνάρα και Υφυπουργό Οικονομικών κ. Σταϊκούρα.

19/07/2012: Νέα επιστολή προς πολιτικούς και ΜΜΕ. (Επιστολή πρώην ασφαλισμένου της Ασπίς Πρόνοια προς τον Σύλλογο Ζημιωθέντων)


ΑΥΓΟΥΣΤΟΣ

23/08/2012: Συνάντηση στο Υπουργείο Οικονομικών όπου παραβρέθηκαν:
- Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος κ. Σ. Κεδίκογλου
- Ο Γενικός Γραμματέας του Υπουργείου Οικονομικών κ. Γ. Μέργος
- Η Διευθύντρια του Γ.Γ.ΥΠΟΙΚ κ. Κώνστα
- Υπηρεσιακοί παράγοντες του ΥΠΟΙΚ, οικονομολόγοι κ. Τριάντη , κ. Σκέρτσος, κ. Γκέρτσος
- Ο Διευθυντής της ΔΕΙΑ της ΤτΕ κ. Χ. Βογιατζής 
- Οι Νομικοί Σύμβουλοι της ΔΕΙΑ κ. Ν. Παυλόπουλος και κ. Λουκάς
- Ο Επόπτης Εκκαθάρισης Ασπίς Πρόνοια κ. Κ .Βλαχογιάννης
- Ο πολιτευτής της Ν.Δ κ. Α. Μωραϊτάκης
- Εκπρόσωποι του Συλλόγου Ζημιωθέντων από Ασπίς Πρόνοια

Νέα επιστολή προς κ. Στουρνάρα

ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΣ

19/09/2012: Αποστολή ακόμη μίας αληθινής ιστορίας ασφαλισμένης της Ασπίς

19/09/2012: Επιστολή βουλευτή Β. Κεγκέρογλου προς κ. Στουρνάρα.OKTΩΒΡΙΟΣ

04/10/2012: Ανοιχτή επιστολή στον Υπουργό Οικονομικών κ. Στουρνάρα

25/10/2012: Επιστολή στην Ένωση Ασφαλιστικών Εταιρειών Ελλάδος


ΝΟΕΜΒΡΙΟΣ

06/11/2012: Απάντηση Υπουργείου Οικονομικών στην αναφορά του βουλευτή Β. Κεγκέρογλου

ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΣ

07/12/2012: Επικοινωνία με αντιπροσωπεία ΔΝΤ στην Ελλάδα

13/12/2012: Απάντηση ΔΝΤ - Πρώτο βήμα διεθνοποίησης του προβλήματος Ασπίς Πρόνοια

16/12/2012: Ανοιχτή επιστολή "1180 μέρες αναμονής"


2013

ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΣ

28/01/2013: Παρέμβαση - καταγγελία Συλλόγου "Το πραγματικό σκάνδαλο Παπακωνσταντίνου"

28/01/2013: Καταγγελία προέδρου κ. Πετρίδη στο zougla.gr


ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΣ

11/2/2013: Συνάντηση στα γραφεία της Ασπίς Πρόνοια με την σύμβουλο εκκαθάρισης και στενή συνεργάτη του κ. Γ. Ραουνά, κα Ελπίδα Καράμπαλη,  με την οποία συζητήθηκαν σημαντικά θέματα, που έχουν να κάνουν κυρίως με την πορεία των κινήσεων του Συλλόγου σε σχέση με το Υπουργείο Οικονομικών και την ΤτΕ, κινήσεις οι οποίες πρόκειται να ανακοινωθούν σύντομα, ώστε να γίνουν συντονισμένες προσπάθειες πιέσεων.

12/02/2013: Επιστολή στον Υφυπουργό Ανάπτυξης κ. Σκορδά

12/2/2013: Επαφές μελών του ΔΣ με τον Υφ.Ανάπτυξης κ.Σκορδά , τον γ.γ.του ΥΠΟΙΚ κ.Γ.Μέργο, τον Διευθυντή της ΔΕΙΑ της ΤτΕ κ.Σ.Ζάρκο, τον Πρόεδρο της Ε.Α.Ε.Ε κ.Γ.Κώτσαλο στο πλαίσιο της ανοικτής εκδήλωσης από την Ε.Α.Ε.Ε. για την ιδιωτική ασφάλιση.

13/02/2013: Επιστολή στον Γ.Γ. Πληροφοριακών Συστημάτων κ. Θεοχάρη

17/2/2013: Παρέμβαση Συλλόγου στην εκπομπή Mega Σαββατοκύριακο

20/2/2013: Επιστολή Συλλόγου προς όλα τα μέλη "Επιστράτευση και συστράτευση τώρα"

24/2/2013: Παρέμβαση Συλλόγου στην εκπομπή του Γιώργου Αυτιά στον ΣΚΑΪ


ΜΑΡΤΙΟΣ

01/03/2013: Συνάντηση ΔΣ με τον αναπληρωτή Υπουργό Οικονομικών κ. Σταϊκούρα

06/03/2013: Πανελλαδική Συγκέντρωση Συλλόγου Ζημιωθέντων στο ξενοδοχείο ΤΙΤΑΝΙΑ

06/03/2013ΨΗΦΙΣΜΑ ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΜΕΝΩΝ ΖΗΜΙΩΘΕΝΤΩΝ ΣΤΟ ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΟ ΤΙΤΑΝΙΑ


Αγαπητέ κύριε Πρωθυπουργέ

Με ιδιαίτερη ικανοποίηση πληροφορηθήκαμε  το προσωπικό σας ενδιαφέρον για την επίλυση του χρονίζοντος πλέον ζητήματος της ανάκλησης των ασφαλιστικών εταιρειών του Ομίλου Ασπίς.
Είναι γεγονός ότι η τεράστια καθυστέρηση που έχει προηγηθεί απέφερε εξαιρετικά δυσάρεστα περιστατικά που σε ορισμένες περιπτώσεις έχουν γίνει ακραία, είτε αυτά αφορούν ζητήματα υγείας είτε καταστάσεις οικονομικής ανέχειας. Θεωρούμε δεδομένο ότι γνωρίζετε τις εξακολουθούμενες συνέπειες για τους ασφαλισμένους οι οποίες επιδεινώνονται όσο το πρόβλημα εξακολουθεί να βρίσκεται σε εκκρεμότητα.
Ως εκ τούτου σας παρουσιάζουμε τις λύσεις τις οποίες προτείνουμε λαμβάνοντας ασφαλώς υπόψη το δυσμενές οικονομικό περιβάλλον εντός του οποίου κινούμαστε.


ΠΡΟΒΛΗΜΑ ΣΥΣΤΗΜΙΚΟ

Το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας ανακεφαλαιώνει μέσω των θυγατρικών τους τραπεζών με 400 εκ.€ και 185 εκ.€ την Εθνική Ασφαλιστική και την ΑΤΕ Ασφαλιστική αντίστοιχα.
Το Αμερικάνικο δημόσιο έπραξε με ιδιαίτερη επιτυχία το ίδιο με την AIG καταβάλλοντας το ιλιγγιώδες ποσόν των 183 δις$, αποκομίζοντας κέρδη  μέσα σε 4 χρόνια 23 δις€  τα οποία καρπώθηκε το κοινωνικό σύνολο.
Εφόσον σε όλο τον πολιτισμένο κόσμο οι ασφαλιστικές εταιρείες ζωής έχουν την ίδια, αν όχι και μεγαλύτερη, σπουδαιότητα από τις τράπεζες, τότε  γιατί δεν αντιμετωπίζονται με την ίδια πολιτική λογική και  στην χώρα μας;
Προτείνουμε την εύρεση λύσης χρηματοδότησης του Εγγυητικού κεφαλαίου ζωής μέσω του ΤΧΣ και την σταδιακή επιστροφή των οφειλομένων στους ασφαλισμένους εντός συνολικού χρονικού διαστήματος 5 έως 7 ετών. Ταυτόχρονα προτείνουμε αύξηση των εισφορών στο εγγυητικό κεφάλαιο ζωής έτσι ώστε να επιστραφούν τα κεφάλαια όσο πιο σύντομα γίνεται στο ΤΧΣ.
Με αυτόν τον τρόπο θα δοθεί μια άμεση λύση στο πρόβλημα και θα ανασχεθεί το τεράστιο κύμα αγωγών εναντίον του Ελληνικού δημοσίου το οποίο βρίσκεται σε διαρκή εξέλιξη.
Εναλλακτικά προτείνουμε σταδιακή κεφαλαιοποίηση του Εγγυητικού κεφαλαίου ζωής από τον κρατικό προϋπολογισμό με ένα ποσό της τάξης των 20εκ.€ ετησίως περίπου, έτσι ώστε μαζί με τις εισφορές που θα εισπράττει το Εγγυητικό  να επιστραφούν σταδιακά τα κεφάλαια στους ασφαλισμένους.

ΠΡΟΒΛΗΜΑ ΖΩΗΣ Ή ΘΑΝΑΤΟΥ

Δυστυχώς πάρα πολλές ζωές χάθηκαν ήδη, λόγω κατάργησης  της δυνατότητας  χρήσης των ίδιων ιατρικών πρωτοκόλλων που χρησιμοποιούσαν αυτοί οι  ασφαλισμένοι.
Χιλιάδες ακόμα υποφέρουν γιατί δεν μπορούν να χρησιμοποιήσουν τις ιατρικές υπηρεσίες που τους πρόσφερε το συμβόλαιό τους. Όπως αντιλαμβάνεστε, οι χρόνιοι ασθενείς και οι ηλικιωμένοι δεν μπορούν να ασφαλιστούν πια σε ιδιωτική ασφαλιστική  εταιρεία.
Έτσι λοιπόν επιβαρύνουν τα δημόσια ταμεία νοσηλευόμενοι σε κρατικά νοσηλευτήρια, ενώ ταυτόχρονα στερούνται τις πολύτιμες υπηρεσίες που χρησιμοποιούσαν μέσω της ιδιωτικής ασφάλισης και των επιλογών που τους πρόσφεραν τα συμβόλαιά τους.
Προτείνουμε όλοι αυτοί οι άνθρωποι να ενταχθούν ισόρροπα στις υπόλοιπες ασφαλιστικές εταιρείες, οι οποίες δέχτηκαν  μόνο τους υγιείς και τους νέους, αποκλείοντας τους μη υγιείς και τους ηλικιωμένους. Με αυτήν την πρακτική  καρπώθηκαν εύκολα ένα πολύ μεγάλο μερίδιο αγοράς αποκομίζοντας κέρδη χωρίς κόπο, ενώ ταυτόχρονα απέκτησαν  κι ένα έτοιμο δίκτυο πωλήσεων από τις ανακληθείσες εταιρείες το οποίο βοηθάει τις μελλοντικές τους πωλήσεις. Ας αναλάβουν έστω και τώρα ένα μερίδιο των ευθυνών που τους αναλογούν.

ΠΡΟΒΛΗΜΑ ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗΣ ΚΑΙ ΑΝΘΡΩΠΙΑΣ

Θεωρούμε αδιανόητο και προκλητικό, το  μόνο άρθρο του νόμου 3867 που ενεργοποιείται, να είναι το άρθρο 2 παρ. 1δ, το οποίο αποζημιώνει τις ιδιωτικές κλινικές οι οποίες από τελευταίες στο προνόμιο εκκαθάρισης γίνονται  πρώτες, την ίδια στιγμή που άνθρωποι χάνουν την ζωή τους ή υποφέρουν από τεράστια προβλήματα υγείας ή δεν έχουν πρόσβαση στις αποταμιεύσεις τους και ενώ μέχρι τώρα κανείς δεν έχει πάρει απολύτως τίποτα.
Δυστυχώς αυτό το άρθρο ενεργοποιήθηκε στις ημέρες της δικής σας διακυβέρνησης και πρέπει άμεσα να ανασταλεί έως ότου αρχίσουν οι αποζημιώσεις να καταβάλλονται ισόρροπα.
Ένα άλλο σοβαρό ζήτημα είναι η λανθασμένη αποτίμηση των unit linked προϊόντων τα οποία αφορούν 67.000 ασφαλισμένους κάτι το οποίο πρέπει να διορθωθεί στα πλαίσια της συνολικής επίλυσης του προβλήματος.

ΠΡΟΒΛΗΜΑ ΠΟΛΙΤΙΚΟ

Το ζήτημα αυτό είναι κατ' εξοχήν ζήτημα πολιτικό και όχι διαχειριστικό. Οι ασφαλισμένοι είναι τα ανυπεράσπιστα θύματα της διαχρονικά εγκληματικά πλημμελούς εποπτείας της ασφαλιστικής αγοράς.
Αποτελεί απορίας άξιον για ποιο λόγο η νεόκοπη τότε ηγεσία του Υπουργείου Οικονομικών   (Οκτώβριος 2009) ακύρωσε την μόνη βιώσιμη και διεθνώς εφαρμόσιμη λύση -εκκαθάριση εν λειτουργία- η οποία είχε ήδη δρομολογηθεί από τον προηγούμενο Υπουργό Οικονομικών. Μια λύση όπου όλοι θα έβγαιναν κερδισμένοι : οι ασφαλισμένοι, η εθνική οικονομία, ο ασφαλιστικός θεσμός, οι πολιτικοί αλλά και η πολιτική.
Η μόνη λογική εξήγηση που μπορεί να δώσει κάποιος είναι η λεηλασία της περιουσίας της δεύτερης μεγαλύτερης ασφαλιστικής εταιρείας της χώρας μας, ένα εύκολο πάρτι δηλαδή και μάλιστα σε καιρό μεγάλης οικονομικής κρίσης.

Ελπίζουμε να μην διαψεύσετε τις προσδοκίες  που έχουν οι ασφαλισμένοι  από εσάς και να δρομολογήσετε μια ρεαλιστική και αποδεκτή από όλους λύση του τεράστιου αυτού κοινωνικού προβλήματος.
Θα βρισκόμαστε στην διάθεσή σας  για  οποιαδήποτε βοήθεια χρειαστεί.

28/03/2013: Συνάντηση μελών του ΔΣ του Συλλόγου μας με τον διευθυντή της Διεύθυνσης Εποπτείας ιδιωτικής Ασφάλισης κ. Σπύρο Ζάρκο, την Υποδιευθύντρια κυρία Στέλλα Αδαμοπούλου, νομικών συμβούλων και αναλογιστών της Τράπεζας της Ελλάδος. Ακολούθησε συνάντηση με τον πρόεδρο του Εγγυητικού Κεφαλαίου ζωής κ. Κλεάνθη Παπανίκα. Εν συνεχεία πραγματοποιήθηκε παρουσίαση του προβλήματος στο ΔΣ της Ένωσης Επαγγελματιών Ασφαλιστών Ελλάδος.


ΑΠΡΙΛΙΟΣ

22/04/2013: Τηλεφωνική επικοινωνία με κα Καράμπαλη από την εκκαθάριση και τον νομικό σύμβουλο της ΤτΕ κ. Παυλόπουλο.

27/04/2013: Το χρονικό μίας ακόμη αναβολής: http://anasfalistos.blogspot.gr/2013/04/blog-post_27.html

30/04/2013: "Όπως είναι γνωστό, το Επαγγελματικό Επιμελητήριο Αθηνών (ΕΕΑ) ανέλαβε μια πρωτοβουλία και απευθύνθηκε στο Υπουργείο Οικονομικών για το θέμα της ανάκλησης των αδειών των ασφαλιστικών εταιρειών ΑΣΠΙΣ ΠΡΟΝΟΙΑ και COMMERCIALE VALUE εστιάζοντας, αφενός στο τεράστιο θέμα των ασφαλισμένων που ξαφνικά, χωρίς την παραμικρή πρόβλεψη από την Πολιτεία, βρέθηκαν ανασφάλιστοι, ιδίως στους κλάδους ζωής και υγείας και αφετέρου στον ρόλο της ασφαλιστικής αγοράς στην εθνική οικονομία.
Η πρώτη επιστολή στάλθηκε στις 27-2-2013 και η δεύτερη στις 27-3-2013. Χθες, 29-4-2013, ήρθε η απάντηση.

Το Υπουργείο, αφού μελέτησε τις δύο επιστολές του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου (ΕΕΑ) απεφάνθη ότι... αρμόδια είναι η ΔΕΙΑ και ....προτείνει στο ΕΕΑ να απευθυνθεί εκεί!!!
Επιτέλους, το ΕΕΑ και μαζί όλη η ελληνική κοινωνία έμαθαν ποιός είναι ο αρμόδιος, κάτι είναι και αυτό!
Αλήθεια, η αναρμοδιότητα του Υπουργείου Οικονομικών περιορίζεται μόνο στο συγκεκριμένο θέμα ή είναι αναρμόδιο συνολικά για την ασφαλιστική αγορά (π.χ. για το θέμα της είσπραξης των ασφαλίστρων); Μια ερώτηση κάνουμε."


ΜΑΪΟΣ

30/05/2013: Επιστολή στον Υπουργό Οικονομικών Γιάννη Στουρνάρα με θέμα: "Ανάκληση σκανδαλώδους απόφασης για αποζημίωση ιδιωτικών κλινικών και άμεση αποζημίωση ασφαλισμένων με σοβαρά προβλήματα υγείας"


ΙΟΥΝΙΟΣ

06/06/2013: Παρέμβαση Συλλόγου για την αναμόρφωση του συνταξιοδοτικού συστήματος - Επιστολή στον Διοικητική της ΤτΕ Γιώργο Προβόπουλο.

20/06/2013: "Το πρόβλημα της Ασπίς εκατονταπλάσιο της ΕΡΤ" Επιστολή στον πρωθυπουργό κ. Αντώνη Σαμαρά
Την Παρασκευή 28/6/2013 πραγματοποιήθηκε η εκλογική-απολογιστική γενική συνέλευση (Γ.Σ) του Συλλόγου Ζημιωθέντων από την Ασπίς. Κατά την διάρκεια αυτής, έγινε ανάγνωση του Διοιηκιτικού Απολογισμού του απερχόμενου Διοικητικού  Συμβουλίου (Δ.Σ) και διαβάστηκε η έκθεση της ελεγκτικής επιτροπής για τον Οικονομικό Απολογισμό του Δ.Σ. Μετά από ερωτήσεις και συζήτηση ο διοικητικός και οικονομικός απολογισμός ψηφίσθηκε ομόφωνα από την Γ.Σ.

ΙΟΥΛΙΟΣ

11/07/2013: Επιστολή στον Υπουργό Υγείας Άδωνη Γεωργιάδη.


18/07/2013: Επιστολή - παρέμβαση της Ένωσης Ασφαλιστικών Διαμεσολαβητών Ελλάδος στον Πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά για το θέμα της Ασπίς Πρόνοια


ΑΥΓΟΥΣΤΟΣ


28/08/2013: Ερώτηση του βουλευτή Χίου Κώστα Τριανταφύλλου για το θέμα της Ασπίς.