Δευτέρα 28 Δεκεμβρίου 2009

ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΗ ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΠΣΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΘΕΣΗ ΜΑΣ ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΗΝ ΛΥΣΗ ΤΟΥ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΟΣ ΤΗΣ ΑΣΠΙΣ ΠΡΟΝΟΙΑ

ΑΠΟ: ΠΣΑΣ


ΠΡΟΣ: ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ

Κυρίους

Υπουργό Γ. Παπακωνσταντίνου

Υφυπουργό Φ. Σαχινίδη

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ: Ένωση Ασφαλιστικών Εταιρειών Ελλάδος

ΘΕΜΑ: Θέσεις για την επίλυση του προβλήματος της Ασπίς Πρόνοια



Αξιότιμοι κύριοι Υπουργοί

Γινόμαστε κάθε μέρα δέκτες δημοσιευμάτων και επισήμων ανακοινώσεων τα οποία αναφέρουν διάφορα σενάρια σχετικά με την επίλυση του θέματος της Ασπίς Πρόνοια:

Η πολιτεία δια στόματος του υφυπουργού κύριου Σαχινίδη δηλώνει ότι δεν θα εφαρμόσει τον νόμο 3790 (06.08.2009) διότι περιέχει αντικοινοτικές διατάξεις και προκρίνει την δημιουργία εγγυητικού ταμείου το οποίο θα σχηματίσουν οι ασφαλιστικές εταιρείες και θα έχει αναδρομική ισχύ καλύπτοντας τους ασφαλισμένους της Ασπίς Πρόνοια.

Η ΕΑΕΕ δια μέσου του προέδρου και του Γενικού Γραμματέα της ανακοινώνει την πλήρη αντίθεσή της προς την αναδρομική ισχύ ενός τέτοιου ταμείου κάτι που αποκαλεί ως ‘’μοναδική Ευρωπαϊκή πρωτοτυπία’’, ενώ θέτει θέμα νομικής τεκμηρίωσης σε εθνικό και κοινοτικό επίπεδο μιας τέτοιας ρύθμισης.

Η δικιά μας θέση είναι σαφής και ξεκάθαρη: Το πρόβλημα πρέπει να λυθεί με αγαστή συνεργασία πολιτείας και Ασφαλιστικών Εταιρειών και η λύση πρέπει να αρχίσει από σήμερα κιόλας διότι τα προβλήματα που συσσωρεύονται πολλαπλασιάζονται καθημερινά, ενώ η διαιώνισή τους δε συμφέρει απολύτως κανέναν.

Η πολιτεία έχει την απόλυτη ευθύνη για την αυστηρή εποπτεία του κοινωνικά υπερευαίσθητου κλάδου των ασφαλειών ζωής, κλάδου που υπηρετεί μακροχρόνια και ισόβια συμφέροντα ασφαλισμένων πολιτών. Οι πολίτες σπεύδουν στις ιδιωτικές ασφαλιστικές εταιρείες ζωής για να αναζητήσουν συμπληρωματικές καλύψεις που αδυνατούν να παράσχουν τα κοινωνικά ταμεία όπως κάλυψη θανάτου, ανικανότητας, συμπληρωματικής σύνταξης, νοσηλεία σε ιδιωτικά νοσηλευτήρια κλπ, παρέχοντας σημαντική ανακούφιση στον κρατικό προϋπολογισμό και αίσθηση εξασφάλισης που δεν μπορούν να παράσχουν οι κοινωνικές πρόνοιες από μόνες τους. Ως εκ τούτου η εποπτεία είναι απολύτως απαραίτητη και θεσμικά κατοχυρωμένη όχι μόνο στην Ελλάδα αλλά σε όλα τα πολιτισμένα κράτη του κόσμου.

Η ΕΑΕΕ είδε ένα σημαντικό μέλος της –την δεύτερη σε μέγεθος ασφαλιστική εταιρεία της χώρας- να αποχωρεί άδοξα από το παιχνίδι. Σε αντίστοιχες περιπτώσεις σε άλλες χώρες (Μεγάλη Βρετανία, Γερμανία) στο παρελθόν, οι αντίστοιχες ενώσεις έσπευσαν να λύσουν τα θέματα που δημιουργήθηκαν μέσα σε μια νύχτα, οσμιζόμενες βέβαια το κακό που θα επακολουθούσε για τον θεσμό αν άφηναν ανοικτές τέτοιες υποθέσεις. Στην χώρα μας όχι μόνο δεν ασχολήθηκαν διόλου με την λύση του θέματος, αλλά έκαναν διαγωνισμό ποια (όχι όλες ευτυχώς) θα κάνει το μεγαλύτερο πλιάτσικο αποσπώντας το μεγαλύτερο μερίδιο από τα υγιή συμβόλαια των πελατών της Ασπίδας και φυσικά ποια θα στρατολογήσει τους περισσότερους ασφαλιστές της, αυτούς που μέχρι χθες κατηγορούσαν. Έχουν δε το θράσος να ανακοινώνουν με περιχαρή δελτία τύπου νέα ρεκόρ παραγωγής ασφαλίστρων όλων των εποχών. Παραγωγή βέβαια η οποία προήλθε χωρίς κόπο αφού ήρθε έτοιμη από μια εταιρεία που σήμερα δεν υπάρχει. Δυστυχώς για τον θεσμό όταν η παραγωγή αυτή τελειώσει θα έχουν μείνει μόνο συντρίμμια αφού ο κόσμος πλέον έχει γίνει εξαιρετικά δύσπιστος απέναντι στις ασφαλιστικές εταιρείες και τους εκπροσώπους της. Τότε πως θα γίνονται τα νέα ρεκόρ;

Αξιότιμοι κύριοι υπουργοί η λύση του θέματος πρέπει να δοθεί με ισόποση συνεισφορά του κράτους και των ασφαλιστικών εταιρειών. Δεν είναι δυνατόν ο ένας να ρίχνει το μπαλάκι στον άλλον παριστάνοντας τον περαστικό κάτω από το μπαλκόνι. Η καθυστέρηση αυτή δεν μπορεί να συνεχιστεί. Πρέπει να αναληφθούν άμεσα οι ευθύνες και να προχωρήσετε σε λύσεις. Η κατάσταση έχει φτάσει πέρα από το απροχώρητο και για τους ασφαλισμένους και για τους διαμεσολαβούντες.

Χιλιάδες ασφαλισμένοι που θίγονται αυτή τη στιγμή δεν έχουν αντιδράσει –τα λένε μόνο στους ασφαλιστές τους- διότι θεωρούν ότι ο νόμος τους καλύπτει. Φανταστείτε τι έχει να γίνει αν αυτό δεν ισχύσει. Φανταστείτε πόσο θα θιγεί ο θεσμός της Ιδιωτικής Ασφάλισης σε μια συγκυρία που είναι απολύτως απαραίτητος σαν πυλώνας της κοινωνικής πρόνοιας και των οικονομικών θεμελίων του κράτους μας.

Σας παρακαλούμε να σπεύσετε όλοι μαζί και με περίσσευμα ψυχής να λύσετε το πρόβλημα. Συμφέρει όλους μας και πιο πολύ εσάς να μην παραμένει άλλο αυτή η επώδυνη εκκρεμότητα. Ας κάνουμε κι εμείς μια Ευρωπαϊκή πρωτοτυπία από την καλή της πλευρά.

Καλή δύναμη στο δύσκολο έργο σας



Με τιμή

Το Δ.Σ. του ΠΣΑΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλώ τα σχόλια να είναι κόσμια και περιεκτικά.