Τρίτη 18 Οκτωβρίου 2011

ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΣΤΑ ΓΡΑΦΕΙΑ ΤΗΣ ΤΡΑΠΕΖΑΣ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ

Τα μέλη του ΔΣ του Συλλόγου πραγματοποίησαν σήμερα συνάντηση με τις εποπτικές αρχές στα γραφεία της Τράπεζας της Ελλάδος. Ο πρόεδρος κ. Πετρίδης, ο οργανωτικός γραμματέας κ. Κεχαγιάογλου καθώς και ο εκπρόσωπος από την Κρήτη κ. Δερμιτζάκης είχαν σύσκεψη με τον διευθυντή της Δ.Ε.Ι.Α. κ. Βογιατζή καθώς και με τον νομικό σύμβουλο της ΤτΕ κ. Παυλόπουλο. Κατά τη διάρκεια της σύσκεψης τα μέλη του ΔΣ παρέδωσαν τις προτάσεις του Συλλόγου για επίλυση του προβλήματος και εξέφρασαν την έντονη διαφωνία τους για την διαφαινόμενη εξαίρεση ορισμένων προγραμμάτων από την ανάρτηση που "φαίνεται να γίνεται" την επόμενη εβδομάδα. Τα συνολικά αποτελέσματα της συνάντησης θα αναρτηθούν σύντομα. Ακολουθεί η επιστολή που παραδόθηκε στον κ. Βογιατζή:



ΘΕΜΑ: Συνολική  τοποθέτηση και προτάσεις για την οριστική αντιμετώπιση του ζητήματος των ανακληθεισών ασφαλιστικών εταιρειών



Αξιότιμε κύριε Βογιατζή



Οι πρόσφατες τροποποιήσεις του νόμου 3867/2010 μέσω του 4002/2011, παρά την θετική τους χροιά δεν δίνουν καμιά ουσιαστική προοπτική επίλυσης του ζητήματος το οποίο καταταλαιπωρεί επί 2 χρόνια τους ασφαλισμένους και τις οικογένειές τους.

Τα θετικά σημεία που διακρίνουμε είναι τα εξής:



  • Η δυνατότητα του Εγγυητικού Ταμείου να δανείζεται ομόλογα απευθείας από το Ελληνικό Δημόσιο, λύνει το πρόβλημα της μελλοντικής χρηματοδότησης του Ταμείου, αφού ο δανεισμός μέσω του τραπεζικού συστήματος με την εγγυοδοσία του Δημοσίου δεν είναι εφικτή με τα σημερινά δημοσιονομικά δεδομένα.
  • Η μη εμπλοκή των τυχόν αναδόχων ασφαλιστικών εταιρειών σε δικαστικές διαμάχες με τους ασφαλισμένους των ανακληθεισών εταιρειών ή άλλων εναγόντων, αποτελεί θεωρητικά μια πολύ καλή και αναγκαία ρύθμιση
  • Τέλος θετική χαρακτηρίζεται η ρύθμιση η οποία βάζει ορόσημο το έτος 2024 για την οριστική λήξη του ζητήματος με την καταβολή του 70% των υποχρεώσεων μέσω του Εγγυητικού Ταμείου.



Εντούτοις δεν διαφαίνεται καμιά διάθεση ουσιαστικής επίλυσης του θέματος παρά μόνο μια νέα επίπονη χρονοτριβή με αποτέλεσμα το μαρτύριο των ασφαλισμένων να παρατείνεται. Δεν μπορεί να εξηγηθεί αλλιώς η παράταση του χρόνου προκήρυξης διαγωνισμού ανάδειξης αναδόχου ασφαλιστικής εταιρείας για τον Μάρτιο του 2012!

Είναι δεδομένο ότι με τις παρούσες συνθήκες θεωρείται αδιανόητο να βρεθεί ανάδοχος ασφαλιστική εταιρεία ή εταιρείες. Ο διαγωνισμός αυτός έπρεπε να είχε πραγματοποιηθεί τον Δεκέμβριο του 2009 όπως πολύ έγκαιρα είχαμε προτείνει εξ αρχής. Εκείνη την εποχή το χαρτοφυλάκιο ζωής ήταν ενεργό και οι ασφαλισμένοι είχαν ακλόνητη την ασφαλιστική τους συνείδηση. Σήμερα ή πολύ περισσότερο τον ερχόμενο Μάρτιο τι θα πάρει ο υποψήφιος ανάδοχος; Ασφαλισμένους – ‘’κουρέλια’’ - οι οποίοι το μόνο που σκέφτονται είναι να πάρουν τα λεφτά τους και να μην ακούσουν ποτέ ξανά για ασφαλιστικές εταιρείες. Για ποιο λόγο θα πειστεί μια ασφαλιστική εταιρεία να μπει σε μια τέτοια περιπέτεια από την οποία θα έχει μόνο να χάσει; Αφού λοιπόν η διαδικασία της αναδοχής είναι ήδη καμένη, τότε δεν υπάρχει κανένα νόημα παράτασής της.

Αυτό όμως που λυπεί περισσότερο όλους τους ασφαλισμένους, είναι η άρνηση του Ελληνικού Δημοσίου να αναγνωρίσει τις βαρύτατες ευθύνες του για την εγκληματική έλλειψη εποπτείας των ασφαλιστικών εταιρειών με αποτέλεσμα να φορτώνει όλο το βάρος στο Εγγυητικό Ταμείο που ούτε καν έχει σταθεί στα πόδια του.







Οι προτάσεις μας συνοψίζονται στα εξής:



  • Το Δημόσιο αναγνωρίζοντας τις ευθύνες του για την πλημμελή εποπτεία των ασφαλιστικών εταιρειών, πρέπει να καλύψει την όποια διαφορά προκύψει μεταξύ του ποσοστού  κάλυψης του Εγγυητικού Ταμείου και της περιουσίας των ανακληθεισών ασφαλιστικών εταιρειών με έκδοση ομολόγων λήξης 2024. Με αυτόν τον τρόπο θα αποκατασταθεί το περί δικαίου αίσθημα και οι ασφαλισμένοι δεν θα υποστούν ‘’κούρεμα’’ των δικαιωμάτων τους τα οποία έχουν χτιστεί με κόπο και ιδρώτα δεκαετιών χωρίς ποτέ να αρνηθούν να πληρώσουν τα ασφαλιστήριά τους. Δεν μπορεί παρά να γίνει άμεση σύγκριση με την υπόθεση της PROTON BANK η οποία σώθηκε με συνοπτικές διαδικασίες. Το αίσθημα αδικίας των ασφαλισμένων των εταιρειών ζωής είναι συντριπτικό και οι απορίες απολύτως εύλογες.
  • Η τελευταία ελπίδα να βρεθεί ανάδοχος ασφαλιστική εταιρεία ή εταιρείες είναι η ενεργοποίηση της πρόσφατης πρότασής μας προς τον Πρωθυπουργό και τον Υπουργό Οικονομικών την οποία σας επισυνάπτουμε.
  • Να ξεκαθαριστεί αμεσότατα αν υπάρχει ενδεχόμενο ενδιαφέρον από τις ασφαλιστικές εταιρείες για την αναδοχή. Εφόσον δεν υπάρχει τότε πρέπει άμεσα να ενεργοποιηθεί η διαδικασία αποζημίωσης  των ασφαλισμένων από το Εγγυητικό Ταμείο. Πρέπει να προηγηθούν όσοι έχουν ληξιπρόθεσμες απαιτήσεις και σταδιακά βάσει ενός λογικού και εύλογου χρονοδιαγράμματος οι υπόλοιποι ασφαλισμένοι με σειρά λήξης των απαιτήσεών τους.
  • Το προϊόν της εκκαθάρισης να εκχωρηθεί απευθείας στο Εγγυητικό Ταμείο. Δεν υπάρχει κανένα νόημα να περιμένουν οι ασφαλισμένοι την λήξη της εκκαθάρισης.
  • Πρέπει να βρεθεί υπέρ-επειγόντως λύση για τους ασφαλισμένους στον κλάδο υγείας οι οποίοι παραμένουν όμηροι μην   μπορώντας να ασφαλιστούν πουθενά αλλού, είτε επειδή έχουν προβλήματα υγείας είτε επειδή έχουν προχωρημένη ασφαλιστική ηλικία. Προτείνουμε τον επιμερισμό τους σε όλες τις ασφαλιστικές εταιρείες οι οποίες έτσι κι αλλιώς βγήκαν κερδισμένες, αφού μοιράστηκαν όλους τους υγιείς ασφαλισμένους των ανακληθεισών εταιρειών.
  • Ενημερωθήκαμε πρόσφατα ότι η αποτίμηση των unit linked προϊόντων θα γίνει σε πραγματικές τιμές μεριδίου και όχι σύμφωνα με τις εγγυήσεις που έδιναν οι ασφαλιστικές εταιρείες. Αυτό αποτελεί μια ακόμα αδικία εις βάρος αυτών που είχαν ακέραια ασφαλιστική συνείδηση και πλήρωναν προσηκόντως  και επιμελώς τα ασφάλιστρά τους. Δεν είναι δυνατόν να διαχωρίζονται οι περιπτώσεις την στιγμή που αφορούν την ίδια εταιρεία η οποία εποπτευόταν από την ίδια αρχή και πολύ περισσότερο όταν όλα τα συμβόλαια είναι σε ισχύ.



Θέτουμε υπόψη σας ότι χιλιάδες ασφαλισμένοι έχουν αρχίσει να καταθέτουν αγωγές εναντίον του Ελληνικού Δημοσίου, ενώ η προσφυγή θα είναι καθολική εφόσον δεν δοθεί μια δίκαιη και αξιόπιστη λύση. Το κόστος για το Δημόσιο θα είναι τεράστιο ενώ ταυτόχρονα η ασφαλιστική συνείδηση θα σέρνεται κι αυτή στις αίθουσες των δικαστηρίων με ότι αυτό συνεπάγεται. Πιστεύουμε ότι αυτή η επιλογή μπορεί να αποτραπεί προς όφελος όλων εφόσον κυριαρχήσει η λογική και η δημιουργική σκέψη. 

Γνωρίζουμε ότι μπορείτε  να επιβάλλετε μια δίκαιη απόφαση που θα λύσει τον γόρδιο δεσμό, ο οποίος έχει προκληθεί από εντελώς αδικαιολόγητους χειρισμούς σε ένα ζήτημα που σε άλλες πολιτισμένες χώρες ούτε καν θα είχε απασχολήσει τους ασφαλισμένους και  την κοινή γνώμη. Δείχνοντας καλή θέληση, κυρίως στην κατεύθυνση της εξομάλυνσης της μεγαλύτερης έντασης που θα δημιουργηθεί με την ουσιαστική εξαίρεση των κλασσικών ασφαλιστηρίων συμβολαίων, των Unit Linked, αποτιμώντας τα ως τιμή μεριδίων, σας ζητούμε να μην δεχθείτε την εισήγηση του επόπτη χαρτοφυλακίου ζωής ως έχει γι’ αυτό το θέμα. Η τοποθέτηση του επόπτη ότι βασίζεται στον Ν. 3746, Άρθρο 53 παρ. 5 είναι αν όχι επικίνδυνη αλλά ολέθρια για την αγορά. Τίποτα πια δεν είναι δεδομένο σήμερα στην ασφαλιστική αγορά. Αν ως εποπτική αρχή δεχθείτε κάτι ανάλογο ανοίγετε το «Κουτί της Πανδώρας» και από την μεριά σας για την οικονομική κατάρρευση μόνο των ελληνικών εταιρειών. Προσδοκούμε στην κατανόησή σας και στην αποκατάσταση της διαφαινόμενης αδικίας έχοντας την αρωγή όλων μας, που με την γνώση και την εμπειρία μας μπορούμε, αν θέλετε κι εσείς, να συμβάλλουμε στην σύντομη λύση του προβλήματος.

Θα είμαστε στη διάθεσή σας για οποιαδήποτε συνεργασία προσδοκώντας σε σύντομη λήξη αυτής της επίπονης δοκιμασίας για τους εκατοντάδες χιλιάδες ασφαλισμένους που συνεχίζουν να υποφέρουν επί 2 συνεχή χρόνια.



Με ιδιαίτερο σεβασμό στο έργο σας

Ο πρόεδρος 
Θεοχάρης Πετρίδης

Ο οργανωτικός γραμματέας
Νίκος Κεχαγιάογλου








5 σχόλια:

  1. http://troktiko.eu/?p=318826

    ΕΝΤΥΠΩΣΙΑΚΟ ΟΜΩΣ ΠΟΥ ΚΑΝΕΝΑΣ ΤΟΥΣ ΟΥΤΕ ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΟΣ ΟΥΤΕ ΑΛΛΩΝ ΚΟΜΜΑΤΩΝ, ΔΕΝ ΚΑΝΕΙ ΚΑΜΙΑ ΑΝΑΦΟΡΑ ΣΤΗΝ ΑΣΠΙΣ ΠΡΟΝΟΙΑ.
    ΑΥΤΟ ΑΠΟΤΕΛΕΙ ΔΙΚΗ ΜΑΣ ΗΤΤΑ. ΤΕΡΑΣΤΙΑ ΗΤΤΑ ΚΑΙ ΑΠΟΤΥΧΙΑ.
    ΜΗΠΩΣ ΕΙΝΑΙ ΚΑΙΡΟΣ ΠΙΑ ΓΙΑ ΚΙΝΗΣΕΙΣ ΠΕΡΑ ΑΠΟ ΤΑ ΟΡΙΑ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ?
    ΜΗΠΩΣ ΟΙ ΓΕΡΜΑΝΟΤΣΟΛΙΑΔΕΣ ΤΕΛΙΚΑ ΝΑ ΔΙΝΑΝΕ ΤΗ ΛΥΣΗ, ΜΕΣΑ ΑΠΟ ΤΑ ΠΑΚΕΤΑ ΣΤΗΡΙΞΗΣ ΤΩΝ ΤΡΑΠΕΖΩΝ?
    ΟΣΟ ΑΠΟΣΤΑΣΙΟΠΟΙΥΜΑΣΤΕ ΜΕ ΤΙΣ ΑΓΩΓΕΣ ΚΑΙ ΤΗΝ ΗΣΥΧΙΑ, ΤΟΣΟ ΚΑΝΕΝΑΣ ΔΕ ΘΑ ΜΑΣ ΛΑΜΒΑΝΕΙ ΥΠΟΨΙΝ.
    ΑΦΟΥ ΜΟΝΟΙ ΜΑΣ ΠΕΡΙΘΩΡΙΟΠΟΙΗΘΗΚΑΜΕ, ΜΟΝΟΙ ΜΑΣ ΒΓΑΛΑΜΕ ΤΑ ΜΑΤΙΑ ΜΑΣ.
    ΤΑ ΑΙΤΗΜΑΤΑ ΝΟΜΙΜΑ ΚΑΙ ΔΙΚΑΙΑ, ΟΜΩΣ Ο ΤΡΟΠΟΣ ΚΑΙ Η ΜΕΘΟΔΕΥΣΗ ΜΑΣ ΣΤΕΛΝΟΥΝ ΣΤΟ ΠΕΡΙΘΩΡΙΟ.
    ΚΑΛΕΣ ΟΙ ΘΕΩΡΙΕΣ ΚΑΙ ΟΙ ΣΥΝΑΝΤΗΣΕΙΣ.
    ΤΟ ΠΑΡΟΝ ΟΜΩΣ ΚΑΙ ΟΙ ΣΥΝΘΗΚΕΣ ΑΠΑΙΤΟΥΝ ΧΟΝΤΡΕΣ ΠΑΡΕΜΒΑΣΕΙΣ ΚΑΙ ΟΠΩΣΔΗΠΟΤΕ ΝΑ ΜΠΟΥΜΕ ΣΤΟ ΠΑΙΧΝΙΔΙ ΤΟΥΣ.
    ΒΡΕΙΤΕ ΤΟΥΣ ΚΑΤΑΛΛΗΛΟΥΣ ΑΝΘΡΩΠΟΥΣ ΝΑ ΤΟ ΚΑΝΟΥΝ ΓΙΑ ΜΑΣ.
    ΑΛΛΙΩΣ, ΘΑ ΕΙΜΑΣΤΕ ΚΙ ΕΜΕΙΣ ΟΙ ΜΕΓΑΛΟΙ ΧΑΜΕΝΟΙ ΑΥΤΗς ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ ΚΑΙ ΤΗΣ ΙΣΤΟΡΙΑΣ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Συνεχείστε τον αγώνα σας προς όλες τις κατευθύνσεις.
    Είστε η μόνη και τελευταία μας ελπίδα.
    Παρακολουθούμε με αγωνία κάθε σας ανακοίνωση.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. http://www.capital.gr/News.asp?id=1307482

    λογικο!
    αναμενομενο!
    υπαρχει κανενας σωφρων στα υπουργεια που τους αφορα, να ενταξει και την αναδοχη και ισως και μια βελτιωση της τροπολογιας του νομου, στο "δικο τους ΤΧΣ"??

    ας πληρωσουμε καποιον οικονομολογο να εισηγηθει κατι υλοποιησιμο.
    υπαρχουν πρωτοκλασατοι, με τους οποιους ερχεται σε επαφη ο πρωθυπουργος και ο βενιζελος.
    αυτοι που μπαινοβγαινουν και συμβουλευουν.
    δεν ειμαστε η protn bank και δεν ειμαστε κλεφτες απατεωνες και παρανομοι. τις υποχρεωσεις του κρατους απαιτουμε..να τηρηθουν.
    η λυση μονο θα ερθει ,μεσα απο ενταξη σε τετοιες καθοριστικες κινησεις των ασφαλιστικων, μεσα απο δικες τους επιδιωξεις..ΩΣ ΟΡΟΣ ΚΑΙ ΩΣ ΑΝΤΑΛΛΑΓΜΑ. ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΤΩΡΑ!
    Ο ΤΙ ΔΕΝ ΠΕΤΥΧΑΜΕ 2 ΧΡΟΝΙΑ ΘΑ ΛΥΘΕΙ ΜΕ ΜΙΑ ΤΕΤΟΙΑ ΚΙΝΗΣΗ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. http://kourdistoportocali.com/default.aspx?pageid=7952

    ΑΣ ΤΟ ΣΚΕΦΤΟΥΜΕ ΟΛΟΙ ΜΑΣ ΚΑΛΑ ΚΑΙ ΝΑ ΑΠΟΦΑΣΙΣΟΥΜΕ ΝΑ ΚΑΝΟΥΜΕ ΤΩΡΑ ΑΥΤΟ ΠΟΥ ΠΡΕΠΕΙ:

    Η ΑΝΤΙΣΤΟΙΧΗ ΛΥΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΣΠΙΣ ΠΡΟΝΟΙΑ, ΜΕΣΩ ΤΩΝ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΩΝ ΕΤΑΙΡΙΩΝ, (ΓΙΑΤΙ ΤΟ ΚΡΑΤΟΣ ΧΡΗΜΑ ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΚΑΙ ΘΑ ΠΡΟΚΑΛΟΥΣΕ ΚΑΙ ΝΑ ΤΟ ΗΘΕΛΕ)
    ΘΑ ΗΤΑΝ ΛΥΤΡΩΣΗ, ΚΑΘΑΡΣΗ ΣΤΗΝ ΜΕΓΑΛΗ ΠΑΤΑΤΑ ΠΟΥ ΕΚΑΝΑΝ ΜΕ ΤΗΝ ΠΡΟΤΟΝ ΚΑΙ Η ΧΡΥΣΗ ΤΟΥΣ ΕΥΚΑΙΡΙΑ ΝΑ ΔΕΙΞΟΥΝ ΟΤΙ ΕΠ ΩΦΕΛΕΙΑ ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΩΝ ΚΑΝΟΥΝ ΚΙΝΗΣΕΙΣ.
    ΑΛΛΙΩΣ ΟΠΩΣ ΕΙΠΑΜΕ ΚΑΙ ΠΑΡΑΠΑΝΩ ΔΕΝ ΠΡΟΚΕΙΤΑΙ ΝΑ ΒΓΕΙ ΤΙΠΟΤΑ.
    ΜΕΣΩ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΩΝ ΕΤΑΙΡΙΩΝ ΚΑΙ ΚΑΤ ΑΝΑΛΟΓΙΑΝ ΜΕ ΤΗΝ ΠΡΟΤΟΝ.ΑΜΕΣΑ ΟΜΩΣ. ΤΩΡΑ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. ΟΙ ΔΙΚΗΓΟΡΟΙ ΠΟΥ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΥΝ ΤΟ ΣΥΛΛΟΓΟ ΚΑΙ ΑΜΕΙΒΟΝΤΑΙ ΓΙΑ ΤΙΣ ΑΓΩΓΕΣ ΤΙ ΑΚΡΙΒΩΣ ΚΑΝΟΥΝ ΑΝ ΔΕΝ ΜΠΟΡΟΥΝ ΤΑΥΤΟΧΡΟΝΑ ΝΑ ΕΧΟΥΝ ΚΑΙ ΕΠΑΦΕΣ ΜΕ ΠΟΛΙΤΙΚΟ ΚΟΣΜΟ ΚΑΙ ΣΥΝΕΧΕΙΣ ΠΑΡΕΜΒΑΣΕΙΣ????

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Παρακαλώ τα σχόλια να είναι κόσμια και περιεκτικά.