Τρίτη 3 Σεπτεμβρίου 2013

Ερώτηση του βουλευτή Χίου Κώστα Τριαντάφυλλου για την "ΑΣΠΙΣ ΠΡΟΝΟΙΑ"

"Πριν από περίπου τέσσερα χρόνια ανακλήθηκε οριστικά από την Επιτροπή Εποπτείας Ιδιωτικής Ασφάλισης, η άδεια λειτουργίας της ασφαλιστικής εταιρείας «ΑΣΠΙΣ ΠΡΟΝΟΙΑ», με χαρτοφυλάκιο άνω του ενός εκατομμυρίου συμβολαίων και περίπου, 700 εργαζόμενους να  έρχονται αντιμέτωποι με την ανεργία. Ο κύριος όγκος των συμβολαίων αφορά κατόχους  νοσοκομειακών, συνταξιοδοτικών και συμβολαίων εφάπαξ καταβολών και είναι συνολικά 250. 000 και στις δύο εταιρείες. 


Τον Αύγουστο του 2010 κυρώνεται ο νόμος 3867/2010 «Εποπτεία ιδιωτικής ασφάλισης, σύσταση εγγυητικού κεφαλαίου ιδιωτικής ασφάλισης ζωής, οργανισμοί αξιολόγησης πιστοληπτικής ικανότητας και άλλες διατάξεις αρμοδιότητας του Υπουργείου Οικονομικών», σύμφωνα με τον οποίο προβλέπεται κάλυψη των ασφαλισμένων της «Ασπίς Πρόνοια» και της Commercial Value, κατά 70%, υπό την προϋπόθεση να αναλάβει άλλη εταιρεία το χαρτοφυλάκιό της ή αν δεν βρεθεί ανάδοχος από το Εγγυητικό Κεφάλαιο Ζωής. Προβλέπεται η εποπτεία της ιδιωτικής ασφάλισης από την Τράπεζα της Ελλάδος και η κατάργηση της Επιτροπής Εποπτείας Ιδιωτικής Ασφάλισης.  Σε ό,τι αφορά την πρόνοια για τις εταιρείες που κλείνουν, δημιουργείται το Εγγυητικό Κεφάλαιο ζωής, με στόχο να καλύπτεται το έλλειμμα που υπήρχε και να προστατεύεται ο χώρος της ασφαλιστικής αγοράς, ενώ, για πρώτη φορά προβλέπεται εγκατάσταση επόπτη.

Όμως, επειδή δεν υπήρξε ενδιαφέρον από ανάδοχες ασφαλιστικές εταιρείες να αναλάβουν το χαρτοφυλάκιο της «ΑΣΠΙΣ ΠΡΟΝΟΙΑ», η εταιρεία τίθεται υπό καθεστώς εκκαθάρισης. Είναι κατανοητό ότι οι συνέπειες της ανάκλησης λειτουργίας της εταιρείας δρουν πολλαπλασιαστικά στην οικονομική και κοινωνική συνοχή της χώρας μας.

Ερωτάται ο κύριος Υπουργός

Σε ποιο στάδιο βρίσκεται η διαδικασία εκκαθάρισης της εταιρείας, ώστε να επισπευστεί η αποζημίωση των ασφαλισμένων, από την αξιοποίηση των περιουσιακών στοιχείων της εταιρείας και από τα υπάρχοντα ρευστά διαθέσιμα;
Υπάρχει σχεδιασμός για την αποζημίωση των καταναλωτών από το Εγγυητικό Κεφάλαιο; Εάν, ναι, από πού αυτό χρηματοδοτείται και ποιο είναι το χρονοδιάγραμμα αποζημίωσης των ζημιωθέντων;
Εξετάζετε το ενδεχόμενο χρηματοδότησης του Εγγυητικού Κεφαλαίου από το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας;
Εξετάζετε το ενδεχόμενο τιτλοποίησης των απαιτήσεων, στις περιπτώσεις που αυτό είναι εφικτό, διαδικασίας που εφαρμόστηκε και στις τράπεζες;
Εξετάζετε το ενδεχόμενο φορολογικών διευκολύνσεων στους ζημιωθέντες ασφαλισμένους, ως μέτρου που θα εντάσσεται στο σχεδιασμό για την αποζημίωσή τους;
Υπάρχει σχεδιασμός για συμμετοχή του Ελληνικού Δημοσίου στη διαδικασία αποζημίωσης των ασφαλισμένων στην εταιρεία «ΑΣΠΙΣ ΠΡΟΝΟΙΑ»;"



28 Αυγούστου 2013
Ο ερωτών βουλευτής



2 σχόλια:

  1. Η ερώτηση έγινε, απάντηση όμως θα υπάρξει;Δεν νομίζω γιατί δεν έχει ο υπουργός τι να απαντήσει.Αν δεν υπάρξει απάντηση να επαναληφθεί η ερώτηση από τον σύλλογο προς τον υπουργό.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. ΣΩΘΗΚΑΜΕ! ΑΚΟΜΑ ΠΕΡΙΜΕΝΟΥΜΕ ΝΑ ΜΑΣ ΠΟΥΝ ΠΩΣ ΘΑ ΑΝΤΙΔΡΑΣΟΥΜΕ ΣΤΙΣ ΜΕΘΟΔΕΥΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΛΗΡΗ ΕΓΚΑΤΑΛΕΙΨΗ ΚΑΙ ΖΗΜΙΑ ΤΩΝ ΑΦΕΛΩΝ ΚΑΙ ΕΥΠΙΣΤΩΝ! ΚΑΠΟΙΟΙ ΕΤΥΧΕ, ΑΛΛΟΙ ΓΝΩΡΙΖΑΝ ΚΑΙ ΕΤΡΕΞΑΝ ΝΑ ΣΩΘΟΥΝ! ΠΑΝΤΩΣ ΘΑ ΘΥΜΑΤΑ, ΕΜΠΙΣΤΕΥΘΗΚΑΝ ΚΑΙ ΤΗΝ ΕΤΑΙΡΙΑ, ΚΑΙ ΤΟ ΚΡΑΤΟΣ ΚΑΙ ΤΟΥΣ ΑΣΦΑΛΙΣΤΕΣ. ΕΛΠΙΖΟΥΜΕ ΝΑ ΜΗ ΜΑΣ ΞΕΠΟΥΛΗΣΟΥΝ ΟΙ ΤΕΛΕΥΤΑΙΟΙ, ΚΑΙ ΝΑ ΜΗΝ ΛΕΙΤΟΥΡΓΗΣΟΥΝ ΤΑ ΠΡΑΓΜΑΤΑ ΥΠΕΡ ΤΩΝ ΞΥΠΝΙΩΝ!

      Διαγραφή

Παρακαλώ τα σχόλια να είναι κόσμια και περιεκτικά.