Τρίτη 11 Μαρτίου 2014

Η ΣΥΖΗΤΗΣΗ ΣΤΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΤΗΣ ΕΠΙΚΡΑΤΕΙΑΣ

Πραγματοποιήθηκε την Δευτέρα 10 Μαρτίου 2014 η συζήτηση στο Συμβούλιο της Επικρατείας για το ζήτημα της ευθύνης του Ελληνικού Δημοσίου σχετικά με την πλημμελή εποπτεία της Ασπίς Πρόνοια, εμπρός σε ένα κατάμεστο ακροατήριο.

Σημειώνεται ότι είναι η πρώτη φορά που το Ανώτατο Δικαστικό όργανο συζητάει αγωγικό δικαίωμα  εναγόντων εναντίον του Ελληνικού Δημοσίου. Ο δικηγόρος της κυβέρνησης ζήτησε μετά επιτάσεως αναβολή της συζήτησης για μετά το 2015 επειδή δεν έχει  προλάβει καν να  αρχίσει να μαζεύει έγγραφα που αφορούν την υπόθεση!


Αν και υπήρξε αίτημα για μικρή αναβολή -και για διαφορετικούς λόγους- από νομικό παραστάτη , το δικαστήριο γνωμοδότησε ότι πρέπει να γίνει σεβαστός ο θεσμός της πιλοτικής δίκης και αποφάσισε την άμεση συζήτηση της υπόθεσης.

Υπήρξαν 5 πολύ ουσιαστικές παρεμβάσεις από τα δικηγορικά γραφεία που εκπροσωπούν τους ζημιωθέντες, τα κυριότερα σημεία των οποίων είναι τα εξής:

·    Τονίστηκε η υποχρέωση των εποπτικών αρχών για την εξασφάλιση των συμφερόντων των ασφαλισμένων καθώς και η επιρροή που εξασκούσε ο Π. Ψωμιάδης στα κέντρα αποφάσεων, με αποτέλεσμα να καταφέρνει να πραγματοποιεί επενδύσεις εκτός νόμου και να εκδίδει ομολογιακά δάνεια από το 2001 χωρίς κανέναν έλεγχο.

·    Έγινε ανάλυση εις βάθος των 7 παραλείψεων / παρανομιών  του Ελληνικού Δημοσίου και των ελεγκτικών του οργάνων, με πολύ εμπεριστατωμένη και τεκμηριωμένη επιχειρηματολογία και πλήρη ανάλυση συγκεκριμένων συνταγματικών παραβάσεων και παραβιάσεων άρθρων του συντάγματος και της Ελληνικής νομολογίας

·    Δόθηκαν πραγματικά παραδείγματα των παρανομιών του Π.Ψωμιάδη μέσω διαφόρων εταιρειών (Capital, Bride, Aspis Holding) ή αγορών εκτάσεων γης με πλασματικές υπεραξίες (πχ στα Ίσθμια ή στην Εύβοια).

·    Τονίστηκαν με ιδιαίτερη ευκρίνεια και με συγκεκριμένα παραδείγματα οι ανά έτος από το 2002 και μετά κραυγαλέες παρανομίες της ασφαλιστικής εταιρείας  η οποία παρόλα αυτά έπαιρνε συνεχώς το πιστοποιητικό φερεγγυότητας ''από το 2002 είχε μηδενίσει η ρεζέρβα και όμως έπαιρνε πιστοποιητικά κάθε χρόνο..''

·    Επισημάνθηκαν με κατηγορηματικό τρόπο οι  κατάφορες παραβιάσεις ειδικών διατάξεων και το γεγονός ότι η εποπτεία δεν αποτελεί αφηρημένη έννοια αλλά συγκεκριμένη πρακτική και νομολογία η οποία δεν εφαρμόστηκε. Ταυτόχρονα δόθηκε ιδιαίτερη έμφαση στο γεγονός ότι η πολιτεία δεν έχει κάνει τίποτα για την υπόθεση μέχρι τώρα αφήνοντας στην τύχη τους χιλιάδες ζημιωθέντες.

Έπειτα μίλησε ο δικηγόρος του Ελληνικού Δημοσίου ο οποίος ανέφερε  τα ισχύοντα σε άλλες χώρες και Ηπείρους ''στο Αγγλοσαξωνικό δίκαιο δεν υπάρχει ευθύνη του επόπτη'' προσπαθώντας να ταυτίσει τους ασφαλισμένους με επενδυτές και να  ρίξει μερίδιο ευθύνης για την επιλογή τους στους ασφαλισμένους!! Έκανε νύξη επίσης και για μερική αποζημίωση αναγνωρίζοντας μερική ευθύνη του κράτους στα πλαίσια της εποπτείας του.

Ο πρόεδρος της έδρας έδωσε διορία μέχρι τις 10/04/2014 έτσι ώστε να κατατεθούν τα υπομνήματα για μελέτη από το 7μελές τμήμα μη λαμβάνοντας υπόψη τις αντιδράσεις του Δημοσίου.


Θεωρούμε θετικό το γεγονός ότι εκφράστηκαν με πληρότητα τα επιχειρήματά μας,  με εξαιρετική σαφήνεια και αλληλοσυμπλήρωση από όλους τους εκπροσώπους των ζημιωθέντων. Επίσης θεωρούμε  θετικό το γεγονός ότι δεν εισακούστηκαν οι αιτιάσεις των εκπροσώπων του Δημοσίου για άλλη μια μακροχρόνια αναβολή που θα έστελνε ''την μπάλα στην εξέδρα''.

Εντούτοις πρέπει να περιμένουμε με λίγη υπομονή τις επίσημες αποφάσεις του Συμβουλίου της Επικρατείας ελπίζοντας στην ουσιαστική μας δικαίωση.-μην ξεχνώντας ταυτόχρονα ότι ''δημόσιο δικάζει δημόσιο''.

Ο Σύλλογός μας παράλληλα με την πολύ ουσιαστική βοήθεια και το πλήθος στοιχείων που έχει δώσει στους νομικούς μας παραστάτες όλα αυτά τα χρόνια, συνεχίζει να αγωνίζεται και  για την πολιτική λύση του προβλήματος -παρά το γεγονός ότι η πολιτεία ''αγοράζει αγρόν'' όλα αυτά τα χρόνια -καταθέτοντας συνεχώς προτάσεις οι οποίες εξασφαλίζουν με τον καλύτερο τρόπο τα συμφέροντα των ζημιωθέντων, προσπαθώντας  να αποκαταστήσει μια κραυγαλέα αδικία που όμοιά της δεν συνέβη ποτέ σε κανένα κράτος δικαίου.

Εντός της εβδομάδας θα ενημερωθείτε για την Έκτακτη Γενική Συνέλευση των μελών του Συλλόγου μας, που ήδη έχουμε προαναγγείλει, στην διάρκεια της οποίας θα αναλυθούν όλες οι εξελίξεις και θα αποφασιστεί η μελλοντική μας στάση.

5 σχόλια:

  1. AN YPARXEI THETIKI APOFASI META TI GINETAI

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. ΑΥΤΟΣ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ....ΚΑΠΟΙΟΣ ΕΠΙΣΗΜΑ ΝΑ ΑΠΑΝΤΗΣΕΙ;;;;;;;
    http://www.nextdeal.gr/%CE%B5%CE%B9%CE%B4%CE%AE%CF%83%CE%B5%CE%B9%CF%82/diamesolavountes/asfaleia-zwhs%E2%80%A6-ena-apsycho-charti-poy-zwntaneyei.html#comment7080

    Ε. Σπύρου - Nextdeal.gr Πέμπτη, 13 Μαρτίου 2014 15:15
    Συγχαρητήρια Κατερίνα για το εξαιρετικό κείμενο και το σχόλιο. Για το κλείσιμο Ομίλου ΑΣΠΙΣ και τον τρόπο που έγινε ευθύνεται η Ελληνική Κυβέρνηση και η Εποπτική Αρχή η οποία δεν προστάτεψε τους πελάτες ζωής άμεσα βάζοντας μαζί τους ασφαλισμένους με τους επενδυτές. Είναι δυο διαφορετικά ζητήματα και μάλλον έτσι θα αντιμετωπισθούν οι πελάτες της ΑΣΠΙΣ με το νομοσχέδιο που ετοιμάζεται από γνωστό νομικό γραφείο. Άλλο τα ασφαλιστήρια Ζωής άλλο τα επενδυτικά . Η τράπεζα ΑΣΠΙΣ και η ακίνητη περιουσία «απαξιώνονται» ακόμα μέχρι σήμερα και οι διάφοροι που «κρίνουν» ένα κείμενο, μάλλον δεν γνωρίζουν «συνολικά» το θέμα, ισοπεδώνοντας τα πάντα και τους πάντες …

    Ερώτημα παραμένει ακόμα το γιατί έκλεισαν την Commercial Value η οποία ήταν εντάξει (πρόσφατα μεγάλο στέλεχος ασφαλιστικής εταιρίας σε ημερίδα στο Ηράκλειο υποστήριξε ότι δεν έπρεπε να κλείσει). Αυτοί που έκλεισαν την ΑΣΠΙΔΑ και αυτοί που «έκλεψαν» το χαρτοφυλάκιό της έχουν όνομα, όπως και οι διαμεσολαβούντες που την πρόδωσαν! Γιατί δεν γράφετε εναντίον αυτών; Γιατί δεν γράφετε εναντίον των ασφαλιστών που δεν παρέδωσαν τα χρήματα των πελατών τους 5 χρόνια μετά;

    Μπράβο κ. Ξυδιά και όλοι εσείς οι ασφαλιστές ζωής που πουλάτε ασφαλιστήρια Ζωής εκπροσωπώντας την καλή πλευρά της ασφάλισης αλλά και εταιρίες που παγκόσμια προσφέρουν εξασφάλιση.
    Δεν είναι όλοι ίδιοι και δε φταίει ο θεσμός των ασφαλειών ζωής. Έχετε άλλη πρόταση για την προστασία των ανθρώπων;
    ΠΟΙΟ ΔΙΚΗΓΟΡΙΚΟ ΓΡΑΦΕΙΟ ΚΑΙ ΠΟΙΑ ΕΠΕΝΔΥΤΙΚΑ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ; ΑΣΦΑΛΕΙΕΣ ΖΩΗΣ ΔΕΝ ΗΤΑΝ ΤΑ ΑΣΕΤ; ΔΕΝ ΥΠΗΡΧΕ ΑΠΟΘΕΜΑΤΙΚΟ ΚΑΙ ΓΙ ΑΥΤΑ; ΚΥΡΙΩΣ ΜΑΛΛΟΝ ΤΟ ΑΠΟΘΕΜΑΤΙΚΟ ΔΕΝ ΗΤΑΝ ΔΙΚΟ ΤΟΥΣ;
    ΓΙΑΤΙ ΔΕΝ ΠΡΟΛΑΒΑΙΝΕΤΕ ΤΑ ΓΕΓΟΝΟΤΑ ΓΙΑΤΙ ΔΕΝ ΑΝΤΙΚΡΟΥΕΤΕ ΤΟΣΑ ΑΣΧΗΜΑ ΚΑΙ ΑΝΑΚΡΙΒΗ ΔΗΜΟΣΙΕΥΜΑΤΑ;ΕΜΕΙΣ ΣΥΜΒΛΗΘΗΚΑΜΕ ΣΕ ΑΣΦΑΛΙΣΤΗΡΙΑ ΑΣΕΤ, ΤΟΥΛΑΧΙΣΤΟΝ ΕΤΣΙ ΜΑΣ ΛΕΓΑΤΕ ΠΛΗΡΩΣ ΕΓΓΥΗΜΕΝΑ.
    ΕΠΙΤΡΕΠΕΤΑΙ ΝΑ ΔΙΑΤΥΠΩΝΟΝΤΑΙ ΚΑΤ ΕΠΑΝΑΛΗΨΙΝ ΤΕΤΟΙΕΣ ΑΠΟΨΕΙΣ ΚΑΙ ΝΑ ΘΕΩΡΟΥΜΑΣΤΕ ΕΠΕΝΔΥΤΕΣ;
    ΓΙΑΤΙ ΑΝ ΕΙΜΑΣΤΕ ΤΕΤΟΙΟΙ, ΜΑΛΛΟΝ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΣΤΡΑΦΟΥΜΕ ΔΙΚΑΣΤΙΚΩΣ ΟΧΙ ΚΑΤΑ ΤΟΥ ΔΗΜΟΣΙΟΥ ΑΛΛΑ ΚΑΤΑ ΤΩΝ ΔΙΑΜΕΣΟΛΑΒΗΤΩΝ..ΚΑΤΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΕΠΙΛΕΞΟΥΜΕ. ΔΕΝ ΜΠΟΡΕΙ ΑΠΟ ΠΑΝΤΟΥ ΝΑ ΔΥΣΦΗΜΙΖΟΜΑΣΤΕ.
    ΠΡΟΣΤΑΤΕΥΣΤΕ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ ΑΠΟ ΤΕΤΟΙΕΣ ΑΠΟΨΕΙΣ ΚΑΙ ΜΑΛΙΣΤΑ ΤΩΡΑ ΠΟΥ ΟΛΑ ΚΡΙΝΟΝΤΑ ΣΤΟ ΣτΕ. ΜΕΓΑΛΗ ΠΡΟΣΟΧΗ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Το είχα αναρτήσει και σε προηγούμενο άρθρο ότι όλα θα "παιχτούν" στο Συμβούλιο της Επικρατείας".
    Οι μεγαλύτεροι κερδισμένοι τελικά θα βγουν τα μεγαλοδικηγορικά γραφεία που θα λάβουν τεράστια ποσά από το 9% το οποίο διεκδικούν από όλους όσους υπέγραψαν μαζί τους τις αγωγές κατά του Ελληνικού Δημοσίου.

    Πιστεύω ότι όπως "ιστορικό" χαρακτηρίστηκε το σκάνδαλο της Ασπίς έτσι "ιστορική" να χαρακτηριστεί και η απόφαση από το ΣτΕ.

    Ο Νόμος είναι πάνω απ' όλα...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. ποτε θα βγει η αποφαση του ΣτΕ ?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Την Ασπίδα δεν την έκλεισε ο Ψωμιάδης αλλά ο "εγγυητής" (για να "σώσει" τους ασφαλισμένους από τον Ψωμιάδη), που όμως δεν θέλει να αναλάβει τις ευθύνες του ή δεν μπορεί ή ούτε θέλει ούτε μπορεί και με τερτίπια ή χωρίς αυτά θέλει το χρόνο να κυλά, να γίνουν μια στιγμή εκλογές, να αναλάβει άλλος υπουργός ή άλλο κόμμα, να ενημερωθεί, να υποσχεθεί ίσως, να χρονοτριβήσει κι αυτό, να ξαναγίνουν εκλογές, να έχουμε πεθάνει ωστόσο, να έχουν γίνει οι οικονομίες μας "πρωτογενές πλεόνασμα" και να περάσει η ιστορία στην ιστορία.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Παρακαλώ τα σχόλια να είναι κόσμια και περιεκτικά.