Τετάρτη 30 Απριλίου 2014

Δήλωση για ΑΣΠΙΣ


Δήλωση για ΑΣΠΙΣ

Με αφορμή την ανάκληση από την ΕΠ.Ε.Ι.Α. της άδειας λειτουργίας πέντε ασφαλιστικών εταιριών, το Υπουργείο Οικονομίας και Οικονομικών γνωστοποιεί τα ακόλουθα:

 
Με βάση το ισχύον νομοθετικό πλαίσιο, το οποίο η σημερινή Κυβέρνηση έχει θεσπίσει:
 
·    Κανείς ασφαλισμένος στον Κλάδο Ζωής δεν χάνει τα δικαιώματά του και τα χρήματα που έχει αποταμιεύσει. Διότι, όλα τα χαρτοφυλάκια ζωής θα μεταβιβαστούν σε άλλες ασφαλιστικές εταιρίες.

 
·    Όλοι οι ασφαλισμένοι στον κλάδο του αυτοκινήτου θα έχουν κάλυψη που θα τους παρέχει το επικουρικό κεφάλαιο για 30 ημέρες, έτσι όπως προβλέπεται από τον νόμο.
 
·    Οι εργαζόμενοι στον Κλάδο Ζωής θα συνεχίζουν να εργάζονται μέχρι να μεταβιβαστούν τα χαρτοφυλάκια σε άλλες εταιρίες, στις οποίες αναμένεται να απορροφηθεί και το μεγαλύτερο μέρος των εργαζομένων. Και θα πληρώνονται κανονικά, όχι όπως γινόταν μέχρι σήμερα με τους εργαζόμενους της ΑΣΠΙΣ, οι οποίοι, όπως κατήγγειλαν, έχουν τρεις μήνες να πληρωθούν.
 
·    Όλοι οι εργαζόμενοι θα αποζημιωθούν, διότι η παρούσα Κυβέρνηση φρόντισε να αλλάξει τη νομοθεσία και να έχουν προτεραιότητα αποζημίωσης κατά τη διαδικασία της εκκαθάρισης.
 
Επίσης, επισημαίνονται τα εξής:
 
Πρώτον, η παρούσα Κυβέρνηση θέσπισε αυστηρά όρια φερεγγυότητας σε όλες τις ιδιωτικές ασφαλιστικές εταιρίες, οι οποίες υποχρεώθηκαν να αυξήσουν το μετοχικό τους κεφάλαιο συνολικά κατά 650 εκατομμύρια ευρώ. Τα νέα όρια φερεγγυότητας είναι αυστηρότερα από αυτά που επιβάλλει η σχετική κοινοτική οδηγία, με αποτέλεσμα να εισρεύσουν στην ασφαλιστική αγορά κεφάλαια ύψους 664,5 εκατ. ευρώ
 
·    241,3 εκατ. ευρώ το 2004
 
·    338,6 εκατ. ευρώ το 2005
 
·    84,6 εκατ. ευρώ το 2006
 
Δεύτερον, καταρτίστηκε νέος νόμος για την επιτάχυνση της εκκαθάρισης των ασφαλιστικών εταιριών, με προτεραιότητα στην αποζημίωση των εργαζομένων σε αυτές. Διότι, στο παρελθόν οι εργαζόμενοι και έχαναν την δουλειά τους και δεν έπαιρναν αποζημίωση.
 
Τρίτον, καθιερώθηκε νέο σύστημα καθολικών και αυστηρών ελέγχων σε όλες τις ιδιωτικές ασφαλιστικές εταιρίες, το οποίο οδήγησε στην αφαίρεση της άδειας από 9 εταιρίες που επανειλημμένα παραβίαζαν τον νόμο και τα δικαιώματα των ασφαλισμένων. Συγκεκριμένα, έχουν ανακληθεί οι άδειες στις εταιρίες:
 
·    ΑΣΤΡΑ
 
·    ΓΑΛΑΞΙΑΣ
 
·    ΑΡΓΟΝΑΥΤΙΚΗ
 
·    ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ
 
·    ΑΜΥΝΑ
 
·    ΙΝΤΕΡ ΕΛΛΑΣ
 
·    ΕΓΝΑΤΙΑ
 
·    LE MONDE
 
·    ΑΛΛΗΛΟΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΟΣ ΣΥΝΕΤΑΙΡΙΣΜΟΣ Κ.ΤΕ.Λ. Ν. ΑΧΑΪΑΣ
 
·    ΕΟΣ
 
Τέταρτον, εξαιτίας της εξυγίανσης της αγοράς μετά από πολλά χρόνια εκδηλώθηκε μεγάλο ενδιαφέρον για επενδύσεις στην ασφαλιστική αγορά από μεγάλες εταιρίες του εξωτερικού, όπως για παράδειγμα η εξαγορά της Alpha Ασφαλιστικής από την AXA και η εξαγορά της ασφαλιστικής εταιρίας ΦΟΙΝΙΞ - METROLIFE από τη GROUPAMA.
 
Πέμπτον, οι έλεγχοι είναι τακτικοί και επαναλαμβανόμενοι και στο πλαίσιο αυτό εντάσσεται και η χθεσινή απόφαση της ΕΠ.ΕΙ.Α για την ανάκληση της άδειας των ακόλουθων εταιριών:
 
·    ΑΣΠΙΣ ΠΡΟΝΟΙΑ ΑΕΓΑ
 
·    ΑΣΠΙΣ ΠΡΟΝΟΙΑ ΑΕΑΖ
 
·    ΓΕΝΙΚΗ ΕΝΩΣΗ ΑΕΕΓΑ (General Union)
 
·    ΓΕΝΙΚΗ ΠΙΣΤΗ ΑΕΕΓΑ (General Trust)
 
·    Γ.Η. ΣΚΟΥΡΤΗΣ ΑΕΕΓΑ
 
Καμία ασφαλιστική εταιρία δεν δικαιούται να παραβιάζει τα δικαιώματα των ασφαλισμένων, να μην τους αποζημιώνει και να μην πληρώνει τους εργαζόμενους. Καμία ασφαλιστική εταιρία δεν μπορεί να μη διαθέτει τα κεφάλαια και τα αποθεματικά που ο νόμος ρητά ορίζει.
 
Ο Υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών κ. Γιάννης Παπαθανασίου είχε σήμερα το πρωί συνάντηση με τους εκπροσώπους των εργαζομένων των ασφαλιστικών εταιριών. Αμέσως μετά τη συνάντηση και απαντώντας σε σχετική ανακοίνωση του ΠΑΣΟΚ, έκανε την ακόλουθη δήλωση.
 
«Επί πεντέμισι χρόνια βάζουμε τάξη στην ασφαλιστική αγορά. Έχουμε θεσπίσει αυστηρά όρια φερεγγυότητας και έχουμε υποχρεώσει όλες τις ασφαλιστικές εταιρίες να αυξήσουν τα κεφάλαια τους κατά 650 εκατ. ευρώ. Οι έλεγχοι είναι τακτικοί και συνεπείς. Μέχρι σήμερα έχουν αφαιρεθεί οι άδειες σε 14 ασφαλιστικές εταιρίες, οι οποίες δεν λειτουργούσαν σύμφωνα με τον νόμο, δεν σεβόντουσαν τις υποχρεώσεις τους, τόσο απέναντι στους ασφαλισμένους τους, όσο και στους εργαζομένους τους. Ως αποτέλεσμα αυτής της πολιτικής, για πρώτη φορά η ασφαλιστική αγορά έχει αρχίσει να προσελκύει ξένες επενδύσεις.
 
Δεν κατανοώ συνεπώς πώς και γιατί αυτοί, που είχαν αφήσει την ασφαλιστική αγορά να λειτουργεί ασύδοτα, έρχονται σήμερα και κάνουν επικριτικές ανακοινώσεις. Το καλύτερο που έχουν να κάνουν είναι να απολογηθούν σε χιλιάδες ασφαλισμένους, οι οποίοι, ενώ πλήρωναν κανονικά τα ασφάλιστρά τους, είχαν επί ημερών ΠΑΣΟΚ προβλήματα με αφερέγγυες ασφαλιστικές εταιρίες. Ως εδώ και μη παρέκει.
 
Όσο για τα κροκοδείλια δάκρυα για τους εργαζομένους, ας εξηγήσουν γιατί στη διαδικασία εκκαθάρισης οι εργαζόμενοι ήταν αυτοί που αποζημιώνονταν τελευταίοι, ενώ επί ΝΔ, με νομοθετική ρύθμιση που ψηφίσαμε, οι εργαζόμενοι αποζημιώνονται πρώτοι.
 
Ας αφήσουν λοιπόν τις κριτικές και ας απαντήσουν ξεκάθαρα στους ασφαλισμένους:
 
Όταν οι Ασφαλιστικές Εταιρίες δεν τηρούν τον νόμο, θα πρέπει να τους αφαιρείται η άδεια ή όχι;
 
Όταν οι Ασφαλιστικές Εταιρίες δεν πληρώνουν τους μισθούς των εργαζομένων, θα πρέπει να τους αφαιρείται η άδεια ή όχι;
 
Όταν οι Ασφαλιστικές Εταιρείες καταθέτουν πλαστές εγγυητικές, θα πρέπει να τους αφαιρείται η άδεια ή όχι;».

ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΠΑΘΑΝΑΣΙΟΥ
Τρίτη, 22 Σεπτεμβρίου 2009
Πηγή

9 σχόλια:

  1. ΑΥΤΟ ΝΑ ΤΟ ΤΡΙΨΕΤΕ ΣΤΑ ΜΟΥΤΡΑ ΤΟΥ ΝΟΜΙΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΟΥ ΤΟΥ ΔΗΜΟΣΙΟΥ,ΚΑΙ ΝΑ ΤΟ ΓΝΩΣΤΟΠΟΙΗΣΕΤΕ ΣΤΟ ΣτΕ,ΚΑΙ ΣΤΑ ΜΜΕ..

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. ΤΕΛΙΚΑ ΤΙ ΘΑ ΓΙΝΕΙ. ΕΡΧΟΝΤΑΙ ΚΑΙ ΕΚΛΟΓΕΣ
    ΑΠΑΙΤΟΘΜΕ ΤΑ ΧΡΗΜΑΤΑ ΜΑΣ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Από 01-06-2012 στα εν λόγω χαρτοφυλάκια ζωής εφαρμόζονται οι διατάξεις περί ασφαλιστικής εκκαθάρισης του ν.δ. 400/1970, όπως ισχύει, ήτοι σύμμετρη ικανοποίηση των δικαιούχων ασφαλίσματος εκ του προϊόντος της ρευστοποίησης των περιουσιακών στοιχείων των αντίστοιχων ασφαλιστικών κλάδων (ν.δ. 400/1970, άρθρ. 10, παρ. 4), αφού ληφθούν υπόψη τα έξοδα της εκκαθάρισης και οι απαιτήσεις των πρώην εργαζόμενων στην εταιρεία (ν.δ. 400/1970, άρθρ. 10, παρ. 1). Το μέρος της απαίτησης από ασφάλιση που δεν θα ικανοποιηθεί από την ασφαλιστική εκκαθάριση, θα ικανοποιηθεί κατά ποσοστό 70% από το Εγγυητικό Κεφάλαιο Ζωής, σύμφωνα με την παρ. 5 του αρθρ. 2 του ν. 3867/2010.



    Τον Ιούλιο 2013 ο επόπτης εκκαθάρισης απεύθυνε πρόσκληση στους δικαιούχους ασφαλίσματος ώστε να αναγγείλουν την απαίτησή τους και να καταρτιστεί σχετικός πίνακας ώστε να προχωρήσει η εκκαθάριση του ασφαλιστικού χαρτοφυλακίου.



    Περαιτέρω, σημειώνουμε ότι σύμφωνα με την παρ. 6 του άρθρου 2 του ν. 3867/2010, όσοι ασφαλισμένοι διαθέτουν νοσοκομειακά συμβόλαια ή νοσοκομειακά προσαρτήματα συμβολαίων ασφάλισης ζωής και δεν είναι ασφαλισμένοι σε κάποιο φορέα κοινωνικής ασφάλισης εντάσσονται, με Απόφαση του Υπουργού Υγείας & Κοινωνικής Αλληλεγγύης, στις κατηγορίες των ατόμων που δικαιούνται δωρεάν νοσοκομειακή περίθαλψη, σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 23 του ν. 1076/1980, όπως ισχύει (ΦΕΚ 224 Α΄), μέχρι την ημερομηνία λήξης που αναγράφεται στο συμβόλαιό τους.



    Σχετικώς με όλα τα παραπάνω αλλά και για τρέχουσες εξελίξεις παρακαλούμε όπως παρακολουθείτε τακτικά τους ιστότοπους:



    α) www.aspispronia.gr για την υπό εκκαθάριση εταιρεία ΑΣΠΙΣ ΠΡΟΝΟΙΑ Α.Ε.Γ.Α.,

    β) www.commercialvalue.gr για την υπό εκκαθάριση εταιρεία COMMERCIAL VALUE A.A.E. και

    γ) www.bankofgreece.gr της Τράπεζας της Ελλάδος



    και επικοινωνείτε με τον εκκαθαριστή κ. Ραουνά Γεώργιο στα τηλέφωνα 2106180620, 2106180647, 2106180691 και στο τηλεομοιότυπο 2106180622 για την ΑΣΠΙΣ ΠΡΟΝΟΙΑ Α.Ε.Γ.Α. και 2107210327, 2107210689 και στο τηλεομοιότυπο 2107210748 για την COMMERCIAL VALUE A.A.E. ή στην διεύθυνση Λεωφ. Κηφισίας 62, τ.κ. 15125 Μαρούσι.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. δουλευω στο αεροδρομιο Μακεδονια της Θεσσαλονικης, σε μοναδα τροφοδοσιας αεροσκαφων. Η ΕΤΑΙΡΙΑ ειναι ετοιμη να πουλησει το μαγαζακι της σε ιδιωτη....Ηδη μετα την πωληση της ολυμπιακης και συνενωση με την αιγαιου αεροπ.μειναμε σχεδόν χωρις αντικειμενο εργασιας.λοιπον?τι θα γίνει με τα λεφτα που επενδύσαμε στην ΑΣΠΙΣ,και χωρις δουλεια,και χωρις τα λεφτα μας?Ερχεται μαυρο παιδια ,δεν θα το γλυτωσετε.....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. ΞΕΡΕΙ ΚΑΝΕΝΑΣ ΤΙ ΕΓΙΝΕ ΣΤΙΣ 10 ΑΠΡΙΛΙΟΥ ΜΕ ΤΟ ΔΙΚΑΣΤΗΡΙΟ ΓΙΑΤΙ ΕΔΩ ΔΕΝ ΕΧΟΥΝ ΠΕΙ ΚΟΥΒΕΝΤΑ?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. ΘΕΛΟΥΜΕ ΤΑ ΧΡΗΜΑΤΑ ΜΑΣ ΠΙΣΩ.ΟΠΩΣ ΤΑ ΦΑΓΑΤΕ ΕΤΣΙ ΝΑ ΜΑΣ ΤΑ ΕΠΙΣΤΡΕΨΕΤΕ ΑΛΗΤΕΣ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Όταν ασφάλισα τα παιδιά μου στην ΑΣΠΙΣ ΠΡΟΝΟΙΑ για να μπορέσουν να σπουδάσουν, ήταν 3 μηνών το ένα και 3 ετών το άλλο. Σήμερα το ένα είναι 22 ετών και το άλλο 19. Με μεγάλη χαρά θα πάμε και οι τέσσερις της οικογένειας την Κυριακή, να κάνουμε αυτό που μας έμεινε. Να χρησιμοποιήσουμε το μόνο όπλο που υπολογίζουν και φοβούνται. Την κάλπη. Θα τους καταψηφίσουμε, μήπως αλλάξει το σκηνικό και κάποιοι πιο έντιμοι πολιτικοί δώσουν λύση σε όλους εμάς τους εξαπατημένους, ταλαιπωρημένους και εξαθλιωμένους οικονομικά πολίτες.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Είναι άχρηστοι!!!!!Νομοθετούν αλλά οι νόμοι είναι για να τους εφαρμόζει ο απλός ο κόσμος .Πού είναι η εγγύηση που προσφέρει το Ελληνικό Δημόσιο στους αδικημένους πολίτες του; Δεν πειράζει σε λίγο καιρό θα θέλουν πάλι την ψήφο μας. ΝΑ ΜΗΝ ΞΕΧΑΣΟΥΜΕ ΠΟΣΟ ΑΠΡΟΣΤΑΤΕΥΤΟΥΣ ΜΑΣ ΑΦΗΝΟΥΝ!!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. ΒΑΡΕΘΥΚΑ ΝΑ ΕΛΠΙΖΩ ΤΑ ΝΕΥΡΑ ΜΟΥ ΒΡΙΣΚΟΝΤΑΙ ΣΕ ΑΘΛΙΑ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΚΑΙ ΔΕΝΞΕΡΩ ΠΟΙΟΝ ΝΑ ΒΡΙΣΩ Η ΠΟΙΟΝ ΝΑ ΔΕΙΡΩ , ΘΕΛΩ ΠΙΣΩ ΤΑ ΛΕΦΤΑ ΜΟΥ ΕΔΩ ΚΑΙ ΤΩΡΑ, ΟΧΙ ΑΛΛΑ ΨΕΜΜΑΤΑ,

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Παρακαλώ τα σχόλια να είναι κόσμια και περιεκτικά.