Τρίτη 6 Μαΐου 2014

Αλλιώς μας τα λέγατε κύριε Σταϊκούρα!

Επειδή δεν περάσανε 10 χρόνια - όπου όλα ξεχνιούνται όπως έχει πει μαθουσάλας πολιτικός - αλλά μόνο 5, επειδή ΔΕΝ έχουμε επιλεκτική μνήμη, επειδή ΕΜΕΙΣ δεν ξεχνούμε την κοροϊδία... Θα συνεχίζουμε και θα συνεχίζουμε πέρα όλων των άλλων, να αποκαλύπτουμε την πολιτική νωθρότητα και τον τυχοδιωκτισμό.

Το έργο είναι άκρως ενδιαφέρον και θα παιχτεί σε πολλές πράξεις  τις επόμενες εβδομάδες. Διαβάστε τις αγαθές ανησυχίες του κου Σταϊκούρα για το ζήτημα της Ασπίς αλλά και της ασφαλιστικής αγοράς γενικότερα.:

Σημείωση: Όλα τα κείμενα προωθούνται σε ΜΜΕ, βουλευτές, ΤτΕ, εκκαθάριση, Υπουργείο Οικονομικών κλπ.

 07/04/2010
 
Ερώτηση Χρήστου Σταϊκούρα για την αποκατάσταση των ασφαλισμένων των εταιρειών ΑΣΠΙΣ ΠΡΟΝΟΙΑ ΑΕΓΑ και ΑΣΠΙΣ ΠΡΟΝΟΙΑ ΑΕΑΖ μετά την ανάκληση της λειτουργίας τους.




Στις 21 Σεπτεμβρίου του 2009, η Επιτροπή Εποπτείας Ιδιωτικής Ασφάλισης (ΕΠ.Ε.Ι.Α.), ως αρμόδια εποπτική αρχή, ανακάλεσε οριστικά την άδεια λειτουργίας των εταιρειών της ΑΣΠΙΣ ΠΡΟΝΟΙΑ. Σημειώνεται μάλιστα ότι η παύση λειτουργίας της εταιρείας δημιούργησε πάνω από 800.000 θιγόμενους ασφαλισμένους και περίπου 3.000 ασφαλιστικούς υπαλλήλους και διαμεσολαβητές της εταιρείας.

Ως εκ τούτου, κρίνεται καθοριστική η άμεση λήψη συγκεκριμένων νομοθετικών πρωτοβουλιών προκειμένου να αποκατασταθούν οι ασφαλισμένοι, οι οποίοι επί σειρά ετών, ανταποκρινόμενοι στο ακέραιο στις συμβατικές τους υποχρεώσεις έναντι της εταιρείας και εμπιστευόμενοι τις νόμιμες άδειας της Ασπίδας, εναπόθεσαν σε αυτή τις αποταμιεύσεις και τους κόπους μιας ζωής. Δυστυχώς, το σχέδιο νόμου με τίτλο «Εποπτεία Ιδιωτικής Ασφάλισης, σύσταση εγγυητικού κεφαλαίου ιδιωτικής ασφάλισης ζωής κλπ.» που προωθεί η κυβέρνηση, σε καμία περίπτωση δεν επιλύει το σημαντικό πρόβλημα που έχει προκύψει. Μάλιστα, η προοπτική περικοπής του ποσού της αποζημίωσης κατά 50%, σε καμία περίπτωση δεν αμβλύνει το πρόβλημα.

Απεναντίας, εφαρμόσιμη και ρεαλιστική πρόταση είναι η εκκαθάριση της εταιρείας εν λειτουργία χωρίς να χαθεί κανένα δικαίωμα των ασφαλισμένων. Η εφαρμογή της συγκεκριμένης πρότασης στην πράξη συνεπάγεται την ανακοίνωση εκ μέρους της κυβέρνησης ότι οι παροχές των συμβολαίων θα ικανοποιηθούν άμεσα και θα ισχύσουν χωρίς να απολεστεί οποιοδήποτε ουσιαστικό δικαίωμα των συμβαλλομένων. Κατόπιν, τα ασφαλιστήρια συμβόλαια αρχίζουν να εισπράττονται κανονικά, ενώ η εταιρεία Ασπίς Πρόνοια αρχίζει να λειτουργεί υπό επιτροπή διαχείρισης, δίδοντας κίνητρα για να επιστρέψουν τα συμβόλαια που έχουν μετακινηθεί σε άλλες εταιρίες. Επιπροσθέτως, οφείλει να εξεταστεί η εξασφάλιση των συμφερόντων των ασφαλιστών για να στηρίξουν τη διαδικασία, το πάγωμα των εξαγορών συμβολαίων για εύλογο χρονικό διάστημα και η πληρωμή των τρεχουσών αποζημιώσεων από τα αποθεματικά της εταιρείας, ενώ η ρευστοποίηση μπορεί να επιτευχθεί είτε με τιτλοποίηση της ακίνητης περιουσίας, είτε με δάνειο επί εγγυήσεως του αποθεματικού. 

Σε κάθε περίπτωση, υπογραμμίζεται ότι η αναβλητικότητα της κυβέρνησης να διαχειριστεί την κατάσταση, διογκώνει το πρόβλημα, καθώς η υπό εκκαθάριση επιχείρηση έχει μόνο διογκούμενα έξοδα, χωρίς έσοδα μιας και κάθε μέρα που η εταιρεία δεν λειτουργεί, όπως θα έπρεπε, συσσωρεύονται νέες απαιτήσεις. Επίσης, σημειώνεται ότι δεν είναι σαφές το αποθεματικό κεφάλαιο της Ασπίς Πρόνοια, καθώς η εταιρεία έκλεισε με ένα κεφάλαιο της τάξης των 205 εκ.€., ενώ πρόσφατα ο επόπτης μιλούσε για ένα άνοιγμα της τάξης των 320 εκ. €  ίσως και παραπάνω. Εξίσου κρίσιμο να σημειωθεί είναι ότι τα περιουσιακά στοιχεία και τα εσωτερικά μεταβλητά κεφάλαια της εταιρείας δεν τελούν υπό καμία οικονομική διαχείριση και αξιοποίηση, με αποτέλεσμα καθημερινά να φθίνει η αξία τους.

Κατόπιν των ανωτέρω

ΕΡΩΤΑΤΑΙ Ο ΑΡΜΟΔΙΟΣ ΥΠΟΥΡΓΟΣ


1.    Υπάρχει η πολιτική βούληση εκ μέρους της κυβέρνησης, για την εκκαθάριση της εταιρείας Ασπίς Πρόνοια εν λειτουργία, χωρίς να χαθεί κανένα δικαίωμα των ασφαλισμένων;
2.    Εξετάζεται η εφαρμογή των παραπάνω προτάσεων που διατυπώνονται, οι οποίες διαφυλάττουν την προστασία των συμβαλλομένων, αλλά και τη βιωσιμότητα της εταιρείας; Προτίθεται να λάβει η κυβέρνηση τις σχετικές νομοθετικές ρυθμίσεις;
3.    Έχει προβεί η κυβέρνηση σε συγκεκριμένες ενέργειες για την αναδιοργάνωση των χαρτοφυλακίων και σε συγκεκριμένα μέτρα για την κρατική στήριξη προς τους θιγόμενους κατά τις ρυθμίσεις του νόμου 3790 από 6/9/2009;
4.    Με ποιες ακριβώς διαδικασίες ελέγχονται τα έξοδα που καλύπτονται από το αποθεματικό των υπό εκκαθάριση εταιρειών;
5.    Ποίες είναι οι επιπτώσεις της ανάκλησης των αδειών λειτουργίας των εν λόγω ασφαλιστικών οργανισμών στην τραπεζική αγορά, μιας και ασφαλιστικά συμβόλαια έχουν χρησιμοποιηθεί σε εγγυητικά σχήματα και έχουν διασυνδεθεί για την εξυπηρέτηση κυρίως στεγαστικών δανείων; Ποια συγκεκριμένα μέτρα προτίθεται να λάβει η κυβέρνηση για να αντισταθμίσει το πρόβλημα που δημιουργείται από την ακύρωση των εξασφαλίσεων των τραπεζών και την προστασία των πολιτών;
6.    Ποιος είναι ο ακριβής σχεδιασμός για την αξιοποίηση των στοιχείων ενεργητικού των χαρτοφυλακίων των υπό εκκαθάριση ασφαλιστικών επιχειρήσεων;
7.    Δικαιούται η κυβέρνηση να παρέμβει σε μια ιδιωτική σύμβαση μεταξύ του ασφαλισμένου και της ασφαλιστικής εταιρείας περικόπτοντας κατά το ήμισυ την αποζημίωση που δικαιούται;

8 σχόλια:

  1. και στο ΣτΕ να τα προωθησετε.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Ανώνυμος6 Μαΐου 2014 - 2:57 μ.μ.
    ΟΙ ΣΥΛΛΟΓΟΙ ΤΩΝ ΔΙΚΗΓΟΡΩΝ ΤΩΝ ΑΣΦΑΛΙΣΜΕΝΩΝ ΤΗΣ ΑΣΠΙΣ ΠΡΟΝΟΙΑ, ΟΣΟΙ ΚΑΙ ΑΝ ΕΙΝΑΙ ΚΑΙ ΟΠΟΥ ΕΠΙ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΕΠΙΚΡΑΤΕΙΑΣ,
    ΜΠΟΡΕΙΤΕ ΝΑ ΣΥΓΓΡΑΨΕΤΕ ΜΕΤΑΞΥ ΤΩΝ ΑΛΛΩΝ ΠΟΛΛΩΝ,
    ΕΝΑ ΥΠΟΜΝΗΜΑ, ΜΕ ΟΛΑ ΑΥΤΑ ΠΟΥ ΠΛΗΡΩΝΕΙ Ο ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΛΑΟΣ ΑΠΟ ΤΙΣ ΛΑΜΟΓΙΕΣ ΚΑΙ ΤΑ ΔΙΑΠΛΕΚΟΜΕΝΑ ΤΩΝ ΕΠΙΟΡΚΩΝ ΚΡΑΤΙΚΩΝ ΛΕΙΤΟΥΡΓΩΝ;
    ΠΙΟ ΠΑΝΩ ΓΡΑΦΤΗΚΑΝ ΠΟΛΛΑ.
    ΑΠΟ ΤΑ ΕΞΟΠΛΙΣΤΙΚΑ
    ΤΑ ΧΑΡΙΣΜΕΝΑ ΔΑΝΕΙΑ ΤΟΥ ΜΕΓΑΡΟΥ ΜΟΥΣΙΚΗΣ
    ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΝΑΚΕΦΑΛΑΙΟΠΟΙΗΣΗ ΤΩΝ ΤΡΑΠΕΖΩΝ
    ΟΠΑΠ
    ΕΥΑΘ
    ΔΕΗ
    ΟΤΕ
    ΕΛΛΗΝΙΚΟ
    ΝΑΥΠΗΓΕΙΑ
    ΟΛΥΜΠΙΑΚΑ ΕΡΓΑ
    ΟΦΕΙΛΟΜΕΝΑ ΠΑΣΟΚ ΚΑΙ ΑΓΥΡΙΣΤΑ..ΦΡΕΣΚΟ ΠΡΑΜΑ
    ΚΑΙ ΔΕΚΑΔΕΣ ΑΛΛΑ ΠΟΥ ΕΥΚΟΛΑ ΠΕΡΝΟΥΝ ΑΠΟ ΤΟ ΜΥΑΛΟ ΜΑΣ ΚΑΙ ΑΠΟ ΤΙΣ ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΕΣ ΕΦΗΜΕΡΙΔΕΣ

    ΚΑΙ ΑΣ ΤΑ ΔΟΥΝ ΟΙ ΔΙΚΑΣΤΕΣ ΤΟΥ ΣτΕ ΠΟΥ ΓΝΩΜΟΔΟΤΟΥΝ, ΓΙΑΤΙ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΜΟΝΟ ΟΙ ΔΙΚΕΣ ΤΟΥΣ ΑΜΟΙΒΕΣ ΠΟΥ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΠΕΡΙΦΡΟΥΡΟΥΝΤΑΙ
    ΕΙΝΑΙ Η ΑΠΟΖΗΜΙΩΣΗ ΧΙΛΙΑΔΩΝ ΕΞΑΠΑΤΗΜΕΝΩΝ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΗΣ ΑΓΟΡΑΣ ΑΠΟ ΔΙΑΠΛΕΚΟΜΕΝΑ, ΧΑΜΗΛΗΣ ΑΝΤΙΣΤΑΣΗΣ ΚΑΙ ΕΥΦΥΙΑΣ ΕΠΟΠΤΕΥΟΝΤΕΣ ΚΑΙ ΕΞΑΙΡΕΤΙΚΑ ΛΑΜΟΓΙΑ ΜΕ ΣΥΝΕΡΓΑΤΕΣ.

    ΚΑΝΤΕ ΜΙΑ ΚΙΝΗΣΗ, ΑΝΤΙ ΝΑ ΓΡΑΦΕΤΕ ΠΑΛΙ ΤΑ ΙΔΙΑ ΑΝΑΜΑΣΗΜΑΤΑ.
    ΤΙ ΝΑ ΜΑΣ ΚΑΝΟΥΝ ΑΥΤΑ ΠΟΥ ΕΙΠΕ Ο ΣΤΑΙΚΟΥΡΑΣ ΚΑΙ ΟΙ ΟΜΟΙΟΙ ΤΟΥ.
    ΑΝΑΡΤΗΣΤΕ ΚΑΤΑΛΟΓΟΥΣ ΤΩΝ ΕΓΚΛΗΜΑΤΩΝ ΚΑΤΑ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΑ ΠΟΛΙΤΗ
    ΚΑΙ ΔΙΕΚΔΙΚΗΣΤΕ ΙΣΟΝΟΜΙΑ ΚΑΙ ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ.
    ΕΦΑΡΜΟΓΗ ΤΩΝ ΝΟΜΩΝ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΟΥ ΚΡΑΤΟΥΣ.
    ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΜΟΝΟ ΣΤΗΝ ΑΜΕΡΙΚΗ ΠΟΥ ΑΠΟΖΗΜΙΩΝΟΝΤΑΙ ΟΛΟΙ ΚΑΙ ΟΙ ΥΠΑΙΤΙΟΙ ΠΑΝΕ ΦΥΛΑΚΗ , ΣΤΗΝ ΕΥΡΩΠΗ ΔΕΝ ΝΟΕΙΤΑΙ ΤΙΠΟΤΑ ΠΑΡΟΜΟΙΟ.
    ΝΑ ΒΡΟΥΝ ΤΡΟΠΟ ΝΑ ΜΑΣ ΑΠΟΖΗΜΙΩΣΟΥΝ.
    ΝΑ ΚΑΤΑΛΟΓΙΣΘΟΥΝ ΟΙ ΕΥΘΥΝΕΣ ΤΩΝ ΚΡΑΤΙΚΩΝ ΛΕΙΤΟΥΡΓΩΝ.
    ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΚΑΙ ΣΤΟΙΧΕΙΑ, ΚΑΙ ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΤΙΚΑ ΚΑΙ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ ΤΟΥΣ ΝΑ ΧΑΡΙΕΝΤΙΖΟΝΤΑΙ ΜΕ ΤΑ ΔΙΑΒΟΗΤΑ ΛΑΜΟΓΙΑ.
    ΠΟΥ ΚΑΤΑΛΗΞΑΜΕ;
    ΟΤΙ ΦΤΑΙΕΙ ΜΟΝΟ Ο ΨΩΜΙΑΔΗΣ;
    ΔΕΝ ΜΠΟΡΕΙ ΤΟ ΣτΕ ΝΑ ΚΑΤΕΒΑΣΕΙ ΤΟΣΟ ΠΟΛΥ ΤΟΝ ΠΗΧΥ ΤΗΣ ΑΞΙΟΠΙΣΤΙΑΣ ΤΟΥ, ΤΗΣ ΝΟΗΜΟΣΥΝΗΣ ΜΑΣ ΚΑΙ ΤΗΣ ΒΙΩΣΙΜΟΤΗΤΑ ΤΗΣ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΗΣ ΑΓΟΡΑΣ.

    Απάντηση
    Προσθήκη σχολίου

    ΚΑΠΟΙΟΣ ΕΓΡΑΨΕ ΤΑ ΠΑΡΑΠΑΝΩ,
    ΚΑΝΤΕ ΕΝΑ ΚΕΙΜΕΝΟ ΟΛΟΚΛΗΡΩΜΕΝΟ
    ΚΑΙ ΣΥΜΠΛΗΡΩΣΤΕ ΟΝΟΜΑΤΑ ΥΠΟΥΡΓΩΝ
    ΕΠΟΠΤΩΝ
    ΥΠΕΥΘΥΝΩΝ
    ΚΑΙ ΜΙΛΗΣΤΕ ΓΙΑ ΤΗΝ Α Π Α Τ Η !
    ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΣΤΗ ΘΥΡΙΔΑ ΤΟΥ ΣτΕ!

    ΑΝ ΘΕΛΕΤΕ ΝΑ ΚΑΝΕΤΕ ΔΟΥΛΕΙΑ!
    ΑΛΛΙΩΣ ΜΗΝ ΤΟ ΠΑΙΔΕΥΕΤΕ.
    ΤΕΛΕΙΩΝΟΥΝ ΤΑ ΠΡΑΜΑΤΑ ΣΕ ΜΕΡΙΚΕΣ ΕΒΔΟΜΑΔΕΣ!
    ΕΚΛΟΓΕΣ ΠΙΕΣΤΙΚΕΣ.
    ΟΙ ΟΜΟΛΟΓΙΟΥΧΟΙ ΣΤΟΝ ΑΓΩΝΑ
    ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΟΙ ΛΑΙΚΕΣ ΑΓΟΡΕΣ
    ΕΜΕΙΣ ΣΤΑ ΜΠΛΟΓΚΣ!
    ΟΥΤΕ ΕΝΑ ΔΗΜΟΣΙΕΥΜΑ
    ΕΚΤΟΣ ΑΠΟ ΤΗΣ Κ. Τ Ζ Ω Ρ Τ Ζ Η !
    Ε Λ Ε Ο Σ !!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. καλή κίνηση...σε καθημερινή βάση, δηλώσεις των κυβερνώντων !!!!
    ΣΕ ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ΒΑΣΗ, ΜΕ ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ ΣΤΑ ΜΜΕ!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. τα συμβολαια ζωης θα εκπληρωθουν με αλλου ειδους συμβολαια...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. φίλε....9.10 π.μ.... εξήγησέ μας τι εννοείς....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Τι οτι λέμε θα κάνουμε ?
    Ολοι οι πολιτικοί -πολιτικάντηδες μια ζωή εξω απο τον χορό πολλά τραγούδια λένε.
    Οταν μπούνε στον χορό τα ξεχνάνε ολα.

    Οσο ειναι στην αντιπολίτευση κάνουν τους καλούς, χαηδεύουν αυτιά, σκίζουν τα ιμάτιά τους για την αδικία.

    Οταν γίνουν κυβέρνηση-συγκυβέρνηση και πιάσουν και κυβερνητικό πόστο, αρχίζουν τα Ναι μεν αλλά, καλά θα δούμε, και αλλα τοιαύτα.

    Τιποτα διαφορετικό λοιπόν δεν εκανε και ο Σταϊκούρας με την επερώτησή του ως βουλευτής τότε, τίποτε διαφορετικό δεν κάνει και ως υπουργός σήμερα στο θέμα της Ασπίδας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. 4 μερες για τις εκλογες.
    εχετε να γνωστοποιησετε κατι σημαντικο στους ελληνες και στα κομματα;
    απιστευτα πραγματα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Η ΑΛΗΤΕΙΑ, Ο ΕΜΠΑΙΓΜΟΣ ΚΑΙ ΚΡΑΤΙΚΗ ΚΛΕΠΤΟΚΡΑΤΙΑ ΣΕ ΟΛΟ ΤΗΣ ΤΟ ΜΕΓΑΛΕΙΟ!

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Παρακαλώ τα σχόλια να είναι κόσμια και περιεκτικά.