Πέμπτη 19 Μαρτίου 2015

Επιστολή στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας: Το άλυτο πρόβλημα του Ομίλου ΑΣΠΙΣ



ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΖΗΜΙΩΘΕΝΤΩΝ        Αθήνα, 16/3/2015
ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΣΠΙΣ ΠΡΟΝΟΙΑ                   Πρωτ.71
με έδρα Αθήνα



Προς : Αξιότιμον  Πρόεδρο της Ελληνικής Δημοκρατίας κ. Προκόπη Παυλόπουλο
       

Θέμα: To Άλυτο πρόβλημα του Ομίλου ΑΣΠΙΣ




 Κύριε Πρόεδρε

Εκ μέρους του Διοικητικού Συμβουλίου του Συλλόγου Ζημιωθέντων από την Ασπίς Πρόνοια σας μεταβιβάζουμε τα θερμά συγχαρητήρια και τις καλύτερες ευχές όλων μας, για την ανάληψη των καθηκόντων σας και το δύσκολο θεσμικό έργο το οποίο αναλαμβάνετε.
Δεν θα μπορούσε να υπάρξει πιο βαθύς γνώστης από εσάς του τεράστιου δράματος που ζουν χιλιάδες κάτοχοι ασφαλιστηρίων συμβολαίων του άλλοτε 2ου μεγαλύτερου ασφαλιστικού ομίλου της χώρας μας. Οι 260.000 ασφαλισμένοι του Ομίλου Ασπίς ζουν πρωτοφανή αντιμετώπιση, που όμοια της δεν είχαν ποτέ άλλοι ασφαλισμένοι σε καμιά γωνιά του κόσμου. Μια ακατανόητη παραλυσία διαπερνάει την ραχοκοκαλιά όλων των κυβερνήσεων των τελευταίων 5,5 ετών με αποτέλεσμα ακόμα κι ο νόμος 3867/2010 -που ψηφίστηκε μετά από τιτάνιο αγώνα των ζημιωθέντων- να μην εφαρμόζεται ούτε κατ' ελάχιστον. Οι συνέπειες είναι τραγικές για χιλιάδες οικογένειες που έχουν γίνει επίσημα μέλη του ''club'' της ανθρωπιστικής κρίσης, χωρίς μάλιστα  να φέρουν καμιά ευθύνη, αφού επί σειρά ετών τηρούσαν με θρησκευτική ευλάβεια τις οικονομικές υποχρεώσεις που απέρρεαν από τις ασφαλιστικές τους συμβάσεις.


Τεράστιες φυσικά είναι οι συνέπειες για την ασφαλιστική βιομηχανία η οποία απώλεσε το 30% του ενεργητικού της τα τελευταία 5,5 χρόνια, το οποίο χάθηκε κατά κύριο λόγο  εξαιτίας της απώλειας του θέσφατου της αξιοπιστίας της και μόνο κατά πολύ μικρό μέρος εξαιτίας της οικονομικής κρίσης. Φυσικά αλυσιδωτές είναι και οι οικονομικές συνέπειες στα δημόσια έσοδα, αφού χάθηκαν εκατοντάδες εκατομμύρια από φόρους επί των ασφαλίστρων και επί των κερδών των ασφαλιστικών εταιρειών.

Ήσασταν ο βασικός υποστηρικτής  των ασφαλισμένων στην δίκη που έγινε ακριβώς πριν ένα χρόνο στο Συμβούλιο της Επικρατείας. Με εκπληκτική σαφήνεια, απόλυτη τεκμηρίωση και ασυναγώνιστη ρητορική δεινότητα, καταγράψατε και  αναλύσατε τις  παραβιάσεις/ παραβάσεις των ελεγκτικών μηχανισμών, ενώ ταυτόχρονα θεμελιώσατε τα δικαιώματα των ασφαλισμένων όπως αυτά απορρέουν από συγκεκριμένα άρθρα του συντάγματος. Η απόφαση του ΣτΕ (3783/2014) είναι σαφής και ξεκάθαρη: Εφαρμογή του νόμου 3867/2010 ο οποίος κουρεύει κατά 30% τα δικαιώματα των ζημιωθέντων, ενώ την αποζημιωτική ευθύνη έχει το Εγγυητικό κεφάλαιο ζωής.

 Αν και ο Σύλλογός μας διαφωνεί με την αφαίμαξη αυτού του ποσοστού από τους αναίτιους ασφαλισμένους και την αποσιώπηση των ευθυνών των ελεγκτικών μηχανισμών, εντούτοις, όπως κάνει ανελλιπώς από το 2010, ζητεί την άμεση απόδοση των αποζημιώσεων στους δικαιούχους, κάτι που σημειώνεται ότι δεν περιέχει κανένα δημοσιονομικό κόστος.

Κύριε Πρόεδρε, είστε διακεκριμένος καθηγητής της θεωρίας των θεσμών και της νομιμότητας, ενώ έχετε δηλώσει ότι οι συνέπειες της ανθρωπιστικής κρίσης έχουν απόλυτη προτεραιότητα για σας στον νέο σας θεσμικό ρόλο που κληθήκατε να υπηρετήσετε. Θεωρήστε λοιπόν εύλογο τον λόγο που επιζητούμε την ουσιαστική σας βοήθεια μέσω παρέμβασής σας προς την νέα κυβέρνηση, η οποία δείχνει -κι ελπίζουμε να διαψευστούμε- τα ίδια σημάδια παραλυσίας των προηγούμενων κυβερνήσεων. 

Θα επιθυμούσαμε επίσης μια σύντομη συνάντηση μαζί σας με σκοπό να σας παρουσιάσουμε πιο αναλυτικά τις θέσεις μας για την άμεση επίλυση του ζητήματος.

Με τις θερμότερες των ευχών μας

Ο Πρόεδρος                                                                   Ο  Γραμματέας
   



Ν.Κεχαγιάογλου                                                                 Θ.Πετρίδης

4 σχόλια:

  1. Αναρωτιέμαι,πως το συνεργαζόμενο δικηγορικό γραφείο που απευθυνθήκαμε και μας ανέλαβε δεν συνεχίζει στο ευρωπαικό ,καθότι αντίστοιχο γραφείο το αναλαμβάνει και μάλιστα χωρίς κόστος,παρα μόνο στην συμφωνημένη προμήθεια...εξακριβωμένο..γιατί?
    Προκαταβολές ολοι δώσαμε και αρκετοί με μεγάλα ποσά...μικρές περιουσίες..γιατί?
    ΟΥΤΕ ΜΙΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΑΠΟ ΤΟ ΣΥΓΚΕΚΡΙΜΕΝΟ ΓΡΑΦΕΙΟ,ΜΟΝΟ ΣΤΙΣ ΑΜΟΙΒΕΣ.....ΓΙΑΤΙ?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. θαλασσοδανεια περιπου 5 δις ευρω εδωσε η ΑΤΕ.
    τα 300 εκ. ευρω τους ενοχλουσαν αυτους, εναντι παντα εγγυησεων,
    τη συμβολη με αναδοχη των ασφαλιστικων πειραζε την ΕΑΕΕ
    και τη λυση σου φαντ προτεινε ο σταικουρας.
    αυτη ειναι η εικονα.
    με εκκαθαριστες εποπτες υπαλληλους τους πραγματογνωμονες και πολλους πολλους αλλους, να απολαμβανουν προνομια και μισθους απο τις ρημαγμενες αποταμιευσεις των αμαρτωλων πελατων της ΑΣΠΙΣ.
    ΝΑ ΓΙΑΤΙ ΔΕΝ ΠΡΟΚΕΙΤΑΙ ΝΑ ΑΠΟΚΤΗΣΕΙ ΥΠΟΣΤΑΣΗ Η ΙΔΙΩΤΙΚΗ ΑΣΦΑΛΙΣΗ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ.
    ΓΙΑ ΤΑ ΕΓΚΛΗΜΑΤΑ ΟΛΩΝ ΑΥΤΩΝ ΣΕ ΒΑΡΟΣ ΤΗΣ ΚΟΙΝΩΝΙΑΣ.
    ΓΙΑΤΙ ΑΥΤΟΙ ΠΟΥ ΚΑΛΟΥΝΤΑΙ ΝΑ ΑΣΦΑΛΙΣΤΟΥΝ ΣΗΜΕΡΑ, ΕΙΝΑΙ Ο ΚΥΚΛΟΣ, ΟΙ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΕΣ, ΟΙ ΓΝΩΣΤΟΙ ΚΑΙ ΦΙΛΟΙ ΤΩΝ ΕΞΑΠΑΤΗΜΕΝΩΝ ΤΗΣ ΑΣΠΙΣ.
    ΑΥΤΑ ΝΑ ΤΟΥΣ ΠΕΙΤΕ, ΠΟΥ ΣΥΣΚΕΠΤΟΝΤΑΙ ΚΑΙ ΔΙΑΒΟΥΛΕΥΟΝΤΑΙ.
    ΟΣΟ ΚΑΙ ΝΑ ΧΤΥΠΙΟΥΝΤΑΙ, ΝΑ ΓΝΩΡΙΖΟΥΝ ΟΤΙ ΤΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑ ΤΗΣ ΑΣΠΙΣ ΕΙΝΑΙ ΔΙΚΟ ΤΟΥΣ ΙΣΩΣ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟ ΚΑΙ ΑΠΟ ΤΩΝ ΑΣΦΑΛΙΣΜΕΝΩΝ ΤΗΣ ΑΣΠΙΣ.
    ΓΙΑΤΙ ΘΑ ΓΚΡΕΜΙΖΟΝΤΑΙ ΑΡΓΑ ΚΑΙ ΣΤΑΘΕΡΑ , ΟΠΩΣ ΣΥΜΒΑΙΝΕΙ ΠΕΝΤΕ ΧΡΟΝΙΑ ΤΩΡΑ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Με την επιστολή στον κ. Πρόεδρο τη περιμένετε. Το έμεινα Παυλόπουλος το θυμάστε αν όχι σας το υπενθυμίζω.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. ΚΑΛΑ ΝΕΑ....http://insuranceworld.gr/nomothetiki-paremvasi-gia-tin-aspis/?utm_source=newsletter_alert_edition&utm_medium=email&utm_campaign=IW_06-04-2015&utm_content=read_more

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Παρακαλώ τα σχόλια να είναι κόσμια και περιεκτικά.