Δευτέρα 4 Μαΐου 2015

Eπιστολή προς τον Διοικητή της ΤτΕ Γ. Στουρνάρα: Συμβόλαια τοκοπληρωμής του Ομίλου Ασπίς Πρόνοια



ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΖΗΜΙΩΘΕΝΤΩΝ        Αθήνα, 4/5/2015
ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΣΠΙΣ ΠΡΟΝΟΙΑ                   Πρωτ.73
με έδρα Αθήνα

Προς : Τον  Διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος Κο Ι. Στουρνάρα

Κοινοποίηση:

Πρωθυπουργό της Ελλάδος  Κο Α. Τσίπρα
Υπουργό Οικονομικών κ. Γ. Βαρουφάκη  
Υπουργό Οικονομίας, Υποδομών, Ναυτιλίας και Τουρισμού κ. Γ. Σταθάκη
Αναπληρωτή Υπουργό Οικονομικών Κα Ν. Βαλαβάνη
Αναπληρωτή Υπουργό Οικονομικών κ. Δ. Μάρδα
Γ.Γ Οικονομικής Πολιτικής κ. Ν. Φράγκο 
Δ/νση Επιθεώρησης Εποπτευομένων Εταιρειών κ. Γ. Πάσχα
Πρόεδρος Εγγυητικού Κεφαλαίου Ζωής κ. Ν. Παυλόπουλο.
Μέλη Δ.Σ Ένωσης Ασφαλιστικών Εταιρειών Ελλάδος.

   

Θέμα : Συμβόλαια τοκοπληρωμής του Ομίλου Ασπίς Πρόνοια


Αξιότιμε κύριε Στουρνάρα

               
Όπως γνωρίζετε, το ζήτημα της ανάκλησης των εταιρειών του Ομίλου Ασπίς Πρόνοια βρίσκεται ακόμα σε μια μακρά εκκωφαντική και δραματική για τους ζημιωθέντες εκκρεμότητα.

Σκοπός της επιστολής μας, όμως,  δεν είναι να ζητήσουμε από εσάς παρέμβαση για την λύση του προβλήματος καθώς δεν είστε ο αρμόδιος , αλλά για την άμεση, επιβεβλημένη  και καθοριστική σας  συμμετοχή  στο ζήτημα των δανείων τοκοπληρωμής με εγγύηση ασφαλιστήρια συμβόλαια του Ομίλου Ασπίς.
Τα δάνεια αυτά είχαν συναφθεί με την συγκατάθεση και την προτροπή των τραπεζικών στελεχών των τραπεζών ASPIS BANK και EUROBANK -κυρίως- με σκοπό ίσως την είσπραξη αμοιβής  από κάθε συμβόλαιο. Αυτά τα συμβόλαια ήταν  φυσικά πλήρως  αποδεκτά από  τις τράπεζες, οι οποίες εισέπρατταν τους τόκους του δανείου κάθε μήνα από τους δανειολήπτες, ενώ η εξόφληση του κεφαλαίου θα γίνονταν στην λήξη εφάπαξ μέσω του ασφαλιστηρίου συμβολαίου. Δυστυχώς όμως εκατοντάδες από αυτά τα συμβόλαια δεν πρόλαβαν να φτάσουν στην λήξη τους  αφού προηγήθηκε η ανάκληση των εταιρειών του Ομίλου.
Οι τράπεζες όμως αντί να αντιμετωπίσουν με πνεύμα κατανόησης, αλληλεγγύης και ανθρωπιάς το ζήτημα, έσπευσαν να στείλουν αγωγές εναντίον  των δανειοληπτών ζητώντας την άμεση καταβολή των κεφαλαίων τους.
Ο νόμος 3867/2010 ο οποίος μέσω της πολύ πρόσφατης απόφασης 3783/2014  του ΣτΕ κρίθηκε ως μηχανισμός ''κατάλληλος, πρόσφορος και συνταγματικός'' έπρεπε ήδη να έχει ενεργοποιηθεί και να έχει αποδώσει τουλάχιστον το προβλεπόμενο 70% των οφειλομένων στους ασφαλισμένους.

  
Εφόσον καταβάλλονταν αυτές  οι αποζημιώσεις , τότε όποιος δανειολήπτης  δεν απέδιδε  το κεφάλαιο στην τράπεζα ή  δεν ερχόταν σε έναν έντιμο συμβιβασμό μαζί της φυσικά θα ήταν υπόλογος με τις  συνεπακόλουθες νομικές συνέπειες.

Δεν είναι δυνατόν όμως οι άνθρωποι αυτοί να υποφέρουν από τις απανωτές έκνομες ενέργειες της ίδιας της πολιτείας, η οποία αφενός έκλεισε με τον χείριστο δυνατό τρόπο την δεύτερη μεγαλύτερη ασφαλιστική εταιρεία της χώρας μας χωρίς να έχει λάβει προκαταβολικά καμία πρόνοια για τους εκατοντάδες χιλιάδες ασφαλισμένους και αφετέρου δεν εφαρμόζει τον νόμο που η ίδια επέβαλε, για να λύσει δήθεν το θέμα. 
Αυτό δεν είναι δίκαιο αποτελεί απάνθρωπη, προσβλητική και ''άνανδρη'' μεταχείριση και αναδεικνύει μια πολιτεία  που δεν σέβεται κανέναν κανόνα  και κανέναν νόμο, αποδεχόμενη εθιμικά το δίκιο του ισχυρού. 
Οι άνθρωποι αυτοί -πολλοί από τους οποίους φέρουν  πλέον και με νόμο την ταμπέλα ''θύμα ανθρωπιστικής κρίσης''  βιώνοντας με τον πιο ειδεχθή τρόπο  τα αποτελέσματα της οικονομικής κρίσης που όλοι  ζούμε -ή σχεδόν όλοι-  απαιτούν αξιοπρεπή λύση και ισονομία.  
Σας απευθύνουμε λοιπόν  έκκληση να παρέμβετε άμεσα και:
  • Να απευθύνετε οδηγία προς τις τράπεζες προκειμένου να αναστείλουν την εκδίκαση των αγωγών, ή την εκτέλεση των διαταγών πληρωμής -όπου αυτές έχουν εκδοθεί- έως ότου οι ασφαλισμένοι / δανειολήπτες λάβουν την αποζημίωση που απορρέει εκ του νόμου. Άλλωστε το ασφάλισμα των συμβολαίων αυτών είναι ήδη εκχωρημένο στις τράπεζες με τις οποίες συνήφθησαν οι δανειακές συμβάσεις. Ο Σύλλογός μας ήδη από τον Απρίλιο του 2013 έχει καταθέσει στοιχεία  και έγγραφα για το πρόβλημα σε συγκεκριμένο στέλεχος της νομικής υπηρεσίας της Τράπεζας της Ελλάδος  λαμβάνοντας υποσχέσεις για την επίλυση του προβλήματος. Τα θέτουμε στην διάθεσή σας εφόσον τα χρειαστείτε. 
  • Να συμβάλλετε όσο μπορείτε επικουρικά,  στις εν εξελίξει προσπάθειες που γίνονται για την συνολική  επίλυση του προβλήματος, το οποίο αποτελεί ένα τεράστιο αγκάθι που εμποδίζει την ανάπτυξη του ασφαλιστικού θεσμού και συνεπακόλουθα στερεί σημαντικότατα έσοδα από τον κρατικό προϋπολογισμό, ενώ επιπλέον  βαραίνει την ιστορική συνείδηση της εποπτικής αρχής.

Ταυτόχρονα ζητάμε μια σύντομη συνάντηση μαζί σας προκειμένου να συζητήσουμε πιο αναλυτικά το ζήτημα και τις επιπτώσεις του σε συγκεκριμένους ασφαλισμένους, θέτοντας στην διάθεσή σας την βοήθεια του Συλλόγου μας.

Με εκτίμηση

Πρόεδρος                                                               Γραμματέας


Ν. Κεχαγιάογλου                                                     Θ. Πετρίδης


12 σχόλια:

  1. έχουμε την απορία...;; λειτουργεί και υπάρχει..; ή μόνο τον τίτλο έχει.;;;
    γιατί μου δίνει την εντύπωση,να εκτελεί εντολές τροικας και φανατικών μνημονιακών......

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. AΦΗΣΤΕ ΤΟ ΣΤΟΥΡΝΑΡΑ, ΠΙΑΣΤΕ ΤΟ ΣΤΑΘΑΚΗ. Η 15/5 ΠΕΡΑΣΕ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Θα'θελα να ήξερα,υπάρχουν σήμερα ενεργά μέλη στο σύλλογο;Από τους 250.000 άμεσα πληγέντες από τη χρεοκοπία της εταιρίας πόσοι έχουν καταβάλει τα 50 ευρώ για συνδρομή το περασμένο έτος;Εγώ,πάντως,δεν τα έχω πληρώσει και δεν προτίθεμαι να πληρώσω.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. ΝΑ ΕΙΣΑΙ ΚΑΛΑ ΦΙΛΕ. ΘΑ ΣΥΝΕΧΙΣΟΥΜΕ ΚΑΙ ΧΩΡΙΣ ΕΣΕΝΑ.

      Διαγραφή
    2. ΕΓΩ ΕΙΜΑΙ ΕΝΑ ΜΕΛΟΣ ΠΟΥ ΚΑΤΑΘΕΤΩ ΤΗΝ ΣΥΝΔΡΟΜΗ ΜΟΥ ΓΙΑΤΙ ΠΙΣΤΕΥΩ ΣΤΟΝ ΑΓΩΝΑ ΠΟΥ ΔΙΝΟΥΝ ΑΥΤΑ ΤΑ ΑΤΟΜΑ.
      ΑΝ ΣΚΕΦΤΟΝΤΑΙ ΟΛΟΙ ΣΑΝ ΚΑΙ ΣΕΝΑ ,ΣΥΝΤΟΜΑ ΘΑ ΤΡΕΧΕΙΣ ΜΟΝΟΣ ΣΟΥ ΓΙΑ ΝΑ ΔΙΕΚΔΙΚΕΙΣ ΤΑ ΧΡΗΜΑΤΑ ΣΟΥ.

      Διαγραφή
    3. Κε ΑΝΩΝΥΜΕ ,ΠΟΥ ΔΕΝ ΤΟΛΜΑΣ ΚΑΝ ΝΑ ΑΝΑΦΕΡΕΙΣ ΤΟ ΟΝΟΜΑ ΣΟΥ,ΣΚΕΦΤΕΣΑΙ ΑΝ ΣΤΑΜΑΤΙΣΟΥΝ ΚΑΠΟΙΑ ΑΤΟΜΑ ΝΑ ΤΡΕΧΟΥΝ ,ΠΟΣΗ ΧΑΡΑ ΘΑ ΠΑΡΕΙ Η ΕΚΑΣΤΟΤΕ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΠΟΥ ΘΑ ΕΧΕΙ ΑΠΑΛΛΑΓΕΙ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΠΙΕΣΤΙΚΟΥΣ ΤΗΣ ΑΣΠΙΔΑΣ?

      Διαγραφή
    4. ΜΕ ΛΕΝΕ ΚΩΣΤΑ ΜΑΡΤΙΝΟ και δεν μ αρέσει να γράφω ανώνυμα.
      Αν σου είναι βάρος μεγάλο τα 0,10 λεπτά την ήμερα για να υπάρχει ο σύλλογος,να σηκώνεις το τηλέφωνο να ρωτάς για το τι νέα υπάρχουν ,να λαμβάνεις ενημερώσεις για κάθε κίνηση που κάνουν στο mail σου,τότε είσαι άξιος της μοίρας σου και εσύ και κάποιοι που σκέπτονται σαν και σένα. Άσε εμάς που τον θέλουμε.

      Διαγραφή
    5. Αν υπάρχουν άτομα που δεν πληρώνουν μην τους στέλνετε ενημερώσεις. Δεν θα πληρώνουμε εμείς και γι αυτούς.Ας τρέχουν μόνοι τους.
      Ελεανα Μαυροπουλου

      Διαγραφή
    6. Εκ μέρους το Δ.Σ. θέλω να ευχαριστήσω τους φίλους που πήραν θετική θέση για την ΑΝΑΓΚΗ να υπάρχει ο Σύλλογος, γιατί πραγματικά έτσι είναι όσο υπάρχουμε είμαστε ένα αγκάθι στα πλευρά όσων μας έχουν αδικήσει μέχρι τώρα, Κράτος και ΤτΕ και τους ενοχλεί αφάνταστα να είσαστε βέβαιοι ,αφού δεν τους αφήνουμε σε χλωρό κλαρί και θα έλθει η δικαίωση, τουλάχιστον εμείς του Δ.Σ και η κ. Πετροπούλου, όταν μάλιστα έχουμε και την δική σας συμπαράσταση θα συνεχίσουμε τον αγώνα μέχρι τελικής νίκης, μη ξεχνάτε ΘΗΡΙΑ πολεμάμε...ακόμα μη ξεχνάτε και ο Δαβίδ σκότωσε το Γολιάθ...όσοι λιποψυχούν για 0,111 του € την ημέρα ας πορευθούν όπως νομίζουν ΕΜΕΙΣ ΘΑ ΜΕΙΝΟΥΜΕ ΕΝΩΜΕΝΟΙ ΚΑΙ ΘΑ ΠΟΛΕΜΑΜΕ
      Π΄Σ.Βελισσάρατος Ταμίας

      Διαγραφή
  4. Κ.Μαυροπούλου εσείς δεν θα θέλατε να γνωρίζετε πόσοι πρώην ασφαλισμένοι εξακολουθούν να πληρώνουν την ετήσια συνδρομή;Θεωρώ οτι το ερώτημά μου έχει ουσία.Εξάλλου οι ενημερώσεις στέλνονται μέσω email κατά συνέπεια δεν έχουν κάποιο κόστος.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. ΛΕΤΕ ΝΑ ΦΕΥΓΟΥΝ ΑΥΤΟΜΑΤΑ ΤΑ e-mails ΑΠΟ ΤΟ ΣΥΣΤΗΜΑ ΧΩΡΙς ΚΑΠΟΙΟ ΑΤΟΜΟ ΝΑ ΔΟΥΛΕΥΕΙ ΓΙ ΑΥΤΟ? ΠΩΣ ΦΑΝΤΑΖΕΣΤΕ ΝΑ ΕΡΧΟΝΤΑΙ ΣΤΑ ΧΕΡΙΑ ΜΑΣ ΟΙ ΕΝΗΜΕΡΩΣΕΙΣ?
      ΑΝ ΚΛΕΙΣΟΥΝ ΤΑ ΓΡΑΦΕΙΑ ΘΑ ΥΠΑΡΧΕΙ ΑΝΘΡΩΠΟΣ ΝΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΕΙ ΤΟ BLOG? ΘΑ ΜΑΣ ΕΡΧΟΝΤΑΙ ΣΤΟ ΣΠΙΤΙ ΜΑΣ ΟΙ ΕΝΗΜΕΡΩΣΕΙΣ?ΘΑ ΤΡΕΧΟΥΜΕ ΜΟΝΟΙ ΜΑΣ ΣΤΗΝ ΚΑΘΕ ΥΠΗΡΕΣΙΑ ΓΙΑ ΝΑ ΖΗΤΙΑΝΕΨΟΥΜΕ ΤΑ ΧΡΗΜΑΤΑ ΜΑΣ? ΠΩΣ ΤΟ ΒΛΕΠΕΤΕ .ΚΑΠΟΙΟΙ ΤΡΕΧΟΥΝ ΓΙΑ ΜΑΣ !!!ΑΣ ΤΟ ΣΕΒΑΣΤΟΥΜΕ ΤΟΥΛΑΧΙΣΤΟΝ
      ΜΑΥΡΟΠΟΥΛΟΥ

      Διαγραφή
  5. Κ.Σ.Βελισσάρατε σαν ταμίας που είστε μπορείτε να απαντήσετε στο ερώτημα για τα ενεργά μέλη αυτή τη στιγμή στο σύλλογο,το ποσό που έχει συγκεντρωθεί καθώς και το πώς έχει διατεθεί αυτό;Να συνεισφέρουμε αλλά να ξέρουμε...

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Παρακαλώ τα σχόλια να είναι κόσμια και περιεκτικά.