Δευτέρα 18 Ιουλίου 2011

ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΗΝ ΤΡΟΠΟΠΟΙΗΣΗ ΤΟΥ Ν. 3867/10

Θα μελετήσουμε τις τροποποιήσεις σε συνεργασία με τους νομικούς μας συμβούλους και θα τοποθετηθούμε αναλυτικά σε νεώτερη ανάρτηση. Βρισκόμαστε σε επαφές  με κοινοβουλευτικούς παράγοντες, για να παραβρεθούμε  στην συζήτηση στη βουλή όταν θα προγραμματισθεί και να εκφράσουμε τις θέσεις μας. Όπως τις καταθέσαμε πρόσφατα (Πέμπτη 14-7) σε πολιτικό παράγοντα του Υπουργείου Οικονομικών (και για αυτό θα υπάρξει ανάλογο δελτίο τύπου σύντομα).
Άρθρο 17
Τροποποίηση των διατάξεων του ν. 3867/2010



1. Η προθεσμία του πρώτου εδαφίου της παρ. 2 του άρθρου 2 του νόμου 3867/2010 (Α. 128) παρατείνεται έως την 31η Νοεμβρίου 2011 και αντίστοιχα, η προθεσμία του τέταρτου εδαφίου της παρ. 5 του ίδιου άρθρου παρατείνεται έως την 31η Μαρτίου 2012.


2. Το πρώτο εδάφιο της περίπτωσης (η) της παρ. 3 του άρθρου 2 του ν. 3867/2010 αντικαθίσταται ως εξής:
"Το χαρτοφυλάκιο ζωής μεταβιβάζεται κατά τα λοιπά στον ανάδοχο με όλα τα δικαιώματα και τις υποχρεώσεις του. Οι απαιτήσεις των φερόμενων ως ασφαλισμένων, των οποίων δεν έγιναν δεκτά τα νομιμοποιητικά έγγραφα από τον επόπτη χαρτοφυλακίων ζωής, ακολουθούν τη διαδικασία της ασφαλιστικής εκκαθάρισης και τυχόν δικαστικές διεκδικήσεις ασκούνται κατά του εκκαθαριστή. Στην περίπτωση αυτή παρακρατείται υπέρ της ασφαλιστικής εκκαθάρισης μέχρι την οριστική διευθέτηση της διαφοράς και δεν μεταβιβάζεται στον ανάδοχο το ανάλογο μέρος, όπως θα καθοριστεί από την Τράπεζα της Ελλάδος, των περιουσιακών στοιχείων που έχουν τεθεί σε ασφαλιστική τοποθέτηση ζωής".

3. Το πρώτο εδάφιο της περίπτωσης (θ) της παραγράφου 3 του άρθρου 2 του Ν. 3867/2010 (ΦΕΚ Α' 128) αντικαθίσταται ως εξής:
"θ) Το μέρος της απαίτησης από ασφάλιση ζωής που δεν αναλαμβάνεται από τον ανάδοχο σύμφωνα με την περίπτωση (β) της παραγράφου αυτής, ικανοποιείται από το Εγγυητικό Κεφάλαιο Ζωής κατά το χρόνο λήξης του αρχικού ασφαλιστηρίου συμβολαίου, ατόκως, κατά το ποσοστό 70%. Όσα ασφαλιστήρια συμβόλαια έχουν ημερομηνία λήξης μετά το έτος 2024 θεωρείται ότι λήγουν στις 31/12/2024. 
Η απαίτηση υπολογίζεται όπως είχε διαμορφωθεί κατά την ημέρα ανάκλησης της άδειας λειτουργίας της εταιρείας. Το Εγγυητικό Κεφάλαιο Ζωής δύναται να ικανοποιεί αιτήσεις πρόωρης εξόφλησης, μετά από συμβιβαστική μείωση της απαίτησης του ενδιαφερόμενου".


4. Στο τέλος της περίπτωσης της θ. της παρ. 3 του άρθρου 2 του ν. 3867/2010 προστίθενται εδάφια, ως εξής:
"Για την εκπλήρωση του παραπάνω ειδικού σκοπού, το Ελληνικό Δημόσιο δύναται να χορηγεί δάνεια προς το Εγγυητικό Κεφάλαιο Ζωής μέχρι του συνολικού ποσού των διακοσίων εκατομμυρίων (200.000.000,00) ευρώ με την έκδοση και παράδοση, αντί μετρητών, ομολόγων αντίστοιχης αξίας. Η εξόφληση του δανείου θα γίνεται σε δέκα άτοκες ετήσεις δόσεις με περίοδο χάριτος οχτώ ετών. Από την ημερομηνία καταβολής της πρώτης δόσης, το δημόσιο αποκτά αυτοδίκαιο ενέχυρο επί των 2/3 των συνολικών εσόδων του Εγγυητικού Κεφαλαίου Ζωής, που προέρχονται από τις εισφορές του άρθρου 10 αυτού του νόμου. Οι ειδικότεροι όροι του δανείου καθορίζονται με σχετική απόφαση του Υπουργού Οικονομικών.
Το Εγγυητικό Κεφάλαιο Ζωής καταβάλλει στους καταναλωτές τα χρηματικά ποσά, που προβλέπουν οι διατάξεις αυτού του άρθρου, με τον όρο της νομότυπης παραίτησής τους από κάθε σχετική αξίωσή τους, εκκρεμούς ή μη ενώπιον των δικαστηρίων, κατά του Ελληνικού Δημοσίου".



6 σχόλια:

  1. όλα αυτά προβλέπονται και για τα συμβόλαια υγείας?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Φαντάζομαι οτι θα τοποθετηθείτε και στο θέμα των αγωγών κατά του ΕΔ. Δηλαδή τι ακριβώς συμβουλεύετε όσους έχουν ήδη ή σκοπεύουν να ξεκινήσουν τη σχετική διαδικασία.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. diladi an ligi to simvoleo mu teli tu 2018,tha paro tote ta lefta mu ala mono to 70% ke xoris toko?kala katalava?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. ποτε ψηφιζεται; τι προθεσμιες υπαρχουν; εμεις δεν πρεπει να γνωριζουμε τις προτασεις που υποβαλατε;
    πώς θα πιεσουμε κι εμεις τους πολιτικους, αν δεν ξερουμε πού συμφωνουμε ολοι;αυτα πρεπει να γινουν αμεσα και εγκαιρα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. http://www.asfalisinet.gr/%CF%84%CE%AD%CE%BB%CE%BF%CF%82-%CE%B4%CE%B5%CE%BA%CE%B5%CE%BC%CE%B2%CF%81%CE%AF%CE%BF%CF%85-%CE%BF%CE%B9-%CE%BF%CF%81%CE%B9%CF%83%CF%84%CE%B9%CE%BA%CE%BF%CE%AF-%CF%80%CE%AF%CE%BD%CE%B1%CE%BA%CE%B5/

    καλα, αλλα δε μας λεγατε ολοι;
    για τις παραγραφες ποτε θα μας πειτε;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΙΣ ΤΡΟΠΟΠΟΙΗΣΕΙΣ ΤΟΥ ΝΟΜΟΥ ΝΑ ΕΠΙΣΗΜΑΝΩ ΤΑ ΕΞΗΣ:

    1) ΜΙΛΑΕΙ ΓΙΑ ΤΙΣ ΑΠΑΙΤΗΣΕΙΣ ΕΝΑΝΤΙ ΑΣΦΑΛΙΣΤΗΡΙΩΝ ΖΩΗΣ ΠΟΥ ΑΝΑΓΝΩΡΙΣΕ Ο ΠΑΝΤΕΛΙΔΗΣ ΤΟΝ ΠΕΡΑΣΜΕΝΟ ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟ.
    2) ΜΙΛΑΕΙ ΓΙΑ ΠΛΗΡΩΜΗ ΤΟΥ 70% ΤΗΣ ΔΙΑΦΟΡΑΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΥΠΟΧΡΕΩΣΗ ΤΗΣ ΕΤΑΙΡΕΙΑΣ ΚΑΙ ΤΗΝ ΑΝΑΔΟΧΗ/ΡΕΥΣΤΟΠΟΙΗΣΗ ΕΝΕΡΓΗΤΙΚΟΥ (ΑΡΑ ΣΥΝΟΛΙΚΑ ΘΑ ΛΑΒΟΥΜΕ ΤΟ ΠΟΣΟ ΑΝΑΔΟΧΗΣ ΡΕΥΣΤΟΠΟΙΗΣΗΣ+ ΤΟ 70% ΤΗΣ ΔΙΑΦΟΡΑΣ)
    3) ΜΙΛΑΕΙ ΓΙΑ ΠΛΗΡΩΜΗ ΜΕ ΤΗΝ ΛΗΞΗ ΤΟΥ ΣΥΜΒΟΛΑΙΟΥ ΖΩΗΣ. ΔΕΔΟΜΕΝΟΥ ΟΤΙ ΤΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΑΣΦΑΛΙΣΤΗΡΙΑ ΖΩΗΣ ΜΑΣ ΕΔΙΝΑΝ ΤΗ ΔΥΝΑΤΟΤΗΤΑ ΝΑ ΡΕΥΣΤΟΠΟΙΗΣΟΥΜΕ ΤΟ ΧΑΡΤΟΦΥΛΑΚΙΟ ΕΝΤΟΣ 3 ΕΤΩΝ ΜΕ ΤΟ 100% ΤΗΣ ΚΑΤΑΒΛΗΘΕΙΣΑ ΑΞΙΑΣ, ΔΕΝ ΞΕΚΑΘΑΡΙΖΕΙ ΤΙ ΓΙΝΕΤΑΙ ΣΤΗΝ ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ ΑΥΤΗ.
    4) ΤΟ ΠΟΣΟ ΠΟΥ ΑΝΑΦΕΡΕΙ ΟΤΙ ΤΕΛΙΚΑ ΘΑ ΔΑΝΕΙΣΘΕΙ ΤΟ ΕΓΓΥΗΤΙΚΟ ΚΕΦΑΛΑΙΟ ΖΩΗΣ ΓΙΑ ΝΑ ΑΝΤΑΠΕΞΕΛΘΕΙ ΣΤΙΣ ΑΝΑΓΚΕΣ ΑΠΟΖΗΜΙΩΣΗΣ, ΠΡΟΣΔΙΟΡΙΖΕΤΑΙ ΣΤΟ ΠΟΣΟ ΤΩΝ 200 ΕΚΑΤ ΕΥΡΩ. ΤΑΥΤΙΖΕΤΑΙ ΠΛΗΡΩΣ ΜΕ ΤΟ ΠΟΣΟ ΠΟΥ ΣΕ ΑΝΑΛΥΣΕΙΣ ΤΩΝ ΠΡΟΓΟΥΜΕΝΩΝ ΜΗΝΩΝ, ΕΙΧΑΜΕ ΠΡΟΣΔΙΟΡΙΣΕΙ ΟΤΙ ΘΑ ΧΡΕΙΑΣΘΕΙ ΤΕΛΙΚΑ ΓΙΑ ΝΑ ΜΑΣ ΑΠΟΖΗΜΙΩΣΕΙ (ΒΛ. ΑΝΑΛΥΣΕΙΣ ΜΑΣ ΣΕ ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΙΣ ΤΟΥ ΜΠΛΟΓΚΛ, ΜΑΡΤΙΟΥ- ΜΑΙΟΥ ΚΛΠ). ΚΑΠΟΙΕΣ ΦΩΝΕΣ ΟΤΙ ΘΑ ΧΡΕΙΑΣΘΟΥΝ 700 ΔΙΣ ΚΑΙ ΑΝΩ ΑΠΟΔΕΙΧΘΗΚΑΝ ΑΕΡΟΛΟΓΙΕΣ. ΤΟ ΠΟΣΟ ΟΠΩΣ ΕΙΧΑΜΕ ΕΠΙΣΗΜΑΝΕΙ ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΑΝΑΛΥΣΗ ΜΑΣ, ΕΙΝΑΙ ΑΝΕΤΩΣ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΙΜΟ ΣΕ ΒΑΘΟΣ 5ΕΤΙΑΣ ΚΑΙ ΜΕ ΕΛΑΧΙΣΤΗ -ΤΕΛΙΚΑ-ΚΡΑΤΙΚΗ ΕΠΙΒΑΡΥΝΣΗ.
    6) ΤΟ ΠΟΣΟ ΠΟΥ ΑΚΟΥΣΘΗΚΕ ΟΤΙ ΠΡΟΤΕΙΝΟΥΝ ΚΑΠΟΙΟΙ ΤΗΣ ΤτΕ ΓΙΑ ΑΝΩΤΑΤΗ ΑΠΟΖΗΜΙΩΣΗ (€ 30 ΧΙΛ) ΕΚΤΟΣ ΤΟΥ ΟΤΙ ΕΙΝΑΙ ΠΑΝΤΕΛΩΣ ΑΔΙΚΟ, ΑΣΤΗΡΙΚΤΟ ΚΑΙ ΑΝΤΙΣΥΝΤΑΓΜΑΤΙΚΟ, ΔΕΝ ΥΙΟΘΕΤΕΙΤΑΙ ΤΕΛΙΚΑ ΑΠΟ ΚΑΝΕΝΑΝ.
    7) Η ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ ΚΑΘΥΣΤΕΡΕΙ, ΑΦΕΝΩΣ ΛΟΓΩ ΤΩΝ ΠΟΙΚΙΛΩΝ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΩΝ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ (ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΚΡΙΣΗ ΚΛΠ), ΟΣΟ ΚΑΙ ΛΟΓΩ ΤΗΣ ΠΡΩΤΟΓΝΩΡΗΣ ΣΕ ΠΑΝΕΥΡΩΠΑΙΚΟ ΕΠΙΠΕΔΟ, ΚΑΤΑΣΤΑΣΗΣ (ΧΡΕΩΚΟΠΙΑ ΜΕΓΑΛΗΣ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΗΣ).

    Η ΕΝ ΛΟΓΩ ΕΞΕΛΙΞΗ ΕΙΝΑΙ ΜΕΝ ΕΝΘΑΡΡΥΝΤΙΚΗ, ΑΛΛΑ ΘΑ ΠΡΕΠΕΙ ΟΙ ΣΥΛΛΟΓΟΙ ΚΑΙ ΟΣΟΙ ΑΠΟ ΕΜΑΣ ΕΧΟΥΜΕ ΠΡΟΣΒΑΣΕΙΣ ΚΑΙ ΓΝΩΡΙΖΟΥΜΕ ΚΑΠΟΙΑ ΠΡΑΓΜΑΤΑ, ΝΑ ΠΙΕΣΟΥΜΕ ΤΩΡΑ, ΠΡΩΤΟΥ ΕΙΝΑΙ ΑΡΓΑ. ΕΞΑΛΛΟΥ ΤΟ ΚΑΛΟΚΑΙΡΙ ΕΙΝΑΙ Η ΠΙΟ ΕΠΙΚΙΝΔΥΝΗ ΠΕΡΙΟΔΟΣ ΓΙΑ ΝΑ ΠΕΡΝΑΝΕ ΚΑΠΟΙΕΣ ΠΟΝΗΡΕΣ ΡΥΘΜΙΣΕΙΣ.
    ΑΜΕΣΑ ΧΡΕΙΑΖΕΤΑΙ ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΕΙΣ ΣΕ ΤΥΠΟ ΜΕ ΤΙΣ ΘΕΣΕΙΣ ΜΑΣ, ΝΑ ΠΑΡΟΥΜΕ ΤΗΝ ΚΟΙΝΗ ΓΝΩΜΗ ΜΕ ΤΟ ΜΕΡΟΣ ΜΑΣ ΚΑΙ ΝΑ ΠΙΕΣΟΥΜΕ ΟΣΟ ΚΑΙ ΟΠΟΥ ΜΠΟΡΟΥΜΕ ΓΙΑ ΤΑΧΥΤΕΡΗ ΚΑΙ ΔΙΚΑΙΟΤΕΡΗ ΕΠΙΛΥΣΗ ΤΩΝ ΑΥΤΟΝΟΗΤΩΝ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΩΝ ΜΑΣ ΣΤΗΝ ΠΕΡΙΟΥΣΙΑ ΜΑΣ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Παρακαλώ τα σχόλια να είναι κόσμια και περιεκτικά.