Παρασκευή 30 Σεπτεμβρίου 2011

11η ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ ΔΣ ΚΑΙ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΜΕ Κ. ΜΑΡΚΟΠΟΥΛΟ

Χθες πραγματοποιήθηκε η 11η συνεδρίαση του ΔΣ του Συλλόγου Ζημιωθέντων στο Επαγγελματικό Επιμελητήριο Αθηνών.
Τα μέλη του ΔΣ ενέκριναν την νομιμοποίηση 368 νέων μελών που εγγράφηκαν στον Σύλλογο το τελευταίο δίμηνο. 

Επίσης, αποφασίστηκε να πραγματοποιηθεί άμεση διερεύνηση για ευθύνες σε σχέση με την πλημμελή εποπτεία παλαιών και νέων εποπτικών αρχών ώστε να κινηθεί ο Σύλλογος με κάθε νόμιμο μέσο εναντίον τους. 

Επιπλέον, σε προγραμματισμό μπαίνει και η άμεση συνάντηση με τους κυρίους Πλασκοβίτη, Γενικό Γραμματέα Υπ. Οικονομικών, Μασούρα, Γενικό Διευθυντή της Γενικής Διεύθυνσης Οικονομικής Πολιτικής του Υπ. Οικονομικών και Παντελίδη, επόπτη χαρτοφυλακίου ζωής.

Τέλος, μετά την ανάρτηση των συμβολαίων με τις απαιτήσεις από τον επόπτη θα πραγματοποιηθούν τρεις συγκεντρώσεις σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη και Ηράκλειο Κρήτης ώστε να γίνει πλήρης ενημέρωση των ζημιωθέντων και να προσδιοριστούν οι επόμενες κινήσεις.

Κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης του ΔΣ παρέμβαση έκανε και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος της Νέας Δημοκρατίας κ. Κώστας Μαρκόπουλος, στον οποίο και παραδόθηκε η παρακάτω επιστολή. Ο κ. Μαρκόπουλος δεσμεύτηκε ότι θα προωθήσει τις προτάσεις του Συλλόγου για οριστική επίλυση του προβλήματος στην ομάδα οικονομικοτεχνικών μελετών της ΝΔ έτσι ώστε να γίνει επεξεργασία και να συμπεριληφθούν στο πρόγραμμα οικονομικής πολιτικής του κόμματος. Επίσης, τόνισε ότι θα επικοινωνήσει προσωπικά με τον επόπτη κ. Παντελίδη ώστε να διευκρινιστούν και να αποσαφηνιστούν κρίσιμα ζητήματα.


Παρακάτω θα δείτε την επιστολή του ΔΣ προς τον κ. Μαρκόπουλο:

ΘΕΜΑ: Πως μπορεί να επιλυθεί το πρόβλημα των ανακληθεισών εταιρειών με το ελάχιστο δυνατό κόστος


Αγαπητέ κύριε Μαρκόπουλε


Οι τροποποιήσεις στον νόμο 3867/2010 ψηφίστηκαν πρόσφατα μαζί με το πολυνομοσχεδίου του Υπουργείου Οικονομικών, δίνουν μια ψευδαίσθηση βελτιώσεων του νόμου, όμως δεν περιέχουν καμιά ουσιαστική προοπτική επίλυσης του ζητήματος το οποίο καταταλαιπωρεί επί 2 χρόνια τους ασφαλισμένους και τις οικογένειές τους.
Τα θετικά σημεία που διακρίνουμε είναι τα εξής:

  • Η δυνατότητα του Εγγυητικού Ταμείου να δανείζεται ομόλογα απευθείας από το Ελληνικό Δημόσιο, λύνει το πρόβλημα της μελλοντικής χρηματοδότησης του Ταμείου, αφού ο δανεισμός μέσω του τραπεζικού συστήματος με την εγγυοδοσία του Δημοσίου δεν είναι εφικτός με τα σημερινά δημοσιονομικά δεδομένα.
  • Η μη εμπλοκή των τυχόν αναδόχων ασφαλιστικών εταιρειών σε δικαστικές διαμάχες με τους ασφαλισμένους των ανακληθεισών εταιρειών ή άλλων εναγόντων, αποτελεί θεωρητικά μια πολύ καλή και αναγκαία ρύθμιση
  • Τέλος θετική χαρακτηρίζεται η ρύθμιση η οποία βάζει ορόσημο το έτος 2024 για την οριστική λήξη του ζητήματος με την καταβολή του 70% των υποχρεώσεων μέσω του Εγγυητικού Ταμείου.

Εντούτοις δεν διαφαίνεται καμιά διάθεση ουσιαστικής επίλυσης του θέματος παρά μόνο μια νέα επίπονη χρονοτριβή με αποτέλεσμα το μαρτύριο των ασφαλισμένων να παρατείνεται. Δεν μπορεί να εξηγηθεί αλλιώς η παράταση του χρόνου προκήρυξης διαγωνισμού ανάδειξης αναδόχου ασφαλιστικής εταιρείας για τον Μάρτιο του 2012!
Είναι δεδομένο ότι με τις παρούσες συνθήκες θεωρείται αδιανόητο να βρεθεί ανάδοχος ασφαλιστική εταιρεία ή εταιρείες. Ο διαγωνισμός αυτός έπρεπε να είχε πραγματοποιηθεί τον Δεκέμβριο του 2009 όπως πολύ έγκαιρα είχαμε προτείνει εξ αρχής. Εκείνη την εποχή το χαρτοφυλάκιο ζωής ήταν ενεργό και οι ασφαλισμένοι είχαν ακλόνητη την ασφαλιστική τους συνείδηση. Σήμερα ή πολύ περισσότερο τον ερχόμενο Μάρτιο τι θα πάρει ο υποψήφιος ανάδοχος; Ασφαλισμένους – ‘’κουρέλια’’ οι οποίοι το μόνο που σκέφτονται είναι να πάρουν τα λεφτά τους και να μην ακούσουν ποτέ ξανά για ασφαλιστικές εταιρείες. Για ποιο λόγο θα πειστεί μια ασφαλιστική εταιρεία να μπει σε μια τέτοια περιπέτεια από την οποία θα έχει μόνο να χάσει; Αφού λοιπόν η διαδικασία της αναδοχής είναι ήδη καμένη, τότε δεν υπάρχει κανένα νόημα παράτασής της.
Επίσης είναι ξεκάθαρο ότι το υφιστάμενο σύστημα εκκαθάρισης ασφαλιστικών εταιρειών είναι αποτυχημένο αφού οδηγεί σε υπέρ-χρονίζουσες διαδικασίες με μηδενικό αποτέλεσμα. Η ουσιαστική λειτουργία του εγγυητικού ταμείου είναι επιβεβλημένη και καθοριστική έτσι ώστε να απορροφηθούν όλες οι ενδημικές στρεβλώσεις και να συμβάλλει ορθολογικά στην αντιμετώπιση των προβλημάτων που φυσιολογικά αναδύονται.
Ένα άλλο θέμα το οποίο πρέπει να γίνει αποδεκτό, είναι το θέμα της αυταπόδεικτης ευθύνης του Ελληνικού Δημοσίου για την πλημμελή εποπτεία των ασφαλιστικών εταιρειών. Το ζήτημα είναι διαχρονικό, γιγαντώθηκε επί της προηγούμενης κυβέρνησης της ΝΔ και αφέθηκε ολότελα στην τύχη του από την παρούσα κυβέρνηση. Αυτή η ολιγωρία όμως είναι εγκληματική αφού την πληρώνουν στην κυριολεξία με την ζωή τους πάρα πολλοί ασφαλισμένοι οι οποίοι δεν έχουν πρόσβαση σε πολυτιμότατες παροχές υγείας. Επιπλέον καλούνται από πάνω να πληρώσουν και τον λογαριασμό στερούμενοι τις    οικονομίες τους οι οποίες δημιουργήθηκαν με κόπο αγώνα και αγωνίες πολλών ετών. Αυτοί οι άνθρωποι οι οποίοι  τηρούσαν ανελλιπώς και προσηκόντως τις συμβατικές τους υποχρεώσεις σήμερα  κατέχουν τον ρόλο του αδύνατου σε αυτή την υπόθεση. Το μόνο όπλο που απομένει σε αυτούς είναι η δικαστική οδός κάτι που θα βρει όλους χαμένους: τους ίδιους οι οποίοι θα σύρονται σε δικαστικές αίθουσες επί μακρόν, το Ελληνικό Δημόσιο το οποίο θα αναγκαστεί να πληρώσει πολλαπλάσια εις ακέραιο και με τόκους υπερημερίας και, φυσικά τον ασφαλιστικό θεσμό ο οποίος θα σύρεται κι αυτός στην ανυποληψία των απόνερων της υπόθεσης έχοντας πάντα λερωμένο μητρώο.




Οι προτάσεις μας συνοψίζονται ως εξής:

  • Το Δημόσιο αναγνωρίζοντας τις ευθύνες του για την πλημμελή εποπτεία των ασφαλιστικών εταιρειών, πρέπει να καλύψει την όποια διαφορά προκύψει μεταξύ του ποσοστού  κάλυψης του Εγγυητικού Ταμείου (70%) και της περιουσίας των ανακληθεισών ασφαλιστικών εταιρειών με έκδοση ομολόγων λήξης 2024 υπέρ των ασφαλισμένων. Με αυτόν τον τρόπο θα αποκατασταθεί το περί δικαίου αίσθημα και οι ασφαλισμένοι δεν θα υποστούν ‘’κούρεμα’’ των δικαιωμάτων τους τα οποία έχουν χτιστεί με κόπο και ιδρώτα δεκαετιών χωρίς ποτέ να αρνηθούν να πληρώσουν τα ασφαλιστήριά τους. Το ποσόν που θα χρειαστεί θα είναι ελάχιστο υποπολλαπλάσιο σε σχέση με αυτό που θα κληθεί να πληρώσει το Δημόσιο σε περίπτωση δικονομικών προσφυγών.
  • Η τελευταία ελπίδα να βρεθεί ανάδοχος ασφαλιστική εταιρεία ή εταιρείες είναι η ενεργοποίηση της πρόσφατης πρότασής μας προς τον Πρωθυπουργό και τον Υπουργό Οικονομικών (επισυνάπτεται)
  • Ως εκ τούτου πρέπει να ξεκαθαριστεί αμεσότατα αν υπάρχει ενδεχόμενο ενδιαφέρον από τις ασφαλιστικές εταιρείες για την αναδοχή. Εφόσον δεν υπάρχει τότε πρέπει αυτόματα να ενεργοποιηθεί η διαδικασία αποζημίωσης  των ασφαλισμένων από το Εγγυητικό Ταμείο έτσι ώστε από 1/1/2012 να αρχίσουν οι πληρωμές των δικαιούχων. Θα προηγηθούν όσοι έχουν ληξιπρόθεσμες απαιτήσεις και, σταδιακά βάσει ενός λογικού και εύλογου χρονοδιαγράμματος, οι υπόλοιποι ασφαλισμένοι με σειρά λήξης των απαιτήσεών τους.
  • Το προϊόν της εκκαθάρισης να εκχωρηθεί απευθείας στο Εγγυητικό Ταμείο ή να γίνει η εκκαθάριση απευθείας από το Ταμείο. Δεν υπάρχει κανένα νόημα να περιμένουν οι ασφαλισμένοι την λήξη της εκκαθάρισης αφού έτσι κι αλλιώς ακόμα και μηδενικό να είναι το αποτέλεσμα αυτής, το Εγγυητικό θα πρέπει να καταβάλλει το 70% στους δικαιούχους.
  • Πρέπει να βρεθεί υπέρ-επειγόντως λύση για τους ασφαλισμένους στον κλάδο υγείας οι οποίοι παραμένουν όμηροι μην   μπορώντας να ασφαλιστούν πουθενά αλλού, είτε επειδή έχουν προβλήματα υγείας είτε επειδή έχουν προχωρημένη ασφαλιστική ηλικία. Οι άνθρωποι αυτοί βιώνουν αφόρητα δράματα. Προτείνουμε τον επιμερισμό τους σε όλες τις ασφαλιστικές εταιρείες οι οποίες έτσι κι αλλιώς βγήκαν κερδισμένες, αφού μοιράστηκαν όλους τους υγιείς ασφαλισμένους των ανακληθεισών εταιρειών.


Είναι ξεκάθαρο  ότι το κόμμα της ΝΔ διαπνέεται  από υγιή οράματα για μια πιο ελεύθερη αγορά απαλλαγμένη από στρεβλώσεις και νοσηρότητες του παρελθόντος. Νομίζουμε ότι τηρουμένων των αναλογιών και οι προτάσεις μας βρίσκονται σε  αυτήν την κατευθυντήρια γραμμή.
Ζητάμε από εσάς να μας βοηθήσετε δια μέσω του θεσμικού σας ρόλου στην όσο το δυνατόν καλύτερη προάσπιση των συμφερόντων των εκατοντάδων χιλιάδων ασφαλισμένων που συνεχίζουν να υποφέρουν  επί 2 συνεχή χρόνια. Αν αδυνατείτε να το κάνετε τώρα, τότε θα θέλαμε να είχαμε μια νέα  συνάντηση έτσι ώστε να μελετήσουμε μαζί με τους οικονομικούς σας συμβούλους την ένταξη του ζητήματος στο κυβερνητικό σας πρόγραμμα όταν αναλάβετε την εξουσία.
Σας ευχαριστούμε προκαταβολικά για την προσωπική σας βοήθεια και να είστε βέβαιος ότι η πολύτιμη συμβολή σας θα αναγνωριστεί και από τον Σύλλογό μας αλλά κυρίως από τους χιλιάδες ζημιωθέντες που συνεχίζουν να υποφέρουν εξαιτίας της κυβερνητικής απάθειας.

10 σχόλια:

  1. περίεργο, το πόσο εύκολα χωνεύετε το θέμα των άτοκων ποσών και στο 70%..
    γιατί θεωρούμε οτι ειναι θετικό το θέμα των ομολόγων, αφού δεν υπάρχει καμια διευκρίνιση για το πώς θα αποτιμηθούν όλα αυτά?
    γιατί οι αρχικές παρεμβάσεις μας στα θεσμικά όργανα της ε.ε έμεινε σε εξαγγελίες?
    γιατί οι ομολογιούχοι της κάπιταλ προχωρούν με εμπραγματες εξασφαλίσεις και εμείς παρακολουθούμε?
    γιατί δεν υλοποιήθηκαν οι δικές σας υποσχέσεις ,δια τού κ. ΣΕΛΕΚΟΥ, για αγωγές και μηνύσεις σε υπουργούς αναπτυξης και οικονομικών?

    πιστεύετε ότι δεν μας οφειλετε κάποια απάντηση?

    ποιος θα διαπραγματευθεί με το υπουργείο?
    δεν χρειάζονται ειδήμονες ?
    επιτέλους καποια απάντηση.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. ΦΥΣΙΚΑ ΚΑΙ ΘΑ ΑΝΑΓΝΩΡΙΣΤΕΙ ΑΠΟ ΟΛΟΥΣ ΜΑΣ Η ΣΥΜΒΟΛΗ ΤΟΥ Κ. ΜΑΡΚΟΠΟΥΛΟΥ ΣΤΗ ΛΥΣΗ ΤΟΥ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΟΣ ΜΑΣ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Οι εκπρόσωποι της Τρόικας
    Πιο γρήγορα δικαστικές αποφάσεις!Ερωτήματα προκαλεί στα αρμόδια κυβερνητικά στελέχη το ενδεχόμενο μαζικών προσφυγών στη δικαιοσύνη κατά της εφεδρείας, από όσους πληγούν. !!!!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Ναι γιατι οτι υπαρχει στο κυβερνητικο τους προγραμμα θα το κανουν, οπως το εχουν κανει εδω και καμποσα χρονια...
    ΓΙΑΤΙ ΕΜΠΙΣΤΕΥΟΜΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ ΤΑ ΛΑΜΟΓΙΑ, ΑΥΤΟΙ ΔΕΝ ΜΑΣ ΕΦΤΑΣΑΝ ΕΩΣ ΕΔΩ Ε?

    Υ.Γ. Αν ηταν "καθαροι" εγω τωρα θα ειχα παρει τα λεφτα απο την "commercial" και θα μπορουσα να κανω το μεταπτυχιακο που ονειρευομουν. Οχι να καθομαι και να μην μπορω να βρω ουτε μια "αξιοπρεπη" δουλεια. Φυσικα εγω δεν ειμαι τιποτα μπροστα σε αλλους που τραβουν τα πανδηνα απο θεματα υγειας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. καλα, αυτα δεν τα ξεπερασαμε ακομα?
    ειπαμε να γινονται βηματα προς τα μπρος, οχι αλματα προς τα πισω.
    τα ιδια και τα ιδια.
    μαρκοπουλοι μπακογιαννη βοριδης λαφαζανης.,
    προπερσινες ιστοριες.

    με τον παντελιδη και την τ.τ.ε γιατι δεν μας λετε κατι?
    μας ειπαν οι νομικοι σας συμβουλοι ποια δικαιωματα εχουμε εναντι της καταχρηστικοτατης συμπεριφορας τους και της καταπατησης ολων των δικαιωματων μας?
    δεν θιγονται τα συμφεροντα μας?
    δεν υπαρχουν νομοι?
    με το μαρκοπουλο θα ασχολουμαστε ακομα?
    γιατι δεν αναθετετε σε καποιο γραφειο επιτελους να κανει δουλεια?
    να περιμενουμε να φαγωθει και το υπολοιπο αποθεματικο, να πτωχευσουμε τελειως, να αυτοκτονησουν ακομα δεκα ατομα και να παραγραφουν απαιτησεις?
    γιατι?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Ποιά είναι επι τέλους τα μέτρα και σταθμά σ αωτή τη χώρα της φαιδράς πορτοκαλέας?
    Φίλος μου ασφαλισμένος στην VDV που δραστιριοποιούνταν σε Ελλάδα και Γερμανία και έκλεισε πριν λίγους μήνες ειδοποιήθηκε να συμπληρώσει τα σχετικά έντυπα είσπραξης της αποζημίωσης του απο το επικουρικό.
    Ενώ για την ΑΣΠΙΣ δεν υπάρχει ούτε ορίζοντας.
    Για του λόγου το αληθές μπορώ να προωθήσω το μήνυμα του γιαόποιον ενδειαφέρεται.
    IOANNIS.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Ποιά είναι επι τέλους τα μέτρα και σταθμά σ αωτή τη χώρα της φαιδράς πορτοκαλέας?
    Φίλος μου ασφαλισμένος στην VDV που δραστιριοποιούνταν σε Ελλάδα και Γερμανία και έκλεισε πριν λίγους μήνες ειδοποιήθηκε να συμπληρώσει τα σχετικά έντυπα είσπραξης της αποζημίωσης του απο το επικουρικό.
    Ενώ για την ΑΣΠΙΣ δεν υπάρχει ούτε ορίζοντας.
    Για του λόγου το αληθές μπορώ να προωθήσω το μήνυμα του για όποιον ενδειαφέρεται.
    Υποθέτω οτι ενεπλάκει η Γερμανική Πολιτεία και δόθηκε λύση. Λύπάμαι που το λέω αλλά μάλλον μόνον μεσω τρόικας θα μπορέσουμε να δούμε λύση.
    IOANNIS.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. ΕΙΜΑΣΤΕ ΟΙ ΒΑΣΤΑΖΟΙ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ ΑΥΤΗΣ ΠΟΥ ΜΑΣ ΛΗΣΤΕΨΕ!
    ΑΣ ΣΥΝΕΧΙΣΟΥΜΕ ΛΟΙΠΟΝ ΤΙΣ ΚΑΛΕΣ ΠΡΟΣΠΑΘΕΙΕΣ ΝΑ ΑΥΤΟΚΤΟΝΗΣΟΥΜΕ.
    ΟΛΑ ΑΛΛΑΖΟΥΝ, ΟΛΟΙ ΤΑΚΤΟΠΟΙΟΥΝΤΑΙ,ΤΡΟΠΟΛΟΓΙΕΣ, ΠΑΡΑΓΡΑΦΟΙ,ΔΙΑΤΑΓΜΑΤΑ, ΛΥΣΕΙΣ ΣΕ ΜΙΑ ΝΥΧΤΑ
    ΚΑΙ Η ΑΣΠΙΣ ΠΡΟΝΟΙΑ ΔΕΝ ΠΑΙΖΕΙ ΠΟΥΘΕΝΑ!
    ΜΟΝΟ ΣΤΑ ΔΙΚΗΓΟΡΙΚΑ ΓΡΑΦΕΙΑ!!!!

    ΝΤΡΟΠΗ!!!
    ΕΝΑ ΕΠΙΤΕΛΕΙΟ ΕΙΔΙΚΩΝ ΘΑ ΤΟ ΕΙΧΕ ΛΥΣΕΙ.
    http://www.euro2day.gr/news/enterprises/122/articles/661253/Article.aspx

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. συμφωνώ με τα άνω σχόλια

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. περιμένω την ανάρτηση του χ/φ απο την Τράπεζα της Ελλάδος.Εχετε ανακοινώσει οτι θα γίνει ,εως
    την 15η Οκτωβρίου.
    vakis.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Παρακαλώ τα σχόλια να είναι κόσμια και περιεκτικά.