Σήμερα στην εφημερίδα "Καθημερινή"...
Ποιοι γνώριζαν και τι σχετικά με τα «μαγειρέματα» στην «Ασπίς»
Τ. Τέλλογλου
Η ζημία της «Ασπίς» θα έπρεπε να φτάσει τα 210 εκατ. ευρώ στο τέλος του 2006, αν η απεικόνιση της δραστηριότητας της εταιρείας είχε γίνει με βάση αυτά που ορίζουν οι νόμοι, γράφει σε ένα αποκαλυπτικό βιβλίο του («Το σκάνδαλο της “Ασπίς”–Πρόνοια ΑΕΓΑ», εκδόσεις DIAN) ο πρώην αναλογιστής της εταιρείας Θ. Αναγνωστόπουλος. Ο κ. Αναγνωστόπουλος, που βρίσκεται στα δικαστήρια με τον υπόδικο πρώην βασικό μέτοχο της ασφαλιστικής εταιρείας κ. Παύλο Ψωμιάδη, σημειώνει ότι αν η Διεύθυνση Ασφαλιστικών Εταιρειών του υπουργείου Εμπορίου είχε ζητήσει τον υπολογισμό για το σύνολο των συμβολαίων και μεριδίων της ασφαλιστικής εταιρείας, τότε το ποσό του χρηματοοικονομικού κινδύνου από τα Unit linked προϊόντα –που ήταν εγγυημένα– θα προσέγγιζε τα 140 εκατ. την ώρα που ο Ψωμιάδης ήθελε να αφαιρεθεί από τα αποθέματα το ποσό των (επιπλέον) 51 εκατ. ευρώ.
Τα 45 εκατομμύρια από το ποσό αυτό είχαν διανεμηθεί σε 14 εταιρείες στις οποίες συμμετείχε προσωπικά ο Π. Ψωμιάδης και τα μέλη της οικογενείας του, σύμφωνα με τους υπολογισμούς του εκκαθαριστή της «Ασπίς». Ο Αναγνωστόπουλος αποκαλύπτει ότι είχε καταθέσει πάνω από 100 σελίδες εγγράφων της αναλογιστικής υπηρεσίας της «Ασπίς» στην υπηρεσία ειδικών ελέγχων (σημερινό ΣΔΟΕ) αλλά ο Ψωμιάδης τον διαβεβαίωνε ότι «Θόδωρε δεν πρόκειται να μας κάνουν τίποτα και αν γίνει αυτό που φοβάσαι, εγώ θα σε προστατεύσω».
Ενας άλλος συνεργάτης του κ. Ψωμιάδη, την εποχή εκείνη, είχε αναφέρει στην «Κ» ότι ο Π. Ψωμιάδης είχε ενημερωθεί από υπηρεσιακό παράγοντα για τον έλεγχο που διενεργούσε το υπουργείο Εμπορίου και είχε μεταφέρει τα Unit Linked προϊόντα σε άλλη κατηγορία αποθεμάτων όπου η εποπτεία δεν τα βρήκε.
Ο κ. Αναγνωστόπουλος που ασχολείτο ταυτόχρονα με την αναλογιστική υπηρεσία και στη σουηδική θυγατρική της «Ασπίς», Aspis Liv, επιμένει ότι ο Παύλος Ψωμιάδης του ζητούσε να υπογράψει την κατάσταση των αποθεμάτων προκειμένου να τον διατηρήσει στη σουηδική εταιρεία. Το πρόβλημα με τα αποθεματικά είχε δημιουργηθεί διότι η «Ασπίς» Πρόνοια ΑΕΓΑ είχε με διαδοχικές εξαγορές αποκτήσει το 64% του μετοχικού κεφαλαίου της κυπριακής εταιρείας Leda Investment, συμμετοχή την οποία ο Αναγνωστόπουλος αναφέρει ότι θεωρούσε υπερτιμημένη και αντ’ αυτής προέκρινε την τοποθέτηση των 50 εκατ. σε άμεσα ρευστοποιήσιμες αξίες π.χ. σε σταθερό αμοιβαίο κεφάλαιο. Στις 26 Μαρτίου 2007 ο Αναγνωστόπουλος απέστειλε επιστολή στον συνεργάτη του Ζ σχετικά με τα αποθέματα. «Δεν με ενδιαφέρει το αποτέλεσμα της ΑΕΓΑ. Αύριο θα σου στείλω και την έκθεση με το τεστ επάρκειας. Δεν είμαι ακόμα έτοιμος για το ποσό που θα βάλω. Μάλλον θα είναι αρκετό υψηλό σε σχέση μ’ αυτό στις 31/12/2005. Είναι καιρός που αντί να αναπτύσσεται η εταιρεία και ο όμιλος σε άγονες περιοχές να σουλουπώσετε την ΑΕΓΑ και Ζημιών διότι κάποιοι την καταντήσατε σκέτο μπ… Και αυτό όταν το διαχειρίζεσαι σωστά έχει κάποια αξία, η ΑΕΓΑ δεν έχει αξία. Φτιάξτε μία στρατηγική ανάπτυξης και όχι στρατηγική μαγειρέματος». Την επόμενη μέρα της επιστολής ο κ. Αναγνωστόπουλος απολύθηκε.
Ο κ. Αναγνωστόπουλος υποστηρίζει ότι για το «μαγείρεμα» των αποθεμάτων είχε ενημερωθεί η ορκωτή της εταιρείας, Φλώρου, αλλά και ο τότε υφυπουργός Ανάπτυξης, Γιάννης Παπαθανασίου, που αντέδρασε αμέσως ζητώντας από τη διευθύντρια των ασφαλιστικών εταιρειών στο υπουργείο Εμπορίου, Α. Μεταξά, να επικοινωνήσει μαζί του.
Και για την ασφαλιστική εταιρεία Commercial Value, η αναλογιστική εταιρεία Prudential Co Ltd είχε υπολογίσει ότι η αξία της είχε τριπλασιαστεί από το 2005 ώς το 2007 ενώ η παραγωγή στον κλάδο ζημιών και τον κλάδο αυτοκινήτου είχε μειωθεί τουλάχιστον το 2007. Λίγο μετά την έκδοση πιστοποιητικού φερεγγυότητας τον Απρίλιο του 2007 ο Π. Ψωμιάδης ανακοίνωσε αύξηση κατά 190% των κερδών της εταιρείας.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Παρακαλώ τα σχόλια να είναι κόσμια και περιεκτικά.