Τετάρτη 11 Ιουλίου 2012

Επιστολή στον Υπουργό Οικονομικών Γιάννη Στουρνάρα και στον Αναπληρωτή Υπουργό Οικονομικών Χρήστο Σταϊκούρα





Οι παρακάτω επιστολές παραδόθηκαν σήμερα με αριθμό πρωτοκόλου στον Υπουργό Οικονομικών κ. Γιάννη Στουρνάρα και στον Αναπληρωτή Υπουργό Οικονομικών κ. Χρήστο Σταϊκούρα, ενώ παράλληλα κοινοποιήθηκαν σε όλους τους βουλευτές, στα Μέσα Ενημέρωσης, στις καταναλωτικές οργανώσεις και σε όλη τη λίστα επαφών του Συλλόγου:

Αξιότιμε κύριε Στουρνάρα,

Δεχτείτε τα συγχαρητήριά μας για την επιλογή σας ως υπευθύνου για την άσκηση της οικονομικής πολιτικής της χώρας. Σας ευχόμαστε καλή δύναμη και σοφία επιλογών έτσι ώστε να πετύχετε στο δύσκολο έργο που σας έχει ανατεθεί.

Μια από τις σημαντικές εκκρεμότητες που άφησαν οι προηγούμενες κυβερνήσεις στο εσωτερικό μέτωπο της χώρας, είναι η εγκατάλειψη των ασφαλισμένων των ασφαλιστικών εταιρειών Ασπίς Πρόνοια και Commercial Value. Όπως πολύ καλά γνωρίζετε από την πλουσιότατη εμπειρία σας, οι κάτοχοι συμβολαίων ζωής σε όλο τον πολιτισμένο κόσμο απολαμβάνουν ισότιμης μεταχείρισης με τους καταθέτες των τραπεζικών ιδρυμάτων, ενώ θεωρείται αδιανόητη η ανάκληση ασφαλιστικής εταιρείας του κλάδου ζωής, χωρίς προηγουμένως να έχει εξασφαλιστεί η αναδοχή και η συνέχιση των συμβολαίων των ασφαλισμένων.

Προβλήματα υπερχιλιαπλασίων διαστάσεων όπως αυτό της AIG στην Αμερική ή της ανα-κεφαλαιοποίησης της ING στην Ολλανδία κατά τη διάρκεια της οικονομικής κρίσης του 2008, επιλύθηκαν εν τη γενέσει τους, εξασφαλίζοντας τα συνταξιοδοτικά κεφάλαια των ασφαλισμένων, τις πολύτιμες ιατροφαρμακευτικές τους καλύψεις, ενώ ταυτόχρονα   στήριξαν τον θεσμό αναδεικνύοντας την δυναμικότητά του και το κύρος του.
Στην Ελλάδα συνέβη ακριβώς το αντίθετο, δηλαδή ένα ντόμινο καταστροφικών ενεργειών που υποβάθμισαν το κύρος του θεσμού σε ιστορικά χαμηλά επίπεδα.

Αναλαμβάνοντας τα καθήκοντά σας, θα ενημερωθείτε για το γεγονός  ότι το Ελληνικό Δημόσιο βρίσκεται αντιμέτωπο με  χιλιάδες αγωγές, οι οποίες κατατίθενται πλέον καθημερινά,   για την αυταπόδεικτη πλημμελή εποπτεία των ασφαλιστικών εταιρειών και την μη αποκατάσταση των εκατοντάδων χιλιάδων ασφαλισμένων. Αυτό σημαίνει ότι σε σχετικά σύντομο χρονικό διάστημα, λόγω προτεραιοποίησης των δικονομικών ενεργειών, ο Ελληνικός λαός θα κληθεί να πληρώσει εις ακέραιο και με τόκους υπερημερίας την εγκληματική ανεπάρκεια κάποιων λίγων –κυριολεκτικά και μεταφορικά – πολιτικών αξιωματούχων οι οποίοι ενώ θα μπορούσαν εύκολα και γρήγορα να λύσουν ένα απολύτως διαχειρίσιμο ζήτημα με το σύνολο των ενδιαφερομένων κερδισμένο, εντούτοις επέλεξαν την οδό της αποσύνθεσης και της καταστροφής, πολλαπλασιάζοντας τις συνέπειες του προβλήματος το οποίο τείνει να γίνει οικονομικά μη ελέγξιμο.

Για έναν πολύ μεγάλο αριθμό ασφαλισμένων έχει ήδη επέλθει η πλήρης καταστροφή: Γι' αυτούς που έχασαν   την ζωή τους ή είδαν την υγεία τους να επιδεινώνεται ανεπανόρθωτα, επειδή απώλεσαν την δυνατότητα να χρησιμοποιούν τις  πολύτιμες παροχές των  συμβολαίων  υγείας τους ή έχασαν την πρόσβαση στα χρήματά τους. Τα τμήματα αποζημιώσεων των ανακληθεισών ασφαλιστικών εταιρειών μπορούν να σας απαριθμήσουν  εκατόμβες τέτοιων παραδειγμάτων τα οποία καθημερινά πολλαπλασιάζονται.
Εξίσου σοβαρές, όπως προαναφέραμε, είναι οι συνέπειες στην ασφαλιστική αγορά λόγω της υποβάθμισης του κύρους του θεσμού ο οποίος στηρίζεται κατεξοχήν στην εμπιστοσύνη, με άμεσες οικονομικές συνέπειες στα έσοδα του κρατικού προϋπολογισμού.

Θέλοντας να είμαστε πολύ σύντομοι, πιστεύουμε ότι εφόσον υπάρξει καθαρή  βούληση μπορεί να βρεθεί μια λύση η οποία να είναι ικανοποιητική για  τους εκατοντάδες χιλιάδες των ζημιωθέντων. Το μείζων ζήτημα είναι η ενεργοποίηση του εγγυητικού κεφαλαίου ζωής προκειμένου να αρχίσει η σταδιακή ικανοποίηση των ασφαλισμένων, αλλά ταυτόχρονα  και η αποκατάσταση των ζημιωθέντων στον κλάδο υγείας.

Ο Σύλλογός μας από τον Οκτώβριο του 2009 και σε κάθε στάδιο της υπόθεσης, κατέθετε συνεχώς προτάσεις, οι οποίες δεν έφεραν καμία οικονομική επιβάρυνση στον κρατικό προϋπολογισμό και οι οποίες αποδείχτηκαν εκ των υστέρων οι μόνες σωστές για την διαχείριση του ζητήματος. Δυστυχώς όμως δεν εισακούστηκαν.

Αναμένοντας εύλογα μια πολύ δημιουργική στάση από εσάς προσωπικά, αλλά  και τους καθ’ ύλη αρμοδίους συνεργάτες σας, θα επιθυμούσαμε μια άμεση συνάντηση προκειμένου να δρομολογηθεί η επίλυση του ζητήματος με τρόπο ουσιαστικό, εις όφελος των ασφαλισμένων, του θεσμού και του κοινού περί δικαίου αισθήματος ταυτόχρονα.

Ευχόμαστε κάθε επιτυχία στο πολύ δύσκολο έργο σας, προς όφελος των συμφερόντων όλων των Ελλήνων πολιτών.

Με τιμή

ΔΣ Συλλόγου Ζημιωθέντων από Ασπίς Πρόνοια




Αγαπητέ κ. Σταϊκούρα,

Δεχτείτε τις θερμές μας ευχές για την τοποθέτησή σας στην ιδιαίτερα νευραλγική θέση του Αναπληρωτή Υπουργού Οικονομικών.

Γνωρίζετε άριστα την υπόθεση των ανακληθεισών εταιρειών Ασπίς Πρόνοια και Commercial Value και έχετε συμβάλλει πολύ κατά το παρελθόν για την προώθηση μίας δίκαιης λύσης του προβλήματος. Με δεδομένη την γνώση σας λοιπόν, αποφεύγουμε  να μπούμε σε επιπλέον αναλύσεις επί του θέματος, ευελπιστώντας βάσιμα σε σύντομη παρέμβασή σας για την οριστική επίλυση του φλέγοντος αυτού ζητήματος.
Θέλουμε να ελπίζουμε ότι στην πρόσφατη τοποθέτησή σας σχετικά με τον στόχο της κυβέρνησης για την άμεση αποπληρωμή των οφειλών του δημοσίου προς τον ιδιωτικό τομέα να έχετε συνυπολογίσει και το χρέος προς τους ασφαλισμένους, το οποίο αποτελεί κι αυτό μια σημαντική εσωτερική εκκρεμότητα της πολιτείας και αποκατάσταση μίας άνευ προηγουμένου αδικίας. Ο Σύλλογός μας σας εύχεται καλή υγεία και δύναμη για την επιτυχία των στόχων σας, οι οποίοι παράλληλα αποτελούν και εθνικό στόχο.

Θα επιθυμούσαμε σε εύλογο χρονικό διάστημα μία συνάντηση μαζί σας, προκειμένου να προωθήσουμε με εποικοδομητικό τρόπο την επίλυση του φλέγοντος ζητήματος των ζημιωθέντων από τις ασφαλιστικές εταιρείες.

13 σχόλια:

  1. συγχαριτηρια παιδια.μπας και γινει τιποτα.για τα γιουνιτ θα γινει καμια κινηση?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. ΜΠΡΑΒΟ ΡΕ ΜΑΓΚΕΣ ΜΗΝ ΤΟΥΣ ΑΦΗΣΕΤΕ ΝΑ ΠΑΡΟΥΝ ΑΝΑΣΑ ΔΗΜΗΤΡΗΣ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. O ΣΤΑΙΚΟΥΡΑΣ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΑΥΤΟΣ ΠΟΥ ΕΙΧΕ ΥΠΟΣΧΕΘΕΙ ΟΤΙ ΕΑΝ ΒΓΕΙ Η Ν.Δ. ΘΑ ΔΩΣΕΙ ΔΙΚΑΙΗ ΛΥΣΗ ΣΤΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑ? ΓΙΑ ΝΑ ΔΟΥΜΕ ΤΩΡΑ,ΓΙΑΤΙ ΕΥΤΥΧΩΣ ΜΝΗΜΗ ΕΧΟΥΜΕ ΟΛΟΙ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Η ΕΛΠΙΔΑ ΠΕΘΑΙΝΕΙ ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ!!!!!!!!!!! ΚΑΙ ΜΕ ΤΙΝ ΝΙΚΗ!!!!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Για άλλη μια φορά κάνατε τη σωστή και έγκαιρη κίνηση,το επόμενο βήμα, όπως το ζητήσατε, πρέπει να είναι η συνάντηση με Στουρνάρα ή έστω με Σταικούρα ,γιατί η δια ζώσης επαφή μετράει καλίτερα και μάλιστα με εσάς που κατέχετε τόσο καλά το θέμα.Πιέσετε λοιπόν να γίνει αυτή η επαφή το συντομότερο.
    Εμείς παραμενουμε στη διάθεση σας όπως πάντα.
    Π.Σ.Βελισσαράτος

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Δείτε τις προεκλογικές εξαγγελίες του κ. Σαμαρά σχετικά με το θέμα και αν είναι σοβαρός θα πρέπει να τις πραγματοποιήσει!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Ετσι μπραβο μην τους αφηνουμε να νομιζουν οτι εχουν να κανουν με κουτους,και ευχομε για ολους μας να πανε ολα καλα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Συνάντηση Γ. Στουρνάρα με ομολογιούχους για τις ζημιές του PSI

    13 Ιουλίου 2012 Οικονομία
    0






    Συνάντηση με τον υπουργό Οικονομικών κ. Γ. Στουρνάρα θα έχει τις επόμενες ημέρες ο Σύλλογος Φυσικών Προσώπων Ομολογιούχων Ελληνικού Δημοσίου, προκειμένου να εξετασθεί το ζήτημα της αποζημίωσης των αποταμιευτών που επλήγησαν από το πρόγραμμα ανταλλαγής ομολόγων (PSI).
    Ο Σύλλογος βρίσκεται σε καθημερινή επικοινωνία με τα γραφεία του υπουργού Οικονομικών και του Αναπληρωτή υπουργού Οικονομικών κ. Χρ. Σταϊκούρα σε μια προσπάθεια να υπάρξει άμεση διευθέτηση του προβλήματος 11.000 ομολογιούχων και λύση σύμφωνη με τις προεκλογικές δεσμεύσεις των κομμάτων, που μετέχουν στην κυβέρνηση.
    Οι ομολογιούχοι – αποταμιευτές διεκδικούν να τους επιστραφεί εντόκως το κεφάλαιό τους, δηλαδή τα ομολόγα στην τιμή κτίσης, έτσι ώστε να μην επιβραβευθούν οι ομολογιούχοι – κερδοσκόποι που αγόρασαν σε πολύ χαμηλότερες τιμές επιδιώκοντας κεφαλαιακά κέρδη.
    Πάντως, ο Σύλλογος Φυσικών Προσώπων Ομολογιούχων Ελληνικού Δημοσίου εμφανίζεται ιδιαίτερα πρόθυμος να εξετάσει και την πρόταση ανταλλαγής των ομολόγων που έλαβαν στα πλαίσια του PSΙ με νέα πενταετούς διάρκειας. Η πρόταση αυτή, σύμφωνα με τους ομολογιούχους, έχει θετικά σημεία και είναι η πιο ελπιδοφόρα καθώς είχε κατ’ αρχάς θετική αντιμετώπιση από τον ΟΔΔΗΧ και το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους.
    Σύμφωνα με πληροφορίες, ο υπουργός Οικονομικών και ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών θα συζητήσουν τις επόμενες ημέρες με το Σύλλογο – και πριν έλθουν οι επικεφαλής της τρόικας στην Αθήνα – τα αιτήματα των
    μικροεπενδυτών.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. ΓΙΑΤΙ ΟΙ ΑΛΛΟΙ ΤΑ ΚΑΤΑΦΕΡΝΟΥΝ ΚΑΙ ΕΜΕΙΣ ΕΙΜΑΣΤΕ ΣΤΗ ΓΕΙΩΣΗ ΣΥΝΕΧΕΙΑ;
    ΕΛΕΟΣ ΠΙΑ!
    ΠΟΛΛΑ ΛΟΓΙΑ ΚΑΙ ΜΗΔΕΝ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑ!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. «Είπατε τω βασιλεί χαμαί πέσε δαίδαλος αυλά. Ουκέτι Φοίβος έχει καλύβην, ου μάντιδα δάφνιν, ου παγάν λαλέουσαν, απέσβετο και λάλον ύδωρ».
    Δηλαδή: Δεν έχει μείνει τίποτα. Ολα πήγαν στους φόρους. Το λίπος φαγώθηκε. Τρώμε απ’ τις σάρκες μας τώρα τις τελευταίες μπουκιές. Βοήθεια!!!

    - Προς την κυβέρνηση:
    «Μην ξεχνάτε τους ασφαλισμένους – ανασφάλιστους της «ΑΣΠΙΣ ΠΡΟΝΟΙΑ». Τα θύματα του κράτους που την έκλεισε 20 ημέρες πριν τις εκλογές του 2009 για να τους (μας)… προστατέψει όπως έλεγε η απόφαση της ΕΠΕΙΑ. Του Κράτους που έχει συνέχεια μόνο για τις υποχρεώσεις των πολιτών. Ας διαψευστεί τούτο για πρώτη επί τέλους φορά».

    Δεν γνωρίζω αν οι κ. Παπαθανασίου (ΝΔ), Παπακωνσταντίνου-Σαχινίδης (ΠΑΣΟΚ) συνειδητά ο πρώτος μας σκότωσε και οι επόμενοι μας έθαψαν.

    Τα χρήματά μας το κράτος ουσιαστικά τα δήμευσε. Δεν ζητώ τον ουρανό με τ’ άστρα. Το κράτος ( ο εγγυητής!!!) θέλω να κρατήσει το λόγο του. Όπως κι αυτό θέλει συνέπεια από μένα, την οποία προσπαθούσα πάντοτε να έχω. Και δεν θέλω τα χρήματά μου για καλοπέραση. Να μπορέσω θέλω να πληρώσω τους αμέτρητους φόρους, που εκδικητικά (επειδή είμαι συνταξιούχος και επιμένω να φτάσω το «προσδώκιμον») με φόρτωσε και που παράλληλα μου αυξάνει τις με κάθε είδους τέλη χωρίς τέλος υποχρεώσεις.

    Που κατάφερε μια αξιοπρεπή σύνταξη να την καταστήσει τελείως ανεπαρκή έστω για επιβίωση.

    Που μου υποβάθμισε την περίθαλψη ώστε ασφαλέστερα και σε συντομότερο χρόνο από εκείνον που καθόρισαν ο Θεός και η φύση να απαλλαγεί από την παρουσία μου.

    Που δεν μπορεί να σκεφτεί πως εκτός από τους συνταξιούχους, τους μισθωτούς και τους απόρους, τους άστεγους και τους ανέργους ίσως υπάρχουν κι άλλοι που θα μπορούσαν να προσφέρουν - κι αυτοί όχι απ’ το υστέρημά τους - για τη σωτηρία της Πατρίδας.

    Ξέφυγα όμως γι’ αυτό επανέρχομαι. Ευχή κι ελπίδα μέσα στα ν, ν ЄΝ* (μαθηματικός γαρ) τόσα προβλήματα που πρέπει να επιλυθούν από αυτήν την Κυβέρνηση, που η επιτυχία της θα είναι επιτυχία όλων μας, ας υπάρχει ΨΗΛΑ στην ατζέντα της και το πρόβλημα των ασφαλισμένων της «ΑΣΠΙΣ ΠΡΟΝΟΙΑ» που όχι τόσο ο Ψωμιάδης αλλά κυρίως το ίδιο το Ελληνικό Κράτος δημιούργησε για να τους (μας) σώσει. Ηδη τρία περίπου χρόνια πέρασαν και είναι πολλά. Ας μη γίνουν τέσσερα. Στο χέρι της κυβέρνησης είναι.

    Καλή δύναμη σε όλους στο σύλλογο.

    Γιώργος Σαραντίδης

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. μπράβο στον φίλο που τόλμησε και μίλησε επώνυμα.
    Οι υπόλοιποι τι και ποιόν φοβόμαστε;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Ο Κανονισμός Λειτουργίας Αρχείου Ασφαλιστικών Διαμεσολαβητών, με παράτυπη συμπεριφορά ΄΄Τειρεσίας΄΄, πλήττει του Διαμεσολαβητές, υπογραμμίζει το Εμπορικό Επιμελητήριο Αθηνών

    Τη διαμαρτυρία του εκφράζει, με ανακοίνωσή του, το Επαγγελματικό Επιμελητήριο Αθηνών στη δημόσια τοποθέτηση του Επικουρικού Κεφαλαίου όσον αφορά το θέμα της δημιουργίας Κανονισμού Λειτουργίας Αρχείου Ασφαλιστικών Διαμεσολαβητών με παράτυπη συμπεριφορά «Τειρεσίας».

    «Είναι γνωστό ότι δεν υπάρχει πουθενά στον κόσμο χωριστός "Τειρεσίας", που αφορά έναν κλάδο, πόσο μάλλον των Διαμεσολαβούντων, γιατί υπάρχει ο "Τειρεσίας" που αφορά όλους τους επαγγελματίες της χώρας μας» σημειώνει το Επιμελητήριο.

    Προσθέτει, επίσης, ότι δημιουργούνται συγκεκριμένα ερωτηματικά από αυτή την τοποθέτηση, όπως: «Δεν είναι γνωστό στις ασφαλιστικές εταιρείες ποια φυσικά ή νομικά πρόσωπα Διαμεσολαβούντων είναι αφερέγγυα; Γιατί, παρ' όλα αυτά, η μια διώχνει και η άλλη συνάπτει σύμβαση μαζί τους; Μπορούν, λοιπόν, όπως προβλέπει ο νόμος, όσες εταιρείες, αποδεδειγμένα είναι αφερέγγυες, να μπουν στον "Τειρεσία" και να γίνουν γνωστές στο ευρύ καταναλωτικό κοινό, ώστε να προστατευθεί από αυτούς.

    Όλα τα υπόλοιπα αφορούν σκοτεινά σχέδια για να χτυπήσουν και με άλλους τρόπους το ήδη συμπιεσμένο επάγγελμα των Διαμεσολαβούντων» υπογραμμίζει το Επιμελητήριο.

    Επιπλέον, τονίζει ότι «εάν υπάρχουν αφερέγγυες ασφαλιστικές εταιρείες, αυτό δεν είναι θέμα των Διαμεσολαβούντων αλλά της Εποπτικής Αρχής (Διεύθυνσης Εποπτείας Ιδιωτικής Ασφάλισης της Τράπεζας της Ελλάδος, Δ.Ε.Ι.Α.) και του Επικουρικού Κεφαλαίου, που θα πρέπει να τις ανακοινώσουν, ώστε και οι καταναλωτές και το Επικουρικό Κεφάλαιο και οι Διαμεσολαβούντες να σταματήσουν τη συνεργασία μαζί τους. Η Δ.Ε.Ι.Α., επισήμως, έχει απαντήσει ότι όλες οι ασφαλιστικές εταιρείες που λειτουργούν στη χώρα μας είναι και σύννομες και φερέγγυες. Θα έπρεπε λοιπόν- και έγκαιρα- οι ασφαλιστικές εταιρείες που έχουν προβλήματα να αποκαλύπτονται, ώστε να ενημερώνονται οι Διαμεσολαβούντες και να προστατεύεται το καταναλωτικό κοινό».

    «Όσον αφορά την εκκαθάριση των εταιρειών που έχουν ήδη κλείσει, π.χ. ΑΣΠΙΣ ΠΡΟΝΟΙΑ, COMMERCIΑL VALUE, GENERAL UNION κ.λπ., ποιος εμποδίζει τους εκκαθαριστές να απαιτήσουν τα χρήματα που οφείλουν οι Διαμεσολαβούντες στις Εταιρείες αυτές; Είναι φανερό ότι, ασφαλιστικές εταιρείες, Δ.Ε.Ι.Α.(Εποπτική Αρχή) και Επικουρικό Κεφάλαιο, μην αναλαμβάνοντας τις ευθύνες τους έναντι τόσο της ασφαλιστικής αγοράς, όσο και των καταναλωτών, αφήνουν να αιωρείται η εντύπωση ότι οι διαμεσολαβούντες είναι το πρόβλημα και όχι η, επί δεκαετίες, αναποφασιστικότητά τους να λύσουν τα υπαρκτά προβλήματα της αγοράς» καταλήγει το Επαγγελματικό Επιμελητήριο Αθηνών.

    E.Π.
    News Room «Κέρδος» με πληροφόρηση από το ΑΠΕ - ΑΜΠ
    Κέρδος online 16/7/2012 16:29

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Παρακαλώ τα σχόλια να είναι κόσμια και περιεκτικά.