Κυριακή 16 Δεκεμβρίου 2012

1180 μέρες αναμονής! Κυρίες και κύριοι η υπομονή μας εξαντλείται..



Η συγκυβέρνηση της χώρας από τα τρία  φιλοευρωπαϊκά κόμματα μετά τις εκλογές,  μας έδωσε ελπίδες για μια σύντομη προώθηση της επίλυσης του ζητήματός μας. Οι ελπίδες αυτές τροφοδοτήθηκαν από τις προεκλογικές δεσμεύσεις της ΝΔ και της ΔΗΜΑΡ, κεντρικά στελέχη των οποίων μας διαβεβαίωσαν ότι θα προωθήσουν μια δίκαιη και γρήγορη  επίλυση του θέματος.


Οι προσδοκίες μας φάνηκε να δικαιώνονται όταν, πριν καν τελειώσουν οι διακοπές του Αυγούστου, στις 23/08/2012, κληθήκαμε σε ευρεία σύσκεψη στο Υπουργείο Οικονομικών για να ενημερώσουμε τον Γενικό Γραμματέα του υπουργείου κύριο Γ. Μέργο σχετικά με τις θέσεις μας. Στην σύσκεψη ήταν επίσης παρών ο κυβερνητικός εκπρόσωπος κύριος Κεδίκογλου, ο οποίος μας μετέφερε την επιθυμία του πρωθυπουργού για σύντομη επίλυση του προβλήματος, ο κύριος Βογιατζής υποδιοικητής της Τράπεζας της Ελλάδας και πρόεδρος της ΔΕΙΑ, ο τότε επόπτης εκκαθάρισης της Ασπίς κύριος Βλαχογιάννης, υπηρεσιακοί παράγοντες και οι πρόεδροι των δύο Σωματείων της Ασπίς, Θεοχάρης Πετρίδης και Κατερίνα Σιδέρη.

Μετά το τέλος της συνάντησης ο κύριος Μέργος, αφού μας ζήτησε να επικαιροποιήσουμε τις προτάσεις μας, μας ενημέρωσε ότι εντός των επομένων 10 ημερών θα έχουμε νέα σύσκεψη, προκειμένου να ενημερωθούμε για τις απόψεις τους και τις προτάσεις τους.

Από εκεί και μετά άρχισε ένα γαϊτανάκι επαφών, οι οποίες είναι αλήθεια ότι συνέπεσαν με μια πολύ επώδυνη διαδικασία για την χώρα, αφού όπως όλοι θυμόμαστε ολόκληρος  ο Σεπτέμβριος -και όχι μόνο αυτός- είχε κατακλυστεί από την επικαιρότητα των διαπραγματεύσεων με την τρόϊκα, την συν – απόφαση των κομμάτων εξουσίας  για τα μέτρα, την ψήφιση αυτών των μέτρων και τέλος την απόφαση για την λήψη της περιβόητης δόσης του δανείου. Αφού λοιπόν έτρεχαν όλες αυτές οι καυτές εξελίξεις στο προσκήνιο της πολιτικής της χώρας, οι προσπάθειες επικοινωνίας μας έπεφταν σε διαρκείς αναβολές αφού όλο το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης είχε πέσει με τα μούτρα στην διάσωση της χώρας.

Στις 22/10/2012 γίνεται η πρώτη συνάντηση με τον κύριο Παπακωστόπουλο τον νέο επόπτη εκκαθάρισης της Ασπίς και της Commercial, ο οποίος μας δίνει να καταλάβουμε ότι θα μας βοηθήσει και στο πολιτικό επίπεδο – στα μέτρα των δυνατοτήτων του και των γνωριμιών του – για την  προώθηση της συνολικής επίλυσης του προβλήματος, ξεφεύγοντας από τα στενά πλαίσια της εκκαθάρισης. Σε άλλες δύο συναντήσεις που κάνουμε μαζί του δείχνει ότι έχει ενεργοποιηθεί προς την κατεύθυνση που μας υποσχέθηκε, αφού έχει ήδη προωθήσει ζητήματα σχετικά με την φορολόγηση της εκκαθάρισης προς το συμφέρον των ασφαλισμένων, ενώ ταυτόχρονα περιμένει το κατάλληλο timing για μια συνάντηση συνολικής πολιτικής διευθέτησης του ζητήματος.
Στις δεκάδες  τηλεφωνικές επαφές που έχουμε με προσβάσιμα στελέχη του Υπουργείου Οικονομικών ενημερωνόμαστε ότι το θέμα μας βρίσκεται σε διαρκή επικαιρότητα και γίνονται συνεχώς διεργασίες πάνω σε αυτό.

Όπως καταλαβαίνετε εμείς είμαστε εξαιρετικά δύσπιστοι για όλα αυτά μετά από 1180 μέρες αναμονής. Τα περιθώρια της νέας κυβέρνησης για πολιτική επίλυση του προβλήματος εξαντλούνται. Το ίδιο και τα δικά μας.

Το Σωματείο μας θα κάνει ότι πρέπει προς την κατεύθυνση της πολιτικής διευθέτησης  του ζητήματος. Οι προτάσεις για συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας σταθμίζονται  από τον Σύλλογό μας αλλά υπάρχει έντονος προβληματισμός αφού η πράξη έχει δείξει ότι δεν ωφελούν, καθώς καθημερινά πολυπληθείς ομάδες διαδηλώνουν χωρίς αποτέλεσμα. Εφόσον δεν λειτουργήσουν οι άγραφοι νόμοι της κοινής λογικής, τότε θα στραφούμε οριστικά προς την δικαστική επίλυση του ζητήματος όπου πλέον αργά ή γρήγορα θα δικαιωθούμε. Ήδη οι χιλιάδες αγωγές που έχουν κατατεθεί έχουν εντείνει τις πιέσεις προς την κυβέρνηση για να δώσει οριστική λύση στο πρόβλημα.

Ας ελπίσουμε όμως ότι τελικά θα δοθεί τις επόμενες ημέρες μια νότα αισιοδοξίας από τις ανακοινώνεις που περιμένουμε. Μετά από αυτές τις εξελίξεις θα αποφασίσουμε οριστικά για την κατεύθυνση προς την οποία θα στραφούμε.

10 σχόλια:

  1. ???....ΤΙ ΚΑΝΟΥΜΕ? ΕΧΟΥΜΕ ΕΡΘΕΙ ΣΕ ΑΔΙΕΞΟΔΟ?ΓΙΑΤΙ ΑΠΟ ΤΙΣ ΕΞΑΓΓΕΛΙΕΣ,ΔΕΝ .."ΠΡΟΒΛΕΠΕΤΑΙ ΤΙΠΟΤΑ"...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. insuranceworld.gr 17/12/2012
    Θεσμικό πλαίσιο για την τοποθέτηση Επιτρόπου από την ΤτΕ

    Πρωτοβουλία για την εξυγίανση της ασφαλιστικής αγοράς, αναμένεται να αναλάβει η Τράπεζα της Ελλάδος, προετοιμάζοντας νέο θεσμικό πλαίσιο που θα προβλέπει την τοποθέτηση Επιτρόπου και τη δυνατότητα μεταφοράς χαρτοφυλακίου των υποχρεώσεων της σε άλλη ασφαλιστική εταιρεία ή σε έναν ανεξάρτητο φορέα.

    Η πρωτοβουλία έρχεται να ολοκληρώσει τις θεσμικές αλλαγές που έγιναν για τη βιωσιμότητα του Επικουρικού Κεφαλαίου και θα περιλαμβάνει την τοποθέτηση Επιτρόπου με αυξημένες αρμοδιότητες, αντίστοιχες με αυτές που θα προβλέπονται για τις τράπεζες.

    Μεταξύ των εναλλακτικών λύσεων που εξετάζονται είναι η δυνατότητα μεταφοράς μέρους του χαρτοφυλακίου (portfolio transfer) των ζημιών που έχει μια ασφαλιστική εταιρεία, σε άλλη εταιρεία. Πρόκειται για διαδικασία διαδεδομένη στο εξωτερικό και η οποία επιτρέπει σε μια ασφαλιστική, να μεταφέρει μέρος των υποχρεώσεων που έχει αναλάβει, προκειμένου να μειώσει τις κεφαλαιακές της ανάγκες.

    Η δυνατότητα αυτή δεν υπάρχει σήμερα από το υφιστάμενο νομοθετικό πλαίσιο, στο βαθμό που απαιτεί η ανάδοχος ασφαλιστική να διαθέτει άδεια εγκατάστασης στη χώρα. Το νέο καθεστώς θα επιτρέπει τη μεταβίβαση του χαρτοφυλακίου σε εταιρεία, που δεν είναι απαραίτητα εγκατεστημένη στην ίδια χώρα με την προϋπόθεση ύπαρξης ενός γραφείου διακανονισμού, που θα διαχειρίζεται τις ζημιές.

    Το μέτρο θα χρησιμοποιηθεί ως εργαλείο εξυγίανσης μιας ασφαλιστικής, προκειμένου να αποτραπεί η ανάκληση της άδειας λειτουργίας της, στην περίπτωση που δεν καλύπτει τις κεφαλαιακές απαιτήσεις.

    Το εργαλείο της μεταφοράς χαρτοφυλακίου θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί στην περίπτωση της Ασπίς Πρόνοια και της Commercial Value, με τη μεταφορά των υποχρεώσεων και των περιουσιακών στοιχείων σε ανάδοχη εταιρεία, πρακτική που θα επέτρεπε την αντιμετώπιση του προβλήματος, που εκκρεμεί εδώ και τρία χρόνια.

    Το νέο πλαίσιο εξυγίανσης θα έχει τη μορφή νομοθετικής πρωτοβουλίας και αποτελεί ήδη αντικείμενο επεξεργασίας από την αρμόδια εποπτική αρχή, η οποία εξετάζει όλα τα εργαλεία που υπάρχουν στις διεθνείς αγορές για την αντιμετώπιση των προβλημάτων του ασφαλιστικού κλάδου. Η Τράπεζα της Ελλάδος μελετά τις παραπάνω αλλαγές ενόψει και των αυξημένων κεφαλαιακών αναγκών που θα δημιουργηθούν με την προσαρμογή του ασφαλιστικού κλάδου στο Solvency II.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. πολυ κατατοπιστικη ...επεξηγηση, του blog!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Φέξε μου και σκόνταψα ,που λέει και ο λαός μας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Το ΚΚΕ με δηλωση της Αλεκας Παπαρηγα θα αγωνιστει για να μην χασουν οι μετοχοι, ξανατονιζω την λεξη ΜΕΤΟΧΟΙ, του Ταχυδρομικου Ταμιευτηριου ουτε ευρο απο τα λεφτα τους μιας και προκειται λεει για εργαζομενους και μικρομεσαιους που αποταμιευσαν κατι για τις οικογενειες τους! Για εμας συντροφισα και εσυ και το κομα κουβεντα 3 χρονια τωρα! Και ας μην επενδυσαμε καν σε μετοχες που οσο να' ναι εχει ενα ρισκο.Εκτος κι' αν ειμαι μεγαλοκαταθετης πλουτοκρατορας και δεν το καταλαβα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. http://www.capital.gr/weekend_articles.asp?id=1697297
    Η ώρα της υποχρεωτικής ιδιωτικής ασφάλισης για όλους
    Υπέρ της «αυτόματης (ή υποχρεωτικής) εγγραφής όλων ίων εργαζομένων στις ιδιωτικές ασφαλιστικές εταιρείες -παράλληλα με την αυτόματη εγγραφή στον ΕΟΠΥΥ- τάσσεται η Τράπεζα της Ελλάδος στην τελευταία έκθεσή της.
    ΑΥΤΑ ΣΤΟ ΠΑΡΑΠΑΝΩ ΑΡΘΡΟ...Ας κοιτάξει η Τράπεζα της Ελλάδος να τελειώνει με την δική της έκθεση εκκαθάρισης για την ΑΣΠΙΣ ΠΡΟΝΟΙΑ και ας τα αφήσει αυτά!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. ΤΗΝ 27/5/10 ΕΓΙΝΕ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΤΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΜΕ ΤΗΝ ΑΛ.ΠΑΠΑΡΗΓΑ...ΤΗΝ 1/6/10 Ο ΒΟΥΛΕΥΤΗΣ ΤΟΥ ΚΚΕ ΚΑΡΑΘΑΝΑΣΟΠΟΥΛΟΣ ΚΑΤΕΘΕΣΕ ΕΡΩΤΗΣΗ ΣΤΗΝ ΒΟΥΛΗ.ΔΕΝ ΤΟ ΗΞΕΡΕΣ ΠΑΝΟ?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. kales i euxes,kanena euxaristo neo exoume

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Και ενώ σύσσωμο το πολιτικό μας σύστημα εξακολουθεί να μας δουλεύει, ήρθε η διαταγή πληρωμής για το δάνειο που είχα στην Aspis Bank και το οποίο υποτίθεται θα αποπληρώνονταν από την ασφαλιστική. Τρέχω τώρα σε πολυδάπανους δικαστικούς αγώνες μπας και σώσω το σπίτι μου.

    Αναρωτιέμαι, είναι κανείς άλλος με δάνειο σαν το δικό μου; Αν ναι τι έχει κάνει με αυτό; Σε μια έρευνα που είχα κάνει πέρυσι, δεν βρήκα κάποια σχετική δικαστική προσφυγή για αυτού του είδους το δάνειο. Μήπως τελικά δεν έχει νόημα ο δικαστικός αγώνας και κυνηγάω ανεμόμυλους;

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Παρακαλώ τα σχόλια να είναι κόσμια και περιεκτικά.