Τρίτη 12 Φεβρουαρίου 2013

Επιστολή προς τον Υφυπουργό Ανάπτυξης Θανάση Σκορδά (πρώην ασφαλιστής - Πρόεδρος ΠΣΑΣ)


ΤΟ ΖΗΤΗΜΑ ΤΟΥ ΟΜΙΛΟΥ ΑΣΠΙΣ ΠΡΟΝΟΙΑ



Αγαπητέ κύριε Υπουργέ,

Λόγω της μακράς θητείας σας στον ασφαλιστικό χώρο, είστε σε θέση να γνωρίζετε και να κατανοείτε καλά το ζήτημα της ανάκλησης των αδειών των ασφαλιστικών εταιρειών του Ομίλου Ασπίς Πρόνοια και των συνεπειών τους.

Δυστυχώς 3,5 χρόνια μετά από την ανάκληση, οι ασφαλισμένοι εξακολουθούν να υποφέρουν και να ζούνε προσωπικά δράματα που συγκλονίζουν, τα οποία σαν Σύλλογος καταγράφουμε συμπάσχοντας απλώς με τους ζημιωθέντες και προσπαθώντας να βοηθήσουμε με όσες δυνάμεις έχουμε. Ταυτόχρονα η ασφαλιστική συνείδηση έχει υποστεί κυριολεκτικά καθίζηση αφού έχει πληγεί στο πιο δυνατό της σημείο, στην εμπιστοσύνη και στην ακεραιότητα, κάτι που αντικατοπτρίζεται ξεκάθαρα στους αριθμούς της ασφαλιστικής βιομηχανίας, οι οποίοι κανονικά θα έπρεπε να ακολουθούν αντίστροφους ρυθμούς.
Προφανώς θα γνωρίζετε τα περίφημα δελτία τύπου από το Υπουργείο Οικονομικών τα οποία αμέσως μετά την ανάκληση διαβεβαίωναν τους ασφαλισμένους ότι οι ασφαλιστικές σχέσεις θα συνεχιστούν, οι εργαζόμενοι θα αποκατασταθούν και κανείς ασφαλισμένος δεν θα χάσει τα χρήματα που έχει αποταμιεύσει (νόμος 3790/2009).
Δυστυχώς η αλλαγή ηγεσίας στο Υπουργείο Οικονομικών τον Οκτώβριο του 2009 ακύρωσε την δρομολογούμενη  εκκαθάριση εν λειτουργία, η οποία ήταν η μόνη ενδεδειγμένη λύση –και διεθνώς εφαρμοζόμενη-  ενώ αντί αυτής επιλέχθηκε μια βασανιστική διαδικασία –δοκιμασία για τους ασφαλισμένους- η οποία  οδηγεί στην κοινή εκκαθάριση και υπολογίζεται να διαρκέσει πάνω από 15 χρόνια μέσω του νόμου 3867 / 2010.
Για να μην μακρηγορώ ο νόμος αυτός (άρθρο 2 παρ.5)  ορίζει ότι το εγγυητικό κεφάλαιο ζωής που συστήθηκε την 1η Ιανουαρίου 2011 θα αποζημιώσει σε ποσοστό 70% το μέρος της απαίτησης που δεν ικανοποιείται από την εκκαθάριση. Δηλαδή αν οι ασφαλισμένοι πάρουν 10% από την εκκαθάριση, το υπόλοιπο 90% θα καλυφθεί κατά 70% (90% Χ 70% = 63%).
Η δική μας πρόταση είναι το 70% να δοθεί τώρα και το προϊόν της εκκαθάρισης να εκχωρηθεί κατευθείαν στο εγγυητικό κεφάλαιο ζωής. Προτείνουμε επίσης να δοθούν τα ποσά σε ετήσιες δόσεις προκειμένου να διευκολυνθεί η διαδικασία στο οικονομικό της σκέλος. Υπάρχουν κι άλλα ζητήματα σε εκκρεμότητα αλλά αυτό είναι το πιο δύσκολο.
Το μεγάλο πρόβλημα είναι το που θα βρεθούν τα χρήματα για να πληρώσει το εγγυητικό κεφάλαιο. Οι νόμοι 3867 (άρθρο 2 παρ. 3θ) και 4002/2011 (άρθρο 17) ορίζουν αντίστοιχα ότι το ‘’το εγγυητικό δύναται να συνάπτει δάνεια από πιστωτικά ιδρύματα με την εγγύηση του Ελληνικού Δημοσίου’’ και ‘’το Ελληνικό Δημόσιο δύναται να χορηγεί δάνεια προς το Εγγυητικό Κεφάλαιο Ζωής μέχρι του συνολικού ποσού των 200 εκ.€ με την έκδοση και παράδοση αντί μετρητών, ομόλογων αντίστοιχης αξίας’’
Όμως το μνημόνιο 2 έχει καταργήσει την δυνατότητα του Ελλ. Δημοσίου να δίνει εγγυήσεις. Υποθέτουμε ότι ο νομοθέτης με τις προαναφερόμενες ρυθμίσεις, εξέφραζε την βούληση της πολιτείας να δώσει λύση στο φλέγον αυτό θέμα. Από την στιγμή που οι ρυθμίσεις αυτές έχουν καταστεί ανενεργές, θα πρέπει να αντικατασταθούν με άλλες που να δίνουν λύση στο πρόβλημα.
Μέχρι τώρα χιλιάδες ασφαλισμένοι έχουν καταθέσει αγωγές εναντίον του Ελληνικού Δημοσίου για την εγκληματικά πλημμελή εποπτεία του Ομίλου. Σε λίγα χρόνια το Ελληνικό Δημόσιο θα κληθεί να πληρώσει τον λογαριασμό εις ακέραιο και με τόκους υπερημερίας. Αν δεν βρεθεί άμεσα βιώσιμη και λειτουργική λύση θα στραφούν όλοι προς την δικαστική οδό. Δηλαδή το πρόβλημα θα το φορτωθεί στις πλάτες του πάλι ο Ελληνικός λαός. Ταυτόχρονα η ασφαλιστική συνείδηση των Ελλήνων θα κατρακυλάει ακόμα περισσότερο.
Αν αντιθέτως βρεθεί λύση χρηματοδότησης του Εγγυητικού Κεφαλαίου τότε το πρόβλημα θα εκτονωθεί και οι συνέπειες θα είναι εμφατικά μικρότερες. Απορούμε γιατί οι ασφαλιστικές εταιρείες δεν αντιμετωπίζονται ισοδύναμα με τις τράπεζες, αφού και οι δύο είναι μέρη του ίδιου συστημικού πλαισίου αναφοράς.
Γνωρίζοντας τις προσωπικές σας ευαισθησίες  ζητάμε την  παρέμβασή σας προκειμένου να δοθεί μια άμεση διέξοδος στο πρόβλημα.
Πάρα πολλοί συνάνθρωποί μας υποφέρουν χωρίς να φέρουν την παραμικρή ευθύνη. Είναι αυτοί, οι οποίοι πλήρωναν ανελλιπώς και εγκαίρως τα ασφάλιστρά τους και έχουν εγκαταλειφθεί στην μοίρα τους, μέσα σε έναν σφοδρό οικονομικό χειμώνα που γι’ αυτούς έχει πολλαπλάσια σφοδρότητα.
Ο Σύλλογός μας δέχεται καθημερινά περιστατικά τα οποία μας συγκλονίζουν και φτάνουν στα όρια της ανθρωπιστικής καταστροφής. Δεν είναι δυνατόν να αδιαφορούμε μπροστά στο δράμα αυτών των συνανθρώπων μας.
Σας απευθύνουμε έκκληση να σκύψετε κι εσείς πάνω από το  πρόβλημα και να είστε βέβαιος ότι μπορείτε να βοηθήσετε.
Τα προβλήματα λύνονται από ψηλά κι από αυτούς οι οποίοι δεν έχουν χάσει τις ανθρώπινες ευαισθησίες τους.
Καλή επιτυχία στο πολύ σημαντικό έργο σας.

Νίκος Κεχαγιάογλου
Οργανωτικός Γραμματέας Συλλόγου Ζημιωθέντων
από την Ασπίς Πρόνοια



4 σχόλια:

  1. . Αυγενάκης: Αρχικά η Ασπίδα, σήμερα η Evima. Πως προστατεύεται ο καταναλωτής;
    2013-02-12 00:56:02
    Φωτογραφία για Λ. Αυγενάκης: Αρχικά η Ασπίδα, σήμερα η Evima. Πως προστατεύεται ο καταναλωτής;
    από το Γραφείο Τύπου

    Την ανάκληση άδειας της Ασφαλιστικής Εταιρείας «EVIMA» και τα προβλήματα που προκαλεί σε ασφαλισμένους και εργαζομένους, τονίζει με παρέμβασή του... ο Βουλευτής Ηρακλείου κ. Λευτέρης Αυγενάκης, προς τον αρμόδιο Υπουργό Οικονομικών κ. Ιωάννη Στουρνάρα.

    Η E.I.G. Evima Insurance Group A.A.E., που είναι εταιρεία γενικών ασφαλίσεων που ιδρύθηκε το 1974, έχασε οριστικά την άδεια λειτουργίας της, η οποία ανακλήθηκε από την Τράπεζα της Ελλάδος και τίθεται σε ασφαλιστική εκκαθάριση, καθώς δεν ήταν σε θέση να διατηρεί επαρκές περιθώριο φερεγγυότητας (δηλαδή εποπτικά κεφάλαια), ενώ δεν είχε σχηματίσει επαρκή τεχνικά αποθέματα και παρουσίαζε έλλειμμα στην ασφαλιστική τοποθέτηση.

    Όπως αναφέρει ο Λευτέρης Αυγενάκης στην παρέμβασή του: «η εταιρεία απασχολεί 200 εργαζόμενους, 500 συνεργαζόμενους ελεύθερους επαγγελματίες, 1.300 ασφαλιστικούς διαμεσολαβητές και καλύπτει 270.000 ασφαλισμένους. Ο κύριος όγκος αφορά κατόχους αυτοκινήτων».


    Σε παρέμβασή του ο Ηρακλειώτης Βουλευτής επισημαίνει ακόμα ότι: «μετά το παράδειγμα της ΑΣΠΙΣ Πρόνοια, η κατάρρευση της οποίας άγγιξε 838.000 ιδιοκτήτες αυτοκινήτων, 227.000 καταναλωτές οι οποίοι είχαν συνάψει ισάριθμα συμβόλαια στις εταιρείες του Ομίλου της Ασπίδας, 2.850 υπαλλήλους των ασφαλιστικών εταιρειών που έκλεισαν και 3.000 ασφαλιστικά γραφεία τα οποία είχαν αποκλειστική συνεργασία με τον Όμιλο Ασπίς, ακολούθησε η ανάκληση της άδειας ακόμη μίας ασφαλιστικής εταιρείας, αφήνοντας εκτεθειμένους ασφαλισμένους και προσωπικό».

    Ακόμη, εάν κάποιος ανανέωσε το ασφαλιστήριο πρόσφατα και έχει πληρώσει για ένα εξάμηνο ή ένα έτος, θα πρέπει να το ασφαλίσει ξανά εντός 30 ημερών σε νέα εταιρεία. Επιπρόσθετα, για να διεκδικήσει τα χρήματά του ο ασφαλισμένος θα πρέπει να υποβάλλει γραπτή αίτηση προς τον εκκαθαριστή της εταιρείας, όταν ολοκληρωθεί η εκκαθάρισή της και το πιο πιθανό είναι να μη λάβει τα χρήματά του ή να λάβει ένα μέρος τους.

    Τέλος, ο κ. Λευτέρης Αυγενάκης ερωτά με ποιο τρόπο προστατεύει το κράτος τους ασφαλισμένους, τους συνεργαζόμενους διαμεσολαβητές και το προσωπικό από την ανάκληση άδειας ασφαλιστικής εταιρείας η οποία δε διατηρεί επαρκές περιθώριο φερεγγυότητας λόγω έλλειψης κεφαλαίων.
    Tromaktiko

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. μπράβο Νίκο, μεστή ,ουσιώδης και πλήρως κατανοητή ,η επιστολή!!!
    Βάκης Καραιακόφογλου

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Και γιατί τον παρακαλούμε; τι σας λεει ότι μετά από τρία χρόνια, δεν οφειλε να γνωριζει και ενδεχομένως να ειχε κ αυτός συμβάλει στη λυση;
    γιατί τοση ευγένεια και διακριτικότητα;
    πιστευετε πραγματικά ότι δεν ειναι σκέτη κοροιδία να χαιδεύουμε όσους συνεχιζουν να μας εξαπατούν και να μας καταστρέφουν;
    το έργο του ήταν να δώσει λύση. αντιθέτως, δεν τον νοιάζει και δεν πρόκεται να ασχοληθεί.
    3,5 χρόνια ανταλλασσουμε επιστολές αβροφροσυνης.
    ΠΑΛΙ ΤΑ ΙΔΙΑ; ΚΑΚΟΠΑΙΓΜΕΝΟ ΕΡΓΟ ΕΙΝΑΙ. ΑΥΤΟ ΕΙΝΑΙ ΜΕΡΟΣ ΤΗΣ ΠΙΕΣΗΣ ΠΟΥ ΑΣΚΕΙΤΑΙ ΣΤΑ ΥΠΟΥΡΓΕΙΑ;
    στο καλαθι των αχρηστων θα παει..αααν ποτε φτασει στα χερια του.
    αφελείς ειμαστε ή δεν θέλουμε πραγματικά να γίνει τιποτα ωστε να προχωρησουν οι αγωγες , να ζησουν πλουσιοπαροχα καποιες οικογενειες για πολλες γενιες;
    καταντησε αστειο και η σημερινη μας κατάσταση δεν επιτρέπει άλλο διασυρμό.
    επιστολες με καρμπον για 3 χρόνια.
    αυτοκτονίες, διαλυση οικογενειών, αστεγοι, υποδικοι κλπ..κατεστραμμενοι, δεν μπορουν να συμφωνησουν με τον ηπιο τροπο που μιλατε.
    γιατι υπαρχουν ανθρωποι που πραγματικα ειναι στους δρομους και δεν καταλαβαινουν ΓΙΑΤΙ τέτοιες αβροτητες.....

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Παρακαλώ τα σχόλια να είναι κόσμια και περιεκτικά.