Τετάρτη 22 Οκτωβρίου 2014

Άλυτο παραμένει το πρόβλημα του Ομίλου Ασπίς - Επιστολές στον Διοικητή της ΤτΕ Γ. Στουρνάρα και στον πρόεδρο της ΕΑΕΕ Α. Σαρρηγεωργίου




ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΖΗΜΙΩΘΕΝΤΩΝ                Αθήνα, 22/10/2014
ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΣΠΙΣ ΠΡΟΝΟΙΑ                             ΑΡ ΠΡΩΤ.65
με έδρα Αθήνα




Προς :Τον  Διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος Κον Γ. Στουρνάρα


ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ :
  • Στον πρόεδρο της Ένωσης Ασφαλιστικών Εταιρειών Ελλάδος  Κον  Α.     Σαρρηγεωργίου
  • Στα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου της ΕΑΕΕ  Κα Κουτση



ΘΕΜΑ  :  ΑΛΥΤΟ ΠΑΡΑΜΕΝΕΙ ΤΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑ ΤΟΥ ΟΜΙΛΟΥ ΑΣΠΙΣ.


 Αγαπητοί κύριοι Στουρνάρα και Σαρρηγεωργίου


Ως επικεφαλείς της πρόσφατης συνάντησης μεταξύ της Τραπέζης της Ελλάδος και της Ένωσης Ασφαλιστικών Εταιρειών Ελλάδος, θέσατε σε πολύ σωστή βάση τα κυριότερα θέματα τα οποία απασχολούν τον ασφαλιστικό κλάδο, η επίλυση των οποίων θα συμβάλλει στην ομαλότερη ανάπτυξή του.


Παρόλα αυτά όμως με λύπη διαπιστώσαμε ότι το ζήτημα του Ομίλου Ασπίς και των χιλιάδων ζημιωθέντων ασφαλισμένων του, δεν θίχθηκε ούτε καν ακροθιγώς από το πολυμελές συμβούλιο. 

Ένα από τα κορυφαία ζητήματα που σας απασχόλησαν ήταν η ανάπτυξη του συνταξιοδοτικού μέσω του 2ου και 3ου πυλώνα ασφάλισης, δεδομένου ότι η κοινωνική ασφάλιση δεν μπορεί πλέον να ανταπεξέλθει στον ρόλο της. Πολύ σωστά εξετάστηκαν τα ισχύοντα σε άλλες μεγάλες ευρωπαϊκές χώρες και διαπιστώθηκε ότι τα ιδιωτικά κεφαλαιοποιητικά συστήματα είναι αυτά που εγγυούνται τις μελλοντικές συνταξιοδοτικές καταβολές.

Δυστυχώς όμως δεν τολμήσατε για ακόμα μια φορά να σκύψετε στα πραγματικά προβλήματα που εμποδίζουν την ανάπτυξη του τόσο αναγκαίου αυτού κλάδου. Οι άνθρωποι όμως που βρίσκονται στην πρώτη γραμμή των πωλήσεων, στην πρόσωπο με πρόσωπο επαφή με τον πελάτη, μπορούν να σας διαβεβαιώσουν ότι το μεγαλύτερο πρόβλημα που αντιμετωπίζουν από αυτούς τους πελάτες και για το οποίο λίγα έχουν να αντιπαραβάλουν, είναι το πρόβλημα της αξιοπιστίας του χώρου, ιδιαίτερα όταν μιλάνε για θέματα συνταξιοδοτικής εξασφάλισης ισόβιας διάρκειας, οπότε οι συνειρμοί τείνουν αμέσως στις εγγυήσεις  που μπορούν να παρασχεθούν μέσα σε ένα περιβάλλον διαρκούς μεταβλητότητας. Κατόπιν αυτών, οι συσχετίσεις και οι συγκρίσεις με άλλες προηγμένες χώρες που κάνατε είναι τουλάχιστον ατυχείς,


δεδομένου ότι σε όλες τις πολιτισμένες κοινωνίες ο ιδιωτικός ασφαλιστικός πυλώνας δεν επιδέχεται ούτε ικμάδα αμφισβήτησης. 

Είναι απορίας άξιον πως μετά από 5 χρόνια συνεχών επιβεβαιώσεων αυτής της πραγματικότητας, οι φορείς της αγοράς αγνοούν τα αυτονόητα και συνεχίζουν να σχεδιάζουν μεταξύ '' τυρού και αχλαδιού'', επιβεβαιώνοντας έτσι την ρήση ότι  ''όσο οι άλλοι δυστυχούν οι ευημερούντες κλείνονται περισσότερο ερμητικά  στην γυάλα τους.''
Είναι απορίας  άξιον επίσης πως δεν αντιλαμβάνονται ότι η επίλυση του προβλήματος θα δώσει ανάσα στην αγορά και οι ζωντανές δυνάμεις της (οι άνθρωποι των πωλήσεων της πρώτης γραμμής) θα βρουν τον τρόπο να ξανακερδίσουν το χαμένο έδαφος και ως εκ τούτου να αποκαταστήσουν τις παραγωγές σε πολύ υψηλότερα επίπεδα. Φαίνεται όμως ότι το χάσμα γενεών για το οποίο μαθαίναμε στα σχολεία ότι υφίσταται μεταξύ παιδιών και γονέων, στην περίπτωσή μας δυστυχώς παρουσιάζεται ως χάσμα γραμμών, αφού οι επικεφαλείς των εταιρειών που βρίσκονται στην 3η γραμμή, αδυνατούν να καταλάβουν τι συμβαίνει στην πρώτη γραμμή, δηλαδή στην ζώσα πραγματικότητα των πωλήσεων...

Αγαπητοί κύριοι από την θέση ευθύνης που σας έχει παραχωρηθεί, εκ μέρους των δεκάδων χιλιάδων ζημιωθέντων τους οποίους εκπροσωπούμε, ζητούμε για άλλη μια φορά την ενεργό παρέμβασή σας για την όσο το δυνατόν πιο γρήγορη επίλυση του προβλήματος, το οποίο όσο σπρώχνεται κάτω από το χαλί τόσο περισσότερο μπροστά μας θα το βρίσκουμε όλοι.

Με ιδιαίτερη εκτίμηση



ΤΟ ΔΣ ΤΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΖΗΜΙΩΘΕΝΤΩΝ ΑΠΟ ΑΣΠΙΣ ΠΡΟΝΟΙΑ




16 σχόλια:

  1. ΟΛΟΙ ΑΥΤΟΙ....ΕΙΝΑΙ ΒΙΤΡΙΝΕΣ ΜΕ ΚΟΥΣΤΟΥΜΙΑ
    ΠΙΟ ΚΑΤΩ ΑΠΟ ΤΗΝ ΓΡΑΒΑΤΑ ΤΟΥΣ ΔΕΝ ΜΠΟΡΟΥΝ ΝΑ ΔΟΥΝ..
    ΜΟΝΟ ΑΝ "ΨΗΛΩΣΟΥΜΕ" ...ΙΣΩΣ ΝΑ ΜΑΣ ΔΟΥΝ....
    ΑΣΧΟΛΟΥΝΤΑΙ ΜΕ ΟΤΙ ΦΕΡΝΕΙ ΧΡΗΜΑ ΚΑΙ ΓΕΜΙΖΕΙ ΤΙΣ ΘΥΡΙΔΕΣ ΤΟΥΣ ΚΑΙ ΦΟΥΣΚΩΝΕΙ ...Η ΚΟΙΛΙΑ ΤΟΥΣ.
    Η ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΗ ΤΩΝ ΣΥΝΑΝΘΡΩΠΩΝ ΤΟΥΣ...ΕΙΝΑΙ ΕΝΑ ΑΠΛΟ ΘΕΑΜΑ
    ΠΟΥ ΔΕΝ ΤΟΥΣ ΑΓΓΙΖΕΙ ΟΥΤΕ ΤΗΝ...ΤΡΙΧΑ ΤΟΥΣ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. TA MME ΔΕΝ ΟΧΛΟΥΝΤΑΙ ΟΜΩΣ ΝΑ ΠΡΟΒΑΛΟΥΝ ΤΑ ΠΑΡΑΠΑΝΩ ΠΟΥ ΣΩΣΤΑ ΛΕΤΕ.
    ΚΑΙ ΣΙΓΟΥΡΑ ΟΧΙ ΜΟΝΟ ΑΠΟ ΤΟ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟ.
    ΣΕ ΖΩΝΤΑΝΕΣ ΕΚΠΟΜΠΕΣ ΡΑΔΙΟΦΩΝΙΚΕΣ ΚΑΙ ΜΕ ΤΟΙΧΟΚΟΛΛΗΣΕΙΣ ΠΟΥ ΝΑ ΜΙΛΟΥΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΛΗΡΗ ΑΝΑΞΙΟΠΙΣΤΙΑ ΤΩΝ ΚΥΒΕΡΝΩΝΤΩΝ ΚΑΙ ΤΗΣ ΙΔΙΩΤΙΚΗΣ ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ.
    ΑΥΤΟ ΠΟΤΕ ΔΕΝ ΕΓΙΝΕ.
    ΕΝ ΑΝΑΜΟΝΗ ΑΚΟΜΑ ΑΠΟΦΑΣΗΣ;
    ΤΑ ΔΗΜΟΣΙΕΥΜΑΤΑ ΤΗΣ ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΠΟΦΑΣΗ ΟΜΩΣ ΛΕΝΕ ΤΟ ΑΝΤΙΘΕΤΟ.
    ΟΤΙ ΘΑ ΕΧΟΥΜΕ ΘΕΤΙΚΗ ΓΝΩΜΟΔΟΤΗΣΗ.
    ΣΧΟΛΙΟ ΣΑΣ;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. ΠΕΝΤΕ ΧΡΟΝΙΑ ΤΩΡΑ ΕΧΕΤΕ ΧΑΛΑΣΕΙ ΠΟΛΥ ΧΑΡΤΙ ΚΑΙ ΜΕΛΑΝΙ ΠΡΟΣ ΑΥΤΟΥΣ ΠΟΥ ΔΕΝ ΘΕΛΟΥΝ ΝΑ ΛΥΣΟΥΝ ΤΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑ ΜΑΣ !!!! ΜΕ ΤΑ ΔΙΚΑΣΤΗΡΙΑ ΚΑΤΑ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΔΗΜΟΣΙΟΥ ΤΙ ΓΙΝΕΤΑΙ ?????ΓΙΑΤΙ ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ ΚΑΜΙΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ????ΓΙΑΤΙ ?????

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. ασφαληστεμενη απορο γιατι δεν κανουμε μια συνκετροση ΑΟΡΙΣΤΟΥ χρονου ολοι μαζι ειμαστε χιλλιαδεσ φωνη εχουμε θα μασ ακουσουν ολοι ΣΤΕ-ΚΡΑΤΟΣ?- ΜΜΕ ΤΙ ΠΕΡΙΜΕΝΟΥΜΕ ΤΟ ΤΕΛΟΣ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Πολυ ευγενικοι ειστε στις επιστολες μηπως χρειαζεται και κανενα μπινιλικι;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Τελικά ο ΨΕΥΤΗΣ και ο ΚΛΕΦΤΗΣ = τσιράκια πολιτικοί και λοιποί γραβατωμένοι κομπιναδόροι - αεριτζήδες, είναι αυτοί που περνάνε καλά στη ζωή μας. Δεν ισχύει σε καμία περίπτωση η παροιμία του κλέφτη και του ψεύτη. Δεν χαίρονται μόνον τον πρώτο χρόνο αλλά ... εις αεί. Ο νοών νοήτω για τον κάθε έναν από εμάς.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. http://www.enikos.gr/politics/274066,Tropologia_ths_DHMAR_gia_toys_mikro-omol.html

    τι λετε γι αυτο;
    οχι επιστολες και λογια.
    οχι διαμρτυριες εντος των τειχων.
    το 2014 τελειωνει και οι δικηγοροι καναν την καλη τους.μονο αυτοι.
    θα εκθεσετε τη ΔΗΜΑΡ για τις επιλεκτικες κινησεις;
    θα διαμαρτυρηθειτε στα ΜΜΕ;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ο ΠΝΙΓΜΕΝΟΣ ΑΠΟ ΤΑ ΜΑΛΙΑ ΤΟΥ ΠΙΑΝΕΤΑΙ.
      ΑΥΤΟ ΕΙΝΑΙ
      ΟΤΑΝ ΗΤΑΝ ΜΕΣΑ ΣΤΗΝ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ Η ΔΗΜΑΡ ΓΙΑΤΙ ΔΕΝ ΕΚΑΝΕ ΚΑΤΙ? ΤΩΡΑ ΘΑ ΚΑΝΕΙ ΜΕ ΤΟ -3%? ΓΙΑΤΙ ΑΥΤΑ ΔΕΝ ΤΑ ΒΛΕΠΕΤΕ?

      Διαγραφή
  8. Το προβλημα μας θα ειχε λυθει χθες, αν το μαθαινε ολος ο κοσμος. Με μερικες διαφημισεις στην τηλεοραση & καταχωρησεις στον κυριακατικο τυπο, κανεις πλεον δε θα εκανε ασφαλειες ζ,ωης. Οταν αυτοι που ειχαν ασφαλειες στον τριτο ελληνικο ομιλο ασφαλειων εχασαν τα λεφτα τους, ποιος. θα εμπιστευθει πλεον? Αυτο θα τους ταρακουνησει και θα βρουν λυση. Απο 200 Ε να βαλουμε οσοι εχουμε μεγαλα συμβολαια τελειωσε.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Τα «θύματα» της ασφαλιστικής εταιρείας «Ασπίς – Πρόνοια» θα λάβουν, αυτόματα μετά την ολοκλήρωση της διαδικασίας ασφαλιστικής εκκαθάρισης -μέσω του μηχανισμού εγγυήσεων (εγγυητικό κεφάλαιο)- το 70% των ποσών που διεκδικούν ως αποζημίωση από το Ελληνικό Δημόσιο



    Το 70% του διεκδικούμενου ποσού θα το λάβουν αυτόματα χωρίς να χρειαστεί να καταθέσουν σχετικές αγωγές.

    Αυτό αποφάνθηκε το Α΄ Τμήμα του Συμβουλίου της Επικρατείας με την υπ΄ αριθμ. 3783/2014 απόφασή του (πρόεδρος ο Νικόλαος Σακελλαρίου και εισηγήτρια η σύμβουλος Επικρατείας Άννα Καλογεροπούλου) και ανέπεμψε την υπόθεση στο Διοικητικό Πρωτοδικείο Αθηνών για τα περαιτέρω.

    Την αποζημίωση και την χρηματική ικανοποίηση τα θύματα της «Ασπίς» την διεκδικούν για την ζημιά που υπέστησαν από τις παραλείψεις των οργάνων του Δημοσίου, οι οποίες είχαν ως αποτέλεσμα την αφαίρεση της άδειας λειτουργίας της ασφαλιστικής εταιρείας, αλλά και για την ηθική βλάβη που υπέστησαν από τη συμπεριφορά αυτή των δημοσιών οργάνων (κρατική εποπτεία).

    Τέσσερα από τα «θύματα» της ασφαλιστικής εταιρείας «Ασπίς –Πρόνοια Α.Ε. Γενικών Ασφαλίσεων» διεκδικούσαν από το Ελληνικό Δημόσιο το ποσό των 2.589.702 ευρώ για την ζημιά που υπέστησαν από τις παραλείψεις των οργάνων του Δημοσίου. Πάντως, συνολικά τα ποσά που διεκδικούνται είναι πολύ μεγάλα.

    Ειδικότερα, οι ασφαλισμένοι διεκδικούν για την ζημιά που υπέστησαν και για διαφυγόντα κέρδη το ποσό των 2.309.702 ευρώ και για την ικανοποίηση της ηθικής βλάβης που δέχθηκαν το ποσό των 280.000 ευρώ.

    Αναλυτικότερα, οι ασφαλισμένοι είχαν συνάψει με την «Ασπίς –Πρόνοια» διάφορα ασφαλιστήρια συμβόλαια ζωής συνδεόμενα με επενδύσεις, ενώ παράλληλα είχαν και αποταμιευτικό χαρακτήρα. Μάλιστα, κατέβαλαν υψηλά ασφάλιστρα και με την λήξει των συμβολαίων θα ελάμβαναν το κεφάλαιο, συν bonus.

    Οι ασφαλισμένοι υποστήριζαν ότι σύμφωνα με το άρθρο 105 του εισαγωγικού νόμου του Αστικού Κώδικα το Δημόσιο έχει την ευθύνη για τις πράξεις και παραλείψεις των αρμοδίων οργάνων του. Στην προκειμένη περίπτωση, σημειώνουν τα θύματα της «Ασπίς» ότι τα αρμόδια όργανα του Δημοσίου, δεν προέβησαν στου αναγκαίους προληπτικούς ελέγχους και στη λήψη των αναγκαίων κατασταλτικών μέτρων, πριν γίνει η ανάκληση της άδειας λειτουργίας της επίμαχης ασφαλιστικής εταιρείας.
    Η υπόθεση είχε εισαχθεί στο ΣτΕ ως «δίκη πιλότος» σύμφωνα με τις ρυθμίσεις του νόμου 3900/2010. Δηλαδή την επίμαχη απόφαση του ΣτΕ, πρέπει να την ακολουθήσουν πιστά όλα τα Διοικητικά Δικαστήρια της χώρας που έχουν όμοιες εκκρεμείς υποθέσεις.

    Τι λέει η απόφαση του ΣτΕ

    Τώρα, το ΣτΕ έκρινε ότι τα θύματα της «Ασπίς» δεν μπορούν να διεκδικήσουν την αποζημίωση από το Δημόσιο μέσω του άρθρου 105 εισαγωγικού νόμου του Αστικού Κώδικα, καθώς το Νομοθετικό Διάταγμα 400/1970 (περί ιδιωτικής επιχειρήσεως ασφαλίσεως), προβλέπει ειδικό μηχανισμό για τις περιπτώσεις αυτές.

    Το επίμαχο Νομοθετικό Διάταγμα προβλέπει ένα μηχανισμό χρηματοδότησης προερχόμενο από εισφορές των ασφαλτικών εταιρειών (κάτι ανάλογο με Επικουρικό Κεφάλαιο για την κάλυψη ζημιών από τα ανασφάλιστα αυτοκίνητα).

    Ο μηχανισμός αυτός καλύπτει τις περιπτώσεις αφερεγγυότητας των ασφαλιστικών επιχειρήσεων, όπως είναι όταν αυτές βρίσκονται υπό πτώχευση, όταν ανακαλείται η άδεια λειτουργίας τους για παράβαση νόμου, κ.λπ.

    Και αυτό, ανεξάρτητα αν η άδεια ανακλήθηκε λόγω σκόπιμων ή εσφαλμένων ενεργειών ή παραλείψεων της κρατικής μηχανής ή πλημμελούς άσκησης κρατικής εποπτείας ή «απρόβλεπτων και μεγάλης έκτασης οικονομικών και χρηματοπιστωτικών κρίσεων».

    Σύμφωνα λοιπόν με τον εν λόγω μηχανισμό εγγυήσεων, τα θύματα της «Ασπίς», θα λάβουν μετά την εκκαθάριση της ασφαλιστικής εταιρείας το 70% των απαιτήσεων τους από το εγγυητικό κεφάλαιο.

    Ο μηχανισμός αυτός είναι συνταγματικός και νόμιμος, αλλά και σύμφωνος με την νομολογία του Δικαστηρίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης και την Ευρωπαϊκή νομ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. ΕΤΣΙ ΛΕΙΤΟΥΡΓΟΥΝ ΤΟ ΚΡΑΤΟΣ...
    ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΝΟΜΟΙ ΠΟΥ ΕΦΑΡΜΟΖΟΝΤΑΙ ΚΑΙ ΟΙ ΣΥΜΒΟΥΛΟΙ ΤΗΣ ΕΠΙΚΡΑΤΕΙΑΣ ΞΕΡΟΥΝ ΚΑΛΥΤΕΡΑ...ΑΠ'ΟΛΟΥΣ...ΚΑΘ'ΟΤΙ ΣΥΜΒΟΥΛΟΙ.
    ΣΕ ΛΙΓΟ ΘΑ ΜΑΣ ΠΟΥΝ ΝΑ ΠΟΥΜΕ ΚΑΙ ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ.
    ΑΞΙΖΟΥΝ ΤΑ ΑΝΑΔΡΟΜΙΚΑ ΠΟΥ ΖΗΤΟΥΝ...

    [και'σεις του συλλόγου,παρακαλώ διορθώστε την ασφάλεια δημοσίευσης,ουτε γιατροί δεν γράφουν τέτοια γράμματα,που να τα βγάλουμε]

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. http://www.capital.gr/gmessages/showTopic.asp?id=4662042&nid=2147073

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. ΠΡΙΝ 5 ΧΡΟΝΙΑ ΤΑ ΙΔΙΑ ΔΗΜΟΣΙΕΥΜΑΤΑ ΔΙΑΒΑΖΑΜΕ!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. Αυτό ήταν Παιδιά ! Τα συλλυπητηρια μας !Τώρα μας θάψανε κυριολεκτικά! Ζήτω η Ελλάδα! !!!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. http://news.in.gr/greece/article/?aid=1231360715

    ΣτΕ: Στο 70% η αποζημίωση για τα θύματα της «Ασπίς»

    Αθήνα
    Το Α' Τμήμα του Συμβουλίου της Επικρατείας (ΣτΕ), με την υπ' αριθμ. 3783/2014 απόφασή του, έκρινε ότι τα θύματα της ασφαλιστικής εταιρείας «Ασπίς-Πρόνοια Α.Ε. Γενικών Ασφαλίσεων» θα λάβουν, μετά την ολοκλήρωση της διαδικασίας ασφαλιστικής εκκαθάρισης -μέσω του μηχανισμού εγγυήσεων (εγγυητικό κεφάλαιο)- το 70% των ποσών που διεκδικούν ως αποζημίωση από το ελληνικό δημόσιο.

    Την αποζημίωση (70%) θα τη λάβουν αυτόματα χωρίς να χρειαστεί να καταθέσουν σχετικές αγωγές στα Διοικητικά Δικαστήρια της χώρας.

    Υπενθυμίζεται ότι την αποζημίωση και τη χρηματική ικανοποίηση οι πρώην ασφαλισμένοι στην «Ασπίς» τη διεκδικούν για τη ζημιά που υπέστησαν από τις παραλείψεις των οργάνων του Δημοσίου, οι οποίες είχαν ως αποτέλεσμα την αφαίρεση της άδειας λειτουργίας της ασφαλιστικής εταιρείας, αλλά και για την ηθική βλάβη που υπέστησαν από τη συμπεριφορά αυτή των δημόσιων οργάνων (κρατική εποπτεία).

    Τέσσερα από τα «θύματα» της ασφαλιστικής εταιρείας διεκδικούσαν από το ελληνικό δημόσιο το ποσό των 2.589.702 ευρώ για τη ζημιά που υπέστησαν από τις παραλείψεις των οργάνων του Δημοσίου.

    Συγκεκριμένα, οι ασφαλισμένοι είχαν συνάψει με την «Ασπίς» ασφαλιστήρια συμβόλαια ζωής συνδεόμενα με επενδύσεις, που παράλληλα είχαν και αποταμιευτικό χαρακτήρα, ενώ κατέβαλαν υψηλά ασφάλιστρα, και με τη λήξη των συμβολαίων θα ελάμβαναν το κεφάλαιο, συν μπόνους.
    Οι ασφαλισμένοι υποστήριζαν ότι σύμφωνα με το άρθρο 105 του εισαγωγικού νόμου του Αστικού Κώδικα, το Δημόσιο έχει την ευθύνη για τις πράξεις και τις παραλείψεις των αρμόδιων οργάνων του.

    Όπως υποστηρίζουν οι πρώην ασφαλισμένοι της «Ασπίς», τα αρμόδια όργανα του Δημοσίου δεν προέβησαν στου αναγκαίους προληπτικούς ελέγχους και στη λήψη των αναγκαίων κατασταλτικών μέτρων πριν γίνει η ανάκληση της άδειας λειτουργίας της επίμαχης ασφαλιστικής εταιρείας.

    Η υπόθεση είχε εισαχθεί στο ΣτΕ ως «δίκη πιλότος» σύμφωνα με τις ρυθμίσεις του νόμου 3900/2010. Δηλαδή, την επίμαχη απόφαση του ΣτΕ πρέπει να την ακολουθήσουν πιστά όλα τα Διοικητικά Δικαστήρια της χώρας που έχουν όμοιες εκκρεμείς υποθέσεις.

    Το Α΄ Τμήμα του Συμβουλίου της Επικρατείας (πρόεδρος ο Νικόλαος Σακελλαρίου και εισηγήτρια η σύμβουλος Επικρατείας 'Αννα Καλογεροπούλου) έκρινε ότι τα θύματα της «Ασπίς» δεν μπορούν να διεκδικήσουν την αποζημίωση από το Δημόσιο μέσω του άρθρου 105 εισαγωγικού νόμου του Αστικού Κώδικα, καθώς το Νομοθετικό Διάταγμα 400/1970 (περί ιδιωτικής επιχειρήσεως ασφαλίσεως) προβλέπει ειδικό μηχανισμό για τις περιπτώσεις αυτές.

    Το άρθρο συνεχίζεται παρακάτω...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  15. Συνέχεια του άρθρου με τίτλο:

    ΣτΕ: Στο 70% η αποζημίωση για τα θύματα της «Ασπίς»
    http://news.in.gr/greece/article/?aid=1231360715


    Το Νομοθετικό αυτό Διάταγμα προβλέπει ένα μηχανισμό χρηματοδότησης προερχόμενο από εισφορές των ασφαλιστικών εταιρειών (κάτι ανάλογο με το επικουρικό κεφάλαιο για την κάλυψη ζημιών από τα ανασφάλιστα αυτοκίνητα). Ο μηχανισμός αυτός καλύπτει τις περιπτώσεις αφερεγγυότητας των ασφαλιστικών επιχειρήσεων, όπως είναι όταν αυτές βρίσκονται υπό πτώχευση, όταν ανακαλείται η άδεια λειτουργίας τους για παράβαση νόμου, κ.λπ.

    Ο εν λόγω μηχανισμός καλύπτει τις περιπτώσεις αφερεγγυότητας των ασφαλιστικών επιχειρήσεων, ανεξάρτητα αν η άδεια ανακλήθηκε λόγω σκόπιμων ή εσφαλμένων ενεργειών, ή παραλείψεων της κρατικής μηχανής, ή πλημμελούς άσκησης κρατικής εποπτείας, ή «απρόβλεπτων και μεγάλης έκτασης οικονομικών και χρηματοπιστωτικών κρίσεων».

    Ακόμη, στη δικαστική απόφαση αναφέρεται ότι ο επίμαχος μηχανισμός είναι συνταγματικός και νόμιμος, αλλά και σύμφωνος με τη νομολογία του Δικαστηρίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης και την ευρωπαϊκή νομοθεσία.

    Οι σύμβουλοι Επικρατείας αναφέρουν, επίσης, στην απόφασή τους ότι «ευθύνη προς αποζημίωση από τυχόν πλημμελή άσκηση κρατικής εποπτείας επί των ασφαλιστικών επιχειρήσεων δεν μπορεί να αντιμετωπιστεί από τις διατάξεις του άρθρου 105 του εισαγωγικού νόμου του Αστικού Κώδικα», εφόσον υπάρχει το Νομοθετικό Διάταγμα 400/1970 το οποίο επικυρώνει ουσιαστικά ευρωπαϊκές οδηγίες.

    Παράλληλα, οι σύμβουλοι Επικρατείας στην απόφασή τους αναφέρουν: «Ο ειδικός μηχανισμός αποζημιώσεως των ασφαλισμένων ασφαλιστικών επιχειρήσεων αποτελεί μηχανισμό κατάλληλο και πρόσφορο για την αποκατάσταση ζημιών που τυχόν προκαλούνται και από την πλημμελή άσκηση της κρατικής δραστηριότητας. Η θέσπιση δε του μηχανισμού αυτού αποκλείει, κατά την έννοια των σχετικών διατάξεων, με τις οποίες καταστρώνεται ο ως άνω μηχανισμός, όχι μόνον την ευθεία αλλά και την ανάλογη εφαρμογή των διατάξεων του άρθρου 105 του εισαγωγικού νόμου του Αστικού Κώδικα. Ο επίμαχος μηχανισμός, όπως οργανώνεται από το νομοθέτη, δεν προσκρούει σε καμία διάταξη του Συντάγματος».
    Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Παρακαλώ τα σχόλια να είναι κόσμια και περιεκτικά.