Σάββατο 19 Σεπτεμβρίου 2015

Ανακοίνωση του Τμήματος Χρηματοπιστωτικής Πολιτικής του ΣΥΡΙΖΑ για την Ασπίς



Δημοσιοποιούμε τις εκτιμήσεις και τις θέσεις μας για τις υπό εκκαθάριση ασφαλιστικές εταιρίες όπως έχουν διαμορφωθεί στο τμήμα χρηματοπιστωτικής πολιτικής του ΣΥΡΙΖΑ.

Τα κρίσιμα λάθη στον ασφαλιστικό κλάδο εντοπίζονται στη δεκαετία 2000-2010 με επιτομή τη διετία 2009-2010. Αυτά τα λάθη δημιούργησαν τεράστιο έλλειμμα εμπιστοσύνης του καταναλωτή προς την αξιοπιστία και τη φερεγγυότητα της ασφαλιστικής αγοράς. Τα λάθη της συγκεκριμένης διετίας στιγμάτισαν τη σχέση καταναλωτή και ασφαλιστή. 


Η αναφορά αυτή αφορά το πρόβλημα της Εκκαθάρισης των εταιρειών του ομίλου Ασπίς, το οποίο παραμένει άλυτο από την ημερομηνία ανάκλησης των δύο εταιρειών, δηλαδή από τον Σεπτέμβριο του 2009 για την εταιρεία ΑΣΠΙΣ και τον Φεβρουάριο του 2010 για την εταιρεία COMMERCIALVALUE.  

Οι ασφαλισμένοι παραμένουν επί 6 χρόνια χωρίς ικανοποίηση για τις νόμιμες απαιτήσεις τους και οι αρμόδιοι φορείς δεν κατόρθωσαν να συμβάλουν στην επίλυση ενός οξύτατου κοινωνικού προβλήματος: χιλιάδες πρώην ασφαλισμένοι του ομίλου έχασαν τις οικονομίες τους, τις αποζημιώσεις τους και τη δυνατότητα να είναι ασφαλισμένοι για την υγεία τους.

Η ελληνική ασφαλιστική αγορά δέχθηκε ένα μεγάλο πλήγμα στο πιο σημαντικό «κεφάλαιο» που διέθετε, την αξιοπιστία.  Το έλλειμμα εμπιστοσύνης των καταναλωτών προς τις ασφαλιστικές εταιρείες δεν αποκαταστάθηκε έως και σήμερα, με αποτέλεσμα ένας σημαντικός κλάδος της οικονομίας να διαπιστώνει σημαντική πτώση στην ανάπτυξή του, η οποία επιδεινώθηκε περαιτέρω λόγω της οικονομικής κρίσης στη χώρα μας.

  • Χρειάστηκαν περίπου 2,5 χρόνια στον Επόπτη  Χαρτοφυλακίου Ζωής για να ολοκληρώσει τη διαδικασία αναδοχής των χαρτοφυλακίων ζωής των εταιρειών, η οποία τελικά απέβη άκαρπη.  

  • Χρειάστηκαν επιπλέον περίπου 2 χρόνια  στον Επόπτη Εκκαθάρισης για να ολοκληρώσει τη διαδικασία υπολογισμού των απαιτήσεων των ασφαλισμένων από ασφαλιστικές περιπτώσεις.  Μία διαδικασία που με τις ευλογίες των τότε αρμοδίων φορέων περιόριζε στο κατ’ ελάχιστο τις υποχρεώσεις των εταιρειών προς τους ασφαλισμένους.

  • Με την εφαρμογή του άρθρου 2 παράγραφος 1δ του νόμου 3867/2010, η προηγούμενη πολιτική ηγεσία προχώρησε κατά προτεραιότητα στην αποζημίωση των ιδιωτικών κλινικών που είχαν συμβληθεί με την Ασπίς και την Commercial Valueαπό την περιουσία της πρώην ΕΠΕΙΑ, δηλαδή από δημόσια περιουσία, στερώντας τη δυνατότητα να χρηματοδοτηθούν κατά σημαντικό ποσοστό οι αποζημιώσεις όλων των πρώην ασφαλισμένων των εταιρειών:
  • οι νοσηλευθέντες στις ιδιωτικές κλινικές αντιμετωπίστηκαν διαφορετικά από άλλους ασφαλισμένους που είχαν καταβάλει τα νοσήλια με δικά τους χρήματα και αναμένουν από την Εκκαθάριση να αποζημιωθούν εδώ και 6 χρόνια.
  • Οι ιδιωτικές κλινικές εισέπραξαν προνομιακά τις απαιτήσεις τους έναντι των ασφαλισμένων.

  • Η προηγούμενη πολιτική ηγεσία προχώρησε στον σχεδιασμό λύσης που προέβλεπε την ίδρυση ειδικού fund για την αξιοποίηση της περιουσίας των εταιρειών και την έκδοση σχετικών ομολογιών με σκοπό την αποζημίωση των ασφαλισμένων.  Στη λύση αυτή προβλεπόταν και «κούρεμα» των αποζημιώσεων έως και 60%.

Αυτή θα ήταν η δίκαιη και ασφαλιστικά ορθή λύση για την αποκατάσταση των πρώην ασφαλισμένων της Ασπίς και της Commercial αλλά και για την αποκατάσταση της αξιοπιστίας της ασφαλιστικής αγοράς?

Ασφαλώς και όχι.

Θεωρώντας ότι δεν είναι δυνατόν να εμπαίζονται και να ταλαιπωρούνται άλλο οικονομικά και ηθικά οι πρώην ασφαλισμένοι των εταιρειών, προχωρήσαμε άμεσα, όπως είχαμε δεσμευθεί, στον σχεδιασμό και την υλοποίηση της κοινωνικά δίκαιης και ασφαλιστικά ορθής λύσης του άλυτου προβλήματος, σε συνεργασία με την Εποπτεία και τους Εκκαθαριστές, δηλαδή:

  1. Υπολογίστηκε το σύνολο των απαιτήσεων από συμβόλαια ζωής των ασφαλισμένων των εταιρειών
  2. Προσκαλέστηκαν όλοι οι ασφαλισμένοι που δεν είχαν δηλώσει τις απαιτήσεις τους έως και σήμερα, να το πράξουν έως τις 17 Σεπτεμβρίου 2015
  3. Ο πίνακας των δικαιούχων ασφαλίσματος θα δημοσιοποιηθεί εντός του Οκτωβρίου 2015, ώστε οι ασφαλισμένοι να προβάλουν τις τυχόν αντιρρήσεις τους βάσει του Νόμου όπως ισχύει
  4. Επόμενο βήμα  η προκαταβολή των αποζημιώσεων των ασφαλισμένων, δίνοντας άμεση προτεραιότητα στις αποζημιώσεις θανάτου, υγείας, ανικανότητας.
  5. Προχωρούμε τη διερεύνηση αναβίωσης μέρους των χαρτοφυλακίων ζωής με σκοπό τη συνέχιση της ασφάλισης των ζημιωθέντων σε άλλη ασφαλιστική εταιρεία

Επιπλέον και με σκοπό τη διασφάλιση των συμφερόντων των πρώην ασφαλισμένων των εταιρειών:

  1. Μειώθηκαν περαιτέρω τα λειτουργικά κόστη των εταιρειών σε ποσοστό άνω του 50%
  2. Πραγματοποιείται εντατική και συντονισμένη προσπάθεια αξιοποίησης της περιουσίας των εταιρειών 
  3. Αυξήθηκε σε ποσοστό άνω του 60% η εισπραξιμότητα των απαιτήσεων 


Ακόμη, πραγματοποιούμε συντονισμένες προσπάθειες έτσι ώστε να προχωρήσουμε στις κατάλληλες νομοθετικές παρεμβάσεις που θα άρουν όλα τα εμπόδια που υπάρχουν και θα διευκολύνουν την ρευστοποίηση και αποδοτική εκμετάλευση της περιουσίας των εταιρειών, ώστε να αποζημιωθούν άμεσα οι πρώην ασφαλισμένοι.



Τμήμα Χρηματοπιστωτικής πολιτικής

                         ΣΥΡΙΖΑ

13 σχόλια:

  1. Δεν το γραφει, δεν το καταλαβαμε ή ειναι αληθεια οτι ουδεν αναφερεται στο υπολοιπο των απαιτησεων, δηλ στο 70% ; εδω καθαρα μιλανε μονο για τις προκαταβολες .Για τη βασικη αποζημιωση, γιατι δεν αναφερονται καθολου στο εγγυητικο,ενω λοιδωρουν το κουρεμα πανω απο 60% των προηγουμενων κυβερνησεων; Κατι δε γραφουν σωστα,κατι ξεχασαν κ πρεπει να το διορθωσουν. Σκοπιμη ειναι η παραλειψη της βασικης απαιτησης; Δεν τοποθετουνται καθολου ουτε χρονικα ουτε στρατηγικα...Αλοιμονο μας.Αυτο δεν ειναι δεσμευση, ειναι λυση ποντιου πιλατου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Η παραπανω ανακοινωση,συμπληρωνω, ειναι μια επιτυχημενη αντιπολιτευτικη ανακεφαλαιωση 6 χρονων.
    Και, ωραια ολα αυτα, αλλα μετα το στοιχειο 5 ,λειπει το 6,που ειναι κ σπουδαιοτερο και το ζητουμενο. Τι να την κανουμε την προιστορια μετα απο 6 χρονια, με αναμασηματα; Περι της κυριας αποζημιωσης, θα μας πουν κατι; Γιατι μιλουν για διερευνηση αναδοχων!!! και προσπαθειες για εκμεταλλευση της περιουσιας των εταιριων!!! Μηπως καλυτερο το φαντ του μεγαλοοικονομολογου ...Σταικουρα; ΄Η κανανε τραγικο λαθος ή περι ορεξεως κολοκυθοπιτα.
    Οσο ειναι καιρος,επικοινωνηστε να συμπληρωσουν το δελτιο τυπου, γιατι γελαει καθε πικραμενος. Μιλαμε για γελοιοτητες προεκλογικες, που λενε πώς θα μοιρασουν τα κολυβα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Καλά τα παραμυθάκια.Για τις αποζημιω΄σεις πότε θα μας πουν; Προεκλογικές μπούρδες θα διαβαζουμε; Σε ποιους απευθύνονται; Μας έχουν πάρει στο μεζέ όλοι τους και υπογράφουν έτοιμα κείμενα, που μιλούν για το γόητρο της ιδιωτικής ασφάλισης, λες κ αυτό μας νοιάζει 5,5 χρόνια μετα. Υπαγορευμένες δηλώσεις και αδειανά πουκάμισα. ΠΩΣ ΘΑ ΑΠΟΖΗΜΙΩΘΟΥΜΕ, ΜΑΣ ΛΕΝΕ; Ο ΝΟΜΟΣ ΣΑΧΙΝΙΔΗ ΘΑ ΕΦΑΡΜΟΣΤΕΙ ΤΕΛΙΚΑ ΚΑΙ ΠΟΤΕ; ΝΤΡΟΠΗ ΤΟΥΣ ΚΙ ΑΥΤΟΥΣ. ΝΤΡΟΠΗ. ΠΟΛΙΤΙΚΑΝΤΗΔΕΣ ΟΛΟΙ ΤΟΥΣ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. http://anasfalistos.blogspot.gr/2015/01/commercial-value.html#more

    αυτα ελεγαν. υπαρχει μια μικρη λεπτομερεια. η χρηματοδοτηση του εγγυητικου ταμειου.το ξεχασαν; το πηραν πισω; κ αν ναι, τι ακριβως θα κανουν; θα μας δωσουν το 10% των απαιτησεων μας, κ θα τους προσκυνησουμε κ απο πανω; απο τα υπαρχοντα δηλ.χρηματα; αυτο λεγεται πολιτικη που τους κανει να αισθανονονται οτι υπηρετουν το συμφερον κ τα δικαιωματα μας; και τους παλιους κυβερνωντες, τους αναλγητους,τοτε γιατι τους καταλογιζουν ευθυνες; γιατι δε μας εδωσαν 1-2000 χιλιαρικα πιο πριν; ας σοβαρευτουν, γιατι γελοιοποιουνται υπογραφοντας δηθεν ανακοινωσεις που τιποτε αλλο δεν ειναι παρα ανασκοπηση και απολογισμος της ιστοριας.μιλουμε για τα χρηματα μας κ την εφαρμογη του νομου σαχινιδη.δεν τους τοπατε οτι υπαρχει κ εκει βρισκονται οι αποζημιωσεις; τωρα μετα απο 6 χρονια θα ξεκινησουμε απο την αρχη; αναδοχη,εκποιηση του αποθεματικου κ καποια ψιχουλα στους ασθενεις; αυτα ειναι για να ντρεπονται ολοι που αναμειχθηκαν σε τετοιου ειδους ανακοινωση προεκλογικα. καλυτερα να μην βγαζανε τιποτα. ο καθε θεοχαρης φαινεται πιο αξιοπρεπης .ακομα και η ν.δ που δεν υποσχεται οπως λεει. αυτοι που φτυνουμε καθημερινα, καταληγει να ειναι τουλαχιστον ειλικρινεις. τουτοι εδω τι ακριβως θελουν; να αναμασησουν το ποσο κακοι ηταν οι προηγουμενοι κ οτι οι ιδιοι θα μας δωσουν μερος του αποθεματικου κ αυτο αν ειμαστε πεθαμενοι ή αρρωστοι; μπραβο.κ αυριο τους ψηφιζαμε,πραγμα που δεν προκειται να γινει μετα απο τετοιο εμπαιγμο.καποιοι νομισαν οτι ειναι ξυπνιοι.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Η γνωστή ιστορία του 15 μελους .Ακόμη κάνει αντιπολίτευση στον ευατό της .Ισως να κάνει μια κατάληψη στα γραφεία της Ασπίς για να λυθεί άμεσα το θέμα.Μου θυμίζουν παλιά κείμενα Του Ποντικιού της καλής εφημερίδας πριν γίνει όργανο της Αυγής .Ανασκόπηση του παρελθόντος ,καταγραφή του παρόντος, με πράγματα που κάνανε άλλοι και σε καμια περίπτωση οι ίδιοι.αλλά τίποτε για την "ταμπακιέρα' Αυριο τι θα γίνει ,ποια είναι η πρόταση,ποια είναι τα τακτικά βήματα που πρέπει να γίνουν και πότε μέχρι πότε.Οπως έλεγε και ο σύντροφος Αλέξης Ιδου η Ασπίς ιδου και το πήδημα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Μα αυτό το κείμενο φωνάζει ότι ειναι υπαγορευμένο. Δεν είναι τυχαίο ότι μιλάει συνεχώς για θέματα ασφαλιστικά και όχι για πρόγραμμα και αποζημιώσεις. Απλώς μας λένε, αναιδώς, ότι θα μας κάνουν τη χάρη να διανείμουν με τη σειρά που άλλοι τους υπαγόρευσαν,το υφισάμενο αποθεματικό και ότι θα καταβάλουν προσπάθειες να αξιοποιηθεί το υπόλοιπον.Μεγάλο κατόρθωμα.Ντ...ήδες πάλι στις περιουσίες μας.Η ερώτηση είναι μία: ΠΩΣ ΘΑ ΑΠΟΚΤΗΣΕΙ ΤΟ ΕΓΓΥΗΤΙΚΟ ΤΟΥΣ ΠΟΡΟΥΣ ΚΑΤ ΕΦΑΡΜΟΓΗΝ ΤΟΥ ΝΟΜΟΥ ΓΙΑ ΝΑ ΕΞΟΦΛΗΘΕΙ ΤΟ 70%.Αυτό μπορείτε να μας πείτε; Τα άλλα είναι μπούρδες.Και θα εισπράξουν τις σφαλιάρες τελικά οι σωτήρες.Εκεί θα καταλήξουμε. Κάποιοι τους καθησύχασαν ότι είμαστε χρόνια θύματα.

      Διαγραφή
  6. ΕΝΤΑΞΕΙ ΒΡΕ ΠΑΙΔΙΑ!!!
    ΟΙ ΕΚΛΟΓΕΣ ΠΕΡΑΣΑΝ , ΤΟ ΚΕΙΜΕΝΟ ΕΞΕΤΕΛΕΣΕ ΤΟΝ ΠΡΟΟΡΙΣΜΟ ΤΟΥ....
    ΜΙΑ ΜΕΡΑ ΠΡΙΝ ΤΙΣ ΕΚΛΟΓΕΣ ΤΟ .... ΘΥΜΗΘΗΚΑΝ????
    ΑΞΙΟΣ Ο ΜΙΣΘΟΣ ΤΟΥΣ.............

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Περιμένουμε ήδη πάνω απο 6 έτη (παθών commercial μέσω citibank κιόλας). Κάναμε ότι μας ζητήσανε, δηλώσεις κλπ και ακόμα ούτε ΚΙΧ.
    Στο μεταξύ όλοι μας κάτι και κάπου χρωστάμε (πχ κάποιοι χρωστάμε ακόμα και στην πιστωτική μέσω της οποίας χρηματοδοτήθηκε όχι το ασφαλιστικό μας πρόγραμμα, αλλά ο ψωμιάδης τους). Και εμάς μας κυνηγάνε ανελέητα, και με τόκους. Τι περιμένουν επιτέλους;
    Αλλος λίγα, άλλος πολλά, τα χρήματά μας θέλουμε, όχι κλεμμένα!
    Πάνε να μας κάνουν να δεχθούμε ότι ψίχουλα μας δώσουν, στο μεταξύ το ψωμιαδέικο καλοπερνάει ατάραχο. Έστω... ΠΟΤΕ ΟΜΩΣ ΘΑ ΜΑΣ ΔΩΣΕΤΕ ακόμα και αυτά τα 60% που λέτε; Πότε;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. http://www.avgi.gr/article/5952133/exi-xronia-meta-to-problima-ton-asfalismenon-stin-aspis-paramenei

    Μακαρι να φτασουμε στις αποζημιωσεις. Οσον αφορα και στα σχολια για να προηγηθουν οι ομαδες με θανατους κ ασθενειες, λετε οι ανθρωποι οι πολλοι που εχασαν τα παντα, που τραβουν τα παθη τους, να βγαλουν προς τα εξω τη δυστυχια τους, για να προηγηθουν; Να ειμαστε και να ειστε σοβαροι. Ολοι παραλληλα, γιατι παλι οι εντιμοι,μετριοπαθεις και πραγματικα χτυπημενοι απο τη μοιρα,θα μεινουν να επαιτουν τελευταιοι. Επαγγελματισμος και σοβαροτητα.
    Και, επι τη ευκαιρια...Πιεστε λιγο συντονισμενα. Σιωπη μεγαλη. Βλεπετε, εξαλλου, πού πηγε η ιδ.ασφαλιση.Πληρωνουν ολοι εκτος των αλλωνβεβαια συνθηκων και τα εγκληματα του κλαδου τους. Και αυτο θα συνεχιζεται. Καπου διαβασα σημερα οτι επισημως οι φορεις της ιδιωτικης ασφαλισης θα κανουν αξιοπιστες προτασεις για την ιδιωτικη συνταξη. ΕΙΝΑΙ ΘΡΑΣΥΤΑΤΟΙ ΚΑΙ ΚΟΥΤΟΠΟΝΗΡΟΙ. ΑΥΤΟΙ, ΠΟΥ ΘΑΠΡΕΠΕ ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΦΟΡΕΙΣ ΚΥΡΟΥΣ ΚΑΙ ΑΞΙΟΠΡΕΠΕΙΑΣ. ΘΑ ΦΑΝΕ ΚΑΛΑ ΠΑΛΙ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. http://www.avgi.gr/article/5952133/exi-xronia-meta-to-problima-ton-asfalismenon-stin-aspis-paramenei

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. έχω ήδη κάνει στο παρελθόν πολλές παρεμβάσεις για το συγκεκριμένο θέμα αλλά με πολλη διάθεση να επανέλθω.... στείλτε μου εάν θέλετε στο email μου πιο συγκεκριμένα στοιχεία ή ότι θεωρείτε ότι πρέπει να έχω... (ninikolopoulos@gmail.com)

    AYTO ΑΠΑΝΤΗΣΕ Ο κ. ΝΙΚΟΛΟΠΟΥΛΟΣ. ΕΛΑΤΕ ΣΕ ΕΠΑΦΗ,ΓΝΩΡΙΖΕΙ ΤΟ ΘΕΜΑ,ΑΜΕΣΑ ΝΑ ΕΠΙΛΗΦΘΕΙ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Μπλα μπλα μπλα μπλα και ουσία μηδεν.
    Τούτοι εδώ είναι και προφεσορες στην μπουρδολογια ....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Τη εγινε με τον Πινακα ξεχαστικε !!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Παρακαλώ τα σχόλια να είναι κόσμια και περιεκτικά.