Παρασκευή 4 Μαΐου 2012

ΔΗΛΩΣΗ ΑΠΟ ΟΙΚΟΛΟΓΟΥΣ ΠΡΑΣΙΝΟΥΣ


Αξιότιμοι κύριοι,

          Σε συνέχεια του σχετικού ηλεκτρονικού μηνύματος σας, σας γνωρίζουμε τα ακόλουθα:

1.      Οι Οικολόγοι Πράσινοι έχουμε αναδείξει με ποικίλες παρεμβάσεις μας τις κυβερνητικές και ευρύτερες θεσμικές αστοχίες στην εποπτεία και ανακεφαλαιοποίηση συνολικά του χρηματοπιστωτικού συστήματος και την εποπτεία της αγοράς με σκοπό την επίτευξη διαφάνειας, υψηλού βαθμού κοινωνικής λογοδοσίας και εξυπηρέτησης του δημόσιου συμφέροντος.

2.      Η διαχείριση του ζητήματος των ζημιωθέντων από την ΑΣΠΙΣ ΠΡΟΝΟΙΑ αποτελεί μια κλασική περίπτωση αποτυχιών της αγοράς (της ασφαλιστικής εν προκειμένω) αλλά και κυβερνητικών αστοχιών. Και μόνο η αναφορά του Υπ. Οικονομικών, κ. Φ. Σαχινίδη (Πρακτικά Βουλής της 12ης Μαΐου 2011) ότι μέχρι το 2010 δεν υφίστατο ουσιαστικά κρατική εποπτεία της ασφαλιστικής αγοράς είναι ενδεικτική και των κυβερνητικών ευθυνών για τη σημερινή κατάσταση που βιώνουν τα μέλη του Συλλόγου σας. Η παραδοχή αυτή δεν μπορεί παρά να ακολουθηθεί, έστω και καθυστερημένα, τόσο με ενίσχυση του θεσμικού πλαισίου της ιδιωτικής ασφαλιστικής αγοράς όσο και με διορθωτικές κινήσεις για την ταχεία αποζημίωση / κάλυψη των ζημιωθέντων.




3.      Οι Οικολόγοι Πράσινοι είμαστε αξιακά αντίθετοι σε κάθε κυβερνητική διαχείριση των προβλημάτων που προσπαθεί να συγκαλύψει τραγικές ευθύνες και να μεταθέσει ευθύνες στο μέλλον μέσω αναβολών και παρατάσεων. Είναι γνωστή η τακτική των δυο «μεγάλων» κομμάτων να καθιστούν τα προβλήματα πεδίο νέων υποσχέσεων και πελατειακών συναλλαγών, οδηγώντας έτσι σε αποσάθρωση των κανόνων και του κράτους δικαίου.

4.      Οι Οικολόγοι Πράσινοι θεωρούμε ότι η εποπτεία της ασφαλιστικής αγοράς είναι εξίσου σημαντικό ζήτημα με την εποπτεία των τραπεζών και διαφωνούμε με τη μη συμπερίληψη της στήριξης της βιωσιμότητας της ασφαλιστικής αγοράς στο θεσμικό πλαίσιο περί Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας.


5.      Οι Οικολόγοι Πράσινοι στηρίζουμε την ενεργοποίηση όλων εκείνων των θεσμικών δυνατοτήτων που παρέχει ο ν. 3867/2010 (όπως τροποποιήθηκε από το ν. 4002/2011) προκειμένου να ενισχυθεί το Εγγυητικό Κεφάλαιο και να αποζημιωθούν οι αποταμιευτές-ασφαλισμένοι.

           

Για την Εκτελεστική Γραμματεία


     
   Γιώργος Τσέκος

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλώ τα σχόλια να είναι κόσμια και περιεκτικά.