Πέμπτη 25 Οκτωβρίου 2012

Επιστολή στην Ένωση Ασφαλιστικών Εταιρειών Ελλάδος


ΘΕΜΑ: '' Η ΕΠΙΛΥΣΗ ΤΟΥ ΖΗΤΗΜΑΤΟΣ ΑΣΠΙΣ ΘΑ ΩΦΕΛΗΣΕΙ ΕΞΑΙΡΕΤΙΚΑ ΤΗΝ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΗ ΑΓΟΡΑ''

Αξιότιμα μέλη του ΔΣ της Ένωσης Ασφαλιστικών Εταιρειών Ελλάδος

Συμπληρώθηκαν 3 χρόνια και ένας μήνας από την ανάκληση της ασφαλιστικής εταιρείας Ασπίς Πρόνοια. Σήμερα είναι εύκολα αναγνωρίσιμες και αριθμητικά αναγνώσιμες οι εξαιρετικά άσχημες επιπτώσεις που είχε για τον ασφαλιστικό κλάδο ο καταστρεπτικός χειρισμός αυτής της υπόθεσης από την τότε πολιτική ηγεσία.

Μεγάλες ευθύνες για τον χειρισμό αυτό όμως φέρουν και οι ''ανταγωνίστριες'' ασφαλιστικές εταιρείες οι οποίες αντί τότε να προστρέξουν  για γρήγορη διευθέτηση του ζητήματος και να πιέσουν την πολιτεία για άμεση λύση, επιδόθηκαν σε έναν άνευ προηγουμένου αγώνα ταχύτητας για την άκοπη πρόσκτηση του ορφανού μεριδίου αγοράς (της τάξης του 15% σε επίπεδο ομίλου) και των ασφαλίσιμων πελατών αλλά και των διαμεσολαβούντων των εταιρειών αυτών.  Θα μείνουν αξέχαστα τα πάρτι που διοργάνωνε κάθε μήνα ο τότε πρόεδρος της ΕΑΕΕ προκειμένου να ανακοινώνει κάθε μήνα νέα ρεκόρ παραγωγής όλων των εποχών τα οποία ήταν οικοδομημένα πάνω στα συντρίμμια του Ομίλου Ασπίς.
Έχοντας πλήρη γνώση της αγοράς, αφού πολλοί από εμάς βρισκόμαστε στην πρώτη γραμμή του επαγγέλματος, είμαστε σίγουροι ότι εφόσον είχε λυθεί με  επιτυχία το ζήτημα τώρα η ασφαλιστική αγορά θα βίωνε τεράστια οφέλη και άνθηση αφού:
  • Θα αποτελούσε την μοναδική αξιόπιστη λύση απέναντι στο καταρρέον κοινωνικό ασφαλιστικό σύστημα υγείας
  • Θα αποτελούσε επίσης την μοναδική αξιόπιστη λύση για τους πολίτες προκειμένου να συμπληρώσουν το συνταξιοδοτικό τους εισόδημα και να διατηρήσουν το βιοτικό τους επίπεδο
  • Θα μπορούσε να υπερηφανεύεται δικαίως ότι ακόμα και μετά την ανάκληση ενός μεγάλου ομίλου οι ασφαλισμένοι δεν χάνουν κανένα δικαίωμά τους, κάτι που θα λειτουργούσε απόλυτα ουσιαστικά στην διαμόρφωση θετικής αγοραστικής απόφασης και συνολικής στάσης απέναντι στον θεσμό και όσους τον απαρτίζουν.
  • Τα δίκτυα πωλήσεων θα είχαν πολύ υψηλό ηθικό με ότι αυτό συνεπάγεται για την πρόσκτηση εργασιών στις ασφαλιστικές εταιρείες

Αντί αυτών όμως όπως βλέπετε και βιώνουν τα δίκτυα πωλήσεών σας, σήμερα ο κόσμος δεν έχει καμία αίσθηση εμπιστοσύνης ιδίως όταν συζητάει για μακροχρόνιες συμβατικές δεσμεύσεις. Το μεγαλύτερο πρόβλημα των δικτύων πωλήσεων είναι να κάμψουν τις ανασφάλειες περί της φερεγγυότητας και μακροημέρευσης οποιασδήποτε ασφαλιστικής εταιρείας μικρής ή μεγάλης, Ελληνικής ή αλλοδαπής.
Γιατί όμως να χρειάζονται αυτές οι εξηγήσεις όταν η ασφαλιστική βιομηχανία είναι η μεγαλύτερη στην  υφήλιο με ετήσια παραγωγή ασφαλίστρων 4,4 τρις $, αποζημιώσεις 3,6 τρις $ και ποσοστό επενδύσεων πάνω από 50% του παγκόσμιου ΑΕΠ; Ασφαλώς γιατί καταφέραμε να δημιουργήσουμε ένα μοναδικό ''μικροκλίμα'' αντασφαλιστικής συνείδησης μέσω αδέξιων ή ιδιοτελών χειρισμών.
Σήμερα λοιπόν αντί η ελληνική ασφαλιστική αγορά να πρωταγωνιστεί στις οικονομικές εξελίξεις και να μεσουρανεί, χάνει ακόμα και αυτό το προπύργιο του 2,3% των ασφαλίστρων επί του ΑΕΠ το οποίο αν και μικρό, τουλάχιστον το διατηρούσε ανέπαφο τόσα χρόνια.
Αναντίρρητα από αυτή την κατάσταση χαμένο είναι και το ελληνικό δημόσιο και οι πολίτες διότι η υγεία των ασφαλιστικών εταιρειών διανέμει σημαντικό μέρισμα στο κράτος και στους πολίτες που το απαρτίζουν.
Για επικύρωση των αναγραφομένων δείτε την ειδησεογραφία του Σεπτεμβρίου για τον χειρισμό της υπόθεσης AIG από ένα κράτος που σέβεται τους πολίτες του. Μια υπόθεση υπέρ - χιλιαπλάσιων διαστάσεων από αυτήν της Ασπίδος έληξε μέσα σε 2 μέρες με δέσμευση του 80% των περιουσιακών στοιχείων της εταιρείας και ανά - κεφαλαιοποίηση  183 δις $ (!!). Μέχρι σήμερα το μεγαλύτερο μέρος των μετοχών έχει επιστραφεί στην εταιρεία με σημαντικό κέρδος για το Αμερικάνικο δημόσιο και φυσικά τους φορολογούμενους. Εκεί κέρδισαν όλοι, το δημόσιο, οι πολίτες, οι ασφαλισμένοι, ο ασφαλιστικός θεσμός. Αντιθέτως εδώ έχασαν όλοι. Ένα εύκολα διαχειρίσιμο win win καταφέραμε με πολύ προσπάθεια να το κάνουμε loose loose.

Τι σας προτείνουμε
Για να μην μείνουμε όμως στα παλιά, τα οποία αναφέρονται για να αντιμετωπίσουμε το παρόν και το μέλλον με μεγαλύτερη αποτελεσματικότητα, θα θέλαμε να σας προτείνουμε κάποιες ενέργειες τις οποίες εφόσον προωθούσατε πιστεύουμε ότι θα έφερναν πιο κοντά την λύση του προβλήματος και την σταδιακή απελευθέρωση της αγοράς από ένα ζήτημα το οποίο την κατατρώει και τείνει να γίνει χρόνιο.
Συγκεκριμένα:
  • Εντός των επομένων ημερών επίκεινται συσκέψεις στο υπουργείο Οικονομικών με επίκεντρο το ζήτημα των ανακληθεισών εταιρειών. Το μεγαλύτερο πρόβλημα βρίσκεται στο πως θα χρηματοδοτηθεί το εγγυητικό κεφάλαιο ζωής προκειμένου να αρχίσει τις πληρωμές του 70% των υποχρεώσεων των εταιρειών απέναντι στους ασφαλισμένους. Οι νόμοι 3867 και 4002 προβλέπουν την χρηματοδότησή του μέσω εγγυήσεων του Ελληνικού δημοσίου ή έκδοση ομολόγων. Λόγω υποχρεώσεων εκ του μνημονίου δεν μπορούν να δοθούν αυτές οι εγγυήσεις. Πιστεύουμε ότι τουλάχιστον για ένα μέρος του ποσού θα μπορούσαν να δοθούν εγγυήσεις από τις ασφαλιστικές εταιρείες. Άλλωστε το εγγυητικό κεφάλαιο είναι χωρίς αντίρρηση ένας αξιόχρεος δανειζόμενος. Αν προτείνατε μια τέτοια λύση σίγουρα το κλίμα θα άλλαζε, εν όψει μάλιστα και των διεκδικήσεων που έχει η ασφαλιστική αγορά από την πολιτεία.
  • Οι υγιείς ασφαλισμένοι καθώς και τα δίκτυα των διαμεσολαβούντων του ομίλου Ασπίς βρίσκονται διαμοιρασμένοι στις υπόλοιπες ασφαλιστικές εταιρείες. Η πρόσκτηση αυτών των assets έγινε άκοπα και με θετική αντεπιλογή για τις εταιρείες αυτές. Είναι απαράδεκτο όμως και κοινωνικά ανάλγητο να μην γίνει υποδοχή και των ασφαλισμένων οι οποίοι είτε είχαν κάποιο πρόβλημα υγείας είτε είχαν περάσει το όριο ηλικίας. Θα μπορούσαν κι αυτοί οι άνθρωποι να βρουν στέγη διαμοιραζόμενοι αναλογικά στις ασφαλιστικές εταιρείες οι οποίες ωφελήθηκαν από την διανομή των υπολοίπων ασφαλισμένων.

Αξιότιμα μέλη της ΕΑΕΕ

Η ασφαλιστική αγορά πρέπει σύντομα να λύσει αυτόν το γόρδιο δεσμό τον οποίο αδυνατεί να λύσει η πολιτεία. Σας παρακαλούμε να σταθείτε αρωγοί προκειμένου να βρεθεί μια οριστική λύση η οποία θα σημάνει την αντίστροφη μέτρηση για την ανοικοδόμηση του κύρους του θεσμού. Σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα αρχίζουν οι πρώτες δίκες εναντίον του ελληνικού δημοσίου για την εγκληματικά πλημμελή εποπτεία η οποία οδήγησε στην κατάρρευση του Ομίλου Ασπίς. Μαζί με τους εναγόμενους θα σύρεται στις αίθουσες των δικαστηρίων και η εναπομείνασα αξιοπιστία του θεσμού. Ας κινηθούμε όλοι όπως πρέπει για να την προστατεύσουμε.
Θα βρισκόμαστε στην διάθεσή σας για κάθε ενέργεια η οποία  μπορεί να βοηθήσει προς την κατεύθυνση της λύσης του προβλήματος.

Με εκτίμηση
























5 σχόλια:

  1. Πολύ σωστά τα γράφεετε..
    Λειτούργησαν σαν αρπακτικά κερδοσκοπώντας βραχυχρόνια ..
    Αν δεν λυθεί το πρόβλημα μας, θα μας έχουν μπροστά τους, σαν τους καλύτερους ..διαφημηστές της "υπέυθυνης" στάσης τους και των "προιόντων" τους!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. θέλουμε να ξέρετε ότι αναγνωρίζουμε τις συνεχείς σας προσπάθειες και τον αγώνα σας να τους πείσετε ότι υπάρχουν λύσεις.
    ΣΥΝΕΧΊΣΤΕ ΕΊΜΑΣΤΕ ΜΑΖΊ ΣΑΣ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. ΣΥΜΦΩΝΩ ΜΕ ΤΗΝ ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΣΑΣ,ΑΜΦΙΒΑΛΛΩ ΟΜΩΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΥΑΙΣΘΗΣΙΑ ΤΩΝ ΑΝΘΡΩΠΩΝ ΤΗΣ ΕΑΕΕ,ΠΟΥ ΤΟ ΜΟΝΟ ΠΟΥ ΤΟΥΣ"ΚΑΙΓΕΤΑΙ" ΕΙΝΑΙ Η ΑΜΕΣΗ ΑΥΞΗΣΗ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ ΤΟΥΣ. ΓΙΑ ΤΗΝ ΖΗΜΙΑ ΤΩΝ ΑΣΦΑΛΙΣΜΕΝΩΝ ΑΣΠΙΣ,ΤΟΥΣ ΕΙΝΑΙ ΠΟΛΥ ΑΠΟΜΑΚΡΟ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. ΓΝΩΣΤΟΙ ΜΟΥ ΑΣΦΑΛΙΣΤΕΣ ΜΕ ΛΕΝΕ ΝΑ ΑΓΟΡΑΣΩ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΑ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ.Η ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΜΟΥ ΕΙΝΑΙ ΜΙΑ:ΒΟΗΘΗΣΤΕ ΝΑ ΛΥΘΕΙ ΤΟ 'ΘΕΜΑ ΑΣΠΙΣ' ΝΑ ΕΧΩ ΤΑ ΑΣΦΑΛΙΣΤΗΡΙΑ ΜΟΥ,ΝΑ ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΑΘΕΙ Η ΕΜΠΙΣΤΟΣΥΝΗ ΜΟΥ ΑΠΕΝΑΝΤΙ ΣΤΟ ΘΕΣΜΟ ΚΑΙ ΤΟΤΕ ΕΛΑΤΕ ΝΑ ΤΟ ΣΥΖΗΤΗΣΟΥΜΕ.ΜΕΧΡΙ ΤΟΤΕ ΜΕ ΤΙΠΟΤΕ......

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. ΒΑΚΗΣ ΚΑΡΑΙΑΚΟΦΟΓΛΟΥ2 Νοεμβρίου 2012 στις 11:12 μ.μ.

    ΠΑΙΔΙΑ,ΚΑΝΕΝΑ ΝΕΟ ???

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Παρακαλώ τα σχόλια να είναι κόσμια και περιεκτικά.