Τετάρτη 7 Ιουλίου 2010

Πώς Λειτουργούσε η Παρατράπεζα της Ασπίς



Δημοσιεύουμε… ένα μόνο παράδειγμα «Ανεπάρκειας & Διαφθοράς» των Ελληνικών Κυβερνήσεων 1999-2007, που το πλήρωσαν εκατοντάδες χιλιάδες Έλληνες Πολίτες χάνοντας τις αποταμιεύσεις μιας ζωής από την Παρατράπεζα της Ασπίς. 
 
 Από το 1999 και μετά η Πολιτική Ηγεσία του Υπουργείου Ανάπτυξης, με διαδοχικούς Υπουργούς και Υφυπουργούς τους Α. Τσοχατζόπουλο, Α. Θεοδώρου και Κ. Κουλούρη, γνώριζε για τα ελλείμματα των Aspis Bond, Aspis Plus & Mega Asset που κυκλοφορούσαν οι Εταιρείες του Π. Ψωμιάδη και την οικονομική κατάσταση των εταιρειών του, γιατί είχαν γίνει αρκετές συζητήσεις για τις πιθανές Επιπτώσεις των ενεργειών του στην Ασφαλιστική Αγορά. Αναδημοσιεύουμε σχετικό δημοσίευμα της «Ε» στο β′ εξάμηνο του 2003 που τα λέει όλα:


«Αντιμέτωπη με το ενδεχόμενο ενός σοκ βρίσκεται η Ασφαλιστική Αγορά, καθώς τα αποκαλυπτήρια της Παρατράπεζας που λειτουργούσε ο Παύλος Ψωμιάδης μέσω του Ασφαλιστικού Δικτύου της Ασπίς Πρόνοια ανοίγουν τον Ασκό Απρόβλεπτων Εξελίξεων. Με ανακοίνωσή της η Εταιρεία προσπάθησε να πάρει αποστάσεις, διαχωρίζοντας τη θέση της από τις Εξωτερικές Ενέργειες του Διευθύνοντος Συμβούλου! Μένει να αποδειχθεί τις επόμενες ημέρες αν μπορέσει να εμμείνει σ’ αυτή τη Γραμμή Ασφαλείας, καθώς οι μέχρι σήμερα έλεγχοι του ΣΔΟΕ αποκαλύπτουν έναν καλοστημένο “Μηχανισμό Παραγωγής Παράνομου Χρήματος μέσα στο Δίκτυο της Εταιρείας”. Όπως εκτιμούν Παράγοντες της Αγοράς, την Εξέλιξη των πραγμάτων θα κρίνουν οι απαντήσεις που θα προσκομίσει η διενεργούμενη έρευνα στα εξής: Αν και κατά πόσο υπήρχε διασύνδεση των Προσωπικών Λογαριασμών του Π. Ψωμιάδη, απ’ όπου γινόντουσαν οι Εισροές και Εκροές της Παρατράπεζας, με τη Χρηματοοικονομική Δομή του Ομίλου της Ασπίς! Αν και κατά πόσο επιβαρύνουν οι Υποχρεώσεις του Π. Ψωμιάδη έναντι των Δανειστών του τα Μεγέθη των Εταιρειών στις οποίες μετέχει. Προβληματισμός και στην Κυβέρνηση.

Την ανησυχία τους όμως για απρόβλεπτες Πολιτικές Παρενέργειες εκφράζουν κυβερνητικά στελέχη που είχαν κινητοποιηθεί πριν αρχίσουν οι έλεγχοι του ΣΔΟΕ, ώστε να υπάρξει μια “Ρεαλιστική Λύση” στο “πρόβλημα της Ασπίς”! Σύμφωνα με πληροφορίες της “Ε”, η Πολιτική Ηγεσία του Υπουργείου Ανάπτυξης αντιμετώπισε το ενδεχόμενο να τεθεί η Ασπίς Πρόνοια στο ειδικό Καθεστώς Επιτήρησης που προβλέπει ο νόμος. Υπήρχε περίσκεψη λόγω των Οριακών Αποθεμάτων της. (…) Οι Αρχές είχαν ενημερωθεί ότι η Ασπίς Πρόνοια λειτουργούσε με Αρνητικά Ίδια Κεφάλαια και χωρίς τους Νόμιμους Όρους Φερεγγυότητας. Στις αρχές του προηγούμενου Ιουλίου στελέχη της Διεύθυνσης Εποπτείας των Ασφαλιστικών Εταιρειών είχαν ζητήσει να επιστραφεί στην Εταιρεία προς αναθεώρηση ο ισολογισμός του 2002.

Την ίδια περίπου εποχή, χωρίς να ζητήσουν, όπως όφειλαν, την Άδεια της Εποπτικής Αρχής οι Μέτοχοι της Ασπίς Πρόνοια (Π. Ψωμιάδης) προέβαιναν σε μείωση των Αποθεματικών της Εταιρείας μεταβιβάζοντας στην Ασπίς Όμιλος Εταιρειών (προσωπική εταιρεία του Π. Ψωμιάδη) μετοχική θέση 23% στην Aspis Bank έναντι επταετούς ομολόγου “Μη Ρευστοποιήσιμου” και “Μη Διαπραγματεύσιμου” στο Χρηματιστήριο (αφορά το ποσό των 30.000.000 ευρώ που πήρε από το Unit Linked). Επανειλημμένως στο παρελθόν Κυβερνητικά Στελέχη παρενέβησαν, καλύπτοντας εκ των υστέρων κινήσεις της Ασπίς, που ελέγχονταν στο όριο της νομιμότητας ή τη διευκόλυναν να διατηρήσει το περιθώριο της Φερεγγυότητάς της. Οι υποψίες διαπλοκής που διατυπώνονται και αφορούν στο επίκεντρο της φημολογίας ηχηρά ονόματα με πολιτικές προσβάσεις δείχνουν ότι πραγματικά η Κυβέρνηση άργησε, ενδεχομένως κινούμενη από μια διευρυμένη ερμηνεία – δήθεν προστασίας της Αγοράς»!

O πρώην Αναλογιστής των Εταιρειών Ασπίς, Θεόδωρος Αναγνωστόπουλος, με έγγραφό του που κοινοποίησε στο Υπουργείο Ανάπτυξης, το οποίο δημοσιεύεται στην ημερήσια ηλεκτρονική εφημερίδα www.insurancedaily.gr, μεταξύ άλλων αναφέρει και τα εξής αποκαλυπτικά:

Βάσει των εγγράφων που είναι αρχειοθετημένα στα Αρχεία του Υπουργείου, δημιουργείται μια Ξεκάθαρη Αστική Ευθύνη του Ελληνικού Δημοσίου, δεδομένου ότι οι Αρμόδιες Εποπτικές Αρχές του Υπουργείου γνώριζαν τουλάχιστον 10 χρόνια πριν τις παράνομες δραστηριότητες του Π. Ψωμιάδη, που επιβεβαιώθηκαν και από τους Ελέγχους του τότε ΣΔΟΕ! Υπήρξε Ανεπάρκεια των προβλέψεων των Αποθεμάτων του Αspis Bond, πέρα από την παράνομη διάθεση στο κοινό παράνομων Συμβολαίων Επενδύσεων και πέρα από τον ελλιπή έλεγχο των οικονομικών καταστάσεων!

Το Δημόσιο υποχρεούται να καταβάλει στους κατόχους των συμβολαίων αυτών την οικονομική ζημία που υπέστησαν.
Θαυμάστε τον κόσμο που δημιουργήσατε, κύριοι της Πολιτικής Εξουσίας, που τολμάτε ακόμα να μιλάτε και να συζητάτε λες και είστε τελείως άμοιροι των Ιστορικών Εγκληματικών Ευθυνών σας.

Πηγή http://www.insurancedaily.gr/blog/?p=19385

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλώ τα σχόλια να είναι κόσμια και περιεκτικά.