Πέμπτη 15 Ιουλίου 2010

ΑΝΟΙΧΤΗ ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΣΤΟΝ ΚΥΡΙΟ ΣΑΧΙΝΙΔΗ

Η παρούσα επιστολή έχει αποσταλεί σήμερα σε όλους τους βουλευτές και σε όλα τα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης

ΑΝΟΙΧΤΗ ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΣΤΟΝ ΥΦΥΠΟΥΡΓΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ



ΚΥΡΙΟ ΣΑΧΙΝΙΔΗ



                                            Αξιότιμε κύριε Σαχινίδη

Το τεράστιο κοινωνικό ζήτημα που έχει δημιουργηθεί από την ανάκληση των ασφαλιστικών εταιρειών ζωής Ασπίς Πρόνοια και Commercial Value, είναι φανερό ότι έχει θορυβήσει και τους αρμόδιους παράγοντες της Ευρωπαϊκής Ένωσης είτε μέσω των καταγγελιών του Συλλόγου μας είτε μέσω παρεμβάσεων των Ελλήνων ευρωβουλευτών για το ίδιο θέμα (κ.κ. Πουπάκης, Χουντής). Η απόλυτα εμπεριστατωμένη καταγγελία μας για 18 συγκεκριμένες παραβιάσεις της νομοθεσίας στο θέμα των προαναφερόμενων ανακλήσεων, βρίσκεται ήδη στο γραφείο του κου M. Barnier και μελετάται επισταμένως. Ίσως λοιπόν ,δεν είναι τυχαίο , το γεγονός της παρέμβασής του για τη δημιουργία των Συστημάτων Εγγύησης Ασφαλίσεων (ΣΕΑ) τα οποία θα διασφαλίζουν πλήρως τους ασφαλισμένους σε περίπτωση πτώχευσης ασφαλιστικής εταιρείας. Σημειώνεται ότι ποτέ άλλοτε στην ιστορία της Ευρωπαϊκής Ένωσης δεν έχει ανακληθεί άδεια ασφαλιστικής εταιρείας –τουλάχιστον όχι με αυτόν τον τρόπο- οπότε δεν υπήρχε και η αναγκαιότητα δημιουργίας Συστημικού μηχανισμού ο οποίος θα ρύθμιζε ανάλογες περιπτώσεις.

Παράλληλα με την πρότασή του ο κοινοτικός επίτροπος διασφαλίζει τις αποταμιεύσεις των Ευρωπαίων καταθετών μέχρι 100.000 € εφόσον χρεοκοπήσει κάποια τράπεζα, ενώ προστατεύει τους επενδυτές από απάτες, διοικητικές ατασθαλίες ή επιχειρησιακά σφάλματα των επενδυτικών εταιρειών.



Κύριε Υφυπουργέ

Οι κάτοχοι ασφαλιστικών προγραμμάτων δεν έχουν κανένα τρόπο να προφυλαχτούν εφόσον το συμβόλαιό τους αποκτήσει ώριμα δικαιώματα. Χαρακτηριστικά παραδείγματα αποτελούν τα συνταξιοδοτικά συμβόλαια, τα συμβόλαια υγείας, οι ασφάλειες ζωής, τα παιδικά συμβόλαια σπουδών και επαγγελματικής αποκατάστασης, τα συμβόλαια μίας καταβολής κλπ. Κανείς δεν μπορεί να γνωρίζει τι θα συμβεί σε οποιαδήποτε εταιρεία μετά από 15 ή 20 ή 30 χρόνια. Για τον λόγο αυτό ιδίως οι ασφαλιστικές εταιρείες σε όλο τον πολιτισμένο κόσμο αφενός υπέρ-εποπτεύονται και αφετέρου υπέρ-προστατεύονται. (Πρόσφατα το Αμερικάνικο δημόσιο στήριξε την AIG με 230 δις. δολάρια !!! και το Ολλανδικό δημόσιο με 10 δις. € την ING για τον ίδιο λόγο). Ως αποτέλεσμα αυτών, η ασφαλιστική βιομηχανία σήμερα είναι η μεγαλύτερη βιομηχανία του κόσμου με ετήσια παραγωγή ασφαλίστρων 3,7 τρις δολάρια και ετήσιες αποζημιώσεις 2,6 τρις δολάρια, αποτελώντας μοχλό προόδου, προστασίας και κοινωνικής ευημερίας όλων των πολιτισμένων λαών.

Σήμερα στη χώρα μας, υπό τις εξαιρετικά δύσκολες και έκτακτες συνθήκες που ζούμε, η ασφαλιστική βιομηχανία θα μπορούσε να παίξει πρωταγωνιστικό ρόλο στηρίζοντας το κοινωνικό ασφαλιστικό σύστημα και ταυτόχρονα προσφέροντας πολλαπλάσια έσοδα στο δημόσιο από την φορολόγηση. Όμως το κύρος του θεσμού έχει πληγωθεί σε εξαιρετικά μεγάλο βαθμό εξαιτίας των διαχρονικά τραγικών χειρισμών στο θέμα των ανακληθεισών εταιρειών…

Πιστεύουμε ακράδαντα ότι αποτελεί χρέος σας να προστατέψετε όλους αυτούς οι οποίοι σε τελική ανάλυση ‘’εξαπατήθηκαν’’ από ένα κράτος που δεν έκανε σωστά τη δουλειά για την οποία πληρωνόταν από τον Έλληνα φορολογούμενο (επαρκής εποπτικός μηχανισμός), ενώ παράλληλα επί πολλά χρόνια προστάτευε ή συναινούσε σε μια εγκληματική επιχειρηματικότητα.

Στο υπό κατάθεση σχέδιο νόμου δυστυχώς πουθενά δεν υπάρχει η ανάληψη της αυταπόδεικτης αστικής ευθύνης της πολιτείας. Ο Σύλλογός μας αναγνωρίζοντας την ιδιαίτερη οικονομική συγκυρία που περνάει η χώρα μας πρότεινε λύση μέσω της οποίας η συνδρομή της πολιτείας στην λύση του προβλήματος θα γίνει μετά από 7-10 χρόνια.

Η λογική της διαγραφής –delete- της αυτονόητης ευθύνης της πολιτείας προσβάλλει βάναυσα όλους τους σκεπτόμενους Έλληνες. Επίσης έρχεται σε άμεση σύγκρουση με την Ευρωπαϊκή κοινή οικονομική λογική όπως εκφράζεται και από τις πολύ πρόσφατες δηλώσεις του κου Barnier.

Σας παρακαλούμε ιδιαιτέρως να σκύψετε με προσοχή πάνω στο εξαιρετικά σοβαρό αυτό ζήτημα και να δώσετε τη δίκαιη λύση που απαιτείται, προκειμένου να μην υποστούν περισσότερη ταλαιπωρία οι εκατοντάδες χιλιάδες ασφαλισμένοι και να σταματήσει το αιματοκύλισμα του θεσμού, ο οποίος σύρεται άδικα και βάναυσα, την στιγμή που θα μπορούσε να γίνει ένας κύριος μοχλός ανάπτυξης της Ελληνικής οικονομίας και της μακροχρόνιας ευημερίας των πολιτών της χώρας μας.



Με εκτίμηση



ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΖΗΜΙΩΘΕΝΤΩΝ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΣΠΙΣ ΠΡΟΝΟΙΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλώ τα σχόλια να είναι κόσμια και περιεκτικά.