Παρασκευή 3 Ιουνίου 2011

ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΣΤΟΝ ΓΙΩΡΓΟ ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ

Το ΔΣ του Συλλόγου απέστειλε στον πρωθυπουργό Γιώργο Παπανδρέου επιστολή, στην όποια αναλύει τους τρόπους επίλυσης του προβλήματός μας. Αυτή είναι η μόνη βιώσιμη λύση για να αποκατασταθούν οι ασφαλισμένοι της Ασπίς Πρόνοια. Η επιστολή κοινοποιήθηκε και στους Γιώργο Παπακωνσταντίνου, Φίλιππο Σαχινίδη και Λούκα Κατσέλη.



ΘΕΜΑ : ΥΠΑΡΧΕΙ ΛΥΣΗ ΓΙΑ ΤΟ ΖΗΤΗΜΑ ΤΗΣ ΑΣΠΙΣ ΠΡΟΝΟΙΑ


Αγαπητέ κύριε Παπανδρέου,

Εδώ και 20 μήνες, περίπου 1.000.000 πολίτες της χώρας μας, ταλαιπωρούνται με πρωτοφανή και εξευτελιστικό τρόπο για ένα ζήτημα που σε άλλες πολιτισμένες χώρες εφόσον προκύψει λύνεται με συνοπτικές διαδικασίες.
Αναφερόμαστε στην ανάκληση άδειας της ασφαλιστικής εταιρείας Ασπίς Πρόνοια και μετέπειτα της Commercial Value εξαιτίας των οποίων χιλιάδες συμπολίτες μας έχουν χάσει τις πολυτιμότατες ασφαλιστικές τους παροχές. Ήδη μετράμε πολλές απώλειες ζωής και εξαιρετικά δυσάρεστα περιστατικά υγείας, τα οποία θα μπορούσαν να είχαν αποφευχθεί εφόσον οι άνθρωποι αυτοί θα είχαν ελεύθερη πρόσβαση στα κατάλληλα νοσηλευτικά ιδρύματα χωρίς μοιραίες καθυστερήσεις.
Το προϊόν των ασφαλιστικών εταιρειών ζωής είναι μοναδικό, ανεκτίμητο και αναντικατάστατο:
Στον κλάδο υγείας οι ασφαλισμένοι απολαμβάνουν ελευθερία επιλογής και ταχύτητα, με αποτέλεσμα να σώζονται ή να παρατείνονται ζωές.
Στον κλάδο ζωής εξασφαλίζεται το επίπεδο διαβίωσης της οικογένειας ακόμα και μετά την μεγαλύτερη τραγωδία.
Στον κλάδο συντάξεων εξασφαλίζονται ανέφελα και ειρηνικά γηρατειά.
Στον κλάδο αναπηρικών συντάξεων ή πρόσκαιρων συντάξεων οι ασφαλισμένοι απολαμβάνουν την δυνατότητα να μην στερούνται το εισόδημά τους η έλλειψη του οποίου θα επιδείνωνε την ψυχολογική τους κατάσταση.
Άπειρα παραδείγματα θα μπορούσαν να παρατεθούν για τα τεράστια κοινωνικά οφέλη που απορρέουν από έναν σωστό ασφαλιστικό σχεδιασμό.
Η σπουδαιότητα του κλάδου αυτού και το γεγονός ότι το προϊόν του είναι η προστασία της ίδιας της ανθρώπινης ζωής και αξιοπρέπειας τον εντάσσει στους πυλώνες των οικονομικών συστημάτων των πολιτισμένων χωρών και ως εκ τούτου οι ασφαλιστικές εταιρείες υπέρ-εποπτεύονται και υπέρ-προστατεύονται.
Είστε άριστος γνώστης των διεθνών εξελίξεων και γεγονότων. Στην Αμερική το υπέρ-χιλιαπλάσιων διαστάσεων θέμα της χρεοκοπίας του  AIG Group του μεγαλύτερου ασφαλιστικού οργανισμού της γης λύθηκε με συνοπτικές διαδικασίες. Στην Ευρώπη το ζήτημα του ING Group στοίχισε στο Ολλανδικό δημόσιο 10 δις €. Σήμερα οι όμιλοι αυτοί επιστρέφουν τα κεφάλαια διάσωσης και όλοι οι ασφαλισμένοι έχουν αποκατασταθεί πλήρως. Ακόμα και η θυγατρική της Ασπίς στην Σουηδία δεν άφησε κανέναν ζημιωμένο αφού όλοι οι ασφαλισμένοι μεταφέρθηκαν σε ελάχιστο χρονικό διάστημα σε άλλες εταιρείες.
Είναι να απορεί λοιπόν κανείς γιατί επετράπη να γίνει κάτι τόσο επιβλαβές στην δική μας χώρα. Είναι να απορεί κανείς με πόση ελαφρότητα και έλλειψη σχεδιασμού της επόμενης μέρας, η προηγούμενη κυβέρνηση ανέστειλε την άδεια λειτουργίας της εταιρείας σα να επρόκειτο για μια οποιαδήποτε τυχαία εμπορική επιχείρηση. Είναι επίσης όμως απορίας άξιον  πως και η δικιά σας κυβέρνηση αντιμετωπίζει με τόση αναλγησία ένα τόσο κεφαλαιώδους σημασίας ζήτημα όχι μόνο για τους ασφαλισμένους αλλά και για το σύνολο της οικονομίας μας.
Αν αφήσουμε τους ανθρώπους στην άκρη και δούμε μόνο τα νούμερα, η κρίση στην ασφαλιστική αγορά, η οποία για όσους γνωρίζουν είναι κρίση εμπιστοσύνης και μόνο, ζημιώνει τα κρατικά ταμεία κατά πολλές  εκατοντάδες ευρώ. Ήδη υπάρχουν   χιλιάδες αιτήσεις  εξαγορών συμβολαίων, πάγωμα πωλήσεων και αφανισμός της κερδοφορίας που έφερνε τεράστια έσοδα στον προϋπολογισμό του κράτους κάθε χρόνο (500.000.000€). Εφόσον όμως είχε επιτυχώς λυθεί το ζήτημα των ανακλήσεων θα συνέβαινε ακριβώς το αντίθετο αφού σήμερα δεν υπάρχει τίποτα πιο αναγκαίο από μια συμπληρωματική σύνταξη και από μια αξιοπρεπή περίθαλψη για τον κάθε Έλληνα πολίτη. Τα οφέλη για όλους θα ήταν πολύ σημαντικά: Πολιτικά για την κυβέρνηση, οικονομικά για το κράτος, θεσμικά για τον βαλλόμενο κλάδο της ιδιωτικής ασφάλισης.
Ο Σύλλογός μας έχει κάνει προτάσεις για την επίλυση του θέματος από την πρώτη στιγμή οι οποίες αποδείχτηκαν σωστές και βιώσιμες. Επειδή όμως ο χρόνος δε γυρίζει πίσω σας προτείνουμε μια λύση η οποία είναι και η μοναδική η οποία μπορεί να καρποφορήσει και να δοθεί λύση στο αδιέξοδο της υπόθεσης:
Οι ασφαλιστικές εταιρείες ζητάνε την συμμετοχή τους στον δεύτερο πυλώνα ασφάλισης, τα επαγγελματικά ταμεία, κάτι που θα ωφελήσει βέβαια και την κοινωνία αλλά ταυτόχρονα θα φέρει σημαντικά κέρδη και στις ασφαλιστικές επιχειρήσεις. Επίσης ζητάνε φορολογικά κίνητρα για τα ασφαλιστήρια ζωής αλλά και πολλές άλλες διευκολύνσεις σε θέματα διαφάνειας –οι διαπραγματεύσεις με την Υπουργό Οικονομίας βρίσκονται σε εξέλιξη.
Πριν λίγο καιρό έγινε μια χαριστική ρύθμιση προς τις ασφαλιστικές εταιρείες: Οι αποτιμήσεις των ομολόγων στα αποθεματικά των ασφαλιστικών εταιρειών υπολογίστηκαν σε τιμές κτήσης και όχι σε τιμές σημερινής αποτίμησης, με αποτέλεσμα οι εταιρείες αυτές να κερδίσουν λογιστικά περίπου 5 δις €. Θα μπορούσε κάλλιστα η ρύθμιση αυτή να δοθεί με αντάλλαγμα την λύση στο θέμα Ασπίς – Commercial Value.
Αφού δεν έγινε τότε το deal, ας γίνει τώρα!
Οι ασφαλιστικές εταιρείες πρέπει να συμβάλλουν οπωσδήποτε στην επίλυση της κρίσης αυτής διότι έχουν αποκομίσει πολλαπλάσια οφέλη εξαιτίας του αφανισμού από τον χάρτη του δεύτερου μεγαλύτερου ασφαλιστικού ομίλου στην Ελλάδα. Υπενθυμίζεται  ότι ο Όμιλος Ασπίς  είχε μερίδιο αγοράς περίπου 15% το οποίο τώρα μοιράζονται οι υπόλοιπες εταιρείες χωρίς κόπο, ενώ ταυτόχρονα παίζουν με έναν σημαντικό αντίπαλο στην αγορά λιγότερο.
Δυστυχώς οι ασφαλιστικές εταιρείες  φάνηκαν απροετοίμαστες και χωρίς όραμα όταν έγιναν οι ανακλήσεις. Ενώ θα έπρεπε να επιβάλλουν οι ίδιες μια βιώσιμη λύση η οποία σήμερα θα κρατούσε το κύρος του θεσμού αλώβητο, αντιθέτως όρμησαν με αχαλίνωτη πείνα στην ανυπεράσπιστη λεία του 15% προσπαθώντας να αποκομίσουν τα μεγαλύτερα δυνατά πρόσκαιρα οφέλη, τραυματίζοντας όμως  βαρύτατα  την ασφαλιστική συνείδηση των Ελλήνων. Σήμερα όμως πληρώνουν βαριά τις συνέπειες των πράξεών τους.
Αξιότιμε κύριε Πρωθυπουργέ.
Μόνο εσείς μπορείτε να αποτρέψετε όλους αυτούς τους καταταλαιπωρημένους πολίτες της χώρας μας να στραφούν στα δικαστήρια και να ταλαιπωρούνται σε χρονοβόρες και ατέρμονες νομικές διαδικασίες.
Εφόσον πάρετε την υπόθεση στα χέρια σας ίσως όλα γίνουν απλούστερα. Επειδή είναι ηλίου φαεινότερο ότι αναδοχή βάσει του υπάρχοντος νόμου δεν μπορεί να υπάρξει παρά μόνο βάσει συμφέροντος, απευθύνουμε έκκληση σε εσάς να συντονίσετε όλες εκείνες τις πρωτοβουλίες που θα χρειαστούν για  την επίλυση του ζητήματος το οποίο θα ανακουφίσει εκατοντάδες χιλιάδες συμπολίτες μας.

Με βαθιά εκτίμηση

Ο Πρόεδρος                                       Ο Οργ. Γραμματέας
Θεοχάρης Πετρίδης                          Νίκος Κεχαγιάογλου 



ΘΕΜΑ :ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ ΕΠΙΣΤΟΛΗΣ ΠΡΟΣ κ. ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟ



Αξιότιμε κύριε Παπακωνσταντίνου, 

Το ζήτημα των ζημιωθέντων από την Ασπίς Πρόνοια παραμένει τραγικά επίκαιρο. Χιλιάδες συμπατριώτες μας καταταλαιπωρούνται και βασανίζονται κάθε μέρα χωρίς να υπάρχει γι αυτούς η παραμικρή ελπίδα διεξόδου και ορατής λύσης.
Με την παρούσα κοινοποίηση σας επισυνάπτουμε την επιστολή που στείλαμε στον κύριο Πρωθυπουργό προτείνοντας λύση απολύτως εφικτή για το ζήτημα των ασφαλισμένων της Ασπίς Πρόνοια και της Commercial Value. Επειδή πιστεύουμε ότι είναι η τελευταία ευκαιρία πριν όλος αυτός ο καταταλαιπωρημένος κόσμος στραφεί στην δικαστική οδό, κάνουμε έκκληση για προσωπική παρέμβαση στο θέμα, έτσι ώστε να δρομολογηθούν σύντομα οι εξελίξεις.



ΘΕΜΑ : ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ ΕΠΙΣΤΟΛΗΣ ΠΡΟΣ Κ.ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟ

Αξιότιμε κύριε Σαχινίδη

Το ζήτημα της Ασπίς Πρόνοια το γνωρίζετε άριστα. Δυστυχώς μετά από 20 μήνες τραγικής ανυπομονησίας και εκατοντάδων δυσάρεστων περιστατικών τα οποία καθημερινά βιώνουμε στον Σύλλογο μας, η λύση του ζητήματος φαντάζει ακόμα ουτοπική.
Επειδή όμως το παρελθόν δε γυρίζει πίσω και εμείς δε θέλουμε να κάνουμε στείρα κριτική χωρίς προτάσεις, επανερχόμαστε σήμερα προτείνοντας μια λύση απολύτως βιώσιμη εφόσον υπάρξει η πολιτική βούληση για να υλοποιηθεί.
Σας επισυνάπτουμε την επιστολή την οποία στείλαμε στον κύριο Πρωθυπουργό ο οποίος πρέπει να συντονίσει τη διαδικασία μεταξύ δύο υπουργείων.
Ελπίζουμε στην δικιά σας καθοριστική παρέμβαση για την δρομολόγηση θετικών εξελίξεων.



ΘΕΜΑ : ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ ΕΠΙΣΤΟΛΗΣ ΠΡΟΣ κ. ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟ

Αξιότιμη κυρία Κατσέλη,

Το ζήτημα των ζημιωθέντων από την Ασπίς Πρόνοια παραμένει τραγικά επίκαιρο. Χιλιάδες συμπατριώτες μας καταταλαιπωρούνται και βασανίζονται κάθε μέρα χωρίς να υπάρχει γι αυτούς η παραμικρή ελπίδα διεξόδου και ορατής λύσης.
Αν και δεν είστε η καθ’ ύλην αρμόδια υπουργός για την επίλυση του ζητήματος, εντούτοις ίσως κρατάτε τη λύση στα χέρια σας! Αυτές τις μέρες διαπραγματεύεστε με τις ασφαλιστικές εταιρείες ζητήματα τα οποία πιστεύουμε ότι αποτελούν την άκρη του νήματος για την προώθηση μιας τελικής λύσης του ζητήματος.
Θα καταλάβετε τι εννοούμε κάνοντας μια απλή ανάγνωση της επιστολής που σας κοινοποιούμαι η οποία εστάλη στον κύριο Πρωθυπουργό.
Επειδή πιστεύουμε ότι είναι η τελευταία ευκαιρία πριν όλος αυτός ο καταταλαιπωρημένος κόσμος στραφεί στην δικαστική οδό, κάνουμε έκκληση για προσωπική παρέμβαση στο θέμα, έτσι ώστε να δρομολογηθούν σύντομα οι εξελίξεις.

5 σχόλια:

  1. Καλές οι επιστολές και μακάρι να γίνει κάτι...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. ΠΟΤΕ ΘΑ ΠΑΡΕΤΕ ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΑΠΟ ΤΟΝ ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ ΚΥΡΙΟΙ ΑΣΦΑ-ΛΗΣΤΕΣ?ΤΟ ΔΟΥΛΕΜΑ ΣΥΝΕΧΙΖΕΤΑΙ.ΝΑ ΞΕΡΕΤΕ ΜΑΖΙ ΜΕ ΤΙΣ ΜΑΖΙΚΕΣ ΑΓΩΓΕΣ ΤΟΥ ΔΗΜΟΣΙΟΥ ΘΑ ΓΙΝΟΥΝ ΚΑΙ ΟΙ ΔΙΚΕΣ ΣΑΣ.ΤΕΛΟΣ ΤΑ ΨΕΜΑΤΑ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Μήπως είμαστε σε άλλο χρόνο σε άλλη χώρα?
    Ξέρετε καλά ότι ο Παπαναδρέου είχε πλήρη γνώση του θέματος από την αρχή και έκανε την πάπια και δικές του εντολές εφάρμοζαν...δηλ. πούλημα των ασφαλισμένων.

    Σήμερα ζητάτε από τον Παπανδρέου να πάρει στα χέρια του τη λύση, όταν έχει εκχωρήσει τα πάντα σε τρίτους?

    Γιατί το κάνετε αυτό και εξάπτετε κι άλλο τα πνεύματα? Σεβαστείτε την αξιοπρέπεια των τραγικών αυτών οικογενειών που περιμένουν ένα φως για επιβίωση ψυχική και υλική!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. ΓΙΑΤΙ ΔΕΝ ΕΜΦΑΝΙΖΕΤΑΙ ΤΙΣ ΣΚΕΨΕΙΣ ΤΩΝ ΘΥΜΑΤΩΝ ΣΑΣ?ΔΕΝ ΣΑΣ ΣΥΜΦΕΡΕΙ ΓΙΑ ΑΥΤΟ.Η ΟΡΓΗ ΤΟΥ ΚΟΣΜΟΥ ΕΙΝΑΙ ΕΝΑΝΤΙΟΝ ΣΑΣ ΚΑΙ ΜΕΤΑ ΕΝΑΝΤΙΟΝ ΤΟΥ ΚΡΑΤΟΥΣ.ΓΕΛΟΙΟΙ.ΜΑΣ ΠΗΡΑΤΕ ΚΑΙ ΑΠΟ 100 ΕΥΡΩ ΤΑΧΑ ΝΑ ΠΑΤΕ ΕΕ ΝΑ ΛΥΣΕΤΕ ΤΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑ.ΞΟΦΛΗΣΑΤΕ ΟΜΩΣ ΝΑ ΤΟ ΞΕΡΕΤΕ.ΕΩΣ ΕΔΩ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Παρακαλώ τα σχόλια να είναι κόσμια και περιεκτικά.