Παρασκευή 11 Μαΐου 2012

ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΣΤΟΝ ΔΙΟΙΚΗΤΗ ΤΗΣ ΤτΕ κ. ΠΡΟΒΟΠΟΥΛΟ


ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΖΗΜΙΩΘΕΝΤΩΝ ΑΠΟ ΑΣΠΙΣ ΠΡΟΝΟΙΑ


Επιστολή στον Διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος κ. Γ. Προβόπουλο

"Αξιότιμε κ. Προβόπουλε,
            Θα γνωρίζετε ασφαλώς το τεράστιο κοινωνικό πρόβλημα που έχει προκύψει από την ανάκληση των ασφαλιστικών εταιρειών ζωής Ασπίς Πρόνοια και Commercial Value. Πρόβλημα, το οποίο αναδεικνύει σε όλη της την τραγική διάσταση την ανεπάρκεια των διοικητικών μηχανισμών πρόληψης και πρόνοιας του κρατικού μηχανισμού, θέμα το οποίο θίγεται σε κάθε σας τακτική έκθεση και προτείνετε μέτρα. Δυστυχώς το πρόβλημα αυτό έχει επηρεάσει σε καίριο βαθμό έναν βασικό πυλώνα του οικονομικού μας συστήματος, τον ασφαλιστικό θεσμό. Η κρίση εμπιστοσύνης που βιώνει σήμερα όλη η ελληνική κοινωνία πλήττει τις ασφαλιστικές εταιρείες, οι οποίες σήμερα θα παρέμεναν ουσιαστικά ανέπαφες αν δεν είχαν προηγηθεί τα φαινόμενα των προαναφερόμενων ανακλήσεων. Ο λόγος που θα παρέμεναν ανέπαφες είναι ότι οι επιπτώσεις του PSI είναι ασήμαντες σε σχέση με τις επιπτώσεις στις τράπεζες, ενώ θα αποτελούσαν τη μόνη αξιόπιστη εναλλακτική λύση και απάντηση στα αδιέξοδα των κοινωνικών ταμείων πρόνοιας και συνταξιοδότησης.



            Είναι απορίας άξιον γιατί αυτή η αυτονόητη κατάληξη δεν προβλέφθηκε την ώρα που έπρεπε να προβλεφθεί. Ο Σύλλογός μας μέχρι τώρα έχει κάνει αναρίθμητες προτάσεις που πάντα εστίαζαν στον πυρήνα του προβλήματος και έδιναν λύσεις απλές και εφαρμόσιμες.

            Προκειμένου να μην μακρηγορούμε  ζΚοιτάζοντας όμως μπροστά, απευθυνόμαστε σε εσάς προκειμένου να προωθήσετε τη μόνη λύση που μπορεί να σώσει τα προσχήματα και να λειτουργήσει επιτέλους προς όφελος της ασφαλιστικής αγοράς.

Την Παρασκευή 04/05/2012 έληξε η προθεσμία εκδήλωσης ενδιαφέροντος για την αναδοχή των χαρτοφυλακίων των ανακληθεισών εταιρειών. Όπως ήταν φυσικό επακόλουθο δεν εκδηλώθηκε ενδιαφέρον από καμία ασφαλιστική εταιρεία, αφού αυτό έγινε με δυόμιση χρόνια καθυστέρηση!

Είναι τουλάχιστον κωμικό και καταδεικνύει την έλλειψη σοβαρότητας των αρμόδιων κρατικών λειτουργών που ασχολήθηκαν με την υπόθεση,να γίνει αναδοχή σε χαρτοφυλάκια των οποίων η εναπομένουσα ασφαλιστική ύλη είναι  απολύτως προβληματική. Η αναδοχή θα είχε απόλυτη επιτυχία εφόσον είχε προετοιμαστεί ταυτόχρονα με τις ανακλήσεις έτσι ώστε οι ασφαλισμένοι οι οποίοι συνέθεταν το συνολικό εν ισχύ χαρτοφυλάκιο των εταιρειών να μην είχαν κανέναν λόγο να μετακινηθούν. Έτσι δεν θα είχε πληγεί ούτε κατ' ελάχιστον και η ασφαλιστική τους συνείδηση, γεγονός  που ιδιαίτερα σήμερα -επιπρόσθετα και απολογιστικά- λειτουργεί εναντίον του θεσμού.

Μην μακρηγορώντας ζητάμε την ουσιαστική σας παρέμβαση και βοήθεια σε δύο βασικά προβλήματα που παραμένουν, τα οποία  εφόσον λυθούν θα συμπαρασύρουν μαζί τους και τα μικρότερα:

·                    Η μη εύρεση αναδόχου ασφαλιστικής εταιρείας ενεργοποιεί άμεσα τον νόμο 3867 άρθρο 2 παρ. 5 προκειμένου να αποδοθεί το 70% των υποχρεώσεων των ασφαλιστικών εταιρειών στους ασφαλισμένους από το εγγυητικό κεφάλαιο ζωής.. Το προϊόν της ασφαλιστικής εκκαθάρισης μπορεί να αποδοθεί όταν περατωθεί η διαδικασία αυτής, η οποία είναι ιδιαίτερα μακροχρόνια. Το πρόβλημα είναι ότι το εγγυητικό κεφάλαιο ζωής, το οποίο έχει την υποχρέωση να καταβάλλει τα κεφάλαια στους δικαιούχους, αυτή τη στιγμή διαθέτει ελάχιστα χρήματα σε σχέση με τις υποχρεώσεις του αφού ιδρύθηκε -με τον ίδιο νόμο- τον Ιανουάριο του 2011. Το γεγονός όμως ότι  συσσωρεύει  εισφορές 20-30 εκ.? ετησίως   το καθιστούν έναν αξιόχρεο δανειζόμενο. Οι νόμοι 3867 (άρθρο 10 παρ.3) και 4002 (άρθρο 17) ορίζουν με σαφήνεια τον τρόπο με τον οποίο μπορεί να δανειοδοτηθεί το εγγυητικό κεφάλαιο. Μία εναλλακτική πρόταση όμως θα μπορούσε να είναι η δανειοδότηση από το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, το οποίο  προφανώς δεν έχει μονοσήμαντη αποστολή, αλλά στους σκοπούς του πιστεύουμε ότι περιλαμβάνει και τη σταθερότητα του ασφαλιστικού πυλώνα.

·                    Η αποτίμηση των unit linked προϊόντων έγινε σε τιμές μεριδίου της ημερομηνίας ανάκλησης των ασφαλιστικών εταιρειών μη λαμβάνοντας υπ' όψιν τις ενσωματωμένες εγγυήσεις που περιείχαν. Έτσι εμφανίζονται τραγελαφικές περιπτώσεις. Για παράδειγμα, συμβόλαια που σε 2 ή 3 μήνες θα είχαν αξία 100 μονάδων, εμφανίζονται  με  αξία 5. Το ερώτημα εστιάζεται στο πώς τα χρήματα αυτά θα ''γεννηθούν'' ξαφνικά την ημερομηνία πληρωμής αν δεν υπάρχει πρόβλεψη για σταδιακή αποθεματοποίηση. Αυτή η στρέβλωση πρέπει να διορθωθεί άμεσα, διότι εκτός της απόγνωσης που βιώνουν 67000 κάτοχοι τέτοιων συμβολαίων, επιπροσθέτως δημιουργεί εξαιρετικά μεγάλη ζημιά στην αγορά, η οποία είναι γεμάτη με προϊόντα unit linked εγγυημένου κεφαλαίου ή επιτοκίου.

Θέλουμε να πιστεύουμε ότι με τη μεθοδικότητα και την αποτελεσματικότητα που σας διακρίνει θα δώσετε λύση σε αυτό το πολύ σημαντικό κοινωνικό ζήτημα που βασανίζει επί 2,5 χρόνια εκατοντάδες χιλιάδες ασφαλισμένους, οι οποίοι είναι οι μόνοι αναίτιοι γι' αυτή την τραγική κατάσταση.

Θα είμαστε στη διάθεσή σας για οποιαδήποτε συμβολή χρειαστεί."

Με ιδιαίτερη εκτίμηση,

ΔΣ Συλλόγου Ζημιωθέντων από Ασπίς Πρόνοια

16 σχόλια:

  1. ΑΚΟΜΑ ΠΑΡΑΚΑΛΟΥΜΕ?
    ΔΥΝΑΜΙΣΜΟ,ΚΑΤΑΓΓΕΛΤΙΚΟΣ ΛΟΓΟΣ ΜΕ ΠΥΓΜΗ ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ?
    ΕΙΜΑΣΤΕ Ή ΔΕΝ ΕΙΜΑΣΤΕ ΒΑΝΔΑΛΙΣΜΕΝΟΙ?
    ΑΥΤΟΙ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΟΙ ΕΓΚΛΗΜΑΤΙΕΣ ΚΑΙ ΟΙ ΕΝΟΧΟΙ?
    ΓΙΑΤΙ ΤΟΥΣ ΠΑΡΑΚΑΛΟΥΜΕ ΚΑΙ ΙΚΕΤΕΥΟΥΜΕ?
    ΜΗΧΑΝΙΣΜΟΙ ΑΛΛΟΙ ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΓΙΑ ΔΙΑΠΟΜΠΕΥΣΗ ΤΟΥΣ ΚΑΙ ΥΠΟΧΡΕΩΣΗ ΤΟΥΣ ΝΑ ΤΗΡΗΣΟΥΝ ΝΟΜΟΥΣ ΚΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Γιατί δεν εφαρμόζονται οι νόμοι 3867 και 4002???
    Πού είναι οι εγγυήσεις που προβλέπονται στα ασφαλιστικά συμβόλαια?
    Τί είδους εγγυήσεις παρέχει το Κράτος για αυτά τα ασφαλιστικά προϊόντα???
    Γιατί "στρουθοκαμηλίζουν" όλοι και κοροϊδέουν την ασφαλιστική αγορά? Μήπως δεν προσφέρει τα οφειλόμενα στο κράτος?
    Τι αναμένουν,και παριστάνουν τούς ειδήμονες?
    Τόσα χρόνια γιατί δεν γίνεται ελεγχοσ στις κατα καιρούς επιτροπές Εποπτείας του Υπουργείου Εσωτερικών για τις αφαλιστικές εταιρείες?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Μακάρι να αποφασίσουν να ασχοληθούν με το θέμα σοβαρα...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. ΓΙΩΡΓΟΣ ΖΑΚΥΝΘΟΣ14 Μαΐου 2012 στις 5:24 μ.μ.

    Ο ΚΑΤΑΓΓΕΛΤΙΚΟΣ ΛΟΓΟΣ ΕΙΝΑΙ ΟΙ ΑΓΩΓΕΣ ΚΑΙ ΜΟΝΟ. ΑΦΟΥ ΟΙ ΑΝΘΡΩΠΟΙ ΔΕΝ ΚΑΤΑΛΑΒΑΙΝΟΥΝ ΤΙ ΑΛΛΟ ΝΑ ΓΙΝΕΙ ΡΕ ΠΑΙΔΙΑ; ΤΑ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΑ ΕΧΟΥΝ ΕΞΑΝΤΛΗΘΕΙ. ΜΕ ΤΑ ΛΟΓΙΑ ΕΧΟΥΝ ΕΙΠΩΘΕΙ ΟΛΑ. ΜΕ ΤΙΣ ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΕΣ ΟΤΙ ΕΓΙΝΕ ΕΓΙΝΕ. ΕΔΩ ΔΕΝ ΑΚΟΥΝΕ ΕΚΑΤΟΜΜΥΡΙΑ ΠΟΥ ΔΙΑΔΗΛΩΝΟΥΝ ΘΑ ΑΚΟΥΣΟΥΝ ΕΜΑΣ; Ή ΘΑ ΒΡΕΘΕΙ ΚΑΠΟΙΟΣ ΧΡΙΣΤΙΑΝΟΣ ΚΑΙ ΘΑ ΚΑΝΕΙ ΚΑΤΙ Ή ΘΑ ΠΑΜΕ ΟΛΟΙ ΣΕ ΑΓΩΓΕΣ ΝΑ ΤΕΛΕΙΩΝΟΥΜΕ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Να εξετάσουμε αν μπορούμε να στραφούμε κατα της Δ/νσης του Υπ.Εσωτερικών -να ελεγχθεί επειδή δεν εκαμνε ελεγχο τοσα χρονια ή μάλλον επειδή εκαμνε...πλημμελή ελεγχο στις ασφαλιστικές εταιρείες(???) (δεν επεφτε το αναλογο λαδωμα...??)και φτάσαμε εδώ τώρα να ικετεύουμε να πάρουμε πίσω τα λεφτά μας....Να κινηθούμε δικαστικά..Τι περιμένουμε..να έρθουν οι "κατακτητές"?????

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. o εισαγγελεας του αρειου παγου, του πρωτοδικειου κλπ. πού βρισκεται?
    δε θα ερευνησει το μεγα ζητημα της εποπτειας και της συντεχνιας των απατεωνων? ποια ηταν τα διαπλεκομενα και τα φιλαρακια?
    γι αυτο καναμε τιποτα?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. οταν μου φαγαν τα χρηματα μου οι απατεωνες με τι χρηματα να κανω δικαστικο αγωνα??τα ξερανε τα λαμογια!να πεθανουν ολοι τους αυτοι που πηραν τα λεφτα μου και αυτοι που δεν δινουν λυση στους ανθρωπους που πεθαινουν καθε μερα!φωτια και μπερμπερη και ελπιζω ο Αλαχ να δασει τη λυση και μονο απο τους τουρκους περιμενω αυτη τη δικαιωση ειναι ολοι τους ανθελληνες διαφορετικα δεν θα εκλεβαν τα χρηματα του κοσμακι για να τα επενδτσουν στην Ελβετια

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. ΝΑ πληρωσουν με αιμα αυτοι που φαγαν τα χρήματα του κοσμακι και αργοπεθαίνουν και τα λαμογια εβγαλαν τα χρηματα μας στην Ελβετία οι ανθέληνες.ΔΩΣΤΕ ΛΥΣΗ ΣΤΟΥΣ ΖΗΜΙΩΘΕΝΤΕΣ ΚΑΝΤΕΤΟ ΓΙΑ ΤΟ ΚΑΛΟ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. oi δηκηγοροι τι κανουνε ρε παιδια περημενουνε απλα να παρουν το ποσοστο τουσ αν βρεθει ληση

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. ΤΩΡΑ ΠΟΥ ΤΟΥΣ ΠΟΝΑΕΙ
    ΞΑΝΑ ΣΤΟΝ ΣΑΜΑΡΑ,ΤΣΙΠΡΑ ΚΑΙ ΒΕΝΙΖΕΛΟ
    ΤΟΝΙΣΤΕ ΤΟΝ ΑΡΙΘΜΟ ΜΑΣ
    ΤΟΝΙΣΤΕ ΤΗΝ ΑΔΙΚΙΑ!!!!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. μπα δεν συγκεινειται κανενας τους επειδη απλα δεν τους κυνηγαει κανεις...και παορω ποσο θα τραβηξει...σε ευρω τα δωσαμε..και αν ταπαρουμε μου φαινεται σε δραχμες....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. ΒΑΛΤΕ ΚΑΠΟΙΟΝ ΕΙΔΙΚΟ ΝΑ ΚΑΝΕΙ ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ, ΑΝΤΙ ΝΑ ΜΑΣ ΤΡΩΝΕ ΤΟ ΑΠΟΘΕΜΑΤΙΚΟ ΤΡΙΤΟΙ. ΔΕΝ ΛΥΠΑΣΤΕ ΤΟΥΣ ΚΟΠΟΥΣ ΚΑΙ ΤΗΝ ΠΕΡΙΟΥΣΙΑ ΜΑΣ? ΠΟΙΟΥΣ ΚΑΙ ΤΙ ΠΛΗΡΩΝΟΥΜΕ? ΕΛΕΟΣ ΠΙΑ! ΑΣ ΓΙΝΕΙ ΜΙΑ ΣΩΣΤΗ ΜΕΛΕΤΗ, ΕΠΙΤΕΛΟΥΣ ΓΙΑ ΛΟΓΑΡΙΑΣΜΟ ΜΑΣ ΜΕ ΝΟΥΜΕΡΑ ΚΑΙ ΑΡΙΘΜΟΥΣ, ΜΕ ΤΟ ΝΟΜΟ ΚΑΙ ΜΙΑ ΤΡΟΠΟΛΟΓΙΑ, ΜΕ ΜΕΤΑΒΙΒΑΣΗ ΟΛΟΥ ΤΟΥ ΑΠΟΘΕΜΑΤΙΚΟΥ ΣΤΗΝ ΕΘΝΙΚΗ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΗ ΚΑΙ ΤΗΝ ΑΝΑΛΗΨΗ ΤΗΣ ΥΠΟΧΡΕΩΣΗΣ ΑΠΟ ΑΥΤΗΝ ΚΑΙ ΜΕ ΤΗΝ ΠΑΡΑΛΛΗΛΗ ΔΕΣΜΕΥΣΗ ΤΟΥ ΕΓΓΥΗΤΙΚΟΥ ΝΑ ΕΝΙΣΧΥΕΙ ΜΕ ΚΕΦΑΛΑΙΑ ΤΑ ΝΟΜΙΜΑ.

    ΠΟΛΛΑ ΜΠΟΡΟΥΝ ΝΑ ΓΙΝΟΥΝ,ΑΛΛΑ ΕΠΙΤΕΛΟΥΣ, ΑΝΑΘΕΣΤΕ ΣΕ ΕΙΔΙΚΟ ΝΑ ΛΕΙΤΟΥΡΓΗΣΟΥΜΕ ΜΕ ΣΧΕΔΙΟ ΟΧΙ ΜΕ ΥΣΤΕΡΙΕΣ!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. Εθνική Ασφαλιστική: Οι απώλειες και τα σενάρια














    ΧΡΗΣΤΙΚΑ

    Real Time ΧΑ

    Λογιστικές
    Καταστάσεις

    Ανακοινώσεις ΧΑ

    Τεχνική Ανάλυση

    Ιδέες της Ημέρας

    Κεφαλαιοποιήσεις

    Πακέτα

    Εύρεση Συμβόλου






    του Στέφανου Κοτζαμάνη
    Δημοσιεύθηκε: 07:49 - 22/05/12

    Βλέποντας την πορεία της ασφαλιστικής παραγωγής του 2011, εύκολα διαπιστώνει κάποιος πως ο μεγάλος χαμένος φαίνεται να είναι η Εθνική Ασφαλιστική.

    Συγκεκριμένα, η θυγατρική του μεγαλύτερου εγχώριου χρηματοπιστωτικού ομίλου είδε -σε μια πτωτική χρονιά για τον κλάδο- το μερίδιο αγοράς της στις γενικές ασφαλίσεις να υποχωρεί από το 18,21% στο 15,3% και στον κλάδο ζωής να πέφτει από το 22,59% στο 18,43%.

    Όσο και αν η Εθνική διατήρησε -και μάλιστα με διαφορά- την ηγετική της θέση και στους δύο κλάδους (δεύτερη στις γενικές ασφαλίσεις η Interamerican με μερίδιο 7,86% και στις ασφαλίσεις ζωής η MetLife Alico με 14,48%), αλήθεια είναι πως είδε μέρος του δικτύου της να κατευθύνεται στον ανταγωνισμό.

    Κύκλοι προσκείμενοι στην εταιρεία αποδίδουν τις εξελίξεις στις κινήσεις που έκανε ο όμιλος προκειμένου να αναβαθμίσει την ποιότητα της ασφαλιστικής παραγωγής και να περιορίσει τους κινδύνους επισφαλειών.

    Οι δύο αυτοί στόχοι επιδιώκονται πλέον από τις περισσότερες εταιρείες του κλάδου και πόσο μάλλον, εύλογο είναι να επιδιώκονται από την Εθνική η οποία:

    • Κατέγραψε ζημίες 630 εκατ. ευρώ από το PSI Plus και
    • Δρομολογεί αύξηση μετοχικού κεφαλαίου ύψους 390 εκατ. ευρώ, ποσό που καλείται να εκταμιεύσει η μητρική Τράπεζα, σε περίοδο επανακεφαλαιοποίησης του ελληνικού χρηματοπιστωτικού συστήματος.


    Μοιραστείτε
    το άρθρο Σχολιάστε
    παρακάτω Το άρθρο συνεχίζεται παρακάτω





    Λέγεται πως το μεγαλύτερο μέρος των μειωμένων μεριδίων της Εθνικής Ασφαλιστικής οφείλεται σε μείωση παραγωγής που ήταν προβληματική και στην απομάκρυνση συνεργαζόμενων δικτύων που είχαν συνηθίσει να παίρνουν πολλά και να πληρώνουν με καθυστέρηση.

    Σύμφωνα με τους ίδιους κύκλους, όταν η διοίκηση του όμίλου αποφάσισε να περικόψει προμήθειες, να πιέσει για γρήγορες πληρωμές (λόγω των μεγάλων επισφαλειών του παρελθόντος, αλλά και των πιέσεων που ασκούνται από την Τράπεζα της Ελλάδος) και να εστιάσει σε «καλή παραγωγή», αναπόφευκτο ήταν να προκύψουν και απώλειες.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. ΚΑΛΗΜΈΡΑ
    ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΟΠΩΣ ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΕΤΕ ΤΗΝ ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΣΑΣ ΣΤΟΝ ΣΥΝΑΣΠΙΣΜΌ ΚΟΜΜΑΤΩΝ "ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΞΑΝΑ" ΣΤΑ ΕΞΉΣ EMAILS

    info@dimiourgiaxana.gr
    drassi@drassi.gr
    press@drassi.gr

    ΚΑΘΩΣ ΚΑΙ ΣΤΟ FORUM ΜΑΣ WWW.DIMIOURGIAXANA/FORUM ΣΤΗΝ ΕΝΟΤΗΤΑ ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ- Η ΟΠΟΙΑ ΕΝΟΤΗΤΑ ΕΠΙΘΥΜΕΊΤΕ ΕΣΕΙΣ.

    ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  15. ΝΑ ΠΛΗΡΩΝΟΥΜΕ ΦΟΡΟΥΣ ΘΕΛΕΤΕ ΑΠΟ ΤΑ ΚΛΕΜΕΝΑ ΤΙΣ ΑΣΠΙΣ ΤΙΠΟΤΑ ΔΕΝ ΘΑ ΠΑΡΟΥΜΕ? Ε ΡΕ ΧΡΥΣΗ ΑΥΓΗ ΠΟΥ ΤΗΝ ΘΕΛΕΤΕ ....

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Παρακαλώ τα σχόλια να είναι κόσμια και περιεκτικά.