Παρασκευή 13 Μαΐου 2011

ΤΑ ΠΡΑΚΤΙΚΑ ΤΗΣ ΣΥΖΗΤΗΣΗΣ ΤΗΣ ΕΠΕΡΩΤΗΣΗΣ ΜΑΡΚΟΠΟΥΛΟΥ ΣΤΗ ΒΟΥΛΗ

Μέχρι σήμερα έχουν γίνει οι εξής επερωτήσεις για το θέμα Ασπίς Πρόνοια μετά τη συνεργασία μελών του ΔΣ με βουλευτές:



21 Απριλίου 2010
Επερώτηση από τον βουλευτή Ν. Ηρακλείου ΝΔ κ. Λευτέρη Αυγενάκη
ΘΕΜΑ: Συνέχεια παρεμβάσεων για την άμεση λήψη μέτρων για την αποκατάσταση των ασφαλισμένων των εταιρειών ΑΣΠΙΣ ΠΡΟΝΟΙΑ ΑΕΓΑ και ΑΣΠΙΣ ΠΡΟΝΟΙΑ ΑΕΑΖ μετά την ανάκληση της λειτουργίας τους.



23 Απριλίου 2010
ΕΡΩΤΗΣΗ ΜΑΡΙΑΣ ΣΚΡΑΦΝΑΚΗ

ΘΕΜΑ: Υπόθεση ΑΣΠΙΣ.




3 Μαΐου 2010
ΕΡΩΤΗΣΗ ΒΑΣΙΛΗ ΚΕΓΚΕΡΟΓΛΟΥ
ΘΕΜΑ:  « Να δοθεί τέλος στην ταλαιπωρία και την αδικία των ασφαλισμένων στην Ασπίς Πρόνοια »



4 Μαΐου 2010

ΕΡΩΤΗΣΗ ΜΑΝΩΛΗ ΣΤΡΑΤΑΚΗ
ΘΕΜΑ: Ζημιωθέντες ασφαλισμένοι της ΑΣΠΙΣ




6 Μαΐου 2010
ΕΡΩΤΗΣΗ Φ. ΠΑΡΑΣΥΡΗ
ΘΕΜΑ: «Ή ΑΣΠΙΣ ΠΡΟΝΟΙΑ και το κοινό περί δικαίου αίσθημα»









ΕΠΕΡΩΤΗΣΗ 16 ΒΟΥΛΕΥΤΩΝ ΝΕΑΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ
Προς τον Υπουργό Οικονομικών, κ. Γεώργιο Παπακωνσταντίνου
ΘΕΜΑ: «Επιπτώσεις από την ανάκληση τα λειτουργίας των εταιριών COMMERCIAL VALUE ΑΝΩΝΥΜΗ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ και ΑΣΠΙΣ ΠΡΟΝΟΙΑ ΑΕΓΑ και ΑΣΠΙΣ ΠΡΟΝΟΙΑ ΑΕΑΖ»
Οι Επερωτώντες Βουλευτές:Κεφαλογιάννης Εμμανουήλ, Αυγενάκης Ελευθέριος, Σταϊκούρας Χρήστος, Καράογλου Θεόδωρος, Χαρακόπουλος Μάξιμος, Μητσοτάκης Κυριάκος, Νικολόπουλος Νικόλαος, Καλαφάτης Σταύρος, Κουκοδήμος Κωνσταντίνος, Παπασιώζος Κωνσταντίνος, Ντινόπουλος Αργύρης, Κόλλια-Τσαρούχα Μαρία, Αναστασιάδης Σάββας, Βλάχος Γεώργιος, Ανδριανός Ιωάννης, Μαρκόπουλος Κωνσταντίνος


23 Σεπτεμβρίου 2010


ΕΡΩΤΗΣΗ

Του Βουλευτή Ηρακλείου κ. Λευτέρη Αυγενάκη
ΘΕΜΑ: Αδυναμία της κυβέρνησης εξεύρεσης αναδόχου για την ΑΣΠΙΣ και κίνδυνος μη αποκατάστασης των ζημιωθέντων ασφαλισμένων της εταιρείας.




7 Οκτωβρίου 2010
ΕΠΙΚΑΙΡΗ ΕΡΩΤΗΣΗ κ. ΚΡΙΤΣΩΤΑΚΗ
Προς τον κ. Υπουργό Οικονομικών
ΘΕΜΑ: «Το πολιτικο-οικονομικό σκάνδαλο της υπόθεσης ''ΑΣΠΙΣ'' παίρνει καινούργιες διαστάσεις ».




1 Δεκεμβρίου 2010



ΕΡΩΤΗΣΗ ΤΩΝ ΒΟΥΛΕΥΤΩΝ κ.κ. ΜΙΧΑΛΗ ΚΡΙΤΣΩΤΑΚΗ ΚΑΙ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗ ΛΑΦΑΖΑΝΗ ΠΡΟΣ ΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ
ΘΕΜΑ: «ΣΚΑΝΔΑΛΟ «ΑΣΠΙΣ ΠΡΟΝΟΙΑ»


Μιχάλης Κριτσωτάκης, ΣΥΡΙΖΑ Ηρακλείου Κρήτης: "Πότε επιτέλους θα δοθεί λύση στα προβλήματα των ασφαλισμένων της Ασπίς Πρόνοια".






Άδωνις Γεωργιάδης - Θάνος Πλεύρης, ΛΑ.Ο.Σ.: "Ασπίς Πρόνοια και προβλήματα στους ασφαλισμένους".


Κώστας Μαρκόπουλος, ΝΔ Εύβοιας: "Το συνεχιζόμενο δράμα των ασφαλισμένων της Ασπίς Πρόνοια και της Commercial Value"


Σταύρος Καλαφάτης, ΝΔ Α' Θεσσαλονίκης: "Αποκατάσταση Ζημιωθέντων ασφαλισμένων της Ασπίς Πρόνοια"



Η συνεργασία των μελών του ΔΣ του Συλλόγου με τον κ. Μαρκόπουλου έφερε στη Βουλή αυτή την εξαιρετική σε βάθος και πληρότητα επερώτηση ("Το συνεχιζόμενο δράμα των ασφαλισμένων της Ασπίς Πρόνοια και της Commercial Value"). Αυτή την στιγμή στα πρακτικά της Βουλής έχουν κατατεθεί, ανθρώπινες ιστορίες από τα "ημερολόγια θανάτου".






ΠΡΟΕΔΡΕΥΟΥΣΑ (Ροδούλα Ζήση): Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, εισερχόμαστε στη συζήτηση των

 ΕΠΙΚΑΙΡΩΝ ΕΡΩΤΗΣΕΩΝ


Πρώτη θα συζητηθεί η με αριθμό 854/9.5.2011 επίκαιρη ερώτηση του Βουλευτή της Νέας Δημοκρατίας κ. Κωνσταντίνου Μαρκόπουλου προς τον Υπουργό Οικονομικών, σχετικά με τις ασφαλιστικές εταιρείες ΑΣΠΙΣ ΠΡΟΝΟΙΑ και COMMERCIAL VALUE κ.λπ.


Στον κ. Μαρκόπουλο θα απαντήσει ο Υφυπουργός Οικονομικών κ. Φίλιππος Σαχινίδης.
Κύριε Μαρκόπουλε, έχετε το λόγο για δύο λεπτά, για να παρουσιάσετε την ερώτησή σας.

 ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΜΑΡΚΟΠΟΥΛΟΣ: Ευχαριστώ, κυρία Πρόεδρε. Επίσης, θα ήθελα να ευχαριστήσω ιδιαιτέρως τον κύριο Υπουργό για την αλλαγή του προγράμματος και το ξεκίνημα των επικαίρων ερωτήσεων από τη δική μου ερώτηση, λόγω του ενδιαφέροντος και της παρουσίας των Βουλευτών της Νέας Δημοκρατίας στο Ζάππειο ΙΙ, δηλαδή στο οικονομικό πρόγραμμα που θα εξαγγείλει ο Αντώνης Σαμαράς.


Κύριε Υπουργέ, βιώνετε και εσείς, αλλά και εμείς την πίεση απ’ όλη την Ελλάδα, όσον αφορά το μεγάλο ζήτημα των δύο εταιρειών, της ΑΣΠΙΣ ΠΡΟΝΟΙΑ και της COMMERCIAL VALUE, οι οποίες σταμάτησαν τη λειτουργία τους λόγω σοβαρών οικονομικών προβλημάτων.


Μετά τον έλεγχο του κράτους, έχουν τεθεί σε ένα καθεστώς εκκαθάρισης, το οποίο όμως πρακτικά σημαίνει ότι περίπου ένα εκατομμύριο συμπολιτών μας με διάφορα συμβόλαια -τα σημαντικότερα των οποίων είναι τα συμβόλαια σύνταξης και υγείας- αντιμετωπίζουν αυτή τη στιγμή κατάματα για πάνω από ενάμισι χρόνο την απόλυτη αδυναμία ικανοποίησης των προσδοκιών από την ιδιωτική ασφάλιση. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα πρώτον, να δημιουργεί τεράστιο πρόβλημα στην αξία και την προσδοκία της ιδιωτικής ασφάλισης και δεύτερον, ουσιαστικό πρόβλημα στις οικογένειές τους.


Σήμερα, με βάση τους νόμους της ελληνικής Βουλής, η εποπτεία αυτών των ασφαλιστικών εταιρειών, έχει περάσει στην Τράπεζα της Ελλάδος. Οι φήμες και τα δημοσιεύματα λένε ότι ενώ εμείς εδώ ψηφίσαμε ότι εάν υπάρξει ανάδοχος, θα αναλάβει τις υποχρεώσεις της εταιρείας και εάν δεν υπάρξει ανάδοχος, το κράτος θα αναλάβει το 70% των υποχρεώσεων απέναντι στους πολίτες, η Τράπεζα της Ελλάδος διαρρέει ότι οι αποζημιώσεις θα φτάσουν μέχρι του ορίου μόνο των 30.000 ευρώ για κάθε έναν από τους ασφαλισμένους, με αποτέλεσμα να δημιουργείται τεράστια ανησυχία σε χιλιάδες ανθρώπους.


Την ίδια στιγμή και απ’ ό,τι πληροφορούμαστε, ο εκκαθαριστής ο οποίος έχει τοποθετηθεί, δεν έχει τελειώσει τη δουλειά του και δεν υπάρχει καμμία προκήρυξη για να γίνει αναδοχή της εταιρείας.


Καταλαβαίνετε, λοιπόν, ότι βρισκόμαστε σε ένα απόλυτο κενό, όπου το κράτος, έχοντας ουσιαστικά την αστική ευθύνη –γιατί είχε την εποπτεία- για να παρακολουθήσει και να εγγυηθεί την απόδοση των κεφαλαίων όλων των ασφαλιστικών εταιρειών, όπως βεβαίως και των συγκεκριμένων ασφαλιστικών εταιρειών, δείχνει να είναι ανήμπορο να αντιδράσει ή να ικανοποιήσει τους πολίτες.


Υποτίθεται ότι όλα τα συμβόλαια είναι σε ισχύ και είναι αναρτημένα στην Τράπεζα της Ελλάδος. Στην πραγματικότητα, τίποτε δεν είναι σε ισχύ και τίποτε δεν πληρώνεται από τους πελάτες των ασφαλιστικών εταιρειών πουθενά, διότι έχει γίνει η εκκαθάριση σε μη λειτουργία. Άρα, χάνονται έσοδα από την ασφαλιστική εταιρεία, ενώ κατά δεύτερο λόγο κανένας δεν μπορεί να εισπράξει. Την ίδια στιγμή το κράτος έχει εγγυηθεί.




Άρα εδώ, λοιπόν, καλείστε να μας εξηγήσετε πού βρισκόμαστε, να μας πείτε πού θα πάμε με βάση τους νόμους που έχουμε ψηφίσει, εάν έχει αλλάξει αυτό το οποίο εσείς έχετε εισηγηθεί, πώς θα προχωρήσουμε στην ανεύρεση αναδόχου και τι θα γίνει με όλες αυτές τις οικογένειες, οι οποίες περιμένουν και βρίσκονται στο απόλυτο κενό της ασφαλιστικής κάλυψης.






ΠΡΟΕΔΡΕΥΟΥΣΑ (Ροδούλα Ζήση): Ευχαριστούμε τον κ. Μαρκόπουλο.




Το λόγο έχει ο Υφυπουργός Οικονομικών κ. Φίλιππος Σαχινίδης.






ΦΙΛΙΠΠΟΣ ΣΑΧΙΝΙΔΗΣ (Υφυπουργός Οικονομικών): Ευχαριστώ, κυρία Πρόεδρε.






Πριν ξεκινήσω την απάντησή μου προς το συνάδελφο, επιτρέψτε μου να ευχηθώ γρήγορη αποκατάσταση στην υγεία του διαδηλωτή ο οποίος τραυματίστηκε κατά τη διάρκεια των χθεσινών επεισοδίων. Επίσης, επιτρέψτε μου να εκφράσω τη συμπαράστασή μου στην οικογένεια του σαραντατετράχρονου που σκοτώθηκε πριν από δύο ημέρες στο κέντρο της Αθήνας. Το κλίμα αυτών των ημερών φορτίζεται απ’ όλα αυτά τα οποία συμβαίνουν και ευελπιστώ ότι τις επόμενες ημέρες θα επικρατήσει η σύνεση και η συγκράτηση, γιατί αυτό το έχουμε ανάγκη όλοι μας σε αυτή την τόσο δύσκολη στιγμή για τη χώρα.






Κύριε συνάδελφε, ο ν. 3867/2010, με τον οποίο οι επιχειρήσεις του ασφαλιστικού και τραπεζικού κλάδου υπάγονται σε ενιαία εποπτεία, ήταν κατά την εκτίμησή μας μία σημαντική πρωτοβουλία αυτής της Κυβέρνησης στην κατεύθυνση της αποτελεσματικότερης αντιμετώπισης των συστημικών κινδύνων, αλλά και στη βελτίωση των όρων λειτουργίας στον ευρύτερο χρηματοπιστωτικό τομέα.






Ο νόμος κατήργησε τις ανεπαρκείς και αντιφατικές ρυθμίσεις του ν. 3790/2009 της κυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας, προκειμένου να δοθεί μία λύση στα προβλήματα που ανέκυψαν με την ανάκληση της άδειας λειτουργίας των εταιρειών ΑΣΠΙΣ ΠΡΟΝΟΙΑ και COMMERCIAL VALUE.






Υπήρξε άλλη μια απάντηση στην κυρίαρχη λογική της κυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας, η οποία δεν ήθελε να αντιμετωπίσει το πρόβλημα και το μετέθεσε για τον επόμενο.






Κύριε συνάδελφε, ο νόμος εφαρμόζεται κανονικά. Ο επόπτης χαρτοφυλακίου ζωής από την ανάληψη των καθηκόντων του, προέβη σε όλες τις απαραίτητες ενέργειες που προβλέπονται από το νόμο και τις σχετικές αποφάσεις.






Συγκεκριμένα, στις 15 Σεπτεμβρίου 2010, πραγματοποιήθηκε η ανάρτηση του ενδεικτικού χαρτοφυλακίου των ασφαλιστηρίων συμβολαίων ζωής της εταιρείας, στο οποίο συμπεριλήφθησαν όσοι ασφαλισμένοι με τα μέχρι τη χρονική εκείνη στιγμή στοιχεία εφέροντο να διατηρούν κατά της εταιρείας απαιτήσεις από ασφαλιστική σύμβαση κλάδων ζωής και συμπληρωματικών καλύψεων και δημοσιεύτηκε η σχετική ανακοίνωση-πρόσκληση για υποβολή αναγγελιών από τους ασφαλιζόμενους.






Στο προβλεπόμενο χρονικό διάστημα μέχρι 30/12/2010, παρελήφθησαν περισσότερες από τέσσερις χιλιάδες αναγγελίες ατόμων που είχαν αντιρρήσεις για τα στοιχεία του προσωρινού πίνακα, τόσο για ασφαλιστήρια σε συμβόλαια ζωής όσο και συμπληρωματικών καλύψεων, οι οποίες εξετάστηκαν και αξιολογήθηκαν μέχρι τα τέλη Φεβρουαρίου του 2011.






Μάλιστα, προς διευκόλυνση των ασφαλισμένων ζωής, εξετάστηκαν και αξιολογήθηκαν και αναγγελίες που υποβλήθηκαν εκπρόθεσμα, δηλαδή μέχρι 15 Φεβρουαρίου του 2011.






Η σχετική καθυστέρηση αξιολόγησης οφείλεται σε νομικά θέματα που ανέκυπταν και απαιτούσαν τη συνδιαλλαγή με τους ασφαλισμένους και τους δικηγόρους τους, προκειμένου να αποφευχθούν περαιτέρω δικαστικές διενέξεις.






Η σύνταξη των σχετικών καταλόγων και οι αντίστοιχες μηχανογραφικές εφαρμογές και επανέλεγχοι έχουν ολοκληρωθεί. Με την ανάρτηση του οριστικού χαρτοφυλακίου, η οποία θα ολοκληρωθεί τις επόμενες ημέρες, αφού κατατεθεί και η σχετική έκθεση του διεθνούς οίκου Ernst&Joung ολοκληρώνεται το σύνολο των στοιχείων που οφείλει να παραδώσει ο επόπτης χαρτοφυλακίων των κλάδων ζωής στην Τράπεζα της Ελλάδος, σύμφωνα με το άρθρο 2 παράγραφος 2 του ν. 3867/2010.






Το οριστικό χαρτοφυλάκιο, θα περιλαμβάνει το σύνολο των συμβατικών απαιτήσεων των ασφαλισμένων. Το άρθρο 2 παράγραφος 5 του ν. 3867 προβλέπει προθεσμία ενός έτους για την περάτωση της διαδικασίας ανεύρεσης αναδόχων.






Λόγω της μικρής υπέρβασης της εξάμηνης προθεσμίας που προβλέπεται στο άρθρο 2 του νόμου για την παράδοση των στοιχείων από τον επόπτη χαρτοφυλακίων ζωής στην Τράπεζα της Ελλάδος, που οφείλεται στην ανάγκη τήρησης των προθεσμιών που προβλέπει ο νόμος για να μπορέσουν οι ενδιαφερόμενοι να ασκήσουν τυχόν αντιρρήσεις τους ενώπιον των πολιτικών δικαστηρίων, ενδέχεται να απαιτηθεί μικρή παράταση της προθεσμίας αυτής. Αντίστοιχη παράταση ενδέχεται να απαιτηθεί για την προθεσμία της παραγράφου 5 του ιδίου άρθρου για την έκδοση της απόφασης της Τράπεζας της Ελλάδος, με την οποία εγκρίνεται η σύμβαση μεταβίβασης του χαρτοφυλακίου ζωής, δηλαδή η διαδικασία θα ολοκληρωθεί οπωσδήποτε μέσα στο 2011.






Ως προς το δεύτερο ερώτημά σας για τη διαδικασία αναδόχου, θα τοποθετηθώ στη δευτερολογία μου.






Σας ευχαριστώ, κυρία Πρόεδρε.






ΠΡΟΕΔΡΕΥΟΥΣΑ (Ροδούλα Ζήση): Ευχαριστούμε, κύριε Υπουργέ.






Κύριε Μαρκόπουλε, έχετε το λόγο για να υπερασπιστείτε την ερώτησή σας, για τρία λεπτά.






ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΜΑΡΚΟΠΟΥΛΟΣ: Κύριε Υπουργέ, εύχομαι στη δευτερολογία να πάρω απαντήσεις, γιατί μέχρι τώρα πήρα μία περιγραφή την οποία την ξέραμε.






Παραδείγματος χάριν, ο εκκαθαριστής έχει κάνει τα εξής λάθη μέχρι τώρα και θα ήθελα παρακαλώ να τοποθετηθείτε. Υποτίθεται ότι η εκκαθάριση θα ήταν εκκαθάριση εν λειτουργία. Σήμερα η ασφαλιστική εταιρεία ή εν πάση περιπτώσει ο εκκαθαριστής που την υποκαθιστά στην πραγματικότητα δεν μπορεί να εισπράξει γιατί έτσι το επέλεξε. Ως αποτέλεσμα, ενώ τα ασφαλιστικά συμβόλαια είναι εν ισχύ, δεν ισχύουν στην πραγματικότητα, κανένα νοσοκομείο δεν δέχεται τα συμβόλαια υγείας και η απώλεια είναι 15 με 20 εκατομμύρια το χρόνο.






Το αποτέλεσμα είναι, ενώ ξεκινήσαμε σε μία περιγραφή σε ό,τι αφορά τις δύο εταιρείες για μία ζημία της τάξεως των 205-210 εκατομμυρίων ευρώ, σήμερα να μιλάμε για 500 εκατομμύρια ευρώ. Βεβαίως, όσο οι δύο εταιρείες δεν λειτουργούν και χάνεται ο χρόνος αυτή η ζημία την οποία θα υποχρεωθεί να την πληρώσει το κράτος, έστω στο ποσοστό του 70% αν δεν υπάρξει ανάδοχος, θα αυξάνεται διαρκώς. Άρα, λοιπόν, εδώ έχουμε το πρώτο λάθος, ότι η καθυστέρηση χρεώνει και οι δύο εταιρείες δεν λειτουργούν.






Δεύτερο πολύ μεγάλο ζητούμενο: Μου είπατε ποια είναι τα οικονομοτεχνικά και τα νομικά διαδικαστικά στοιχεία, σε ό,τι αφορά τη διάσωση των εταιρειών. Δεν μου απαντήσατε, όμως, τι γίνεται με τους ανθρώπους. Υπάρχουν χιλιάδες άνθρωποι που δεν έχουν καμμία ασφαλιστική κάλυψη αυτή τη στιγμή. Δεν μπορούν να μπουν σε ένα νοσοκομείο, γιατί δεν έχουν και δημόσιο φορέα υγείας. Αντιλαμβάνεστε ότι αυτό δημιουργεί τεράστια προβλήματα.






Τρίτον, δεν μου απαντήσατε αν το κράτος θα αναλάβει τις αστικές του ευθύνες. Διότι το κράτος έχει την εποπτεία και το κράτος έχει μία συνέχεια. Βεβαίως, ο κ. Ψωμιάδης κατηγορείται, είναι προφυλακισμένος ή δεν είναι προφυλακισμένος. Αυτό όμως δεν έχει να κάνει με τους πολίτες, οι οποίοι σήμερα βρίσκονται σε μία τραγική κατάσταση.






Κύριε Υπουργέ, θα καταθέσω στη Βουλή μία ενδεικτική λίστα την οποία έχω μαζέψει απ’ όλη την Ελλάδα με διάφορα περιστατικά ανθρώπων, οι οποίοι βρίσκονται σε άθλια σήμερα οικονομική και ψυχολογική και οικογενειακή κατάσταση, λόγω ακριβώς αυτής της ανεπάρκειας. Θα σας διαβάσω μονάχα μία, την πιο ελαφριά. Τα πιο τραγικά περιστατικά δεν θέλω να τα διαβάσω.






Στις 11/3 ο ΣΦ –είναι στη διάθεση οποιουδήποτε τα ονόματα- από τη Νίκαια κατέθεσε σε αποταμιευτικό συμβόλαιο της Ασπίς Πρόνοια 40.000 ευρώ για μελλοντικές του ανάγκες. Το καλοκαίρι του 2010 έμαθε ότι το εγγονάκι του πάσχει από νευροβλάστωμα 4ου βαθμού. Σήμερα νοσηλεύεται στο Memorial Kettering Sloan Cancer Center της Νέας Υόρκης. Δεν μπορεί ο άνθρωπος αυτός, δεν έχει την οικονομική δυνατότητα, γιατί όλες του οι αποταμιεύσεις είναι κλεισμένες μέσα σε μία εταιρεία η οποία εξερράγη, να ικανοποιήσει το ελάχιστο απέναντι στην οικογένειά του. Σας διαβάζω την πιο απλή περίπτωση. Δεν θέλω να γίνω τραγικός και γκρίζος στην Αίθουσα της Βουλής.






(Στο σημείο αυτό ο Βουλευτής κ. Κωνσταντίνος Μαρκόπουλος καταθέτει για τα Πρακτικά την προαναφερθείσα λίστα, η οποία βρίσκεται στο αρχείο του Τμήματος Γραμματείας της Διεύθυνσης Στενογραφίας και Πρακτικών της Βουλής)






Επομένως, πρώτον έχουμε ευθύνη όλοι μας, η Κυβέρνηση περισσότερο, για το γεγονός ότι δεν τρέχουν οι διαδικασίες εκκαθάρισης. Δεύτερον, πρέπει να μας ξεκαθαρίσετε αν αυτό το οποίο δημοσιεύθηκε σε ό,τι αφορά τις προθέσεις της Τράπεζας της Ελλάδος για αποζημιώσεις μέχρι του επιπέδου των 30.000 ευρώ ότι δεν ισχύει για τη δική σας κυβέρνηση και ότι ισχύει το 70%, αν δεν υπάρξει ανάδοχος. Τρίτον, θέλουμε ένα σαφές χρονοδιάγραμμα για τη διαδικασία αναδοχής αυτής της εταιρείας.






(Στο σημείο αυτό κτυπάει το κουδούνι λήξεως του χρόνου ομιλίας του κυρίου Βουλευτή)






Διαφορετικά, να ξέρετε ότι ικανοποιούμε –ικανοποιεί η Κυβέρνηση- τις άλλες εταιρείες οι οποίες κάνουν πλιάτσικο στους πελάτες των δύο αυτών εταιρειών που έκλεισαν, δεύτερον ότι οι εταιρείες που έκλεισαν θα μείνουν μόνο με υποχρεώσεις και χωρίς δικαιώματα και συμβόλαια από τα οποία μπορούν να εισπράξουν και βεβαίως, δεν θα υπάρχει καμμία αναδοχή. Το αποτέλεσμα θα είναι ένα σοβαρότατο πλήγμα απέναντι στην ιδιωτική ασφάλιση στη χώρα, σε ό,τι αφορά την αξιοπιστία της.






Ένα τελευταίο ερώτημα, κύριε Υπουργέ. Η Κυβέρνηση επέλεξε να δώσει εγγυήσεις στις τράπεζες σε μια πραγματικά δύσκολη οικονομική κατάσταση, όπου η ρευστότητά τους είναι πολύ σημαντική για την ελληνική οικονομία. Η αμερικανική κυβέρνηση έδωσε πάνω από 250 δισεκατομμύρια στην AIG, τη μεγαλύτερη ασφαλιστική εταιρεία των Ηνωμένων Πολιτειών η οποία κινδύνευσε. Η ολλανδική κυβέρνηση έδωσε γύρω στα 150 δισεκατομμύρια στην ING, ένα επίσης μεγάλο ασφαλιστικό κολοσσό ο οποίος κινδύνευσε.






Γιατί η ελληνική κυβέρνηση δεν δίνει εγγυήσεις, όπως έδωσε στις τράπεζες, στις ασφαλιστικές εταιρείες, που τεκμηριωμένα με βάση την εποπτεία της Τράπεζας της Ελλάδος που την έχει σήμερα, βρίσκονται σε μία διαδικασία εξαιρετικά μειωμένης ρευστότητας; Γιατί, δηλαδή, στον πυλώνα της ιδιωτικής ασφάλισης δεν κάνετε αυτό ακριβώς –πολύ λιγότερα χρήματα θα χρειαστούν- που κάνατε και στον πυλώνα του τραπεζικού συστήματος.

(Στο σημείο αυτό κτυπάει το κουδούνι λήξεως του χρόνου ομιλίας του κυρίου Βουλευτή)


Επ’ αυτού η τοποθέτησή σας έχει ουσιώδη σημασία, σε ό,τι αφορά τον τομέα της ιδιωτικής ασφάλισης και τον πυλώνα αυτό, αλλά και τις προθέσεις της Κυβέρνησης. Σας συστήνουμε, δηλαδή, να στηρίξετε και την ιδιωτική ασφάλιση της χώρας, όπως στηρίξατε και το τραπεζικό σύστημα της χώρας. Επ’ αυτών θα θέλαμε να ακούσουμε τις προθέσεις της Κυβέρνησης, γιατί αποτελεί μείζον θέμα οικονομικής πολιτικής, αλλά και κοινωνικής προάσπισης πολύ μεγάλης ομάδος πολιτών, οι οποίοι σήμερα για τις δύο αυτές εταιρείες προσεγγίζει το ένα εκατομμύριο και πολύ φοβόμαστε ότι έρχονται κι άλλες ιδιωτικές εταιρείες από πίσω.


ΠΡΟΕΔΡΕΥΟΥΣΑ (Ροδούλα Ζήση): Ευχαριστούμε τον ερωτώντα Βουλευτή τον κ. Μαρκόπουλο.


Κύριε Υπουργέ, έχετε το λόγο.


ΦΙΛΙΠΠΟΣ ΣΑΧΙΝΙΔΗΣ (Υφυπουργός Οικονομικών): Σας ευχαριστώ, κυρία Πρόεδρε.


Θα τοποθετηθώ πάνω σε ένα ζήτημα που έχει να κάνει με το θέμα της ιδιωτικής ασφάλισης. Ρώτησε ο κύριος συνάδελφος, ο κ. Μαρκόπουλος, τι είχε κάνει η Κυβέρνηση για να ενισχύσει το κύρος της ιδιωτικής ασφάλισης. Αν μη τι άλλο, οι παρεμβάσεις μας με το συγκεκριμένο νόμο ενίσχυσαν το κύρος της ιδιωτικής ασφάλισης, γιατί για πρώτη φορά έχουμε μία σοβαρή εποπτεία που ασκείται από την Τράπεζα της Ελλάδος. Κακά τα ψέματα, αν κάτι καταλογίζουν οι αγορές στον τρόπο λειτουργίας της ιδιωτικής ασφάλισης είναι ότι δεν υπήρχε, κύριε Μαρκόπουλε, εποπτεία. Διότι αν υπήρχε εποπτεία, θα έπρεπε οι άδειες πολλών ασφαλιστικών εταιρειών, οι οποίες λειτουργούσαν όλα αυτά τα χρόνια χωρίς να τηρούν τους όρους και τις προϋποθέσεις, να είχαν ανακληθεί.






Ένα ερώτημα, λοιπόν, αντί να το απευθύνεται σε εμένα θα πρέπει να το απευθύνεται σε όλους αυτούς οι οποίοι είχαν την ευθύνη και την αρμοδιότητα να ασκήσουν τα καθήκοντά τους, βάσει του νομοθετικού πλαισίου του οποίου υπήρχε και δεν τα ασκήσανε. Αυτά σε ό,τι αφορά το κύρος της ιδιωτικής ασφάλισης. Τουλάχιστον, με τη μεταφορά της εποπτείας στην Τράπεζα της Ελλάδας και με τη δημιουργία του εγγυητικού κεφαλαίου, ενός θεσμού που υπήρχε σχεδόν σε όλες τις ευρωπαϊκές χώρες και δεν υπήρχε στην Ελλάδα, ενισχύουμε το κύρος της ιδιωτικής ασφάλισης.






Βάλλεται το ζήτημα της υγείας. Κύριε Μαρκόπουλε, αν δεν απατώμαι, είστε γιατρός. Ξέρετε πάρα πολύ καλά ότι η χώρα μας έχει ένα Εθνικό Σύστημα Υγείας, το οποίο παρέχει υπηρεσίες υγείας προς όλους τους πολίτες. Μεταξύ αυτών, μπορούν να πάνε -και που απολαμβάνουν τις υπηρεσίες του Εθνικού Συστήματος Υγείας- οι ασφαλισμένοι των συγκεκριμένων εταιρειών, διότι με δική μας πρόνοια υπήρξε ειδική αναφορά μέσα στο νομοσχέδιο. Δεν είναι κάτι το οποίο εμείς αφήσαμε στην άκρη. Δεν παραμελήσαμε για όλους αυτούς οι οποίοι έχουν την ανάγκη και τη στήριξη της πολιτείας. Υπήρξε ειδική πρόνοια μέσα στο νόμο, ο οποίος αυτή τη στιγμή λειτουργεί. Επομένως, νομίζω ότι θα ήταν άδικο να προσπαθούμε να επικαλεσθούμε ένα ή δύο περιστατικά για να αποδείξουμε ότι κάποιοι άνθρωποι αδικήθηκαν.






Πάμε τώρα στο ζήτημα των ερωτημάτων που θέτετε. Η διαδικασία ανεύρεσης αναδόχου καθίσταται δυνατή και αξιόπιστη μόνο όταν υπάρχει σαφής και ολοκληρωμένη εικόνα της κατάστασης των συμβολαίων. Φαντάζομαι ότι κι εσείς θα συμφωνείτε σ’ αυτό. Διότι άλλα άκουγε η αγορά το 2008 και το 2009 για τα ανοίγματα και άλλα προέκυψαν τελικά μέσα από την έρευνα που έγινε. Έτσι αυτός ο οποίος καλείται σήμερα να εξετάσει το ενδεχόμενο να αναλάβει την αναδοχή των ασφαλιστηρίων συμβολαίων, θα μπορεί να γνωρίζει ποιες είναι οι υποχρεώσεις που αναλαμβάνει. Διότι διαφορετικά, θα ήταν σαν να καλούμε κάποιον να πάρει γουρούνι στο σακί. Εάν ήταν όλα καλά, βεβαίως και η εταιρεία δεν θα είχε πρόβλημα. Προφανώς υπάρχει κάποιο πρόβλημα, αλλά μην απαιτείτε από κάποιον να έρθει να αναλάβει την αναδοχή μίας εταιρείας εάν δεν ξεκαθαρίσει το τοπίο.






Εάν, λοιπόν, υπάρχουν ιστορικές ευθύνες, αυτές έχουν να κάνουν γιατί το θεσμικό πλαίσιο εκείνο το οποίο καθόριζε πώς ακριβώς προσδιορίζεται αυτό το άνοιγμα. Αυτό δεν ήταν δυνατόν κατά το πρώτο διάστημα από την ανάληψη των καθηκόντων από τον επόπτη, καθώς δεν είχαν προχωρήσει οι εργασίες της εκκαθάρισης και διακρίβωσης της πραγματικής κατάστασης στην οποία βρίσκονταν οι εγγραφές στα βιβλία και μητρώα της εταιρείας.






Για τη συμπλήρωση των εγγραφών απαιτήθηκε πολύς χρόνος και επίπονη προσπάθεια, καθώς από τα μέσα του 2008 και ιδιαίτερα το διάστημα των τεσσάρων-πέντε μηνών πριν την ανάκληση της άδειας λειτουργίας της εταιρείες, υπήρχε πλήρης αταξία στις λογιστικές και τις υπόλοιπες εγγραφές.



Από τα τέλη του 2010, οπότε και κατέστη δυνατή η αποτύπωση της περιουσιακής κατάστασης της εταιρείας, πραγματοποιήθηκαν συναντήσεις με εκπροσώπους ασφαλιστικών εταιρειών –έγιναν αυτές οι συναντήσεις, παρουσιάστηκαν τα δεδομένα του χαρτοφυλακίου- που επιφυλάχτηκαν να τοποθετηθούν μετά την πρόσκληση από την Τράπεζα της Ελλάδος, όπως αυτή προβλέπεται με το άρθρο 2 παράγραφος3 του ν.3867 και η οποία αναφέρει και τη χρονική διάρκεια για την έκφραση ενδιαφέροντος από μέρους των ασφαλιστικών εταιρειών.






Ως προς το χρόνο ολοκλήρωσης της διαδικασίας μεταβίβασης του χαρτοφυλακίου, η παράγραφος 5 του άρθρου 2 του νόμου ορίζει ότι συνάπτεται σύμβαση μεταξύ του επόπτη και της εταιρείας που επιλέγεται από την Τράπεζα της Ελλάδος. Επίσης, στην ίδια παράγραφο προβλέπεται ότι αν παρέλθει ένα έτος από τη δημοσίευση του νόμου χωρίς να εκδοθεί η εγκριτική απόφαση της Τράπεζας της Ελλάδος, η διαδικασία περατώνεται αυτοδίκαια και για το χαρτοφυλάκιο ζωής εφαρμόζονται οι διατάξεις περί ασφαλιστικής εκκαθάρισης.


Αν η διαδικασία περατωθεί χωρίς να αναληφθεί το χαρτοφυλάκιο ζωής από ανάδοχο εταιρεία, το μέρος της εκκαθάρισης που δεν ικανοποιείται από το προϊόν της εκκαθάρισης, ικανοποιείται κατά 70%, όπως προβλέπει ο νόμος, από το εγγυητικό κεφάλαιο ζωής.




Όσον αφορά την ισχύ των συμβολαίων ζωής, γνωρίζετε ότι το άρθρο 10 του Νομοθετικού Διατάγματος 400/1970 προέβλεπε την ιδιότυπη διαδικασία της συνέχισης λειτουργίας των χαρτοφυλακίων ζωής με παράλληλη αναδιοργάνωσή τους. Η φύση, όμως, των ασφαλιστικών προγραμμάτων της εταιρείας και η αποδεδειγμένη ζημιογόνος λειτουργία τους –ξέρετε πολύ καλά ότι η εταιρεία αυτή έδινε ασφαλιστήρια συμβόλαια, τα οποία δεν ανταποκρίνονταν ούτε καν στους όρους που θέτει η ίδια η νομοθεσία- καθιστούσαν απολύτως αδύνατη την περαιτέρω συνέχιση της λειτουργίας των χαρτοφυλακίων ζωής.


Για το λόγο αυτό με τη διάταξη του άρθρου 2 ανεστάλη και τυπικά τόσο η είσπραξη ασφαλίστρων όσο και η ικανοποίηση απαιτήσεων από ασφάλιση, μέχρι που να ολοκληρωθεί η διαδικασία ανεύρεσης ανάδοχου εταιρείας.




Σας ευχαριστώ πολύ.


ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΜΑΡΚΟΠΟΥΛΟΣ: Δεν μας είπατε, όμως, για το επίδομα των 30.000 ευρώ.






ΦΙΛΙΠΠΠΟΣ ΣΑΧΙΝΙΔΗΣ (Υφυπουργός Οικονομικών): Δεν ευθύνομαι εγώ για τις προθέσεις της Τράπεζας της Ελλάδος…


ΠΡΟΕΔΡΕΥΟΥΣΑ (Ροδούλα Ζήση): Ευχαριστούμε τον Υφυπουργό Οικονομικών κ. Φίλιππο Σαχινίδη.


ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΑ


Από την ανάγνωση των πρακτικών της Βουλής, μετά από την επερώτηση που κατέθεσε ο κ.Μαρκόπουλος και τις απαντήσεις πού έδωσε ,επιλεγμένα, ο κ.Σαχινίδης, βγάζουμε τα κάτωθι συμπεράσματα.




1ον Η διαδικασία αναδοχής θα καθυστερήσει ακόμη τουλάχιστον κάποιους μήνες.(σίγουρα μετά τον 8/11)


2ον Θα παραταθεί, η καταληκτική ημερομηνία αναδοχής (3/8/2011) που όριζε ο 3867/10 έως το τέλος του 2011


3ον Η ανάρτηση καθυστερεί γιατί ακόμη δεν έχουν πάρει τα τελικά αποτελέσματα των μαθηματικών αποθεμάτων από την Ernst & Young.


4oν Αποποιήθηκε την ευθύνη, για τυχόν προτάσεις της ΤτΕ για το περαιτέρω (πέρα του 30% που ορίζει ο 3867) "κούρεμα" των απαιτήσεων μας.


5ον Παραδέχθηκε για άλλη μια φορά,(οι άλλες ήταν σε επερώτηση του κ.Αυγενάκη και στην επιτροπή οικονομικών υποθέσεων της Βουλής, όλα είναι καταγεγραμμένα στα πρακτικά της Βουλής), τις διαχρονικές πολιτικές ευθύνες για την κατάρρευση της Ασπίς.

4 σχόλια:

  1. http://www.hellenicparliament.gr/Vouli-ton-Ellinon/ToKtirio/Fotografiko-Archeio/#84c002c6-b911-461f-8e75-b9fc8a021795

    ΣΤΟ ΠΑΡΑΠΑΝΩ ΛΙΝΚ ΜΠΟΡΕΙΤΕ ΝΑ ΔΕΙΤΕ ΤΗΝ ΕΠΙΚΑΙΡΗ ΕΡΩΤΗΣΗ ΤΟΥ ΜΑΡΚΟΠΟΥΛΟΥ ΤΗΣ Ν.Δ. ΚΑΙ ΤΗΝ ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΤΟΥ ΣΑΧΙΝΙΔΗ ΓΙΑ ΤΟ ΘΕΜΑ ΤΗΣ ΑΣΠΙΣ ΠΡΟΝΟΙΑ.

    ΣΗΜΕΙΩΣΗ: ΠΟΛΥ ΚΑΛΕΣ ΚΑΙ ΕΥΣΤΟΧΕΣ ΟΙ ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ ΤΟΥ ΜΑΡΚΟΠΟΥΛΟΥ. ΑΠΟ ΤΙΣ ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ ΣΑΧΙΝΙΔΗ ΦΑΙΝΕΤΑΙ ΟΤΙ Ο ΝΟΜΟΣ ΙΣΧΥΕΙ ΟΠΩΣ ΨΗΦΙΣΘΗΚΕ ΠΕΡΥΣΙ ΚΑΙ ΣΕ ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ ΠΟΥ ΜΕΧΡΙ ΤΟΝ ΑΥΓΟΥΣΤΟ ΔΕΝ ΥΠΑΡΞΕΙ ΑΝΑΔΟΧΗ, ΘΑ ΓΙΝΕΙ ΕΚΚΑΘΑΡΙΣΗ.
    ΣΕ ΚΑΘΕ ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ ΤΟ ΚΡΑΤΟΣ ΘΑ ΠΛΗΡΩΣΕΙ ΤΟ 70% ΤΟΥ ΕΛΛΕΙΜΜΑΤΟΣ (ΑΥΤΟ ΔΕΝ ΑΛΛΑΖΕΙ).

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. το 70% επι ποιων ποσων θα υπολογιστει?
    σκεφτειτε, αν ολοκληρωθει η εκκαθαριση σε 5 χρονια-λεμε- για ενα ποσο 100 χιλ.
    και επειδη πολλοι ζουσαμε απο τους τοκους ,τωρα το ποσο αυτο θα ειναι στην καλυτερη περιπτωση 70 χιλ..
    δηλαδη, αυτο που χανει κανεις δεν ειναι το 30%!!
    ειναι το 50%..και αν η εκκαθαριση παρει 10 χρονια..χαιρετα μου τον πλατανο..

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. O ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΑΣ ΑΝΑΖΗΤΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΓΙΑ ΤΑ ΠΕΡΙΟΥΣΙΑΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΤΗΣ ΑΣΠΙΣ

    Σημαντικά ίχνη μεγάλων ποσών αλλά και αξιογράφων που συνδέονται με περιουσιακά στοιχεία του ασφαλιστικού ομίλου "ΑΣΠΙΣ" αναζητά η εισαγγελία Αθηνών, η οποία ζητά την συνδρομή των ελβετικών δικαστικών αρχών αλλά και της Deutsche Bank. Σύμφωνα με...
    μια σειρά εγγράφων που έχουν περιέλθει στην κατοχή της «Καθημερινής της Κυριακής», ο Παύλος Ψωμιάδης μεταξύ άλλων φέρεται να συνδέεται στις 19 Αυγούστου του 2010 με ποσό τουλάχιστο 1 εκατ. ευρώ σε χρήματα και τίτλους σε ένα τραστ της Credit Suise.
    ΣΤΙΣ 11:15

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. παλι επιμενει για αγωγες ο συλλογος.επιτελους να το καταλαβετε αυτο δεν μας συμφερει.να περιμενουμε τοσα χρονια.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Παρακαλώ τα σχόλια να είναι κόσμια και περιεκτικά.