Πέμπτη 23 Δεκεμβρίου 2010

ΔΗΜΟΣΙΕΥΜΑ ΣΤΗΝ ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ - 23/12/2010


Με αγωγές στρέφονται κατά του Δημοσίου
θύματα της «Ασπίς»

Της Ιωαννας Mανδρου

Με αγωγές κατά του ελληνικού Δημοσίου στρέφονται πλέον ασφαλισμένοι και επενδυτές των εταιρειών του ομίλου της «Ασπίς», προκειμένου να διεκδικήσουν αστικές αποζημιώσεις για τη ζημία που έχουν υποστεί. 

Σύμφωνα με πληροφορίες, οι πρώτες αγωγές είναι έτοιμες και θα κατατεθούν μέσα στις γιορτές στα διοικητικά δικαστήρια της Αθήνας, υπογράφονται δε από επτά χιλιάδες ασφαλισμένους και επενδυτές του ομίλου της «Ασπίς», που στρέφονται κατά του ελληνικού Δημοσίου, υποστηρίζοντας ότι θεμελιώνεται σε βάρος του η ύπαρξη αστικής ευθύνης.

Οπως αναφέρεται στις αγωγές, το ελληνικό Δημόσιο, με βάση την ισχύουσα νομοθεσία, έχει την ευθύνη αστικής αποζημίωσης των ασφαλισμένων και των επενδυτών, καθώς οι αρμόδιες εποπτικές αρχές του, ενώ γνώριζαν την ύπαρξη των προβλημάτων στις εταιρείες συμφερόντων του Παύλου Ψωμιάδη από χρόνια, δεν έλαβαν τα κατάλληλα μέτρα για την προστασία του επενδυτικού κοινού.


Γνωστά από το 2000

Από τις πολυσέλιδες αγωγές προκύπτει πως τα μεγάλα οικονομικά ανοίγματα των εταιρειών του Παύλου Ψωμιάδη και οι «μαύρες τρύπες» στα οικονομικά τους ήταν γνωστά, τουλάχιστον από τις αρχές της δεκαετίας του 2000 σε πολλές κρατικές αρχές, που είχαν την εποπτεία και τον έλεγχο στις ασφαλιστικές εταιρείες.

Ωστόσο, δεν έπραξαν, όπως αναφέρεται στις αγωγές, όσα όφειλαν για να αποφευχθεί το μεγάλο «κανόνι» που έσκασε στην ασφαλιστική αγορά τον Σεπτέμβριο του 2009. Η αναζήτηση αστικών ευθυνών εις βάρος του Δημοσίου, παράλληλα με τις αστικές αξιώσεις που ήδη έχουν εγερθεί κατά της περιουσίας του Παύλου Ψωμιάδη αλλά και μελών της οικογενείας του, αναμένεται, όπως τονίζει ο δικηγόρος, πανεπιστημιακός κ. Πέτρος Σελέκος, να μεγιστοποιήσει τις πιθανότητες ικανοποίησης των θυμάτων σε οικονομικό και ηθικό επίπεδο, καθώς, όπως υποστηρίζει «υπάρχουν αδιάσειστα στοιχεία για παντελή έλλειψη εποπτείας στις εταιρείες του ομίλου ”Ασπίς”, γεγονός που επιβεβαιώνεται και από το ύψος του ανοίγματός τους, που ξεπέρασε τα 620 εκατ. ευρώ».

Εν τω μεταξύ, ο ανακριτής που χειρίζεται τη βασική δικογραφία σε βάρος του Π. Ψωμιάδη για απάτη και το ξέπλυμα μαύρου χρήματος, αναμένεται να προβεί σε πρόσθετες ενέργειες. Πληροφορίες αναφέρουν πως πρόκειται να καλέσει σε απολογία τόσο τη σύζυγο του Παύλου Ψωμιάδη όσο και την κόρη του, στις οποίες ήδη έχει απαγορευθεί η έξοδος από τη χώρα. Και οι δύο, που μετείχαν στη διοίκηση εταιρειών του ομίλου «Ασπίς» και κυρίως της «Ασπίς Κάπιταλ», αναμένεται να λογοδοτήσουν ενώπιον της δικαιοσύνης για τη «διοχέτευση» χρημάτων των επενδυτών σε προσωπικούς λογαριασμούς του Παύλου Ψωμιάδη, αλλά και για την παράνομη αγορά ακινήτων με χρήματα των επενδυτών με σκοπό την εξαπάτησή τους.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλώ τα σχόλια να είναι κόσμια και περιεκτικά.