Κυριακή 12 Δεκεμβρίου 2010

ΑΡΘΡΟ ΤΟΥ ΒΑΣΙΛΗ ΚΩΤΣΗ ΣΤΟ ΒΗΜΑ ΤΗΣ ΚΥΡΙΑΚΗΣ

Παύλος Ψωμιάδης Η άνοδος και η πτώση του έλληνα... Μadoff
ΒΑΣΙΛΗΣ ΚΩΤΣΗΣ | Κυριακή 12 Δεκεμβρίου 2010
ΤΟ ΨΕΜΑ έχει κοντά πόδια λέει ο θυμόσοφος λαός. Στην περίπτωση όμως του κ. Π. Ψωμιάδη χρειάστηκαν 20 χρόνια για να αποκαλυφθούν οι παραβατικές συμπεριφορές του ιδιοκτήτη
της Ασπίς Πρόνοια, γεγονός που δεν περιποιεί τιμή στις εποπτικές αρχές της χώρας. Κατάφερε να χτίσει μια αυτοκρατορία με τα λεφτά των ασφαλισμένων, τα οποία «περνούσε» στις εταιρείες του που αντιμετώπιζαν κατά καιρούς πρόβλημα κεφαλαιακής επάρκειας
και κανένας δεν τον ενοχλούσε. Οταν επιτέλους οι εποπτικές αρχές τού έβαλαν το μαχαίρι στον λαιμό απαιτώντας τον Σεπτέμβριο του 2009 να προχωρήσει σε αυξήσεις κεφαλαίου ύψους 200 εκατ. ευρώ για να καλυφθούν οι δείκτες φερεγγυότητας, το κανόνι έσκασε.




ΤΟ ΜΥΘΙΣΤΟΡΗΜΑ ΤΟΥ ΦΤΩΧΟΠΑΙΔΟΥ ΑΠΟ ΤΑ ΤΑΜΠΟΥΡΙΑ
ΣΕ ΑΝΤΙΘΕΣΗ με την κατάληξη που είχε ο επαγγελματικός του βίος,ο κ.Ψωμιάδης εργάστηκε σκληρά για να φτιάξει κάτι στη ζωή του και μέχρις ενός σημείου τίποτε δεν του χαρίστηκε.

Ο Παύλος Ψωμιάδης ήταν ένα φτωχό παιδί μεταναστών από τον Πόντο.Η οικογένειά του έμενε στα Ταμπούρια.Ποτέ δεν είχε φανταστεί τον εαυτό του ασφαλιστήμάλλον εργάτη στο λιμάνι του Πειραιά ή εφοπλιστή στα όνειρά του, όπως ο ίδιος εκμυστηρευόταν.

Το 1953,σε ηλικία 14 ετών,ξεκίνησε να δουλεύει κλητήρας σε γνωστό πολυκατάστημα για να βοηθήσει την οικογένειά του και συγχρόνως παρακολουθούσε μαθήματα σε νυχτερινό Γυμνάσιο.

Ασχολήθηκε ενεργά με τον αθλητισμό.Στην αρχή με τη σφαιροβολία όπου αναδείχθηκε και πρωταθλητής Ελλάδος.Στη συνέχεια στράφηκε στο καράτε shotokan,άθλημα στο οποίο κατέχει μαύρη ζώνη (1ο dan) και ασκείται ακόμη.Γι΄ αυτό και,παρά τα 71 χρόνια που τον βαραίνουν,διατηρεί πολύ καλή φυσική κατάσταση. Επιστροφή στη δεκαετία του 1950.Το πρωί δούλευε,το απόγευμα πήγαινε γυμναστήριο κα το βράδυ σχολείο.Κατάφερε να εισαχθεί στην Πάντειο και παράλληλα ξεκίνησε να δουλεύει σε εταιρεία αντιπροσωπειών.Οπως ο ίδιος αναφέρει, «ήταν η δουλειά που με έφερε σε επαφή με κοσμοπολίτες,με ταξίδια,με τις ξένες γλώσσες και μου άνοιξε τα μάτια σχετικά με τον επαγγελματικό μου ορίζοντα».

Το 1967 έγινε ασφαλιστής στην Αmerican Life.To 1969 μετακινήθηκε στην Ιnteramerican και το 1977 στην Ασπίς Πρόνοια.Εκεί ο ιδιοκτήτης της Ασπίς Πρόνοια, ο αείμνηστοςΑλ. Ταμπουράς,διέγνωσε τις ικανότητές του και την εργατικότητά του,με αποτέλεσμα μαζί με έναν άλλο ελπιδοφόρο νεαρό, τον κ.Δ.Κοντομηνά,να γίνουν τα «πνευματικά» παιδιά του.Το 1987 ο Π.Ψωμιάδης με τις ευλογίες του Αλ. Ταμπουρά εξαγοράζει την Ασπίς Πρόνοια.Φίλοι με τον κ.Κοντομηνά,κοντραρίστηκαν επιχειρηματικά τη δεκαετία του 1990 για το ποιος θα γίνει ο ηγέτης της αγοράς.Σε δημόσιες συζητήσεις ο ένας μιλούσε με τα καλύτερα λόγια για τον άλλο.Είχαν όμως διαφορετική φιλοσοφία: ο κ.Κοντομηνάς έπαιρνε τα καλύτερα στελέχη του κλάδου για να ενισχύσουν την Ιnteramerican,ενώ αντίθετα ο κ. Ψωμιάδης ήταν υπερσυγκεντρωτικός.

Ο κ.Ψωμιάδης τη δεκαετία του 1990 επιδίδεται σε ένα μπαράζ εξαγορών και γιγαντώνει τον όμιλο της Ασπίς Πρόνοια.Γίνεται περισσότερο γνωστός στην επενδυτική κοινότητα όταν εξαγοράζει την εισηγμένη ασφαλιστική Ηλιος,η οποία απορροφά την Ασπίς,με αποτέλεσμα οι μετοχές του ομίλου να αρχίσουν να διακινούνται στο Χρηματιστήριο.

Θα μπορούσε ίσως αυθαίρετα κάποιος να διαχωρίσει τον επαγγελματικό βίο του κ.Ψωμιάδη σε δύο περιόδους: η μία από το 1987 ως και το τέλος του 1990,όταν έχτισε την αυτοκρατορία του· και η δεύτερη από το τέλος του 1990 ως και το 2010, όταν και έβαλε το δάχτυλο στο μέλι. Μπέρδεψε το πορτοφόλι του με τα ταμεία των εταιρειών του και μέσα από τα επενδυτικά προϊόντα Αspis Βonds και την τρέλα του Χρηματιστηρίου προσέφερε αποδόσεις στους επενδυτές που ξεπερνούσαν κατά πολύ τις προθεσμιακές καταθέσεις,ώσπου ήλθε η ημέρα όπου δεν μπορούσε να ανταποκριθεί στα υπεσχημένα και οδήγησε χιλιάδες ανθρώπους στην απόγνωση.

Σε ανύποπτο χρόνο ο κ.Ψωμιάδης είχε εκτιμήσει την αξία των προσωπικών του εταιρειών στα 250 εκατ.ευρώ.Αυτά τα λεφτά ψάχνει τώρα ο εκκαθαριστής του ομίλου Ασπις για να αποζημιώσει τους ασφαλισμένους του ομίλου. Δυστυχώς τα λεφτά αυτά έχουν εξαϋλωθεί (π.χ.οι μετοχές των εισηγμένων Ασπίς Πρόνοια και Ασπίς ΑΕΑΖ έχουν χρήση μόνο για...ταπετσαρία).


Πώς στήθηκε η πυραμίδα

Τα ποσά ήταν τόσο μεγάλα που ούτε οι κομπίνες μεταφοράς κεφαλαίων από μια θυγατρική σε άλλη, όπως στο παρελθόν, μπορούσαν να τα καλύψουν. Σε μία νύχτα η Επιτροπή Εποπτείας Ιδιωτικής Ασφάλισης έβαλε λουκέτο στις εταιρείες Ασπίς Πρόνοια ΑΕΓΑ, Ασπίς Πρόνοια ΑΕΑΖ, General Union ΑΕΓΑ και General Τrust ΑΕΓΑ, για να αποκαλυφθεί μια τρύπα 400 εκατ. ευρώ, να μείνουν στον δρόμο 700 εργαζόμενοι και 227.000 ασφαλισμένοι με συνταξιοδοτικά και άλλα προγράμματα ζωής να αγωνιούν για τις αποταμιεύσεις μιας ζωής.

Ο τίτλος του έλληνα... Μέιντοφ δικαιωματικά του ανήκει. Οπως ο υπεράνω υποψίας αμερικανός μεγαλοεπενδυτής Μπέρναρντ Μέιντοφ δημιούργησε τη δική του πυραμίδα χωρίς ούτε η γνωστή για την αυστηρότητά της αμερικανική Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς να πάρει μυρωδιά, έτσι και ο κ. Ψωμιάδης είχε καταφέρει να πλασάρει τον όμιλό του στη δεύτερη θέση της ελληνικής ασφαλιστικής αγοράς, πίσω από την Εθνική Ασφαλιστική, βάσει της παραγωγής ασφαλίστρων. Μάλιστα, το 2008 διεκδίκησε και την Αγροτική Ασφαλιστική που είχε βγει προς πώληση, γεγονός το οποίο, όπως υποστηρίζουν κάποιοι, τον έβαλε στο στόχαστρο των εποπτικών αρχών, αφού οι άλλες εταιρείες του χώρου, και ειδικότερα οι πολυεθνικές που ήθελαν τη θυγατρική της ΑΤΕ, άρχισαν να διαμαρτύρονται στα υψηλά κυβερνητικά κλιμάκια για το πώς είναι δυνατόν ένας όμιλος με κεφαλαιακά ανοίγματα να συναγωνίζεται επί ίσοις όροις τους κολοσσούς αυτούς που ήθελαν να ρίξουν ζεστό χρήμα στην ελληνική αγορά.

Και στην περίπτωση του κ. Ψωμιάδη, βεβαίως, ισχύει το δρυός πεσούσης πας ανήρ ξυλεύεται. Ολοι αυτοί που σήμερα τον χτυπούν έως χθες τον αποθέωναν. Εξάλλου και οι δημοσιογράφοι είχαν κατά καιρούς γράψει πολύ καλά σχόλια για την επιχειρηματική του δεινότητα. Πώς ήταν δυνατόν ένας επιχειρηματίας με 22 εταιρείες σε Ελλάδα, Κύπρο και Σουηδία, με δική του τράπεζα, αμοιβαία κεφάλαια, χρηματιστηριακή εταιρεία, κτηματική εταιρεία κτλ. να ήταν ύποπτος... Ακόμη και όταν υπήρξαν ρεπορτάζ που εξέφραζαν ερωτήματα για την κεφαλαιακή επάρκεια του ομίλου, την τελευταία στιγμή ο κ. Ψωμιάδης τακτοποιούσε ως διά μαγείας τα ανοίγματα και την επόμενη ημέρα οι τίτλοι των ρεπορτάζ έκαναν λόγο για τον «εφτάψυχο» Ψωμιάδη.

Τη χαμένη αξιοπιστία των εποπτικών αρχών προσπαθεί να σώσει η Δικαιοσύνη, έστω και με αργά αντανακλαστικά. Ο κ. Ψωμιάδης συνελήφθη το βράδυ της περασμένης Τρίτης στο σπίτι του στο Χαλάνδρι, καθώς σε βάρος του εκδόθηκε ένταλμα της 6ης τακτικής ανακρίτριας στην οποία έχει ανατεθεί η δικογραφία της υπόθεσης εξαπάτησης επενδυτών της προσωπικής του εταιρείας Αspis Capital.
Η Αspis Capital είχε καταφέρει να εκδώσει ομολογιακά δάνεια πολλαπλάσια των ιδίων κεφαλαίων της προσφέροντας εξωπραγματικές αποδόσεις έως και 10%. Τα λεφτά αυτά η Αspis Capital τα επένδυσε σε άλλες εταιρείες, οι οποίες όμως ήταν όλες συμφερόντων του κ. Ψωμιάδη. Μάλιστα, η προσέλκυση πελατών της Αspis Capital γινόταν μέσα από το δίκτυο της Ασπίς Πρόνοια και τις περισσότερες φορές οι επενδυτές υπέθεταν ότι αγόραζαν προϊόντα του ομίλου και όχι εταιρειών του κ. Ψωμιάδη.

Τα λεφτά αυτά έχουν χαθεί, καθώς η κρίση εξανέμισε τις όποιες αποδόσεις και οι ομολογιούχοι «κυνηγούν» δικαστικώς τον κ. Ψωμιάδη μήπως και πληρωθούν τους τόκους. Το πιο χαρακτηριστικό παράδειγμα ανακύκλωσης των χρημάτων της Αspis Capital ήταν η εξαγορά με λεφτά των επενδυτών μετοχών της Αspis Βank που ανήκαν στον κ. Ψωμιάδη με τιμές κοντά στα 20 ευρώ, ενώ όταν η τιμή της μετοχής εξαϋλώθηκε έδωσε στους επενδυτές ομόλογα της Αspis Capital. Σημειώνεται ότι ο πρώην αναλογιστής της εταιρείας Κ. Γιόνης - ο οποίος απεβίωσε τον περασμένο μήνα -είχε καταθέσει στοιχεία για τον τρόπο που ο κ. Ψωμιάδης αποσπούσε χρήματα από την Ασπίς Πρόνοια για την κάλυψη ανοιγμάτων που είχε σε άλλες προσωπικές εταιρείες του.

Ο δικαστικός κλοιός το τελευταίο διάστημα στένευε γύρω από τον κ. Ψωμιάδη καθώς ο ίδιος είχε προχωρήσει σε μεταβιβάσεις ακινήτων που ανήκαν στη σύζυγό του στη Μύκονο και στο Κεφαλάρι, αλλά και μετοχών της εταιρείας του Liberty Life στην κόρη του Ολγα. Οι κινήσεις αυτές θεωρήθηκαν ύποπτες για το ότι ετοιμάζει τη φυγή του στο εξωτερικό, γεγονός που ενισχύθηκε από σχετική καταγγελία συνεργάτη του στις εισαγγελικές αρχές, γι΄ αυτό και η ανακρίτρια διέταξε τη σύλληψή του την περασμένη Τρίτη.

Υπενθυμίζεται ότι ο κ. Ψωμιάδης με το υπ΄ αριθμόν 950/10 βούλευμα έχει παραπεμφθεί στο Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων Αθήνας προκειμένου να δικαστεί για το κακούργημα της πλαστογραφίας μετά χρήσεως. Η υπόθεση αφορά την πλαστή εγγυητική επιστολή 550 εκατ. ευρώ που είχε προσκομίσει στην Επιτροπή Εποπτείας Ιδιωτικής Ασφάλισης για να πείσει ότι η Ασπίς Πρόνοια διαθέτει το απαραίτητο κεφάλαιο για αύξηση του μετοχικού της κεφαλαίου προκειμένου να μην κλείσει η εταιρεία. Η εγγυητική επιστολή, σύμφωνα με τον κ. Ψωμιάδη, ήταν της ΗSΒC αλλά, έπειτα από σχετικό ερώτημα στην τράπεζα, η ΗSΒC διαβεβαίωσε ότι ποτέ δεν είχε εκδώσει τέτοια εγγυητική υπέρ του κ. Ψωμιάδη. Για την υπόθεση αυτή ο επιχειρηματίας είχε απολογηθεί και είχε υποστηρίξει ότι δεν πρόκειται για εγγυητική επιστολή αλλά για «εργαλείο απόδοσης». Τότε του είχαν επιβληθεί περιοριστικοί όροι, όπως απαγόρευση εξόδου από τη χώρα και 100.000 ευρώ ως εγγύηση την οποία είχε καταβάλει.


ΟΙ ΔΙΩΞΕΙΣ
Εναντίον του επιχειρηματία έχει ασκηθεί ποινική δίωξη σε βαθμό κακουργήματος (απάτη και νομιμοποίηση εσόδων από παράνομη δραστηριότητα) κατόπιν μηνύσεως 63 επενδυτών. Η δίωξη αφορά και τη σύζυγό του κυρία Μαρία Ψωμιάδη και την κόρη του κυρία Ολγα Ψωμιάδη, οι οποίες ήταν μέλη του διοικητικού συμβουλίου της Αspis Capital. Οι δύο γυναίκες θα κληθούν και αυτές προσεχώς σε απολογία από τον ανακριτή.Το ένταλμα σύλληψης εκδόθηκε καθώς η ανακρίτρια έκρινε ότι είναι ύποπτος φυγής στο εξωτερικό.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλώ τα σχόλια να είναι κόσμια και περιεκτικά.