Κυριακή 12 Δεκεμβρίου 2010

ΑΡΘΡΟ ΤΗΣ ΕΥΓΕΝΙΑΣ ΤΖΩΡΤΖΗ ΣΤΗΝ "ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ΤΗΣ ΚΥΡΙΑΚΗΣ"

Hμερομηνία δημοσίευσης: 12-12-10
Η κατάρρευση της «ασπίδας» Ψωμιάδη

Τέσσερις δικαστικές έρευνες για τα σκάνδαλα των ασφαλιστικών εταιρειών του
Της Ευγενιας Τζωρτζη

Ακραία πρόκληση συνιστούσε για πολλούς εδώ και καιρό το γεγονός ότι ο Παύλος Ψωμιάδης κυκλοφορούσε ανενόχλητος, συνοδευόμενος μάλιστα από πολυάριθμη προσωπική φρουρά. Και αυτό φάνηκε από την... υποδοχή της οποίας έτυχε την Παρασκευή το πρωί από οργισμένους πρώην πελάτες του, όταν προσήλθε στα δικαστήρια για να απολογηθεί. Τελικώς, απολογήθηκε το Σάββατο το μεσημέρι και κρίθηκε προφυλακιστέος.



Η πρόκληση δεν ήταν μόνο η εξαπάτηση 300.000 ασφαλισμένων και επενδυτών που εμπιστεύθηκαν με αφελή ή ίσως και κερδοσκοπικό κίνητρο σε κάποιες περιπτώσεις τις αποταμιεύσεις τους στον άλλοτε μεγαλομέτοχο ενός δαιδαλώδους ομίλου, όπως ήταν αυτός της Ασπίδος. Αυτό που συνιστούσε βαθιά πρόκληση ήταν ο τρόπος και οι μεθοδεύσεις που ακολούθησε κατά την πολύχρονη επιχειρηματική του πορεία και οι οποίες κατά κοινή ομολογία ήταν τόσο πρωτοφανείς, που θα έπρεπε να είχαν κινητοποιήσει νωρίτερα τις αρχές μιας ευνομούμενης πολιτείας.


Οι πτυχές του σκανδάλου Ψωμιάδη είναι ισάριθμες των εταιρειών που ο ίδιος συστηματικά εδώ και είκοσι, περίπου, χρόνια ίδρυε, ξεδιπλώνοντας την πολυσχιδή επιχειρηματική του πρακτική. Η προσφυγή στο ευρύ κοινό μέσω δανεισμού, ανάλογη με αυτήν που ακολουθήθηκε στην Ασπίς Κάπιταλ, η δράση της οποίας υπήρξε και η πέτρα του σκανδάλου, επιστρατεύθηκε για πρώτη φορά τη δεκαετία του '90 για την εξαγορά της Aegon.


Για τη συγκέντρωση των χρημάτων, διέθετε μετοχές της μη εισηγμένης Ασπίς Πρόνοια με ιδιωτική τοποθέτηση, μέσω της γνωστής διαδικασίας των warrants, προχωρώντας ουσιαστικά σε άτυπη εισαγωγή στο Χρηματιστήριο. Η εισαγωγή της Ασπίς Πρόνοια στο Χρηματιστήριο έγινε το 1994 μέσω της εξαγοράς της εταιρείας Ηλιος, αφού προηγουμένως η πρακτική των warrants είχε οδηγήσει στην εκτόξευση της τιμής της εταιρείας, για να ξεφουσκώσει αμέσως μετά την έναρξη της διαπραγμάτευσης.


Εκτοτε, αυτή η πρακτική χρησιμοποιήθηκε αρκετές φορές, κυρίως μέσα από την έκδοση προσωπικών επιταγών με υψηλές αποδόσεις για τη χρηματοδότηση διαφόρων δραστηριοτήτων ή την κάλυψη των ανοιγμάτων που δημιουργούσε. Το 2004 η Ασπίς Πρόνοια, που αποτέλεσε στην ουσία μετεξέλιξη μιας σειράς εξαγορών, γιορτάζει 60 χρόνια λειτουργίας, αλλά η πιάτσα γνωρίζει καλά ότι ο βασικός μέτοχος υπερτιμά τα ακίνητα που αγοράζει σε φθηνές τιμές για να καλύψει τα αναγκαία αποθέματα, ενώ οι αξίες των μετοχών που διαθέτει αποτελούν στοιχεία για την κάλυψη του περιθωρίου φερεγγυότητας των ασφαλιστικών του εταιρειών, σε τιμές, που καμία σχέση δεν έχουν με την πραγματικότητα.

Αυτό που αποτελούσε μέχρι τότε κοινό μυστικό ήρθε στη δημοσιότητα με τον πλέον επίσημο τρόπο μέσα από τις καταγγελίες του πρώην αναλογιστή της Ασπίς Πρόνοια Θόδωρου Αναγνωστόπουλου, το 2007. Εκτοτε οι αιτιάσεις για υποτίμηση των αποθεμάτων και μεταφορές ποσών από την ασφαλιστική εταιρεία σε προσωπικούς λογαριασμούς πήραν επίσημο χαρακτήρα, αλλά και τη δικαστική οδό, χωρίς ωστόσο να καταλήξουν. Η δικαστική διένεξη εκκρεμεί ακόμη έπειτα από αλλεπάλληλες αναβολές, αλλά η χαριστική βολή δόθηκε το 2009 με την αποστολή στον εισαγγελέα της υπόθεσης πλαστογραφίας της εγγυητικής επιστολής ύψους 550 εκατ. ευρώ για την κάλυψη του ελλείμματος ύψους 200 εκατ. ευρώ, που η Επιτροπή Εποπτείας Ιδιωτικής Ασφάλισης είχε εντοπίσει στα αποθεματικά της εταιρείας.




Ταχεία αποδόμηση

Η πτώση της ασφαλιστικής αποτέλεσε τη θρυαλλίδα για την ταχεία αποδόμηση του ομίλου και οι εξελίξεις πήραν έκτοτε τη μορφή χιονοστιβάδας. Ακολούθησε η πτώση της Commercial Value που συμπαρέσυρε την κυπριακή Advantage Holdings, η δραστηριότητα και οι συμμετοχές της οποίας έλεγχονται, άλλωστε, από τις αρμόδιες αρχές στην Κύπρο. Η σουηδική Aspis Liv «έπεσε» μετά τον έλεγχο που πραγματοποίησαν οι σουηδικές εποπτικές αρχές στα αποθέματα της εταιρείας, αποκαλύπτοντας επίσης μια διαδρομή χρημάτων μεταξύ Σουηδίας, Ελβετίας και Μεγάλης Βρετανίας. Η υπόθεση Ψωμιάδη ξετυλίγεται σήμερα μέσα από τέσσερις δικαστικές έρευνες. Η πρώτη αφορά την καταγγελία του πρώην αναλογιστή της εταιρείας, η δεύτερη την πλαστή εγγυητική, η τρίτη την αγωγή του πρώην ιδιοκτήτη της εταιρείας General Union και η τέταρτη την αγωγή που έχουν καταθέσει οι επενδυτές της Ασπίς Κάπιταλ.






http://news.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_ell_1_12/12/2010_425657





4 σχόλια:

  1. Έντυπη Έκδοση
    Κυριακάτικη Ελευθεροτυπία, Κυριακή 12 Δεκεμβρίου 2010
    Και το Δημόσιο στο σκαμνί μαζί με τον Παύλο Ψωμιάδη
    ΟΙ ΖΗΜΙΩΘΕΝΤΕΣ ΤΗΣ ΑΣΠΙΣ ΠΡΟΝΟΙΑ ΑΝΑΜΕΝΕΤΑΙ ΝΑ ΔΙΕΚΔΙΚΗΣΟΥΝ ΔΙΚΑΣΤΙΚΑ ΤΑ ΧΡΗΜΑΤΑ ΤΟΥΣ, ΕΞΑΙΤΙΑΣ ΠΛΗΜΜΕΛΟΥΣ ΕΛΕΓΧΟΥ ΤΗΣ ΕΤΑΙΡΕΙΑΣ ΑΠΟ ΚΡΑΤΙΚΟΥΣ ΦΟΡΕΙΣ

    Του ΜΠ. ΠΟΛΥΧΡΟΝΙΑΔΗ hpolychr@enet.gr ΤΗ ΣΥΝΥΠΕΥΘΥΝΟΤΗΤΑ του Δημοσίου, μέσω των εποπτικών του αρχών που ασκούσαν πλημμελείς ελέγχους, αναδεικνύουν οι κατηγορίες για ξέπλυμα χρήματος και απάτη κατά του ιδιοκτήτη της Ασπίς Πρόνοια Παύλου Ψωμιάδη, υποστηρίζουν οι δικηγόροι των ζημιωθέντων της Ασπίδος.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. ΠΡΟΚΛΗΤΙΚΗ Η ΤΖΩΡΤΖΗ ΟΤΑΝ ΑΝΑΦΕΡΕΤΑΙ ΣΕ ΑΦΕΛΕΙΣ Ή ΚΕΡΔΟΣΚΟΠΟΥΣ ΠΕΛΑΤΕΣ!

    ΜΑ ΚΑΙ ΚΑΛΟ ΘΑΨΙΜΟ ΣΤΟΥΣ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΕΣ ΑΣΦΑΛΙΣΤΕΣ ΟΤΙ Η ΠΙΑΤΣΣΑ ΓΝΩΡΙΖΕ ΑΠΟ ΚΑΙΡΟ ΤΙΣ ΠΑΡΑΝΟΜΙΕΣ ΤΟΥ!

    ΠΑΝΤΑ ΚΑΤΙ...ΙΔΙΑΙΤΕΡΑ..ΠΡΟΚΛΗΤΙΚΟ ΛΕΕΙ..Η Κ.ΤΖΩΡΤΖΗ!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. ΣΙΔΕΡΗ....ΟΠΟΥ ΔΙΑΒΑΖΩ ΣΧΟΛΙΑ ΜΕ ΠΟΛΛΑ ΟΡΘΟΓΡΑΦΙΚΑ ΛΑΘΗ..ΚΑΤΑΛΑΒΑΙΝΩ ΟΤΙ ΕΙΣΑΙ ΕΣΥ !!!
    (σχολιο 12/12, ωρα 2.22μμ)
    ΕΑΝ ΕΧΕΙΣ ΤΑ ΑΡΧΙΔΙΑ ΝΑ ΜΗΝΥΣΕΙΣ ΤΟΝ ΑΣΦΑΛΙΣΤΗ
    ΣΟΥ...ΚΑΝΤ'Ο ΕΠΙΤΕΛΟΥΣ... ΓΙΑΤΙ ΑΠΟ ΚΕΙ ΚΑΙ ΠΕΡΑ
    ...ΟΙ ΣΚΕΨΕΙΣ ΜΟΥ ...ΠΑΝΕ ΑΛΛΟΥ!!!(καταλαβαίνεις
    τι εννοώ).
    vakis.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Σας βαρεθηκαμε.ο ενας ριχνει βολες εναντιον του αλλου.Συνυπευθυνοι ειναι ολοι δυστυχως.Κρατος Ψωμιαδης ασφαλιστες οσοι γνωριζαν και εμεις ολοι οι αφελεις ηλιθιοι που πιστεψαμε τους ανιδεεις αγραμματους ασφαλιστες που και εγω πιστευω οτι ηξεραν και ακουμπισαμε τα λεφτα μας.Να δουμε πως θα γινει να παρουμε πισω τους κοπους μιας ζωης και μακρυα απο ασφαλιστικες και απο ασφαλιστες.Οτι και να λεμε τωρα δεν ωφελει δυστυχως.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Παρακαλώ τα σχόλια να είναι κόσμια και περιεκτικά.