Παρασκευή 17 Δεκεμβρίου 2010

ΑΡΘΡΟ ΤΗΣ ΕΥΓΕΝΙΑΣ ΤΖΩΡΤΖΗ ΣΤΗΝ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ "ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ"


Ουδείς εποπτικός έλεγχος επί 15ετία στην «Ασπίς»
Σοβαρές ευθύνες σε πολλές δημόσιες Αρχές για τη δράση του Παύλου Ψωμιάδη
 
Της Ευγενιας Τζωρτζη

Η εκκόλαψη του φαινομένου Ψωμιάδη υπήρξε αποτέλεσμα μιας μακράς πορείας που διήρκεσε πάνω από μια δεκαετία. Η φούσκα του Ομίλου «Ασπίς» δεν θα μπορούσε να δημιουργηθεί χωρίς την εκκωφαντική απουσία της πολιτείας, ο εποπτικός ρόλος της οποίας υπήρξε πλημμελής και σε αρκετές περιπτώσεις ανύπαρκτος.

Το έλλειμμα εποπτείας ακουμπά όλες τις δημόσιες αρχές που ευθύνονται για τον έλεγχο των χρηματοπιστωτικών δραστηριοτήτων, όπως η Διεύθυνση Ασφαλιστικών Εταιρειών του υπουργείου Ανάπτυξης, η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς, η Τράπεζα της Ελλάδος, η Εφορία ακόμη και η Νομαρχία Αθηνών. Σε κάθε περίπτωση αποκαλύπτει την απουσία συνεργασίας μεταξύ των κρατικών φορέων για την αποτροπή ενός σκανδάλου με θύματα χιλιάδες ασφαλισμένους και ομολογιούχους, ενώ εξίσου εκκωφαντική είναι και η απουσία των δικαστικών αρχών, που καλούνται τώρα με αρκετή καθυστέρηση να καταλογίσουν τις ευθύνες εκεί όπου αναλογούν.

Οι απαρχές του σκανδάλου της «Ασπίς Πρόνοια» θα πρέπει να αναζητηθούν ήδη από το 1995, με την εισαγωγή της εταιρείας στο Χρηματιστήριο μέσω της εξαγοράς της ήδη εισηγμένης εταιρείας «Ηλιος». Οι προεγγραφές, εκτός του χρηματιστηριακού ταμπλό που έχει ξεκινήσει ο μέτοχος της «Ασπίς Πρόνοια», προκειμένου να συγκεντρώσει τα χρήματα για την εξαγορά του ποσοστού της Aegon, εκτοξεύουν τη μετοχή στις 3.000 δρχ. για να υποχωρήσει μέσα σε λίγες μόνο μέρες στις 300 δρχ.
Ο χρηματιστηριακός παροξυσμός της περιόδου επέτρεψε στον Παύλο Ψωμιάδη να περάσει ανενόχλητος την είσοδο του Χρηματιστηρίου αν και κάποιοι θεωρούν ότι η περίοδος εκείνη εξέθρεψε παρόμοια φαινόμενα. Ωστόσο δεν θα μπορούσε κάποιος να ισχυριστεί το ίδιο για την περίπτωση της Ασπίς Πρόνοια, όταν το 2003 ο Παύλος Ψωμιάδης αποσπά από τα αποθεματικά της εταιρείας 30 εκατ. ευρώ, για να τοποθετήσει στη θέση τους εταιρικό ομόλογο της προσωπικής του εταιρείας «Ασπίς Ομιλος Εταιρειών».

Τη σκυτάλη του προσωπικού δανεισμού υπέρ του Παύλου Ψωμιάδη αναλαμβάνει η «Ασπίς Κάπιταλ», που συστήνεται το 2003 με μετοχικό κεφάλαιο 60.000 ευρώ. Η νέα εταιρεία του πολυσχιδούς ομίλου της «Ασπίς Πρόνοια» πιάνει αμέσως δουλειά. Στις 31 Μαρτίου του 2005 προχωρά με απόφαση του διοικητικού συμβουλίου, μέλη του οποίου είναι η σύζυγος και η κόρη του επιχειρηματία, στην πρώτη έκδοση ομολογιακού δανείου ύψους 8 εκατ. ευρώ. Ακολουθεί στις 3 Ιουνίου της ίδιας χρονιάς νέα απόφαση για την έκδοση ομολογιακού δανείου 9,6 εκατ. ευρώ και στις 30 Νομεμβρίου 2005 με νέα απόφαση αποφασίζεται η έκδοση νέου ομολογιακού 10 εκατ. ευρώ. Εκτοτε ακολουθούν άλλες εννέα εκδόσεις ομολογιακών δανείων, ανεβάζοντας το συνολικό ποσό που έχει αντληθεί μέσα σε μόλις πέντε χρόνια στα 58,5 εκατ. ευρώ, χωρίς σε καμία από αυτές τις εκδόσεις να έχει ακολουθηθεί η διαδικασία περί δημόσιων εγγραφών, η οποία επιβάλλει την έκδοση ενημερωτικού δελτίου για τη γνωστοποίηση στους υποψήφιους επενδυτές του ρίσκου που αναλαμβάνουν, τοποθετώντας τα χρήματά τους σε μια εταιρεία άγνωστης δραστηριότητας.

Νομικά κενά
Ο αποκλειστικός μέτοχος της «Ασπίς Κάπιταλ» κάνει χρήση της δυνατότητας που επιτρέπει ο νόμος για τη μη υποχρέωση έκδοσης ενημερωτικού δελτίου στην περίπτωση που οι εγγραφές είναι λιγότερες των 100 ατόμων και για μερίδα μικρότερη των 40.000 ευρώ και καταχρώμενος την γκρίζα ζώνη της νομοθεσίας προχωρά στον αθρόο προσπορισμό κεφαλαίων προς ίδιον όφελος, όπως τουλάχιστον στοιχειοθετεί το δικηγορικό γραφείο Μαρκουλάκου στην αγωγή που έχει καταθέσει για λογαριασμό των ομολογιούχων της «Ασπίς Κάπιταλ».
Η εταιρεία καταφέρνει σε διάστημα πέντε μόλις ετών να συγκεντρώσει συνολικά κεφάλαια ύψους 58,5 εκατ. ευρώ, παρά το γεγονός ότι συστηματικά από το 2004 εμφανίζει αρνητική καθαρή θέση, χωρίς ποτέ η Νομαρχία Αθηνών, αρμόδια για την τήρηση του νόμου 2190, να ενεργοποιήσει τη διάταξη για τη λύση της εταιρείας. Η συνδρομή της προϋπόθεσης λύσης της εταιρείας βάσει του άρθρου 47 και 48 του νόμου περί ανωνύμων εταιρειών επισημαίνεται ήδη στο πιστοποιητικό των ελεγκτών στις 30 Απριλίου του 2005, χωρίς ωστόσο η σχετική διάταξη να ενεργοποιηθεί ποτέ.

Το οικόπεδο

Το 2005 ο Παύλος Ψωμιάδης αγοράζει οικόπεδο στα Σίμια Ευβοίας αντί τιμήματος 7 εκατ. ευρώ, το οποίο στη συνέχεια τοποθετεί ως περιουσιακό στοιχείο για την κάλυψη των αποθεματικών της «Ασπίς Πρόνοια» στην τιμή των 30 εκατ. ευρώ. Η επιβεβαίωση της αντικειμενικής αξίας του ακινήτου πιστοποιείται από την αρμόδια εφορία και η διεύθυνση του υπουργείου Ανάπτυξης αποδέχεται τη σχετική γνωμοδότηση χωρίς διάθεση αμφισβήτησης.

Το 2006 ο ασφαλιστής Ματθαίος Σόλων καταγγέλλει στη διεύθυνση του υπουργείου Ανάπτυξης εικονικές αγοραπωλησίες οικοπέδων από ασφαλιστικές εταιρείες στα Ισθμια Κορινθίας. Στις εικονικές συναλλαγές συμμετέχει και η «Ασπίς Πρόνοια», αλλά η αρμόδια διεύθυνση δεν αναγνωρίζει ευθύνες, ενώ η δικαστική διερεύνηση της υπόθεσης εκκρεμεί ακόμη.

Επιτομή των καταγγελιών αποτελεί η αποκάλυψη, το 2007, του πρώην αναλογιστή της εταιρείας, κ. Θόδωρου Αναγνωστόπουλου, για την παραποίηση, από τον μέτοχο της εταιρείας, των οικονομικών στοιχείων της «Ασπίς Πρόνοια». Η καταγγελία γίνεται στο υπουργείο Ανάπτυξης, το οποίο παραπέμπει το θέμα στην Εισαγγελία, χωρίς ποτέ και πάλι η αρμόδια διεύθυνση να φτάσει σε βάθος την έρευνα και να ασκήσει τον εποπτικό της ρόλο...

3 σχόλια:

  1. Εξοργίζει η προκλητική αδιαφορία του κράτους στην υπόθεση Ψωμιάδη - ΑΣΠΙΣ
    16/12/2010 Greek Money
    του Γιάννη Τσαραγκλή - Απίστευτο και όμως Ελληνικό. Την ώρα που την επικαιρότητα προβληματίζουν οι οργισμένες ( και καταδικαστέες) επιθέσεις ορισμένων πολιτών σε πολιτικούς (στον κ. Κωστή Χατζηδάκη) , το κράτος, η πολιτεία και η κυβέρνηση, αποδεικνύεται ότι κάνουν τα πάντα για να αυξηθεί κατακόρυφα η οργή των Ελλήνων πολιτών.


    Εδώ και 15 μήνες ( δηλαδή όλη η περίοδος της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ) το Ελληνικό Δημόσιο το οποίο έπρεπε να ελέγχει και να προστατεύει τους πολίτες - ασφαλισμένους που έχασαν τα λεφτά τους, δεν έχει ασκήσει καμία ποινική δίωξη στον Όμιλο ΑΣΠΙΣ και στον Παύλο Ψωμιάδη. Η δίκη στην οποία τραβιέται αυτές τις μέρες ο Παύλος Ψωμιάδης, δεν έγινε επειδή το Δημόσιο το εγκάλεσε να μας πει γιατί άφησε ακάλυπτη - δηλαδή χωρίς τα νόμιμα αποθέματα την ΑΣΠΙΣ και να ζητήσει τα λεφτά πίσω - αλλά, έγινε επειδή κάποιοι ιδιώτες έκαναν μήνυση στον Ψωμιάδη για της ASPIS CAPITAL μια μικρή προσωπική εταιρεία του.


    Μάλιστα, όταν ο Επίτροπος εκκαθαριστής του Δημοσίου που ελέγχει την ΑΣΠΙΣ, πήγε στην Ελβετία και ζήτησε να ανοίξουν οι λογαριασμοί Ψωμιάδη, οι Ελβετοί ευθαρσώς του είπαν ότι δεν μπορεί να γίνει κάτι τέτοιο, αφού το Ελληνικό Δημόσιο δεν έχει κάνει κάποια μήνυση ή αγωγή κατά του επιχειρηματία.


    Το Δημόσιο εδώ και 15 μήνες δεν έχει ενδιαφερθεί να ασκήσει κάποια ποινική δίωξη στον Παύλο Ψωμιάδη. Μόνο για την πλαστή επιταγή των 500 εκ. ευρώ τον έχει ενοχλήσει δικαστικώς, αλλά ακόμη δεν έχει οριστεί δικάσιμος και έτσι είναι εύλογες οι ανησυχίες των ζημιοθέντων από την ΑΣΠΙΣ ασφαλισμένων, που φοβούνται ότι η καθυστέρηση μπορεί να έχει σαν στόχο την παραγραφή των αδικημάτων.


    Το ύποπτο και υπόλογο κράτος που γεννά εξοργισμένους πολίτες!
    Είσαι ένα επιχειρηματίας μεγάλης ασφαλιστικής εταιρείας. Βουτάς τα πάντα και φεύγεις. Είσαι ή δεν είσαι υπόλογος; Το κράτος που είναι θεματοφύλακας και ελεγκτής αυτής της ασφαλιστικής εταιρείας, δεν θα έπρεπε να κάνει αγωγή για ποινικό αδίκημα στον επιχειρηματία και να επιχειρήσει να ρευστοποιήσει τα περιουσιακά στοιχεία για να πληρωθούν οι ασφαλισμένοι; Από τη στιγμή που δεν το κάνει, οι ασφαλισμένοι της ΑΣΠΙΣ θα ζητήσουν και δικαίως τα λεφτά τους από το κράτος. Δηλαδή πάλι οι φορολογούμενοι θα πληρώσουν την αδράνεια ( αφελή ή ύποπτη) των υπηρεσιών του κράτους; Και μετά θα έρθουν να μας πουν ότι μαζί τα φάγαμε;
    Μαζί δεν τα φάγαμε, αλλά εσείς θα τα πληρώσετε
    Και ως να μην έφθανε αυτό, η κυβέρνηση ψήφισε νόμο τα χρέη που άφησε η ΑΣΠΙΣ ΠΡΟΝΟΙΑ στο σύστημα, να τα πληρώνουν με ένα μικρό τέλος 1,5% επί των νέων συμβολαίων, οι νέοι ιδιωτικώς ασφαλιζόμενοι και οι ασφαλιστικές εταιρείες.
    Η ΑΣΠΙΣ CAPITAL είναι μια προσωπική εταιρεία του Παύλου Ψωμιάδη, η οποία είχε πάρει άδεια λειτουργίας από την Νομαρχία και είχε μετοχικό κεφάλαιο 60.000 ευρώ και έβγαλε ομολογιακά δάνεια εκατομμυρίων ευρώ, αφού λόγω δεν είχε την υποχρέωση να πάρει άδεια από την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς, από μόνο από την Νομαρχία. Ποιος τον έλεγχε και ποιος έδινε τέτοιες άδειες για έκδοση εμπορεύσιμων ομολογιών από την Νομαρχία, ίσως τα μάθουμε κατά την διάρκεια της δίκης.


    Εάν όμως το μαθαίναμε νωρίτερα, ίσως στις Νομαρχιακές εκλογές το ΠΑΣΟΚ να μην κέρδιζε την Αττική;


    Προφανώς η πώληση των ομολογιών γίνονταν μέσω τους ευρύτερου δικτύου του ομίλου. Μένει και αυτό να αποδειχτεί ή να απορριφθεί κατά τη διάρκεια της δίκης.



    ΤΙ ΛΕΕΙ Ο ΣΠΟΥΔΑΙΟΣ ΚΑΣΤΑΝΙΔΗΣ?
    ΑΣ ΤΟΥ ΥΠΟΒΑΛΕΙ ΚΑΙ Ο ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΚΑΙ ΟΛΟΙ ΜΑΣ ΤΟ ΣΥΓΚΕΚΡΙΜΕΝΟ ΕΡΩΤΗΜΑ ΣΤΑ NEA.GR ΟΠΟΥ ΔΕΧΕΤΑΙ ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ ΠΟΛΙΤΩΝ, ΑΠΟ ΤΗ ΣΤΙΓΜΗ ΠΟΥ ΔΕΝ ΕΙΜΑΣΤΕ ΙΚΑΝΟΙ ΝΑ ΤΟΥΣ ΔΙΑΠΟΜΠΕΥΣΟΥΜΕ ΟΛΟΥΣ...
    ΔΕΝ ΞΕΡΟΥΜΕ ΠΟΙΕΣ ΠΑΡΑΓΡΑΦΕΣ ΥΠΑΡΧΟΥΝ, ΑΛΛΑ ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΕΙΝΑΙ ΠΟΛΥ ΑΝΤΙΠΡΟΣΩΠΕΥΤΙΚΟ.
    ΤΙΣ ΜΕΡΕΣ ΤΗΣ ΦΤΩΧΕΙΑΣ ΤΟΣΩΝ ΠΟΛΙΤΩΝ ΕΡΧΕΤΑΙ ΝΑ ΠΡΟΣΤΕΘΕΙ ΚΑΙ Η ΕΓΚΛΗΜΑΤΙΚΗ ΑΔΙΑΦΟΡΙΑ ΤΟΥ ΚΡΑΤΟΥΣ!!

    ΠΟΥ ΕΙΝΑΙ ΟΙ ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΙΣ?
    ΓΙΑΤΙ ΔΕΝ ΕΠΙΣΠΕΥΔΟΝΤΑΙ ΟΙ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΕΣ?
    ΜΗΠΩΣ ΤΑ ΠΟΙΚΙΛΑ ΔΗΜΟΣΙΕΥΜΑΤΑ ΕΙΝΑΙ ΚΑΤΕΥΘΥΝΟΜΕΝΑ ΠΑΛΙ ΓΙΑ ΤΑ ΔΙΚΑ ΤΟΥΣ ΣΥΜΦΕΡΟΝΤΑ ΕΙΣ ΒΑΡΟΣ ΤΩΝ ΠΟΛΛΩΝ?

    Η ΟΡΓΗ ΘΑ ΞΕΣΠΑΣΕΙ..ΔΕΝ ΕΙΜΑΣΤΕ ΜΑΚΡΙΑ.
    ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΗΛΙΚΙΩΜΕΝΟΙ ΑΝΘΡΩΠΟΙ ΕΙΝΑΙ ΕΤΟΙΜΟΙ ΓΙΑ ΠΟΛΛΑ..

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. ΜΑΖΙ ΣΑΣ ΚΥΡΙΕ ΜΕ ΒΡΙΣΚΕΤΑΙ ΑΠΟΛΥΤΑ ΣΥΜΦΩΝΗ ΔΕΝ ΕΜΠΙΣΤΕΥΟΜΑΙ ΚΑΝΕΝΑΝ ΤΟΥΣ ΘΕΩΡΩ ΟΛΟΥΣ ΚΑΤΕΥΘΗΝΟΜΕΝΟΥΣ ΜΑΚΑΡΙ ΝΑ ΕΡΧΟΤΑΝ Η ΩΡΑ ΤΗΣ ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΗΣ ΑΛΛΑ ΠΩΣ ΠΟΥ ;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Επιστρέφονται 7,2 δισ. δολάρια στα θύματα της απάτης Madoff

    Στα θύματα της απάτης του Bernard Madoff θα καταλήξει τμήμα της περιουσίας του εκλιπόντος Jeffry Picower, στενού φίλου για πολλά χρόνια του Madoff που επωφελήθηκε από το σχέδιο Ponzi που ενορχήστρωσε ο αμερικανός επενδυτής.
    Ειδικότερα, όπως μεταδίδουν ξένα ειδησεογραφικά πρακτορεία, ο διακανονισμός με τον Irving Picard, που ορίστηκε από το αμερικανικό δικαστήριο για να επιβλέπει την υπόθεση Madoff και τη διαχείριση της περιουσίας των εμπλεκόμενων, προβλέπει την πληρωμή 7,2 δισ. δολαρίων στους επενδυτές που εξαπατήθηκαν, σύμφωνα με ανώνυμες πηγές, προσκείμενες στην υπόθεση.
    Η συμφωνία είναι η μεγαλύτερη που έχει επιτευχθεί μετά το σκάνδαλο και θα τετραπλασιάσει το ποσό που έχει ανακτηθεί από τους επενδυτές μέχρι σήμερα. Βάσει των όρων που συμφωνήθηκαν με την χήρα του Picower, ο Picard θα συγκεντρώσει αρχικά 5 δισ. δολάρια και εν συνεχεία το εισαγγελικό γραφείο του Μανχάταν θα κατασχέσει επιπλέον 2,2 δισ. δολάρια. Η συμφωνία υπόκειται στην έγκριση του αμερικανικού δικαστηρίου και της ομοσπονδιακής αρχής για τη χρεοκοπία.
    Ο Picard έχει εκτιμήσεις πως τα θύματα της απάτης Madoff έχασαν συνολικά 20 δισ. δολάρια, ενώ ο Picower απέσυρε 7,2 δισ. δολάρια από την οικονομική πυραμίδα.


    Πηγή:www.capital.gr

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Παρακαλώ τα σχόλια να είναι κόσμια και περιεκτικά.