Δευτέρα 20 Δεκεμβρίου 2010

ΔΗΜΟΣΙΕΥΜΑ ΣΤΗΝ ΚΥΡΙΑΚΑΤΙΚΗ ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ

Παχυλές απολαβές εξασφάλιζαν στελέχη του συστήματος Ψωμιάδη

ΒΙΟΜΗΧΑΝΟΙ, ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΕΣ, ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΙ ΚΑΙ ΓΟΝΟΙ ΕΚΔΟΤΩΝ ΕΙΧΑΝ ΣΤΕΝΕΣ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΕΣ ΣΧΕΣΕΙΣ ΜΕ ΤΟΝ ΗΔΗ ΠΡΟΦΥΛΑΚΙΣΜΕΝΟ ΣΗΜΕΡΑ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΑ

 Των ΧΡΗΣΤΟΥ ΙΩΑΝΝΟΥ, ΜΙΧΑΗΛ ΓΕΛΑΝΤΑΛΙ

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΙ, γόνοι εκδοτών, τραπεζίτες και πρώην βιομήχανοι και επιχειρηματίες είχαν στενές επαγγελματικές σχέσεις στις αρχές κυρίως της δεκαετίας του 2000 με τον μεγαλοασφαλιστή Παύλο Ψωμιάδη, ο οποίος προφυλακίστηκε την προηγούμενη εβδομάδα μετά την απολογία του στις ανακριτικές αρχές.

Ο ευρύτατος κύκλος γνωριμιών του Π. Ψωμιάδη φαίνεται πως του εξασφάλιζε τόσα χρόνια μια ιδιότυπη ασυλία σε αρκετά μέσα μαζικής ενημέρωσης. Ανάλογη μεταχείριση απολάμβανε από τις αρχές που επόπτευαν τις δραστηριότητες του ιδίου και του ομίλου. Την Τράπεζα της Ελλάδος που επόπτευε τις τραπεζικές εργασίες, δηλαδή την Aspis Bank, την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς που επόπτευε τις επενδυτικές δραστηριότητες (εκδόσεις ομολόγων στο επενδυτικό κοινό), αμοιβαία κεφάλαια (Ασπίς ΑΕΔΑΚ), εταιρείες επενδύσεων (Ασπίς Επενδυτική) και την εν γένει πορεία και συμπεριφορά των εισηγμένων του εταιρειών (Aspis Bank, Ασπίς Πρόνοια κ.λπ.).

Επίσης, το υπουργείο Ανάπτυξης το οποίο επόπτευε τις ασφαλιστικές εταιρείες πριν συσταθεί η Επιτροπή Εποπτείας Ιδιωτικής Ασφάλισης (ΕΠΕΙΑ). Η τελευταία ήταν αυτή που ανέδειξε ουσιαστικά το πρόβλημα, που μεγεθυνόταν για πολλά χρόνια, κάτω από τη μύτη των υπόλοιπων αρχών.
Μέλος στο διοικητικό συμβούλιο της Ασπίς Επενδυτικής (θυγατρικής του ομίλου Ασπίς στον κλάδο των επενδύσεων κινητών αξιών που απορροφήθηκε από την τράπεζα Aspis Bank) ήταν ο Νίκος Νικολάου, που θεωρείται από ορισμένους ο πατριάρχης του οικονομικού ρεπορτάζ. Υπήρξε για πολλά χρόνια δημοσιογράφος και αρθρογράφος σε μεγάλες οικονομικές και πολιτικές εφημερίδες. Χρέη γραφείου τύπου του ομίλου Ασπίς είχε ο δημοσιογράφος Χάρης Ντιγριντάκης, ο οποίος είχε και κουμπαριά με τον Παύλο Ψωμιάδη.


Κοινές δραστηριότητες 

Κοινές επιχειρηματικές δραστηριότητες και συμφέροντα στον κλάδο της ακίνητης περιουσίας είχε ο Παύλος Ψωμιάδης με τον Παναγιώτη Ψυχάρη, υιό του εκδότη του «Βήματος», Σταύρου Ψυχάρη, και νυν αντιπρόεδρο του διοικητικού συμβουλίου του Δημοσιογραφικού Ομίλου Λαμπράκη.
Συνδετικός κρίκος μεταξύ διάφορων δραστηριοτήτων του επιχειρηματία ήταν ο στενός του συνεργάτης Κωνσταντίνος Καρατζάς, αδελφός του Θεόδωρου Καρατζά, ο οποίος διετέλεσε διοικητής της Εθνικής Τράπεζας επί πρωθυπουργίας Κώστα Σημίτη.
Ο Κων. Καρατζάς πέρασε ως μέλος της διοίκησης από διάφορες εταιρείες του ομίλου Ασπίς. Τα περισσότερα χρόνια ήταν πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της τράπεζας, δηλαδή της Aspis Bank, η οποία, μετά την κατάρρευση του ομίλου Ασπίς, διασώθηκε από το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο.
Ερωτηθείσα το 2003 η διοίκηση της Aspis Bank από την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς (επί Σταύρου Θωμαδάκη) για τις σχέσεις της τράπεζας με τον Παύλο Ψωμιάδη -με αφορμή ελέγχους του ΣΔΟΕ στον επιχειρηματία, όπως είχε γράψει η «Καθημερινή»- είχε απαντήσει ως εξής: «Η μόνη σχέση που έχει η τράπεζά μας με τον Παύλο Ψωμιάδη περιορίζεται στη σχέση πελάτη-τράπεζας».

Στο διοικητικό συμβούλιο της τράπεζας εκείνη την περίοδο ήταν μέλος ο βιομήχανος Στέλιος Αργυρός (Κλωστήρια Πρεβέζης, Κλωστοϋφαντήρια Φιλιατρών κ.λπ.), ο οποίος κατείχε τη θέση του αντιπροέδρου (ήταν για μακρά περίοδο μέλος δ.σ. της Aspis Bank, από το 2001 μέχρι το 2006).
Κατά καιρούς από το διοικητικό συμβούλιο της τράπεζας πέρασαν αρκετοί μεγάλοι επιχειρηματίες όπως ο Νικόλαος Κάμπας (ΓΕΚ-Τέρνα) την περίοδο 2003-2007, Παναγιώτης Νίκας (της ομώνυμης αλλαντοβιομηχανίας την οποία πούλησε στην Global Finance) την περίοδο 2005-2007 κ.ά. Επίσης στο διοικητικό συμβούλιο της Ασπίς ΑΕΓΑ το 2004 ήταν, μεταξύ άλλων, ο Μηνάς Τανές (πρώην διευθύνων σύμβουλος της Αθηναϊκής Ζυθοποιίας).

Η απάντηση της διοίκησης της τράπεζας στην Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς εκείνη την εποχή από μόνη της δείχνει πώς αντιμετώπιζαν οι άνθρωποι του «συστήματος Ψωμιάδη» τις εποπτικές αρχές, όταν όλοι γνώριζαν τις πραγματικές σχέσεις των εταιρειών και του Παύλου Ψωμιάδη, γεγονός που φρόντιζε και ο ίδιος επιχειρηματίας να υπενθυμίζει σε όλες του τις συνεντεύξεις, μιλώντας για λογαριασμό και της Aspis Bank σαν να ήταν δική του!
Δείχνει επίσης το βαθμό «επάρκειας» της εποπτείας που ασκούσε η αρμόδια Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς, αφήνοντας έναν εποπτευόμενο να... «κάνει πλάκα». Ανάλογη βέβαια αντιμετώπιση είχε ο όμιλος Ασπίς και από την επόμενη διοίκηση της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς, επί προεδρίας Αλέξιου Πιλάβιου.

Είναι ενδεικτικό ότι η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς για την υπόθεση των «ομολόγων Ψωμιάδη» επέβαλε πρόστιμο και έστειλε την υπόθεση στις εισαγγελικές αρχές μόλις το Νοέμβριο του 2010(!), αφού δηλαδή είχε επέμβει η ΕΠΕΙΑ και είχε καταρρεύσει η πυραμίδα.

Την ίδια ασυλία είχε και η Aspis Bank από την Τράπεζα της Ελλάδος, επί διοίκησης Νικολάου Γκαργκάνα και εποπτείας του κλάδου των τραπεζών από τον Παναγιώτη Κυριακόπουλο.
Ανθρωποι της αγοράς επισημαίνουν ότι η Τράπεζα της Ελλάδος ασχολήθηκε με το πρόβλημα της Aspis Bank όταν άλλαξε ο διοικητής το 2008 και ανέλαβε ο Γ. Προβόπουλος. Η ΤτΕ άρχισε να πιέζει με σειρά επιστολών την Aspis για αύξηση κεφαλαίου, διαπιστώνοντας «σημαντικές καθυστερήσεις στην υλοποίηση της ενίσχυσης της κεφαλαιακής της επάρκειας». Ακολούθησε η αποχώρηση του επόπτη Π. Κυριακόπουλου από την Τράπεζα της Ελλάδος.

Παχυλή αποζημίωση 

Οι εντιμότατοι, ανώτατοι διοικητικοί παράγοντες του ομίλου ακόμα κι όταν το καράβι έμπαιζε νερά κοιτούσαν μόνο το συμφέρον τους. Το 2008 κι ενώ η Ασπίς Bank βρισκόταν ήδη υπό πίεση και αναζητούσε συμμάχους και κεφάλαια, ο κ. Κωνσταντίνος Καρατζάς αποχωρούσε με παχυλή αποζημίωση. Ο επί χρόνια συνεργάτης του Παύλου Ψωμιάδη το 2008 εισέπραξε το ποσό των 9,544 εκατ. ευρώ, συμπεριλαμβανομένων αποζημίωσης 6,5 εκατ. ευρώ και μπόνους 1,268 εκατ. ευρώ κ.λπ. Την ίδια ώρα η τράπεζα είχε ζημιές. Τον Καρατζά διαδέχτηκε ο Χρήστος Σορώτος, προερχόμενος από τη Citibank, ο οποίος υπέγραψε με την προβληματική τράπεζα ηγεμονική σύμβαση. Προέβλεπε ετήσιες μεικτές αποδοχές 700.000 ευρώ και ελάχιστη εγγυημένη επιπλέον μεικτή αμοιβή (bonus) 200.000 ευρώ τα τρία πρώτα έτη της σύμβασης (τόσα δεν έπαιρνε ούτε ο Τάκης Αράπογλου στην Εθνική Τράπεζα) και αποζημίωση 1,8 εκατ. ευρώ στην περίπτωση που η τράπεζα καταγγείλει τη σύμβασή του.
Υψηλές αποδοχές στην Aspis Bank απόλαυσε για χρόνια και η Ολγα Ψωμιάδη, θυγατέρα του Παύλου Ψωμιάδη και συγκατηγορούμενή του, καθώς συμμετείχε στο διοικητικό συμβούλιο ορισμένων εταιρειών που εμπλέκονται στην απάτη, σύμφωνα με το κατηγορητήριο. Οι μεικτές ετήσιες αποδοχές της το 2008 έφθασαν το ποσό των 234.000 ευρώ, ενώ στο α' εξάμηνο του 2009 εισέπραξε 121.333 ευρώ.
Μάλιστα, επειδή κατά τον έλεγχο που έγινε στη συνέχεια από ορκωτούς ελεγκτές διαπιστώθηκε να χρωστάει στην τράπεζα το ποσό των 1,1 εκατομμυρίων ευρώ από αγορές μετοχών τις οποίες δεν είχε πληρώσει και έκανε διακανονισμό με την τράπεζα, ο οποίος είναι σε εξέλιξη. Η κυρία Ολγα Ψωμιάδη ήταν και σε διάφορα διοικητικά συμβούλια εταιρειών του Παύλου Ψωμιάδη, οι οποίες έχουν πάρει και χρωστούν δάνεια στην τράπεζα άνω των 10 εκατομμυρίων ευρώ.

 

Π. Ψωμιάδης: «Γιατί έβαζα τα λεφτά στον λογαριασμό μου»

Ενώπιον του ανακριτή απολογήθηκε την προηγούμενη εβδομάδα ο επιχειρηματίας Παύλος Ψωμιάδης, ο οποίος κατηγορείται ότι εξαπάτησε δεκάδες επενδυτές, προξενώντας ζημιά 58,57 εκατ. ευρώ.
Ο επιχειρηματίας που από το 2004 μέχρι το 2009 εξέδιδε ομόλογα της εταιρείας Ασπίς Capital, τα οποία πουλούσε σε ανυποψίαστους επενδυτές, είπε ενώπιον του ανακριτή ότι «λάμβανα τα χρήματα στον προσωπικό μου λογαριασμό προκειμένου να πετυχαίνω καλύτερες διαπραγματεύσεις και επενδύσεις όσον αφορά το κόστος, γιατί το όνομα Ασπίς Capital δημιουργούσε προσδοκίες στους συμβαλλόμενους».

Ο πρόεδρος του ομίλου Ασπίς, επιχειρώντας να δικαιολογηθεί «τα 'ριξε» στην ΕΠΕΙΑ (Επιτροπή Εποπτείας Ιδιωτικής Ασφάλισης), υποστηρίζοντας ότι η εποπτική αρχή υποχρέωσε μία από τις εταιρείες του ομίλου να κάνει αύξηση κεφαλαίου και αυτό το γεγονός δημιούργησε πρόβλημα ρευστότητας. Για να δικαιολογήσει μάλιστα το γκρέμισμα της πυραμίδας, υποστήριξε ότι η δέσμευση των περιουσιακών στοιχείων των βασικών εταιρειών Ασπίς Πρόνοια ΑΕΓΑ κα Ασπίς Πρόνοια ΑΕΑΖ και η αρνητική δημοσιότητα στα ΜΜΕ οδήγησαν σε κλονισμό της εμπιστοσύνης του κόσμου και σε μείωση της παραγωγής των ασφαλίσεων. Ετσι, ο κόσμος σταμάτησε να αγοράζει ασφάλειες Ασπίς και ομόλογα (Ψωμιάδη) με αποτέλεσμα να μην ικανοποιούνται οι υποχρεώσεις του ομίλου σε τρίτους.
Πληρωμή από τις εταιρείες

Σύμφωνα με το κατηγορητήριο, οι υποχρεώσεις του Παύλου Ψωμιάδη, ως προς την αποπληρωμή των ομολόγων και των τόκων, πληρώνονταν από περιουσιακά στοιχεία των ασφαλιστικών εταιρειών του ομίλου Ασπίς. Ετσι, όταν η πυραμίδα άρχισε να γέρνει, οι ασφαλιστικές σταμάτησαν να πληρώνουν τις υποχρεώσεις του επιχειρηματία.

Ο Παύλος Ψωμιάδης είπε επίσης ότι «θα έβρισκα τα λεφτά» καθώς είχαν έρθει επενδυτές από την Ελβετία, συμφωνώντας να αγοράσουν το 50% του ομίλου για 150 εκατομμύρια «και να υπάρχουν στη διάθεσή μας αλλά 160 εκατομμύρια για άλλες επενδύσεις», αλλά η συμφωνία... χάλασε. Μάλιστα επικαλείται ότι έγιναν διαπραγματεύσεις στο δικηγορικό γραφείο Κουταλίδη, «το οποίο εκπροσωπούσε τον όμιλό μας».



4 σχόλια:

  1. Το άρθρο αναφέρεται σε θέματα που λίγο ή πολύ όλοι υποψιαζόμαστε! Γι' αυτό και ο μεγάλος φόβος μας πρέπει να είναι η μη απόδοση δικαιοσύνης και το μη ξεσκέπασμα όλων!!! των ενόχων. Φυσικά και οι πολιτικοί και οι ελεγκτικοί μηχανισμοί έχουν ολοφάνερη ευθύνη. Το ζήτημα είναι αν θα πάει το σκάνδαλο σε κουκούλωμα ή αν θα εκδικαστεί, όπως θα γινόταν και με την πιο απλή υπόθεση. Νόμοι υπάρχουν, δυστυχώς πολλοί, το ζήτημα είναι αν θα εφαρμοστούν!
    Προτείνω πίεση στον Καστανίδη και επίσπευση της δίκης!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. ΟΣΟ ΠΙΟ ΠΟΛΛΑ ΑΤΟΜΑ ΠΙΕΣΤΟΥΝ ΓΙΑ ΤΟ ΣΚΑΝΔΑΛΟ, ΤΟΣΟ ΠΙΟ ΠΟΛΛΑ ΣΤΟΜΑΤΑ ΘΑ ΑΝΟΙΞΟΥΝ ΚΑΙ ΘΑ ΑΠΟΚΑΛΥΦΘΕΙ ΤΟ ΣΚΑΝΔΑΛΟ ΣΕ ΟΛΟ ΤΟ ΜΕΓΑΛΕΙΟ ΤΟΥ. ΕΤΣΙ ΑΝΟΙΓΕΙ ΟΥΣΙΑΣΤΙΚΑ Ο ΔΡΟΜΟΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΔΙΚΑΙΩΣΗ ΜΑΣ ΚΑΙ ΤΗΝ ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΤΩΝ ΚΛΕΜΜΕΝΩΝ ΑΠΟ ΤΟ ΑΡΧΙΛΑΜΟΓΙΟ ΚΑΙ ΤΑ ΑΛΛΑ ΛΑΜΟΓΙΑ ΣΥΝΕΡΓΑΤΕΣ ΤΟΥ, ΟΠΟΥ ΚΙΑΝ ΒΡΙΣΚΟΝΤΑΙ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Μακάρι να ανοίξει ο ασκός του αιόλου για όλους και να μην συγκαλυφθεί το μεγαλύτερο πολιτικό -κατ' αρχήν- και οικονομικό σκάνδαλο στον κόσμο!
    Απαιτείται πολιτική πίεση!!!!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Είναι αλήθεια ότι στο τέλος είχε καλές σχέσεις με τους Λιανό και Αθανάσογλου της PROTON BANK? Μήπως υπάρχει και εκεί κάποιο σκάνδαλο? Μήπως οι διαδρομές του μαύρου χρήματος πέρασαν από εκεί?

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Παρακαλώ τα σχόλια να είναι κόσμια και περιεκτικά.